Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της χώρας, και έχασε, σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι
  • [02] Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει ο Νίκος Παππάς
  • [03] Για υποβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [04] Π. Κουρουμπλής: Μην αγχώνεστε, εκλογές δεν θα γίνουν
  • [05] Γιάννης Δραγασάκης: Η χώρα γυρίζει σελίδα
  • [06] Εφικτή η συμφωνία στις 24 Μαΐου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε
  • [07] Πρέβεζα: Σπίτι προσωρινής φιλοξενίας εγκύων προσφύγων
  • [08] Κλασική και έντεχνη μουσική στο «Ελληνικό Φεστιβάλ» στο Ηρώδειο
  • [09] «Δολοφονία Λαμπράκη: Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά»
  • [10] Το ανθρώπινο σώμα ως έργο τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη
  • [11] Διεθνή έκθεση έργων φοιτητών για τους πρόσφυγες συνδιοργανώνουν το ΤΕΙ Αθήνας και η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας
  • [12] Ολιγωρία στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για απολυμένους, καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ

  • [01] Η ΝΔ επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της χώρας, και έχασε, σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι

    «Είναι προφανές ότι μετά τη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να απεγκλωβιστεί από το αίτημά της για εκλογές. Αποδεικνύεται ότι το αίτημα αυτό βασιζόταν αποκλειστικά στην προσδοκία της ΝΔ να μην υπάρξει συμφωνία, και κυρίως στο να επιβληθούν στην Ελλάδα πρόσθετα προληπτικά μέτρα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    «Το ότι η ΝΔ επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στην επιβολή πρόσθετων προληπτικών μέτρων επιβεβαιώνεται, τόσο από την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, όσο και από την τελευταία ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Η ΝΔ επιδίωξε την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για να αποκομίσει πολιτικά κέρδη, αδιαφορώντας για το τι συνέπειες θα είχε αυτό για τον ελληνικό λαό και αποφεύγοντας να πει ποια ήταν η δική της πολιτική πρόταση» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν: «Σήμερα, η ΝΔ με ανώνυμες δηλώσεις στελεχών της σε ιστοσελίδες, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική αυτή απέτυχε».

    [02] Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει ο Νίκος Παππάς

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος θα έχει επαφέςπολιτικού και επενδυτικού χαρακτήρα

    Στην Ουάσιγκτον ουπουργός Επικρατείας θα έχει συναντήσειςμε την αμερικανική κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο και αναμένεται νασυναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Επίσης θα έχει επαφέςμε επενδυτές και εκπροσώπους της ομογένειας.

    Ο υπουργός Επικρατείας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει σειρά συναντήσεων, με επενδυτές που δραστηριοποιούνται στα οπτικοακουστικά εν όψει της προκήρυξης των νέων τηλεοπτικών αδειών, για τις οποίες προβλέπεται διεθνής διαγωνισμός.

    Επιπλέον στο πρόγραμμα του Νίκου Παππά περιλαμβάνονται συναντήσεις με εκπροσώπους διάφορων επενδυτικών funds.

    [03] Για υποβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Επίθεση στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο και κατηγόρησε πως προωθεί την υποβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το πρωί το 10ο ολοήμερο σχολείο στην Αργυρούπολη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στο διάλειμμα με τους μαθητές, αλλά και να ενημερωθεί για πάνω από μία ώρα από τους καθηγητές για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σε δήλωσή του, αφού συνεχάρη τους δασκάλους και τις δασκάλες για το πολύτιμο έργο τους, ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα ενισχύσει τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου.

    «Η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, από το υπουργείο, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ έχει και ταξικό πρόσημο, αφού αποκλείει παιδιά ανέργων οικογενειών και δεν προωθεί δεξιότητες που χρειάζονται τα παιδιά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως δεσμεύεται ότι θα ενισχύσει το πρόγραμμα αυτών των σχολείων, ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά, γνώσεις και δεξιότητες πρόσβασης στον πολιτισμό μας, τις οποίες και χαρακτήρισε πολύ χρήσιμες από εδώ και στο εξής.

    [04] Π. Κουρουμπλής: Μην αγχώνεστε, εκλογές δεν θα γίνουν

    Δεν θα γίνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    «Μην αγχώνεστε, εκλογές δεν θα γίνουν. Σας βλέπω στα πανιά, αλλά ο άνεμος δεν είναι ούριος για εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Βήμα FM.

    Αναφερόμενος στον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης σημείωσε «μην κόπτεσθε για τον κόφτη... Τα (μέτρα) 3 δισ. δεν υπάρχουν. Απλώς θα υπάρχει ένας μηχανισμός. Εφόσον η χώρα βρίσκεται σε μία τέτοια καμπή, αν αποτύχει η ανάπτυξη, σημαίνει ότι θα λάβουμε μέτρα... Τότε είμαστε όλοι για εκεί που πρέπει. Εάν δεν πετύχουμε στην ανάπτυξη, έχουμε αποτύχει και θα πάμε στα αζήτητα, όπως πήγαν και οι άλλοι».

    Τέλος, για τον εκλογικό νόμο ανέφερε πως «ένα σοβαρό πολιτικό σύστημα, τον εκπονεί και τον ψηφίζει πρώιμα».

    [05] Γιάννης Δραγασάκης: Η χώρα γυρίζει σελίδα

    «Η χώρα γυρίζει σελίδα» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα του 17ου συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) ενώ εκτίμησε ότι «η ανάκαμψη θα υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα ενδυναμωθεί το 2017».

    Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «οι αποφάσεις του Eurogroup που έγινε την περασμένη Δευτέρα μας επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα, να φύγουμε από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο λιτότητα - ύφεση - ανεργία - υπερχρέωση και να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον με ορατότητα από εδώ και μπροστά».

    Ο κ. Δραγασάκης τόνισε στην ομιλία του ότι «η συμφωνία ως προς την πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου. Η εμπειρία μας έδειξε ότι το σύστημα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντικό και αυτό μας κάνει να κρατάμε μικρό καλάθι αλλά οι βάσεις έχουν τεθεί για να προσδοκούμε σημαντικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα».

    Όπως ανέφερε «μετά από έξι χρόνια έχουμε μια απόφαση που δημιουργεί προϋποθέσεις να πούμε ότι τελειώσαμε με τη δημοσιονομική προσαρμογή με την έννοια ότι πήραμε όλα τα μέτρα τα οποία χρειαζόταν να πάρουμε και για να έχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για να έχουμε εξαντλήσει τις υποχρεώσεις μας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε συνάψει. Άρα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα είναι σε μια νέα φάση και θα πρέπει να επικρατήσουν νέες προτεραιότητες με πυρήνα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

    Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «σημαντική κάνει την εξέλιξη για την απόφαση του Eurogroup το γεγονός ότι η συμφωνία που επετεύχθη δεν συνοδεύεται από νέα μέτρα. Τον τελευταίο καιρό από την πλευρά του ΔΝΤ ετέθη το αίτημα να νομοθετήσουμε μέτρα τα οποία θα πάρουμε εάν μετά από ένα, δύο χρόνια αποδειχθεί ότι έχουμε απόκλιση από στόχους. Ευτυχώς η συζήτηση στο Εurogroup απέρριψε αυτή τη πρόταση και υιοθέτησε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που αποκλείει τη νομοθέτηση μέτρων αλλά προβλέπει υιοθέτηση διορθωτικού μηχανισμού όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία».

    [06] Εφικτή η συμφωνία στις 24 Μαΐου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε

    Εφικτή θεωρεί την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, εφόσον έχουν ως τότε ολοκληρωθεί και οι εκκρεμούσες νομοθετικές διαδικασίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.

    Σε ό,τι αφορά την συζήτηση γα το χρέος, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού και εξήγησε: Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος.

    [07] Πρέβεζα: Σπίτι προσωρινής φιλοξενίας εγκύων προσφύγων

    Ένα σπίτι προσωρινής φιλοξενίας εγκύων προσφύγων στην Πρέβεζα, που διαμορφώθηκε με πολύ αγάπη και μεράκι και με συλλογική δουλειά, εδώ και λίγες ημέρες, προσφέρει την θαλπωρή του σε δύο γυναίκες από τη Συρία, που διανύουν τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης τους, αλλά και στις οικογένειες τους. Πρόκειται για το πατρικό σπίτι της Πέλας Καλογήρου, μέλους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πρέβεζας ,το οποίο έδωσε ανακούφιση στην Ναχέντ και το Αζίζ, που περιμένουν το τρίτο τους παιδί και ακόμη σε μία έγκυο, την Ζεινάμπ με τη συνοδό της και το μικρό της παιδί, που ζούσαν το τελευταίο δίμηνο στο παλιό στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα.

    Και οι δύο γυναίκες, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλογήρου «βρήκαν έστω προσωρινή ανακούφιση λίγων εβδομάδων σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον σε μία γυναίκα που ετοιμάζεται να γεννήσει» και προσθέτει:«Η απόφαση μου να παραχωρήσω το πατρικό μου σπίτι για την ανακούφιση των συνανθρώπων μου, για μένα ήταν μια αυτονόητη κίνηση. Καμία υπέρβαση. Έχω συμμάχους μου σε όλη τη διαδρομή της ζωής μου την οικογένειά μου, και τον σύντροφό μου, τους ευχαριστώ».

    Το εγχείρημα στηρίχτηκε από την πρώτη στιγμή από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας και την Αντιρατσιστική που είναι κομμάτι της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Πρέβεζας.

    Η Πέλα Καλογήρου, παράλληλα, στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, ώστε να εδραιωθεί μια ανθρώπινη σχέση ουσίας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και προσθέτει: «Είμαι βαθύτατα συγκινημένη από τα χαμόγελα ανακούφισης που είδα στα μάτια των προσφύγων που φιλοξενούνται στο σπίτι μου. Και είμαι αισιόδοξη, για τα τηλέφωνα που δέχομαι, την ανταπόκριση και τη διάθεση της γειτονιάς και του κόσμου να τους αγκαλιάσει. Για αυτό πιστεύω, πως θα ανοίξουν κι άλλες πόρτες».

    [08] Κλασική και έντεχνη μουσική στο «Ελληνικό Φεστιβάλ» στο Ηρώδειο

    Κλασική και έντεχνη μουσική θα έχουν την τιμητική τους στο φετινό πρόγραμμα του «Ελληνικού Φεστιβάλ» στο Ηρώδειο, χωρίς, ωστόσο, να λείψουν, αν και σε μικρότερες «δόσεις», η όπερα, οι θεατρικές παραστάσεις και ο χορός. Αυτό έγινε γνωστό χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου γνωμοδότησαν ομόφωνα ως προς την παραχώρηση του αρχαίου μνημείου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις. Κατά πλειοψηφία, ωστόσο, «πέρασαν» τα σκηνικά για τις δύο όπερες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Αΐντα» και «Κάρμεν», καθώς τα μέλη του ΚΑΣ που μειοψήφησαν, είτε τάχθηκαν εντελώς αρνητικά για τα σκηνικά και των δύο παραστάσεων, είτε ζήτησαν την απλοποίηση μόνο της «Κάρμεν».

    Συγκεκριμένα, τα σκηνικά της «Αΐντα» φέρουν «πυραμίδα» (με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ταορμίνα, προσαρμοσμένο στις διαστάσεις του Ηρωδείου), και τέθηκε ο επιπλέον όρος να μην ξεπερνούν το πλάτος των δυο πλαϊνών εισόδων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη κυκλοφορία του κοινού. Τα σκηνικά της «Κάρμεν» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δύο κοντέινερ σε μπλε και κόκκινο χρώμα, καθώς και από ένα συρματόπλεγμα και παρατηρητήριο.

    Αναλυτικά, αυτό το καλοκαίρι στο Ωδείο του Ηρώδη Αττικού θα παρουσιαστούν:

    - Όπερα «Αΐντα» του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη, Η. Βουδούρη. Σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί, Ενρίκο Καστιλιόνε (10,11,12 και 15/6).

    - «Carmina Burana». Συναυλία κλασικής μουσικής από την Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και τη συμμετοχή της χορωδίας της ΕΡΤ (18/6).

    - Δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (21/6).

    - Νότης Μαυρουδής «50 χρόνια τραγούδι». Συμμετέχουν οι Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης, Γ. Νέγκα, Β. Βενετσάνου, Αν. Μουτσάτσου κ.α. (23/6).

    - Συναυλία κλασικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Βράνου (25/6).

    - Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Ραχμάνινοφ και Ντόρζακ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή. Σολίστ Αλαίν Λεφέβρ (27/6).

    - Παράσταση με παραδοσιακούς χορούς της Ρωσίας στο πλαίσιο του «2016: Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία». Από το συγκρότημα Igor Moiseyev State Academic Ensemble of Popular Dance (29, 30/6).

    - Νίκος Κυπουργός. «Στον μυστικό κήπο». Συναυλία για παιδιά και μεγάλους, από την Ορχήστρα των Κυκλάδων. Συμμετέχουν οι Σ. Γιαννάτου, Δ. Δημοσθένους, Δ. Σαββόπουλος, Μ. Φαραντούρη κ.α. (2/7).

    - Συναυλία σε έργα Φεντερίκο Φελίνι και Νίνο Ρότα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Φρανκ Στρόμπελ (5/7).

    - Θεατρική παράσταση «Αμύντας» του Γεωργίου Μορμόρη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (8/7).

    - Έναρξη εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους». Συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (9/7).

    - «Αριστοφανειάδα», θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη (11, 12/7).

    - Όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ. Σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Σουγλίδη (24, 26, 27, 29/7).

    - Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Βλαντιμίρ Ασκενάζι. Σολίστ Ντιμίτρι Ασκενάζι (1/8).

    [09] «Δολοφονία Λαμπράκη: Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά»

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετέχει στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO (περίπτερο 15, Stand 14).

    Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου των πρακτικών της ημερίδας «Δολοφονία Λαμπράκη: Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά», τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου 1963. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, στις 18:00, στην Αίθουσα Αριστοτέλης, περίπτερο 13.

    Ο τόμος περιλαμβάνει τις ομιλίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που είχε διοργανώσει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στις 11 Οκτωβρίου 2013, στο πλαίσιο της έκθεσης «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη».

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός, διευθύντρια ερευνών ΕΚΚΕ, Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας, ΒΣΑΣ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Δημοσθένης Δώδος, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

    [10] Το ανθρώπινο σώμα ως έργο τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη

    Η δημιουργική απειρία των φοιτητών του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και τα έργα της συνθέτουν την έκθεση «Ανθρωπογραφές». Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

    Στην έκθεση προβάλλονται έργα των πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών του εργαστηρίου των ετών 2012-2015, τα οποία δημιουργήθηκαν με βάση τρεις θεματικές ενότητες: «Αυτοπροσωπογραφία», «Το χέρι μου», «Το βάρος» και βασίζονται σε αντίγραφα μελών των σωμάτων των ίδιων των φοιτητών. Συμβάλλουν, έτσι, στον προβληματισμό για το κατά πόσο ένα αντίγραφο ανθρώπινου σώματος μπορεί να είναι ή να γίνει έργο τέχνης.

    «Η έκθεση πραγματεύεται το ανθρώπινο σώμα ως ένα εν δυνάμει έργο τέχνης, προβάλλοντας όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους φοιτητές. Το εγχείρημα παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για την εκπαιδευτική του αξία αλλά και για τη δημιουργία μίας σημαντικής γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ σπουδαστών, καλλιτεχνών και κοινού», τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ολιβιέ Ντεκότ.

    Την έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου, επιμελείται ο καθηγητής Μάρκος Γεωργιλάκης και τον σχεδιασμό της η αρχιτέκτονας και φοιτήτρια της ΑΣΚΤ Ηρώ Μανδηλαρά.

    [11] Διεθνή έκθεση έργων φοιτητών για τους πρόσφυγες συνδιοργανώνουν το ΤΕΙ Αθήνας και η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας

    Έκθεση με έργα φοιτητών και τίτλο «Πρόσφυγες» θα φιλοξενηθεί από αύριο Πέμπτη, 12 Μαΐου, έως την Κυριακή, 15 Μαΐου, στο κτίριο του Ρομάντσο, στην Ομόνοια.

    Στην έκθεση, την οποία συνδιοργανώνουν το Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας, θα παρουσιαστούν επιλεγμένα έργα φοιτητών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια διαπανεπιστημιακών εργαστηρίων κοινωνικής σχεδίασης (social design). Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016, στην Ελλάδα, την Πολωνία και τη Βρετανία. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πρότζεκτ έγιναν 24 διαλέξεις και επτά εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν 65 φοιτητές και εννέα καθηγητές από πανεπιστήμια πέντε χωρών, της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Βρετανίας, του Βελγίου και της Πολωνίας.

    Η Αθήνα αποτελεί τον πρώτο σταθμό μίας σειράς εκθέσεων με τον τίτλο «Πρόσφυγες», που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια στο Ρέξαμ στην Ουαλία, τη Βαρσοβία και την Κρακοβία στην Πολωνία.

    Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας (www.ggda.gr).

    [12] Ολιγωρία στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για απολυμένους, καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας την για ολιγωρία στην αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, πόροι που σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σταύρο Καλαφάτη, μπορούσαν να διοχετευθούν στους 450 απολυμένους της "Ηλεκτρονικής Αθηνών", αλλά και σε απολυμένους άλλων επιχειρήσεων. «Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης των capital controls και των ηχηρών "λουκέτων", φτάνει δυστυχώς μέχρι του σημείου να αφήνει στα αζήτητα σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη απολυμένων και ανέργων», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Καλαφάτης επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠΠ), παρέχει στήριξη σε απολυμένους επιχειρήσεων, όπως η "Ηλεκτρονική Αθηνών" και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν πρόσφατα σε πτώχευση, υπό το βάρος της πρώτης φοράς αριστερά.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ «το βασικό κριτήριο για ελάχιστο αριθμό 500 εργαζομένων στην επιχείρηση, είναι απολύτως μαχητό αν μπει ο αρμόδιος υπουργός στον κόπο να διαβάσει τον κανονισμό του ΕΤΠΠ», που προβλέπει κάμψη των κριτηρίων για απολυμένους εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μικρές αγορές εργασίας ή εφόσον συντρέχουν λόγοι εξαιρετικής σημασίας.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Καλαφάτης τονίζει πως για τους εκατοντάδες Έλληνες απολυμένους που θα μπορούσαν να ενισχυθούν, ο κίνδυνος απώλειας αυτής της ευκαιρίας είναι ορατός, αφού δεν υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: κυβέρνηση με επαρκή γνώση και ενδιαφέρον, για να καταθέσει εγκαίρως και να αιτιολογήσει επαρκώς το αίτημα εξαίρεσης.

    «Όταν κυβερνάς, δεν αρκεί να στηρίζεις τους απολυμένους μόνο με συνθήματα στον τηλεβόα» τονίζει στη δήλωσή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 May 2016 - 14:32:27 UTC