Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Δένδιας: Ακόμη κι εάν υπάρξει συμφωνία για το χρέος η συμβολή στην πραγματική οικονομία θα είναι σχεδόν μηδενική
  • [02] Ν. Τόσκας: Παρά τις «Κασσάνδρες» που έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, εμείς προχωράμε
  • [03] Μόλις 14 νεοεισερχόμενοι στην Ελλάδα μετανάστες καταγράφθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • [04] Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου ανακηρύχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [05] Μια γουρουνοκεφαλή και ένα προσβλητικό σημείωμα άφησαν άγνωστοι έξω από το εκλογικό κέντρο της Αγγ. Μέρκελ
  • [06] «Ο λεγόμενος "κόφτης" είναι πρώτα απ' όλα "κόφτης" κάθε ίχνους δημοκρατίας στη χώρα»
  • [07] Ο Χάμιλτον στην «pole position» της Ισπανίας
  • [08] Σλούκας και Φενερμπαχτσέ «λύγισαν» στην παράταση Λαμποράλ και... Μπουρούση

  • [01] Ν. Δένδιας: Ακόμη κι εάν υπάρξει συμφωνία για το χρέος η συμβολή στην πραγματική οικονομία θα είναι σχεδόν μηδενική

    Η κυβέρνηση «δεν μπορεί να αποκρύψει ότι έχουμε ένα τέταρτο μνημόνιο με μέτρα τα οποία είναι επαχθή», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας ο οποίος εκτιμά ότι «συγκρούεται ο τριτοκοσμικός λαϊκισμός και η πολιτική εξαπάτηση από τη μια πλευρά, με την Ελλάδα της Ευρώπης, του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας από την άλλη».

    Επίσης κ. Δένδιας υποστηρίζει πως η συμφωνία «θα αποδειχθεί σύντομα ότι έχει υφεσιακό αποτέλεσμα» και προσθέτει ότι στο e-mail Χαρδούβελη προβλέπονταν μέτρα ύψους ενός δισ. ευρώ «τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν με τη "φοροκαταιγίδα" που έρχεται και το συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ νέων και δυνητικών μέτρων». Προσέθεσε δε και το εξής: «Σας υπενθυμίζω ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση είχε μειωθεί στο 13% και πλέον εκτοξεύεται στο 24%».

    Ο κ. Δένδιας εκτιμά πως «απτή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους δεν υπάρχει». «Είναι μια πρόβλεψη για ρύθμιση του χρέους, με διευκόλυνση της αποπληρωμής του, το οποίο είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα», προσθέτει και υπογραμμίζει: «Ακόμη όμως και εάν, υποθετικά, υπάρξει ρητή συμφωνία για το χρέος, η πραγματική συμβολή στην πραγματική οικονομία θα είναι μηδενική σχεδόν».

    Ερωτώμενος τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, απαντά μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση θα έπρεπε, για παράδειγμα, να είχε προτάξει τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, με τη δημιουργία "κουμπαρά" από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να μην "πνίγει" ασφαλισμένους και επιχειρήσεις με εξωφρενικές επιβαρύνσεις που δεν οδηγούν πουθενά». Πρότεινε δε ως συνολικό μοντέλο λύσης αυτό της Κύπρου, με «φορολογικό συντελεστή 12,5% και ασφαλιστικές εισφορές μικρότερες από 8%».

    [02] Ν. Τόσκας: Παρά τις «Κασσάνδρες» που έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, εμείς προχωράμε

    «Η κυβέρνηση με πατριωτική αντίληψη, με αποφασιστικότητα και σχέδιο αντιμετωπίζει τα προβλήματα και προχωράει. Παρά τις "Κασσάνδρες" που έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, δεν θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα, εμείς προχωράμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων «Ελευθέρια Αλεξανδρούπολη 2016».

    Ο κ. Τόσκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεισφορά όλων των δυνάμεων της χώρας και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στη μετάβαση σε μια πιο παραγωγική και αναπτυξιακή φάση.

    «Όλες οι δυνάμεις αυτής της χώρας, του ελληνικού λαού συνεισφέρουν, βοηθάει όλος ο κόσμος. Εδώ σ'αυτή την ακριτική περιοχή, την πολύπαθη αυτή περιοχή με τα πολλά προβλήματα, ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις και πιστεύουμε ότι στην επόμενη φάση η οποία αρχίζει, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα κύρια προβλήματα αυτού του τόπου μετά την πολύχρονη κρίση και να προχωρήσουμε σε μια άλλη φάση πιο παραγωγική και αναπτυξιακή».

    Ερωτηθείς για τα επεισόδια της 8ης Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, τα χαρακτήρισε κατακριτέα, σημειώνοντας: «Εμείς εξετάσαμε, πήραμε μέτρα και από εκεί και πέρα προχωράμε βλέποντας τη συνολική αντίληψη των θεμάτων ασφάλειας σ'αυτή τη χώρα που νομίζω ότι έχει κριθεί απ'όλο τον κόσμο και παρά τα προβλήματα νομίζω ότι προχωράμε σε σωστή κατεύθυνση».

    [03] Μόλις 14 νεοεισερχόμενοι στην Ελλάδα μετανάστες καταγράφθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου

    Μόλις 14 νεοεισερχόμενοι στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες καταγράφθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

    Χθες Παρασκευή και μέχρι σήμερα Σαββάτο το πρωί, στη Χίο δεν πέρασε κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας. Στη Λέσβο καταγράφηκαν έξι νέες αφίξεις και στη Σάμο οκτώ.

    Εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης ? Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα χοτ σποτς των τριών νησιών, ζουν σήμερα 7.091 άτομα. Συγκεκριμένα καταγεγραμμένοι στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται 3767 άτομα, στη Χίο 2418 και στη Σάμο 906.

    Επίσης περίπου 2.500 από τους 7.091 διαμένουν σε ανοικτές δομές στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στη Σάμο επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και μετά την παρέλευση 25ημέρου δεν έχουν λάβει απάντηση. Επίσης στη Σάμο σε ανοικτές δομές, εκτός χοτ σποτ ζουν άλλοι 164 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου και παραμένουν αφού δεν επιθυμούν να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

    [04] Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου ανακηρύχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανακηρύχθηκε σήμερα στην Κομοτηνή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του με αφορμή την 96η επέτειο από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

    «Τιμούμε τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος για πολλά χρόνια δίδαξε στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα με σθένος, συνέπεια και μαχητικότητα το Συνταγματικό Δίκαιο και στάθηκε αμετακίνητος στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας σε χαλεπούς καιρούς για την πατρίδα μας», ανέφερε στην προσφώνησή του ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Αθανάσιος Καραμπίνης, ενώ τόνισε ότι «η σημερινή τελετή αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη και το αμείωτο ενδιαφέρον του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Θράκη και το πανεπιστήμιό μας».

    Ο κ. Καραμπίνης χαρακτήρισε την ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το 1974 σε Κομοτηνή και Ξάνθη αρχικά και στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα στη συνέχεια, ως «τη μακράν σοβαρότερη ενέργεια της σύγχρονης πολιτείας στην περιοχή μας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ως επίκουρος καθηγητής στη δεκαετία του ΄80, επισκέφθηκε πολλές φορές τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., είτε για μαθήματα είτε για να συμμετάσχει σε επιτροπές για διδακτορικές διατριβές.

    «Αισθάνομαι τιμή που βρέθηκα εδώ στη γέννηση αυτού του τόσο σημαντικού πανεπιστημίου, πέραν του ότι πραγματικά το πανεπιστήμιο της εποχής εκείνης έχει σήμερα άλλη μορφή. Τιμώ αυτούς τους συναδέλφους, το ερευνητικό πνεύμα, την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Κράτησα της φιλίες μου όλα αυτά τα χρόνια γιατί ήξερα πραγματικά ότι αυτή η πανεπιστημιακή κοινότητα σού κρατάει την ψυχή σου, πραγματικά γεμάτη. Γιατί μέσα σε αυτή την ακαδημαϊκή κοινότητα έχεις την αίσθηση της δημιουργίας καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό -σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- αυτό που κάνετε, γιατί ξέρουμε διαχρονικά τι έχει στοιχίσει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας αυτή η περίοδος. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να στηριχτεί το πανεπιστήμιο και ιδίως αυτό εδώ το πανεπιστήμιο», τόνισε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέπτυξε την καθιερωμένη επιστημονική ομιλία- μάθημα όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος-αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και πραγματεύθηκε το θέμα της Συνταγματικής Κατοχύρωσης της Αστικής Ευθύνης του Δημοσίου, την οποία, όπως ανέφερε, υποστήριξε σταθερά σε όλη την πορεία της ακαδημαϊκής του διαδρομής.

    [05] Μια γουρουνοκεφαλή και ένα προσβλητικό σημείωμα άφησαν άγνωστοι έξω από το εκλογικό κέντρο της Αγγ. Μέρκελ

    Μια γουρουνοκεφαλή συνοδευόμενη από ένα "προσβλητικό σημείωμα" βρέθηκαν έξω από το εκλογικό κέντρο της καγκελαρίου ¶γγελα Μέρκελ, στην περιφέρεια όπου εκλέγεται τα τελευταία 26 χρόνια, στη βορειοανατολική Γερμανία, ανακοίονωσε η γερμανική αστυνομία.

    Αστυνομικοί που έκαναν περιπολία είδαν το κομμένο κεφάλι γύρω στις 5.40 το πρωί, έξω από το γραφείο της Μέρκελ στο Στράλσουντ.

    Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νοϊμπράντεμπουργκ αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή διευκρίνιση για το περιεχόμενο του σημειώματος και περιορίστηκε μόνο να επιβεβαιώσει ότι πράγματι απευθυνόταν στην καγκελάριο.

    Η ¶γγελα Μέρκελ έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα, από το καλοκαίρι του 2015. Η δημοτικότητά της μάλιστα επλήγη μετά την άφιξη στη Γερμανία περισσότερων από 1 εκατομμυρίο προσφύγων πέρσι.

    [06] «Ο λεγόμενος "κόφτης" είναι πρώτα απ' όλα "κόφτης" κάθε ίχνους δημοκρατίας στη χώρα»

    Την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρξει μακροημέρευση της κυβέρνησης αλλά και την πεποίθησή του ότι από το νέο ασφαλιστικό νόμο πλήττεται το 100% των ασφαλισμένων και οι περισσότεροι «άμεσα και άγρια», εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου, ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Επίσης ο πρώην υπουργός ανέφερε πως δεν έχει εκπλαγεί από τη «μνημονιακή μετάλλαξη» του Αλέξη Τσίπρα γιατί πάντοτε θεωρούσε ως πολύ πιθανή «μια τέτοια άθλια εξέλιξη» και υποστήριξε ότι η φυγή του ίδιου και άλλων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε για να μη γίνουν άλλοθι στην «κωλοτούμπα».

    Ερωτώμενος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή και τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «ενόχους» και «συνενόχους» σε «μεγάλα εγκλήματα» αλλά και για «παθιασμένους εραστές της καρέκλας». Ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ, όμως, ότι αυτά τα ?ναι? διασφαλίζουν κυβερνητική μακροημέρευση. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πολλά ψωμιά ακόμα».

    Σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είπε πως «αν θέλουμε να μιλήσουμε με ποσοστά [?] από τον κυβερνητικό νόμο πλήττεται το 100% των ασφαλισμένων και οι περισσότεροι άμεσα και άγρια. Πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας αποτελούν το ιδανικότερο, ίσως, πολιτικό δίδυμο του ψεύδους και της πολιτικής απάτης».

    Όσον αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς ο κ. Λαφαζάνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο λεγόμενος ?κόφτης? είναι πρώτα απ' όλα ?κόφτης? κάθε ίχνους δημοκρατίας και κυριαρχίας στη χώρα. Με τον ?κόφτη? η ήδη καταρρακωμένη Βουλή, ακυρώνεται τελείως και γίνεται περιττή, ενώ και η ίδια η κυβέρνηση αυτοκαταργείται από τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής μισθών και συντάξεων και επιβολής φόρων».

    [07] Ο Χάμιλτον στην «pole position» της Ισπανίας

    Ο Λιούις Χάμιλτον θα εκκινήσει από την πρώτη θέση του γκραν πρι στην Ισπανία, 5ο αγώνα της φετινής σεζόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ενα, καθώς σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στα σημερινά επίσημα δοκιμαστικά.

    Ο Βρετανός πιλότος της Mercedes και παγκόσμιος πρωταθλητής, άφησε στη δεύτερη θέση τον «ομόσταυλο» του στη Mercedes Νίκο Ρόσμπεργκ και στην τρίτητον Αυστραλό πιλότο της Red Bull Ντανιέλ Ρικιάρντο.

    [08] Σλούκας και Φενερμπαχτσέ «λύγισαν» στην παράταση Λαμποράλ και... Μπουρούση

    Μετά από έναν συγκλονιστικό σε εξέλιξη ημιτελικό, που κρίθηκε στην παράταση (72-72κ.α.), η Φενερμπαχτσέ έκαμψε την αντίσταση της μαχητικότατης Λαμποράλ Κούτσα και προκρίθηκε στον τελικό του φάιναλ φορ του Βερολίνου (15/5, 21:00), εκεί όπου ο «μαθητής» θα μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στον «δάσκαλο», καθώς θα τεθούν αντιμέτωποι ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς με τον επί 13 συναπτά έτη συνεργάτη του στον Παναθηναϊκό, Δημήτρη Ιτούδη. Η τουρκική ομάδα επικράτησε με 88-77 των Βάσκων στην Mercedes-Benz Arena και θα διεκδικήσει το «παρθενικό» ευρωπαϊκό τρόπαιο στον πρώτο τελικό σε φάιναλ φορ της Ιστορίας της (σ.σ. πέρυσι είχε αγωνιστεί στον «μικρό τελικό», απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και είχε ηττηθεί από τον Ιτούδη). Στον αντίποδα, η Λαμποράλ θα αντιμετωπίσει για τις θέσεις 3-4 (15/5, 18:00) την Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα.

    Με τις περισσότερες κατακτήσεις (8) και συμμετοχές σε φάιναλ φορ (15) ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα επιχειρήσει την Κυριακή να συμπληρώσει τα εννέα τρόπαια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οδηγώντας τους Τούρκους στον «παρθενικό» τίτλο Euroleague της Ιστορίας τους, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας των έξι επιτυχιών (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008).

    Για να φτάσει όμως ο «Ζοτς» και η Φενέρ να διεκδικούν το τρόπαιο έπρεπε να συμπληρωθούν 45 λεπτά στον αποψινό ημιτελικό και μία πεντάδα από την τουρκική ομάδα να τελειώσει τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων... Πρώτος σκόρερ των θριαμβευτών αναδείχθηκε ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με 18 πόντους, για να τον ακολουθήσει ο υπερπολύτιμος Λουίτζι Ντατόμε με 15 πόντους και οι Έκπε Ούντο (14π.), Γιαν Βέσελι (14π.). Καθοριστική ήταν η προσφορά του Κώστα Σλούκα, ο οποίος «μάζεψε» το άναρχο παιχνίδι του απογοητευτικού απόψε Μπόμπι Ντίξον. Ο Έλληνας πλέι μέικερ διακρίθηκε σε εκτέλεση (13π.), οργάνωση και δημιουργία (7 ασίστ), μάζεψε 5 ριμπάουντ σε 23 λεπτά συμμετοχής, ενώ έγραψε και το 72-72 στα 25΄΄ της κανονικής διάρκειας, σκορ το οποίο δεν άλλαξε και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Ο Σλούκας, μάλιστα, θα διεκδικήσει την Κυριακή το τρίτο ευρωπαϊκό της καριέρας του, μετά από τα back to back τρόπαιο με τον Ολυμπιακό (2012, 2013).

    Στον αντίποδα, η Λαμποράλ Κούτσα, η οποία έμεινε από δυνάμεις στο επιπλέον πεντάλεπτο, είδε τον Γιάννη Μπουρούση να χαρίζει ακόμη μία εκκωφαντική εμφάνιση, αλλά να μην καταφέρνει να ολοκληρώσει ιδανικά το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ, ο οποίος αγωνιζόταν από το πρώτο ημίχρονο με 3 φάουλ, τελείωσε την αναμέτρηση με 22 πόντους και 10 ριμπάουντ, ρίχνοντας... τόνους ιδρώτα σε 33 λεπτά συμμετοχής... ¶ξιος συμπαραστάτης του ο Ντάριους ¶νταμς με 19 πόντους. Τέταρτος διαδοχικός «μικρός τελικός» θα είναι αυτός της Κυριακής για την Λαμποράλ Κούτσα στις πέντε συμμετοχές της σε φάιναλ φορ (2005, 2006, 2007, 2008, 2016)

    Τα δεκάλεπτα: 23-15, 41-40, 55-57, 72-72κ.α., 88-77παρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 May 2016 - 14:32:23 UTC