Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Ντομπρόσβκις: Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής
  • [02] Επιτυχής ο διάλογος για την Παιδεία, δήλωσε ο Ν. Φίλης
  • [03] Σ. Φάμελλος: Δεν γίνεται καμία ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας
  • [04] Αν δεν υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει, υποστηρίζει το Ποτάμι
  • [05] Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών
  • [06] Ειδομένη: Στο τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή
  • [07] «Ανοιχτές πόρτες» στα οινοποιεία όλης της χώρας
  • [08] Ανθρώπινα υπολείμματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair δείχνουν έκρηξη
  • [09] Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει «ένα παιχνίδι για φίλους»
  • [10] Μήνυμα του ΠτΔ στο Παγκόσμιο Συνέδριο "Αριστοτέλης 2400 χρόνια"
  • [11] Φ. Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε βάζοντας το καπέλο του Τσάβες και κατέληξε με την περούκα της Θάτσερ
  • [12] Έφτασαν σε Σίνδο και Δερβένι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται από την Ειδομένη
  • [13] Γ.Ντάισελμπλουμ: Η εκταμίευση της δόσης πιθανόν τις προσεχείς εβδομάδες
  • [14] Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης

  • [01] Β. Ντομπρόσβκις: Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής

    Σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

    «Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων προ ολίγων ημερών. Όπως είπε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογηθούν πλήρως από τους θεσμούς.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

    Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

    [02] Επιτυχής ο διάλογος για την Παιδεία, δήλωσε ο Ν. Φίλης

    «Επιτυχή», χαρακτήρισε το διάλογο για την Παιδεία ο Νίκος Φίλης, υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση επί του πορίσματος των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο του διαλόγου. «Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η συναίνεση στα εκπαιδευτικά θέματα», προσέθεσε ο υπουργός, «αλλά την αναζητούμε».

    Ο κ. Φίλης ανέφερε την αναγκαιότητα διεξαγωγής «ενός ακόμα διαλόγου», καθώς συντρέχουν «διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και δεν υπάρχει το ευρύχωρο πλαίσιο άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής που υπήρχε κατά το παρελθόν». Επίσης, τόνισε ότι βασική επιδίωξη και κατά τη διάρκεια του διαλόγου, αλλά και μετά το πέρας του, είναι να υπάρξει ένα σχολείο «ποιότητας και ισότητας».

    Επίσης, ο κ. Φίλης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για «μαζικούς διορισμούς» στο χώρο της εκπαίδευσης, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία από τον Σεπτέμβρη του 2017 και ανέφερε ότι, αν δεν αργούσε η αξιολόγηση, οι διορισμοί θα ήταν ήδη πραγματικότητα.

    Εξάλλου, ο υπουργός τόνισε ότι για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στόχος είναι ένα ευέλικτο σχολείο, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, μέσα στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισότητας, ενώ για τη δευτεροβάθμια, και ιδιαίτερα για το θέμα των εξετάσεων, ανέφερε: «Το ελληνικό σχολείο δυστυχώς στενάζει κάτω από τις εξετάσεις. Οφείλουμε να αναζητήσουμε προγράμματα που θα δίνουν μεγαλύτερο χρόνο στον ωφέλιμο χρόνο, που είναι ο χρόνος διδασκαλίας».

    Ακόμη, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για νομοθετική πρωτοβουλία για την παροχή από το δημόσιο σχολείο πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, αλλά και πτυχίου πληροφορικής.

    Τέλος, στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι είναι υπό συζήτηση το θέμα της αναμόρφωσης του μαθήματος των θρησκευτικών και των μαθηματικών.

    [03] Σ. Φάμελλος: Δεν γίνεται καμία ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας

    Δεν υπάρχει περίπτωση ενεχυρίασης της δημόσιας περιουσίας, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, μέσω του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι θα μεταφερθούν σ? αυτό μόνο τα ιδιωτικά ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών.

    «Δεν είναι ταμείο ξεπουλήματος, δεν ακολουθούμε τα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», είπε μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε ότι αν η κυβέρνηση σκόπευε να ξεπουλήσει τα ακίνητα, τότε θα συμφωνούσε με τους δανειστές στη δημιουργία ενός ταμείου, με χρονικό ορίζοντα δέκα ετών. Εξήγησε ότι η διάρκεια λειτουργίας του ταμείου είναι 99 έτη προκειμένου ?όπως επισήμανε? να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τα οφέλη από τις οικονομικές συνεργασίες που θα προκύψουν μέσω της αξιοποίησης. Ο κ. Φάμελλος είπε, ακόμα, ότι δεν θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο τα στρατόπεδα, τα σχολεία, ή τα υπουργεία, τόνισε ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι ανταλλάξιμη και επισήμανε ότι ακόμα και ένα ποσοστό από τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα ενταχθούν.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, είπε ότι ήταν ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία, χαρακτήρισε «ανάσα» για την αγορά τα κονδύλια που θα εκταμιευτούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έκανε λόγο για εκβιασμό των δανειστών και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις για να επιβάλλει αύξηση του φόρου, κατά 10%, στο νερό και στο ρεύμα.

    Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις στην Ειδομένη με την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού, ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι η εικόνα της Ειδομένης έθιγε την Ελλάδα ως κράτος και ότι το πρόβλημα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό.

    [04] Αν δεν υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει, υποστηρίζει το Ποτάμι

    «Η έκθεση του ΔΝΤ ενόψει της συζήτησης στο Εurogroup για το χρέος, αποτυπώνει με σαφήνεια το αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει το Ποτάμι και τονίζει: «Αν δεν υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει. Ο μόνος δρόμος αντιστροφής αυτής της τάσης είναι μια μεγάλη συμφωνία (ένα new deal) μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, και κοινωνικών εταίρων για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα ανατρέψουν τις δυσμενείς προβλέψεις».

    Σύμφωνα με το Ποτάμι, η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί κι ούτε πρέπει να μετατραπεί σε άλλον έναν επικοινωνιακό μύθο. «Για να έρθει ανάπτυξη χρειάζεται σχέδιο και σοβαρότητα, πράγματα ασύμβατα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρει και τονίζει ότι «πρέπει να επιδιώξουμε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ και συμμαχίες με δυνάμεις που πιέζουν για μια πιο γενναία ρύθμιση του χρέους, όχι μόνο με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κι επέκταση της περιόδου χάριτος, αλλά και με τη μετατροπή των επιτοκίων από μεταβλητά σε σταθερά Γι' αυτό η κυβέρνηση ας σταματήσει τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς».

    Το Ποτάμι παρατηρεί ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει το Ταμείο και η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, δείχνουν ότι η Ελλάδα θα σέρνεται και η κοινωνία δεν θα σηκώσει κεφάλι.

    «Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στην ευκολία στο επιχειρείν και σε δείκτες που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη (γραφειοκρατία, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης κλπ). Και θα χάνει συνεχώς έδαφος αν η κυβέρνηση συνεχίσει το ίδιο βιολί. Αλλά μέχρι πρότινος η κυβέρνηση, δείχνοντας για άλλη μια φορά πολιτική μυωπία, δεν ήθελε καν στο πρόγραμμα το ΔΝΤ που είναι ο μεγαλύτερος μοχλός πίεσης προς την ΕΕ για γενναία μείωση του χρέους», παρατηρεί το Ποτάμι.

    [05] Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών

    Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση (της δόσης) προς την Ελλάδα, «είμαστε ευέλικτοι ως προς το ποσόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

    «Φοβάμαι ότι θα περάσουμε τη νύκτα μαζί στο Eurogroup», έγραψε στο Twitter ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών.

    [06] Ειδομένη: Στο τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή

    Την εκτίμηση ότι έως την Παρασκευή μπορεί να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, έκανε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην επιχείρηση εκκένωσης.

    «Μας ενημέρωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στον "καθαρισμό" των γραμμών, προκειμένου να μπορέσουν σύντομα να επαναλειτουργήσουν» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σαχπελίδης και διευκρίνισε ότι το κλείσιμο των γραμμών επί 66 μέρες, έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στους μεταφορείς.

    «Αυτή την ώρα, 240 άδεια βαγόνια περιμένουν να φύγουν από την Ελλάδα για να πάνε να φορτώσουν, 40 γεμάτα είναι στα Σκόπια και επτά τρένα με προορισμό τη χώρα μας, είναι ακινητοποιημένα στην Ουγγαρία» πρόσθεσε.

    Εξάλλου, για «πολύ ήρεμη και οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης» έκανε λόγο η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι στον καταυλισμό παραμένουν μέλη της οργάνωσης παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ανθρώπους, που αναμένεται να απομακρυνθούν σταδιακά.

    Έως στιγμής, έχουν αποχωρήσει 18 λεωφορεία με περίπου 850 άτομα για δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Έφτασαν σε Σίνδο και Δερβένι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται από την Ειδομένη

    [07] «Ανοιχτές πόρτες» στα οινοποιεία όλης της χώρας

    Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου τα οινοποιεία όλης της Ελλάδος ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν όλους τους οινόφιλους για ένα μεθυστικό ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων.

    Ξενάγηση στα αμπέλια, στους χώρους παραγωγής, στις κάβες, γευστικές δοκιμές των κρασιών, εκδηλώσεις και εκπλήξεις είναι μόνο κάποιες από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στα οινοποιεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.) συμμετέχει στην πανελλαδική εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες 2016» και καλεί όλους τους οινόφιλους να επισκεφτούν τα μέλη της, να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς και να δοκιμάσουν τα μεγάλα κρασιά των βουνών της Κεντρικής Ελλάδος.

    Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στους Δρόμους του Κρασιού της Κεντρικής Ελλάδας, να ξεναγηθεί στις ομορφιές των επισκέψιμων οινοποιείων της, να χαρεί το ελληνικό κρασί στον φυσικό του χώρο και να προμηθευτεί τα κρασιά των οινοποιείων που συμμετέχουν σε ελκυστικές τιμές.

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.enoake.gr.

    [08] Ανθρώπινα υπολείμματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair δείχνουν έκρηξη

    Τα ανθρώπινα υπολείμματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir δείχνουν ότι έγινε έκρηξη πάνω στο αεροσκάφος, σύμφωνα με αξιωματούχο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου και πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

    Ο αξιωματούχος στήριξε την εκτίμησή του με βάση περιορισμένο υλικό από ανθρώπινα μέλη που έχουν μέχρι τώρα περισυλλεγεί από το σημείο της συντριβής στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι ερευνητές δεν έχουν βρει μέχρι τώρα ίχνη από εκρηκτικά, τα οποία θα αιτιολογούσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα, δήλωσαν οι πηγές.

    "Το μέγεθος των υπολειμμάτων δείχνει έκρηξη, με το μεγαλύτερο υπόλειμμα να έχει το μέγεθος παλάμης. Ορισμένα από τα υπολείμματα άρχισαν να φθάνουν την Κυριακή μέσα σε 23 σακούλες", είπε ο αξιωματούχος.

    Ωστόσο άλλος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι πολύ λίγα υπολείμματα έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην υπηρεσία και ότι είναι πολύ νωρίς να καθοριστεί αν σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο.

    [09] Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει «ένα παιχνίδι για φίλους»

    «Ένα παιχνίδι για φίλους» υποδέχεται το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Μετά από τα οκτώ θαυμάσια αντικείμενα που ήρθαν στο φως της έκθεσης έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει ένα πήλινο σύμπλεγμα δύο ανδρών και μιας γυναίκας, που είναι απασχολημένοι με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τύχης και στρατηγικής.

    Το «παιχνίδι για φίλους» αναδύθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016. Στις 10 και 17 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή και στις 12 Ιουνίου και 17 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου θα συνομιλήσουν μαζί με τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης για τα αρχαία παιχνίδια τύχης και στρατηγικής και για την αιώνια ανάγκη των ανθρώπων να συνάπτουν και να ενισχύουν δεσμούς φιλίας, σε στιγμές ανάπαυλας και ευχαρίστησης.

    Το «Αθέατο Μουσείο» παρουσιάζει κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 213 214 4891.

    [10] Μήνυμα του ΠτΔ στο Παγκόσμιο Συνέδριο "Αριστοτέλης 2400 χρόνια"

    O Αριστοτέλης είναι ένας στοχαστής, του οποίου η σκέψη παραμένει επίκαιρη ακόμα και σήμερα, μπορεί ο Αριστοτέλης να μας διδάξει ακόμη και σήμερα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμα του για το Παγκόσμιο Συνέδριο "Αριστοτέλης 2400 χρόνια", που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη.

    «Ο Αριστοτέλης υπήρξεν ο μέγιστος των φιλοσόφων και πραγματικός πανεπιστήμονας. Συγκεκριμένα, η ευρύτητα των επιστημονικών ενδιαφερόντων του Αριστοτέλη δεν έχει όμοιά της στην ιστορία της παγκόσμιας σκέψης. Συνήθως εξαίρουμε το γεγονός ότι ο Αριστοτέλης ενδιαφέρθηκε για ένα πεδίο γνωστικών αντικειμένων μοναδικής ευρύτητας. Και, ίσως, δεν τονίζουμε όσο πρέπει το γεγονός ότι, ουσιαστικώς, θεμελίωσε την πλειονότητα αυτών των επιστημών», σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος.

    «Ο Αριστοτέλης έχει, κατ? ουσίαν, θέσει τις επιστημονικές βάσεις της πολιτειολογίας, της ηθικής, της κοινωνιολογίας, της αισθητικής, της λογοτεχνίας, της λογικής, της φιλοσοφίας των μαθηματικών, της οντολογίας, της ψυχολογίας, της βιολογίας, της μετεωρολογίας, της αστρονομίας, και όχι μόνον«, προσέθεσε.

    Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του έργου του Αριστοτέλη σήμερα, ο ΠτΔ επισήμανε ότι «σε μιαν εντυπωσιακή πλειάδα επιστημονικών πεδίων, ο Αριστοτέλης παραμένει και σήμερα ένας απολύτως επίκαιρος διανοητής, ένας πνευματικός ογκόλιθος που ουδείς σοβαρός μελετητής στ? αντίστοιχα πεδία μπορεί να προσπεράσει, δίχως προηγουμένως ν? αναμετρηθεί μαζί του, αλλά και με την επιστημονική αλήθεια κατά τον προορισμό της», προορισμό, που όπως διευκρίνισε «συνίσταται στην αποδοχή της επιστημονικής επιλάθευσης ως μοχλού αναζήτησης της τελικής επιστημονικής αλήθειας».

    Ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και «στο δικό μου γνωστικό αντικείμενο, τα νομικά», για τα οποία, όπως σημείωσε, «ο Αριστοτέλης δεν έγραψε βεβαίως αυτοτελές βιβλίο περί νομικής, ωστόσο, ιδίως στο μνημειώδες έργο του περί ηθικής φιλοσοφίας, τα "Ηθικά Νικομάχεια", αφιερώνει ένα ολόκληρο βιβλίο, το Βιβλίο Ε΄, στην ανάλυση της δικαιοσύνης».

    «Οι εννοιολογικές διακρίσεις που εισάγει εκεί παραμένουν αξεπέραστες. Έτσι, οι θεμελιώδεις διακρίσεις του μεταξύ διανεμητικής και διορθωτικής δικαιοσύνης διατηρούν ακέραιη την επικαιρότητά τους, και ένας ολόκληρος κλάδος της πολιτικής φιλοσοφίας είναι αφιερωμένος στην θεωρητική επεξεργασία αυτών των εννοιών. Στο ίδιο βιβλίο, ο Αριστοτέλης αναπτύσσει την περίφημη θεωρία του περί της "επιείκειας", δηλαδή εκείνης της αρετής που επιτρέπει στον δικαστή να διορθώνει τα κενά, τα οποία ο νόμος αναγκαστικώς αποδέχεται εξαιτίας της αναπόφευκτης γενικότητάς του. Γενικότητας, η οποία του διασφαλίζει την προσήλωσή του στην εφαρμογή της αρχής της ισότητας κατά την ουσία της, αφού η αρχή αυτή δεν συμβιβάζεται με την ad hoc ρύθμιση ατομικών συμπεριφορών», σημείωσε ο ΠτΔ.

    Το συνέδριο, που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών (ΔΙΚΑΜ) του Ιδρύματος, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και το μήνυμα του κ. Παυλόπουλου, ανέγνωσε στην τελετή έναρξης των εργασιών, το απόγευμα της Δευτέρας, ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ και γενικός γραμματέας του ΔΙΚΑΜ, Ζαχαρίας Σκούρας.

    Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου προβλήθηκε επίσης βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

    [11] Φ. Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε βάζοντας το καπέλο του Τσάβες και κατέληξε με την περούκα της Θάτσερ

    Η συμφωνία της κυβέρνησης είναι συμφωνία συνθηκολόγησης ηττημένου, υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε ότι «είναι σαν να χάσαμε τον πόλεμο».

    «O κ. Τσίπρας υλοποίει τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν εδώ και χρόνια οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Ξεκίνησε βάζοντας το καπέλο του Τσάβες και κατέληξε με την περούκα της Θάτσερ. Αυτό δεν είναι ρεαλισμός».

    Επίσης, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι ο «κόφτης» είναι οριζόντιος και διαρκής, ενώ σημείωσε πως αν δεν χρειαζόταν (όπως ισχυρίζονται στην κυβέρνηση) δεν θα τον νομοθετούσαν.

    [12] Έφτασαν σε Σίνδο και Δερβένι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται από την Ειδομένη

    Στις δύο πρώτες, από τις συνολικά έξι, ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές - εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί από την Ειδομένη, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε σήμερα το πρωί.

    Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε παλιά βιομηχανική εγκατάσταση στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη για τη Θεσσαλονίκη 13 λεωφορεία με περισσότερους από 600 ανθρώπους.

    Διαβάστε επίσης:Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    [13] Γ.Ντάισελμπλουμ: Η εκταμίευση της δόσης πιθανόν τις προσεχείς εβδομάδες

    Η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ.

    «Ελπίζω ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με το πρόγραμμα», ανέφερε επίσηςο ο επικεφαλής του Eurogroup.«Δεν θα υπάρξει πραγματικό κούρεμα των δανείων...αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι η ετήσια επιβάρυνση εξαιτίας του χρέους», διευκρίνισε ο Ντάισλεμπλουμ

    Διαβάστε επίσης:

    Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών

    Β. Ντομπρόσβκις: Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής

    Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης

    [14] Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης

    Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 με 11 δισ. ευρώ.Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

    Στο μεταξύ, παραμένει η απόστασημεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους.

    Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

    O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

    Διαβάστε επίσης:Έκθεση ΔΝΤ: Στο 50% του ΑΕΠ το όφελος από την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 May 2016 - 12:32:20 UTC