Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας
  • [02] Διαδήλωση προσφύγων με αίτημα να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν από τη Λέσβο
  • [03] Η ...«Τριλογία της Θεσσαλονίκης» στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
  • [04] Στ. Θεοδωράκης: To new deal είναι η προοδευτική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα
  • [05] «Η υποκρισία και η κουτοπονηριά της ΝΔ δεν έχουν όρια», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
  • [06] Πρωταθλήτρια η Μπενφίκα των Μήτρογλου και Σάμαρη
  • [07] Χρυσό μετάλλιο και αποθέωση για Νταλεϊ
  • [08] Τρίτη θέση για την Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα, νίκησε 85-75 τη Λαμποράλ του Μπουρούση

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας

    «Η κυβέρνηση δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας όταν επιμένει ότι "μετά από έξι και πλέον χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας, είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις" στο Eurogroup της Δευτέρας» τόνισε απόψε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τον Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη. «Περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση του χρέους που συμφώνησε στο Eurogroup» είπε και χαρακτήρισε ψέμα τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι ούτε μέτρα ούτε, πολύ περισσότερο, μνημόνιο.

    Για τις αναφορές του πρωθυπουργού περί επιστροφής στην ανάπτυξη και ελάφρυνσης του χρέους επισήμανε ότι κανένας αντιλαϊκός νόμος δε θα καταργηθεί, αντίθετα θα ζητούνται από τον λαό νέες θυσίες. Σχετικά δε με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τόνισε ότι ακόμη και αν ψηφίστηκε, η εργατική τάξη, ο λαός, δεν πρέπει να το νομιμοποιήσει αλλά να παλέψει για την οριστική κατάργησή του.

    «Τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει μαθήματα αριστεροσύνης και ριζοσπαστισμού, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας πρόσφατα στη Βουλή λέγοντας, απευθυνόμενος στο Κόμμα μας, πως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να φαντασιώνεσαι μια ιδεατή κοινωνία, που ξέρεις ότι όσο και να την παλεύεις, δεν είναι εύκολο να έρθει, αλλά να ματώνεις για να δημιουργήσεις -έστω σιγά -σιγά αλλά σταθερά- τις συνθήκες όπου θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν αλλαγές υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των πολλών» είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ. Υπογράμμισε δε ότι ο σοσιαλισμός, το κοινωνικό σύστημα για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ δεν είναι φαντασίωση αλλά στόχος για κατάκτηση. «Η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να υλοποιηθεί, να πάρει σάρκα και οστά στην Ελλάδα του σήμερα» πρόσθεσε.

    [02] Διαδήλωση προσφύγων με αίτημα να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν από τη Λέσβο

    Διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες δεκάδες Ιρακινοί και Σύριοι, κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά, συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα και παραμένουν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Αίτημα τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη.

    «Βρισκόμαστε εδώ από τα τέλη Μαρτίου. Ενάμιση μήνα τώρα. Μας ζήτησαν να υποβάλουμε αίτηση ασύλου. Μείναμε στη φυλακή επί ένα μήνα και τώρα μας είπαν πως μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή αλλά να μείνουμε στο νησί. Δεν μας επιτρέπεται να φύγουμε. Δεν έχουμε χρήματα, δεν μπορούμε να ζήσουμε όλη μας τη ζωή εδώ. Μετέτρεψαν τη Μυτιλήνη όλη σε μια μεγάλη φυλακή για εμάς» λέει ο Αμπντουλάχ, Σύρος πρόσφυγας.

    Σημειώνεται ότι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο περιμένοντας απάντηση από τις υπηρεσίες ασύλου βρίσκονται σύμφωνα με σημερινά (Κυριακής) στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης 3.652 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολό τους εισήλθαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, ημέρα έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Περίπου 1.500 από αυτούς μένουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο χοτ σποτ της Μόριας. Στη συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει επιτραπεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι αφού πέρασε η περίοδος που ζούσαν υπό περιορισμό. Σύμφωνα με τον νόμο αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25 μέρες.

    Και μίνι εξέγερση

    Στο μεταξύ, αργά το μεσημέρι εκδηλώθηκε μίνι εξέγερση των Αφγανών που διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου Μυτιλήνης, στον Καρά Τεπέ. Διεκδικώντας την απομάκρυνση στελεχών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους οποίους κατηγορούν για διακρίσεις σε βάρος τους, οι Αφγανοί πρόσφυγες κατέλαβαν την κεντρική πύλη του καταυλισμού. Ώρες αργότερα η κινητοποίηση έλαβε τέλος με παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

    [03] Η ...«Τριλογία της Θεσσαλονίκης» στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

    Μπορεί ο διεθνής «σταρ» της διοργάνωσης της 13ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου της Θεσσαλονίκης να ήταν ο Σκωτσέζος πολυδιαβασμένος «νουάρ» μυθιστοριογράφος Φίλιπ Κερ («Η τριλογία του Βερολίνου» , «Μοιραία Πράγα», «Η γυναίκα απ το Ζάγκρεμπ» κ.α) οι εκδηλώσεις όμως που συγκέντρωσαν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό ακροατών ήταν οι παρουσιάσεις των νέων βιβλίων τριών Θεσσαλονικέων συγγραφέων.

    Οι παρουσιάσεις των νέων εκδόσεων του Θωμά Κοροβίνη «Ο Κατάδεσμος» (πεζογράφημα - εκδ. ¶γρα) το βράδυ της Παρασκευής, του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Υπουργός Νύχτας» (μυθιστόρημα? εκδόσεις Πατάκη), το βράδυ του Σαββάτου, και του Χρίστου Ζαφείρη «Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων» (ιστορικός και περιηγητικός οδηγός? Εκδόσεις «Επίκεντρο») το βράδυ της Κυριακής, συνέστησαν την... πάνδημη «Τριλογία της Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου.

    «Ως πότε θα μας δουλεύεις; Κάνεις και τον άνεργο, το διαλαλείς, "είμαι θύμα της κρίσης". Ποιάς κρίσης θύμα, βρε θύτη άκριτε; Που δεν είσαι και άνεργος. ¶εργος είσαι και ήσουν μια ζωή, χαραμοφαγά... σαπρόφυτο...» (απόσπασμα απ τον σπαρταριστό μονόλογο μιας γυναίκας απ' τη Θεσσαλονίκη, που ύστερα από δεκαετίες τυραννικής έγγαμης ζωής εκρήγνυται με την «πένα» του Θωμά Κοροβίνη σκιαγραφώντας ...στην ακραία της εκδοχή τη χειρότερη εικόνα του σύγχρονου Έλληνα μέσα από συμβιβασμούς, ιδιοτέλεια, φαλλοκρατικές εμμονές, ακραίες ερωτικές παρεκκλίσεις, αμοραλιστική συμπεριφορά).

    «Το διαβάσαμε απνευστί... Με άλλοθι τη γλώσσα- αυτή την ευφορική, διαπεραστική, περιπαιχτική γλώσσα ο Κοροβίνης πλάθει για μια ακόμη φορά ένα "παιδί" της γλωσσικής του πληθωρικότητας» έλεγε η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη (παρουσίασε κι αυτή το βράδυ της επομένης το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Το φαράγγι» στο πλαίσιο της 13ης ΔΕΒ-Θ).

    Κορυφαία μορφή στη λογοτεχνική σκηνή της βόρειας Ελλάδας (το σύνολο των λογοτεχνικών του «ιστοριών» διαδραματίζονται στη βόρειο Ελλάδα), ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης συλλέγει και πάλι στον «Υπουργό Νύχτας» τους κομπάρσους της σύγχρονης ιστορίας, τους μετατρέπει σε πρωταγωνιστές, καγχάζει με το ...οργανωμένο παρακράτος και το ...ανοργάνωτο κράτος και αναδεικνύει τις σύγχρονες παραμέτρους της ιστορίας μας...

    Για την εμμονή τού συγγραφέα στη γεωγραφία του τόπου (σε όλα του τα έργα οι παράδοξες ιστορίες τους διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κομοτηνή), για τον «εραστή τού οικείως παράδοξου», για τον συγγραφέα που «αρμολογεί τον λόγο όπως ο Κούντερα» μίλησαν οι παρουσιαστές του νέου του βιβλίου για τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη.

    Με τη «Θεσσαλονίκη των Εβραίων»- τον νέο ιστορικό και περιηγητικό οδηγό που συνέγραψε ο δημοσιογράφος? συγγραφέας δώδεκα μέχρι σήμερα βιβλίων ιστορικής έρευνας για τη Θεσσαλονίκη και τον περιφερειακό ελληνισμό- Χρίστος Ζαφείρης, ολοκληρώθηκε σε πάνδημη και ιδιαίτερα συγκινητική παρουσίαση η «Τριλογία της Θεσσαλονίκης» στη 13η ΔΕΒ-Θ.

    Συνοπτική εικονογραφημένη παρουσίαση της ιστορικής πορείας και παρουσίας του εβραϊσμού της Θεσσαλονίκης χωρισμένη σε επτά κεφάλαια (με αναφορές στην εβραϊκή κοινωνία και κουλτούρα, την αρχιτεκτονική κληρονομιά και τα μνημεία, τους τόπους του Ολοκαυτώματος, τους επιφανείς και μη Εβραίους της πόλης, τους εξισλαμισμένους Εβραίους Ντονμέδες, το σύγχρονο Εβραικό Μουσείο? ακόμα και την «ιδιαίτερη» εβραϊκή κουζίνα και τα ...αυγά hamin-άδος), ο 200 σελίδων οδηγός, εμπλουτισμένος με καλοτυπωμένες φωτογραφίες και χάρτες, καταγράφει την ιστορία της παρουσίας των Εβραίων «σύνοικων» και όχι «ξένων», όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει κι ο ίδιος ο συγγραφέας της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης, της πόλης «μητέρας του Ισραήλ» και «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

    «Ηθικό χρέος» χαρακτηρίζει ο Χρίστος Ζαφείρης τη συγγραφική του συμβολή ως ένα «λιθαράκι για τη γνώση και την αναθέρμανση της συλλογικής μνήμης για τους Εβραίους της πόλης «από τους οποίους 45.000 εξοντώθηκαν στα ναζιστικά κρεματόρια» ενώ στην «ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμβολή μνήμης? προερχόμενη μάλιστα από έναν μη Εβραίο συμπολίτη» αναφέρθηκαν οι παρουσιαστές τού βιβλίου το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα «Πρόσφυγες» της 13ης ΔΕΒ της Θεσσαλονίκης.

    [04] Στ. Θεοδωράκης: To new deal είναι η προοδευτική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα

    «Η χώρα έχει δύο δρόμους. Ο ένας είναι των μνημονίων. Το μνημόνιο του Γιώργου. Το μνημόνιο του Αντώνη. Το μνημόνιο του Αλέξη. Το συμπληρωματικό μνημόνιο του Αλέξη. Και ίσως αύριο το μνημόνιο του Κυριάκου. Αλλά αυτή είναι η "λύση" που ζούμε, το δράμα που ζούμε! Η άλλη λύση είναι πιο δύσκολη. Μια πολιτική- οικονομική- κοινωνική- πολιτιστική συμφωνία για να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ, του κεντρικού πολιτικού οργάνου του Ποταμιού.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι δύο είναι οι απόλυτες προτεραιότητες: Η αύξηση των θέσεων εργασίας και η μείωση των φόρων, είπε και κατέθεσε την πρότασή του για μια νέα συμφωνία, για μια νέα αρχή λέγοντας: «Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία την οποία πρέπει να στηρίξουν και να υπερασπιστούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ένα new deal για μια νέα αρχή. Αυτή την επανάσταση έχουμε ανάγκη». Στη συνέχεια εξειδικεύοντας τα λεγόμενα του πρόσθεσε: «Το new deal πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εταίρους μας γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα -και σε όλα- δίκιο. Προσπαθώ να βρω κάποιον σημαντικό και ανεξάρτητο οικονομολόγο να μου πει ότι αυτό το πρόγραμμα που φτιάχνουν με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα βγει αλλά δεν βρίσκω. Τακτοποιούν εκκρεμότητες αλλά προοπτική ανάπτυξης δεν υπάρχει. Πρέπει να υπάρξουν από την πλευρά της Ευρώπης ειδικά μέτρα για τη μείωση της ανεργίας κυρίως της νεανικής ανεργίας και ευρωπαϊκές επενδύσεις σε έργα υποδομών».

    [05] «Η υποκρισία και η κουτοπονηριά της ΝΔ δεν έχουν όρια», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

    «Η υποκρισία και η κουτοπονηριά της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν όρια», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ.

    Η κυβέρνηση θέτει σειρά ερωτημάτων στη ΝΔ σχετικά με την πολιτική της σημειώνοντας:

    «Αυτοί που σκίζουν τα ιμάτιά τους για τη συμφωνία, γιατί δεν λένε ανοιχτά τη δική τους πρόταση; Γιατί δεν λένε στον λαό ότι είναι υπέρ της περικοπής μισθών και συντάξεων- μετά από 11 συνεχόμενες που κατάφεραν με τη δική τους διαπραγμάτευση; Γιατί δεν μας εξηγούν την ευθυγράμμισή τους με τις πιο υφεσιακές και κοινωνικά καταστροφικές προτάσεις του ΔΝΤ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τι κατάφεραν για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, με την απώλεια 25% του ΑΕΠ που πέτυχαν το διάστημα 2010- 2014»;

    Κάπου χρειάζεται και λίγη ντροπή, υπογραμμίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

    [06] Πρωταθλήτρια η Μπενφίκα των Μήτρογλου και Σάμαρη

    Για τρίτη διαδοχική χρονιά και 35η στην ιστορία της, η Μπενφίκα των δύο Ελλήνων διεθνών παικτών, κατέκτησε το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, καθώς την 34η και τελευταία αγωνιστική, νίκησε στη Λισαβόνα 4-1 τη Νασιονάλ και διατήρησε τη διαφορά των δύο βαθμών από την δεύτερη Σπόρτινγκ, που νίκησε εκτός έδρας την Μπράγκα με 4-0.

    Δύο γκολ των «αετών» σημείωσε ο Γκαϊτάν (23΄, 65΄) και από ένα οι Γιόνας (39΄), Πίτσι (84΄). Ο Κώστας Μήτρογλου ξεκίνησε βασικός και αντικαταστάθηκε στο 73΄ από τον Ραούλ Χιμένεθ, ενώ ο Αντρέας Σάμαρης μπήκε ως αλλαγή στο 53΄ στη θέση του Φέισα.

    [07] Χρυσό μετάλλιο και αποθέωση για Νταλεϊ

    ΛΟΝΔΙΝΟ: Αποστολή Γιάννης Δημητρόγλου

    Οι δύο κορυφαίοι καταδύτες της Ευρώπης για το 2015 (σήμερα μάλιστα παρέλαβαν τα σχετικά βραβεία τους από τη LEN), ο Τομ Ντάλεϊ και η Τάνια Κανιότο, ήταν οι πρωταγωνιστές στο φινάλε του αθλήματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου του Λονδίνου. Ο Ντάλεϊ πρώτευσε με μεγάλη διαφορά στα 10μ. και αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες του στο London Aquatics Center, ενώ παράλληλα χάρισε στη Μεγάλη Βρετανία την πρώτη θέση στο συνολικό πίνακα μεταλλίων. Τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου κατέλαβαν οι Ρώσοι Βίκτορ Μινιμπάεφ και Νικίτα Σλέιχερ.

    Στο τελευταίο αγώνισμα του προγράμματος, οι Ιταλίδες Τάνια Κανιότο και Φραντσέσκα Νταλαπέ επιβεβαίωσαν την απόλυτη κυριαρχία τους στις συγχρονισμένες καταδύσεις από τραμπολίνο 3μ., κατακτώντας τον τίτλο για όγδοη διαδοχική χρονιά! Για την Κανιότο ήταν το τρίτο χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο και συνολικά 21ο στην καριέρα της σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Τη δεύτερη θέση πήραν οι Βρετανίδες Αλίσια Μπλαγκ και Ρεμπέκα Γκάλαντρι και την τρίτη οι Ρωσίδες Ναντέζντα Μπαζίνα και Κριστίνα Ίλινιχ.

    [08] Τρίτη θέση για την Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα, νίκησε 85-75 τη Λαμποράλ του Μπουρούση

    Την 3η θέση κατέλαβε η Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα στην παρθενική εμφάνισή της σε φάιναλ φορ Εuroleague και 2η στην ιστορία της στη διοργάνωση. Μετά την ήττα στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, η Λοκομοτίβ επικράτησε με 85-75 της Λαμποράλ Κούτσα του Γιάννη Μπουρούση στον «μικρό» τελικό, στην «Mercedes-Benz Arena» του Βερολίνου.

    Για 3η φορά σε 5 συμμετοχές φάιναλ φορ οι Βάσκοι συμβιβάστηκαν με την 4η θέση (2016, 2008 και 2007), ενώ το 2005 στη Μόσχα ήταν 2οι και το 2006 στην Πράγα 3οι. Στο δεύτερο φάιναλ φορ της καριέρας του ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε τίτλο Euroleague (2013 Λονδίνο με Ολυμπιακό) συμβιβάστηκε με μια 3η θέση. Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης πέρυσι ο Γιάννης Μπουρούσης επιστρέφει ως 4ος στη Βιτόρια.

    Τα δεκάλεπτα: 16-20, 42-40, 53-61, 75-85


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 May 2016 - 18:32:25 UTC