Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για συμφέροντα που ποντάρουν στην εμπλοκή της διαπραγμάτευσης κάνει λόγο ο Δημ. Παπαδημούλης
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Δεν θα συμπράξουμε ούτε στη βαριά συνθηκολόγηση ούτε στη ρήξη με την Ευρώπη
  • [03] Η κυβέρνηση «επιμένει» στην αγαπημένη της συνταγή: φόροι, φόροι, φόροι, λέει το ΠΑΣΟΚ
  • [04] Πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν καταστροφικές, κυρίως για τον τουρισμό, είπε Οδ. Κωνσταντινόπουλος
  • [05] Γ.Κατρούγκαλος: H ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη
  • [06] Νέα μείωση του ELA στις ελληνικές τράπεζες
  • [07] ΕΚΤ: Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί αλλά οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί
  • [08] Δεν κλείνουν τα ολοήμερα σχολεία
  • [09] Την κάθοδό τους στην Αθήνα προετοιμάζουν οι αγρότες της χώρας
  • [10] Πέτρα Ολύμπου: Ένα καταφύγιο για τους Κούρδους Γεζίντι στην «αγκαλιά» του βουνού των θεών
  • [11] Τρίτη στον κόσμο η Νομική του ΕΚΠΑ, στον διαγωνισμό European Law Moot Court Competition 2016
  • [12] Τουρκία: Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές μετά την αλλαγή της ηγεσίας του AKP
  • [13] Αλέξης Δαμιανός.Το έργο του καίει ακόμα σαν «Μια Δυνατή Φωτιά»
  • [14] Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [15] Αφιέρωμα στον Τούρκο φωτογράφο Ara Guler στο Μουσείο Μπενάκη
  • [16] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση απαξιώνει τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου
  • [17] "Ψευδές" το δημοσίευμα για "ξήλωμα" της Επιτροπής Εξετάσεων
  • [18] Στους 53.900 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα
  • [19] Το ελληνικό χρέος στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου
  • [20] Βαθαίνει το ρήγμα Ερντογάν - Νταβούτογλου
  • [21] Η Red Bull «υποβίβασε» τον Κιβιάτ
  • [22] Ανησυχία στον Ολυμπιακό για Ιντέγε, πρόβλημα με Ντουρμάζ
  • [23] Με οδηγό τον Καλάθη ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0 (85-79) στη σειρά με τον Άρη

  • [01] Για συμφέροντα που ποντάρουν στην εμπλοκή της διαπραγμάτευσης κάνει λόγο ο Δημ. Παπαδημούλης

    Για συμφέροντα που ποντάρουν στην εμπλοκή της διαπραγμάτευσης και σε πρόωρες εκλογές, έκανε λόγο, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι έφθασαν στο σημείο να εμφανίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκ. Παυλόπουλο, ως οπαδό της δραχμής.

    «Έφθασαν στο σημείο να εμφανίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος είναι γνωστός για τις απόψεις του, διότι προέρχεται από τον πολιτικό στίβο και από το χώρο της ΝΔ ως οπαδό της δραχμής» είπε ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση"και πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν θέλουν την οπισθοδρόμηση, την αναμπουμπούλα και τις πρόωρες εκλογές «απλώς για να ξανάρθουν στα πράγματα η οικογένεια Μητσοτάκη, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και αυτοί που μας οδήγησαν σ' αυτό το μαύρο χάλι».

    Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, είπε ότι η συμφωνία, κατά τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, υπάρχει ήδη κατά 95%, κατά την Κομισιόν κατά 99% και τόνισε οι δυσκολίες που οδηγούν στις καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής να ενεργοποιείται και στην περίπτωση που οι αποκλίσεις στα δημοσιονομικά θα είναι επί τα βελτίω. «Ο δεύτερος λόγος που αν δεν κλείσουμε τη Δευτέρα 9 Μαΐου και χρειαστεί ίσως να πάμε μια δύο βδομάδες αργότερα είναι ακόμη γιατί οι δανειστές δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους για την ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι για πρώτη μπαίνει στο τραπέζι της συμφωνίας το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Δεν θα συμπράξουμε ούτε στη βαριά συνθηκολόγηση ούτε στη ρήξη με την Ευρώπη

    Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Εξήγησε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις, η συνειδητή μετάθεση αποφάσεων έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση και τη χώρα σε αξιέξοδο δίλημμα: ή μία βαριά συνθηκολόγηση με δυσβάστακτα μέτρα ή μία καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμπράξει με κανένα από τα δύο αυτά διλήμματα.

    Ειδικότερα για το ασφαλιστικό είπε ότι η θέση της ΝΔ είναι σταθερή, άρνηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου που είναι αντιαναπτυξιακό.

    [03] Η κυβέρνηση «επιμένει» στην αγαπημένη της συνταγή: φόροι, φόροι, φόροι, λέει το ΠΑΣΟΚ

    «Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στην ώρα της, χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις, που μεγαλώνουν τον λογαριασμό. Και φυσικά όχι όπως το επιχειρεί η κυβέρνηση "στα τυφλά και όπου κάτσει"», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου.

    Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «τα στοιχεία που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, "επιμένει" για μια φορά ακόμη, στην αγαπημένη της συνταγή: ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ». Η μείωση του αφορολογήτου, η αύξηση ΦΠΑ, οι φόροι στα οχήματα, στα καύσιμα, στα οινοπνευματώδη, στα τσιγάρα, επιβαρύνουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, προσθέτει.

    «Μετά από αυτά, μετά από το νέο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ (αθροιστικά 12,5 δισ. την 2ετία), γίνεται κατανοητό ότι οι ενέσεις "αισιοδοξίας" της κυβέρνησης στους βουλευτές της εν όψει της ψήφισης των μέτρων δεν έχουν αντίκρισμα αλήθειας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Το ΠΑΣΟΚ, κάνει επίσης λόγο για αφωνία της κυβέρνησης στην «περίεργη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμισμα», όπως αναφέρει, λέγοντας πως προκαλεί εντύπωση και αναρωτιέται «πού το πάνε».

    [04] Πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν καταστροφικές, κυρίως για τον τουρισμό, είπε Οδ. Κωνσταντινόπουλος

    Καταστροφικό, κυρίως για τον ελληνικό τουρισμό, χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμοαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, o οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9» τάσσεται υπέρ της πρότασης του κόμματός του για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

    «Εκλογές τον Ιούνιο, ή αυτόν τον καιρό θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα, εννοώ πριν το καλοκαίρι πρώτα απ? όλα για τον τουρισμό» είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη βάζει πάνω απ? όλα το συμφέρον της χώρας.

    «Εμείς και πριν τις εκλογές του 2015 λέγαμε ότι δεν χρειάζονται και τώρα δεν χρειάζονται εκλογές, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «λέει ψέματα σε όλα» και ότι «έχει συμφωνήσει σε όλα με τους δανειστές».

    [05] Γ.Κατρούγκαλος: H ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη

    Με την κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκίνησε σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

    Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες.

    Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

    Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%.

    «Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

    [06] Νέα μείωση του ELA στις ελληνικές τράπεζες

    Kατά 300 εκατ. ευρώ μειώθηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 69,1 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,3 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [07] ΕΚΤ: Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί αλλά οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί

    Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί, βρίσκοντας στήριξη στην κατανάλωση των νοικοκυριών και την ενίσχυση των επενδύσεων, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τακτικό οικονομικό της δελτίο.

    «Η εγχώρια ζήτηση, ιδιαίτερα, εξακολουθεί να στηρίζεται από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», ανέφερε η ΕΚΤ στο δελτίο της, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζει με τις προοπτικές που παρουσίασε στη συνεδρίαση της 21ης Απριλίου. «Η ευνοϊκή επίδρασή τους στις χρηματοδοτικές συνθήκες, παράλληλα με τις βελτιώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, ωφελούν τις επενδύσεις».

    «Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη παραμένουν καθοδικοί», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

    [08] Δεν κλείνουν τα ολοήμερα σχολεία

    Επιμένει στην λειτουργία του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για «συνταγματική επιταγή που γίνεται πράξη» το να εξισωθούν σε έναν τύπο τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

    Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ξανά: «Με το ισχύον καθεστώς πολυτυπίας των σχολείων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκύπτει ένα άδικο, ανορθολογικό και αντιπαιδαγωγικό δεδομένο: να προσφέρονται γνωστικά αντικείμενα (Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή) καθώς και αυξημένες ώρες σε άλλα μαθήματα (Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Εικαστικά) μόνο σε έναν τύπο σχολείου, αυτόν του ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα), ενώ σε μη ενταγμένα στο ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία δεν προσφέρονται αντίστοιχες ευκαιρίες. Ταυτόχρονα, στα μη ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία, οι μαθητές των πρώτων δύο τάξεων ολοκληρώνουν τα μαθήματα δύο διδακτικές ώρες νωρίτερα (στις 12:25) από τους μαθητές των ΕΑΕΠ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης οι οποίοι ολοκληρώνουν τα μαθήματα τους μία ώρα νωρίτερα (στις 13:15). Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένα καθεστώς έντονων διακρίσεων μεταξύ των μαθητών του δημοτικού σχολείου, που δεν είναι πλέον αποδεκτές».

    Υπενθυμίζεται ότι, με βάση σχετική υπουργική απόφαση, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, τα δημοτικά όλης της χώρας θα υπάγονται σε έναν τύπο σχολείου, με ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, θα γίνεται ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από 4/θέσια και πάνω, θα ενοποιηθούν τα Εβδομαδιαία Ωρολόγια Προγράμματα, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος θα γενικευτεί για όλες τις τάξεις στις 13:15.

    Πρακτικά, αυτό σημαίνει την κατάργηση των «κλασικών» δημοτικών σχολείων, αλλά και των δημοτικών που μέχρι σήμερα υπάγονται στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

    Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος, στον νέο τύπο δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με δάσκαλο (εκπαιδευτικό ΠΕ 70), ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος θα προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων, όπως ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική.

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλα τα δημοτικά σχολεία που είναι από τετραθέσια και πάνω (3.555 σχολικές μονάδες), ενώ αμετάβλητη θα παραμείνει η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών.

    Διαβάστε επίσης:

    "Ψευδές" το δημοσίευμα για "ξήλωμα" της Επιτροπής Εξετάσεων

    [09] Την κάθοδό τους στην Αθήνα προετοιμάζουν οι αγρότες της χώρας

    Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί με ανακοίνωση της τους αγρότες του Νομού Λάρισας αλλά και όλης της χώρας η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, στην οποία μετείχε και το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να συμμετάσχουν δυναμικά στην διαμαρτυρία που θα γίνει στην Αθήνα την ημέρα που θα ψηφιστούν «τα νομοσχέδια-ταφόπλακα για όλους που αφορούν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό».

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση τα νομοσχέδια αυτά θα φέρουν οικονομική καταστροφή στο εισόδημα, χωρίς υγειονομική κάλυψη και με μειώσεις συντάξεων για αγρότες, κτηνοτρόφους, νέους αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, εργάτες και συνταξιούχους και καλεί όλους να αντισταθούν.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ δεν μας εκπλήσσει πλέον, ψεύτικες υποσχέσεις, όπως και οι προηγούμενοι. Στις δύο συναντήσεις που έγιναν στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε προστασία αγροτών και κτηνοτρόφων, νέων αγροτών καθώς και διασφάλιση των κατακτήσεων μας. Ήταν το μεγαλύτερο ψέμα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα προς αγρότες και κτηνοτρόφους. Αφού μας ξεγέλασε στις εκλογές, τώρα μας αδειάζει δεν μας υποστήριξε απέναντι την ΤΡΟΙΚΑ. Προσχηματικός ο διάλογος που έγινε στις κινητοποιήσεις και όπως λέει ο σοφός λαός «μην περιμένεις λευτεριά από τους προσκυνημένους. Η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα επιβάλλεται. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Να μη περάσουν τα μέτρα».

    [10] Πέτρα Ολύμπου: Ένα καταφύγιο για τους Κούρδους Γεζίντι στην «αγκαλιά» του βουνού των θεών

    Ασφαλές καταφύγιο στην «αγκαλιά» του βουνού των θεών, στο κέντρο φιλοξενίας της Πέτρας Ολύμπου, βρήκαν Κούρδοι Γεζίντι από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

    Εκατοντάδες Γεζίντι, που δραπέτευσαν από το Ιράκ και τον ISIS (τον Daesh, όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι), συμφώνησαν στη μεταφορά τους στο κέντρο υποδοχής (στο Παλιό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου) και περιμένουν πλέον το επόμενο «βήμα» στο ταξίδι τους, την αίτηση μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης, που θα τους φέρει σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.

    Πρόκειται για έναν χώρο στους πρόποδες του Ολύμπου, που στο παρελθόν λειτούργησε ως σανατόριο και κατόπιν ως ψυχιατρείο, το οποίο έκλεισε πριν από χρόνια, λόγω του φαινομένου της ιδρυματοποίησης των ασθενών και με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

    «Ήρθαμε εδώ για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα στην Ειδομένη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός Τάρεκ, από το βόρειο Ιράκ, εξηγώντας πως λίγο πριν φύγουν από εκεί, οι εντάσεις ήταν μεγάλες. Δηλώνει «ασφαλής και χαρούμενος» που είναι στην Πέτρα Ολύμπου, αλλά ζητά «καλύτερες υπηρεσίες» και μεγαλύτερη παρουσία εθελοντών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να παρέχεται περισσότερη βοήθεια στους πρόσφυγες.

    «Στην Ειδομένη υπήρχαν πολλοί τσακωμοί και προβλήματα» λέει από την πλευρά του ο Χαουάς Χάλαφ, ο οποίος δηλώνει και ο ίδιος χαρούμενος που ξέφυγε από τον λασπότοπο του άτυπου καταυλισμού στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ζητά, ωστόσο, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και στο κέντρο της Πέτρας Ολύμπου, κυρίως σε ό,τι αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

    [11] Τρίτη στον κόσμο η Νομική του ΕΚΠΑ, στον διαγωνισμό European Law Moot Court Competition 2016

    Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό εικονικής δίκης διεθνούς δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Law Moot Court Competition 2016, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, 13-15 Απριλίου.

    Στον διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 1989, συμμετείχαν πάνω από 80 πανεπιστήμια.

    Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού ήταν η προσομοίωση διαδικασίας επί προδικαστικού ερωτήματος που απέστειλε εθνικό δικαστήριο προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπόθεση αφορούσε ένα σύνθετο και δυσχερές νομικό ζήτημα: τη συμβατότητα διάταξης επιβολής προστίμου μιας περιβαλλοντικής Οδηγίας της ΕΕ με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Οι διαγωνιζόμενοι επιχειρηματολόγησαν ως νομικοί σύμβουλοι της θιγόμενης εταιρείας, ως εκπρόσωποι του κράτους-μέλους και ως γενικοί εισαγγελείς, σχετικά με ζητήματα όπως η νομική σχέση μεταξύ του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ε.Σ.Δ.Α., η εξωσυμβατική ευθύνη κράτους-μέλους για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και ο περιορισμός των αναδρομικών αποτελεσμάτων μιας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [12] Τουρκία: Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές μετά την αλλαγή της ηγεσίας του AKP

    Η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά την εκλογή νέου ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και θα πορευθεί με «ασφάλεια» μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2019, δήλωσε ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Τζεμίλ Ερτέμ.

    Η Τουρκία και η οικονομία της θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω όταν αναλάβει ένας πρωθυπουργός που θα συνδέεται στενότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Ερτέμ σε ζωντανή συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Η σημερινή οικονομική διαχείριση θα παραμείνει ως έχει, είπε, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει αλλαγές στην νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική. Η πτώση των τιμών των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, και ειδικά της λίρας, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής δεν θα συνεχισθούν, και η λίρα ίσως και να υπερτιμηθεί, υπονομεύοντας τις εξαγωγές, είπε.

    [13] Αλέξης Δαμιανός.Το έργο του καίει ακόμα σαν «Μια Δυνατή Φωτιά»

    Ανοίγει απόψε το επταήμερο αφιέρωμα στον Αλέξη Δαμιανό «Μια Δυνατή Φωτιά», στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», τιμώντας τη μνήμη του ποιητή της τέχνης,δέκα χρόνια από τον θάνατο του.Η μετανάστευση και η θέση της γυναίκας στην ελληνική πραγματικότητα της δεκαετίας του 60, εκφράστηκαν μεμοναδική και ανεπανάληπτη συγκινητική γνησιότητα στην πρώτη του ταινία«Μέχρι το πλοίο» (1967).

    Η δεύτερη ταινία του, η «Ευδοκία» (1971), τον καθιέρωσε σε εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου και την «Ευδοκία» ανάμεσα στιςκαλύτερες ταινίες όλων των εποχών.Σε βαθμό που όταν χρόνια αργότερα - και αφού είχαν χαθεί τα ίχνη του στην Εύβοια, όπου καλλιεργούσε το χωράφιτου-, επανήλθε στον κινηματογράφο με την τρίτη και τελευταία του ταινία, τον «Ηνίοχο» (1995),φάνηκε ότι ο προσωπικός μύθος του Αλέξη Δαμιανού επισκίασε την ταινία.

    Ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης του θεάτρου, ο Αλέξης Δαμιανός (1921-2006) έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο, με μόλις τρεις ταινίες στην τριαντάχρονη κινηματογραφική του πορεία. «'Εκανα θέατρο ποιότητας κι έχασα χρήματα. Οικονομικά πέτυχα με ένα έργο που δεν εκτιμούσα καθόλου: Τα κόκκινα φανάρια. Αυτή ήταν ηβασική αιτία που μ' έδιωξε απ το θέατρο» είχε εξομολογηθεί στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Λάκη Παπαστάθη, σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος» το 1969.Και στράφηκε στον κινηματογράφο κατ αρχήν σαν ηθοποιός στον «Κλέφτη » του Παντελή Βούλγαρη,στο «Σύντομο Διάλειμμα» του Ντίνου Κατσουρίδη, στον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη, πρινγυρίσει την πρώτη του ταινία, το «Μέχρι το πλοίο» και αμέσως μετά την «Ευδοκία». Έγινε ευρέως γνωστός με την πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση , το 1971 στον «Παράξενο ταξιδιώτη» του Γ. Φίλιππακαι αργότεραεπανήλθε στην τηλεόραση σκηνοθετώνταςτον « Πατούχα» (1983).Η ερμηνεία του σαν ηθοποιόςέγραψε στον«Καιρό των Ελλήνων» (1981) του Λάκη Παπαστάθη, ταινία που θα προβληθεί στοτιμητικό αφιέρωμα της Αλκυονίδας.

    [14] Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Ένας δεξιοτέχνης με σπάνια καλλιτεχνική ποιότητα και απαράμιλλη μουσικότητα που κρατά με την ίδια άνεση το δοξάρι του βιολιού, αλλά και την μπαγκέτα του μαέστρου συναντά μια από τις διεθνώς αναγνωρισμένες ευρωπαϊκές ορχήστρες του 21ου αιώνα σε μία και μοναδική συναυλία στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Ο λόγος για τον Λεωνίδα Καβάκο που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο στις 12 Μαΐου (20.30), με τη διπλή ιδιότητα του σολίστα και του μαέστρου, όπου θα ερμηνεύσει το αριστουργηματικό «Τρίτο κοντσέρτο για βιολί» του Μότσαρτ και θα διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στο έργο «Berceuse elegiaque» του Μπουζόνι και τις «Εικόνες από μια έκθεση» του Μουσόργκσκι ( ενορχήστρωση Ραβέλ).

    Η συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου με τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, αρχίζει με το τριμερές Κοντσέρτο για βιολί αρ. 3 σε σολ μείζονα K. 216 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Είναι το τρίτο από τα πέντε κοντσέρτα για βιολί που έγραψε ο μεγάλος Αυστριακός, ο οποίος ήταν δεξιοτέχνης βιολονίστας από την παιδική του ηλικία και είχε πλήρη γνώση των τεχνικών του συγκεκριμένου οργάνου. Το συνέθεσε στο Ζάλτσμπουργκ το 1775.

    [15] Αφιέρωμα στον Τούρκο φωτογράφο Ara Guler στο Μουσείο Μπενάκη

    Άρωμα Κωνσταντινούπολης στις 12 Μαΐου στην οδό Πειραιώς, καθώς το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του Τούρκου φωτογράφου Ara Guler.

    Στο επίκεντρο της βραδιάς, η προβολή του βραβευμένου σε διεθνή φεστιβάλ τουρκικού ντοκιμαντέρ «The Eye of Istanbul» των Binnur Karaevli και Fatih Kaymak, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του Ara Guler, κατά την προετοιμασία της αναδρομικής έκθεσης του στην Κωνσταντινούπολη. «Στα 87 του χρόνια ο Ara Guler παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Αν και έγινε γνωστός από την αποτύπωση της ζωής των ανθρώπων και των σημαντικών ιστορικών γεγονότων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία, έκανε διεθνή καριέρα για περισσότερα από εξήντα χρόνια και έχει δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες», επισημαίνουν οι διοργανωτές. «Παρ όλα αυτά», συνεχίζουν «το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές».

    Ο Ara Guler παρομοιάζει τον εαυτό του ως ιστορικό που έχει «αποθανατίσει» τη ζωή των ανθρώπων και τα σημαντικότερα γεγονότα για περισσότερο από μισό αιώνα. Οι σκηνοθέτες δανείζονται τον τίτλο απ το παρατσούκλι του Guler, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως «το μάτι της Κωνσταντινούπολης».

    Την προβολή της ταινίας θα συνοδεύει έκθεση 40 φωτογραφιών του Ara Guler μέσα από τις οποίες απαθανατίζει καθημερινά στιγμιότυπα, με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους και φόντο την Κωνσταντινούπολη.

    [16] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση απαξιώνει τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου

    «Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της απαξιώνει στην πράξη το χρήσιμο και δημιουργικό θεσμό του ολοήμερου σχολείου» αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις αλλαγές στον θεσμό, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

    «Η κυβέρνηση στερεί ουσιαστικά από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων, τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους. Έτσι, οδηγεί διαρκώς προς τα κάτω το επίπεδο της μόρφωσης» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει: «Αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε πραγματική προοπτική, οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας και γνώσης σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού».

    [17] "Ψευδές" το δημοσίευμα για "ξήλωμα" της Επιτροπής Εξετάσεων

    Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διεξαχθούν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις με αδιάβλητο και υποδειγματικό τρόπο, εξέφρασε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο, τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων με την αλλαγή της πλειονότητας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ).

    Ειδικότερα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «ξήλωμα» της Επιτροπής, λίγες ημέρες πριν τις Πανελλαδικές, προκειμένου να διοριστούν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΕ, αλλά και για πρόθεση σταδιακής υποβάθμισής της στη λειτουργία των εξετάσεων.

    Το υπουργείο απάντησε ότι τα μέλη της ΚΕΕ ορίζονται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις και ότι πάντα υπάρχει ανανέωση των μελών, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι και φέτος συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη στην Επιτροπή.

    Τέλος, από πλευράς του υπουργείου, χαρακτηρίζεται «ψευδές» το δημοσίευμα και απευθύνεται έκκληση να μην παίζονται παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους, αφήνοντας τις Πανελλαδικές «έξω από τα παιχνίδια του κιτρινισμού και της φτηνής αντιπολίτευσης».

    [18] Στους 53.900 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα

    Σε 53.900 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Οι νέες αφίξεις ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 87 και ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά υπολογίζεται σε 8.234.

    Στην Αττική, φιλοξενούνται 14.119 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 2.135 στο λιμάνι του Πειραιά και οι 3.269 στους τρεις χώρους του Ελληνικού.

    Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 1.923 πρόσφυγες και στη νότια Ελλάδα 338. Στη βόρεια Ελλάδα παραμένουν 29.286 άτομα, από τους οποίους οι 10.124 στο camp της Ειδομένης και οι 1.079 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

    [19] Το ελληνικό χρέος στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου

    Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά επισήμως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε την Τετάρτηστη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης, η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

    Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

    Διαβάσε επίσης: Φ. Ολάντ: Η Γαλλία επιθυμεί συμφωνία τη Δευτέρα

    [20] Βαθαίνει το ρήγμα Ερντογάν - Νταβούτογλου

    Οι ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες έχουν πυροδοτήσει μια ανοιχτή διαμάχη με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την παραμονή του πρωθυπουργού στο αξίωμα και ανησυχίες στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας αναφορικά με τησταθερότητα της χώρας.

    Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών, που περιλαμβάνει ζητήματα από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη έως την φυλάκιση επικριτών της κυβέρνησης, έχει ήδη πλήξει το επενδυτικό κλίμα.«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

    «Η σταθερότητα του (σ.σ. κυβερνώντος κόμματος) AKP ( Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα», πρόσθεσε η πηγή.

    Σημειώνεται πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες, στο οποίο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν την Τετάρτη ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος .Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές μετά την αλλαγή της ηγεσίας του AKP

    [21] Η Red Bull «υποβίβασε» τον Κιβιάτ

    Ο Ντανίιλ Κβιάτ «υποβιβάστηκε», καθώς η Red Bull ανακοίνωσε την αντικατάσταση του από τον Μαξ Φερστάπεν, ως έναν από του δύο πιλότους της ομάδας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ενα. Ο Ρώσος πιλότος θα οδηγεί στο εξής με την Τόρο Ρόσο, θυγατρική της Red Bull, και «πληρώνει» έτσι το ατύχημα που προκάλεσε στο ρωσικό γκραν πρι στο Σότσι και «έστειλε» εκτός κούρσας τον Σεμπάστιαν Φέτελ της Φεράρι.

    «Ο Μαξ έδειξε στην Τόρο Ρόσο πως έχει τις δυνατότητες να βοηθήσει την ομάδα», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της Red Bull Κριστιαν Χόρνερ, για τον «προβιβασμό» του 18χρονου Φερστάπεν.

    [22] Ανησυχία στον Ολυμπιακό για Ιντέγε, πρόβλημα με Ντουρμάζ

    Μετά τον Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος υπέστη κάκωση στο πόδι και θ' απουσιάσει από τον σαββατιάτικο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, δύο ακόμη προβλήματα παρουσιάστηκαν στον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα ο Ιντέγε Μπράουν ένιωσε ενοχλήσεις στο πέλμα και έμεινε για προληπτικούς λόγους εκτός της προπόνησης, ακολουθώντας θεραπεία. Πάντως το ιατρικό επιτελείο των «ερυθρολεύκων» παρουσιάζεται καθησυχαστικό για τη συμμετοχή του Νιγηριανού φορ στο ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

    Παράλληλα, ο Τζίμι Ντουρμάζ αναχώρησε για την πατρίδα του, προκειμένου να βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του που γέννησε. Υπολογίζεται πως θα επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά είναι πολύ πιθανό πλέον να μείνει εκτός 18άδας.

    [23] Με οδηγό τον Καλάθη ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0 (85-79) στη σειρά με τον Άρη

    Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε όλες τις... τρύπες στη ρακέτα του Άρη (σημείωσε 46π. έναντι 22π. των «κίτρινων»), οι Καλάθης και Παππάς «τιμώρησαν» από τα 6.75 την εμμονή του Δημήτρη Πρίφτη στην άμυνα ζώνης και οι «πράσινοι» έκαναν το πρώτο... βήμα για την πρόκρισή τους στους τελικούς της Α1 Ανδρών. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας επικράτησαν με 85-79 του Άρη, στον πρώτο ημιτελικό της σειράς των πλέι οφ της Α1 Ανδρών, και την Παρασκευή (18:00) και πάλι στο ΟΑΚΑ θα παλέψουν για το 2/2 πριν η σειρά μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.

    Κορυφαίος του Παναθηναϊκού, ο Νικ Καλάθης, ο οποίος άγγιξε το... τριπλ νταμπλ (21π., 8ασ., 6ρ.), ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι επίσης... διψήφιοι Έλιοτ Ουίλιαμς (18π.), Νίκος Παππάς (12π.) και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (10π.).

    Από τον Άρη ξεχώρισε ο Τζέρελ ΜακΝιλ με 22 πόντους και 10 ριμπάουντ.

    Τα δεκάλεπτα: 19-19, 46-39, 67-57, 85-79


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 May 2016 - 10:32:37 UTC