Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για συμφωνία στις 24 Μαΐου με συμμετοχή του ΔΝΤ
  • [02] Π. Μοσκοβισί: Έγινε αποδεκτό ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα-βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας
  • [03] Τελικά κέρδισε η γραμμή της υπευθυνότητας, δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα
  • [04] Τραμπ και Κλίντον έρχονται στήθος με στήθος σε κρίσιμες Πολιτείες
  • [05] Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 45 τραυματίες από έκρηξη βόμβας στο Ντιγιάρμπακιρ
  • [06] Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό
  • [07] Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μέσω του Eυρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων
  • [08] Με αφιερώματα στο προσφυγικό και τη Ρωσία ως τιμώμενη χώρα, ξεκινά την Πέμπτη η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου
  • [09] Επαναπατρισμός εικόνων που είχαν κλαπεί από ελληνικές μονές και ναούς
  • [10] Γεωπολιτικά σύνορα και όρια της τέχνης στο 3ο Fast Forward Festival
  • [11] Προκρίθηκε στους τελικούς των πλέι οφ ο Ολυμπιακός
  • [12] Πληρέστερο το ανανεωμένο Opel Mokka
  • [13] Υπερθέαμα στο Σύνταγμα με νικητές τη Στεφανίδη και τον Φιλιππίδη

  • [01] Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για συμφωνία στις 24 Μαΐου με συμμετοχή του ΔΝΤ

    Καλές προοπτικές για μια συμφωνία σύντομα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα βλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην γερμανική υπηρεσία του Πρακτορείου Reuters, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ' πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

    [02] Π. Μοσκοβισί: Έγινε αποδεκτό ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα-βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας

    «Το χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα, ήταν μια συνάντηση που ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

    «Στο Eurogroup συμμετέχουν άτομα που προέρχονται από όλες τις πολιτικές ευαισθησίες» εξήγησε και πρόσθεσε: «αυτό που πετύχαμε χθες, ήταν να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο ορόσημο, όπου ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι εν εξελίξει και είναι σθεναρό, μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους μας και να αποτελέσει τη βάση για μια επιστροφή της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα».

    Σχετικά με τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή την περασμένη Κυριακή ο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι αποτελεί το πρώτο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις ασφαλιστικού και φορολογικού, θα έχουν μια μόνιμη σημαντική επίπτωση, καθ? ότι αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

    Εξήγησε, επίσης, ότι αποτελούν μέρος ενός γενικότερου πακέτου που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για τα έσοδα, ενός μηχανισμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και της θέσπισης ενός νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων.

    Σχετικά με τον έκτακτο μηχανισμό δημοσιονομικών μέτρων, τον περίφημο «κόφτη» ο επίτροπος Οικονομικών εξήγησε ότι αποτελεί μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία. Εξήγησε ότι ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει για να υπάρξει ανταπόκριση στο στόχο που τέθηκε πέρυσι για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν για την επίτευξη του στόχου, όμως δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη αυτή και έτσι κατέληξαν στη δημιουργία του μηχανισμού προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο» υπογράμμισε, «η Ελλάδα με τους εταίρους της κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό».

    [03] Τελικά κέρδισε η γραμμή της υπευθυνότητας, δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα

    «Τελικά κέρδισε η γραμμή της υπευθυνότητας» δήλωσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζιάνι Πιτέλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας για το «θετικό αποτέλεσμα που έδωσε τελικά χθες το Eurogroup».

    Επεσήμανε δε ότι αυτή ήταν ανέκαθεν η επιδίωξη της σοσιαλιστικής ομάδας. Παρότι «τα γεράκια μας έλεγαν ότι είμαστε απομονωμένοι, σήμερα είναι αυτοί που συμφωνούν με τις θέσεις μας» τόνισε ο Τ. Πιτέλα.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής των σοσιαλιστών, «υπάρχουν πλέον όλες οι δυνατότητες για μια θετική κατάληξη στις 24 Μαΐου, με βάση τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τους Έλληνες και στη βάση των πρόσθετων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα είναι αναγκαστικά ευέλικτη, όπως σωστά έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε και προσέθεσε :

    «Στις 24 Μαΐου θα μπορέσουμε επομένως να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα και οι Έλληνες σέβονται τις δεσμεύσεις τους, παρά τις αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι απαραίτητη μια βιώσιμη ελάφρυνση του χρέους» υπογράμμισε.

    Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο Τ. Πιτέλα δήλωσε:

    «Με τις δεδομένες σημερινές συνθήκες θα ήταν απαράδεκτο, ο οιοσδήποτε εταίρος, και σκέπτομαι κυρίως το ΔΝΤ, να δραστηριοποιηθεί παρασκηνιακά για να σαμποτάρει τη συμφωνία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, μόνη της χωρίς το ΔΝΤ» κατέληξε ο Τ. Πιτέλα.

    [04] Τραμπ και Κλίντον έρχονται στήθος με στήθος σε κρίσιμες Πολιτείες

    Ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, που είναι επικεφαλής στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός της, έρχονται στήθος με στήθος σε τρεις Πολιτείες που θεωρούνται κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Εξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές" της 8ης Νοεμβρίου, "η κούρσα για την προεδρία ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ στις τρεις Πολιτείες που έχουν την πιο αποφασιστική σημασία, τη Φλόριντα, το Οχάιο και την Πενσιλβάνια, είναι υπερβολικά αμφίρροπη για να προβλέψει κανείς την έκβαση", αναλύει ο Πίτερ Α. Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, που θεωρείται ινστιτούτο αναφοράς στις ΗΠΑ.

    Από την άλλη, ο αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον, ο γερουσιαστής του Βερμόν Μπέρνι Σάντερς, θα κέρδιζε τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο και στις τρεις Πολιτείες.

    "Από το 1960, κανένας υποψήφιος δεν έχει κερδίσει την κούρσα για την προεδρία χωρίς να κερδίσει τουλάχιστον δύο απ' αυτές τις τρεις Πολιτείες", εξηγεί σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο Κουίνιπιακ. Η δημοσκόπηση αυτή υπογραμμίζει τον εύθραυστο χαρακτήρα της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον μπροστά στην υποψηφιότητα του Τραμπ που, αφού πολλοί την είχαν περιγελάσει τον Ιούνιο του 2015, σημείωσε ανοδική πορεία αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους παρατηρητές.

    Στη Φλόριντα, η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε 43% των ψήφων έναντι 42% για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η δημοκρατική υποψήφια θα κέρδιζε τον μεγιστάνα των ακινήτων και στην Πενσιλβάνια με την ίδια διαφορά (43% έναντι 42% για τον Ντόναλντ Τραμπ), η οποία βρίσκεται μέσα στο περθώριο σφάλματος 3% της δημοσκόπησης. Στο Οχάιο, ο δισεκατομμυριούχος θα κέρδιζε με μεγαλύτερη διαφορά την Χίλαρι Κλίντον, με 43% έναντι 39%.

    [05] Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 45 τραυματίες από έκρηξη βόμβας στο Ντιγιάρμπακιρ

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών ανατινάχθηκε κοντά σε θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, προκαλώντας χάος στο κέντρο της, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη, πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και τουρκικά ΜΜΕ.

    Πολύ γρήγορα τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή στην κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), εναντίον της οποίας τα τουρκικά σώματα ασφαλείας και ο στρατός διεξάγουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας (και) στο Ντιγιάρμπακιρ από το περασμένο καλοκαίρι.

    Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ, τουλάχιστον 12 από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN T?rk και NTV, μετέδωσαν πως τουλάχιστον πέντε είναι πολίτες.

    [06] Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό

    «Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ

    Βιντερστάιν, σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου παρουσιάζουν ότι προετοιμάζει η ΕΕ

    λόγω της πιθανότητας κατάρρευσης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τους προσφυγικό.

    «Διαπραγματευτήκαμε με την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση και έχουμε το λόγο της τουρκικής κυβέρνησης»

    υπογράμμισε ο Α. Βιντερστάιν, συμπληρώνοντας ότι οι τακτικές επαφές με τις τουρκικές αρχές συνεχίζονται.

    Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς επιβεβαίωσε χθες πως η προγραμματισμένη

    για το τέλος της εβδομάδας συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία θα συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος υπουργός

    Ευρωπαϊκών υποθέσεων, αναβλήθηκε. «Η απόφαση ήταν κοινή» ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας πως η νέα ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Politico, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ

    προβλέπει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων, κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούσαν μέχρι τώρα να

    αποφύγουν.

    Ειδικότερα, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το προσχέδιο ?στο οποίο πρωτοαναφέρθηκε η γερμανική Bild τη Δευτέρα- αναφέρει πως τα

    ελληνικά νησιά θα χρησιμεύσουν όχι μόνο ως κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες αλλά και ως ημι-μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά που

    βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Λίβανο. Η ΕΕ δεν έχει ακόμα προβεί σε συγκεκριμένες προετοιμασίες αλλά φαίνεται να

    καλλιεργεί την ιδέα να δείξει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει και άλλες επιλογές, όσο και αν αυτές δεν είναι ελκυστικές.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρήξη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας οφείλεται κυρίως στην άρνηση του Ερντογάν να αναθεωρήσει τον

    αντιτρομοκρατικό νόμο της χώρας ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες αξιοποιείται για την στόχευση δημοσιογράφων και όσων ασκούν κριτική

    στο απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν.

    Ο Α. Βιντερστάιν, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η αναθεώρηση αυτή παραμένει μια από τις εναπομείνασες προϋποθέσεις προκειμένου να αρθεί

    η θεώρηση εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.

    Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως ακόμα και αν η ΕΕ παρείχε στην Ελλάδα σημαντική οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη, η μαζική ροή

    προσφύγων θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το ήδη εύθραυστο πολιτικό σύστημα ενώ η ΕΕ θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερους ανθρώπινους

    πόρους στη χώρα.

    [07] Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μέσω του Eυρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων

    Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν οι τρεις συμφωνίες που υπέγραψε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) με ελληνικές ενδιάμεσες τράπεζες και Ταμεία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Συγκεκριμένα, το ΕΤΕ υπέγραψε συμφωνία με την επενδυτική εταιρεία Διόραμα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν επενδύσεις άνω των 125 εκατομμυρίων ευρώ σε μικρομεσαίες εταιρείες.

    Επίσης, υπεγράφη συμφωνία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, καλύπτοντας ένα χαρτοφυλάκιο δανείου 5 εκατ. ευρώ για πάνω από 300 μικροδανειστές, κυρίως αγρότες, νέους άνεργους δανειστές, συνεταιρισμούς και κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη οικονομία.

    Η τρίτη συμφωνία με τον όμιλο ProCredit αναμένεται να χορηγήσει 20 εκατομμύρια ως δάνεια σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο έτη.

    Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Aβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Οι μικρές εταιρείες στην Ελλάδα χρειάζονται χρηματοδότηση για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αυτήν την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με την ProCredit, τη Διόραμα και τη Συνεταιριστική Τράπεζα της Καρδίτσας θα βοηθήσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση. Προτρέπω κι'άλλες τράπεζες να συνεργαστούν με το ΕΤΕ και να συνάψουν παρόμοιες συμφωνίες, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου, ώστε να βοηθήσουμε περισσότερες ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν».

    [08] Με αφιερώματα στο προσφυγικό και τη Ρωσία ως τιμώμενη χώρα, ξεκινά την Πέμπτη η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου

    Ασθμαίνοντας και πάλι την ύστατη ώρα, και πάλι με το ελάχιστο τής μέχρι σήμερα οικονομικής στήριξης (λιγότερο από 200.000 ευρώ), με αμφισβητούμενη τη βιωσιμότητα αλλά και την επίσημη "στέγασή" της στην πόλη, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ξεκινά μεθαύριο (Πέμπτη 12 Μαΐου) την 13η διοργάνωση της.

    Η ?πάλε ποτέ "μικρή Φραγκφούρτη των Βαλκανίων" (όπως είχε χαρακτηρίσει τη διοργάνωση η γαλλική εφημερίδα LeMonde τον Μάιο του 2005, μετά τη δεύτερη διοργάνωση της έκθεσης που ξεκίνησε το 2004 ως Scripta), ο μοναδικός θεσμός βιβλίου της χώρας, με διοργανωτές το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ προ τριετίας), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Helexpo-ΔΕΘ (που φιλοξενεί την έκθεση στα περίπτερα 13 και 15 των εγκαταστάσεων της), με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα φιλοξενήσει φέτος 284 εκδηλώσεις (135 του γενικού προγράμματος, 27 στο πλαίσιο του αφιερώματος στους πρόσφυγες, 46 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μετάφρασης και 76 στον χώρο της νεανικής και παιδικής γωνιάς του βιβλίου).

    Το σύνολο των εκδοτών-εκθετών που μετέχουν στην φετινή έκθεση είναι 294 (214 Έλληνες εκδότες και 80 ξένοι από 20 χώρες).

    «Υποστηρίζουμε ότι ο πολιτισμός είναι ο πλούτος της χώρας. Δεν είναι θεωρητική έννοια όμως αυτό. Ο πολιτισμός θα πρέπει να παράξει πλούτο γιατί... τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρήματα», έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχολιάζοντας την αναγκαιότητα παραμονής της διοργάνωσης στην πόλη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

    Στην «τιτάνια προσπάθεια των διοργανωτών προκειμένου να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός» αναφέρθηκε ο καθηγητής Γιώργος Παπαναστασίου (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ στο Τμήμα Φιλολογίας - διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), εκπροσωπώντας τον βασικό οργανωτή θεσμό, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. «Το βιβλίο δεν είναι μόνο όχημα, αλλά και πρόσχημα πολιτισμού», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, «καθώς μέσω αυτού αναδεικνύονται και όλες οι μορφές της τέχνης (θέατρο, εικαστικά , κοινωνιολογία -ακόμα και πολιτική)».

    [09] Επαναπατρισμός εικόνων που είχαν κλαπεί από ελληνικές μονές και ναούς

    Τρεις εικόνες -μεταβυζαντινά κειμήλια κλαπέντα από ελληνικά εκκλησιαστικά μνημεία - επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, στις 28 Απριλίου.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των ελληνικών διπλωματικών αρχών, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές παρέδωσαν τις εικόνες στο Γενικό Προξενείο του Μονάχου. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου για την οριστική απόδοσή τους στο ελληνικό δημόσιο.

    Το 2012 η τότε Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, αρμόδια τότε Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού για θέματα αρχαιοκαπηλίας, πληροφορήθηκε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ηπείρου ότι σε οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία (Hargesheimer & G?nther, έδρα D?sseldorf) διατίθεντο προς πώληση μεταβυζαντινά κειμήλια κλαπέντα από ελληνικά εκκλησιαστικά μνημεία.

    Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση, έλεγχος του τηρούμενου ηλεκτρονικού φωτογραφικού αρχείου και συνεργασία με τις συναρμόδιες περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων (πρώην 8η και 19η Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε Ιωάννινα και Τρίκαλα αντίστοιχα) με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση δεκαοκτώ κλαπέντων μεταβυζαντινών κειμηλίων από ναούς της Ηπείρου κυρίως αλλά και της Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας.

    Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμηλίων είχε ήδη πωληθεί ή επιστραφεί σε ιδιώτες στην Ολλανδία και τη Ρωσία, μία εικόνα είχε πωληθεί σε ιδιώτη στο D?sseldorf και τέσσερις επεστράφησαν στην προμηθεύτρια εταιρεία του οίκου δημοπρασιών στο Μόναχο.

    [10] Γεωπολιτικά σύνορα και όρια της τέχνης στο 3ο Fast Forward Festival

    Το Φεστιβάλ Fast Forward διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και διακτινίζεται σε άδεια κτίρια της Αθήνας και στην πλατεία Συντάγματος από 16 έως 31 Μαϊου. Διεθνείς καλλιτέχνες από το Άμστερνταμ, τη Βηρυτό, τις Βρυξέλλες, το Κέηπ Τάουν, τη Μελβούρνη, τη Ραμάλα, το Σέφιλντ και το Τελ Αβίβ, συναντώνται στην Αθήνα με πρότζεκτ σχεδιασμένα για εμπειρίες τέχνης με ενεργούς θεατές, «ανοιχτούς» να διερευνήσουν μαζί με τους καλλιτέχνες τα όρια των συνόρων στην τρέχουσα πραγματικότητα και στην τέχνη.

    «Κινούμενο, όπως κάθε χρόνο, στα όρια μεταξύ του θεάτρου, του χορού, της περφόρμανς, του κινηματογράφου και της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, το 3ο Fast Forward Festival προσκαλεί τους θεατές σε ιδιότυπες καλλιτεχνικές εμπειρίες που συνδυάζουν διαλεκτικά το ντοκουμέντο με την μυθοπλασία, τη συμμετοχή με την παρατήρηση, την κριτική ανάλυση με την καλλιτεχνική φαντασία» υπογραμμίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια και ψυχή του FFF, Κάτια Αρφαρά.

    Στο Φεστιβάλ φέτος κυριαρχούν οι καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις σε κτίρια που αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές. Στο πρώην κτίριο του υπουργείου Εργασίας, Πειραιώς 40, ο Τόμας Μπέλινκ στήνει ένα φουτουριστικό μουσείο του 2030 για «την άνοδο και την πτώση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ιδιόρρυθμο αυτό μουσείο ασχολείται με την κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ από το 2013 και την κατάρρευσή της, που προβλέπει ο Βέλγος καλλιτέχνης επεξεργαζόμενος το παρόν της. Ο ίδιος έχει παρουσιάσει το Domo στις Βρυξέλλες και αλλού, ενώ για την Αθήνα συνέλαβε μια νέα εκδοχή της έκθεσης - λόγος για τον οποίο πέρασε αρκετό καιρό στην Ελλάδα ερχόμενος σε επαφή με πολιτικούς, φορείς, ΜΚΟ, και μετανάστες. Βασικές στιγμές, ουσιώδεις για την κατάρρευση της ΕΕ, ο Μπέλλινκ θεωρεί την ελληνική κρίση χρέους ή την προσφυγική κρίση (όρος που δεν του αρέσει κι έτσι το αντίστοιχο κεφάλαιο στο Μουσείο, την ονομάζει «κρίση υποδοχής μεταναστών»).

    Η εννοιολογική έρευνα των γεωγραφικών συνόρων, του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού στην εποχή μας και οι πειραματισμοί στη φόρμα χαρακτηρίζουν όλες τις εκδόσεις του Fast Forward, από καλλιτέχνες με θέση και άποψη στην δημόσια συζήτηση,εξοικειωμένους να δουλεύουν σε δημόσιους χώρους και ιστορικά κτίρια.

    Ο Μπρετ Μπέηλυ από τη Νότια Αφρική, στήνει στο κτίριο της πρώην Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην οδό Ακαδημίας 23, μια «ανθρώπινη εγκατάσταση» με τίτλο Exhibit B και καυτηριάζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις στην Αφρική, αλλά και τις σύγχρονες πρακτικές της Δύσης στο θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τη μαύρη ήπειρο. Η έκθεση-περφόρμανς του Μπέηλυ έχει περιοδεύσει σε είκοσι πόλεις διεθνώς και αποτελεί το δικό του μανιφέστο κατά του ρατσισμού και της αποικοιοποίησης. «Γνωρίζουμε όλοι ότι η έννοια της φυλής δεν είναι παρά ένα ανθρωπολογικό κατασκεύασμα και οι φυλετικές διαφορές επινοημένο εργαλείο για την οικουμενική κυριαρχία ενός έθνους από ένα άλλο» λέει ο Μπρετ Μπέηλυ. Στο Λονδίνο και το Παρίσι, το έργο του κατέβηκε τη νύχτα των εγκαινίων του όταν κάποιοι εισέβαλαν, θεωρώντας ότι περισσότερο ενίσχυε την ιδεολογία των φυλετικών διακρίσεων, παρά το αντίθετο. «Η Ελλάδα δεν διαθέτει ιστορία αποικιοκρατίας στην Αφρική, οπότε, προσωπικά πιστεύω πως δεν θα υπάρξει κάποιας μορφής ένταση» επισημαίνει ο Μπέηλυ.

    [11] Προκρίθηκε στους τελικούς των πλέι οφ ο Ολυμπιακός

    Τον 12ο τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας στην ιστορία του θα διεκδικήσει φέτος ο Ολυμπιακός. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου επικράτησαν με 89-75 της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ μετά από ανατροπή, έκαναν το 3-0 στη σειρά των ημιτελικών και έγιναν η πρώτη ομάδα που «σφράγισε» το εισιτήριο για την καταληκτική φάση των πλέι οφ. Η ομάδα του Πειραιά θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Παναθηναϊκός-Αρης, με τους «πράσινους» να προηγούνται με 2-1.

    Τα δεκάλεπτα: 21-18, 41-31, 61-55, 75-89

    [12] Πληρέστερο το ανανεωμένο Opel Mokka

    Με πληρέστερο τεχνολογικό υπόβαθρο και αναβαθμισμένο εξοπλισμό θα κυκλοφορήσει το ανανεωμένο Opel Mokka. Μάλιστα η γερμανική μάρκα αποφάσισε να προσθέσει το γράμμα Χ στην ονομασία του, για να είναι πιο διακριτή η παρουσία του στην αγορά σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο.

    Η νέα πρόταση που αναμένεται στην Ελλάδα το φθινόπωρο, εξοπλίζεται με νέα τεχνολογικά συστήματα, τα οποία συμβάλλουν στην ασφαλέστερη οδήγηση και στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσθήκη ενός νέου αυτόματου κιβωτίου έξι σχέσεων. Το καινούργιο κιβώτιο, εκτός από την άνεση στην οδήγηση, θα προσφέρει και χαμηλότερη κατανάλωση. Ειδικότερα, θα συνδυάζεται με τον κινητήρα βενζίνης 1.4 Direct Injection Turbo ισχύος 152 ίππων. Στη προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης σημαντικό ρόλο παίζει και το σύστημα Start/Stop.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσθήκη του συστήματος τετρακίνησης AWD στην έκδοση 1.4 με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, γιατί θα είναι μια σημαντική πρόταση για όσους αναζητούν ένα τετρακίνητο SUV με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Η πρώτη μελέτη δείχνει ότι οι εκπομπές CO2 φθάνουν τα 152 γραμ./χλμ. και η μέση κατανάλωση τα 6,6 λίτρα/100χλμ.

    Η τεχνολογία τετρακίνησης με ηλεκτρομαγνητικό, πολύδισκο συμπλέκτη εξασφαλίζει μειωμένο βάρος, άμεση απόδοση και οικονομία στο καύσιμο. Όταν το οδόστρωμα είναι στεγνό, η κίνηση μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς (εκτός εάν έχει επιλεγεί τετρακίνηση για μικρές ταχύτητες) που σημαίνει ότι η κατανάλωση παραμένει χαμηλή. Ανάλογα με τις οδικές συνθήκες, η κατανομή ροπής μεταβάλλεται συνεχώς από 100% στο μπροστινό άξονα σε στεγνό οδόστρωμα προς όφελος της κατανάλωσης, μέχρι μάξιμουμ 50% στον εμπρός και πίσω άξονα, για παράδειγμα σε βρεγμένους δρόμους.

    Επιπλέον του συστήματος AWD, προστέθηκαν οι προβολείς Adaptive Forward Lighting LED. Το νέο σύστημα AFL LED προσαρμόζει το φωτισμό των προβολέων σύμφωνα με την εκάστοτε οδηγική κατάσταση, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη απόδοση φωτισμού χωρίς να ενοχλεί τους άλλους οδηγούς.

    Περιλαμβάνει εννέα διαφορετικές λειτουργίες, όπως φωτισμό πόλης, φωτισμό επαρχιακού δρόμου, tourist mode, φωτισμό διασταυρώσεων και στροφών, φωτισμό όπισθεν /ελιγμών και stop mode light (eco). Η τεχνολογία LED προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα φωτισμού, αυξάνοντας την ορατότητα. Επιπλέον, καθώς δεν υπάρχουν κινούμενα εξαρτήματα στη μονάδα των φώτων, το σύστημα αντιδρά ταχύτερα.

    Σπύρος Ρέκκας

    [13] Υπερθέαμα στο Σύνταγμα με νικητές τη Στεφανίδη και τον Φιλιππίδη

    Σπουδαία εμφάνιση στην πρώτη φετινή παρουσία της επί ελληνικού εδάφους, που συνδύασε με νίκη, πραγματοποίησε η Κατερίνα Στεφανίδη στο «4ο Athens Street Pole Vault» που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ στην πλατεία Συντάγματος.

    Η τρίτη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πόρτλαντ υπερέβη τα 4.65μ, ενώ απέτυχε -λόγω και του αέρα- να σημειώσει νέο φετινό ατομικό ρεκόρ με 4.74μ.

    Την 2η θέση πήρε η Ρομπέιλις Πεϊνάδο από τη Βενεζουέλα με 4.50μ και την 3η η Τσέχα Γιρίνα Πτατσνικοβα με 4.40μ.

    Στο μεταξύ, σε μονομαχία του Κώστα Φιλιππίδη με τον Πολωνό Πιότρ Λίσεκ εξελίχθηκε στους άνδρες το «4ο Athens Street Pole Vault» που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ στην πλατεία Συντάγματος, με τελικό νικητή τον Έλληνα επικοντιστή.

    Ο Φιλιππίδης κατετάγη 1ος με 5.70μ, ύψος που πέρασε με την 3η προσπάθεια, σημειώνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στον ανοικτό στίβο και ενώ ήδη ο Λίσεκ είχε αποτύχει τρεις φορές να το υπερβεί, μένοντας στα 5.60μ. Ο Έλληνας άλτης πήρε έτσι άτυπη ρεβάνς από τον αντίπαλό του, ο οποίος είχε νικήσει στον περσινό αγώνα με 5.64μ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 May 2016 - 18:32:30 UTC