Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλέξης Τσίπρας: Με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: Πάνω από όλα είναι η Ελλάδα
  • [03] Λύθηκε το μυστήριο: Ο επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ είναι ο δημιουργός του Βitcoin
  • [04] Γερμανία: Ο Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων στο εισόδημα
  • [05] Μπενουά Κερέ: Πιστεύω ότι θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα
  • [06] Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στον 72χρονο ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ
  • [07] Με άστατο καιρό η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα
  • [08] Στους 54.142 σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια
  • [09] Βρέθηκε σώα η 4χρονη που είχε εξαφανιστεί στον Σκαραμαγκά
  • [10] «Εκτός ελέγχου» η κατάσταση στη Συρία λέει ο Τζον Κέρι
  • [11] Στ. Ζάιμπερτ: «Σημαντική πρόοδος» στο Αιγαίο, αλλά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά στη Μεσόγειο
  • [12] Στον ¶η Γιώργη τον Μαντηλά

  • [01] Αλέξης Τσίπρας: Με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

    Το μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα δύσκολα και περνάει σε μια καινούργια εποχή, με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό αλλά και με τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, έστειλε ο πρωθυπουργός από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας».

    "Σήμερα μέρα λαμπρή για την Ορθοδοξία, για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό απανταχού της γης. Θέλω από εδώ, από τη Φρεγάτα «Αδρίας» στη μέση του Αιγαίου, να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες με τις θερμότερες ευχές μου για χρόνια πολλά και καλό Πάσχα", δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

    «Ο τόπος μας, ο ελληνικός λαός, τα προηγούμενα χρόνια πορεύθηκε σε θάλασσα φουρτουνιασμένη, με ακλόνητη, όμως, πυξίδα τις αξίες μας. Ο τόπος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης οικονομικής αλλά και προσφυγικής, στην καρδιά των δύο σημαντικότερων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υπερασπιζόμενος όμως αξίες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «στην προσφυγική κρίση υπερασπιστήκαμε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό σε μια εποχή που η Ευρώπη, μήτρα αυτών των ιδεών, δείχνει να τις ξεχνά. Στην οικονομική κρίση, με αξιοπρέπεια σταθήκαμε όρθιοι. Υπερασπιστήκαμε έως το τέλος την ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη και την δημοκρατία».

    «Σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης περιπέτειας. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, καλύτερες μέρες έρχονται. Γιορτάζουμε λοιπόν σήμερα το Πάσχα, που σηματοδοτεί και το πέρασμα σε μια καινούρια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Ότι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό. Πάντοτε υπερασπιζόμενοι αξίες, την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο Πρωθυπουργός και ευχήθηκε: «Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Καλή δύναμη και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται».

    Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Πάνο Καμμένο αντάλλαξαν ευχές και τήρησαν το έθιμο της Λαμπρής τσουγκρίζοντας κόκκινα αυγά με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος παρακολούθησαν το σούβλισμα του οβελία στο κατάστρωμα συνομίλησαν με αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες ενώ επισκέφθηκαν και τη γέφυρα και το κέντρο επιχειρήσεων του πλοίου όπου ενημερώθηκαν από τον κυβερνήτη. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον κυβερνήτη πλοίου που βρισκόταν σε αποστολή στο Αιγαίο. Ο Πρωθυπουργός εξήρε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων που φυλάνε την εθνική ακεραιότητα ως «κόρη οφθαλμού».

    "Στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας». Χρόνια πολλά και καλό Πάσχα σε όλες και όλους», είναι το μήνυμα που ανέβασε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μια φωτογραφία από τη στιγμή που τσουγκρίζει τα κόκκινα αυγά με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού.

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: Πάνω από όλα είναι η Ελλάδα

    «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με τη ζωή του και το θάνατό του, μας κληροδότησε, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλα παραδείγματα: Πρώτον, αυτό της αυτοθυσίας υπέρ Πατρίδος. Και, δεύτερον, αυτό της συνεννόησης και της αφοσίωσης στους εθνικούς στόχους, παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες κι αντίστοιχους υπολογισμούς». Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσεαπό το Μαυρομμάτι του δήμου Μουζακίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στις φετινές εκδηλώσεις για την 188η επέτειο από τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

    Αυτά τα δύο μεγάλα παραδείγματα, συνέχισε, είναι εκείνα τα οποία οφείλουν σήμερα να καθορίζουν, το δρόμο του δικού μας χρέους τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον Τόπο και για τον Λαό μας, για να καταλήξει ως εξής:

    «Οφείλουμε όλοι πριν από όλα να σκεφτόμαστε ότι πάνω από όλα είναι η Ελλάδα, ότι εκείνα που μας χωρίζουν είναι ήσσονος σημασίας έναντι εκείνων των μεγάλων τα οποία μας ενώνουν. Και για αυτό πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι φυσικά, με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση, να χαράξουμε και να διαβούμε το δρόμο του δικού μας χρέους για την έξοδο της Πατρίδας μας από την κρίση και την κατοχύρωση του μέλλοντος των επόμενων γενεών».

    [03] Λύθηκε το μυστήριο: Ο επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ είναι ο δημιουργός του Βitcoin

    Έπειτα από χρόνια διατύπωσης εκτιμήσεων και μυστηρίου, ο άνθρωπος που επινόησε το ψηφιακό νόμισμα bitcoin αποκάλυψε σήμερα την ταυτότητά του στο BBC και στα περιοδικά The Economist και GQ: Πρόκειται για τον αυστραλό επιχειρηματία Κρεγκ Ράιτ.

    Ο Κρεγκ Ράιτ παρείχε τα νομίσματα που θεωρείται ότι κατέχει αποκλειστικά ο δημιουργός του bitcoin προκειμένου να αποδείξει ότι είναι πράγματι εκείνος που το επινόησε, διευκρινίζει το BBC.

    Σε συνάντησή του με το BBC, υπέγραψε ψηφιακά μηνύματα χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά κλειδιά που δημιουργήθηκαν τις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης αυτού του ψηφιακού νομίσματος.

    Τα κλειδιά αυτά «συνδέονται άρρηκτα» με την παρτίδα των bitcoin που είναι γνωστό ότι δημιουργήθηκαν από τον Σατόσι Νακαμότο, ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Ράιτ εκείνη την εποχή.

    Τα μέσα ενημέρωσης ιχνηλατούν εδώ και χρόνια αυτούς τους μυστηριώδεις πληροφορικάριους που, πίσω από το ψευδώνυμο αυτό, επινόησαν το 2009 το λογισμικό από το οποίο προήλθε το bitcoin.

    «Είναι η παρτίδα που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή 10 bitcoin στον Χαλ Φίνεϊ τον Ιανουάριο (του 2009) στην πρώτη συναλλαγή με bitcoin», δήλωσε ο Κρεγκ Ράιτ κατά την επίδειξη την οποία έκανε ενώπιον των τριών μέσων ενημέρωσης.

    Αντίθετα από συμβατικά νομίσματα όπως το ευρώ ή το δολάριο, το bitcoin δεν εκδίδεται από καμία κεντρική τράπεζα, αλλά δημιουργείται από χιλιάδες υπολογιστές στον κόσμο (μια διαδικασία που αποκαλείται "minage").

    Το bitcoin που χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες διαδικτυακές ιστοσελίδες ακόμη και από ορισμένα «πραγματικά» καταστήματα, μπορεί να ανταλλαγεί με υπηρεσίες (για την πληρωμή μιας διαδρομής με ταξί, για παράδειγμα), με εμπορεύματα αλλά και με άλλα νομίσματα από τη στιγμή που το άλλο μέρος της συναλλαγής αποδέχεται τον εντολέα.

    Εργαλείο, σύμφωνα με τους επικριτές του, κάθε παράνομης συναλλαγής λόγω της ανωνυμίας των πληρωμών, το bitcoin είναι, εξάλλου, στην παρούσα μορφή του, ευεπίφορο στην κλοπή ή σε κάθε άλλη επιχείρηση απάτης και πολλές χώρες σκέπτονται να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για τη χρήση του.

    [04] Γερμανία: Ο Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων στο εισόδημα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους και της αύξησης του φόρου στα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων, αλλά μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του 2017, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν χθες.

    Η Γερμανία εφαρμόζει ενιαίο φόρο 25% στα έσοδα ιδιωτών από την εκμετάλλευση κεφαλαίων και τα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων. Αυτόν τον λεγόμενο φόρο ρύθμισης είχε θεσπίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (SPD), με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.Οι επικριτές του τονίζουν ότι είναι άδικος διότι ευνοεί τους πλουσιότερους και τιμωρεί τους εργαζόμενους. Οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία φορολογούνται με προοδευτικούς συντελεστές που φθάνουν μέχρι και το 45%.

    [05] Μπενουά Κερέ: Πιστεύω ότι θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα

    Την πεποίθησή του ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

    Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από τη Γαλλίδα δημοσιογράφο για το θέμα της Ελλάδας, είπε ότι «δεν ανησυχεί» επειδή, όπως υπενθύμισε, «έγινε κάτι τον Ιούλιο του 2015, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και πιστεύω ότι αυτή είναι μια ισχυρή πολιτική απόφαση».

    «Απομένει να γίνει συζήτηση για την πορεία του προϋπολογισμού και τον τρόπο με τον οποίο θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. Είναι μια περίπλοκη, πολιτική συζήτηση. Πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει γιατί την χρειάζεται η Ελλάδα» κατέληξε ο Κερέ.

    [06] Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στον 72χρονο ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας άσκησε ο εισαγγελέας Κοζάνης στον 72χρονο συνταξιούχο, ιδιοκτήτη των δύο σκύλων ράτσας ροτβάιλερ, που τραυμάτισαν θανάσιμα χθες στην αγροικία του ένα 5χρονο αγόρι που βρισκόταν εκεί μαζί με τη μητέρα του.

    Ο 72χρονος στην κατάθεση του στον εισαγγελέα ισχυρίστηκε ότι τα τρία ροτβάιλερ ήταν κλεισμένα σε ειδικό χώρο στο ημιυπόγειο του σπιτιού του, ενώ τα υπόλοιπα 5 σκυλιά της οικογένειας ήταν κλεισμένα σε αποθήκη της αγροικίας.

    Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο εντολέας του είναι συγκλονισμένος από το περιστατικό και σημείωσε πως διατηρούσε και φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του αγοριού.

    Ορίστηκε προανάκριση για την έρευνα των πραγματικών περιστατικών που οδήγησαν στονθάνατο το 5χρονο αγοράκι, ενώ ο 72χρονος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος.

    Οκτάχρονος τραυματίστηκε από σκύλο στην Πτολεμαΐδα

    Χθες το βράδυ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε 8χρονο αγόρι, που ο συνοδός του δήλωσε στους γιατρούς ότι τραυματίστηκε από σκύλο. Ο νεαρός έφερε βαθύ θλαστικό τραύμα στο κάτω μέρος του ματιού, όπου σύμφωνα με τους γιατρούς του έγινε συρραφή, ενώ δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του. Το παιδίτραυματίστηκε από τον σκύλο, ράτσας Χάσκι, όταν προσπάθησε να παίξει μαζί του.

    [07] Με άστατο καιρό η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

    Με άστατο καιρό, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Η Τροχαία έχει λάβει αυξημένα μέτρα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ενόψει της επιστροφής των πρώτων εκδρομέων, που αναμένεται από το μεσημέρι.

    Σημειώνεται ότι σήμερα (Δευτέρα του Πάσχα), από τις 12:00 έως τις 22:00, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, για τα αστικά κέντρα, ως εξής:

    -Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

    -Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

    -Στην εθνική οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

    -Στην εθνική οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    -Στην εθνική οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

    Επίσης, αύριο (Τρίτη 3 Μαΐου) για το ρεύμα εισόδου και από τις 11:00 έως τις 21:00, θα ισχύουν απαγορεύσεις:

    -Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

    -Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

    [08] Στους 54.142 σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια

    Στους54.142 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα νησιά παραμένουν 8.150 άτομα, από τους οποίους οι 64 αφίχθησαν το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.449 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά, τα άτομα που παραμένουν στις προβλήτες υπολογίζονται σε 2.135, ενώ 2.880 άτομα βρίσκονται, πλέον, στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Στην κεντρική Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 1.928 και στη νότια Ελλάδα σε 338.

    Στο camp της Ειδομένης οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 10.172 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.137. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 29.277 άτομα.

    [09] Βρέθηκε σώα η 4χρονη που είχε εξαφανιστεί στον Σκαραμαγκά

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της 4χρονης που εξαφανίστηκε χθες το απόγευμα από το σπίτι του παππού της, στη λεωφόρου Σχιστού 89, όπου είχε πάει μαζί με τους γονείς της για να γιορτάσουν το Πάσχα.

    Το κοριτσάκι βρέθηκε νωρίτερα σήμερα σε περιοχή του Ασπρόπυργου, κοντά σε ξενοδοχείο, από τον λιμενάρχη της περιοχής, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονταν από όλες τις υπηρεσίες. Στο σημείο έχουν μεταβεί ήδη αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής για να το παραλάβουν.

    Σύμφωνα τις εκτιμήσεις αρμόδιων αξιωματικών, το παιδάκι πιθανότητα είχε πέσει θύμα αρπαγής από αγνώστους, οι οποίοι προφανώς το εγκατέλειψαν στο σημείο, φοβούμενοι λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε το θέμα και των εντατικών ερευνών των αρχών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς του κοριτσιού είχαν καταγγείλει την εξαφάνιση χθες, λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα, αναφέροντας στην αστυνομία ότι το παιδί τους χάθηκε χωρίς να αντιληφθούν το πραγματικό. Λόγω της συγκεκριμένης καταγγελίας ξεκίνησε η έρευνα που κατέληξε στον εντοπισμό της τετράχρονης.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

    [10] «Εκτός ελέγχου» η κατάσταση στη Συρία λέει ο Τζον Κέρι

    Η κατάσταση στη Συρία είναι «από πολλές απόψεις εκτός ελέγχου»εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα.

    Ο Κέρι τόνισε ότι έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία να ενισχυθεί η παρακολούθηση της τήρησης της εκεχειρίας στη Συρία, με την προσθήκη και άλλων παρατηρητών που θα εργάζονται σε καθημερινή βάση από τη Γενεύη. Όπως είπε, ο ίδιος ελπίζει πως τις επόμενες ώρες ή μέχρι αύριο θα ξεκαθαριστεί η κατάσταση όσον αφορά την αποκατάσταση της εκεχειρίας.

    «Και οι δύο πλευρές, η αντιπολίτευση και το καθεστώς, συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του χάους και θα εργαστούμε εντατικά τις επόμενες ώρες για να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την παύση των εχθροπραξιών», πρόσθεσε.

    Αργότερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της εκεχειρίας στη Συρία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

    [11] Στ. Ζάιμπερτ: «Σημαντική πρόοδος» στο Αιγαίο, αλλά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά στη Μεσόγειο

    «Σημαντική πρόοδος» έχει σημειωθεί ιδιαίτερα στο Αιγαίο σε ό,τι αφορά τη δράση των διακινητών προσφύγων, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι με το βλέμμα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά και τόνισε ότι υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως δικαιολογημένη η επιστολή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, του Βελγίου και της Δανίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητείται επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων εντός της Σένγκεν και μετά τα μέσα Μαΐου.

    «Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η κοινή επιστολή κάποιων κρατών-μελών με πρωτοβουλία και του Βερολίνου», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στην ομιλία της καγκελαρίου στις 16 Μαρτίου στη γερμανική Βουλή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε αυτή η κ. Μέρκελ είχε χαιρετίσει εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ φιλόδοξο», καθώς προέβλεπε άρση όλων των προσωρινών συνοριακών ελέγχων ως το τέλος αυτού του έτους.

    «Ήδη τότε η καγκελάριος είπε ότι για να γίνει αυτό, πρέπει βεβαίως να έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα πρέπει να έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα», σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Ιδιαίτερα στο Αιγαίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά, με το βλέμμα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, είναι προφανές ότι πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά. Υπ' αυτή την έννοια, η επιστολή των ευρωπαϊκών κρατών-μελών είναι στο πνεύμα των προθέσεων που η καγκελάριος είχε περιγράψει ήδη στην ομιλία της».

    Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, «η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεκινήσει καλά και πράγματι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί πολύ σημαντικά, αλλα όταν μιλάς για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν μπορείς να περιορίσεις το βλέμμα σου μόνο στο Αιγαίο», καθώς, όπως είπε, υπάρχουν και άλλες περιοχές της Μεσογείου για τις οποίες δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι έχουμε επιτύχει αυτά τα οποία πιθανώς να έχουμε επιτύχει στο Αιγαίο και γι'αυτό υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. «Γι'αυτό πιστεύω ότι η επιστολή είναι δικαιολογημένη», σημείωσε καταληκτικά.

    [12] Στον ¶η Γιώργη τον Μαντηλά

    Ένας σημαντικός σταθμός στην πασχαλιάτικη παράδοση στην περιοχή Καλαμπάκας, και ειδικότερα στο Καστράκι, είναι ο ¶η Γιώργης ο Μαντηλάς.

    Εκεί κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο νεότερο εξωκλήσι του αγίου που βρίσκεται στα ριζά του βράχου, στο ερειπωμένο ομώνυμο Μοναστήρι, νέοι ζωσμένοι με εκατοντάδες μαντήλια -τάματα πιστών, σκαρφαλώνουν στο απότομο βράχο με τη βοήθεια σχοινιών. Σκοπός τους να κρεμάσουν τα καινούργια μαντήλια-τάματα και να πάρουν τα περσινά, τα οποία κατεβαίνοντας τα μοιράζουν ως φυλαχτό στους προσκυνητές που παρακολουθούν με δέος την ανάβαση καθώς είναι μια προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

    Το έθιμο των μαντηλιών φέρεται να ανάγεται στην εποχή της τουρκοκρατίας, όταν, όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, μια Τουρκάλα προσευχήθηκε στον ¶γιο να κάνει καλά τον άνδρα της, ο οποίος ενώ έκοβε ξύλα κάτω από το μοναστήρι του Αγίου , έπεσε λιπόθυμος. Ο άνδρας σηκώθηκε εντελώς καλά και η Τουρκάλα για να ευχαριστήσει τον ¶γιο πρόσφερε το μαντήλι της. Από τότε η μονή ονομάστηκε ¶γιος Γεώργιος Μαντηλάς. Ωστόσο, για το έθιμο των μαντηλιών και κυρίως για το εν λόγω περιστατικό διατυπώνονται διάφορες εκδοχές .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 May 2016 - 12:32:30 UTC