Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [02] Γ. Κυρίτσης: Η ιστορία της Ειδομένης έχει τελειώσει
  • [03] Γαλλία: Ο Σαπέν αποκλείει την επίτευξη συμφωνίας με τη Google
  • [04] Ο Σόιμπλε συναίνεσε σε τολμηρή συμφωνία επί του ελληνικού χρέους, γράφει η SuddeutscheZeitung
  • [05] Στις εκδηλώσεις μνήμης στον Μυστρά για την άλωση της Πόλης, ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [06] Ο Σούλτς θέτει υπό αμφισβήτηση τη βίζα για την Τουρκία
  • [07] Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Σισμανίδης
  • [08] Δημιουργείται ο «διάδρομος» για έξοδο από την κρίση

  • [01] «Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ντόρα Μπακογιάννη

    «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμά η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις ανά πάσα στιγμή, αφού η μοναδική συγκολλητική ουσία είναι η εξουσία».

    Η επικεφαλής της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία τής κυβέρνησης για τη βελτίωση της κατάστασης στην οικονομία και υποστηρίζει ότι «το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τους οικονομικούς στόχους με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του "κόφτη" που θα φέρει νέα ύφεση».

    Δηλώνει ακόμη ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει μία νέα βιώσιμη συμφωνία με λιγότερους φόρους. Υπογραμμίζει ότι η νέα ηγεσία του κόμματος εξελέγη από την κοινωνία και «είναι απολύτως ελεύθερη να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν».

    Τέλος ηκ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν περάσει σε νέα φάση, δεν κρύβει την ανησυχία της για την εξέλιξη στο προσφυγικό απότην σύγκρουση ΕΕ-Τουρκίας, ενώ για τη Θράκη λέει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει πολιτική»

    [02] Γ. Κυρίτσης: Η ιστορία της Ειδομένης έχει τελειώσει

    «Θεωρούμε ότι η ιστορία της Ειδομένης, έτσι όπως τη γνωρίσαμε το τελευταίο δίμηνο έχει τελειώσει», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, και διαβεβαιώνει ότι η εκκένωση και των άλλων άτυπων δομών στην ευρύτερη περιοχή θα γίνει στο ίδιο ειρηνικό πρότυπο.

    Ο κ. Κυρίτσης παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά όπως λέει «προσπαθούμε κάθε φορά να βελτιωνόμαστε», ενώ επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τα παιδιά πρόσφυγες θα ληφθεί μέριμνα για την εκπαίδευσή τους. «Το υπουργείο Παιδείας δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση» σημειώνει.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης επισημαίνει ακόμη πως υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ για την Υπηρεσία Ασύλου σημειώνει πως προικοδοτήθηκε με προσωπικό και ξένους ειδικούς και «σιγά- σιγά βρίσκει τον ρυθμό της».

    Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού τονίζει ότι η χώρα μας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη βοήθεια σε όλους τους τομείς απ' αυτή που παίρνει.

    Ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος πρόσφατα κατέλαβε την έδρα της παραιτηθείσας από το βουλευτικό αξίωμα Βασιλικής Κατριβάνου, αναφέρεται και στην κριτική που δέχθηκε για το άρθρο του στην "Αυγή" και στα όσα γράφει περί ταξικού πολέμου, ερμηνεύοντάς την «ως μία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βρει ατζέντα υπό το φως ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και δεν πήγαν τα πράγματα όπως περίμεναν».

    [03] Γαλλία: Ο Σαπέν αποκλείει την επίτευξη συμφωνίας με τη Google

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως η Γαλλία "θα φτάσει μέχρι τέλους" για να εξασφαλίσει πως οι πολυεθνικές που λειτουργούν στη χώρα πληρώνουν τους φόρους τους, και πως θα μπορούσαν να ακολουθούσουν και άλλες υποθέσεις μετά από τις επιδρομές που έγιναν στα γραφεία της Google και της McDonald's.

    Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς και σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, Ο κ. Σαπέν απέκλεισε την επίτευξη συμφωνίας με την Google για αναδρομικούς φόρους, όπως έκανε η Μεγάλη Βρετανία τον Ιανουάριο.

    Δεκάδες γάλλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στην έδρα της Google στο Παρίσι την Τρίτη, στο πλαίσιο της έρευνας για υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής. Ερευνητές είχαν επίσης ψάξει τα γραφεία της McDonald's στη Γαλλία στις 18 Μαΐου κατά τη διάρκεια άλλου φορολογικού ελέγχου.

    "Θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες υποθέσεις", είπε ο κ. Σαπέν.

    Οι επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα από την αστυνομία και από ερευνητές βασίζονται στη δουλεία που ξεκίνησαν οι φορολογικές αρχές πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, όταν μετέφεραν φορολογικά στοιχεία στις δικαστικές αρχές, οι οποίες ερευνούν κάθε πιθανή πτυχή", σημείωσε ο κ. Σαπέν.

    Η Google, η McDonald's και άλλες πολυεθνικές όπως η Starbucks αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στην Ευρώπη από την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις που αντιδρούν στον τρόπο που οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την παρουσία τους ανά τον κόσμο για να περιορίσουν τους φόρους που πληρώνουν.

    Η Google δηλώνει πως τηρεί απολύτως τη γαλλική νομοθεσία ενώ η McDonald's αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια σχετικά με την έρευνα, παραπέμποντας σε προηγούμενες δηλώσεις ότι είναι υπερήφανη που ανήκει στους μεγαλύτερους φορολογούμενους στη Γαλλία.

    [04] Ο Σόιμπλε συναίνεσε σε τολμηρή συμφωνία επί του ελληνικού χρέους, γράφει η SuddeutscheZeitung

    Κατάφερε ο Σόιμπλε να επικρατήσει επί του ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους; Καθόλου. Αντιθέτως ο υπουργός Οικονομικών συναίνεσε σε μια τολμηρή συμφωνία, σχολιάζει η εφημερίδα του ΜονάχουSuddeutscheZeitung.

    «Ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017, δεν είναι να το ζηλεύεις, διότι θα πρέπει να συζητήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για την συμφωνία για την Ελλάδα στην οποία συναίνεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την οποία κληροδότησε στον διάδοχό του (ίσως ακόμα και στον εαυτό του).

    Ο Σόιμπλε κατάφερε στις Βρυξέλλες να επικρατήσει προσωρινά ηρεμία στο θέμα της Ελλάδας. Είναι σημαντικό γι αυτόν να αποφύγει τις συζητήσεις στη Γερμανία, προτιμότερο είναι να δώσει πολλά δις ευρώ, τα οποία να επαρκέσουν στην Αθήνα μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017. Γι αυτό έκανε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις ο Σόϊμπλε, διότι πρέπει να τις εκπληρώσει η επόμενη κυβέρνηση.

    Ο υπουργός παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από την Ελλάδα. Η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι συγκατατέθηκαν να το μειώσουν το 2018. Ο διάδοχός του θα πρέπει να κάνει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τη δύσκολη πορεία προς το κοινοβούλιο την οποία απέφυγε τώρα ο Σόιμπλε.

    Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να ξεκαθαρίσει αυτή τη συμφωνία κατά τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Διότι το ΔΝΤ, αντίθετα από το πώς το παρουσιάζει ο Σόιμπλε, συνεχίζει να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Προτίθεται να αποφασίσει επί τη βάσει των ισχυόντων δεδομένων του χρέους στο τέλος του έτους. Αν πει όχι τότε οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, και μάλιστα επικίνδυνα κοντά στις εκλογές».

    [05] Στις εκδηλώσεις μνήμης στον Μυστρά για την άλωση της Πόλης, ο Πρ. Παυλόπουλος

    Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, οι εκδηλώσεις μνήμης στον Μυστρά για τα 563 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπόλης.

    Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στη βυζαντινή καστροπολιτεία, τον τόπο όπου στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, τέλεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των εκπροσώπων περιφερειακών και τοπικών Αρχών, Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά μνημόσυνο, για τον τελευταίο αυτοκράτορα και των συν αυτώ πεσόντων κατά την υπεράσπιση της Πόλης.

    Ακολούθησε ομιλία από τον σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων Εμμανουήλ Στεργιούλη, ο οποίος αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ως τον πρώτο Έλληνα. Αυτή την ώρα στον νέο Μυστρά, τελέστηκε στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώωπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ενώ παρίστανται οι βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, Θανάσης Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπαρτιατών Βαγγέλης Βαλιώτης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και λοιπών Αρχών του νομού και της περιφέρειας καθώς και πλήθος κόσμου.

    [06] Ο Σούλτς θέτει υπό αμφισβήτηση τη βίζα για την Τουρκία

    Για αθέτηση λόγου κατηγορεί την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου προκειμένου να χορηγηθεί βίζα στους πολίτες της και προαναγγέλει σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης σε συνέντευξή του στηνDieWelt.OΣούλτς είπε στην κυριακάτικη έκδοσή της γερμανικής εφημερίδαςότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει από την Αγκυρα,ιδίως στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του αντιτρομοκρατικού νόμου, σαφείς βελτιώσεις. «Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Αν δεν συμβεί αυτό τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τον οδικό χάρτη. Διαφορετικά δεν βλέπω πως μπορεί να χορηγηθείβίζα στους τούρκους πολίτες τον Οκτώβριο», είπε στηνWelt.

    Ο Σούλτς επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογαν με τις οποίες απειλούσε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ε.Ε. «ΟΙ απειλές δεν αποτελούν το κατάλληλο μέσο στην πολιτική. Δεν θα εντυπωσιάσουν τους Ευρωπαίους, το αντίθετο. Θα παραμείνουμε σταθεροί στο να εκπληρωθούν 100% και οι 72 προϋποθέσεις για την χορηγηθεί βίζα. Δεν θα υπάρξει καμιά ταλάντευση», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Σούλτς τόνισε ότι επίσης ότι «τα σχετικά νομοσχέδια της Κομισιόν θα προωθηθούν μόνο τότε στην αρμόδια νομική επιτροπή, όταν η Αγκυρα θα έχει τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο».

    [07] Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Σισμανίδης

    Τη βεβαιότητά του ότι το μνημείο είναι ο τάφος- ηρώο του Αριστοτέλη, αλλά και την πεποίθησή του ότι μια αρχιτεκτονική έρευνα σε αυτό θα έφερνε στο φως επιγραφές, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διδάκτωρ κλασικής αρχαιολογίας, Κώστας Σισμανίδης, ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων Χαλκιδικής, αλλά και του μνημείου που συντάραξε, με την αποκάλυψη της ταυτότητάς του, ελληνικό και διεθνές κοινό.

    «Από την αρχή της ανακάλυψης του μνημείου υποψιάστηκα ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη. Είχα όμως μερικές αμφιβολίες και ήθελα να το τεκμηριώσω απόλυτα. Ερεύνησα λοιπόν όλες τις σχετικές αρχαίες πηγές και κατέληξα, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι όντως είναι ο τάφος του Αριστοτέλη. Δεν το είχα δημοσιεύσει όμως ακόμη επιστημονικά γιατί στο μεταξύ έγραψα τρεις ογκώδεις τόμους για την ανασκαφή στα αρχαία Στάγειρα. Το συγκεκριμένο θέμα το πραγματεύομαι στον δεύτερο τόμο, που ευελπιστώ να κυκλοφορήσει του χρόνου σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και με πολλά περισσότερα επιχειρήματα από την ανακοίνωση που έκανα στο συνέδριο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει:

    «Είχα λοιπόν σκοπό η επιστημονική κοινότητα να ενημερωθεί με την έκδοση του σχετικού βιβλίου. Προέκυψε, όμως, φέτος η UNESCO, που κήρυξε το 2016 «Έτος Αριστοτέλη» με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννησή του μεγάλου φιλοσόφου, αλλά και το Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αριστοτέλη στη Θεσσαλονίκη. Τότε δεν αντιστάθηκα στην πρόκληση. Αποφάσισα να το ανακοινώσω και ό,τι ήθελε προκύψει. Θεωρώ ότι δεν υπήρχε καλύτερος χώρος να το κάνω από αυτό το συνέδριο», τονίζει.

    Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται περίπου 300 μ. νοτιανατολικά από την Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, πάνω σε μια όμορφη χερσόνησο, που λέγεται «Λιοτόπι». Η χερσόνησος αυτή, που εισχωρεί βαθιά στη θάλασσα, αποτελείται από δυο λόφους, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένας αυχένας. «Ο βόρειος λόφος αποτέλεσε την πρώτη πόλη των Σταγείρων που ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους της νήσου Άνδρου γύρω στα μέσα του 7ου αι. πΧ», πληροφορεί ο κ. Σισμανίδης, που διενήργησε ανασκαφές στην περιοχή καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, όταν εκτός από το περίφημο μνημείο ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, κι ένα εκπληκτικό αρχαϊκό τείχος, το μοναδικό χερσαίο τείχος της περιοχής, που φτάνει ως και τα 5 μ. ύψος, καθώς και την επέκταση της πόλης στον νότιο λόφο, που έγινε γύρω στα 500 πΧ.

    «Στο κέντρο μεταξύ των δύο λόφων, στον χαμηλό αυχένα που δημιουργείται, εντοπίστηκε η αγορά της πόλης, όπου ανασκάφτηκαν η κλασική στοά κι ένα μεγάλο συγκρότημα δημόσιων καταστημάτων και αποθηκών. Το μνημείο βρέθηκε περίπου 40- 50 μ. βορειότερα από τη στοά, δηλαδή στον βόρειο λόφο. Το σημαντικό είναι ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω στο αρχαϊκό τείχος. Το άλλο σημαντικό είναι ότι απέχει περίπου 45 με 50 μ. από την κορυφή του βόρειου λόφου όπου ήταν χτισμένος ο ναός του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σωτείρας. Συνταρακτικό επίσης είναι ότι, εκτός από το γεγονός ότι αυτά τα τρία πιο σημαντικά κτίρια που έχουν αποκαλυφθεί στα Στάγειρα έχουν τις ίδιες αποστάσεις μεταξύ τους, βρίσκονται και πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή», σημειώνει στο ΑΠΕ, και διευκρινίζει: «Δηλαδή, αν τραβήξουμε μια γραμμή από το κέντρο της στοάς θα περάσει από το κέντρο του αψιδωτού οικοδομήματος, που είναι ο τάφος του Αριστοτέλη και θα φτάσει στο κέντρο του αρχαϊκού ναού στην κορυφή. Αυτό είναι ένα μετρολογικό στοιχείο που νομίζω ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αψιδωτό οικοδόμημα. Είμαι σίγουρος ότι έγινε εσκεμμένα», εξηγεί.

    Τι λένε όμως οι αρχαίες πηγές που τον οδήγησαν να επιβεβαιώσει τις αρχικές υποψίες του; «Στην Αθήνα είχαν κατηγορήσει τον Αριστοτέλη "επί ασεβεία" εξαιτίας ενός ύμνου που είχε γράψει στον φίλο του Ερμία στη Μικρά Ασία -γνωστός και ως ύμνος "εις την αρετήν"- όπου τον επαινούσε περίπου ως θεό. Ήταν μια κατηγορία που στην Αθήνα τότε επέσυρε σίγουρα την ποινή του θανάτου. Έτσι, όταν φοβήθηκε ότι θα τον καταδικάσουν (στο μεταξύ είχε πεθάνει το 323 πΧ ο Αλέξανδρος που ήταν ο προστάτης του, ενώ η αντιμακεδονική μερίδα στην Αθήνα είχε ξεσηκωθεί), ο Αριστοτέλης πήγε στη Χαλκίδα, όπου η μητέρα του, λόγω καταγωγής, είχε σπίτι. Ο Αριστοτέλης πάντα έπασχε από το στομάχι του -μάλλον είχε καρκίνο του στομάχου- και η στεναχώρια που του προξένησε όλη αυτή η ιστορία τον οδήγησε στον θάνατο έναν χρόνο αργότερα, το 322 πΧ», πληροφορεί.

    Και συνεχίζει: «Σύμφωνα πάντα με τις αρχαίες πηγές, οι οποίες είναι αρκετές και λένε περίπου τα ίδια πράγματα, λίγο μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη κατέβηκε η επίσημη αντιπροσωπεία από τα Στάγειρα στη Χαλκίδα και παρέλαβε την τέφρα του, την οποία έβαλαν μέσα σε μια χάλκινη υδρία και τη μετέφεραν στα Στάγειρα. Εκεί την απέθεσαν μέσα σε ένα υπέργειο, μεγάλο, πεταλόσχημο κτίριο, κοντά στην αγορά της πόλης, το οποίο έφτιαξαν βιαστικά, ενώ μπροστά του υπήρχε ένας οδικός, κτιστός και ψηλός δρόμος, όπου γίνονταν τελετές προς τιμή του Αριστοτέλη. Έτσι καθιερώθηκαν τα Αριστοτέλεια και ο τόπος ονομάστηκε Αριστοτέλειο. Επίσης στήθηκε ένας βωμός μπροστά στον τάφο του φιλοσόφου», τονίζει και επισημαίνει:

    «Σύμφωνα πάλι με τις πηγές, όταν οι άρχοντες της πόλης είχαν δισεπίλυτα προβλήματα, συνεδρίαζαν μέσα σε αυτό το κτίριο. Γι αυτό και το σχήμα του είναι αψιδωτό, πεταλόσχημο. Είναι το σχήμα που έχουν τα βουλευτήρια. Εκεί τους ενέπνεε το πνεύμα του Αριστοτέλη και έπαιρναν την καλύτερη απόφαση για τα δύσκολα προβλήματα που δεν μπορούσαν να λύσουν. Όλα αυτά τα έχουμε βρει, και το αψιδωτό κτίριο και τη θέση του βωμού η οποία ήταν στο κέντρο ενός μαρμαροστρωμένου, μεγάλου, τετράγωνου δαπέδου και τον δρόμο που οδηγούσε στο εσωτερικό του τάφου. Άλλο ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι το κτίσμα, σύμφωνα με τις πηγές, έγινε βιαστικά. Αυτή η βιασύνη φαίνεται στη δομή του γιατί ενώ είναι κατασκευασμένο με εξαιρετικό δομικό υλικό, μάρμαρα, πωρόλιθο, γρανίτη, όλο αυτό το υλικό είναι σε δεύτερη χρήση από άλλα κτίσματα», πληροφορεί.

    [08] Δημιουργείται ο «διάδρομος» για έξοδο από την κρίση

    «Πετύχαμε για πρώτη φορά δημόσια αναγνώριση από όλους τους Ευρωπαίους και τους θεσμικούς εταίρους μας ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις ουσιαστικής απομείωσής του» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

    Ο υπουργός επισημαίνει πως «η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνον υποστήριζε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά είχε δεσμεύσει τη χώρα σε συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ».

    Αναφέρει ακόμη πως η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία σχετικά με τη μεθοδολογία αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους και τη δημιουργία ενός πλαισίου απομείωσής του. «Ο ορισμός αυτός» σημειώνει «βασίζεται στον δείκτη Ακαθάριστων Αναγκών Χρηματοδότησης (GFN) ως προς το ΑΕΠ, που θα τις κρατήσουμε για πολλά χρόνια έως το 15% (συμπεριλαμβανομένων και των εντόκων γραμματίων) μεσοπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 20%. Είναι ένας αριθμός που είναι και βιώσιμος και μικρότερος από πολλές άλλες χώρες. Αυτά τα όρια μεταφράζονται σε πραγματική εξοικονόμηση πόρων, η οποία θα μπορεί να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, να ενισχύσει την ανάπτυξη και να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας».

    Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει ότι για την επίτευξη του στόχου έχουν συμφωνηθεί σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που «έχουν άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα καθώς και ακόμη μεγαλύτερες άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία».

    Εξηγεί ότι «βραχυπρόθεσμα, οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν κυρίως μέτρα για την εξομάλυνση των λήξεων ομολόγων» ... «καθώς και άλλα τεχνικά μέτρα που αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και τα οποία από μόνα τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν όφελος για το 2017 κατά περίπου 226 εκατ. ευρώ».

    «Μεσοπρόθεσμα», συνεχίζει, «έχουμε επίσης συμφωνήσει σε μία δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν από το 2018 για να εξασφαλιστεί ότι ο στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών μας θα μπορεί επίσης να επιτυγχάνεται με άνεση». Και «μακροπρόθεσμα έχουμε δημιουργήσει μία σειρά από μηχανισμούς επαναξιολόγησης, για να εξασφαλιστεί ότι ο απώτερος στόχος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας θα επιτευχθεί εντός του χρονικού διαστήματος των δύο ετών μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ όλοι μιλάνε για τον δημοσιονομικό διορθωτή, τον λεγόμενο "κόφτη", κανείς δεν μιλάει γι΄αυτό τον "κόφτη χρέους". Έναν αυτόματο μηχανισμό ο οποίος θα μας εξασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες, σε κάθε δεδομένο έτος, θα είναι κάτω από τα συμφωνημένα όρια».

    Ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνει ότι «το ΔΝΤ, το οποίο σε αυτό το ζήτημα έχει ιδιαίτερα προωθημένες θέσεις, θα έχει βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση των λεπτομερειών του μηχανισμού αυτού και στο κατά πόσον τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα θα είναι επαρκή για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους μας».

    Συνοψίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «είναι γεγονός πως αυτή η συμφωνία από μόνη της δεν αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα του χρέους, ούτε είναι η καλύτερη λύση που θα μπορούσαμε να έχουμε αν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί. Η λύση που επιτεύχθηκε, άλλωστε, δεν θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα του ελληνικού πληθυσμού, καθώς οι αλλαγές δεν είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου οφείλουμε και μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Έχουμε μία σαφέστατη δέσμευση για μέτρα απομείωσης του χρέους αυτήν τη στιγμή των οποίων η ένταση θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, και τα οποία θα αλλάξουν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία».

    Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει: «Δημιουργείται, λοιπόν, τώρα ο καθαρός "διάδρομος" τον οποίον επιδιώξαμε και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μία στέρεη βάση για να συνεχίσουμε με έναν οδικό χάρτη που μας βγάζει από την κρίση και μας μεταφέρει από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο. Έναν κύκλο που θα αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς η ανάπτυξη την οποία η Αριστερά επιδιώκει δεν είναι η ανάπτυξη με κάθε τρόπο, αλλά η ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα διανέμονται με δίκαιο τρόπο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 May 2016 - 8:32:23 UTC