Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστοδουλοπούλου: «Ανοίκεια και επιθετική» η άρνηση της Γ. Τσατάνη να καταθέσει την δικογραφία Βγενόπουλου
  • [02] Χρ. Σπίρτζης: Δεν υπάρχει καμία βούληση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις συγκοινωνίες
  • [03] Ντ. Τουσκ: Ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία
  • [04] Π. Τόμσεν: Όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
  • [05] Με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας συνεχίζονται οι Πανελλαδικές
  • [06] ΗΠΑ: Για το 2018, μετατίθεται η έναρξη του προγράμματος δοκιμών για το μαχητικό F-35
  • [07] Τρεις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης
  • [08] Eurogroup: Συμφωνία για αξιολόγηση, 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις και χρέος
  • [09] Ευκ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία, αρχή εξόδου της χώρας από την ύφεση

  • [01] Χριστοδουλοπούλου: «Ανοίκεια και επιθετική» η άρνηση της Γ. Τσατάνη να καταθέσει την δικογραφία Βγενόπουλου

    Την Πέμπτη 2 Ιουνίου, θα επαναληφθεί η ακρόαση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με αφορμή την υπόθεση της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, και τις καταγγελίες της για παρεμβάσεις στο έργο της, σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος, στην τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση της Επιτροπής, απέρριψε για άλλη μια ακόμα φορά τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης του σε θέματα δικαιοσύνης, και επανέλαβε ότι η συνάντηση με την κ. Τσατάνη έγινε με δική της πρωτοβουλία χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο της.

    «Ανοίκεια και επιθετική» χαρακτήρισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου, την άρνηση της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνης τόσο στο να παρουσιαστεί και να καταθέσει στην Επιτροπή όσο και να αποστείλει στα μέλη της τη δικογραφία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

    «Η κ. Τσατάνη ενεργεί ως εισαγγελέας Εφετών και εξέδωσε εισαγγελική διάταξη που απορρίπτει το αίτημα της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών. Αν η επιτροπή μας θέλει να αντιδράσει, μπορεί να ακολουθήσει την δικονομική οδό που θα καταλήξει σε έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Άρα δεν υπάρχει Τσατάνη εδώ αλλά Εισαγγελία Εφετών», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [02] Χρ. Σπίρτζης: Δεν υπάρχει καμία βούληση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις συγκοινωνίες

    «Ποιος είπε ότι θα ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές μεταφορές;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώνταςτην Τρίτηστον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία βούληση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις συγκοινωνίες.

    «Τι να πουλήσουμε από αυτές τις εταιρείες; Ο ΟΑΣΑ έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, εκτός από την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ; Η ΟΣΥ που είναι τα λεωφορεία, τι να πουλήσουμε, τα χρέη που βρήκαμε; Τα δεκάδες εκατομμύρια χρέη, τα χαλασμένα λεωφορεία που βρήκαμε, μία άθλια δομή και μία ρουσφετολογική κατανομή του προσωπικού ακόμα και στο θέμα των ειδικοτήτων από τους στρατούς που είχε φτιάξει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;» πρόσθεσε ο υπουργός.

    [03] Ντ. Τουσκ: Ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

    "Πρόκειται για ενα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία", δηλωσε ο Τουσκ λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες.

    [04] Π. Τόμσεν: Όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

    Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

    "Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες", υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε "ευελιξία".

    [05] Με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας συνεχίζονται οι Πανελλαδικές

    Στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας θα εξεταστούν σήμεραΤετάρτη, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής),καθώς και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα (μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων).

    Για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα, αύριοΠέμπτη, θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα: Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού και Δενδροκομία.

    [06] ΗΠΑ: Για το 2018, μετατίθεται η έναρξη του προγράμματος δοκιμών για το μαχητικό F-35

    Περαιτέρω καθυστερήσεις θα σημειωθούν στην έναρξη των δοκιμών και της αρχικής επιχειρησιακής αξιολόγησης του μαχητικού F-35, τεχνολογίας χαμηλού στίγματος εντοπισμού (stealth) που κατασκευάζει η αμερικανική Lockheed Martin.Οι καθυστερήσεις αποδίδονται στον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση, ενσωμάτωση και δοκιμή νέων προγραμμάτων (software) στα αεροσκάφη δοκιμών, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

    Η νέα καθυστέρηση προκαλεί την ανησυχία πολιτικών και αμυντικών κύκλων στην Ουάσιγκτον, καθώς το πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 έχει χαρακτηριστεί από οικονομικές υπερβάσεις στο οικονομικό κόστος, αλλά και μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.Προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα αυτά, οργανωτική αναδιοργάνωση του προγράμματος έγινε το 2010.Η έναρξη του προγράμματος δοκιμών είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ τώρα μετατοπίζεται χρονικά για το 2018, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου.

    [07] Τρεις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης

    Τρεις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, κατά την διάρκεια είκοσι τριών επιχειρήσεων, υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής.

    Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχαν πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, της στρατιωτικής επιχείρησης Eunavformed, μια ναυτική μονάδα του μη κυβερνητικού οργανισμού Sos Mediterranee, δυο ρυμουλκά και ένα εμπορικό πλοίο.

    Οι μετανάστες μεταφέρονται στην ξηρά και από πλοία της Frontex, ενώ, συνολικά, τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες διασώθηκαν πέντε χιλιάδες εξακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες.

    Από την αρχή του 2016, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 33.452 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε 241 πλεούμενα. Το 71% ήταν άνδρες, το 12% γυναίκες και το 17% ανήλικα.

    [08] Eurogroup: Συμφωνία για αξιολόγηση, 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις και χρέος

    Σε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης κατέληξε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ η εκταμίευση του εν λόγω ποσού θα γίνει τμηματικά. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.

    Ερωτηθείς σχετικά με το τί σκοπεύει να κάνει η ευρωζώνη σε περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε αυτό το ενδεχομένο, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε».

    Επίσης, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

    Εξάλλου, σε δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις κατέληξε το Eurogroup.

    Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

    Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

    Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.

    Ο Γ. Ντάισεμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup κατέληξε σεέναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε χρειαστεί. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αποφασίζει το Eurogroup και εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να αφορά μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF καθώς και το πλαφόν και την αναβολή των πληρωμών τόκων.

    Τέλος, το Εurogroup συμφώνησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του, πρέπει να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά τη λήξη του προγράμματος κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

    Π. Τόμσεν: Όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

    Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Π.Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

    Ευκ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία, αρχή εξόδου της χώρας από την ύφεση

    Αισιοδοξία ότι η συνολική συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη λήξη του Eurogroup.

    Ικανοποίηση για τη συμφωνία εξέφρασε καιο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [09] Ευκ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία, αρχή εξόδου της χώρας από την ύφεση

    Αισιοδοξία ότι η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    «Μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία», τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και για την εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δισ.ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δισευρώ», τόνισε ο Ευκ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι ένα τμήμα της δόσης προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

    Όσον αφορά τη συμφωνία για το χρέος, ο Ευκ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    «Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο».

    «Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο», κατέληξε ο Ευκ. Τσακαλώτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2016 - 4:32:19 UTC