Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Παπαχριστόπουλος: Ουδέποτε έκαναλόγο για υποκλοπή από πλευρά της κυβέρνησης
  • [02] Ν. Φίλης: Στόχος μας ένα ολοήμερο δημοτικό σχολείο ίσων ευκαιριών
  • [03] Τη Δευτέρα οι πρώτες υπογραφές για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το «πακέτο Γιούνκερ»
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: H ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη
  • [05] ΠΟΕΣΥ: Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [06] Κατά 11% αυξήθηκε στο πρώτο τετράμηνο του έτους η επιβατική κίνηση στο "Ελ.Βενιζέλος"
  • [07] Καταδίκη Λαβρόφ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
  • [08] «Προτεραιότητα το προσφυγικό και τα κοινά εξωτερικά σύνορα της Ένωσης» δηλώνουν Μέρκελ και Ρέντσι
  • [09] Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ερντογάν
  • [10] Συναυλία στην Παλμύρα από τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης
  • [11] «Το καλοκαίρι του κυρίου Λε Κορμπυζιέ» στο Μουσείο Μπενάκη
  • [12] Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [13] Αλέξης Δαμιανός.Το έργο του καίει ακόμα σαν «Μια Δυνατή Φωτιά»
  • [14] Ό. Γεροβασίλη: Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό

  • [01] Θ. Παπαχριστόπουλος: Ουδέποτε έκαναλόγο για υποκλοπή από πλευρά της κυβέρνησης

    «Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου. Ουδέποτε έκαναλόγο για υποκλοπή από πλευρά της κυβέρνησης", ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της διαρροής των συνομιλιών των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου

    «Όταν είπα ότι καλά έκανε και έβγαλε στην φόρα η κυβέρνηση τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου εννοούσα ότι καλά έκανε η κυβέρνηση και σήκωσε το θέμα», τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος και επιτέθηκε σε όσους παρερμήνευσαν όπως είπε τις δηλώσεις του κάνοντας λόγο για «κατάντια».

    Εξάλλου σε γραπτή του δήλωση για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναφέρει:

    «Πολύ φοβάμαι ότι η απελπισία και η θλίψη κάποιων ανθρώπων επειδή η αξιολόγηση τους τελειώνει, τους οδηγεί στην υπερβολή και στην παρερμηνεία των δηλώσεών μου. Από που και ως που το γεγονός ότι σήμερα στην ομιλία μου στη Βουλή επικρότησα την στάση της κυβέρνησης να "σηκώσει" το θέμα της συνομιλίας Τόμσεν Βελκουλέσκου, αποκωδικοποιείται ως παραδοχή υποκλοπής από την πλευρά της κυβέρνησης; Δηλώνω λοιπόν ξεκάθαρα σε αυτούς που καλοπροαίρετα παρανόησαν ότι την υποκλοπή την έχουν κάνει τα WikiLeaks, ότι είναι αδύνατον να την έχει κάνει η ΕΥΠ, και τους παραπέμπω σε προηγούμενες ομιλίες μου στη Βουλή όπου επανειλημμένως το έχω καταστήσει σαφές».

    Νωρίτερα, κατά την κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών, όπου γίνεται η κατ' άρθρον συζήτηση για το ασφαλιστικό είχε προκληθεί ένταση, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε "εξαιρετικά σοβαρή" την τοποθέτηση του εισηγητή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, και υποστήριξε πως από αυτήν συνάγεται ότι, η ελληνική κυβέρνηση συνειδητά υπέκλεψε τη συνομιλία. Ζήτησε δε από τον παριστάμενο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, να διαψεύσει τη συγκεκριμένη δήλωση, «ώστε να μην υπάρξουν κίνδυνοι για την εθνική προσπάθεια». Η τοποθέτηση του κ. Βρούτση, προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Μάκη Μπαλαούρα που παρεμβαίνοντας είπε ότι «ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο».

    [02] Ν. Φίλης: Στόχος μας ένα ολοήμερο δημοτικό σχολείο ίσων ευκαιριών

    «Η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενιαίου τύπου ολοήμερου ?τονίζω ολοήμερου- δημοτικού σχολείου σε ολόκληρη τη χώρα» δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη που κατηγόρησε νωρίτερα την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το θεσμό του ολοήμερου σχολείου.

    «Παντού, τα παιδιά θα έχουν μάθημα μέχρι τις 13:15 και το ολοήμερο θα λειτουργεί μέχρι τις 16:00" επαναλαμβάνει ο κ Φίλης και υπογραμμίζει: "Στο νέο, ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο, όλα τα παιδιά θα διδάσκονται διδακτικά αντικείμενα που μέχρι σήμερα προσφέρονταν μόνο στο 1/3 των δημοτικών σχολείων. Το νέο δημοτικό θα είναι πιο πλούσιο για όλα τα παιδιά. Αυτή είναι η συνταγματική επιταγή για ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωρά και έχει ως στόχο ένα σχολείο με ποιότητα και ισότητα».

    Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, τονίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης, είχε δηλώσει πρόσφατα στο συνέδριο του κόμματός του, ότι οι μαθητές είναι "πελάτες του σχολείου", υιοθετώντας, έτσι, την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, που καταλήγει ακόμη και στην επιβολή διδάκτρων στα σχολεία. Σήμερα, επιτίθεται στο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο, διότι με τον θεσμό αυτό αναβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση και μπαίνει φραγμός στα σχέδιά του να επεκτείνει την ιδιωτική εκπαίδευση σε βάρος της δημόσιας. Αμετανόητος νεοφιλελεύθερος, εκτίθεται για μια ακόμη φορά».

    [03] Τη Δευτέρα οι πρώτες υπογραφές για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το «πακέτο Γιούνκερ»

    Παρουσία του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου θα υπογραφεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη συμφωνία στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη («Σχέδιο Γιούνκερ»).

    Η συμφωνία αφορά στη λειτουργία του χρηματοδοτικού προγράμματος InnovFin με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα και προορίζεται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει με ομιλία του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου με θέμα «Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη έρχεται στην Ελλάδα».

    Στη συνέχεια θα μιλήσει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), Πιέρ Λουίτζι Τζίλιμπερτ με θέμα «Υποστηρίζοντας την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση - ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων» και θα ακολουθήσει δήλωση του Μπορισλάβ Κονσταντίνωφ, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ProCredit Holding.

    Τέλος θα υπογραφεί η συμφωνία εγγυήσεων μεταξύ ΕΤΣΕ/ΕΤΕ και ομίλου ProCredit στο πλαίσιο του InnovFin στο ξενοδοχείο «The ΜΕΤ» (26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη) σε εκδήλωση ανοικτή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: H ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη

    Με την κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκίνησε σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

    Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες.

    Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

    Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%.

    «Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

    [05] ΠΟΕΣΥ: Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

    Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι απεργούν από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου Η απεργία ισχύει για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμία εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία τα οποία θα μεταδοθούν ως εξής: Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15 ? 13:30. Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00 ? 20:15.

    Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις Ενώσεις- μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

    Τέλος, τονίζει ότι όποια και αν είναι η κατάληξη τής ψηφοφορίας αυτού του «αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία», ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του.

    [06] Κατά 11% αυξήθηκε στο πρώτο τετράμηνο του έτους η επιβατική κίνηση στο "Ελ.Βενιζέλος"

    Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η επιβατική κίνηση του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο τετράμηνο του έτους, φθάνοντας τους 4,92 εκατ. επιβάτες, που αντιστοιχούν σε άνοδο 11% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.

    Σύμφωνα με τον αερολιμένα, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση πέτυχαν ιστορικά ρεκόρ για το πρώτο τετράμηνο, με 1,92 και 3 εκατ. αντίστοιχα. Οι Έλληνες και οι ξένοι ταξιδιώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδο, της τάξης του 12% και 10% αντίστοιχα.

    Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του έτους πλησίασε τις 50 χιλιάδες (49.393), καταγράφοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 7,2%. Oι πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι διεθνείς πτήσεις παρουσίασαν άνοδο, στο επίπεδο του 6,4%.

    Ιστορικό ρεκόρ όμως, παρουσίασε και η κίνηση του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια του περασμένου Απριλίου, φθάνοντας τους 1,47 εκατ. επιβάτες, που μεταφράζεται σε αύξηση 1,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2015. Μάλιστα η αύξηση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογιστεί η επίδραση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 7 Απριλίου 2016 και η σύγκριση με την ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση του Απριλίου 2015 λόγω της σύμπτωσης του ορθόδοξου και του ρωμαιοκαθολικού Πάσχα.

    [07] Καταδίκη Λαβρόφ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

    Ο τουρκικός επεκτατισμός και οι συνεχείς παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο σε συνδυασμό με την ανεκτικότητα των ΝΑΤΟικών δεν μπορεί να οδηγήσουν σε τίποτα καλό, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε εκτενή αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ.

    Στο απόσπασμα αναφορικά με τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας τονίζει:

    Οι νεοοθωμανικές επιδιώξεις -με τη διοχέτευση της επίδρασή τους παντού, την απόκτηση νέων εδαφών- είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ξέρετε πόσες φορές τον περασμένο χρόνο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας; Κάπου 1.800 φορές! Και μόνο μέσα στον Απρίλιο του 2016, πάνω από 200! Και σε καμιά περίπτωση, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε κανένας εκ των επικεφαλής στρατηγών του ΝΑΤΟ δεν είπαν ούτε μια λέξη, πώς γίνεται και ένα μέλος του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο άλλου μέλους του ίδιου Συνασπισμού; Μια τέτοια ανεκτικότητα σε μια εμφανή επεκτατική συμπεριφορά δεν μπορεί να οδηγήσει σε τίποτα καλό...

    [08] «Προτεραιότητα το προσφυγικό και τα κοινά εξωτερικά σύνορα της Ένωσης» δηλώνουν Μέρκελ και Ρέντσι

    Στο προσφυγικό και στην ανάγκη να διατηρηθεί η αλληλέγγυα συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν αναφορά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, σήμερα το απόγευμα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

    «Πιστεύουμε ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό πρέπει να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης και εφαρμογής», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «για το θέμα του προσφυγικού, η Ιταλία και η Γερμανία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση η οποία να βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στις ανθρώπινες αξίες, με μια σοβαρή, μακρόπνοη ευρωπαϊκή πρόταση».

    Σε σχέση με τις αφίξεις μεταναστών από την Λιβύη, ο Ρέντσι τόνισε ότι «από την αρχή του χρόνου, οι αποβιβάσεις στον ιταλικό νότο είναι 26.000, μόλις χίλιες περισσότερες από την ίδια περίοδο του 2015. 'Αρα, δεν υφίσταται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί το σύνδρομο των Μάγια, στο οποίο είχε εύστοχα αναφερθεί, κατά την διάρκεια γεύματος, πριν από ένα χρόνο στο Μιλάνο, η ίδια καγκελάριος».

    Η 'Ανγκελα Μέρκελ, από την μεριά της, τόνισε ότι «η Ευρώπη πέτυχε καλά αποτελέσματα στην υπεράσπιση του ευρώ και τώρα το κύριο θέμα είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της».

    «Η ζώνη του Σέγκεν εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Μεσόγειο. Ή υπερασπιζόμαστε τα εξωτερικά σύνορά μας ή πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού. Δεν πρόκειται, απλώς, για μια πρόκληση που αφορά την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κύπρο», υπογράμμισε με έμφαση στην συνέχεια.

    Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη εννοεί να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία και ελπίζει να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Θεωρεί, συγχρόνως, ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Λιβύη προς την Ιταλία αποτελούν ευρωπαϊκό θέμα».

    [09] Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ερντογάν

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε σήμερα ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο έχουν εμφανιστεί πρόσφατα διαφωνίες, δηλώνοντας ότι "δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν φημολογίες".

    "Ούτε μία αρνητική λέξη για τον πρόεδρό μας δεν έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει", δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

    [10] Συναυλία στην Παλμύρα από τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης

    Ο Βαλέρι Γκέργκιεφ, ο διάσημος ρώσος αρχιμουσικός, θα διευθύνει σήμερα μια συμφωνική ορχήστρα μέσα στο αμφιθέατρο της αρχαίας Παλμύρας, της πόλης που ανακατέλαβε ο συριακός στρατός από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Η συναυλία με θέμα "Προσευχή για την Παλμύρα. Η μουσική ξαναδίνει ζωή στα αρχαία τείχη" θα δοθεί από τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και θα αρχίσει στην Παλμύρα στις 17.00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του θεάτρου.

    Η πόλη αυτή ηλικίας 2.000 ετών, τα ερείπια της οποίας έχει περιλάβει η UNESCO στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας, είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές του ΙΚ τον Μάιο του 2015 και ανακαταλήφθηκε στις 27 Μαρτίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού που είχαν την στήριξη της ρωσικής αεροπορίας. Αυτή η νίκη επέτρεψε στη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, να επιβεβαιώσει τον βαρύνοντα ρόλο της στη συριακή σύγκρουση.

    Στα τέλη Απριλίου, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αποναρκοθέτηση του αρχαίου χώρου της Παλμύρας στον οποίο οι μαχητές του ΙΚ είχαν τοποθετήσει παντού νάρκες και εκρηκτικά.

    Η συναυλία στην Παλμύρα δείχνει "την αλληλεγγύη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού προς αυτούς που πολεμούν τους τρομοκράτες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ.

    [11] «Το καλοκαίρι του κυρίου Λε Κορμπυζιέ» στο Μουσείο Μπενάκη

    Το μικρότερο έργο του μεγάλου Ελβετού αρχιτέκτονα Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γκρι, γνωστού ως Λε Κορμπυζιέ (Le Corbusier), ένα ξύλινο καλύβι διακοπών στη θάλασσα της Κυανής ακτής, το οποίο συμπυκνώνει την αρχιτεκτονική του, και οι φωτογραφίες του σπουδαίου Λισιέν Ερβέ (Lucien Herv?) από το καλοκαίρι του 1952, που πέρασαν μαζί συνέθεσαν μια πρωτότυπη έκθεση με τα μυστικά της αρχιτεκτονικής, την τέχνη της φωτογραφίας και την ανθρωπολογία των διακοπών στην πιο ώριμη εποχή της νεωτερικότητας.

    Τα σχέδια, τα σκίτσα και η αλληλογραφία του Λε Κορμπυζιέ και οι φωτογραφίες του Lucien Herv? (ευγενική συνεισφορά του Ιδρύματος «Λε Κορμπυζιέ» και της Τζούντιθ Εβρέ) θα παρουσιάστουν στην έκθεση «Λισιέν Ερβέ-Το καλοκαίρι του κυρίου Λε Κορμπυζιέ», που εγκαινιάζεται στις 9 Μαίου, στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/Λε Κορμπυζιέ» και θα διαρκέσει ως τις 29 Μαίου.

    Την έκθεση συνοδεύει ένας μικρός κατάλογος με δοκίμια γραμμένα από τους Παναγιώτη Τουρνικιώτη, Μαρία Τασσοπούλου, Παναγιώτη Φαραντάτο, Γιώργο Παρμενίδη και Ηώ Πάσχου.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώνεται μια ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, με τίτλο: «O φωτογράφος, ο αρχιτέκτονας και το καλύβι του».

    [12] Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Ένας δεξιοτέχνης με σπάνια καλλιτεχνική ποιότητα και απαράμιλλη μουσικότητα που κρατά με την ίδια άνεση το δοξάρι του βιολιού, αλλά και την μπαγκέτα του μαέστρου συναντά μια από τις διεθνώς αναγνωρισμένες ευρωπαϊκές ορχήστρες του 21ου αιώνα σε μία και μοναδική συναυλία στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Ο λόγος για τον Λεωνίδα Καβάκο που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο στις 12 Μαΐου (20.30), με τη διπλή ιδιότητα του σολίστα και του μαέστρου, όπου θα ερμηνεύσει το αριστουργηματικό «Τρίτο κοντσέρτο για βιολί» του Μότσαρτ και θα διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στο έργο «Berceuse elegiaque» του Μπουζόνι και τις «Εικόνες από μια έκθεση» του Μουσόργκσκι ( ενορχήστρωση Ραβέλ).

    Η συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου με τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, αρχίζει με το τριμερές Κοντσέρτο για βιολί αρ. 3 σε σολ μείζονα K. 216 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Είναι το τρίτο από τα πέντε κοντσέρτα για βιολί που έγραψε ο μεγάλος Αυστριακός, ο οποίος ήταν δεξιοτέχνης βιολονίστας από την παιδική του ηλικία και είχε πλήρη γνώση των τεχνικών του συγκεκριμένου οργάνου. Το συνέθεσε στο Ζάλτσμπουργκ το 1775.

    [13] Αλέξης Δαμιανός.Το έργο του καίει ακόμα σαν «Μια Δυνατή Φωτιά»

    Ανοίγει απόψε το επταήμερο αφιέρωμα στον Αλέξη Δαμιανό «Μια Δυνατή Φωτιά», στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», τιμώντας τη μνήμη του ποιητή της τέχνης,δέκα χρόνια από τον θάνατο του.Η μετανάστευση και η θέση της γυναίκας στην ελληνική πραγματικότητα της δεκαετίας του 60, εκφράστηκαν μεμοναδική και ανεπανάληπτη συγκινητική γνησιότητα στην πρώτη του ταινία«Μέχρι το πλοίο» (1967).

    Η δεύτερη ταινία του, η «Ευδοκία» (1971), τον καθιέρωσε σε εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου και την «Ευδοκία» ανάμεσα στιςκαλύτερες ταινίες όλων των εποχών.Σε βαθμό που όταν χρόνια αργότερα - και αφού είχαν χαθεί τα ίχνη του στην Εύβοια, όπου καλλιεργούσε το χωράφιτου-, επανήλθε στον κινηματογράφο με την τρίτη και τελευταία του ταινία, τον «Ηνίοχο» (1995),φάνηκε ότι ο προσωπικός μύθος του Αλέξη Δαμιανού επισκίασε την ταινία.

    Ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης του θεάτρου, ο Αλέξης Δαμιανός (1921-2006) έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο, με μόλις τρεις ταινίες στην τριαντάχρονη κινηματογραφική του πορεία. «'Εκανα θέατρο ποιότητας κι έχασα χρήματα. Οικονομικά πέτυχα με ένα έργο που δεν εκτιμούσα καθόλου: Τα κόκκινα φανάρια. Αυτή ήταν ηβασική αιτία που μ' έδιωξε απ το θέατρο» είχε εξομολογηθεί στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Λάκη Παπαστάθη, σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος» το 1969.Και στράφηκε στον κινηματογράφο κατ αρχήν σαν ηθοποιός στον «Κλέφτη » του Παντελή Βούλγαρη,στο «Σύντομο Διάλειμμα» του Ντίνου Κατσουρίδη, στον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη, πρινγυρίσει την πρώτη του ταινία, το «Μέχρι το πλοίο» και αμέσως μετά την «Ευδοκία». Έγινε ευρέως γνωστός με την πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση , το 1971 στον «Παράξενο ταξιδιώτη» του Γ. Φίλιππακαι αργότεραεπανήλθε στην τηλεόραση σκηνοθετώνταςτον « Πατούχα» (1983).Η ερμηνεία του σαν ηθοποιόςέγραψε στον«Καιρό των Ελλήνων» (1981) του Λάκη Παπαστάθη, ταινία που θα προβληθεί στοτιμητικό αφιέρωμα της Αλκυονίδας.

    [14] Ό. Γεροβασίλη: Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό

    «Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιθυμεί το ναυάγιο της αξιολόγησης» και συμπεριφέρεται ως «δεκανίκι του ΔΝΤ» και ως «υπερασπιστής της διαπλοκής».

    «Ας σταματήσει η ηγεσία της ΝΔ να παριστάνει ότι έπεσε μόλις εχθές από τον ουρανό. Ο λαός την γνωρίζει και την θυμάται πολύ καλά», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ο ελληνικός λαός «θυμάται τον ρόλο της στην λεηλασία του 25% του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια. Θυμάται τον ρόλο της στην οικοδόμηση ενός παρακράτους που έλεγχε πλήρως την πολιτική ζωή: Στις συμβάσεις του δημοσίου, στην Υγεία, στην φορολογία, στα ΜΜΕ. Θυμάται πολύ καλά την σχέση της με την διαπλοκή. Τα μαύρα ταμεία, τα δώρα, την συγκάλυψη των φοροφυγάδων, τα τιμολόγια στους εκβιαστές. Θυμάται την δέσμευσή στους δανειστές για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, μειώσεις στις συντάξεις, κατάργηση της κοινωνικής προστασίας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

    «Σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ούτε μια πρόταση να καταθέσει», ανέφερε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η ΝΔ «περιφέρει μόνο παραποιημένα στοιχεία και κιτρινισμό, καθώς και την ελπίδα της να ναυαγήσει η αξιολόγηση. Και κάνει ότι μπορεί για να επιβεβαιώνει ότι μόνο ως δεκανίκι του ΔΝΤ και ως υπερασπιστής της διαπλοκής είναι σε θέση να λειτουργήσει πολιτικά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 May 2016 - 16:32:36 UTC