Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το πρόβλημα με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών το κληρονομήσαμε
  • [02] Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών θα υπογράψουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν
  • [03] Στη Θεσσσαλονίκη αύριο ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος
  • [04] Πιερ Μοσκοβισί: Η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια Win-win κατάσταση
  • [05] ΑΕΚ με Μπαρμπόσα για πρωτιά και Champions League
  • [06] Προβάδισμα... τίτλου (2-1) με την υπογραφή Σπανούλη ξανά ο Ολυμπιακός
  • [07] Πρώτος ο ΠΑΟΚ, 2-0 τον Πανιώνιο
  • [08] Ανανέωσε στην Ξάνθη ο Λισγάρας

  • [01] Ν. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το πρόβλημα με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών το κληρονομήσαμε

    «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών που πιστοποιούν επαγγελματική επάρκεια είναι ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση. Έχει δημιουργηθεί εδώ και 15-20 χρόνια... Το κληρονομήσαμε και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λύση», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, και επιρρίπτει ευθύνες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ενώ το γνώριζε και ο ίδιος όταν ήταν υπουργός, δεν έκανε κάτι. «Είναι γνωστό και όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Μητσοτάκης, το γνώριζε το θέμα αυτό. Υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη από την εποχή της ΝΔ, που δεν εφαρμόστηκε, ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Το έβαλαν κάτω από το χαλί. Εμείς, δεν το βάζουμε κάτω από το χαλί. Το αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, χωρίς αγριότητες και λαϊκισμούς», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο νόμο της Μαριέτας Γιαννάκου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας (ν.3577/2007 -Α΄ 130), σημειώνει: «Παρόλο που υπήρξε πρόβλεψη της κ. Γιαννάκου με νόμο, δεν υλοποιήθηκε αυτός ο νόμος από τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε με βάση τη νομιμότητα -σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο- και να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή». Απαντώντας, σε ερώτηση σχετικά με πρόβλεψη των πειθαρχικών διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα, ακόμη και για απόλυση, σε περίπτωση πλαστού πτυχίου, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει: «Αν υπάρχει πλαστό πτυχίο και διαπιστωθεί με βάση τη διαδικασία που υπάρχει, διαπιστωθεί ονομαστικά όμως, και υπάρξει καταλογισμός προσωπικός, βεβαίως θα ισχύσουν οι διαδικασίες αυτές».

    Διάλογος για την Παιδεία

    Μιλώντας για τα επόμενα βήματα του υπουργείου, καθώς ολοκληρώνεται ο διάλογος για την Παιδεία, ο κ Φίλης εξηγεί: «Υπάρχουν προτάσεις που πρέπει να ιεραρχηθούν με βάση τις δυνατότητες, και τις θεσμικές και τις οικονομικές. Ευθύνη του υπουργείου είναι να αξιοποιήσει αυτό το υλικό προκειμένου να γίνουν βήματα για το14χρονο υποχρεωτικό σχολείο και για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα αλλαγών, για παράδειγμα το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, αλλά και της εκπαίδευσης των πτυχιούχων των πανεπιστημιακών σχολών για να γίνουν εκπαιδευτικοί. Είναι ζητήματα κεντρικά στον προβληματισμό μας. Επίσης, η απόδοση μεγαλύτερης αυτονομίας στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Να σταματήσει να λειτουργεί όπως τόσα χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα -είναι ένα πολύ συγκεντρωτικό σύστημα. Δείχνουμε εμπιστοσύνη, και θα δείξουμε ακόμη περισσότερη, στο σύλλογο των καθηγητών και στην αποκεντρωμένη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, διασφαλίζοντας, βεβαίως, τους όρους της ισοτιμίας, κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον του κράτους για την οικονομική στήριξη της εκπαίδευσης πρέπει να είναι αμείωτο και αυξανόμενο».

    Προσλήψεις εκπαιδευτικών

    Για το θέμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών ο κ Φίλης επιμένει: «Τώρα που τελείωσε η αξιολόγηση και μπαίνουμε σε έναν ορίζοντα δυνατοτήτων να βγούμε από την κρίση, στο ξέφωτο της ανάπτυξης, είναι προφανές ότι θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης, τρεις τομείς, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, και η Κοινωνική Αλληλεγγύη, να ενισχυθούν οικονομικά. Είναι εξαγγελία και τοποθέτηση μας. Θα γίνουν διορισμοί». «Εάν δεν υπήρχε σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμοζόταν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, τότε θα είχαμε 1,9% του ΑΕΠ δαπάνες δημόσιες για την εκπαίδευση, ενώ τώρα έχουμε 2,8 και θα αυξηθεί», υπογραμμίζει.

    [02] Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών θα υπογράψουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν

    Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών αναμένεται να υπογράψουν αύριο ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος θα φθάσει στην Αθήνα το απόγευμα και θα έχει αμέσως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους .

    Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

    Πρόγραμμα επίσκεψης Βλαντίμιρ Πούτιν

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ως ακολούθως:

    15.30-15.45: 'Άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.

    Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.

    Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος.

    16.30-16.55: Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο .

    17:00: 'Άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    17:05-17:35: Κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    17:35-18:35: Γεύμα Εργασίας - διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

    18:35-18:55: Υπογραφή Συμφωνιών.

    18:55-19:25: Δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τα ΜΜΕ.

    Αναχώρηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου στις 20.05 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό την παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η συνοδεύουσα Αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το ξενοδοχείο "Divani Apollon".

    Το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45)

    Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προπέμπει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

    Στη Θεσσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, θα τον υποδεχθεί ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. Αμανατίδης

    Στη Θεσσαλονίκη φτάνει αύριο ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψής του στο 'Αγιο Όρος.

    Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας θα υποδεχθεί στις 10.00 πμ, στον Κρατικό Αερολιμένα «Μακεδονία», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

    Στην τελετή υποδοχής θα παρίσταται εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, κ. Νικόδημος.

    [03] Στη Θεσσσαλονίκη αύριο ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος

    Στη Θεσσαλονίκη φτάνει αύριο ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψής του στο 'Αγιο Όρος.

    Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας θα υποδεχθεί στις 10.00 πμ, στον Κρατικό Αερολιμένα «Μακεδονία», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

    Στην τελετή υποδοχής θα παρίσταται εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, κ. Νικόδημος.

    [04] Πιερ Μοσκοβισί: Η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια Win-win κατάσταση

    Επικερδή για όλες τις πλευρές («win-win») χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι δεν θα προσφέρει απλώς «οξυγόνο» στην ελληνική οικονομία, αλλά θα θέσει και τη βάση η οποία θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα επιπλέον προαπαιτούμενα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση νέο Μνημόνιο και εξαίρει την στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαπραγμάτευση.

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι, όπως λέει, «υπάρχει ισχυρή θέληση μεταξύ των κρατών-μελών και τώρα είναι σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση από τα στελέχη του ΔΝΤ στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και στο υπόλοιπο ελληνικό πακέτο».

    Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, «ειλικρινά άλλαξε τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά και την συμπεριφορά του ΔΝΤ», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι περίπου οκτώ-εννέα ώρες από τις έντεκα που διήρκεσε η συνεδρίαση, αναλώθηκαν στην προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ για την συμφωνία.

    [05] ΑΕΚ με Μπαρμπόσα για πρωτιά και Champions League

    Ο Ελντερ Μπαρμπόσα επέστρεψε στην ενδεκάδα μετά από τιμωρία τριών αγωνιστικών και οδήγησε την ΑΕΚ στη νίκη 3-1 επί του Παναθηναϊκού, στην 4η αγωνιστική των play off. Ο Πορτογάλος πέτυχε δύο γκολ (40΄,69΄), ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Γιόχανσον στο 5΄. Το γκολ του Παναθηναϊκού σημείωσε ο Λέτο στο 54΄.

    [06] Προβάδισμα... τίτλου (2-1) με την υπογραφή Σπανούλη ξανά ο Ολυμπιακός

    Ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε τους 11 από τους 22 πόντους του στα τελευταία λεπτά στο ΣΕΦ δίνοντας προβάδισμα 2-1 στον Ολυμπιακό στη σειρά των τελικών με τον Παναθηναϊκό. Αμέσως πριν ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 5 διαδοχικούς πόντους (κάρφωμα και τρίποντο) είχε δώσει το έναυσμα για αντεπίθεση με τους «πράσινους» στο +7 (59-66), 5 λεπτά πριν τη λήξη. Ουσιαστικά έκανε σερί 12-0 μετατρέποντας το -7 σε +5 (71-66'). Ήταν το σημείο που "τελείωσε" το παιχνίδι, αφού -μέσα σε όλα- ο Παναθηναϊκός είχε 0/4 βολές!Ο MVP θα ήταν πάντως ο Ματ Λοτσέσκι (16π., 3/4 τρίποντα και 5 ριμπάουντ) αν δεν του... έκλεβε τη δόξα στο τέλος, ο αρχηγός της ομάδας του Πειραιά. Ο Παναθηναϊκός ξέφυγε και με +8 (11-19) και για 35 λεπτά αξίωνε ένα δεύτερο ?break? μέσα στο ΣΕΦ μέσα σε λίγες ημέρες. Ο Τζέιμς Φελντέιν πέτυχε 17 πόντους, ενώ 15 είχε ο Καλάθης που κάθισε στον πάγκο με 5 φάουλ προς το τέλος. Υποτροπή υπέστη στον τραυματισμό του στο πέλμα ο Γιώργος Πρίντεζης (υποφέρει από πελματιαία απονευρωσίτιδα και θα υποβληθεί σε μαγνητική) και ζήτησε να καθίσει στον πάγκο 6 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ντέρμπι «αιωνίων».

    Τα δεκάλεπτα: 17-21, 41-44, 57-62, 77-72

    [07] Πρώτος ο ΠΑΟΚ, 2-0 τον Πανιώνιο

    Δεύτερη νίκη επί του Πανιωνίου μέσα σε τρεις ημέρες σημείωσε ο ΠΑΟΚ, που όπως στη Νέα Σμύρνη έτσι κι απόψε επιβλήθηκε στην Τούμπα των «κυανέρυθρων» με 2-0 (14΄, 25΄ Αθανασιάδης), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των πλέι οφ και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, αναμένοντας το αποτέλεσμα του αποψινού ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για να δει αν θα παραμείνει μόνος εκεί.

    [08] Ανανέωσε στην Ξάνθη ο Λισγάρας

    Για έναν ακόμα χρόνο θα παραμείνει στο ρόστερ της Ξάνθης ο Χρήστος Λισγάρας, όπως ανακοίνωσε η ακριτική ΠΑΕ. Ο 30χρονος αμυντικός ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, ενώ φόρεσε στο παρελθόν τις φανέλες της Παναχαϊκής, του Βύζαντα Μεγάρων, του Λεβαδειακού και του Αστέρα Τρίπολης, πριν πάει το καλοκαίρι του 2014 στην Ξάνθη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2016 - 20:32:27 UTC