Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Κρέτσος: Υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα
  • [02] Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [03] O. Γεροβασίλη: Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης
  • [04] Eπανήλθε, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο
  • [05] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ πραγματική κοινή πολιτική ασύλου
  • [06] Για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο θα δικαστούν αύριο από το Αυτόφωρο οι γονείς της 4χρονης Μαρίας
  • [07] Αντάρτες βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Χαλέπι
  • [08] H Ολυμπιακή Φλόγα έφθασε στην Μπραζίλια
  • [09] Πρ. Παυλόπουλος: Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο
  • [10] Θετικές προβλέψεις από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

  • [01] Λ. Κρέτσος: Υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα

    «Από το 1993, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται στην ατζέντα του ΟΗΕ και της Ουνέσκο. Και όχι τυχαία, μια που υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα», τονίζει ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσος.

    Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει πως «οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, βασανίζονται, κάποιες φορές αφήνουν και την τελευταία τους πνοή, μόνο και μόνο γιατί κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις ή γιατί αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. Μάλιστα ο τίτλος της φετινής έκθεσης για την παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα τιτλοφορείται: ''μια υποβάθμιση βαθιά και ανησυχητική''».

    Ωστόσο, συμπληρώνει ο κ. Κρέτσος, «η πορεία της ελευθερίας του Τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από το 2010 και ως αποτέλεσμα της ευρύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας που παρατηρείται εντός και εκτός της Ευρώπης. Ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα. Από την άλλη, η συρρίκνωση των εσόδων τους λόγω της μείωσης της διαφήμισης, αλλά και του ανταγωνισμού από το Διαδίκτυο, έχει οδηγήσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης σε δραστικές και όχι πάντοτε θετικές αλλαγές: ελαχιστοποίηση του προσωπικού, λίγες πρωτογενείς πηγές, κατάργηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας» και επισημαίνει ότι «Σε βάθος χρόνου το οικονομικό χτύπημα θα μπορούσε ν? αποβεί μοιραίο για την ελευθερία του Τύπου».

    Σχετικά, σημειώνει ότι «η πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση συχνά μεταβάλλεται από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Η ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων όλων των δημοσιογράφων και σε όλα τα μέσα και η ενίσχυση της κριτικής σκέψης των πολιτών είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει το αγαθό της έγκυρης και πολυφωνικής ενημέρωσης στους πολίτες».

    Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι «στο δύσκολο αυτό τοπίο, η χώρα μας, φέτος, μπορεί να πάρει μια μεγαλύτερη ανάσα Ελευθερίας του Τύπου, γιορτάζοντας το βραβείο Πούλιτζερ στον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη και την ομάδα του που περιλαμβάνει τον Άλκη Κωνσταντινίδη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη για την εξαίρετη αποτύπωση του προσφυγικού δράματος».

    [02] Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μετέτρεψε σε ύφεση, τις προσδοκίες για ουσιαστική ανάπτυξη (6% αθροιστικά για την διετία 2015/2016), αποτρέποντας και την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του χρέους και σε μείωση των επενδύσεων , σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ τις νέες εκτιμήσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία.

    Η κυβέρνηση, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, εφέτος καθυστέρησε την αξιολόγηση εντείνοντας την αβεβαιότητα και τώρα στέλνει νέους δυσβάστακτους λογαριασμούς (συνολικά 12,5 δις. ) στους πολίτες. «Τουλάχιστον λίγη ντροπή. Ας μη πανηγυρίζουν οι της κυβέρνησης, γιατί δεν επήλθε η απόλυτη καταστροφή» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ «γιατί τα θεμέλια που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία,την βοήθησαν τουλάχιστον να αντέξει στοιχειωδώς».

    «Τι άλλο πρέπει να γίνει για να συνειδητοποιήσουν το ποσό πολύ βλάπτουν την Ελλάδα και τον λαό μας;

    Μαθητευόμενοι και ανίκανοι μάγοι που ότι αγγίζουν γίνεται κάρβουνο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ .

    [03] O. Γεροβασίλη: Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης

    Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομική ανάκαμψη, δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης, τονίζει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Σημειώνει ειδικότερα ότι "οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης" και υπογραμμίζει ότι "η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων".

    Η κ. Γεροβασίλη τονίζει επιπλέον ότι "αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο" και συμπληρώνει: "Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα".

    [04] Eπανήλθε, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο

    Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο επανήλθε και αναμένεται να αποκτήσει σιγά-σιγά δυναμική, με παράλληλη βελτίωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, αναφέρει η Κομισιόν στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της για την κυπριακή οικονομία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το 2017 το χρέος θα αποκλιμακωθεί στο 105,4% και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αγγίξουν το 2,2 και το 2,4% το 2016 και το 2017 αντιστοίχως. Σύμφωνα με την Κομισιόν οι κίνδυνοι και τα ρίσκα της θετικής πρόβλεψης καταγράφονται ως ισορροπημένα και σε γενικές γραμμές αφορούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της στερλίνας και τον αργό ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Η πραγματική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος προβλέπεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη το 2016 προτού φτάσει στο 2% το 2017.

    [05] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ πραγματική κοινή πολιτική ασύλου

    «Οι Περιφέρειες καλούνται άμεσα να εφαρμόσουν επί τόπου πολιτικές για το μεταναστευτικό / προσφυγικό χωρίς να έχει ακουστεί η φωνή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χωρίς να έχουν πρόσβαση στα ειδικά για το μεταναστευτικό ευρωπαϊκά ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. «Ωστόσο, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουν τη γνώση και βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για να λειτουργήσουν καταλυτικά στην κατεύθυνση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης. Για αυτό και χρειάζεται να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες, να ασκηθεί πίεση προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη σημερινή κατάσταση και παράλληλα να αποκτήσει μια συνεκτική, δίκαιη και αποτελεσματική προσφυγική πολιτική. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ μια πραγματική κοινή πολιτική ασύλου, με δίκαιη κατανομή των ευθυνών, χωρίς μονομερείς ενέργειες», συνέχισε η ίδια. «Πρόκειται για κρίσιμο στοίχημα για την ίδια την ΕΕ και τα ιδεώδη της, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία της, κυρίως στα μάτια των νέων», παρατήρησε τέλος η κ. Δούρου.

    Με τη συμμετοχή της σήμερα, Τρίτη, 3 Μαΐου, σε διεθνές Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη με αντικείμενο την «υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ΕΕ», η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ευρωπαϊκών της επαφών με αντικείμενο το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.

    [06] Για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο θα δικαστούν αύριο από το Αυτόφωρο οι γονείς της 4χρονης Μαρίας

    Αύριο αναμένεται να δικαστούν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι γονείς της μικρής που χάθηκε ανήμερα του Πάσχα στον Σκαραμαγκά και εντοπίστηκε την επομένη σε περιοχή του Χαϊδαρίου.

    Οι γονείς της 4χρονης Μαρίας οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κινδύνου κατά συναυτουργία και τους παρέπεμψε σε δίκη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου.

    Οι δύο κατηγορούμενοι, που θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ ως τη δίκη τους, φέρονται να υποστήριξαν ενώπιον του Εισαγγελέα πως κάποιος άρπαξε το κοριτσάκι όταν για ελάχιστο διάστημα το άφησαν μόνο του.

    [07] Αντάρτες βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Χαλέπι

    Τουλάχιστον τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν και 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό από οργανώσεις ανταρτών ενός νοσοκομείου που βρίσκεται σε περιοχή που τελεί υπό των έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη του Χαλεπίου.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και έκανε λόγο για δεκάδες θύματα.

    Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν σήμερα μεγάλη επίθεση στο Χαλέπι και βομβάρδισαν μη στρατιωτικές θέσεις, περιοχές όπου ζουν άμαχοι με πυραύλους, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ανθρώπους και βομβαρδίζοντας νοσοκομείο.

    Ο στρατός έδωσε "την κατάλληλη απάντηση εκεί απ΄όπου εκτοξεύθηκαν τα πυρά", αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης του στρατού, η οποία κατηγορεί οργανώσεις -- στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Μέτωπο Αλ-Νόσρα και η Τζάις αλ-Ισλάμ που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα-- ότι είναι πίσω από τις επιθέσεις.

    [08] H Ολυμπιακή Φλόγα έφθασε στην Μπραζίλια

    Η ολυμπιακή φλόγα έφτασε σήμερα το μεσημέρι αεροπορικώς στη Μπραζίλια από τη Γενεύη, πρώτο βήμα μιας διαδρομής που θα ακολουθήσει σε όλη τη Βραζιλία μέχρι την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις αρχές Αυγούστου.

    Η φλόγα αυτή θα ανάψει την ολυμπιακή δάδα, σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία της αρχηγού του κράτους Ντίλμα Ρούσεφ.

    Η δάδα θα ταξιδέψει σε περισσότερες από 300 πόλεις και θα μεταφερθεί από 12.000 λαμπαδηδρόμους πριν από την άφιξή της στις 5 Αυγούστου στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά για την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στη Νότια Αμερική.

    [09] Πρ. Παυλόπουλος: Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο

    Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και την ανάγκη ενότητας, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως Επιτίμου Δημότη του δήμου Άργους-Μυκηνών, ενώ τόνισε ότι το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο.

    Σημείωσε ότι «οφείλουμε να υπερασπισθούμε την εθνική μας κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα αντάξιο αυτής μέλλον, παραμερίζοντας τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν και υπηρετώντας τα πολλά και μεγάλα που μας ενώνουν, ιδίως σε κρίσιμες περιστάσεις όπως οι σημερινές».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Άργους, που αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, σύμφωνα με τα ασφαλή τεκμήρια πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων.

    Υπογράμμισε ότι «εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των Προγόνων μας και του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας που θεμελίωσαν, οφείλουμε να συμβάλλουμε, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της εξαρτάται από την υπεράσπιση του βασικού της μεγέθους, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Και το μέγεθος αυτό είναι ο Άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ως συστατικά στοιχεία της πραγματικώς φιλελεύθερης ιδεολογίας».

    Επιπλέον τόνισε πως «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «συναισθανόμενος και το βάρος της εθνικής συγκυρίας, θα αναλώσω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας».

    Στην τελετή ανακήρυξης στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», στο Άργος, παρόντες ήταν σύσσωμη η δημοτική αρχή Άργους, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος και οι λοιπές αυτοδιοικητικές, στρατιωτικές και δικαστικές αρχές της πόλεως και του νομού Αργολίδας, καθώς και πλήθος κόσμου.

    [10] Θετικές προβλέψεις από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

    Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2015. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.

    Η Επιτροπή τονίζει ότι το 2015, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ήταν ηπιότερη (-0,2%) σε σχέση με το αναμενόμενο, λόγω της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίων. Η οικονομική ύφεση προβλέπεται να φτάσει το -0,3% το 2016, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις εξαγωγές και σε μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να στηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και να τονώσει τις επενδύσεις. Το 2017 αναμένεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

    Όσον αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί καθ? όλη την περίοδο των προβλέψεων, σημειώνοντας ότι σε αυτό συνετέλεσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.

    Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από την ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το πιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, από μία πιο αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

    Συνεχίζοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική προσαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2015 συνέβαλαν έτσι ώστε η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο του προγράμματος ( -0,25% του ΑΕΠ). Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 ανέβασε το έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ το 2015. Παρά την υπερ-απόδοση του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ως το 2018 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

    Η έκθεση της Επιτροπής υπενθυμίζει, επίσης, ότι το πακέτο προσαρμογής περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό 1% του ΑΕΠ, στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος 1% του ΑΕΠ, αλλαγές στο ΦΠΑ 0,25% του ΑΕΠ και προσαρμογές στις δημόσιες δαπάνες 0,75% του ΑΕΠ.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

    Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 182,8% το 2016, λόγω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δόσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Η πτωτική τάση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, το αρνητικό σενάριο όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις θα μπορούσε να προέλθει από μεγαλύτερες δαπάνες για το προσφυγικό και από πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εσόδων και την αποτελεσματική εισπραξιμότητα των φόρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 May 2016 - 14:32:29 UTC