Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Αφαίρεση της δικαιοδοσίας πάνω στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πάνω στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου συνιστά το υπερΤαμείο
  • [02] Ευ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία για το χρέος θα είναι ένα καθαρό σήμα για τις αγορές και τους επενδυτές
  • [03] Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια
  • [04] 4,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθος του σεισμού στην Αχαΐα
  • [05] Σκληρή αντιπαράθεση Πολάκη-Βορίδη στη Βουλή
  • [06] «Το Ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, έχει αρμοδιότητα το χτίσιμο νέων αξιών», ανέφερε ο Γ. Σταθάκης

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Αφαίρεση της δικαιοδοσίας πάνω στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πάνω στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου συνιστά το υπερΤαμείο

    «Αφαίρεση όλης της δικαιοδοσίας, πάνω στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πάνω στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που περιέρχεται στον ουσιαστικό έλεγχο των πιστωτών, στο διηνεκές» συνιστά το υπερΤαμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως είπε ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εδώ δεν πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, «δεν έχει σημασία το ελληνικό δίκαιο ή η ΓΣ και ο υπουργός Οικονομικών, σημασία έχει ότι η διοίκηση δεν διορίζεται, χωρίς την συναίνεση της τρόικας, και καμία απόφαση δεν λαμβάνεται χωρίς την δική τους συμφωνία.

    Όπως επίσης είπε δε, οι δανειστές ζητούσαν πάντα αυτού του τύπου το υπερΤαμείο για την δημόσια περιουσία, ουδέποτε όμως η προηγούμενη κυβέρνηση το αποδέχθηκε. «Βεβαίως είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Εδώ όμως δεν πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις», αλλά για παραχώρηση του ελέγχου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στους πιστωτές στο διηνεκές.

    [02] Ευ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία για το χρέος θα είναι ένα καθαρό σήμα για τις αγορές και τους επενδυτές

    "Ότι πάρουμε για το χρέος, το βραχυπρόθεσμο , το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο θα είναι ορισμένο με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. θα είναι μια σαφής ένδειξη ότι αρχίζει η αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Θα είναι ένα σήμα στις αγορές ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν και μακροπρόθεσμα. Αυτό θα αντισταθμίσει και τα υφεσιακά μέτρα που όντως πέρνουμε", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

    "Δεν θέλω να σας πω ποια λύση θα υπάρξει στις 24 του μηνός θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε. Δεν θα υπάρχει όμως κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, των ομολόγων των τραπεζών και δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση" σημείωσε.

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι "πρέπει να συμφωνήσουμε για το κλείσιμο της αξιολόγησης" και πρόσθεσε ότι μετά από αυτό, η ατζέντα αλλάζει και μπαίνουν αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα.

    [03] Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια

    Στη δημιουργία κατάλληλου πλαισίου,εξωδικαστικών συμβιβασμών για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών, προχωρεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τις οποίες εξηγούν τα βασικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

    Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί για τις βασικές αρχές του ελέγχου βιωσιμότητας και για τα εργαλεία αναδιάρθρωσης, με γνώμονα την εξυγίανση των επιχειρήσεων, την αντικειμενική αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους και την αξιοπρεπή διαβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας , ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι τέτοιος ώστε να αποκλείει τους «strategic defaulters» και θα επικεντρώνεται στη διάσωση των υγιών επιχειρήσεων.

    Οι ρυθμίσεις του νόμου Δένδια λήγουν στα τέλη Ιουνίου και αφορούν μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ. Η πρακτική εφαρμογή του έχει δείξει ότι μια συμφωνία γενναίου κουρέματος μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το υπουργείο λοιπόν εξετάζει την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου την ένταξη σε αυτόν του συνόλου των επιχειρήσεων και την παράταση της εφαρμογής του προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι επιχειρήσεις και να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τη δημιουργία των προαναφερόμενων μηχανισμών αντικειμενικής κρίσης της βιωσιμότητας και εξεύρεσης φόρμουλας εξυγίανσης όλων των βεβαρημένων επιχειρήσεων.

    Στο πεδίο της κινητροδότησης ένταξης στους προαναφερόμενους μηχανισμούς εξετάζεται η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος όσων επιχειρήσεων και επαγγελματιών ωφελούνται από διαγραφές χρεών. Ως τα τώρα, η ωφέλεια από διαγραφή τη διαγραφή χρεών φορολογείτο ως εισόδημα και ήταν γι? αυτό τον λόγο ήταν αποτρεπτική για τους δανειολήπτες.

    [04] 4,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθος του σεισμού στην Αχαΐα

    Σε 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ προσδιορίζει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθος του σεισμού που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Πάτρα και την Αχαΐα στις 19:05.

    Σε ότι αφορά στο επίκεντρο της δόνησης η απόσταση είναι 19 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάτρας, κοντά στο Λεόντιο Αχαΐας και ο σεισμός

    χαρακτηρίζεται ως επιφανειακός αφού το βάθος του προσδιορίζεται στα πέντε χιλιόμετρα.

    Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    [05] Σκληρή αντιπαράθεση Πολάκη-Βορίδη στη Βουλή

    Παρεμβαίνοντας ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ? δεδομένου ότι ο Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην φωτογραφία του 'Άρη Βελουχιώτη στο υπουργικό του γραφείο ενώ «ξεπουλάνε τώρα την δημόσια περιουσία» - κατηγόρησε τον βουλευτή ότι εκείνος είχε φωτογραφία με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. «Η φωτογραφία στο γραφείο του κ. Πολάκη ήταν χθες και η δική μου, όταν ήμουν 21 χρόνων. Είναι πιο κρίσιμο νομίζω να μας πει ο κ. Πολάκης τι ψηφίζει σήμερα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Εξάλλου, ο κ. Πολάκης απευθύνθηκε στον κ. Βορίδη για να του πει ότι εκείνος είχε νομοθετήσει για το «πέρασμα» του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στην Τράπεζα Πειραιώς, που σήμερα εξετάζεται - συνδέοντας το γεγονός με την προφυλάκιση του «αξιοπρεπούς» Ανδρέα Μαρτίνη. Βρίσκεστε σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ποντάρατε στην αριστερή παρένθεση και τελικά θα είναι δεξιά παρένθεση της νέας ηγεσίας που έχετε» είπε ακόμη ο αν. υπουργός Υγείας.

    «Νομοθέτησα για ένα ειδικό ζήτημα που συνδεόταν με τον πλειστηριασμό, και για να μείνει ανοιχτό το Ντυνάν, διότι θα έβγαινε στον πλειστηριασμό και θα έκλεινε. Τι σχέση έχει αυτό με τον Μαρτίνη και τα κακουργήματά του;» είπε με την σειρά του ο Μάκης Βορίδης προσθέτοντας πως μπορεί να ανεχτεί την πολιτική κριτική αλλά όχι «κουβέντες για την ακεραιότητα και την εντιμότητά του».

    «Προφανώς δεν είχατε την ευθύνη μεγάλου χρόνου στο υπουργείο, όπως ο κ. Γεωργιάδης. Αλλά φαίνεται ότι έξι μήνες, που ήσασταν εσείς, το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε 5 εκ. 888 χιλιάδες ευρώ για έξοδα επικοινωνιακής δαπάνης σε καμία τριανταριά Μέσα, που δεν τα ξέρει η μάνα τους. Αν δεν το πήρατε χαμπάρι έγινε κάτω από την μύτη σας» επανήρθε ο κ. Πολάκης.

    [06] «Το Ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, έχει αρμοδιότητα το χτίσιμο νέων αξιών», ανέφερε ο Γ. Σταθάκης

    «Το Ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά έχει το χτίσιμο νέων αξιών» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στην σφοδρή κριτική της ΝΔ και ειδικώς προς τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε για ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού και συνευθύνη όλης της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «στο ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, μέσω «της προδοτικής διάταξης» για το υπερΤαμείο. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η διαφορά του Ταμείου με το ΤΑΙΠΕΔ δεν βρίσκεται στο πόσα περιουσιακά στοιχεία εντάσσονται σε αυτό, ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν λιγότερα, αλλά στον χαρακτήρα του, που δεν αφορά μόνον σε ιδιωτικοποιήσεις ενώ κι αυτές υπόκεινται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

    Ανταπαντώντας ο κ. Βορίδης, είπε προς τον κ. Σταθάκη πως ενώ λέει πως από το Ταμείο αυτό θα διοχετεύεται το 50% στο χρέος και το 50% στην ανάπτυξη, δεν λέει «τι θα είναι αυτό που θα πηγαίνει στο χρέος». «Θα πηγαίνει λοιπόν, ότι αποτελεί έσοδο του Δημοσίου για 100 χρόνια, όση δηλαδή η διάρκεια της εταιρείας. Και το 50%, δυνητικώς, να ανατοποθετείται για να δίνει αξία στα περιουσιακά στοιχεία, που ενδέχεται να εκποιηθούν, για να ξαναπάει αυτό στο χρέος» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε, επιπλέον, τους βουλευτές να του πουν που αναφέρεται στο άρθρο, με τον οποίο ορίζεται ο τρόπος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 May 2016 - 18:32:19 UTC