Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Δούρου: Επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ πραγματική κοινή πολιτική ασύλου
  • [02] Politico Europe: Ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταξύ των τριών πολιτικών που θα έχουν ουσιαστική επιρροή στην Ευρώπη
  • [03] Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση πριν το Eurogroup
  • [04] Πρ. Παυλόπουλος: Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο και το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο
  • [05] «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Π. Μοσκοβισί
  • [06] Στους 54.042 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης
  • [07] Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, που κορυφώνεται σήμερα
  • [08] Λ. Κρέτσος: Υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα
  • [09] "Η Άγκυρα θα καταργήσει τις θεωρήσεις εισόδου για τους Ελληνοκυπρίους, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ"
  • [10] Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup
  • [11] Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων
  • [12] Θετικές προβλέψεις από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία
  • [13] Χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι η Κορακάκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων
  • [14] Ρανιέρι: "Είμαι ο ίδιος άνθρωπος που απολύθηκε από την Ελλάδα"
  • [15] Θρίαμβος για τη Λέστερ, αναδείχθηκε νέα πρωταθλήτρια Αγγλίας μετά από 132 χρόνια ιστορίας

  • [01] Ρ. Δούρου: Επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ πραγματική κοινή πολιτική ασύλου

    «Οι Περιφέρειες καλούνται άμεσα να εφαρμόσουν επί τόπου πολιτικές για το μεταναστευτικό / προσφυγικό χωρίς να έχει ακουστεί η φωνή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χωρίς να έχουν πρόσβαση στα ειδικά για το μεταναστευτικό ευρωπαϊκά ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. «Ωστόσο, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουν τη γνώση και βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για να λειτουργήσουν καταλυτικά στην κατεύθυνση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης. Για αυτό και χρειάζεται να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες, να ασκηθεί πίεση προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη σημερινή κατάσταση και παράλληλα να αποκτήσει μια συνεκτική, δίκαιη και αποτελεσματική προσφυγική πολιτική. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ μια πραγματική κοινή πολιτική ασύλου, με δίκαιη κατανομή των ευθυνών, χωρίς μονομερείς ενέργειες», συνέχισε η ίδια. «Πρόκειται για κρίσιμο στοίχημα για την ίδια την ΕΕ και τα ιδεώδη της, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία της, κυρίως στα μάτια των νέων», παρατήρησε τέλος η κ. Δούρου.

    Με τη συμμετοχή της σήμερα, Τρίτη, 3 Μαΐου, σε διεθνές Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη με αντικείμενο την «υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ΕΕ», η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ευρωπαϊκών της επαφών με αντικείμενο το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.

    [02] Politico Europe: Ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταξύ των τριών πολιτικών που θα έχουν ουσιαστική επιρροή στην Ευρώπη

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεταξύ των τριών πολιτικών που θα έχουν ουσιαστική επιρροή στις εξελίξεις στις χώρες τους αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico Europe.

    Σε άρθρο του ο Dalibor Rohac επισημαίνει πως κανείς «δεν πρέπει να υποτιμήσει την επιρροή που μπορεί να έχουν νέοι και φιλόδοξοι πολιτικοί στην Ευρώπη», τονίζοντας πως «καθώς η Ευρώπη αργά, αλλά σταθερά, ξεμένει από επιλογές, η τάση θα είναι προς μια αναγέννηση μεταρρυθμιστικής σκέψης και ηγεσίας».

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία και του Εμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία, ο οποίος θα είναι και ένας από τους βασικούς διεκδικητές της προεδρίας της χώρας, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα.

    Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε ομιλία του προέδρου της ΝΔ όπου είχε τονίσει πως η απόσταση μεταξύ υποστηρικτών και μη των μνημονίων ήταν πλασματική και πως το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι ως χώρα είχαμε χρεοκοπήσει, κάτι που αποτελεί για τον ίδιο λογική συνέχεια μιας συνολικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας και πεποίθησης που διακατέχει τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση πριν το Eurogroup

    Τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, θα έχει από το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

    Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση , κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

    [04] Πρ. Παυλόπουλος: Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο και το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο

    Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και την ανάγκη ενότητας, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως Επιτίμου Δημότη του δήμου Άργους-Μυκηνών, ενώ τόνισε ότι το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο.

    Σημείωσε ότι «οφείλουμε να υπερασπισθούμε την εθνική μας κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα αντάξιο αυτής μέλλον, παραμερίζοντας τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν και υπηρετώντας τα πολλά και μεγάλα που μας ενώνουν, ιδίως σε κρίσιμες περιστάσεις όπως οι σημερινές».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Άργους, που αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, σύμφωνα με τα ασφαλή τεκμήρια πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων.

    Υπογράμμισε ότι «εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των Προγόνων μας και του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας που θεμελίωσαν, οφείλουμε να συμβάλλουμε, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της εξαρτάται από την υπεράσπιση του βασικού της μεγέθους, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Και το μέγεθος αυτό είναι ο Άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ως συστατικά στοιχεία της πραγματικώς φιλελεύθερης ιδεολογίας».

    Επιπλέον τόνισε πως «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «συναισθανόμενος και το βάρος της εθνικής συγκυρίας, θα αναλώσω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας».

    Στην τελετή ανακήρυξης στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», στο Άργος, παρόντες ήταν σύσσωμη η δημοτική αρχή Άργους, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος και οι λοιπές αυτοδιοικητικές, στρατιωτικές και δικαστικές αρχές της πόλεως και του νομού Αργολίδας, καθώς και πλήθος κόσμου.

    [05] «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Π. Μοσκοβισί

    Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσοβισί κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής. «Αυτό που επιθυμούν όλες οι πλευρές είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει δουλειές για τη νεολαία», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και στο προσφυγικό και πως είναι πολύ σημαντικό να επιτευχτεί αυτή η συμφωνία. «Είναι στο συμφέρον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας», αναγνώρισε ο επίτροπος, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει εάν οι βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων.

    Ερωτηθείς κατά πόσο περιμένει συμφωνία, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» υπογραμμίζοντας πως τα ζητήματα που εκκρεμούν «δεν είναι εύκολα». «Η θέση της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «πιθανό» και «εφικτό».

    Αναφορικά με τον υπό διαπραγμάτευση μηχανισμό ενεργοποίησης εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, σημείωσε πως «πολλά έχουν γίνει και πολλά έχουν συζητηθεί» και πως η «νομική προετοιμασία» του εν λόγω μηχανισμού έχει ξεκινήσει.

    Τέλος, αναφορικά με το βασικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία κατά 99%, ενώ υπογράμμισε πως έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος».

    [06] Στους 54.042 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης

    Σε 54.042 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα νησιά παραμένουν 8.190 άτομα, από τους οποίους οι 61 αφίχθησαν το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική, φιλοξενούνται 14.308 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά, τα άτομα που παραμένουν στις προβλήτες υπολογίζονται σε 2.151, ενώ 2.880 άτομα βρίσκονται, πλέον, στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Στην Κεντρική Ελλάδα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 1.923 και στη Νότια Ελλάδα σε 338.

    Στο κέντρο της Ειδομένης, οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 10.172 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 3.959. Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, φιλοξενούνται 29.283 άτομα.

    [07] Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, που κορυφώνεται σήμερα

    Κορυφώνεται σήμερα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, ενώ η Τροχαία έχει λάβει αυξημένα μέτρα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί από το μεσημέρι.

    Σημειώνεται ότι σήμερα (Τρίτη 3 Μαΐου), ισχύει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, για το ρεύμα εισόδου, από τις 11:00 έως τις 21:00, ως εξής:

    -Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

    -Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

    [08] Λ. Κρέτσος: Υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα

    «Από το 1993, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται στην ατζέντα του ΟΗΕ και της Ουνέσκο. Και όχι τυχαία, μια που υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα», τονίζει ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσος.

    Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει πως «οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, βασανίζονται, κάποιες φορές αφήνουν και την τελευταία τους πνοή, μόνο και μόνο γιατί κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις ή γιατί αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. Μάλιστα ο τίτλος της φετινής έκθεσης για την παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα τιτλοφορείται: ''μια υποβάθμιση βαθιά και ανησυχητική''».

    Ωστόσο, συμπληρώνει ο κ. Κρέτσος, «η πορεία της ελευθερίας του Τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από το 2010 και ως αποτέλεσμα της ευρύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας που παρατηρείται εντός και εκτός της Ευρώπης. Ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα. Από την άλλη, η συρρίκνωση των εσόδων τους λόγω της μείωσης της διαφήμισης, αλλά και του ανταγωνισμού από το Διαδίκτυο, έχει οδηγήσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης σε δραστικές και όχι πάντοτε θετικές αλλαγές: ελαχιστοποίηση του προσωπικού, λίγες πρωτογενείς πηγές, κατάργηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας» και επισημαίνει ότι «Σε βάθος χρόνου το οικονομικό χτύπημα θα μπορούσε ν? αποβεί μοιραίο για την ελευθερία του Τύπου».

    Σχετικά, σημειώνει ότι «η πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση συχνά μεταβάλλεται από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Η ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων όλων των δημοσιογράφων και σε όλα τα μέσα και η ενίσχυση της κριτικής σκέψης των πολιτών είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει το αγαθό της έγκυρης και πολυφωνικής ενημέρωσης στους πολίτες».

    Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι «στο δύσκολο αυτό τοπίο, η χώρα μας, φέτος, μπορεί να πάρει μια μεγαλύτερη ανάσα Ελευθερίας του Τύπου, γιορτάζοντας το βραβείο Πούλιτζερ στον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη και την ομάδα του που περιλαμβάνει τον Άλκη Κωνσταντινίδη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη για την εξαίρετη αποτύπωση του προσφυγικού δράματος».

    [09] "Η Άγκυρα θα καταργήσει τις θεωρήσεις εισόδου για τους Ελληνοκυπρίους, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ"

    Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον θεώρηση εισόδου (βίζα) για να επισκέπτονται την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, όμως αυτό δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κύπρου εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ένας τούρκος αξιωματούχος.

    Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΕΕ μόλις η ΕΕ άρει την υποχρέωση των Τούρκων να έχουν θεώρηση εισόδου όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, σύμφωνα με μια απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή γίνεται για να ικανοποιηθεί ένα από τα 72 κριτήρια που έχουν θέσει στην Τουρκία οι Βρυξέλλες.

    Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους.

    "Αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου. Αν η ΕΕ καταργήσει τις βίζες για τους τούρκους πολίτες, τότε θα καταργήσουμε κι εμείς την βίζα για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ", δήλωσε ο αξιωματούχος.

    [00]

    [10] Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup

    Τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, θα έχει σήμερα, απότο μεσημέρι κι έπειτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

    Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση , κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

    [11] Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων

    Θανάσιμα τραυματίστηκαν δύο γυναίκες στη 01:25 τα ξημερώματα στο Κομπότι της Άρτας, όταν το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε μία 65χρονη, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με άλλο ΙΧ στο οποίο επέβαινε μία οικογένεια. Ειδικότερα, στη 01:25΄ στο 142ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στην περιοχή Κομποτίου Άρτας, αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος και στο οποίο επέβαιναν η 25χρονη σύζυγος του και δύο ανήλικα παιδιά τους, 6 και 3 ετών, συγκρούστηκε με ΙΧ που οδηγούσε η 65χρονη και στο οποίο επέβαιναν μία 63χρονη γυναίκα και δύο άνδρες, 66 και 69 ετών.

    Νεκρές ανασύρθηκαν η οδηγός και η 63χρονη συνεπιβάτιδα του ίδιου οχήματος, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν το 6χρονο παιδί και οι δύο ηλικιωμένοι άνδρες. Ελαφρά τραυματίστηκαν ο 35χρονος οδηγός του πρώτου οχήματος, η σύζυγος του και το 3χρονο παιδί τους.

    Προανάκριση για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών του τροχαίου ατυχήματος διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

    [12] Θετικές προβλέψεις από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

    Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2015. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.

    Η Επιτροπή τονίζει ότι το 2015, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ήταν ηπιότερη (-0,2%) σε σχέση με το αναμενόμενο, λόγω της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίων. Η οικονομική ύφεση προβλέπεται να φτάσει το -0,3% το 2016, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις εξαγωγές και σε μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να στηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και να τονώσει τις επενδύσεις. Το 2017 αναμένεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

    Όσον αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί καθ? όλη την περίοδο των προβλέψεων, σημειώνοντας ότι σε αυτό συνετέλεσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.

    Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από την ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το πιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, από μία πιο αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

    Συνεχίζοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική προσαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2015 συνέβαλαν έτσι ώστε η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο του προγράμματος ( -0,25% του ΑΕΠ). Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 ανέβασε το έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ το 2015. Παρά την υπερ-απόδοση του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ως το 2018 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

    Η έκθεση της Επιτροπής υπενθυμίζει, επίσης, ότι το πακέτο προσαρμογής περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό 1% του ΑΕΠ, στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος 1% του ΑΕΠ, αλλαγές στο ΦΠΑ 0,25% του ΑΕΠ και προσαρμογές στις δημόσιες δαπάνες 0,75% του ΑΕΠ.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

    Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 182,8% το 2016, λόγω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δόσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Η πτωτική τάση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, το αρνητικό σενάριο όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις θα μπορούσε να προέλθει από μεγαλύτερες δαπάνες για το προσφυγικό και από πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εσόδων και την αποτελεσματική εισπραξιμότητα των φόρων.

    [13] Χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι η Κορακάκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων

    Η Άννα Κορακάκη ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι από 10 μέτρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων που διεξήχθη στο Σουλ της Γερμανίας. Η πρωταθλήτρια της σκοποβολής συγκέντρωσε 386/400, ενώ στον τελικό είχε 200.6, το οποίο υπολείπεται μόλις 0.4 από το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερη ήταν η Ινδή Γιασασουίνι Σίνχ Ντεσουάλ με 197.7 και 3η η Γερμανίδα Μισέλ Σκέριες με 176.2.

    Η Ελληνίδα αθλήτρια, πέρυσι στην ίδια διοργάνωση είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι.

    [14] Ρανιέρι: "Είμαι ο ίδιος άνθρωπος που απολύθηκε από την Ελλάδα"

    Σε πελάγη ευτυχίας πλέει ο Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο προπονητής της Λέστερ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Premier League, τόνισε ότι πανηγύρισε το γκολ του Αζάρ, με το οποίο ισοφάρισε η Τσέλσι την Τότεναμ και κατέκτησε μαθηματικά η Λέστερ το πρωτάθλημα. Παράλληλα ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας αναφέρθηκε και στο πέρασμά του από τη χώρα μας.

    «Είμαι 64 ετών. Μάχομαι πολλά χρόνια και πάντα ήμουν αισιόδοξος. Πάντα πίστευα ότι θα μπορούσα να πάρω ένα πρωτάθλημα. Είμαι ο ίδιος άνθρωπος που απολύθηκε από την Ελλάδα πριν ενάμιση χρόνο και πολλοί είχαν ξεχάσει τι είχα κάνει. Είμαι αυτός που ήμουνα και στην Ελλάδα, δεν έχω αλλάξει. Το μοναδικό που μπορώ να κάνω είναι να το αφιερώσω σε όσους με πίστεψαν» τόνισε ο Κλαούντιο Ρανιέρι στο «Rai 3» και αναφερόμενος στο παιχνίδι της Τσέλσι με την Τότεναμ σχολίασε: «Όταν συμβαίνει κάτι που σου αρέσει, δεν είναι εφικτό να το αντιληφθείς πλήρως. Η Τότεναμ κέρδιζε 2-0 στο ημίχρονο και ήμουν κακόκεφος. Όταν σκόραρε ο Κέιχιλ σκέφτηκα ότι κάτι μπορεί να συμβεί. Το γκολ του Αζάρ το πανηγύρισα».

    Τέλος ανέλυσε και τα σχέδιά του για την επόμενη χρονιά: «Θα παραμείνω στη Λέστερ. Ο πρόεδρος έχει προγραμματίσει να χτίσει μια ομάδα που θα μπορούσε να μπει στο Champions League. Πρόκειται για μια σεζόν που δεν γίνεται να επαναληφθεί, την επόμενη θα πρέπει να παλέψουμε για να τερματίσουμε στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος. Πρέπει να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε σαν ομάδα».

    [15] Θρίαμβος για τη Λέστερ, αναδείχθηκε νέα πρωταθλήτρια Αγγλίας μετά από 132 χρόνια ιστορίας

    Η πρωταθλήτρια Αγγλίας 2015, Τσέλσι παρέδωσε τα... σκήπτρα στη νέα πρωταθλήτρια Λέστερ, κάνοντας την ανατροπή απέναντι στην Τότεναμ για το τελικό 2-2, στο Στάμφορντ Μπριτζ. Η Τότεναμ είχε προηγηθεί με 2-0 μετά τα γκολ των Χάρι Κέιν (35΄) και Χέουγκ Μιν (44΄), αλλά η Τσέλσι... είχε επιλέξει... διάδοχο.

    Στο 58΄ ο Κέιχιλ μείωσε σε 2-1, ενώ στο 83΄ ο Αζάρ έκανε... δώρο στη Λέστερ το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Η... αυτοκτονία της Τότεναμ ολοκλήρωσε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα για τη Λέστερ και τον Κλαούντιο Ρανιέρι, με τον Βάρντι και την παρέα του να στήνουν ένα μεγάλο γλέντι στο σπίτι του, όπου είχαν μαζευτεί από νωρίς για να δουν το λονδρέζικο ντέρμπι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 May 2016 - 10:32:39 UTC