Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπ. Εργασίας: Δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Σε νέα αναπτυξιακή πορεία η Ελλάδα με τον αγωγό TAP
  • [03] Αξιόλογη πρόοδο στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας
  • [04] Η Eldorado Gold ανακοίνωσε την πώληση των επενδύσεων της χρυσού στην Κίνα για να αναπτύξει τα ορυχεία της στην Ευρώπη
  • [05] Ξεκίνησε η εφαρμογή OASA Telematics
  • [06] Τις 100.000 περιστροφές γύρω από τη Γη συμπλήρωσε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
  • [07] Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό
  • [08] Με οκτώ μονάδες διαφορά προηγείται το ΝΑΙ στην ΕΕ από το Brexit
  • [09] Γ. Σταθάκης:Η προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία 140.000 ευρώ, καλύπτει το 93% των δανειοληπτών
  • [10] Η ώρα του... πολύπαθου τελικού Κυπέλλου
  • [11] Ο Μανωλάς θυμάται το 1983 και στοχεύει το 2016 να μπει στο... κλειστό κλαμπ
  • [12] Βατούτιν: «Νέο συμβόλαιο στον Ιτούδη»

  • [01] Υπ. Εργασίας: Δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων

    Σε διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή, καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. «Από το 2018 και μετά», όπως σημειώνει, «λόγω της ρήτρας ανάπτυξης και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας».

    Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:

    «Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της και καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. Επειδή αυτό όλοι το έχουν αντιληφθεί, γράφονται πολλά τις τελευταίες ημέρες για μειώσεις μέχρι και 30% για τις νέες συντάξεις, με έμφαση, ιδίως, στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρώην υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι, ακόμη και οι χαμηλόμισθοι, θα πάρουν μικρότερες συντάξεις με το νέο νόμο 4387/2016, παρόλο ότι όλοι παραδέχονται το αντίθετο. Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγόρησε, μάλιστα, στη Βουλή ότι αυτό υποδηλώνει "ταξικό μίσος".

    Η αλήθεια έχει, ως εξής:

    Για τις συντάξεις των χαμηλόμισθων και τα των κατώτατων ορίων

    Σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1000 ευρώ, το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ό,τι το προϋφιστάμενο σύστημα (εισόδημα κάτω από 1000 ευρώ δηλώνουν το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών).

    Για παράδειγμα, το ίδιο που επικαλέστηκε με διαστρέβλωση των στοιχείων ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα) το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με 20 έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 ευρώ του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση. Για 15 έτη ασφάλισης, το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411 ευρώ και, σε κάθε περίπτωση, παραπάνω από την κατώτατη σύνταξη, όπως υπολογιζόταν με το παλαιό καθεστώς (Ν 3863/10) στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι σήμερα, μετά τη «σφαγή» των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, 392,7 ευρώ. (Για όσους υποκριτικά και δημαγωγικά θεωρούν μείζονα υποχώρηση το γεγονός ότι η εθνική σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης διαμορφώνεται στα 345 ευρώ, υπενθυμίζουμε ότι με την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010 η βασική σύνταξη των 360 ευρώ σήμερα θα ήταν 341 για όλα τα έτη ασφάλισης).

    Προφανώς, δεν πανηγυρίζουμε για το ύψος των συντάξεων αυτών. Τις έχουμε συνδέσει, όμως, με «ρήτρα ανάπτυξης» με την άνοδο της οικονομίας, ούτως ώστε με την επάνοδο της ανάπτυξης να μην κερδίσουν μόνον λίγοι, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.

    Για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

    Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο νόμο της μεταρρύθμισης μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Εφαρμόζεται σύστημα ισονομίας σε όλους.

    Άρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μέσο μισθό στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου 1000 ευρώ και κάτω, θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη από ό,τι με το παλαιό σύστημα.

    Ακόμη και για τους σχετικά υψηλόμισθους, υπάρχει πρόβλεψη «κόφτη» στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 εδ. γ του νόμου 4387/2016 (του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης), που εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές προς τα κάτω αποκλίσεις, μέχρι το τέλος του 2018. Για παράδειγμα, για το 2016, ο νόμος εγγυάται με το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ότι καμία νέα σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη από το 90% αυτής που θα υπολογιζόταν με το παλαιό σύστημα, άρα δεν θα υπάρχουν μειώσεις μεγαλύτερες του 10% σε καμιά νέα σύνταξη. Από το 2018 και μετά, λόγω της ρήτρας ανάπτυξης και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας».

    [02] Π. Σκουρλέτης: Σε νέα αναπτυξιακή πορεία η Ελλάδα με τον αγωγό TAP

    Την είσοδο της Ελλάδας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία σηματοδοτούν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που γίνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο ξενοδοχείο MET με τη Βουλγάρα ομόλογό του Τεμενούζκα Πέτκοβα.

    «Τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν με μία ευτυχή θα έλεγα συγκυρία για τη χώρα μας, με αυτή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σηματοδοτούν την είσοδο της χώρας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Οι άμεσες επιπτώσεις αυτού του έργου στη Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γνωστές. Περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συμβόλαια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του. Ταυτόχρονα σήμερα με τη Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για δύο άλλα εξίσου σημαντικά έργα. Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό τον IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων, σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά καθιστούν τη χώρα μας έναν ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης. Η σημερινή κυβέρνηση κατορθώνει να ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική η οποία ανοίγει νέους δρόμους, κτίζει γέφυρες και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση της χώρας μας. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα θα αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις από αυτά τα έργα τα οποία σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνουν πέρα από τον TAP που αύριο τον εγκαινιάζουμε ούτως ή άλλως».

    Σε ερώτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των market test που αξιολογούν την βιωσιμότητα του και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την τελική φάση αυτών των τεστ όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιριών που θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου. Τόνισε πως «η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη, κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο πρέπει και θα ολοκληρωθεί». Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2020.

    Ο κ. Σκουρλέτης και η ομόλογός του της Βουλγαρίας είχαν κοινή συνάντηση με ενδιαφερόμενες εταιρίες για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.

    [03] Αξιόλογη πρόοδο στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας

    Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας μετά την 9η Σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Σότσι, κατέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαξίμ Σοκολόβ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο συμπρόεδροι της ΜΔΕ, αφού συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Ρωσία παραμένουν σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι, διαπίστωσαν την επίτευξη αξιόλογης προόδου στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των μεταφορών, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του τουρισμού, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 13 Μαϊου, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του Ρώσου υπουργού Μεταφορών στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας και ο κ. Σοκολόφ εξήραν τις πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που χρονολογούνται σε περισσότερα από 1.000 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέτασαν τους τομείς προτεραιότητας της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και τα προβλήματα που καθυστερούν την υλοποίησή τους. Ακόμη, επεξεργάστηκαν κοινές θέσεις για την ενίσχυση των ελληνορωσικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της γεωλογικής έρευνας, τον αγροτικό τομέα, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχύνουν τις ενέργειες για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου της διμερούς συνεργασίας και να προετοιμαστούν για την υπογραφή μίας σειράς διμερών συμφωνιών.

    Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης, τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, της 10ης Συνόδου της ΜΔΕ για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, η οποία ανήκει στις βασικές εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

    Εκτός από τη συνάντηση με τον κ. Μάρδα, ο Ρώσος υπουργός είχε συνομιλίες με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο, Σπίρτζη, στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν τα επίκαιρα θέματα της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών.

    [04] Η Eldorado Gold ανακοίνωσε την πώληση των επενδύσεων της χρυσού στην Κίνα για να αναπτύξει τα ορυχεία της στην Ευρώπη

    Η Eldorado Gold, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Κίνα, συμφώνησε να πουλήσει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στη χώρα έναντι ποσού 600 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να αναπτύξει τα ορυχεία της στην Ευρώπη, μεταδίδει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Η καναδική εταιρεία σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι θα πουλήσει τα συμφέροντά της στα ορυχεία White Mountain και Tanjianshan και το επενδυτικό πρόγραμμα Eastern Dragon στην Yintai Resources. Η συμφωνία προβλέπεται να κλείσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με την καταβολή μετρητών.

    Η Eldorado έχει, επίσης, ορυχεία και επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βραζιλία. «Προσβλέπουμε να ολοκληρώσουμε και τις δύο συναλλαγές και να προωθήσουμε την εσωτερική μας σειρά προγραμμάτων», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado, Πωλ Ράιτ.

    Η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε 3,6% στα 6,56 καναδικά δολάρια να μετοχή στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) στο Τορόντο.

    Το 2014, η καναδική εταιρεία δήλωσε ότι θα εξέταζε την πώληση ή τη διάσπαση του χαρτοφυλακίου της στην Κίνα και τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε την πώληση του μεριδίου της στο ορυχείο Jinfeng σε μονάδα της China National Gold έναντι 300 εκατ. δολαρίων. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο.

    [05] Ξεκίνησε η εφαρμογή OASA Telematics

    Την κοντινότερη στάση και το δρομολόγιο του λεωφορείου ή τρόλεϊ που τους εξυπηρετεί βλέπουν οι επιβάτες από το κινητό τους τηλέφωνο, αφού τέθηκε σε εφαρμογή η υπηρεσία ενημέρωσης των χρηστών των αστικών συγκοινωνιών μέσω έξυπνων συσκευών.

    Με τη χρήση της εφαρμογής αυτής, που φέρει την ονομασία OASA Telematics, ο επιβάτης θα μπορεί να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση από τη θέση που βρίσκεται, καθώς και για τη βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει έτσι ώστε να προγραμματίζει έγκαιρα τις μετακινήσεις του χωρίς περιττές αναμονές στις στάσεις.

    Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον καθένα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από τη διεύθυνση telematics.oasa.gr. Επίσης έχει δοθεί στις τρεις πλατφόρμες και είναι ήδη διαθέσιμη στο λειτουργικό σύστημα Android των κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να την ανεβάσουν οι άλλες δύο (iOS και Windows).

    Όπως δήλωσε, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιάννης Σκουμπούρης «με την εφαρμογή αυτή στο εξής όλες οι στάσεις των λεωφορείων της πρωτεύουσας καθίστανται «τηλεματικές» στάσεις, καθώς κάθε χρήστης, όπου κι αν βρίσκεται μπορεί να βλέπει στο κινητό του τηλέφωνο σε πόσα λεπτά θα έρθει το επόμενο λεωφορείο στη συγκεκριμένη στάση που τον ενδιαφέρει".

    Οι δυνατότητες της εφαρμογής

    Μπαίνοντας στο κεντρικό μενού του συγκεκριμένου λογισμικού ο χρήστης μπορεί να βρει τις ακόλουθες ενότητες:

    ? Πλησιέστερες Στάσεις (υποδεικνύει αυτόματα πού βρίσκεται η πλησιέστερη στάση λεωφορείου ή τρόλεϊ).

    ? Θέσεις λεωφορείων (αποτυπώνεται η θέση των λεωφορείων πάνω σε χάρτη σε πραγματικό χρόνο).

    ? Αφίξεις (ενημέρωση για τις αφίξεις των λεωφορείων όλων των γραμμών στις στάσεις).

    ? Βέλτιστη διαδρομή (μέσω αυτής μπορεί κανείς να αναζητήσει τη βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει, χρησιμοποιώντας ΜΜΜ από τη θέση στην οποία βρίσκεται).

    ? Γραμμές (παρέχονται πληροφορίες για όλα τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ).

    ? Νέα (ανακοινώσεις που αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες και όχι μόνο).

    Τέλος, κάθε χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει στα «Αγαπημένα» τις στάσεις που χρησιμοποιεί συνηθέστερα, με αποτέλεσμα να βρίσκει αυτόματα όλα τα δρομολόγια που διέρχονται από αυτές σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προγραμματίζει πιο εύκολα τις μετακινήσεις του.

    [06] Τις 100.000 περιστροφές γύρω από τη Γη συμπλήρωσε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

    Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), το πρότυπο της διαστημικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, πραγματοποίησε σήμερα την 100.000ή περιστροφή του γύρω από τη Γη από την ημέρα που τέθηκε σε τροχιά, τον Νοέμβριο του 1998, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων (Tsoup), κοντά στη Μόσχα.

    Η 100.000ή περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας έγινε μεταξύ 7.35-9.10 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

    Η ιστορία του ISS, ο οποίος διαδέχτηκε τον ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir που καταστράφηκε εκουσίως τον Μάρτιο του 2001, ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1998, όταν τέθηκε σε τροχιά η ρωσική διαστημική κάψουλα Zaria ("Αυγή"). Ο ISS, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από τις ΗΠΑ, κατοικείται μόνιμα από τον Νοέμβριο του 2000 από ομάδες επιστημόνων και αστροναυτών οι οποίοι εναλλάσσονται κάθε τέσσερις με έξι μήνες, κατά μέσο όρο.

    Ο σταθμός βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος 370 χιλιομέτρων από τη Γη και πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη σε περίπου 90 λεπτά, καθώς κινείται με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα.

    Δεκαέξι χώρες συμμετείχαν στην κατασκευή του: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Βραζιλία και 11 ευρωπαϊκές. Ολοκληρώθηκε το 2011 και το μέγεθός του είναι περίπου ίσο με εκείνο ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού γηπέδου: έχει μήκος περίπου 88 μέτρα, πλάτος 108 και βάρος που ξεπερνά τους 450 τόνους.

    Τα ρωσικά διαστημόπλοια Soyouz είναι τα μοναδικά που μεταφέρουν αστροναύτες στον ISS αφότου τερματίστηκε το πρόγραμμα του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου, το 2011.

    Μέχρι σήμερα 220 άνθρωποι --κοσμοναύτες, αστροναύτες, επιστήμονες ή ακόμη και τουρίστες του διαστήματος-- από 18 χώρες έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους του. Αυτήν την περίοδο το πλήρωμα αποτελείται από τον Αμερικανό διοικητή Τίμοθι Κόπρα, τον συμπατριώτη του Τζεφ Ουίλιαμς, τον Βρετανό Τιμ Πικ και τους Ρώσους Γιούρι Μαλεντσένκο, Αλεξέι Οβτσίνιν και Όλεγκ Σκριπόσκα

    [07] Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό

    Εν αναμονή ευρωπαϊκών αποφάσεων υψηλού επιπέδου που θα ενισχύει τον ρόλο των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού, βρίσκονται οι περιφέρειες της Νότιας Ευρώπης μετά την κοινή επιστολή που απέστειλαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κατόπιν της ενεργοποίησης τους προς την κατεύθυνση αυτή, από την περιφερειάρχη Αττικής ΡέναΔούρου.

    «Οι Περιφέρειες της Ευρώπης μπορούν να είναι μέρος μιας κοινής ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης λύσης» στο προσφυγικό, τονίζουν μεταξύ άλλων στην κοινή επιστολή τους προς τους θεσμούς της ΕΕ, οι Περιφερειάρχες ΡέναΔούρου(Αττική), Rosario Crocetta (Σικελία) και Nicola Zingaretti (Λάτσιο).

    Η επιστολή, απευθύνεται προς το Συμβούλιο, την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα και υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης από την ΕΕ του ρόλου των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού φαινομένου.

    Συγκεκριμένα, το κομβικό αυτό αίτημα τέθηκε στο τραπέζι από την περιφερειάρχη Αττικής η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε τη Ρώμη (18 - 21 Απριλίου) όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό για μεταναστευτικό Ντομένικο Μαντσιόνε, τους περιφερειάρχες, και το προεδρείο της Ένωσης Ιταλικών Περιφερειών. Επίσης σε συνεργασία με τους Ιταλούς ομολόγούς της, στη Σικελία και το Λάτσιο, Rosario Crocetta και Nicola Zingaretti, έθεσαν τις βάσεις ώστε εκείνες οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές της Ευρώπης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «κρούσης», να αποκτήσουν τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία για να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο ρόλο που τους αναλογεί, στο πλαίσιο της κοινής, ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου, Νοτιο-Ευρωπαϊκών Περιφερειών, προκειμένου να αναδειχθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η περιφερειακή διάσταση και ευρύτερα η διάσταση της Τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των σύνθετων ζητημάτων που θέτει το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο.

    [08] Με οκτώ μονάδες διαφορά προηγείται το ΝΑΙ στην ΕΕ από το Brexit

    Με οκτώ μονάδες διαφορά προηγείται η πλευρά της "παραμονής" της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των υποστηρικτών του Brexit, σύμφωνα με μια τηλεφωνική δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για λογαριασμό της εφημερίδας Γκάρντιαν.

    Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι το "ναι" στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ συγκεντρώνει ποσοστό 47% ενώ η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της χώρας βρίσκεται στο 39%. Το 14% από όσους ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει.

    Το ICM έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής δημοσκόπησης που διενήρησε στο ίδιο χρονικά διάστημα και είναι εντελώς τα αντίστροφα: υπέρ του Brexit τάσσεται το 47%, υπέρ της παραμονής το 43% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10%.

    Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για τις 23 Ιουνίου.

    Και οι δύο δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το τριήμερο 13- 15 Μαΐου. Στην τηλεφωνική συμμετείχαν 1.002 άνθρωποι ενώ στη διαδικτυακή 2.048. Τα ερωτήματα, η επιλογή του δείγματος και τα άλλα μεθοδολογικά στοιχεία ήταν όσο παρόμοια γινόταν και στις δύο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις τις κοινής γνώμης που αφορούν το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ η τάση είναι η ίδια: στις τηλεφωνικές η "παραμονή" παρουσιάζει άνετο προβάδισμα ενώ οι διαδικτυακές δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά ή ότι η "αποχώρηση" κερδίζει με διαφορά. Οι δημοσκόποι έχουν προβάλει διάφορες εικασίες και υποθέσεις σχετικά με τους λόγους αυτής της αντίφασης.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις περσινές βουλευτικές εκλογές καμία δημοσκοπική εταιρεία δεν κατάφερε να προβλέψει την ξεκάθαρη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ντέιβιν Κάμερον.

    [09] Γ. Σταθάκης:Η προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία 140.000 ευρώ, καλύπτει το 93% των δανειοληπτών

    Προστασία όλων των στεγαστικών δανείων, με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ, από πώληση σε funds παρέχουν οι ρυθμίσεις που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση.

    Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης , με δεδομένη την απαίτηση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση όλων των κατηγοριών δανείων, αυτό που τελικώς επετεύχθη είναι να ανασταλεί - μέχρι αρχές του 2018 - η πώληση και «πράσινων» και «κόκκινων» δανείων, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για τα στεγαστικά της πρώτης κατοικίας, αλλά και το σύνολο των μικρομεσαίων καταναλωτικών δανείων ή και καταναλωτικών δανείων, τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι: στα στεγαστικά δάνεια με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ, δεν μπαίνει κανένα άλλο κριτήριο με αποτέλεσμα να καλύπτεται το 93% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και επίσης γίνεται σύνδεση με την πρώτη κατοικία (ως εγγύηση) όλων των μικροεπιχειρηματικών, μικροεμπορικών καταναλωτικών και άλλων δανείων.

    «Αυτή είναι η βασική συμφωνία που θα νομοθετηθεί αυτή την εβδομάδα και ταυτόχρονα θα υπάρξει και συμπληρωματική νομοθεσία για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο» είπε ο υπουργός Οικονομίας. Επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντική - για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς αυτής - η παράμετρος του ρυθμιστικού πλαισίου , τόνισε πως η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα αυτό έχοντας υπόψη τις πιο ρυθμιζόμενες αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενσωματώνοντας καλύτερες πρακτικές που διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικά φαινόμενα.

    [10] Η ώρα του... πολύπαθου τελικού Κυπέλλου

    Αισίως τα 84 έτη ζωής έφτασε φέτος ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας. Μια διοργάνωση, που στο παρελθόν πέρασε από...σαράντα κύματα μέχρι να επιβιώσει. Άλλωστε, μόνο τις 73 φορές διεξήχθη τελικός και τις 72 απονεμήθηκε Κύπελλο. Το ένα μάλιστα...ετεροχρονισμένα! Κάτι το μειωμένο ενδιαφέρον των πρώτων ετών, που οδήγησε στη διακοπή του από το 1933 έως το 1938, κάτι η Κατοχή αμέσως μετά, κάτι οι άγριες κόντρες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που οδήγησαν σε ματαίωση δύο τελικών, και να πώς τα δέκα χρόνια από τα 84 του θεσμού είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

    Τώρα στο ΟΑΚΑ θα αναμετρηθούν στον 74ο τελικό δύο παραδοσιακές δυνάμεις της διοργάνωσης, ο πολυνίκης του θεσμού Ολυμπιακός με τα 27 τρόπαια και τα 17 νταμπλ, που μετέχει σε τελικό για 40η φορά, και η ΑΕΚ, που κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας, έχει φτάσει τα 14 και μετέχει σε τελικό για 22η φορά.

    Χωρίς τον Ομάρ Ελαμπντελαουί, λόγω του προβλήματος τραυματισμού που αντιμετωπίζει και δεν το έχει ξεπεράσει, αλλά με τον Μποτία στην αποστολή οι «ερυθρόλευκοι» του Μάρκο Σίλβα.

    Χωρίς τον τιμωρημένο Ελντερ Μπαρμπόσα, αλλά με τον αρχηγό τους Πέτρο Μάνταλο στην αποστολή οι «κιτρινόμαυροι» του Στέλιου Μανωλά.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει πλήρες αφιέρωμα στη διοργάνωση, με όλα τα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία.

    [11] Ο Μανωλάς θυμάται το 1983 και στοχεύει το 2016 να μπει στο... κλειστό κλαμπ

    Συνέπεια του «στοιχειωμένου» τελικού Κυπέλλου ήταν και η ματαίωση της συνέντευξης Τύπου. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης οι προπονητές δεν θα καθήσουν ενώπιον των εκπροσώπων των ΜΜΕ, 24 ώρες πριν από τον αγώνα. Ενόψει του τελικού, η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε το δικό της ηλεκτρονικό match programme «ανακρίνοντας» τον Στέλιος Μανωλά.

    «Ο πρώτος μου τελικός το 1983 ήταν ορόσημο στην καριέρα μου και είναι λογικό αυτό. Πρώτος τελικός, πρώτη φορά τελικός στο ΟΑΚΑ με τόσο κόσμο, πρώτος τίτλος και μάλιστα απέναντι στον ΠΑΟΚ του Γιώργου Κούδα που ήταν και καταπληκτικός σε εκείνο το παιχνίδι», θυμάται ο Μανωλάς, που ως παίκτης έχει κατακτήσει το κύπελλο τρεις φορές (1983, 1996, 1997) και τώρα θα προσπαθήσει να μπει στην πολύ μικρή λίστα των «κιτρινόμαυρων» που έχουν κατακτήσει κύπελλο τόσο ως παίκτες όσο και ως προπονητές.

    Στην Ιστορία της ΑΕΚ έχουν κατακτήσει κύπελλο Ελλάδας από διαφορετικά πόστα οι:

    ΟΝΟΜΑ ΩΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

    Κώστας Νεγρεπόντης 1932 1939, 1956

    Τρύφων Τζανετής 1939, 1949, 1950 1966

    Ντούσαν Μπάγεβιτς 1978 1996

    Πέτρος Ραβούσης 1978 1997

    [12] Βατούτιν: «Νέο συμβόλαιο στον Ιτούδη»

    Ακόμη πανηγυρίζουν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος οδήγησε τη ρωσική ομάδα στον 7ο ευρωπαϊκό τίτλο της, μετά από τον συγκλονιστικό τελικό με τη Φενερμπαχτσέ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που κρίθηκε στην παράταση (101-96). Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν, αποκάλυψε πως έχει ήδη κάνει πρόταση ανανέωσης στον Έλληνα προπονητή.

    «Ο Ιτούδης παραμένει. Θέλω να πω ότι πριν τον τελικό -και το τονίζω αυτό- είχα συνάντηση με τον ατζέντη του Ιτούδη και του πρότεινα επέκταση συμβολαίου. Δεν ξέρω ακόμη τι θα κάνει. Να ρωτήσετε τον ίδιο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κορυφαίος παράγοντας της ΤΣΣΚΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 May 2016 - 18:32:30 UTC