Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνος Ρήγας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι μεγάλες μάχες που θα κληθεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν στην αποκατάσταση των αδικιών και ανισοτήτων που έχει
  • [02] Απόψε ή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
  • [03] Συλλαλητήρια το απόγευμα ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου
  • [05] Αυστρία:Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
  • [06] Στη δευτερη θέση η συμμαχία των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά, στην Ισπανία
  • [07] Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στην Κύπρο για τις βουλευτικές εκλογές
  • [08] Γ.Κατρούγκαλος: Ο πρωθυπουργός θα πει κάτι καλύτερο για το ΕΚΑΣ στη Βουλή
  • [09] Μάξιμος Χαρακόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Θα βρεθούμε μπροστά σε "τοίχο" και τότε θα είναι η ώρα του "κόφτη"

  • [01] Πάνος Ρήγας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι μεγάλες μάχες που θα κληθεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν στην αποκατάσταση των αδικιών και ανισοτήτων που έχει δημιουργήσει η καταστροφική λιτότητα»

    Αισιόδοξος ότι, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης και ταυτόχρονα με τις αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους, «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να σταθεροποιηθεί πλέον οριστικά η οικονομία και να εισέλθει σε λίγους μήνες σε σαφή αναπτυξιακή πορεία», δηλώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι πλέον κλείνει μια δύσκολη περίοδος διαπραγμάτευσης και ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος, της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας, που θα αφορά την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. «Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, με αιχμή τη μείωση της ανεργίας», τονίζει. Ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες μάχες που θα κληθεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας ή οκταετίας, αφορούν στην αποκατάσταση των αδικιών και ανισοτήτων που έχει δημιουργήσει η καταστροφική λιτότητα». Τονίζει ότι τον πυρήνα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, πρέπει να αποτελούν «ο απεγκλωβισμός της χώρας από τη μέγγενη της αντιαναπτυξιακής -και διαλυτικής σε επίπεδο κοινωνίας- λιτότητας, η ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας και η άρση της σκληρής επιτροπείας των δανειστών μας, καθώς και η επιστροφή στην ανάπτυξη, με την κοινωνία όμως όρθια».

    Ο κ. Ρήγας χαρακτηρίζει «πολύ κατώτερη των περιστάσεων» τη στάση της αντιπολίτευσης. «Ο κ. Σαμαράς άφησε πολιτική αποτυχία ως κληρονομιά στον κ. Μητσοτάκη» αναφέρει και καταλογίζει στη ΝΔ «πρωτοφανές στρατηγικό αδιέξοδο», το οποίο αποδίδει στο γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε ποτέ το σενάριο που υποστήριζε η ΝΔ «ζητώντας άμεσα εκλογές και επενδύοντας ανοικτά στη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» (?) «Δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά το αίτημα της ΝΔ για εκλογές», τονίζει.

    Κριτική ασκεί επίσης στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, που «διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και την ίδια στιγμή δένονται ολοένα και πιο σφικτά στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού με ακροδεξιό άρωμα». Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υπάρξει διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας μαζί τους, απαντά αναφέροντας μεταξύ άλλων, «δεν μπορώ να διαπιστώσω περιθώρια συνεργασίας».

    Ακολουθεί οκόκληρη η συνέντευξη

    Ερ: Εκτιμάτε ότι η χώρα αλλάζει σελίδα με τα έως τώρα δεδομένα από το Eurogroup της 9ης Μαΐου; Ανησυχείτε μήπως υπάρξει κάποια ανατροπή στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου;

    Απ: Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, μία ανατροπή που έχει ήδη συμβεί λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι, ενώ η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου προέβλεπε πρώτα την επιτυχή αξιολόγηση και εν συνεχεία τη συζήτηση για το χρέος, τελικά οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει λοιπόν ανησυχία, περιμένουμε απλά την επισημοποίηση της προηγούμενης απόφασης του Eurogroup. Εκτιμώ ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν το επιτυχημένο επιστέγασμα των σκληρών προσπαθειών που καταβάλλαμε τους τελευταίους μήνες. Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται επιτέλους, καθώς αναγνωρίστηκε από όλους τους θεσμούς ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει μετά από τη συμφωνία του Αυγούστου είναι επαρκή. Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το θέμα του χρέους με συγκεκριμένο οδικό χάρτη, η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε, παρά τους ελιγμούς του, αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να κρατήσει το ΔΝΤ -που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο- χωρίς να δεχθεί την πραγματική όσο και απαραίτητη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις για να σταθεροποιηθεί οριστικά η οικονομία και να εισέλθει σε λίγους μήνες σε σαφή αναπτυξιακή πορεία.

    Ερ: Ποιες είναι οι κεντρικές προτεραιότητες που θα πρέπει να βάλει η κυβέρνηση ως προς την άσκηση πολιτικής της, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης;

    Απ: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει μια δύσκολη περίοδος διαπραγμάτευσης, με εκβιασμούς είναι αλήθεια πολλές φορές, και ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας που θα αφορά την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, με αιχμή τη μείωση της ανεργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, σύντομα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σχεδιάζουμε την κατάθεση στη Βουλή του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς και των νομοσχεδίων για την κοινωνική οικονομία, την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας και των λιστών της φοροδιαφυγής και για τα αδήλωτα εισοδήματα.

    Ταυτόχρονα, μετά την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την παγίωση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, καλούμαστε να επικεντρωθούμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη και που σχετίζονται με τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Θα συνεχίσουμε τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή για να απαλλάξουμε οριστικά το κράτος και το πολιτικό σύστημα από τους μηχανισμούς συμφερόντων που το ταλαιπωρούν για χρόνια. Η χώρα δικαιούται, και μπορεί να έχει όχι απλά ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, στην κατεύθυνση ενός κοινωνικά δίκαιου και οικολογικά βιώσιμου παραδείγματος.

    Ερ: Η μάχη για τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους είναι από τις βασικές που προέτασσε πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ στις δεσμεύσεις του απέναντι στους πολίτες. Πώς κρίνετε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αυτό το διάστημα απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα;

    Απ: Δυστυχώς πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Γίναμε μάρτυρες τον τελευταίο καιρό ενός οξύμωρου φαινομένου: Η ΝΔ να ζητά εκλογές για να διαχειριστεί τα πράγματα καλύτερα και ταυτόχρονα να υιοθετεί τις θέσεις του ΔΝΤ, να παρακαλεί τους δανειστές να κρατήσουν σκληρή στάση και εντέλει ο αντιπρόεδρός της κ. Γεωργιάδης να διαπιστώνει απογοητευμένος ότι ο κ. Τσίπρας έχει μαγέψει την κ. Λαγκάρντ και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι... υποχωρούν στις απαιτήσεις του. Λυπάμαι, γιατί οι στιγμές είναι εξαιρετικά δύσκολες και κρίσιμες, και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει βγαλμένη από γελοιογραφίες παρόμοιες με αυτές που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

    Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με επιμονή και συνέπεια στην κατεύθυνση της διευθέτησης της βιωσιμότητας του χρέους, και εντέλει έχει ήδη κατακτήσει την αναγνώριση του ζητήματος ως επείγοντος, ενώ η προηγούμενη υποστήριξε μέχρι τέλους ότι το χρέος ήταν βιώσιμο και ότι δεν χρειάζονταν κάποια απομείωση. Σήμερα όλοι ξέρουν πλέον ποιος είχε δίκιο και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

    Ο κ. Σαμαράς άφησε πολιτική αποτυχία ως κληρονομιά στον κ. Μητσοτάκη. Απέναντι στο σημερινό θράσος του θύτη, υπάρχει η μνήμη των θυμάτων της πολιτικής των Σαμαρά, Βενιζέλου.

    Ερ: Ορισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πριν από το Eurogroup της 9ης Μαΐου, προεξοφλούσαν πρόωρες κάλπες, ενώ η ΝΔ επιμένει ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές. Το αίτημα αυτό για εκλογές έχει κάποια ρεαλιστική βάση ή πιστεύετε ότι πρόκειται για θέμα τακτικής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

    Απ: Ο κ. Μητσοτάκης λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε δηλώσει πως δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός και πως η λαϊκή εντολή είναι νωπή. Προτού συμπληρωθεί μήνας έκανε στροφή 180 μοιρών, ζητώντας άμεσα εκλογές και επενδύοντας ανοικτά στη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το σενάριο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πρωτοφανές στρατηγικό αδιέξοδο. Πέρα από τις αντιφατικές κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης -που τη μία μέρα σχεδιάζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την άλλη τα δίνει όλα στους δανειστές- η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να διατυπώσει οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Το μόνο συγκεκριμένο που έχουμε ακούσει από τη ΝΔ τον τελευταίο καιρό είναι η περικοπή δαπανών, που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά περικοπή μισθών και συντάξεων. Δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά το αίτημα της ΝΔ για εκλογές- ακόμα και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το αναφέρουν για αποκλειστικά επικοινωνιακούς λόγους.

    Ερ: Σε αντίθεση με τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ζητούν κυβερνητικό σχήμα ευρείας συνεργασίας, από την παρούσα Βουλή, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Θα μπορούσε να υπάρξει διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

    Απ: ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι διαγκωνίζονται θεωρητικά για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, και την ίδια στιγμή δένονται ολοένα και πιο σφικτά στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού με ακροδεξιό άρωμα. Το παράδοξο είναι πως οι ευρωπαϊκές οικογένειες στις οποίες ανήκουν τα δύο αυτά κόμματα μοιάζουν να αντιλαμβάνονται τα δίπολα που δημιουργούνται και λαμβάνουν επιτέλους αποστάσεις από τον ιδιότυπο νεοσυντηρητισμό που δημιουργείται. Δεν μπορώ να διαπιστώσω λοιπόν περιθώρια συνεργασίας. Έχουμε εξάλλου επαναλάβει και κατά το παρελθόν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας, ευρεία ή όχι, είναι απαραίτητο, πρώτα και πάνω απ' όλα, να στηρίζεται σε συγκριμένη προγραμματική συμφωνία.

    Ερ: Από εδώ και έπειτα, αλλά και στο δρόμο προς το Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του με αριστερό αποτύπωμα; Σε ποιες κατευθύνσεις;

    Απ: Θα πρέπει καταρχήν να ορίσουμε ποια είναι τα πλαίσια και τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να γίνει αντιληπτό το αριστερό αποτύπωμα στη σημερινή συγκυρία και με δεδομένους τους συσχετισμούς πανευρωπαϊκά. Βιώνουμε τον τελευταίο καιρό μια ολοένα αυξανόμενη αστάθεια, γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων αποσταθεροποίησης, πολεμικών συγκρούσεων, της ανόδου της ακροδεξιάς και της μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη. Μέσα λοιπόν στο ασφυκτικό αυτό κλίμα, θεωρώ ότι αριστερό είναι οτιδήποτε καταφέρνει να προστατεύσει και να διευρύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα, και ταυτόχρονα, σ' αυτές τις συνθήκες της πρωτοφανούς ανεργίας, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, με ταυτόχρονη προστασία, προφανώς, και του περιβάλλοντος.

    Αν συνομολογήσουμε ότι τα παραπάνω είναι ζητήματα και παραδείγματα αριστερής πολιτικής, οι μεγάλες μάχες που θα κληθεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας ή οκταετίας αφορούν ξεκάθαρα στην αποκατάσταση των αδικιών και των ανισοτήτων που έχει δημιουργήσει η καταστροφική λιτότητα και η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος στη χώρα. Ο απεγκλωβισμός της χώρας από τη μέγγενη της αντιαναπτυξιακής -και διαλυτικής σε επίπεδο κοινωνίας- αυτής λιτότητας, η ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας και η άρση της σκληρής επιτροπείας των δανειστών μας, καθώς και η επιστροφή στην ανάπτυξη, με την κοινωνία όμως όρθια, νομίζω πως πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα του σχεδίου μας την επόμενη περίοδο.

    Νίκος Λιονάκης

    [02] Απόψε ή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

    Με ομιλίες βουλευτών άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, και το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφιση του.

    Xθες ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που συγκάλεσεζήτησε από τους υπουργούς να καταθέσουν έως σήμερα προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, έναντι του "παγώματος" των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων. Στη σύσκεψη κλήθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας καθώς επίσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    Ε τω μεταξύ χθες σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία και κοινωνικά δίκαια μέτρα και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι επιβάλει «κόφτη» συντάξεων και μισθών

    Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν ο δημοσιονομικός κόφτης και το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων.

    Από κυβερνητικής πλευράς, υποστηρίχθηκε ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κριτική τους εστιάστηκε στη μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και των συντάξεων και στην επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων.

    Για «κόφτη» μισθών και συντάξεων έκαναν λόγο οι ομιλητές της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για γονάτισμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, η Χρυσή Αυγή για υποδούλωση της χώρας, το Ποτάμι για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ΚΚΕ για οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενοι και η Ένωση Κεντρώων για άδικα και αντικοινωνικά μέτρα.

    ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έδωσαν έμφαση στην σκληρή διαπραγμάτευση, που όπως υποστηρίζουν, έδωσε και δίνει η κυβέρνηση καταφέρνοντας να κρατήσει όρθια την χώρα, ενώ κατηγορούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και χαρακτηρίζουν τις νέες ρυθμίσεις κοινωνικά δίκαιες.

    Διαβάστε επίσης:

    Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου

    Αντιπαράθεση σε επίπεδο εισηγητών κομμάτων για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

    Ντ. Μπακογιάννη: Η ΝΔ θα καταψηφίσει το Υπερταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και θα καταλογίσει ευθύνες

    Κόμμα λωτοφάγων χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Χατζηδάκης, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να παραιτηθεί

    Αλ. Παπαρήγα:Σε συνθήκες καπιταλισμού και το πιο φιλολαϊκό πρόγραμμα να κάνεις δεν θα σε πάει μακριά

    «Το Ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, έχει αρμοδιότητα το χτίσιμο νέων αξιών», ανέφερεο Γ. Σταθάκης

    Σκληρή αντιπαράθεση Πολάκη-Βορίδη στη Βουλή

    Ευ. Βενιζέλος:Αφαίρεση της δικαιοδοσίας πάνω στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πάνω στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου συνιστά το υπερΤαμείο

    Ν. Δένδιας:Πάρτε πίσω το υπερΤαμείο

    Σπ. Δανέλλης:Τα όσα «μη τιμητικά» και επώδυνα ψηφίζονται στο πολυνομοσχέδιο είναι απόρροια των αντιφάσεων της κυβέρνησης

    Β. Αποστόλου:Μπορούμε να παράξουμε νέο πλούτο και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης

    Θ. Παφίλης:Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική

    Α. Λοβέρδος:Για έναν αιώνα, που θα κρατήσει η «εταιρεία ξεπουλήματος» θα κυνηγά την κυβέρνηση η φήμη του μεγαλύτερου ψεύτη της πολιτικής ιστορίας

    Σωκράτης Φάμελλος:Η βιώσιμη σχέση με το χρέος είναι το πρώτο σκαλοπάτι

    [03] Συλλαλητήρια το απόγευμα ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

    Kάλεσμα απευθύνει ηΓΣΕΕγια μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων «κατά του νέου "αντεργατικού" νομοσχεδίου», όπως τονίζει, σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η μόνη απάντηση για τον ελληνικό λαό είναι η μαζική και ενωτική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και ο συνεχής αγώνας.

    Στο συλλαλητήριο καλεί και ηΑΔΕΔΥζητώντας«να μην περάσει το νέο βάρβαρο πακέτο μνημονιακών μέτρων, να μην περάσει ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων και να αποτραπεί η φοροεπιδρομή». Σε μαζική συμμετοχή καλεί τοΠΑΜΕστο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια, «ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, που η κυβέρνηση προωθεί να ψηφιστεί με τη διαδικασία του "επείγοντος", ξανά μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως έκανε και με το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό». Στο συλλαλητήριο καλεί και η ΠΑΣΕΒΕ. Οι προσυγκεντρώσεις για την Αθήνα έχουν οριστεί στις 5 μ.μ.

    Η Λαϊκή Ενότητα καλεί «την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία να κατέβουν μαζικά και μαχητικά και να πλημμυρίσουν την πλατεία Συντάγματος» στις 5:30 το απόγευμα στο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και λαϊκών φορέων στο Σύνταγμα. Σημείο συνάντησης της ΛΑΕ, Όθωνος και Αμαλίας.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες στο «αντιεργατικό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ψηφίζεται απόψε.

    Από χθες πραγματοποιούν48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο μετρό, το τραμ και τονηλεκτρικό σιδηρόδρομο.Ακινητοποιημέναείναιαπό σήμερα τα ξημερώματα έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα λεωφορεία καιτα τρόλεϊ.

    Κανονικά θα κινούνται τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος το Σαββατοκύριακο, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, άμεσα, επειδή οι επιβάτες έχουν, ήδη, προμηθευτεί εισιτήρια για ταξίδια το Σάββατο και την Κυριακή. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει η ΠΟΣ, προκειμένου να αποφασίσει εάν και πότε θα προχωρήσει σε απεργία.

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ

    Αποχή από κάθε εργασία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου,αλλά και κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από την Πέμπτη, 26 Μαϊου, σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, αποφάσισαν σε συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, με αφορμή την πώληση του μετοχικού κεφαλαίων των δύο λιμανιών.

    «Η κυβέρνηση προχωράει ολοταχώς στην πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ, παρά τις διαφωνίες των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των κοινωνικών φορέων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων.

    Επίσης, σημειώνουν ότι «παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις, δεν έχει δοθεί απάντηση στις θέσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων, παρά τη φραστική δέσμευση του πρωθυπουργού».

    [05] Αυστρία:Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

    Τα εκλογικά τμήματα στην Αυστρία άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδος για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου δημοκρατίας, στον οποίο αναμετρώνται ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ και ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

    Περίπου 6,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά έως τις 18.00, ώρα Ελλάδος, ενώ το 14% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει μέσω επιστολικών ψήφων. Με τη λήξη της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα (exit polls), όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάδειξης του νικητή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί σε λίγες ψήφους.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Μια νίκη της ακροδεξιάς όμως μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτημέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.

    Ο Χόφερ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, με ποσοστό 35%. και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων, τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.

    [06] Στη δευτερη θέση η συμμαχία των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά, στην Ισπανία

    Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος στην Ισπανία, ανέβηκε η συμμαχία των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία, αυξάνοντας σε τρεις μονάδες τη διαφορά της από το Σοσιαλιστικό κόμμα που υποχώρησε στην τρίτη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.Η δημοσκόπηση της εταιρίας Metroscopia έδειξε ότι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι προηγείται με 29,9% και ακολουθεί με 23 ,2% η συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά. Το Σοσιαλιστικό κόμμα υποχωρεί στην τρίτη θέση με 20,2% και στην τέταρτη θέση ακολουθούν οι Πολίτες με 15,5%.

    «Με την στρατηγική στροφή της τελευταίας στιγμής που οδήγησε στον συνασπισμό με την Ενωμένη Αριστερά, οι Ποδέμος καταφέρνουν να αλλάξουν το σκηνικό» σημειώνει η ισπανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι «η άθροιση των δυνάμεων του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του Αλμπέρτο Γκαρθόν φαίνεται να αποδίδει ενόψει των εκλογών της 26ης Ιουνίου».Η ισπανική εφημερίδα τονίζει πάντως ότι ακόμη και αν το ισπανικό Σοσιαλιστικό κόμμα έρθει τρίτο, δεν αποκλείεται λόγω του εκλογικού νόμου να αποσπάσει περισσότερες έδρες από την συμμαχία Ποδέμος-Ενωμένης Αριστεράς.Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες θα κυμανθεί γύρω στο 68%-ποσοστό κατά 5 μονάδες μικρότερο από τις προηγούμενες εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου.

    «Η χαμηλή συμμετοχή, όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ευνοεί το Λαϊκό Κόμμα το οποίο διαθέτει μια σταθερή βάση ψηφοφόρων που είναι πιο πιστοί στο κόμμα τους από τους ψηφοφόρους των άλλων δυνάμεων» εκτιμά η El Pais.

    [07] Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στην Κύπρο για τις βουλευτικές εκλογές

    Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία για ανάδειξη των νέων μελών της κυπριακής Βουλής στα εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Δικαίωμα ψήφου έχουν σχεδόν 543.000 εκλογείς.Τις 56 έδρες διεκδικούν 12 κόμματα ή πολιτικοί σχηματισμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Τα κόμματα και οι σχηματισμοί είναι:

    ΑΚΕΛ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ), ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ), ΕΔΕΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΛΑ.Μ), ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΣΗΜΑΙΑ», ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ , ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (Ο.Α.Δ) ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ»

    «Ενισχύστε με την εντολή σας το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.Σήμερα, είπε, είναι η αποφασιστικότερη μέρα που καλούνται οι πολίτες να ασκήσουν αυτό που η δημοκρατία υπαγορεύει και επιβάλλει: να επιλέξουν τους εκλεκτούς που θα αποτελέσουν το νέο νομοθετικό Σώμα.Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, «με βάση το όποιο αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί, θα επιδιώξει συγκλίσεις και συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα, είτε αυτά αφορούν το Κυπριακό, είτε αφορούν μεταρρυθμίσεις του κράτους».

    Ο Πρόεδρος της απελθούσας Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Πάφο, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για ανάδειξη της νέας Βουλής. Ασκώντας το εκλογικό μας δικαίωμα, τόνισε: «δεν πρέπει να ξεχνάμε την σκλαβωμένη πατρίδα μας και το υπέρτατο χρέος να αγωνιστούμε για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής».

    [08] Γ.Κατρούγκαλος: Ο πρωθυπουργός θα πει κάτι καλύτερο για το ΕΚΑΣ στη Βουλή

    Σε προαναγγελία ότι ο πρωθυπουργός θα πει στη Βουλή πως δεν θα χρειαστεί οι δικαιούχοι να επιστρέψουν πίσω τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, κι επισήμανε ότι «και ένα ευρώ να χάνει κάποιος πολίτης από το επίδομα, είναι πολύ κακό».

    «Υπογράφω και με τα δύο χέρια μου ότι δεν είναι φοροφυγάδες οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και σημείωσε ότι ακόμα και χάνοντας το ΕΚΑΣ, διατηρείται το δικαίωμα των δικαιούχων για φθηνότερα φάρμακα. Αναφορικά με τις συντάξεις, ο υπουργός επισήμανε ότι οι χαμηλές θα ανέβουν στο τέλος του έτους, ενώ έκανε γνωστό ότι τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης θα καταβάλλονται με 20 χρόνια ασφάλισης. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε, ότι από τονΙούλιο θα γίνουν οι «λίγες» -όπως τις χαρακτήρισε- μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. «Δεν θα πέσουμε έξω. Δεν θα υπάρχει 'κόφτης' σε μισθούς και συντάξεις», υπογράμμισε.

    «Βασικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι η φτώχεια των ανέργων των μονογονεϊκών οικογενειών και της παιδικής φτώχειας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι, εφόσον από το επόμενο εξάμηνο υπάρξει επιστροφή στην Ανάπτυξη, το Ασφαλιστικό θα είναι βιώσιμο. «Μέχρι το 2060 θα πάμε με αυτό το ασφαλιστικό μοντέλο» δήλωσε, τονίζοντας ότι «η γενιά των πενηντάρηδων επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο».

    Για τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το μυστικό είναι να έχεις θέσεις, ενώ σημείωσε ότι για τις ομαδικές απολύσεις το ΔΝΤ είναι απομονωμένο και υπογράμμισε «Δεν θα πάμε σε χειρότερο από αυτό του ευρωπαϊκού μοντέλου».

    [09] Μάξιμος Χαρακόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Θα βρεθούμε μπροστά σε "τοίχο" και τότε θα είναι η ώρα του "κόφτη"

    Με σκληρή γλώσσα επιτίθεται στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την χαρακτηρίζει ανεύθυνη και ανεπαρκή και εκτιμά ότι το μοντέλο της πολιτικής που εφαρμόζει θα αποτύχει.Για τη σημερινή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή λέει ότι η στάση της ΝΔ υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και κάνει λόγο για φοροκαταιγίδα που θα χτυπήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες παραγωγούς. Επ' αυτού προσθέτει μάλιστα ότι «θα βρεθούμε μπροστά σε "τοίχο" και τότε θα είναι η ώρα του "κόφτη"».Με την ιδιότητα του τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ ο κ. Χαρακόπουλος επικρίνει και την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της εκπαίδευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα έργα και οι ημέρες ΣΥΡΙΖΑ θα γραφτούν με τα μελανότερα χρώματα».Παράλληλα επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για τους χειρισμούς της στην αγροτική πολιτική.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

    - Απόψε στη Βουλή θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα υπόλοιπα μέτρα που συμφωνήθηκαν για να κλείσει η αξιολόγηση. Η ΝΔ απ' ό,τι φαίνεται, με εξαίρεση ίσως κάποια άρθρα, θα το καταψηφίσει. Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι έτσι δεν θέτετε ως προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον;

    Ότι η στάση μας, αντιθέτως, υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όπως το υπηρέτησε σταθερά όλα τα χρόνια της κρίσης. Γιατί το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που φέρνει το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι άδικο, αντιαναπτυξιακό και θα οδηγηθεί γρήγορα στην αποτυχία. Η "πρώτη φορά Αριστερά", αφού περιπλανήθηκε σε τυχοδιωκτικούς δρόμους επί μήνες, πληγώνοντας βαριά την εθνική οικονομία και την εικόνα της χώρας παγκοσμίως, έκανε μια μεγαλειώδη τούμπα. Όπως είπαν, είχαν "αυταπάτες" και τώρα είδαν το φως το αληθινό. Όμως, στην πραγματικότητα και πάλι ψεύδονται. Γιατί αυτό που προσπαθούν είναι να γαντζωθούν για λίγο ακόμη στην εξουσία.

    Είναι φανερό ότι δεν στοχεύουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Το μυαλό τους είναι "κολλημένο" πώς θα αρπάξουν περισσότερους φόρους από ό,τι έχει μείνει ακόμη ζωντανό στην παραγωγική μας δομή. Ό,τι δεν έχει εξοντωθεί από την κρίση έχει επικηρυχθεί. Προσδοκούν με τους φόρους και στον αέρα που αναπνέουμε, να κρατήσουν τα πράγματα χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Είναι όμως γελασμένοι. Η κοινωνία ό,τι έδωσε, έδωσε. Τώρα πια ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Κι αφού η νέα φοροκαταιγίδα κτυπήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες παραγωγούς, θα βρεθούμε μπροστά σε "τoίxo". Και τότε θα είναι η ώρα του "κόφτη". Άλλη μια μνημειώδης επιτυχία της "πρώτης φορά Αριστερά". Αυτά βλέπει και ο κόσμος και τους γυρίζει την πλάτη.

    - Σας κατηγορούν, επίσης, ότι στην πραγματικότητα δεν θέλατε να κλείσει η αξιολόγηση, σε συνδυασμό με το αίτημά σας για εκλογές. Θα ήταν προτιμότερο λέτε, όντως τώρα, η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες;

    Θυμίζω ότι την αξιολόγηση την τρέναρε η ίδια η κυβέρνηση. Ήταν να κλείσει τον Οκτώβριο. Πέρασε το 2015, και μετά μας έλεγαν, μια το Πάσχα των Καθολικών, μια το Πάσχα των Ορθοδόξων, που θα έκανε και... Ανάσταση η ελληνική οικονομία. Και φθάσαμε στα τέλη του Μαΐου, μπαίνουμε στο καλοκαίρι και ακόμη η αξιολόγηση. Ποιος φταίει γι' αυτό; Η Νέα Δημοκρατία; Ή το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια παντελώς ανεύθυνη, εκτός από ανεπαρκή, κυβέρνηση;

    Απ' όταν ανέλαβαν πρώτη φορά την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 συνεχώς μας επιβεβαιώνουν ότι δεν δίνουν δεκάρα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, για τις καταστροφές που επισωρεύουν στην οικονομία, στη διεθνή θέση της. Ρισκάρουν, μπλοφάρουν, κωλυσιεργούν και μονίμως ψεύδονται. Κάνουν επικοινωνιακή πολιτική. Για να πείσουν την κοινωνία ότι κάνουν έργο ή ότι διαπραγματεύονται σκληρά. Και φέρνουν τα πράγματα στο αμήν για να περάσουν άρον-άρον ότι έχουν συμφωνήσει.

    Εμείς φωνάζαμε ότι έπρεπε να τελειώσει αυτή η παράσταση, όσον δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί η αβεβαιότητα έπληττε την οικονομία, γιατί αύξαναν τα λουκέτα και τα χρέη. Και είχαμε δίκιο. Κι αυτό επιβεβαιώνουν οι αριθμοί. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή έχει να παρουσιάσει μόνον αρνητικό έργο. Γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε για τις εκλογές. Όχι γιατί θέλουμε την εξουσία -ειδικά μέσα σε τέτοιες συνθήκες-, αλλά γιατί η κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση σημαίνει μεγαλύτερη ζημιά για τη χώρα.

    - Ασκείτε έντονη κριτική για τα μέτρα στη σημερινή κυβέρνηση ενώ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα περικοπών. Πού είναι η διαφορά;

    Η κριτική μας προς αυτή την κυβέρνηση και στο μνημόνιο που φέρνει είναι ότι πρόκειται για ένα λανθασμένο μείγμα μέτρων. Η συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης εναντίον του κορμού της παραγωγικής μας δομής θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία. Θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων, σε υποχώρηση της παραγωγικότητας σε πολλούς κλάδους, σε οικονομικό αδιέξοδο εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που ακόμη στέκονται όρθιοι στα χρόνια της κρίσης. Και μέσα σε αυτούς να συμπεριλάβω και τους αγρότες, τους οποίους αυτή η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει, παρά το ότι πήρε την ψήφο τους.

    Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ διέπονται από τις εμμονές και τις ιδεοληψίες του, από την αποστροφή του προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, από την φιλοσοφία τύπου Καρανίκα, που βλέπει την καριέρα σαν χολέρα. Προσπαθούν να επιβάλουν ένα μοντέλο που έχει αποτύχει. Και θα αποτύχει εκ νέου. Είναι ένας παραλογισμός, καθώς η φορολόγηση των πάντων θα πλήξει τους πάντες. Και καθώς θα αποτύχει σύντομα, θα έλθει η ώρα και των μισθών. Έτσι δεν έρχεται όμως η ανάπτυξη. Έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς διέξοδο.

    - Αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ ακούγονται επικριτικές απόψεις για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείτε. Άλλοι θα την ήθελαν πιο σκληρή, άλλοι τη θεωρούν χαλαρή... Εσείς τι λέτε επ' αυτού;

    Δεν νομίζω ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρές διαφοροποιήσεις σε απόψεις και εκτιμήσεις για την αντιπολιτευτική μας τακτική. Το αντίθετο, θα έλεγα. Όλο το προηγούμενο διάστημα επιδείξαμε μια υπεύθυνη στάση χωρίς τις συνήθεις, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, λεκτικές υπερβολές, αλλά με απόλυτα δικαιολογημένη αυστηρότητα απέναντι στις κυβερνητικές παλινωδίες.

    Πάντοτε ήμασταν έτοιμοι με προτάσεις να συμβάλουμε στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων και στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά, βεβαίως, της κυβέρνησης δεν υπήρχε καμία διάθεση ούτε να ακούσει ούτε να συναινέσει. Με νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τροπολογίες της τελευταίας ώρας, με διατάξεις φωτογραφικές, προσπαθούσε να περάσει τα δικά της. Όλα τα άλλα ήταν για το θεαθήναι, για την επικοινωνία. Είναι το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν. Να δημιουργούν εντυπώσεις και να παραπλανούν. Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο της σκληρής κριτικής σε μια καταστροφική, όπως πιστεύουμε, για τον τόπο κυβέρνηση και παράλληλα στη διατύπωση ενός λόγου συγκροτημένου και εποικοδομητικού, για το πώς η πατρίδα μας θα μπορέσει και πάλι να ορθοποδήσει.

    - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μερικές ημέρες έκανε λόγο για την ανάγκη συγκρότησης μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας με κεντρικό εκφραστή τη ΝΔ. Επικρότησε μάλιστα τη στάση της Δράσης και του Ποταμιού. Είναι πιθανό, πιστεύετε, να προκύψει και προεκλογική συνεργασία της ΝΔ με αυτά τα κόμματα;

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε μια φάση ανόδου. Η αποδοχή που έχει από τους πολίτες διευρύνεται. Έχουν συμβάλλει σε αυτό και η απόλυτη απομυθοποίηση της "πρώτης φοράς Αριστερά" και η καταστροφική πολιτική τους σε όλους τους τομείς από την οικονομία μέχρι το μεταναστευτικό και την παιδεία, όλους αυτούς τους μήνες. Και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η προσπάθεια για την ανόρθωση της χώρας θέλει τη συσπείρωση όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής -κόμματα και προσωπικότητες- όσο όμως και στο επίπεδο της κοινωνίας. Άνθρωποι ικανοί, με γνώσεις και όραμα πρέπει να συμμετάσχουν σ' αυτήν την προσπάθεια. Και η Νέα Δημοκρατία είναι εκ των πραγμάτων ο καταλύτης για την επιτυχία της. Νομίζω, χωρίς να θέλω να προκαταβάλλω, πως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο.

    - Να έρθω στα θέματα της παιδείας. Ασκείτε έντονη κριτική στον υπουργό κ. Νίκο Φίλη σχεδόν για όλα τα ζητήματα. Δηλαδή δεν υπάρχει κάτι που να θεωρείτε ότι ο υπουργός Παιδείας το έχει κάνει σωστά;

    Μα όσο καλές προθέσεις να έχει κάποιος, κι εμείς αποδείξαμε ότι είχαμε, δεν μπορεί παρά να είναι απογοητευμένος απ' όσα συμβαίνουν στην εκπαίδευση. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται ολιγωρία και ανεπάρκεια. Αυτό αποτυπώθηκε στα τεράστια κενά των σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το κυριότερο, όμως, όλων είναι οι επικίνδυνες ιδεοληψίες από τις οποίες διακατέχεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Όταν ο κ. Μπαλτάς, ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας, είχε πει το περίφημο ότι η "αριστεία είναι ρετσινιά", θεωρήσαμε ότι ήταν μια λεκτική υπερβολή, μια περιθωριακή ιδιοτροπία. Όμως όχι, είναι κυρίαρχη αντίληψη όλου αυτού του χώρου, ο οποίος από το 4% βρέθηκε στην εξουσία. Αυτή η αρνητική προσέγγιση για την αξιοκρατία, για την ανάδειξη του καλύτερου, για την επιβράβευση της εργασίας, διέπει όλες τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Κοιτάξτε τι έκαναν με τα πρότυπα σχολεία, και τώρα με τα ολοήμερα. Εξίσωση προς τα κάτω, ισοπέδωση στο όνομα της ισότητας. Νομίζω ότι τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση θα γραφούν με τα μελανότερα χρώματα.

    - Την ίδια εκτίμηση θα κάνατε και για τον αγροτικό τομέα; Έχετε θητεύσει αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά προέρχεσθε και από αγροτικό νομό, οπότε έχετε άποψη από πρώτο χέρι...

    Ο αγροτικός κόσμος βρέθηκε από το καλοκαίρι στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Λησμονώντας όλα όσα μεγαλεπήβολα έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, επέλεξε γεωργοί και κτηνοτρόφοι να αποτελέσουν τη δεξαμενή της πιο άγριας φορολόγησης, που θα πλήξει καίρια τον πρωτογενή τομέα. Και εξακολουθεί, ακόμη, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο, υποστηρίζοντας ότι το 95% των αγροτών δεν θίγεται από το φορολογικό-ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση. Ακολουθούν γκεμπελίστικες μεθόδους. Όσο πιο μεγάλο ψέμα τόσο πιο πιστευτό! Όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και μόλις έρθει ο λογαριασμός στους αγρότες θα κλάψει κάθε πικραμένος.

    Θυμίζω ότι στα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωτογενή τομέα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, η εκτίναξη του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων στο 23%, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, η κατάργηση της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.

    Τη "φροντίδα" που επιφύλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες την βλέπουμε και στην περίπτωση του γάλακτος. Ενώ είχαμε πολεμήσει να μην αυξηθεί ο χρόνος διάρκειας του φρέσκου γάλακτος -αν θυμάστε τότε παραιτήθηκα από αναπληρωτής υπουργός γι' αυτό τον λόγο και η αύξηση περιορίστηκε σε δύο μέρες- τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε το φρέσκο γάλα αορίστου χρόνου!. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των εισαγωγών και τα τελεσίγραφα στους Έλληνες κτηνοτρόφους να μειώσουν την τιμή που πουλούν το γάλα τους, ενώ η τιμή στο ράφι παραμένει στα ύψη! Μήπως, να τους δώσουμε και συγχαρητήρια για όλα αυτά;

    Νίκος Αρμένης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 May 2016 - 8:32:21 UTC