Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δ. Αβραμόπουλο
  • [02] Στην Αθήνα ο Βλ. Πούτιν για διμερείς συμφωνίες συνεργασίας
  • [03] Ευ. Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
  • [04] Κλιμακώνονται ξανά οι κινητοποιήσεις για την παιδεία στη Χιλή
  • [05] Microsoft και Facebook κατασκευάζουν υπερατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο
  • [06] Μείωση της εξάρτησής της από την πυρηνική ενέργεια, σχεδιάζει η Ιαπωνία
  • [07] Ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών ανοιχτά των νησιών Τόνγκα, στον νότιο Ειρηνικό
  • [08] «Ισχυρές ενδείξεις» για την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα κατέθεσε αρχαιολόγος Κ. Σισμανίδης

  • [01] Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δ. Αβραμόπουλο

    Συνάντηση με βασικό θέμα το μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και τα ζητήματα της οικονομίας, είχαν την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Λεωφόρο Συγγρού.

    Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για όλη την υπηρεσία, που όπως είπε, έχει προσφέρει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, επισημαίνοντας πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό δοκίμασε και τις αξίες και τη συνοχή της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες και εθνικών στρατηγικών, αλλά και φωνών, που δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης και τις αξίες, βέβαια, της υποστήριξης κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης κρίσης.»

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή αναζήτησε κοινό τόπο για να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για το προσφυγικό, και απέφυγε να χρησιμοποιήσει το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της κλασικής και τυπικής κομματικής αντιπαράθεσης.

    «Είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι η συμφωνία με την Τουρκία, εκεί που είχαμε φτάσει, ήταν απαραίτητη και πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Υπάρχει ήδη μια μείωση των ροών η οποία είναι ενθαρρυντική, αλλά είναι βέβαιον ότι η συμφωνία θα δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας πάντως λόγο για μεγάλα προβλήματα που ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες του Έλληνα Επιτρόπου και που, όπως είπε, έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της πραγματικότητας εντός των ελληνικών συνόρων.

    [02] Στην Αθήνα ο Βλ. Πούτιν για διμερείς συμφωνίες συνεργασίας

    Στην Αθήνα έρχεται το απόγευμα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτινκαι θα έχει αμέσως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.Στη συνέχεια ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και αναμένεται ναυπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους .

    Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί

    α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

    Πρόγραμμα επίσκεψης Βλαντίμιρ Πούτιν

    15.30-15.45: 'Άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.

    Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.

    Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος.

    16.30-16.55: Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο .

    17:00: 'Άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    17:05-17:35: Κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    17:35-18:35: Γεύμα Εργασίας - διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

    18:35-18:55: Υπογραφή Συμφωνιών.

    18:55-19:25: Δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τα ΜΜΕ.

    Αναχώρηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου στις 20.05 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό την παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η συνοδεύουσα Αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το ξενοδοχείο "Divani Apollon".

    Το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45)

    Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προπέμπει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

    Στη Θεσσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, θα τον υποδεχθεί ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. Αμανατίδης

    Στη Θεσσαλονίκη φτάνει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψής του στο 'Αγιο Όρος.

    Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας θα υποδεχθεί στις 10.00 πμ, στον Κρατικό Αερολιμένα «Μακεδονία», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

    Στην τελετή υποδοχής θα παρίσταται εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, κ. Νικόδημος.

    [03] Ευ. Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

    Στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας θα δοθεί εφεξής το βάρος της κυβέρνησης μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup, δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προβλέποντας ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα και από την ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αντίστοιχα (παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη), επεσήμαναν ότι κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Ανέφεραν ότι αυτή η αξιολόγηση δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες, αλλά ήταν η πιο περίπλοκη, η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας. Διότι:

    - Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα έως το τέλος του προγράμματος

    - Θα εισπραχθεί ένα ποσό περίπου 2% του ΑΕΠ για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, που αποτελεί ισχυρό «όπλο» αντιστάθμισης των δημοσιονομικών μέτρων

    - Εκπληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, βελτίωση ρευστότητας, αποκατάσταση σταθερότητας και απομάκρυνση κλίματος αβεβαιότητας από την οικονομία).

    Οι δύο υπουργοί ανέφεραν επίσης ότι «η απόφαση του Eurogroup έχει και συμβιβασμούς, δεν κάναμε ό,τι θα μπορούσαμε, προφανώς και εμείς συμβιβαστήκαμε. Αλλά, ο λαός θα δει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αλλάξει ο φαύλος κύκλος σε ενάρετο».

    Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το πλέον κρίσιμο είναι οι αποφάσεις για το χρέος, διότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και για πρώτη φορά το όλο πλαίσιο ορίζει τι είναι «αναγκαιότητα». Είπαν δε, ότι εάν η δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2011, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα ήταν χαμηλότερες κατά 18- 27 δισ. ευρώ ετησίως.

    [04] Κλιμακώνονται ξανά οι κινητοποιήσεις για την παιδεία στη Χιλή

    Αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με φοιτητές και μαθητές που διαδήλωσαν χθες Πέμπτη στους δρόμους της πρωτεύουσας της Χιλής, του Σαντιάγο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι η κυβέρνηση της χώρας καθυστερεί υπερβολικά να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης.

    Κατά τη διάρκεια της πορείας των μαθητών και φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση των αρχών, οι μαθητές και οι φοιτητές προσπάθησαν να κλείσουν την Αλαμέδα, μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες του Σαντιάγο, και να διαδηλώσουν μπροστά στον χώρο του προεδρικού μεγάρου Λα Μονέδα. Όμως μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας απώθησαν το πλήθος των νεαρών κάνοντας χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και δακρυγόνων. Ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες και έστησαν φλεγόμενα χαρακώματα.

    «Καταλάβαμε ειρηνικά τον δρόμο, αλλά δυστυχώς η αστυνομία μας απώθησε με βάρβαρο τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου μαθητών γυμνασίων Χοσέ Κορόνα, μούσκεμα ακόμη από το νερό που εκτόξευσε υπό πίεση η αστυνομία, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Τα χθεσινά επεισόδια σημειώθηκαν εν μέσω της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στη Χιλή για το θέμα της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος.

    [05] Microsoft και Facebook κατασκευάζουν υπερατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο

    Η Microsoft και το Facebook συμφώνησαν να χτίσουν μαζί ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανάγκη για υψηλής ταχύτητας υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και διαδικτύου.Η κατασκευή του νέου καλωδίου «MAREA»θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017, είπαν σε δήλωσή τους χθες οι δύο εταιρείες.

    Το καλώδιο, μήκους 6.600 χιλιομέτρων, θα είναι το πρώτο που θα συνδέει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την νότια Ευρώπη και θα λειτουργεί υπό την διαχείρηση της Telxius, του τμήματος υποδομών της Telefonica, διεθνούς εταιρείας επικοινωνιών. Το καλώδιο έχει σχεδιαστεί αρχικά να μεταφέρει 160 terabits πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο.

    [06] Μείωση της εξάρτησής της από την πυρηνική ενέργεια, σχεδιάζει η Ιαπωνία

    Η Ιαπωνία αναμένεται να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν στον επόμενο ενεργειακό σχεδιασμό της, αναφέρουν πηγές στο Τόκιο.

    [07] Ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών ανοιχτά των νησιών Τόνγκα, στον νότιο Ειρηνικό

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στ' ανοιχτά των νησιών Τόνγκα, στο Νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστούτο των ΗΠΑ.

    [08] «Ισχυρές ενδείξεις» για την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα κατέθεσε αρχαιολόγος Κ. Σισμανίδης

    Είναι τα σπαράγματα του μνημείου (σύμπλεγμα κτισμάτων διαφορετικών μεταξύ τους που χρονολογούνται από την αρχαϊκή εποχή, τα βυζαντινά ως και τα νεώτερα χρόνια) που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών προ 20ετίας στο λόφο των Σταγείρων της Χαλκιδικής ο τάφος του φιλοσόφου Αριστοτέλη (Στάγειρα 384-Χαλκίδα 322 π.Χ);

    Αυτό κατέθεσε ως συμπέρασμα άποψη- απόρροια πολυετών ανασκαφικών διαδικασιών αλλά και 20ετούς μελέτης των ευρημάτων, ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου για τον Σταγειρίτη φιλόσοφο που διεξάγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για ένα πεταλόσχημο αψιδωτό οικοδόμημα που εντοπίστηκε στο μέσον της νότιας πλαγιάς του βορειότερου λόφου των Σταγείρων ?λίγες μόνο δεκάδες μέτρα από την Στοά στην αγορά της πόλης.

    Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του.

    Ένας υπερυψωμένος, πομπικός (πλάτους δύο μέτρων), κτιστός δρόμος οδηγούσε σε είσοδο του μνημείου, που ήταν προσπελάσιμο για προσφορές και απονομή τιμών.

    Κινητά ευρήματα, κεραμική, περισσότερα από πενήντα νομίσματα χρονολογούν τάφο και βωμό στους χρόνους περίπου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30x1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ τον αρχαιολόγο ερευνητή, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.

    Έχουμε άραγε, κατόπιν όλων των ανωτέρων, κάποιο λόγο για να μην θεωρήσουμε ότι το προβληματικό, από την άποψη της ερμηνείας του, αψιδωτό οικοδόμημα, που παραπάνω περιγράψαμε, ήταν ο τάφος του Αριστοτέλη; Υπάρχει κάτι που δεν ταιριάζει ή ενοχλεί σ΄ αυτήν την ερμηνεία; Αντίθετα, θεωρούμε, χωρίς ωστόσο να έχουμε αποδείξεις, παρά μόνον ισχυρές ενδείξεις, ότι όλα συντείνουν προς αυτήν την εκδοχή» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εισήγησης του στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ σήμερα το απόγευμα ο κ. Σισμανίδης, ενώπιον δεκάδων συνέδρων-μελετητών της αριστοτελικής θεωρίας -αλλά όχι και συναδέλφων του αρχαιολόγων οι οποίοι όταν ρωτήθηκαν σχετικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσαν επιφυλακτικοί και ανέφεραν πως αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση σε αρχαιολογικό συνέδριο ή την επίσημη δημοσίευση των συμπερασμάτων του κ.Σισμανίδη ώστε ... ?να μην έχουμε επανάληψη της αντιεπιστημονικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε με το εύρημα της Αμφίπολης?, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 May 2016 - 4:32:49 UTC