Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται πολιτικό κόφτη στο ψέμα» ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος
  • [02] Για ανικανότητα να κυβερνήσει τη χώρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Σ. Βούλτεψη
  • [03] Εκτίναξη της ανάπτυξης μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, προβλέπει ο υφυπ. Εργασίας
  • [04] Oικονομικός σύμβουλος Λευκού Οίκου: Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία
  • [05] Νέο δεκαήμερο προσφορών ζητάει η ΕΣΕΕ
  • [06] Εκτός κεφαλαιακών περιορισμών το νέο χρήμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
  • [07] Το ΑΠΘ γιορτάζει 90 χρόνια με 100 εκδηλώσεις
  • [08] Στο 24,2% η ανεργία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
  • [09] Περίπου 800 παιδιά εμβολιάστηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
  • [10] Σε "κόκκινο συναγερμό" το προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον
  • [11] Η επιβολή απαγόρευσης μουσουλμάνων στις ΗΠΑ ήταν "απλώς μια πρόταση", λέει ο Ντ. Τραμπ
  • [12] Η Γερουσία αποφάσισε την παραπομπή της προέδρου Ρουσέφ σε δίκη για την καθαίρεσή της
  • [13] Συμβουλές προς τους μαθητές, για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων
  • [14] Δ. Παπαδημούλης στη Sudostschweiz: Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο μονοπάτι της ανάπτυξης
  • [15] "Hyperloop"-μεταφορές που θα φτάνουν σε ταχύτητα τα 1.200 χλμ. την ώρα
  • [16] Τα επίπεδα ρύπανσης των πόλεων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί ανησυχητικά προειδοποιεί ο ΠΟΥ
  • [17] Η Ρεάλ Μαδρίτης πάντα η πλουσιότερη ομάδα στον κόσμο
  • [18] Προβλήματα με τέσσερις παίκτες στην ΑΕΚ

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται πολιτικό κόφτη στο ψέμα» ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος

    «Πρώτη φορά κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα 12 δισ. και πανηγυρίζει. Οι πολίτες βιώνουν και πληρώνουν ψέματα. Πρωθυπουργός με αυταπάτες είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργος» ανέφερε στην εισήγησή του, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.

    Παράλληλα, είπε ότι σύντομα θα ενσκύψει τυφώνας έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. και ακολουθεί «ο διαβόητος κόφτης οριζόντιων περικοπών». «Ολα αυτά» συνέχισε «θα τα πληρώσουν τώρα οι Έλληνες στο όνομα μιας ασαφούς υπόσχεσης για μελλοντική διαχείριση του χρέους, χρέος το οποίο δεν θα κουρευτεί».

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτικό κόφτη στο ψέμα», υπογραμμίζοντας πως αυτο το ζητάει η πλειονότητα των πολιτών και δεν θα αργήσει να γίνει.

    [02] Για ανικανότητα να κυβερνήσει τη χώρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Σ. Βούλτεψη

    «Ανίκανη να κυβερνήσει τη χώρα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, η οποία μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» επισήμανε ότι η ψήφιση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα ανακάμψει και η οικονομία.

    «Βλέπουμε μια ανικανότητα στη διακυβέρνηση, είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα και την οδηγεί στην καταστροφή» είπε στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» η κ. Βούλτεψη και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κάποιος μια χώρα, όταν επί 50 και πλέον ημέρες -όπως ανέφερε-δεν μπορεί να ανοίξει τη βασική σιδηροδρομική γραμμή για τη μεταφορά προϊόντων προς και από την Ευρώπη.

    Πρόσθεσε, ότι η ψήφιση των μέτρων βάζει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη περιπέτεια, καθώς -όπως εκτιμά-δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν, ενώ, είπε ότι ταυτόχρονα βρίσκεται και σε πλήρη στασιμότητα και η ανάπτυξη της χώρας.

    Κληθείσα να σχολιάσει το ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, ένα μεγάλο τμήμα των δανειστών αισιοδοξεί για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι «είναι καλό ως προς αυτούς, αφού νομοθετεί η Ελλάδα αυτά τα οποία ζητούν» και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να κινηθεί η οικονομία και να παραχθεί πλούτος με λουκέτα στην αγορά και μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4% κάθε μήνα.

    [03] Εκτίναξη της ανάπτυξης μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, προβλέπει ο υφυπ. Εργασίας

    Την εκτίμησή του ότι μετά το ερχόμενο Eurogroup θα υπάρξει εκτίναξη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, εξέφρασε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, προβλέποντας ότι το 2016 το ποσοστό ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 1,5% και το 2018 θα φθάσει στο 3%.

    «Θα έχουμε, είμαι βέβαιος, εκτίναξη της ανάπτυξης. Τα περίπου 5,7 δισ, που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία, θα την εκτινάξουν πραγματικά σε πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης» είπε ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε 3% ανάπτυξη το 2018. θα δείτε πραγματικά ότι στο τέλος του 2016 θα έχουμε ένα πολύ θετικό ποσοστό ανάπτυξης που θα ξεπερνά το 1,5%».

    Εξάλλου, στο ερώτημα αν η αύξηση της φορολογίας θα αποτελέσει άλλοθι για ορισμένους να μην εκδίδουν αποδείξεις και να πληρώνουν φόρους, ο κ. Πετρόπουλος παραδέχτηκε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση, αλλά τόνισε ότι όσοι εισφοροδιαφεύγουν στο τέλος θα βγουν χαμένοι. Υπογράμμισε δε ότι με την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και για την επιστροφή επιχειρήσεων που μετανάστευσαν σε γειτονικές χώρες.

    [04] Oικονομικός σύμβουλος Λευκού Οίκου: Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία

    Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, διότι διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων της χώρας κατά βιώσιμο τρόπο, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    «Αυτή τη στιγμή, μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Χωρίς αυτό, δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση για τα προβλήματα», δηλώνει ο Τζέισον Φέρμαν στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μία υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

    [05] Νέο δεκαήμερο προσφορών ζητάει η ΕΣΕΕ

    Δεν βοήθησε, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων της άνοιξης, όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία και αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ζητήσει νέο δεκαήμερο προσφορών από 14 έως 24 Μαΐου.

    Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων, ανέφεραν στην έρευνα της ΕΣΕΕ ότι σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις στην περιοχή τους, σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις οι 7 στους 74 αναφέρουν πως οι πωλήσεις των καταστημάτων της περιοχής τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015. Σημαντικό τμήμα των εκπροσώπων (οι 30 στους 74) εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων κινήθηκε στο 11-20% σε σχέση με πέρυσι.

    Στο δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έκανε προσφορές ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην Αττική μόνο το 2% των επιχειρήσεων είχαν έκπτωση σε όλα τους τα εμπορεύματα.

    [06] Εκτός κεφαλαιακών περιορισμών το νέο χρήμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

    Την υιοθέτηση διαφοροποιήσεων στην "μεταχείριση" μεταξύ υφιστάμενου και νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών, (capital controls) προτείνουν παράγοντες των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, "θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα", κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων.

    Αντίστοιχα, θα υποβοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα χρονολογείται από 28.6.2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από 18.07.2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση, σε επιμέρους πτυχές τους.

    Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί, είτε να γίνει ανάληψη του σε ποσοστό έως 10%.

    [07] Το ΑΠΘ γιορτάζει 90 χρόνια με 100 εκδηλώσεις

    «Σήμερα παρά τη δεινή οικονομική συγκυρία εξακολουθούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αντλώντας δύναμη από την ενέργεια των χιλιάδων νέων ανθρώπων». Με τα λόγια αυτά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας έδωσε σήμερα το στίγμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας σε αριθμό φοιτητών, για να γιορτάσει και να τιμήσει την 90χρονη διαδρομή του. Κι αν ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων, υπό τον γενικό τίτλο "90+ ΑΠΘ" είναι μόλις 20.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα έχουν εξασφαλισθεί από χορηγίες, το πρόγραμμα κάθε άλλο παρά "φτωχό" μπορεί να χαρακτηριστεί, χάρη στην "πλούσια" συνεισφορά των εθελοντών, καθηγητών και φοιτητών, αλλά και την ένταξη σε αυτό των καθιερωμένων εκδηλώσεων "ΑΠΘ την Κυριακή" και "Φοιτητική Εβδομάδα".

    «Το Πανεπιστήμιο δεν καλύπτει καμία αμοιβή, μόνο το κόστος υλικών των δράσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών Νίκος Βαρσακέλης, διευκρινίζοντας ότι στο "ΑΠΘ την Κυριακή" το κόστος της κάθε δράσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 100 ευρώ.

    Το επετειακό πρόγραμμα "90+ ΑΠΘ" χρονικά εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2016 και περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 100 εκδηλώσεις, ενώ εμπλουτίζεται διαρκώς. Βασίζεται πάνω στις θεματικές ενότητες της ιστορίας του Πανεπιστημίου και της σύνδεσής του με την ιστορία της πόλης, της ανάδειξης του έργου των Σχολών, Τμημάτων και Μονάδων του, της ανάδειξης ιστορικών προσωπικοτήτων από την πανεπιστημιακή κοινότητα, της δυναμικής της φοιτητικής κοινότητας και της εξωστρέφειας.

    Παράλληλα με τον κεντρικό προγραμματισμό των δράσεων και των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων θα διοργανωθούν επιμέρους εκδηλώσεις από Σχολές και τμήματα, όπως η Φιλοσοφική Σχολή, που επίσης συμπληρώνει 90 χρόνια, τα Τμήματα Φυσικής Επιστήμης Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών και Μουσικών Σπουδών που γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους και η Πολυτεχνική Σχολή, που γιορτάζει 60 χρόνια.

    Το ΑΠΘ κεντρικός άξονας ανάπτυξης και δημιουργίας στη χώρα

    «Γιορτάζουμε, γιατί θεωρούμε ότι το πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, το οποίο παράγει το ΑΠΘ, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί του δάσκαλοι και ερευνητές, η συμβολή τους στην κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, αλλά και πολιτική ζωή της πόλης και της χώρας το έχουν αναδείξει σε κεντρικό άξονα ανάπτυξης και δημιουργίας», επισήμανε ο κ. Μήτκας.

    Το πρόσημο "συν" στον τίτλο των επετειακών εκδηλώσεων δεν είναι τυχαίο, καθώς όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, καθηγητής, Σπύρος Βούγιας, «σημαίνει συνεχή κλιμάκωση των εκδηλώσεων, κάθε χρόνο, μέχρι τη μεγάλη κορύφωση, που θα γίνει στον μεγάλο εορτασμό των 100 χρόνων του, το 90+ σημαίνει ότι φέτος ξεκινάμε μία προσπάθεια, που θα κρατήσει σταδιακά δέκα χρόνια, εμπλουτίζοντας διαρκώς το πρόγραμμα».

    Ο κ. Βούγιας αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τους φορείς της πόλης, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ΑΠΘ. «Αξιοποιούμε την άριστη σχέση του Πανεπιστημίου με τους φορείς της πόλης και οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται και θα γίνονται σε συνέργεια με τους φορείς της πόλης, όπως η ΔΕΘ, το Μέγαρο Μουσικής, ο Δήμος», είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκδήλωση "το ΑΠΘ στην πόλη", που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 8-9 Οκτωβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους, και «θα είναι το αντίστροφο του ΑΠΘ την Κυριακή, καθώς το Πανεπιστήμιο θα βγει στην πόλη και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις δράσεις του».

    Ένα τεράστιο εκπαιδευτικό πάρκο το ΑΠΘ στις 15,22 και 29/5

    Ο θεσμός "ΑΠΘ την Κυριακή", που θα "ανοίξει" το Πανεπιστήμιο στην πόλη τις Κυριακές 15, 22 και 29 Μαΐου, μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας, περιλαμβάνει φέτος συνολικά 40 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων απευθύνονται και σε παιδιά. Εργάστηκαν και θα εργαστούν γι' αυτές 350 εθελοντές, ενώ ξεχωρίζουν η συναυλία "ΑΠΘ κάτω απ' τ' άστρα" από την Ορχήστρα του ΑΠΘ, στο υπαίθριο χώρο του Μετεωροσκοπείου στις 22/5, επίσκεψη στην ανασκαφή του Δίου, επίδειξη για το πείραμα του CERN, ηλιακές παρατηρήσεις με το διοπτρικό τηλεσκόπιο του εργαστηρίου αστρονομίας, πρόκληση σεισμού, πειραματισμοί με τρόφιμα, επίσκεψη στον δασοβοτανικό κήπο του ΑΠΘ και κατασκευή αρχαίων και παραδοσιακών ρούχων.

    «Είναι μία από τις πιο αισιόδοξες στιγμές του Πανεπιστημίου, οι δράσεις είναι πολλές και είναι μία εξαιρετική ευκαιρία και εμείς να δείξουμε τι κάνει το Πανεπιστήμιο», είπε η αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, σημειώνοντας ότι «η κινητήρια δύναμη για όλες αυτές τις εκδηλώσεις είναι ο ενθουσιασμός που υπάρχει και το εξαιρετικά πλούσιο υλικό από το Πανεπιστήμιό μας».

    Η γιορτή των φοιτητών

    Αντίστοιχα, οι εκδηλώσεις της φοιτητικής εβδομάδας περιλαμβάνουν 34 δράσεις, τις οποίες οργάνωσαν 36 φοιτητικές ομάδες και εθελοντές. Περιλαμβάνουν δύο μουσικές συναυλίες από 6 μουσικά συγκροτήματα, 7 θεατρικές παραστάσεις, μία έκθεση φωτογραφίας, παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα με ιατρική και εθελοντική θεματική (αιμοδοσία και HIV/AIDS), δράσεις με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα (Erasmus, AISEC), εκπαίδευση για διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών (ΟΔΑΚ), εκδρομές το καθιερωμένο και δημοφιλές κυνήγι θησαυρού, βασισμένο σε παραδόσεις διαφορετικών περιοχών της χώρας.

    Εκκίνηση του 90+ ΑΠΘ το Σάββατο από τον Αριστοτέλειο Δρόμο

    Οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΑΠΘ ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 14 Μαΐου, από την Πλατεία Χημείου, από όπου θα ξεκινήσει ο 8ος Αριστοτέλειος δρόμος, που διοργανώνει το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ.

    Τον Ιούνιο στο Γυάλινο περίπτερο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης (πλησίον ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς) θα παρουσιαστεί Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Η ιστορία του ΑΠΘ μέσα από τις φωτογραφίες", μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, από τα αρχεία του Πανεπιστημίου και ιδιωτικές συλλογές.

    "Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη" είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί 14 Ιουνίου 2016 - 1 Ιουλίου 2016 στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο).

    Από 23 Αυγούστου 2016 έως 3 Σεπτεμβρίου 2016 το ΑΠΘ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώνει Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, στο πλαίσιο και του επετειακού έτους Αριστοτέλη.

    Τον Σεπτέμβριο το ΑΠΘ θα συμμετάσχει στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας το έργο του και τους ανθρώπους του.

    Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο "90 χρόνια Πανεπιστήμιο - Πόλη ΑΠΘ. Ένα πεδίο αστικού και αρχιτεκτονικού εκσυχρονισμού".

    "Το πανεπιστήμιο και τους ανθρώπους του" θα επιχειρήσουν να αποτυπώσουν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό φωτογραφίας που προκηρύσσει το ΑΠΘ, με αντικείμενο τη φωτογραφική αποτύπωση της ζωής στο Πανεπιστήμιο. Τα έργα του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε έκθεση, τον Νοέμβριο 2016, στη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των βραβείων.

    Από τις εκδηλώσεις του Νοεμβρίου ξεχωρίζει και η συναυλία με την Ορχήστρα των Πανεπιστημίων (ΑΠΘ και ΠαΜακ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμπράττουν οι Ορχήστρες των δύο Πανεπιστημίων.

    Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, με το συντονισμό της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Μπέτυς Κακλαμανίδου, δημιούργησαν ένα βίντεο που αναφέρεται στη μαγεία της Γνώσης, τη μαγεία που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συνεχίζει να μεταδίδει παρά την υποχρηματοδότηση και τις αντίξοες συνθήκες (https://youtu.be/-kZKE-sebUoκαιhttps://youtu.be/F3pEqtikrrA)

    Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) είναι χορηγός επικοινωνίας των επετειακών εκδηλώσεων του ΑΠΘ.

    [08] Στο 24,2% η ανεργία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

    Στο 24,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος έναντι του 25,8% τον Φεβρουάριο 2015 και από 24,4% τον Ιανουάριο 2016. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.158.731 άτομα, ενώ ειδικά στους νέους έως 24 ετών το ποσοστό των ανέργων ανέρχεται σε 51,4% και σε αρκετές περιφέρειες της χώρας η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ?ειώθηκαν κατά 70.220 άτο?α σε σχέση ?ε τον Φεβρουάριο 2015 (?είωση 5,7%) και κατά 7.524 άτο?α σε σχέση ?ε τον Ιανουάριο 2016 (?είωση 0,6%).

    Το σύνολο των απασχολου?ένων εκτι?άται ότι ανήλθε σε 3.625.262 άτο?α και οι απασχολού?ενοι αυξήθηκαν κατά 86.015 άτο?α σε σχέση ?ε τον Φεβρουάριο 2015 (αύξηση 2,4%) και κατά 10.692 άτο?α σε σχέση ?ε τον Ιανουάριο 2016 (αύξηση 0,3%).

    [09] Περίπου 800 παιδιά εμβολιάστηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Περίπου 800 πρόσφυγες (παιδιά έως 15 ετών) εμβολιάστηκαν, χθες, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, χθες, στα δύο βενζινάδικα, που λειτουργούν ως άτυποι καταυλισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης.

    Η εκστρατεία καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο, σύμφωνα με τη Βίκυ Μαρκολέφα από τους ΓΧΣ, με εμβολιασμούς στον άτυπο καταυλισμό στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες.

    Στην περιοχή της Ειδομένης, η εκστρατεία γίνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Αφορούν ασθένειες, όπως διφθερίτιδα, τέτανος, ιλαρά, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα, πνευμονόκοκκος και γρίπη.

    [10] Σε "κόκκινο συναγερμό" το προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον

    Κλίμα πόλωσης διαμορφώνεται στην παρούσα φάση διεξαγωγής των προκριματικών κύκλων στις ΗΠΑ με τις εξελίξεις να προδιαγράφουν έναν θερμό προεκλογικό αγώνα, μέχρι την 8η Νοεμβρίου που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

    Παρά το ενδεχόμενο ότι πολλά μπορούν ν' αλλάξουν μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων μιας διαδικτυακής έρευνας έθεσε σε "κόκκινο συναγερμό"το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας ότι μια ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση, καθώς το ποσοστό επιρροής του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου αυξήθηκε, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιντιάνα.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παναμερικανικό επίπεδο και δείχνει ότι ποσοστό 41% των ψηφοφόρων είναι πιθανό να ψηφίσουν την Κλίντον, έναντι ποσοστού 40% που θα ψήφιζαν τον Τραμπ, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να προσδιορίζεται στο 19%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.289 ερωτηθέντων, σε διάστημα 5 ημερών και έχει περιθώριο σφάλματος τριών ποσοστιαίων μονάδων.

    "Το ποσοστό αυτό, με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, καθώς αισθάνομαι ότι ακολουθώ τη σωστή κατεύθυνση",δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, σε γραπτό του σχόλιο στο Ρόιτερς.

    [11] Η επιβολή απαγόρευσης μουσουλμάνων στις ΗΠΑ ήταν "απλώς μια πρόταση", λέει ο Ντ. Τραμπ

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η επιβολή απαγόρευσης στην είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ ήταν "απλώς μια πρόταση" που έκανε.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ορκιστεί να κλείσει προσωρινά τα σύνορα των ΗΠΑ για τους μουσουλμάνους μετά τη φονική επίθεση του περασμένου Δεκεμβρίου στο Σαν Μπερναρντίνο των ΗΠΑ από ένα ζευγάρι που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και είχε δεσμούς με ακραίους ισλαμιστές.

    "Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για μια προσωρινή απαγόρευση. Δεν έχει δοθεί εντολή για κάτι τέτοιο ωστόσο. Κανένας δεν το έχει κάνει. Είναι απλώς μια πρόταση μέχρι να δούμε τι συμβαίνει", δήλωσε χθες ο Τραμπ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Fox News.

    Ταυτοχρόνως ωστόσο ο Τραμπ σημείωσε ότι η τρομοκρατία των φανατικών ισλαμιστών σε όλον τον κόσμο συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα αρνηθεί την απειλή που θέτουν οι φανατικοί ισλαμιστές.

    [12] Η Γερουσία αποφάσισε την παραπομπή της προέδρου Ρουσέφ σε δίκη για την καθαίρεσή της

    Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της παραπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη με ερώτημα την καθαίρεσή της.

    Με ψήφους 55 έναντι 22, οι γερουσιαστές (αποφάσισαν ότι η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί επειδή παραβίασε τους νόμους για τους δημόσιους λογαριασμούς.

    Όταν η απόφαση ανακοινωθεί επισήμως αργότερα σήμερα, η θητεία της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βραζιλίας θα ανασταλεί, τερματίζοντας 13 χρόνια διακυβέρνησης από το αριστερό Κόμμα των Εργατών, και ο αντιπρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ θα ασκεί χρέη προέδρου όσο διάστημα θα διαρκέσει η δίκη της.

    Η τελική ετυμηγορία των γερουσιαστών θα ανακοινωθεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

    [13] Συμβουλές προς τους μαθητές, για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων

    Διανύουμε περίοδο εξετάσεων...δεν είναι μόνο οι πανελλαδικές, αν και έχουν ειδική βαρύτητα στο μυαλό όλων μας...Είναι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου και Λυκείου, οι εξετάσεις για τα Πρότυπα, οι εξετάσεις για τις ξένες γλώσσες...Έτσι, οι μαθητές στην Ελλάδα- και όχι μόνο- τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, την εποχή δηλαδή που η φύση ξελογιάζει το νου, ιδιαίτερα ενός εφήβου, κάνουν αγώνα να «συγκεντρώσουν το μυαλό τους» - ή τουλάχιστον προσπαθούν...Και δυστυχώς, «σύντροφος» σε αυτή την προσπάθεια είναι το άγχος της επίδοσης...

    «Το ήπιο άγχος είναι φυσιολογικό και συχνά χρήσιμο για να διατηρείται ο άνθρωπος σε ψυχική και σωματική εγρήγορση ώστε να είναι αποτελεσματικός και δημιουργικός. Το έντονο και υπερβολικό άγχος, από την άλλη πλευρά, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Ζαφειροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όπως εξηγεί: «Ο αγχώδης μαθητής έχει χαμηλότερες επιδόσεις όχι εξαιτίας μαθησιακών προβλημάτων ή ανεπαρκούς προετοιμασίας αλλά επειδή αντιλαμβάνεται τις εξετάσεις ως ένα απειλητικό γεγονός. Το άγχος που προκύπτει από την αίσθηση της απειλής διαταράσσει τη λειτουργία της προσοχής και της μνήμης».

    Σύμφωνα με την κ. Ζαφειροπούλου, μεταξύ των κοινών σωματικών συμπτωμάτων του άγχους των εξετάσεων περιλαμβάνονται: κεφαλαλγία, στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια, υπερβολική εφίδρωση, δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία, ταχυκαρδία και ξηροστομία. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού, κατά τις οποίες ο μαθητής καταλαμβάνεται από αιφνίδιο έντονο φόβο, δυσκολία στην αναπνοή και ακραία δυσφορία. Ενδεικτική του άγχους των εξετάσεων είναι η δυσκολία συγκέντρωσης του μαθητή, η αίσθηση ύπαρξης «κενού στο μυαλό» του, η σύγχυση και η κακή οργάνωση. Συχνά εκδηλώνει τάσεις αποφυγής ή και πλήρη αποφυγή των εξετάσεων λόγω της αίσθησης ότι το μυαλό του είναι κενό, δεν θυμάται τίποτα, θα δώσει λευκή κόλλα. Συναισθηματικά, νιώθει κατάθλιψη, απόγνωση, θυμό και πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση.

    Αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσουν οι ενήλικες που βρίσκονται δίπλα σε έναν μαθητή, την περίοδο των εξετάσεων, η κ. Ζαφειροπούλου προτείνει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν κάποιους τρόπους χαλάρωσης: «Ενθαρρύνουμε πάντα το παιδί να χαλαρώνει πριν πάει για ύπνο μετά από μεγάλες χρονικές περιόδους μελέτης. Δραστηριότητες όπως το διάβασμα ενός ενδιαφέροντος εξωσχολικού βιβλίου μπορεί να το βοηθήσει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλύτερα. Βοηθητικές τεχνικές χαλάρωσης είναι η ακρόαση απαλής μουσικής, το ξάπλωμα με κλειστά μάτια, οι βαθιές αναπνοές με παράλληλη οπτικοποίηση μιας χαλαρωτικής εικόνας, όπως μια ερημική παραλία. Ενθαρρύνουμε το παιδί να κάνει έναν περίπατο, να πάει για τρέξιμο ή να κάνει κάποια άλλη άσκηση που του αρέσει. Βοηθούμε το παιδί να αναπτύξει μια θετική στάση και το προτρέπουμε να φανταστεί την επιτυχία του- αυτό θα ενισχύσει την αυτο-πεποίθηση του».

    Στην αναζήτηση μυστικών για την καλύτερη συγκέντρωση του μαθητή την «κρίσιμη» ημέρα των εξετάσεων και συνεπώς την καλύτερη απόδοσή του, η κ. Ζαφειροπούλου δίνει πολύ συγκεκριμένες συμβουλές:

    Πρέπει να πάρει ένα καλό και ελαφρύ πρωινό - κάτι που θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει να συγκεντρωθεί.

    Πρέπει να φτάσει στο σχολείο ή στο χώρο των εξετάσεων νωρίς.

    Πρέπει να πάει στην τουαλέτα πριν την έναρξη της εξέτασης.

    Πρέπει να κρατηθεί μακριά από τους ανθρώπους που μπορούν να το ταράξουν ή μπορούν να του πουν κάτι, να το σχολιάσουν και να του προκαλέσουν άγχος πριν από τις εξετάσεις.

    Πολύ βοηθητικό είναι να ζητήσουμε από το παιδί 10 λεπτά πριν από τις εξετάσεις να σημειώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Με τον τρόπο αυτό το βοηθούμε να απελευθερώσει το μυαλό του από τα συναισθήματα που το κατακλύζουν, έτσι ώστε να μπορεί να εστιάσει ευκολότερα τη σκέψη του στα θέματα των εξετάσεων.

    Ενθαρρύνουμε το παιδί να πάρει βαθιές αναπνοές και να χαλαρώσει μόλις καθίσει στην αίθουσα των εξετάσεων.

    Και από τη στιγμή που ο μαθητής καθίσει στο θρανίο του και βρίσκεται μόνος του με τα θέματα των εξετάσεων που έχουν μοιράσει οι καθηγητές, η κ. Ζαφειροπούλου συμβουλεύει:

    «να κάνει μια σύντομη ανάγνωση των θεμάτων υπογραμμίζοντας τις λέξεις κλειδιά και τις οδηγίες να υπολογίσει πόσο χρόνο έχει για κάθε ερώτηση να προσέξει τη διατύπωση των ερωτήσεων και να σιγουρευτεί ότι έχει καταλάβει τι ζητά η καθεμία να απαντήσει πρώτα τις ερωτήσεις που βρίσκει ευκολότερες. Αυτό ενισχύει σημαντικά την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και το χαλαρώνει για να προχωρήσει στα πιο δύσκολα να μην ανησυχεί για το πόσο καιρό κάνουν οι άλλοι μαθητές αλλά να σιγουρευτεί ότι έχει ο ίδιος αρκετό χρόνο για να απαντήσει στις πιο δύσκολες ερωτήσεις να ξαναδιαβάσει τις απαντήσεις και να κάνει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες - σωστή ορθογραφία, επαληθεύσεις κτλ».

    Υπάρχουν επίσης, δύο υπογραμμισμένα ΔΕΝ από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο πάντα να εκμηδενιστούν -αν είναι δυνατόν- οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ένα παιδί την ημέρα των εξετάσεων. Ο μαθητής ΔΕΝ αφήνει την τελευταία στιγμή για να οργανώσει και να μαζέψει όλα όσα χρειάζονται να πάρει μαζί του για τις εξετάσεις και ο μαθητής ΔΕΝ ξενυχτά κάνοντας επανάληψη.

    Καλή επιτυχία!

    [14] Δ. Παπαδημούλης στη Sudostschweiz: Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο μονοπάτι της ανάπτυξης

    «Βήμα σταθερότητας και σημάδι πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο μονοπάτι της ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, το αποτέλεσμα του Eurogroup, επισημαίνοντας πως «επιπλέον καθυστέρηση (στη διαδικασία αξιολόγησης) θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια στον ευρωπαϊκό νότο».

    Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Sudostschweiz ο Δ. Παπαδημούλης ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ απαντά: « Όταν μιλάμε για επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δεν συμφωνούμε με το ΔΝΤ. Οι θέσεις του σε αυτό το ζήτημα δείχνουν ανεύθυνη στάση. Όταν όμως μιλάμε για ελάφρυνση του χρέους, συμφωνούμε με τη θέση του ΔΝΤ. Και εδώ εκείνος που δημιουργεί προβλήματα είναι o Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε. Ωστόσο, και σε αυτό το ζήτημα βρήκαμε λύση, με ένα οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους».

    «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πλέον απομονωμένη. Από συνέβη αφενός γιατί από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε έτοιμοι και προχωρήσαμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος, αφετέρου γιατί υπάρχουν φωνές μέσα στην Ευρωζώνη που υποστηρίζουν τις θέσεις μας. Στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα μια αργή, σταδιακή αναθεώρηση των πραγμάτων: Η απομάκρυνση από τις δογματικές πολιτικές λιτότητας και η μετατόπιση προς την ανάπτυξη. Αυτό είναι καλό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό και στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η Ελλάδα βασίζεται και επιδιώκει μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι εξελίξεις στην Τουρκία με την συνεχή αύξηση και συγκέντρωση εξουσιών από τον Ερντογάν, δεν είναι καλά σημάδια για την σταθερότητα στη γείτονα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι σταθερή και αξιόπιστη. Κατά συνέπεια, είναι ακόμα πιο σημαντικό η συμφωνία μετεγκατάστασης, όπως αποφασίστηκε στην αναθεώρηση του Συμφωνίας του Δουβλίνου, να εφαρμοστεί».

    [15] "Hyperloop"-μεταφορές που θα φτάνουν σε ταχύτητα τα 1.200 χλμ. την ώρα

    Μία άκατος στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου, η οποία τροφοδοτείται από ηλεκτρομαγνήτες, πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη της επιτυχημένη δοκιμαστική διαδρομή, ταξιδεύοντας με τουλάχιστον 160 χιλιόμετρα την ώρα μέσα από την έρημο της Νεβάδα των ΗΠΑ. Η εταιρεία Hyperloop One, που ανέπτυξε το σύστημα hyperloop επιδιώκει να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό τρόπο με τον οποίο, μελλοντικά, οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν με μεγάλες ταχύτητες.

    Η Hyperloop One είναι μία από τις πολλές εταιρείες που ανταγωνίζονται για το ποια θα καταφέρει να υλοποιήσει το όραμα του Elon Musk, ιδρυτή της κατασκευάστριας εταιρείας πυραύλων SpaceX και της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors. Ο Musk είχε προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος μεταφοράς ανθρώπων και φορτίων μέσω γιγάντιων σωλήνων, το οποίο θα κάλυπτε την απόσταση μεταξύ του Λος 'Αντζελες και του Σαν Φρανσίσκο.

    Στην παρούσα φάση είναι αμφίβολο εάν ή πόσο σύντομα ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι έτοιμο για χρήση, ωστόσο η Hyperloop έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει 80 εκατομμύρια δολάρια από υποστηρικτές που πιστεύουν σε αυτό το όραμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελειοποιημένη του κατάσταση, οι άκατοι που θα ταξιδεύουν στο σύστημα αυτό θα πιάνουν ταχύτητες έως και 1.200 χιλιόμετρα την ώρα.

    Ο Brogan BamBrogan, ένας πρώην μηχανικός της SpaceX και συνιδρυτής της Hyperloop One, χαρακτήρισε τη δοκιμαστική διαδρομή ως ορόσημο για την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας.

    «Οι τεχνολογικές δοκιμές ανάπτυξης μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα δύσκολες», δήλωσε σε ένα πλήθος 300 ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν από κοντά τις πρώτες δοκιμές. «Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος εάν μία δεδομένη ημέρα τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως τα ήθελες», δήλωσε ο ίδιος.

    Η άκατος, η οποία «πατούσε» πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές, ξεκίνησε τη διαδρομή και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η ταχύτητά της είχε εκτοξευθεί στα 160 χιλιόμετρα την ώρα και τροφοδοτούνταν από ηλεκτρομαγνήτες, καθώς ηλεκτρική ενέργεια περνούσε μέσα από πηνία χαλκού.

    [16] Τα επίπεδα ρύπανσης των πόλεων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί ανησυχητικά προειδοποιεί ο ΠΟΥ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

    Σχεδόν το 80% των κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν τηρούν τα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι ίδια για όλο τον κόσμο. "Αν και πλήττονται όλες οι περιοχές του κόσμου, οι κάτοικοι των πόλεων χαμηλού εισοδήματος είναι αυτοί που υφίστανται τις περισσότερες συνέπειες", προειδοποιεί.

    Σύμφωνα με την μελέτη, το 98% των πόλεων που έχουν περισσότερους από 100.000 κατοίκους στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος δεν τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ σε σχέση με την ποιότητα του αέρα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 56%.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία οφείλεται σε υψηλές συγκεντρώσεις μικρών σωματιδίων (ΜΡ10) και λεπτών σωματιδίων (ΜΡ2,5) που περιλαμβάνουν ρύπους όπως τα οξείδια του θείου, τα νιτρικά και η αιθάλη, συνιστούν τον κύριο περιβαλλοντικό παράγοντα για την υγεία.

    Η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας, καρκίνου του πνεύμονα και οξέων αναπνευστικών νοσημάτων, κυρίως άσθματος, ενώ προκαλεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

    "Όταν ο μολυσμένος αέρας τυλίγει τις πόλεις μας, οι πιο ευάλωτοι αστικοί πληθυσμοί --οι πιο νέοι, οι πιο ηλικιωμένοι και οι πιο φτωχοί-- είναι οι πλέον πληγέντες", αποκαλύπτει η δρ Φλάβια Μπουστρέο, γενική υποδιευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την οικογενειακή υγεία.

    [17] Η Ρεάλ Μαδρίτης πάντα η πλουσιότερη ομάδα στον κόσμο

    Στην κορυφή της λίστας με τις πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο παρέμεινε και το 2015 η Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του οικονομικού περιοδικού «Forbes», η αξία της διάσημης ισπανικής ομάδας αυξήθηκε κατά 12% τον τελευταίο χρόνο και ανέβηκε στα 3,6 δισ. δολάρια, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Μπαρτσελόνα με 3,5 δισ. δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρεάλ είναι ο δεύτερος πλουσιότερος σύλλογος όλων των αθλημάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από την ομάδα του αμερικάνικου φούτμπολ, τους Ντάλας Κάουμποϊς, με συνολική αξία στα 4 δισ. δολάρια.

    [18] Προβλήματα με τέσσερις παίκτες στην ΑΕΚ

    «Λαβωμένη» επιστρέφει από τη Θεσσαλονίκη η ΑΕΚ. Όχι μόνο βαθμολογικά μετά την ήττα 2-1 από τον ΠΑΟΚ, στην πρεμιέρα των play off, αλλά και αγωνιστικά, καθώς, εκτός από την δεδομένη απουσία του Έλντερ Μπαρμπόσα που αποβλήθηκε και κινδυνεύει με ποινή τριών αγωνιστικών, αμφίβολοι για τον επόμενο αγώνα, με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ, είναι άλλοι τρεις παίκτες.

    Ο Ντίντακ Βιλά έχει υποστεί διάσειση πρώτου βαθμού και γι' αυτό αντικαταστάθηκε. Ο Χρήστος Αραβίδης υποφέρει από κάκωση στον δεξιό καρπό, ο Ρόναλντ Βάργκας έχει κάκωση στο δεξί γόνατο, ενώ στα «πιτς» βρίσκεται και ο Πέτρος Μάνταλος (διάταση προσαγωγών).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2016 - 10:32:37 UTC