Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές με Νεοελληνική Γλώσσα
  • [02] Ο Τραμπ θεωρεί απίθανο να έχει καλές σχέσεις με τον Κάμερον, εάν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ
  • [03] Αφγανιστάν: Σε κατάσταση συναγερμού η Καμπούλ λόγω μεγάλης διαδήλωσης της φυλής των Χαζάρα
  • [04] «ΙSIS, η Αποκάλυψη», ένα βιβλίο για το χαλιφάτο της κτηνωδίας
  • [05] Το «Limbo» της Κ. Κοτζαμάνη, στο Φεστιβάλ Καννών
  • [06] Κολομβία: Συμφωνία FARC - κυβέρνησης, για αποστρατεία των ανήλικων μαχητών
  • [07] Πέθανε ο Γάλλος αστροφυσικός Αντρέ Μπραΐκ που είχε ανακαλύψει τους δακτυλίους του Ποσειδώνα
  • [08] Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα με τη NASA

  • [01] Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές με Νεοελληνική Γλώσσα

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, αρχίζουν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσειςγια 103.366 υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Το μάθημα είναι γενικής παιδείας και σε αυτό εξετάζονται οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων, είτε δίνουν με το παλιό, είτε με το νέο σύστημα, αλλά και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα.

    Αύριο, Τρίτη 17 Μαΐου, τη σκυτάλη παίρνουν τα ΕΠΑΛ (οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-ομάδα Α' που δίνουν με το παλιό σύστημα), κάνοντας την αρχή και πάλι με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

    Η εξέταση των μαθημάτων των Πανελλαδικών θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') και στις 6 Ιουνίου για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

    Στη συνέχεια, από τις 16 έως και τις 27 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, ενώ οι υγειονομικές εξετάσεις και οι πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 15 έως 29 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατάτην είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζίτους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικόυγρόήταινία, κινητάτηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικάμέσα μετάδοσης πληροφοριών ήεπικοινωνίας, ήάλλα αντικείμενα, εκτός απόαυτάπου επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ήτης Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.

    [02] Ο Τραμπ θεωρεί απίθανο να έχει καλές σχέσεις με τον Κάμερον, εάν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ

    Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εάν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θεωρεί απίθανο να έχει μια καλή σχέση με τον Ντέϊβιντ Κάμερον, εξαιτίας της κριτικής που ασκεί ο Βρετανός πρωθυπουργός στο πρόσωπό του.

    Ο Κάμερον είχε δηλώσει στο βρετανικό κοινοβούλιο (2015) ότι ο Τραμπ ήταν «διχαστικός, ηλίθιος και λανθασμένος»αναφορικά με την εξαγγελία που έκανε για τον προσωρινό αποκλεισμό εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε επίσης δηλώσει, τότε, ότι στην περίπτωση που ο Τραμπ έρχονταν στη Βρετανία, τότε, θα ένωνε τη χώρα εναντίον του.

    «Όπως φαίνεται δε θα έχουμε μία καλή σχέση. Ποιος ξέρει; Ελπίζω ότι θα έχω μία καλή σχέση μαζί του, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν τον απασχολεί»δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, στο κανάλι ITV.

    [03] Αφγανιστάν: Σε κατάσταση συναγερμού η Καμπούλ λόγω μεγάλης διαδήλωσης της φυλής των Χαζάρα

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, προκειμένου ν' αποτρέψουν επεισόδια καθώς χιλιάδες μέλη της φυλής των Χαζάρα, θα πραγματοποιήσουν σήμερα διαδήλωση.Οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας στα σημεία που υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια και κτίρια διπλωματικών αποστολών, έχουν αποκλειστεί με μεγάλα φορτηγά από τις κυβερνητικές δυνάμεις προκειμένου ν' αποτραπούν επεισόδια.

    Οι διαδηλωτές απαιτούν η διαδρομή της γραμμής μεταφοράς ενέργειας ισχύος 500 kV που θα συνδέει το Τουρκμενιστάν με την Καμπούλ να διέλθει μέσα από δύο επαρχίες, στις οποίες ζουν μεγάλοι πληθυσμοί της αναφερόμενης φυλής.Ωστόσο, η κυβέρνηση από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η αλλαγή της διαδρομής της ενεργειακής γραμμής έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά και χρονική καθυστέρηση.

    [04] «ΙSIS, η Αποκάλυψη», ένα βιβλίο για το χαλιφάτο της κτηνωδίας

    Απίστευτο: Ακόμα και το κάπνισμα είναι απαγορευμένο δια ροπάλου στο κράτος των τζιχαντιστών! ( ΙSIS-Islame State of Iraq and Syria ). Παρότι η βλαβερή αυτή συνήθεια έφτασε στην Μέση Ανατολή τον 16ο αιώνα και δεν απαγορεύτηκε σε καμία χώρα, αφού το ( προϋπάρχον) Κοράνι δεν θα μπορούσε να αναφέρεται σε αυτήν, ο καπνός? βλάπτει σοβαρά την υγεία του μαύρου καθεστώτος. Mε την επιβολή του χαλιφάτου οι τζιχαντιστές απαγόρευσαν το τσιγάρο, με τη δικαιολογία ότι προσδίδει στους ανθρώπους μια πλαστή ευφορία η οποία προσομοιάζει με μέθη. Ποινή; Τριάντα ημέρες φυλάκιση ή σαράντα χτυπήματα με μαστίγιο!

    Αυτά και άλλα πολλά στο βιβλίο «ISIS, η Αποκάλυψη», του επισκέπτη καθηγητή στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γουίλιαμ Μακ Καντς, που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πεδίο (σε μετάφραση Αλέξανδρου Ηλιόπουλου).

    Πρόκειται για μια ερευνητική εργασία με εκατοντάδες παραπομπές σε πηγές για την ιστορία, τη στρατηγική και την ημέρα της τελικής κρίσης του κόσμου, όπως την προαναγγέλλει το Κοράνι- κρατικό ευαγγέλιο του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Ένα όραμα που αποτελεί εφιάλτη για τη Δύση, η οποία όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη γένεση αυτού του τέρατος, καθώς το κτηνώδες αυτό κράτος θέριεψε μετά τις δεκαετείς τυφλές επιθέσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί βομβάρδισαν αγορές, δημόσια κτίρια και τζαμιά, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους αμάχων.

    [05] Το «Limbo» της Κ. Κοτζαμάνη, στο Φεστιβάλ Καννών

    Μετά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν κοινό και κριτικοί στην ελληνοϊταλική ταινία «Η τελευταία παραλία» (L' ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν, που προβλήθηκε σε κατάμεστη αίθουσα στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών, σειρά για παγκόσμια πρεμιέρα παίρνει η καινούρια μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. Η ταινία της με τίτλο «Limbo» προβάλεται στις Κάννες την Τρίτη 17/5 και είναι μία από τις 10 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο που θα διαγωνιστούν για τα βραβεία Leica Cine Discovery Prize και Canal+ Award.

    Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, μετά το Washingtonia που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, το 2014. Την ίδια χρονιά, η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το Washingtonia κέρδισε το βραβείο EFA Award στο Φεστιβάλ της Γάνδης και ήταν υποψήφια ως καλύτερη μικρού μήκους ταινία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά βραβεία 2015. Μέχρι σήμερα η ταινία έχει συμμετάσχει σε πάνω από 120 διεθνή Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει πουληθεί σε κανάλια στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

    Τον Ιούλιο του 2015 η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη ήταν ανάμεσα στους δέκα Ευρωπαίους νέους σκηνοθέτες που επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο πρόγραμμα Future Frames στο 50ό Karlovy Vary Film Festival 2015.

    Η τελευταία μικρού μήκους ταινία της, Yellow Fieber, διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο 2015, Pardo di Domani.

    Για τη «Limbo»η λιτή σύνοψη της ταινίας αναφέρει τα εξής: Με το μικρό κατσίκι θα ξαπλώνει η λεοπάρδαλη. Οι λύκοι με τα αρνιά θα μένουν μαζί. Και το μικρό αγόρι θα τα οδηγεί. 12+1 αγόρια και το κουφάρι μιας φάλαινας ξεβρασμένο στην ακτή».

    [06] Κολομβία: Συμφωνία FARC - κυβέρνησης, για αποστρατεία των ανήλικων μαχητών

    Όλοι οι ανήλικοι στις τάξεις της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) θα τις εγκαταλείψουν προοδευτικά, βάσει των όρων μιας επιμέρους συμφωνίας η οποία συνήφθη χθες, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγουν οι αντάρτες με την κυβέρνηση της Κολομβίας στην Κούβα.Οι FARC, η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, που διαθέτει κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης περίπου 7.00ο μαχητές, δεσμεύθηκε να αποστρατεύσει όλους «τους ανήλικους από 15 ετών» και άνω στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

    Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα σε 15 ημέρες, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, στην οποία προστίθεται πως στους ανήλικους μαχητές τους οποίους δεν βαρύνουν υποψίες για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων θα χορηγηθεί αμνηστία, ενώ η τύχη όσων είναι ύποπτοι για τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

    [07] Πέθανε ο Γάλλος αστροφυσικός Αντρέ Μπραΐκ που είχε ανακαλύψει τους δακτυλίους του Ποσειδώνα

    Απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο Γάλλος αστροφυσικός Αντρέ Μπραΐκ (Andre Brahic), ο οποίος, μαζί με τον Αμερικανό αστρονόμο Γουίλιαμ Χάμπαρντ, είχε ανακαλύψει τους δακτυλίους του Ποσειδώνα το 1984 και -ως γνήσιος Γάλλος δημοκράτης- τους είχε ονομάσει «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα».

    Αποτίοντας φόρο τιμής στον Μπραΐκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι «ήξερε πώς να εξηγεί με απλό τρόπο τα μυστήρια του σύμπαντος».Για έναν «λαμπρό χαρακτήρα, εξαιρετικά ζεστό, βαθύ και αυθεντικό, ένα μεγάλο διανοητή και επίσης έναν θαυμάσιο αφηγητή, έναν συγγραφέα», έκανε λόγο η εκδότριά του Οντίλ Ζακόμπ. Ο ίδιος, προκειμένου να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στο ευρύ κοινό, είχε γράψει αρκετά εκλαϊκευτικά βιβλία, με πιο πρόσφατο το «Κόσμοι αλλού, Είμαστε μόνοι μας;», που εκδόθηκε πέρυσι.

    Ο Μπραΐκ υπήρξε ερευνητής στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών της Γαλλίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.Το 1990 ένας αστεροειδής, ο 3488, πήρε το όνομα του Γάλλου αστροφυσικού, ο οποίος ειδικευόταν στην μελέτη του ηλιακού μας συστήματος, με τη βοήθεια των μη επανδρωμένων αποστολών «Βόγιατζερ» και «Κασίνι».

    [08] Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα με τη NASA

    Ο Απρίλιος του 2016 υπήρξε ο θερμότερος Απρίλιος στη μετεωρολογική ιστορία των τελευταίων περίπου 130 ετών, όπως αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο έβδομος μήνας στη σειρά που ήταν κατά τουλάχιστον 1% πιο ζεστός από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980, η οποία χρησιμοποιείται ως περίοδος αναφοράς από τη NASA. Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει ότι σχεδόν σίγουρα το 2016 θα αποδειχθεί το πιο θερμό έτος στα χρονικά, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ».

    Σύμφωνα με τη NASA, η παγκόσμια θερμοκρασία, σε ξηρά και θάλασσα, φέτος τον Απρίλιο ήταν 1,11 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία μηνός Απριλίου κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2010, όταν τότε ο Απρίλιος ήταν κατά 0,87 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των ετών 1951-1980.Μία βασική αιτία για τη φετινή άνοδο της θερμοκρασίας είναι το έντονο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που απελευθερώνει μεγάλη θερμότητα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 May 2016 - 6:32:32 UTC