Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε από βουλευτής η Β. Κατριβάνου, ο Γ. Κυρίτσης αναμένεται να καταλάβει την έδρα
  • [02] Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός χώρας
  • [03] Οκτακομματική βουλή για πρώτη φορά στην Κύπρο
  • [04] Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του μουλά Μανσούρ
  • [05] Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Γιλντιρίμ
  • [06] Ο Χρυσός Φοίνικας στην ταινία «Daniel Blake» του Βρετανού Κεν Λόουτς
  • [07] Στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός, το απόγευμα η συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Το παραμύθι της ΝΔ δεν έχει δράκο. Ο δημοσιονομικός κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί
  • [09] Αυστρία: Λόγω ισοψηφίας οι επιστολικές ψήφοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

  • [01] Παραιτήθηκε από βουλευτής η Β. Κατριβάνου, ο Γ. Κυρίτσης αναμένεται να καταλάβει την έδρα

    Την παραίτηση της από βουλευτής ανακοινώνει η Βασιλική Κατριβάνου, με ανάρτηση-επιστολή της που δημοσιοποίησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook με τίτλο: «Παραίτηση».

    Κατά τηχτεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή, η κ. Κατριβάνου (Β΄ Περιφέρεια Αθηνών) ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το άρθρο για το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων της Δημόσιας Περιουσίας και την τροπολογία που αφορά την Αυτόματη Δημοσιονομική Προσαρμογή.

    Στην ανάρτηση της, η κ. Κατριβάνου χαρακτηρίζει την αποψινή απόφαση της να παραιτηθεί από βουλευτής ως «πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία» για εκείνη. Αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθει «να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής» και προσθέτει πως «ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική». «Γι' αυτό και παραιτούμαι», τονίζει.

    Αναλυτικά η ανάρτηση της Βασιλικής Κατριβάνου:

    «ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Aποφάσισα, απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα.

    Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας-ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι' αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία»-αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.

    Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, μέσα και έξω από τον Σύριζα, με τους οποίους βρεθήκαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θα κάνω μια ξεχωριστή, ονομαστική αναφορά στους άμεσους συνεργάτες μου, μετά τον Ιούνιο του 2012, είτε συνεχίσαμε μαζί είτε αποχώρησαν κάποια στιγμή: την Ειρήνη Βλάχου, τον Δημήτρη Ιωάννου, την Κατερίνα Κνήτου, τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, την Κλειώ Παπαπαντολέων, την Ελένη Σπαθανά, τον Σπύρο Τσουκαλά, τον Γιάννη Χατζηδημητράκη. Πολύ μεγάλο μέρος όσων έκανα οφείλεται σε όλους και όλες εσάς που βρεθήκαμε μαζί, στη συλλογική προσπάθεια, τα οράματα και τις σχέσεις μας. Ευχαριστώ, θερμά, ακόμα όλους όσους και όσες με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν.

    Τελειώνοντας θέλω να πω (πέρα από το ότι αναλαμβάνω, προσωπικά και πολιτικά, την ευθύνη για ό,τι έκανα και δεν έκανα και δεν μου φταίνε κάποιοι «άλλοι») ότι τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά-έναν βίο αξιοβίωτο.Βασιλική Κατριβάνου»

    Ο Γιώργος Κυρίτσης αναμένεται να καταλάβει την έδρα

    Ο Γιώργος Κυρίτσης αναμένεται να καταλάβει την έδρα της παραιτηθείσας από το βουλευτικό αξίωμα Βασιλικής Κατριβάνου, ως πρώτος επιλαχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

    [02] Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός χώρας

    Επέμεινε στην επίθεσή του στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην σύντομη απάντησή του στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

    Για την διαμαρτυρία του πρωθυπουργού για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του στην ομιλία του είπε: "Πριν από 15 ημέρες χρησιμοποιήσατε την φράση περί "αυταπάτης". Τι είναι ένας πρωθυπουργός που αναγνωρίζει αυταπάτη, καταρτισμένος; Ένας πρωθυπουργός που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα δώσει 13η σύνταξη τι είναι, ειλικρινής είναι;".

    Συνεχίζοντας ανέφερε: "Η διαρκής επίκληση της δεύτερης εκλογικής σας νίκης δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για το πρώτο εξάμηνο του 2015" και επανέλαβε την πρόταση του για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και το πως φθάσαμε στα capital controls.

    Είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης: "Στοιχίσατε 21 δισ. ευρώ σε απώλεια του ΑΕΠ. Αναφέρεστε στην συμφωνία που ψηφίσαμε πράγματι τον Αύγουστο του 2015 για να κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ. Όμως που αναφέρεται στην συμφωνία το "υπερταμείο" μέχρι το 2115; Πού αναφέρεται ότι δεν πρέπει η διοίκησή του να λογοδοτεί στην Βουλή των Ελλήνων; Πότε μπήκε ο "κόφτης" στον δημόσιο διάλογο; Μετά από την δημοσιοποίηση των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ. Ο "κόφτης" είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας. Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το πακέτο που φέρατε θα αποδώσει γι αυτό σας επέβαλαν τον κόφτη. Δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδος. Θα επιδιώξετε εσείς στόχο 2% για πρωτογενή πλεονάσματα; Δεν μπορείτε να το πετύχετε γιατί δεν είσαστε αξιόπιστος συνομιλητής.

    Μας είπατε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν από το 2010 ήταν 90 δισ. Στον προϋπολογισμό σας όμως αναφέρονται 60 δισ.".

    Απαντώντας σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού είπε: "Μιάς και επικαλείστε δηλώσεις ξένων σχολιάστε την δήλωση Ντομπρόφσκις ότι η επιλογή του μίγματος των φόρων ήταν δική σας επιλογή. Δική σας επιλογή ήταν να δώσετε και 150 εκατομμύρια ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, να δημιουργείται δομές στο δημόσιο και να προσλαμβάνετε κολλητούς και φίλους. Εμείς μειώσαμε 30% την εισφορά αλληλεγγύης, το ΦΠΑ στην εστίαση, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όταν κι εσείς τα πετύχετε ελάτε να μας το πείτε".

    Κλείνοντας απάντησε στον Πάνο Καμμένο που ρώτησε πώς θα αισθάνονται οι βουλευτές της ΝΔ την Τρίτη το βράδυ "Εσείς πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε τα δικά σας βίντεο που λέγατε ότι διαπραγματεύονται στα τέσσερα και υποσχόσασταν όλα όσα δεν εφαρμόσατε;".

    [03] Οκτακομματική βουλή για πρώτη φορά στην Κύπρο

    Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Κύπρου στην Βουλή, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, θα εκπροσωπούνται οκτώ κόμματα. Ανάμεσα τους είναι και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ), το οποίο δηλώνει «αδελφό» κόμμα με την «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα. Σημαντικό είναι ότι την είσοδο στην Βουλή των «μικρών» κομμάτων δεν απέτρεψε η αύξηση από το 1,8 στο 3,6% του εκλογικού μέτρου για την συμμετοχή στην δεύτερη κατανομή εδρών. Ρεκόρ σημείωσε η αποχή , η οποία για πρώτη φορά έφτασε στο 33,26%. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παραμένουν πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα , αλλά με μειωμένα τα ποσοστά τους από το 2011.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε σύνολο εγγεγραμμένων 543.186, ψήφισαν:362.541 (66.74%) Αποχή:180.645 (33.26%) Έγκυρα:351.390 (96.92%) 'Ακυρα:7.673 (2.12%) Λευκά:3.478 (0.96%). Τα οκτώ κόμματα, που εισέρχονται (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011) στην Βουλή εξασφάλισαν:

    Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69%(-3,7%)

    ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις 25,67%(-7,1%)

    Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49%(-1,3%)

    ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18%(-2,8%)

    Συμμαχία Πολιτών 6,01%(+6%)

    Αλληλεγγύη 5,24%(+5,2%)

    Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών 4,81%(+2,6%)

    Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71%(+2,6%)

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον, το κόμμα κατάφερε να παραμείνει η πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, αναγνωρίστηκε η υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που απέτρεψε την οικονομική καταστροφή και τελικά να πετύχει την έξοδο και από το μνημόνιο.

    Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι ο ΔΗΣΥ είναι η μοναδική κυβερνώσα παράταξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία εφάρμοσε ένα σκληρό μνημόνιο και παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα.

    «Παίρναμε τα μηνύματα από τους πολίτες και γνωρίζαμε ότι θα είχαμε απώλειες ποσοστών, αλλά ακόμα και στην προεκλογική εκστρατεία, δεν μοιράζαμε υποσχέσεις», ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα του ήταν και θα εξακολουθήσει να αποτελεί την ασπίδα στήριξης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία στη Βουλή.

    Ο τόπος, πρόσθεσε, χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση, μακριά από λαϊκισμούς, για να συνεχίσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης.

    Από αύριο, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για την απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή και για την τόνωση της οικονομίας μας.

    Το στέλεχος του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι μαύρη όχι μόνο για το κόμμα του, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο.

    Και αυτό, όπως είπε, γιατί μπήκε στη Βουλή το ΕΛΑΜ, ένα κόμμα που είχε ζητήσει να ενταχθεί στο κοινοβούλιο ως παράρτημα της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος,δήλωσε ότι, υπό τις περιστάσεις, αυτό που πέτυχε το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ένας άθλος και μια τεράστια επιτυχία.

    [04] Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του μουλά Μανσούρ

    Ο ηγέτης του Αφγανών Ταλιμπάν, ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, σκοτώθηκε σε επιδρομή μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους στο Πακιστάν, παραδέχτηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής υψηλόβαθμα στελέχη των ισλαμιστών ανταρτών, ενώ η ηγεσία του κινήματος συνεδριάζει για να ορίσει τον διάδοχό του.

    Ο θάνατος του μουλά Μανσούρ κατάφερε βαρύ πλήγμα στο ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με την διάσπαση των δυνάμεών των, καθώς μερικοί μαχητές του αυτομόλησαν και προσχώρησαν στις δυνάμεις του τοπικού σκέλους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.Αρχηγός των Ταλιμπάν από το περασμένο καλοκαίρι ο μουλάς Μανσούρ διαδέχθηκε τον μουλά Ομάρ, ιδρυτή του κινήματος μετά τον θάνατό του.

    Ο Μανσούρ σκοτώθηκε χθες σε επιδρομή που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πακιστανική επαρχία του Μπαλουτσιστάν.

    [05] Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Γιλντιρίμ

    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο νεοεκλεγείς αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Νωρίτερα, είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

    [06] Ο Χρυσός Φοίνικας στην ταινία «Daniel Blake» του Βρετανού Κεν Λόουτς

    Ο Χρυσός Φοίνικας, το βραβείο για την καλύτερη ταινία, του 69ο κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην ταινία "Daniel Blake" του Βρετανού Κεν Λόουτς.

    Το Μεγάλο βραβείο (Grand Prix) για την πιο πρωτότυπη ταινία στο 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην ταινία "Juste la fin du monde", του 27χρονου Καναδού Ξαβιέ Ντολάν.

    Το βραβείο γυναικείου ρόλου στην Φιλιππινέζα Ζακλίν Ζοζέ για την ερμηνεία της στην ταινία "Ma'Rosa" του Μπριγιάντε Μεντόσα ενώ το βραβείο ανδρικού ρόλου στον Ιρανό Σαχάμπ Χοσεϊνί για την ερμηνεία του στην ταινία "Le Client" του Ασγάρ Φαρχαντί.

    [07] Στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός, το απόγευμα η συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν

    Με τα βλέμματα στραμμένα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνστην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πάρουν μέρος στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θεωρείται «κλειδί»για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

    Η διμερής συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ρ.Τ. Ερντογάν

    Η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

    Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

    Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας θα έχει ομιλίες και παρεμβάσεις.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ:

    Το πρόγραμμα ξεκινάμε την υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center), 07:30-07:50. Εν συνεχεία, πραγματοποιείται η συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον γγτου ΟΗΕ και ακολουθεί η Τελετή Έναρξης Εργασιών της Συνόδου. Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15. Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει επίσης και στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού".

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Το παραμύθι της ΝΔ δεν έχει δράκο. Ο δημοσιονομικός κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί

    Για ρητορική που τροφοδοτεί την ρητορική της ακροδεξιάς κατηγόρησε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της ΝΔ στη δευτερολογία του. «Μιλήσατε για άρση εθνικής κυριαρχίας και προδοσία», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και υπογράμμισε ότι οι πρόνοιες είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν ότι τα τρία μέλη του Ταμείου θα είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. «Δική σας είναι η ακραία γραμμή περί προδοσίας! Να ξέρετε ότι την προηγούμενη φορά που ακούστηκε σε αυτόν τον τόπο η μομφή της προδοσίας στην αριστερά είχαμε άσχημα ξεμπερδέματα ως τόπος!», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα μπορεί να επιβάλλει στην ελληνική πλευρά να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί.

    Το Ταμείο δεν θα εκποιεί αλλά θα αξιοποιεί τις χρηματοροές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας ενώ στην κριτική για το βίο αυτού του Ταμείου ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει να έχει διάρκεια ζωής όσο και η διάρκεια ζωής του νέου δανεισμού. «Το να έχει μεγάλο χρόνο ζωής αυτό το ταμείο είναι θετικό για το δημόσιο συμφέρον. Γιατί όταν είναι μικρός χρόνος αυτό που προβλέπει η αγορά είναι η εκποίηση και όλοι συμφωνούν ότι είναι επωφελέστερο να μείνει και να μην εκποιηθεί από ότι να πωληθεί κοψοχρονιά και μάλιστα την περίοδο της κρίσης».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι το Ταμείο θα παράγει αξίες και χρηματοροές οι μισές εκ των οποίων θα κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία και όχι στον κουβά του χρέους.

    Αναφορικά με την κριτική Μητσοτάκη για τις δημοσιονομικές προσαρμογές και την απειλή εξεταστικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καταλάβει ότι «το παραμύθι δεν έχει δράκο» γιατί η κυβέρνηση υπερέβη το στόχο του πλεονάσματος την πιο δύσκολη χρονιά. Είπε ακόμη ότι η αντιπρόταση της ΝΔ ήταν να υλοποιηθούν τα μέτρα 7,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση που ποτέ δεν έκλεισε. «Την 5η αξιολόγηση δεν την κλείσατε διότι εμπεριείχε πολύ σκληρά μέτρα πολύ πιο σκληρά από αυτά στα οποία αναγκαστήκατε μετά το συμβιβασμό και δεν αντέχατε να φέρετε προς ψήφιση στη Βουλή», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ.

    Αναφερόμενος στους έμμεσους φόρους και την κριτική του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η πρόταση των δανειστών ήταν η πρωτοφανής άνοδος του φόρου στην ενέργεια και το νερό που θα έπληττε τα νοικοκυριά. «Αντί αυτού κάναμε την επιλογή να πάει ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%».

    Για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, είπε ότι η ΝΔ είχε βάλει όλα τα λεφτά στο μαύρο πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ.. «Είχατε συνηθίσει όταν κάτι ζητούσε το ΔΝΤ στη δική σας περίοδο να είναι νόμος. Δεν προβλέψατε ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι απομονωμένη και ότι ισχυρότατες συμμαχίες στην Ευρώπη θα υπάρξουν για στηρίξουν το δίκαιο αίτημα ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιβαρυνθούν άλλο. Είχατε πειστεί ότι θα μας τα επιβάλουν. Και είχατε ετοιμαστεί να ράβετε κοστούμια . Κρατήστε τα. Θα τα χρειαστείτε τα κοστούμια. Εμείς δεν θα πέσουμε. Πολύ φοβάμαι ότι θα διαψευστείτε για άλλη μια φορά στην επιθυμία σας κύριε Μητσοτάκη να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός διορθωτής», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε: «Δεν θα ενεργοποιηθεί κύριε Μητσοτάκη γιατί θα έχουμε ανάπτυξη και περνάμε σε άλλη εποχή». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», προειδοποίησε όμως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Πολύ φοβάμαι κύριε Μητσοτάκη ότι τότε θα ενεργοποιηθούν άλλοι κόφτες. Πολιτικοί κόφτες και θα χάσετε πάλι τις εκλογές», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

    [09] Αυστρία: Λόγω ισοψηφίας οι επιστολικές ψήφοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

    Μόνον αργά το απόγευμα της Δευτέρας θα είναι δυνατόν να ειπωθεί ποιος θα είναι για τα επόμενα έξι χρόνια ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, όταν πλέον θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονται σε περίπου 900.000 και αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.

    Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων της κάλπηςτο βράδυ της Κυριακής, προηγείται ο 45χρονος υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, με 51,9%, του 72χρονου υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 48,1%.

    Συνοπολογιζόμενων και των προβλέψεων για το αποτέλεσμα των επιστολικών ψήφων με ένα ποσοστό λάθους στο 0,7%, το τελικό αποτέλεσμα φέρεται ότι θα είναι στο 50 - 50 για έκαστο των υποψηφίων, που σημαίνει ότι και στο οριστικό τελικό αποτέλεσμα η διαφορά των δύο υποψηφίων θα είναι ιδιαίτερα οριακή, σε λίγες μόνον χιλιάδες ψήφους, όποιος και να είναι τελικά ο νικητής και ως εκ τούτου ο μελλοντικός ομοσπονδιακός πρόεδρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 May 2016 - 4:32:24 UTC