Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κομοτηνή ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [02] «Θέλουμε πραγματικές λύσεις και όχι προσωρινές για το χρέος»
  • [03] Αντίθετος ο Β.Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Eπιβαρύναμε το 10% για να ελαφρύνουμε τα βάρη στο 90%
  • [05] Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο παρέτεινε την «κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης»
  • [06] ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται την πολιτική των απελάσεων παράτυπων μεταναστών
  • [07] Βραζιλία: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση Τέμερ προαναγγέλλει σκληρά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας
  • [08] Ισπανία: Περίπου 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας τοξικού νέφους
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική οικονομία περνάει σε νέα εποχή

  • [01] Στην Κομοτηνή ο Πρ. Παυλόπουλος

    Την Κομοτηνή επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 96η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

    Το πρωί ο κ. Παυλόπουλος θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την παρέλαση. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου θα μιλήσει και θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής.

    Ακολούθως σε τελετή που θα γίνει στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης ο κ. Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Κομοτηνής με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

    Το απόγευμα θα μεταβεί στην Ξάνθη και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής.

    [02] «Θέλουμε πραγματικές λύσεις και όχι προσωρινές για το χρέος»

    "Θέλουμε πραγματικές λύσεις και όχι προσωρινές για το χρέος", τονίζει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

    Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μια νέα συμφωνία χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη διευθέτηση για την ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές της χώρας.

    "Όχι άλλες αναβολές", τονίζει.

    Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει πολύ αισιόδοξος για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του χρέους ως τις 24 Μαΐου.

    "Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας", προσθέτει. "Ωστόσο έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας ότι χρειαζόμαστε μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους...Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση".

    Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει επίσης στη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα ότι έλαβε υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, για μια άμεση συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους.

    "Θέλουν μια λύση τώρα, όχι μόνον μια ημερομηνία για τη λύση", σημειώνει. "Η συζήτηση αυτή για τις προϋποθέσεις, ή να δοθεί το έναυσμα, για αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα είναι πλέον αόριστη. Θα είναι καθορισμένη", υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας.

    [03] Αντίθετος ο Β.Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα

    Απορρίπτει το ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό δεν θα υπάρξει με μας», λέγεται στο υπουργείο του, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel στην έκδοσή του με σημερινή ημερομηνία εξωφύλλου.

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρότεινε στις αρχές της εβδομάδας ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι το 2% ως το 2050, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των επιτοκίων των αγορών. Αν ανεβούν πάνω από το όριο του 2%, θα πρέπει, κατά το σκεπτικό του ΕΜΣ, μόνο να δοθεί παράταση προθεσμίας πληρωμής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι μετά την εκπνοή των δανείων να τα αποπληρώσει μονομιάς, προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη χρέους από τους πιστωτές.

    «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι στο υπουργείο κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει στο τέλος τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τους τόκους. Αν τα επιτόκια των αγορών ανεβούν στο 4%, το ύψος της αποπληρωμής ενός δανείου με 30 χρόνια ωρίμανση σχεδόν θα διπλασιαστεί, σημειώνει και καταλήγει τονίζοντας ότι «ο Σόιμπλε είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά το νωρίτερο το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί».

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Eπιβαρύναμε το 10% για να ελαφρύνουμε τα βάρη στο 90%

    «Διορθώνουμε τις ελλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης» και στόχος μας είναι «κανείς να μην πάρει λιγότερα από τις δίκαιες περικοπές» δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Ο ίδοςυπογράμμισε ότι προσπάθησε να βελτιώσει τη δομή του συστήματος και όχι να λύσει μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε.

    Όσον αφορά στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο Γ. Κατρούγκαλοςτόνισε ότιθα είναι κλιμακωτή και ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα από το 2018 και έπειτα.

    «Το 2018 θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που χάθηκε από το ΕΚΑΣ» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

    [05] Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο παρέτεινε την «κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης»

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο παρέτεινε χθες για τρεις μήνες την κατάσταση «οικονομικής έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβάλει από τα μέσα του Ιανουαρίου, καθώς η πετρελαιοεξαγωγική χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με οικονομική και πολιτική κρίση.

    «Θα προχωρήσω στην υπογραφή (...) ενός νέου διατάγματος (...) για τους μήνες Μάιο, Ιούλιο και Ιούλιο» με στόχο την «ανάκτηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας» , είπε ο Μαδούρο χθες σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε υπογράψει ένα πρώτο διάταγμα την 14η Ιανουαρίου, με διάρκεια 60 ημερών, την ισχύ του οποίου παρέτεινε κατόπιν ως τον Μάρτιο.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χένρι Ράμος Αγιούπ είχε υποστηρίξει την Τετάρτη πως ο Μαδούρο «δεν έχει την εξουσία βάσει του Συντάγματος να επεκτείνει (τη διάρκεια που ισχύει) το διάταγμα» αυτό. Το κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία διαθέτει η αντιπολίτευση, αναμένεται να απορρίψει το διάταγμα, όπως είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, πριν αυτό επικυρωθεί εν τέλει από τη δικαιοσύνη.

    Ο Μαδούρο είχε κηρύξει κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης δύο ημέρες μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου που εξάγει η Βενεζουέλα στα 24 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Το 96% του προϋπολογισμού της Βενεζουέλας βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποδίδει τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας του σε μηχανορραφίες της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησής του.

    Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ανήλθε το 2015 στο 180,9%, ενώ το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 5,7%. Ήταν η δεύτερη συναπτή χρονιά βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

    [06] ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται την πολιτική των απελάσεων παράτυπων μεταναστών

    Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε χθες την πολιτική των απελάσεων παράτυπων μεταναστών την οποία εφαρμόζει, μετά τις διαμαρτυρίες των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και στελεχών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για τις επιχειρήσεις εναντίον κυρίως οικογενειών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής?επιχειρήσεις που χαρακτήρισαν απάνθρωπες.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε προχθές Πέμπτη ότι ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών που είναι συναρμόδιες για τη μετανάστευση σχεδιάζουν να εξαπολύσουν μια σειρά εφόδων τον Μάιο και τον Ιούνιο με στόχο να συλληφθούν και να απελαθούν εκατοντάδες μητέρες και παιδιά από την Κεντρική Αμερική που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράτυπα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις απέλασης συνάδουν με την πολιτική της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία επικεντρώνεται στον επαναπατρισμό προσώπων που έχουν παραβιάσει τον νόμο και μεταναστών που πέρασαν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

    Ο Έρνεστ ανέφερε πως «κανένας δεν απελαύνεται εάν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για τη χορήγηση ασύλου» ή δικαιούνται αρωγή.

    Ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως εάν αυτές οι επιχειρήσεις «συμβάλουν να αποθαρρυνθούν κάποιοι άνθρωποι που εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν αυτό το ταξίδι, αυτό θα ήταν καλό».

    Το 2014, ένας μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα, έφθασε στις ΗΠΑ, εντείνοντας τον ήδη πολωμένο δημόσιο διάλογο για το πώς πρέπει η Ουάσινγκτον να χειριστεί τους 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής που υπολογίζεται ότι ζουν στις ΗΠΑ.

    [07] Βραζιλία: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση Τέμερ προαναγγέλλει σκληρά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας

    Η κεντροδεξιά, υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας έκανε σαφές χθες πως θεωρεί ότι έχει επαρκή υποστήριξη στο Κογκρέσο για να προωθήσει τα σκληρά μέτρα που θεωρεί ότι απαιτούνται ώστε η οικονομία να επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει το έργο της όταν ολοκληρωθεί η δίκη της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ.

    Ο υπηρεσιακός πρόεδρος Μισέλ Τέμερ ορκίστηκε την Πέμπτη, μετά την απομάκρυνση της Ρουσέφ από το ανώτατο αξίωμα της Βραζιλίας για έως και 180 ημέρες, καθώς εκκρεμεί η δίκη της στη Γερουσία για παραβίαση της νομοθεσίας όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

    Η Ρουσέφ συνέχισε την αντεπίθεσή της μετά την απόφαση της Γερουσίας και χθες είπε σε ξένους ανταποκριτές ότι ανατράπηκε από μια «παράνομη», «εξαιρετικά συντηρητική» κυβέρνηση, η οποία έχει επιπλέον πρόβλημα «αντιπροσωπευτικότητας», όπως επισήμανε αναφερόμενη στο γεγονός πως όλα τα μέλη της είναι λευκοί και άνδρες, κάτι που συμβάνει για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία, το 1985.

    Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρουσέφ πως της κληροδότησε ένα έλλειμμα κι ένα χρέος χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

    Η κυβέρνηση Τέμερ ετοιμάζεται να προωθήσει «δύσκολα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Δεν πρόκειται να κάνω θαύματα σε δύο χρόνια», προέβλεψε ο Τέμερ μιλώντας στο περιοδικό ?poca, έχοντας προφανώς προεξοφλήσει ότι η Ρουσέφ θα καταδικαστεί και θα απομακρυνθεί οριστικά από την προεδρία σε λίγους μήνες.

    «Εύχομαι, όταν θα εγκαταλείψω την προεδρία, τουλάχιστον να λένε: "αυτό το παλικάρι ξανάβαλε τη χώρα στις ράγες», πρόσθεσε.

    [08] Ισπανία: Περίπου 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας τοξικού νέφους

    Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν χθες Παρασκευή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε μια περιοχή περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης, για να απομακρυνθούν από το τοξικό νέφος που προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μια γιγαντιαία χωματερή ελαστικών αυτοκινήτων, που κατά τα φαινόμενα οφείλεται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

    Η παράνομη χωματερή μεταχειρισμένων ελαστικών αυτοκινήτων -η μεγαλύτερη της Ισπανίας, σύμφωνα με ΜΜΕ -βρίσκεται στην επαρχία του Τολέδου, στις κοινότητες Σεσένια και Βαλδεμόρο.

    «Όλα μοιάζουν να δείχνουν ότι η καταστροφή αυτή προκλήθηκε από πρόθεση», έκρινε ο δήμαρχος της Σεσένια Κάρλος Βελάσκεθ μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, εξηγώντας ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες αποκλείουν το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν σε ατύχημα.

    Η πυρκαγιά προκάλεσε «ένα τοξικό νέφος που μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του πληθυσμού της Σεσένια», μιας πόλης 20.000 κατοίκων, προειδοποίησαν σε μια ανακοίνωσή τους οι αρχές της επαρχίας Καστίλης-Λα Μάντσα.

    Η χωματερή βρίσκεται κοντά σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο, που συνδέει την πρωτεύουσα με την Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία.

    Οι αρχές της περιοχής κάλεσαν πρώτα να κλείσει τις πόρτες και τα παράθυρα, αλλά χθες το απόγευμα διέταξαν την απομάκρυνση των κατοίκων. Διατέθηκαν λεωφορεία για όσους δεν έχουν ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Σχολεία στην περιοχή έκλεισαν.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική οικονομία περνάει σε νέα εποχή

    Την εκτίμησή του ότι με τη«θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης» και την «αναμενόμενη θετική εξέλιξη στον στόχο ελάφρυνσης του χρέους» σηματοδοτείται«το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, κυρίως όμως για την ελληνική κοινωνία που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία 6 χρόνια». εξέφρασε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Υπογράμμισε επίσης ότι «αυτό το πέρασμα απαιτεί σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και όχι επανάπαυση».

    Σημείωσε ότι «η Αριστερά, παρά τις δυσκολίες, καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση» και πως «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι, ακόμα πιο αποτελεσματικά, μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα».

    «Σε αυτήν την κατεύθυνση το ζήτημα ανασυγκρότησης του κόμματος είναι κορυφαίο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα οφείλουμε να σχεδιάσουμε με τον πιο οργανωμένο τρόπο την πορεία προς το Συνέδριο, την κομματική ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 May 2016 - 6:32:28 UTC