Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία του υπ. Οικονομικών
  • [02] Στις Βρυξέλλες αύριο ο Ν. Κοτζιάς για τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • [03] Oι τιμές του πετρελαίου κοντά στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016
  • [04] Η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία
  • [05] Επανεκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας προβλήματος στο Taxisnet
  • [06] Στο χαμηλότερο επίπεδο έτους διαμορφώθηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων
  • [07] Συνέχεια των Πανελλαδικών, με μαθήματα κατεύθυνσης
  • [08] Spiegel: H Eλλάδα ελπίζει σε χρηματικές ροές από τον TAP
  • [09] Η ΑΕΚ στον θρόνο με 2-1 επί του Ολυμπιακού

  • [01] Ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία του υπ. Οικονομικών

    Αυτή την ώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη για το περιεχόμενο του τελευταίου νομοσχεδίου με τα εναπομείναντα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    [02] Στις Βρυξέλλες αύριο ο Ν. Κοτζιάς για τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο και μεθαύριο, στην εαρινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία. Μία συνεδρίαση σημαντική καθώς βασικά θέματα συζήτησης θα είναι, εκτός από την συμβολή του ΝΑΤΟ στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση και τα προβλήματα που εγείρει η Τουρκία, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και τη Ρωσία.

    Στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως παρατηρητής και το Μαυροβούνιο, αφού προηγηθεί της συνεδρίασης η σχετική υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησής του. Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο κ. Κοτζιάς, σε όλες τις επαφές του με τους ομολόγους του των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα υποστηρίζει την προσχώρησή τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι κάθε υποψηφιότητα θα εξετάζεται χωριστά και θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Συμμαχία.

    Ειδικότερα στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Συνόδου βρίσκεται κατ' αρχάς η ενίσχυση της προβολής σταθερότητας («projecting stability») πέρα από τα σύνορα της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του Νότου. Στο πλαίσιο αυτό θα αποτιμηθούν προγράμματα οικοδόμησης αμυντικών δυνατοτήτων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιράκ και την Ιορδανία, καθώς και η παροχή υποστήριξης στην Τυνησία. Βασικό θέμα θα αποτελέσει και η συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, το μέλλον της και οι τρόποι που μπορούν να καταστήσουν αυτή τη συμβολή πιο αποτελεσματική, παρά τα προβλήματα που εγείρει η Τουρκία και που παρεμποδίζουν την ομαλή υλοποίησή της.

    [03] Oι τιμές του πετρελαίου κοντά στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016

    Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφηκαν σήμερα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο τιμών για το 2016, η υπερπροσφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές φαίνεται να συγκρατείται, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

    Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 49,31 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 3 σεντς από την τελευταία συνεδρίαση.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού παρέμειναν σταθερές στα 48,31 δολ το βαρέλι.

    Οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου παρέμειναν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των 49,75 δολ και 48,76 δολ το βαρέλι αντίστοιχα, για το 2016.

    Αργότερα σήμερα, αναμένεται η ανακοίνωση του επιπέδου των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων, η οποία θα επηρεάσει την περαιτέρω διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών.

    [04] Η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία

    Η ελβετική τράπεζα UBS αναβάθμισε σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία για το τρέχον έτος αλλά υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την Ιταλία.

    Η UBS αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία στο 1,6% φέτος από το 1,4% προηγουμένως, λέγοντας ότι η εγχώρια ζήτηση στη χώρα είναι βασικός κινητήριος μοχλός ανάπτυξης.

    Αναθεώρησε επίσης ανοδικά την πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της Γαλλίας κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στο 1,5%, διατηρώντας αμετάβλητη τη πρόβλεψη για το 2017 στο 1,7%.

    Παράλληλα, αναβάθμισε τη φετινή πρόβλεψη για την Ισπανία κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στο 2,9% και διατήρησε την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας το 2017 στο 2,2%.

    [05] Επανεκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας προβλήματος στο Taxisnet

    Σε επανεκκαθάριση θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στις περιπτώσεις εκείνες των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πριν ενσωματωθούν στο σύστημα εκκαθάρισης οι απαλλακτικές διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

    Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στις δηλώσεις αυτές εμφανίστηκε αυξημένος φόρος γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα TAXIS της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κτλ).

    Για τον λόγο αυτόν η αρχική εκκαθάριση των δηλώσεων τους έδειξε αυξημένο φόρο όπως και υποχρέωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος καθώς φορολογήθηκαν με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν το πρόβλημα αυτό σε λόγους καθυστέρησης στην εφαρμογή των διατάξεων και καθησυχάζουν τους φορολογούμενους ότι θα αποκατασταθεί με νέα εκκαθάριση που θα πραγματοποιηθεί.

    [06] Στο χαμηλότερο επίπεδο έτους διαμορφώθηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

    Οι επενδυτές ελληνικών ομολόγων αντέδρασαν θετικά στην προοπτική μίας συμφωνίας με τους πιστωτές, η οποία θα μπορούσε να ελαφρύνει επί δεκαετίες τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα από την Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Οι τιμές των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκαν χθες, ωθώντας την απόδοση των 10ετών τίτλων στο 7,34%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο έτους έως τώρα, (τιμή προς απόδοση συνιστούν αντιστρόφως ανάλογα στοιχεία) και ενισχύοντας το σταθερό ράλι τους στους δύο τελευταίους μήνες.

    Η απόδοση των ομολόγων λήξης του 2019, τα οποία είχαν φθάσει σχεδόν στο 20% κατά τη διάρκεια των περυσινών φορτισμένων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, έχει επανέλθει στο 7,6%.

    Οι τιμές των ελληνικών μετοχών αυξήθηκαν, επίσης με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να καταγράφει κέρδη 1,4%, τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

    Τράπεζες, όπως η Morgan Stanley και η UBS, εξέδωσαν συστάσεις αγοράς για τις μετοχές ελληνικών τραπεζών, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι μία συμφωνία με τους δημόσιους πιστωτές θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση σε νέες γραμμές πιστώσεων, αναφέρει το δημοσίευμα.

    [07] Συνέχεια των Πανελλαδικών, με μαθήματα κατεύθυνσης

    Με την εξέταση μαθημάτων ομάδας προσανατολισμού (με το νέο σύστημα) και κατεύθυνσης (με το παλιό σύστημα), για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα, συνεχίζονται την Τετάρτη οι πανελλαδικές εξετάσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι εξετάζονταιστα Αρχαία Ελληνικά (ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών και θεωρητικής κατεύθυνσης) και στα Μαθηματικά (ομάδων προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, αλλά και θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης).

    Όπως είναι ήδη γνωστό, τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται.

    Εξάλλου, την Πέμπτη, 19 Μαΐου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλιού συστήματος θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

    [08] Spiegel: H Eλλάδα ελπίζει σε χρηματικές ροές από τον TAP

    Η κατασκευή του μεγάλου Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας στην Δυτική Ευρώπη, εγκαινιάστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και είναι η μεγαλύτερη άμεση επένδυση από το εξωτερικό στην Ελλάδα, η οποία ελπίζει σε ανάλογες χρηματικές ροές, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επισημαίνει επίσης ότι «η Ε.Ε. καθίσταται έτσι ενεργειακά πιο ανεξάρτητη από τη Ρωσία και η Αθήνα υπολογίζει σε οικονομική ώθηση».

    Ο ευδιάθετος Τσίπρας αναφέρθηκε στη χρονική σύμπτωση της κατασκευής του αγωγού με το επιτυχημένο κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο «αποτελεί το τέλος της οικονομικής αστάθειας και της ανασφάλειας», όπως είπε.

    «Η έναρξη της τροφοδοσίας με αέριο τοποθετείται στο 2020 και πρόκειται να εφοδιάσει καταρχάς επτά εκατομμύρια νοικοκυριά και θα μπορούσε να διπλασιασθεί στο μέλλον», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επίσης υπογραμμίζει ότι «για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού είναι πράγματι λόγος για εορτασμό. Περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ θα αντληθούν για την ετοιμοθάνατη ελληνική οικονομία, πρόκειται δηλαδή για την μεγαλύτερη επένδυση γενικώς», υπογραμμίζει το Spiegel, ενώ όπως τονίζει «η κατασκευή θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας και 150 εταιρείες θα πάρουν παραγγελίες, μια επειγόντως αναγκαία ώθηση για μια χώρα όπου ένας στους τέσσερις είναι άνεργος».

    Tο περιοδικό αναφέρεται και σε σχετική δήλωση του Έλληνα υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστου Σπρίντζη στο Spiegel online ότι «είναι μια μέρα χαράς για την Ελλάδα και μια μέρα η οποία σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης», την οποία χαρακτηρίζει ως αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, αφού «στην αντιπολίτευση είχε επικρίνει την προκάτοχο συντηρητική κυβέρνηση για τη συμφωνία ΤΑΡ, διότι αυτή εξυπηρετούσε μόνο τις πολυεθνικές εταιρείες και τις ΗΠΑ»,όπως γράφει.

    [09] Η ΑΕΚ στον θρόνο με 2-1 επί του Ολυμπιακού

    Για 15η φορά στην ιστορία της η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, καθώς στον τελικό που έγινε σε ένα άδειο ΟΑΚΑ, νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό, με σκόρερ τους Μάνταλο (39) και Τζιμπούρ (51΄). Το γκολ της πειραϊκής ομάδας σημείωσε ο Τσόρι Ντομίνγκες (84΄).

    Ένας τίτλος που σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή του «Δικέφαλου» στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα, εντάσσει τον (υπηρεσιακό) Στέλιο Μανωλά στην «χρυσή βίβλο» των μόλις πέντε προπονητών (Νεγρεπόντης, Τζανετής, Μπάγεβιτς, Ραβούσης οι άλλοι τέσσερις) που έχουν κατακτήσει Κύπελλο με την ΑΕΚ και ως παίκτες.

    MVP του τελικού αναδείχθηκε ο αρχηγός της ΑΕΚ Πέτρος Μάνταλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 May 2016 - 8:32:23 UTC