Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ας σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους
  • [03] Σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα στο Μ. Μαξίμου ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου
  • [04] Ο Β.Σόιμπλε αποκλείει να υπάρξει "μεγάλη κρίση" στην Ελλάδα φέτος
  • [05] «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Π. Μοσκοβισί
  • [06] Eπανήλθε, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο
  • [07] Να καταλήξουν σε συμφωνία «πολύ σύντομα», κάλεσε τους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ντ. Τουσκ
  • [08] Το Παρίσι τίθεται επικεφαλής κατά του σχεδίου διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ
  • [09] Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' υπογράφει το διάταγμα για την διεξαγωγή εκλογών στις 26 Ιουνίου
  • [10] Νέα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας η Κέιτ Μπλάνσετ
  • [11] Αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ για τα στοιχεία της Κομισιόν

  • [01] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ας σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο δήλωσε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά.

    «Μετά την αναγκαστική ολιγοήμερη σιωπή λόγω των εορτών του Πάσχα, το θράσος και η προπαγάνδα της κυβέρνησης επέστρεψαν. Επιχειρούν και πάλι εξαπάτηση», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Δίνοντας απάντηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Ο. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% ενώ σήμερα προβλέπει ύφεση 0,3%, μείωση της ανεργίας στο 23,2% ενώ σήμερα την προβλέπει στο 24,7% και μείωση του δημοσίου χρέους στο 173,5% του ΑΕΠ ενώ σήμερα προβλέπει αύξησή του στο 182,8% του ΑΕΠ.

    «Ας σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους που πληρώνουν ακριβά όλοι οι Έλληνες», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [03] Σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα στο Μ. Μαξίμου ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου και τον στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση.

    Νωρίτερα, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε πρώτος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και λίγα λεπτά αργότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

    [04] Ο Β.Σόιμπλε αποκλείει να υπάρξει "μεγάλη κρίση" στην Ελλάδα φέτος

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να υπάρξει φέτος "μεγάλη κρίση" στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει συνομιλίες με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, προκειμένου να αποδεσμευτούν νέα δανειακά κεφάλαια.

    "Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά", δήλωσε ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.

    Πηγές είπαν χθες στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση προχωρούν αργά και δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 9 Μαΐου.

    [05] «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Π. Μοσκοβισί

    Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσοβισί κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής. «Αυτό που επιθυμούν όλες οι πλευρές είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει δουλειές για τη νεολαία», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και στο προσφυγικό και πως είναι πολύ σημαντικό να επιτευχτεί αυτή η συμφωνία. «Είναι στο συμφέρον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας», αναγνώρισε ο επίτροπος, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει εάν οι βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων.

    Ερωτηθείς κατά πόσο περιμένει συμφωνία, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» υπογραμμίζοντας πως τα ζητήματα που εκκρεμούν «δεν είναι εύκολα». «Η θέση της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «πιθανό» και «εφικτό».

    Αναφορικά με τον υπό διαπραγμάτευση μηχανισμό ενεργοποίησης εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, σημείωσε πως «πολλά έχουν γίνει και πολλά έχουν συζητηθεί» και πως η «νομική προετοιμασία» του εν λόγω μηχανισμού έχει ξεκινήσει.

    Τέλος, αναφορικά με το βασικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία κατά 99%, ενώ υπογράμμισε πως έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος».

    [06] Eπανήλθε, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο

    Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο επανήλθε και αναμένεται να αποκτήσει σιγά-σιγά δυναμική, με παράλληλη βελτίωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, αναφέρει η Κομισιόν στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της για την κυπριακή οικονομία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το 2017 το χρέος θα αποκλιμακωθεί στο 105,4% και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αγγίξουν το 2,2 και το 2,4% το 2016 και το 2017 αντιστοίχως. Σύμφωνα με την Κομισιόν οι κίνδυνοι και τα ρίσκα της θετικής πρόβλεψης καταγράφονται ως ισορροπημένα και σε γενικές γραμμές αφορούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της στερλίνας και τον αργό ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Η πραγματική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος προβλέπεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη το 2016 προτού φτάσει στο 2% το 2017.

    [07] Να καταλήξουν σε συμφωνία «πολύ σύντομα», κάλεσε τους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ντ. Τουσκ

    Να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα» κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

    [08] Το Παρίσι τίθεται επικεφαλής κατά του σχεδίου διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ

    Μετά τις αποκαλύψεις της Greenpeace με την δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η Γαλλία τάχθηκε σήμερα κατά του σχεδίου της συμφωνίας αυτής προειδοποιώντας ότι θα την μπλοκάρει, αν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

    "Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. "Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, "η Γαλλία λέει όχι" στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (ΤΤΙΡ ή TAFTA), "καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες", τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, την επομένη της δημοσίευσης από την Greenpeace μυστικών εγγράφων σχετικά με τις συζητήσεις για την ΤΤΙΡ. "Θέσαμε αρχές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς κανόνες, τους διατροφικούς, τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντικούς".

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι "η πιο πιθανή επιλογή" σήμερα.

    Χθες, η Greenpeace δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που αφορούν τις συνομιλίες αυτές, τα οποία εντείνουν, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον φόβο ότι αυτή η εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη απορρύθμιση προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

    Ο Φεκλ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα μπλοκάρει την ΤΤΙΡ: "δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη Γαλλία και πόσο μάλλον εναντίον της Γαλλίας. Θέλουμε αμοιβαιότητα. Η Ευρώπη προσφέρει πολλά και λαμβάνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό".

    [09] Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' υπογράφει το διάταγμα για την διεξαγωγή εκλογών στις 26 Ιουνίου

    Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ' υπέγραψε σήμερα το διάταγμα για την διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, των οποίων η ημερομηνία ορίστηκε για τις 26 Ιουνίου, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ισπανικού κοινοβουλίου.

    Στο διάταγμα αυτό, ο βασιλιάς διατάσσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή των εκλογών μόλις έξι μήνες μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά τις οποίες τα μεγάλα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.

    "Ας ελπίσουμε ότι όλοι έχουμε πάρει το μάθημά μας και το επόμενο κοινοβούλιο θα καταλήξει σε συμφωνία (για σχηματισμό κυβέρνησης) το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Πάτσι Λόπεθ σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας την υπογραφή από τον βασιλιά του διατάγματος για τη διεξαγωγή των εκλογών.

    [10] Νέα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας η Κέιτ Μπλάνσετ

    Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακηρύχθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, όπως ανακοίνωσε στις 2 Μαΐου ο Οργανισμός.

    Η ανακοίνωση έγινε μόλις επέστρεψε η Blanchett από αποστολή στην Ιορδανία όπου πήγε για να παρακολουθήσει τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από την πατρίδα τους λόγω του πολέμου. Συνάντησε οικογένειες προσφύγων από τη Συρία και άκουσε από πρώτο χέρι τις ιστορίες τους για το επικίνδυνο ταξίδι που αναγκάστηκαν να κάνουν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

    «Είμαι εξαιρετικά περήφανη που θα αναλάβω αυτό το ρόλο», είπε η Blanchett σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη. «Δεν έχει υπάρξει κρισιμότερη περίοδος για να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων και να δείξουμε αλληλεγγύη. Διανύουμε μια περίοδο κρίσης χωρίς προηγούμενο και πρέπει να υπάρξει καταμερισμός των ευθυνών σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σα να βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι της συμπόνοιας ή της έλλειψης ανεκτικότητας;»

    [11] Αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ για τα στοιχεία της Κομισιόν

    Για "παραφωνία" που δείχνει "πολιτικό αδιέξοδο", κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης ασκώντας δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τη στάση του σε αντίθεση με τη στήριξη που όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιδεικνύουν προς τις ελληνικές θέσεις.

    Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν πως "την ώρα που όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, μόνο το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να επενδύει στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης". "Αυτή η παραφωνία δείχνει πολιτικό αδιέξοδο", σημειώνουν.

    Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μετέτρεψε σε ύφεση, τις προσδοκίες για ουσιαστική ανάπτυξη (6% αθροιστικά για την διετία 2015/2016), αποτρέποντας και την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του χρέους και σε μείωση των επενδύσεων , σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ τις νέες εκτιμήσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία.

    Η κυβέρνηση, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, εφέτος καθυστέρησε την αξιολόγηση εντείνοντας την αβεβαιότητα και τώρα στέλνει νέους δυσβάστακτους λογαριασμούς (συνολικά 12,5 δις. ) στους πολίτες. «Τουλάχιστον λίγη ντροπή. Ας μη πανηγυρίζουν οι της κυβέρνησης, γιατί δεν επήλθε η απόλυτη καταστροφή» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ «γιατί τα θεμέλια που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία,την βοήθησαν τουλάχιστον να αντέξει στοιχειωδώς».

    «Τι άλλο πρέπει να γίνει για να συνειδητοποιήσουν το ποσό πολύ βλάπτουν την Ελλάδα και τον λαό μας;

    Μαθητευόμενοι και ανίκανοι μάγοι που ότι αγγίζουν γίνεται κάρβουνο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 May 2016 - 18:32:29 UTC