Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος:Χάνουμε εθνικό χρόνο και εθνικό κεφάλαιο
  • [02] Δημιουργείται ο «διάδρομος» για έξοδο από την κρίση
  • [03] Ρ. Δούρου: Να κερδηθεί το στοίχημα μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής Περιφέρειας
  • [04] Επίδομα θέσης στους Ιατρούς των «άγονων» αγροτικών ιατρείων ανακοίνωσε ο Π. Πολάκης
  • [05] Σχέδιο, επενδύσεις και πάταξη της γραφειοκρατίας για ανάπτυξη του τουρισμού, ζήτησε ο Δημ. Μάρδας από τη Σκιάθο
  • [06] Πρ. Παυλόπουλος: Πυλώνας της ΕΕ το αρχαίο ελληνικό πνεύμα
  • [07] Έρευνα δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων
  • [08] ΟΗΕ: Eπτακόσιοι νεκροί νότια της Σικελίας τις τελευταίες ημέρες
  • [09] Μύθοι και αλήθειες για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα

  • [01] Ευ. Βενιζέλος:Χάνουμε εθνικό χρόνο και εθνικό κεφάλαιο

    «Η λογική ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να κερδίζει κομματικό χρόνο επειδή κρατά συμπαγή την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και έχει επιβάλει τις παραιτήσεις των διαφωνούντων βουλευτών ?όπως έγινε με την κυρία Κατριβάνου? δε σημαίνει τίποτα από πλευράς οικονομίας και έθνους» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Μέγκα, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, χάνουμε εθνικό χρόνο και εθνικό κεφάλαιο».

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 «οι άνθρωποι που ψήφισαν, ψήφισαν με την ελπίδα ότι θα γίνει κάτι καλύτερο γι? αυτούς και τον τόπο, κάτι διαφορετικό, ότι δε θα εφαρμοσθεί ένα τρίτο Μνημόνιο και μετά ένα τέταρτο Μνημόνιο και μετά ένα Μνημόνιο εις το διηνεκές, και μετά το 2018, χωρίς τέρμα, χωρίς τέλος».

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις, οι προϋποθέσεις είναι κοινωνικές και πολιτικές πρωτίστως. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι δευτερογενές, προηγούνται οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις».

    Εκτίμησε ακόμη ότι η κυβέρνηση πήρε «δυστυχώς πολύ λιγότερα από όσα είχαν δεσμευτεί οι εταίροι μας ότι θα δώσουν το 2012 ως συμπλήρωμα στη μεγάλη παρέμβαση, την κολοσσιαία παρέμβαση που έγινε το 2012» και ανέφερε ότι «με τη βλάβη που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουμε δυναμική να έχουμε χρέος 250% του ΑΕΠ και 60% του ΑΕΠ το χρόνο χρηματοδοτικές ανάγκες, δηλαδή τίναξαν την μπάνκα στον αέρα».

    Για την κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι ταυτισμένος με αυτό τον χώρο, σημειώνοντας πως «οτιδήποτε καλό έχει γίνει στον τόπο, έχει γίνει με εγγυητή τη δημοκρατική παράταξη και αυτός ο μεσαίος προοδευτικός χώρος (?) είναι ο κορμός και ο εγγυητής της προοπτικής της χώρας».

    [02] Δημιουργείται ο «διάδρομος» για έξοδο από την κρίση

    «Πετύχαμε για πρώτη φορά δημόσια αναγνώριση από όλους τους Ευρωπαίους και τους θεσμικούς εταίρους μας ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις ουσιαστικής απομείωσής του» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

    Ο υπουργός επισημαίνει πως «η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνον υποστήριζε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά είχε δεσμεύσει τη χώρα σε συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ».

    Αναφέρει ακόμη πως η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία σχετικά με τη μεθοδολογία αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους και τη δημιουργία ενός πλαισίου απομείωσής του. «Ο ορισμός αυτός» σημειώνει «βασίζεται στον δείκτη Ακαθάριστων Αναγκών Χρηματοδότησης (GFN) ως προς το ΑΕΠ, που θα τις κρατήσουμε για πολλά χρόνια έως το 15% (συμπεριλαμβανομένων και των εντόκων γραμματίων) μεσοπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 20%. Είναι ένας αριθμός που είναι και βιώσιμος και μικρότερος από πολλές άλλες χώρες. Αυτά τα όρια μεταφράζονται σε πραγματική εξοικονόμηση πόρων, η οποία θα μπορεί να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, να ενισχύσει την ανάπτυξη και να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας».

    Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει ότι για την επίτευξη του στόχου έχουν συμφωνηθεί σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που «έχουν άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα καθώς και ακόμη μεγαλύτερες άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία».

    Εξηγεί ότι «βραχυπρόθεσμα, οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν κυρίως μέτρα για την εξομάλυνση των λήξεων ομολόγων» ... «καθώς και άλλα τεχνικά μέτρα που αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και τα οποία από μόνα τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν όφελος για το 2017 κατά περίπου 226 εκατ. ευρώ».

    «Μεσοπρόθεσμα», συνεχίζει, «έχουμε επίσης συμφωνήσει σε μία δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν από το 2018 για να εξασφαλιστεί ότι ο στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών μας θα μπορεί επίσης να επιτυγχάνεται με άνεση». Και «μακροπρόθεσμα έχουμε δημιουργήσει μία σειρά από μηχανισμούς επαναξιολόγησης, για να εξασφαλιστεί ότι ο απώτερος στόχος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας θα επιτευχθεί εντός του χρονικού διαστήματος των δύο ετών μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ όλοι μιλάνε για τον δημοσιονομικό διορθωτή, τον λεγόμενο "κόφτη", κανείς δεν μιλάει γι΄αυτό τον "κόφτη χρέους". Έναν αυτόματο μηχανισμό ο οποίος θα μας εξασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες, σε κάθε δεδομένο έτος, θα είναι κάτω από τα συμφωνημένα όρια».

    Ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνει ότι «το ΔΝΤ, το οποίο σε αυτό το ζήτημα έχει ιδιαίτερα προωθημένες θέσεις, θα έχει βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση των λεπτομερειών του μηχανισμού αυτού και στο κατά πόσον τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα θα είναι επαρκή για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους μας».

    Συνοψίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «είναι γεγονός πως αυτή η συμφωνία από μόνη της δεν αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα του χρέους, ούτε είναι η καλύτερη λύση που θα μπορούσαμε να έχουμε αν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί. Η λύση που επιτεύχθηκε, άλλωστε, δεν θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα του ελληνικού πληθυσμού, καθώς οι αλλαγές δεν είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου οφείλουμε και μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Έχουμε μία σαφέστατη δέσμευση για μέτρα απομείωσης του χρέους αυτήν τη στιγμή των οποίων η ένταση θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, και τα οποία θα αλλάξουν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία».

    Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει: «Δημιουργείται, λοιπόν, τώρα ο καθαρός "διάδρομος" τον οποίον επιδιώξαμε και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μία στέρεη βάση για να συνεχίσουμε με έναν οδικό χάρτη που μας βγάζει από την κρίση και μας μεταφέρει από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο. Έναν κύκλο που θα αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς η ανάπτυξη την οποία η Αριστερά επιδιώκει δεν είναι η ανάπτυξη με κάθε τρόπο, αλλά η ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα διανέμονται με δίκαιο τρόπο».

    [03] Ρ. Δούρου: Να κερδηθεί το στοίχημα μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής Περιφέρειας

    Τη βούλησή της να κάνει μια «τομή» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «να κερδηθεί το στοίχημα μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής Περιφέρειας στην υπηρεσία του πολίτη», επισημαίνει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στη θέση της ως το τέλος της θητείας της, το 2019.

    Ως το πλέον αξιόλογο έργο της περιφερειακής Αρχής η κ. Δούρου θεωρεί την «έγκαιρη κατάθεση» της πρότασής της «για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της περιόδου 2014? 2020». Εξηγεί ότι πρόκειται για προγράμματα έργων αναπτυξιακών και υποδομών ύψους 1,1 δισ. Αναφερόμενη στο έργο της Διοίκησης, λέει ότι κινείται σε «δύο επίπεδα»: «Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, του προσφυγικού και παράλληλα του νέου υποδείγματος στην άσκηση εξουσίας».

    Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, παρατηρεί ότι δεν υπάρχει «γραμμική» εξέλιξη στα θέματα της αξιολόγησης και του χρέους καθώς αυτά «δεν αφορούν αποκλειστικά τη χώρα μας αλλά τις δομικές ανεπάρκειες της ευρωζώνης και τις "αντιφάσεις" του ΔΝΤ».

    Σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο εσωτερικό για να διεκδικήσουμε επιστροφή στην όποια «ομαλότητα» και χαρακτηρίζει σημαντική την άμεση προώθηση των απαραίτητων θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Μεταρρυθμίσεις όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η απαλλαγή της από τη γραφειοκρατία «χωρίς δημοσιονομικό κόστος», σημειώνει, που όμως «βαλτώνουν». Το γεγονός αυτό, επισημαίνει, δυσκολεύει «το ήδη βαρύ έργο του πρωθυπουργού» του οποίου η δουλειά «δεν είναι εύκολη, από τη στιγμή που δεν κινούνται όλοι στους δικούς του ρυθμούς», και «συχνά είναι αναγκασμένος να παρεμβαίνει προσωπικά για να αποφασίσει, να συντονίσει, να κατευθύνει. Προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα, οι μηχανισμοί, οι πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας».

    Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση επισημαίνει ότι ακολουθεί την «πεπατημένη του "άλλα λέω στην αντιπολίτευση και άλλα κάνω στην κυβέρνηση"».

    [04] Επίδομα θέσης στους Ιατρούς των «άγονων» αγροτικών ιατρείων ανακοίνωσε ο Π. Πολάκης

    Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν ορισθεί όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας σε ανοικτή σύσκεψη με το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κατά την επίσκεψη του στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αλλά και στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη βδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος θα υπογράψει την απόφαση, σύμφωνα με τη οποία οι γιατροί που θα επανδρώσουν τα τετρακόσια αγροτικά ιατρεία σε «άγονες» περιοχές της χώρας - που κατά κύριο λόγο βρίσκονται στα νησιά και την ορεινή Ηπειρωτική Ελλάδα - θα λαμβάνουν επίδομα τετρακόσια ευρώ το μήνα. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένα διαφορετικό κίνητρο για τους αγροτικούς ιατρούς να δηλώσουν αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές» είπε.

    Ο κ. Πολάκης έκανε εκτενή αναφορά στις υπερπροσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία σε όλη την προηγούμενη περίοδο και υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα, με τις τοποθετήσεις 1.000 επικουρικών ιατρών και τις τοποθετήσεις που αναμένονται σε Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί και άλλους που θα τρέξουν άμεσα, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη και ότι το σύστημα θα αρχίσει να σταθεροποιείται.

    [05] Σχέδιο, επενδύσεις και πάταξη της γραφειοκρατίας για ανάπτυξη του τουρισμού, ζήτησε ο Δημ. Μάρδας από τη Σκιάθο

    Στην ανάγκη να καλυφθεί το κενό των τελευταίων χρόνων στις επενδύσεις και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στη διημερίδα που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Σκιάθος Παλλάς», από τον δήμο του νησιού.

    Ο κ. Μάρδας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει 33 μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια και τον τουρισμό, αλλά πρέπει να αλλάξει το θεσμικό καθεστώς που δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα.

    Στην εκδήλωση που είχε ως θέμα την «Ενίσχυση υποδομών τουριστικής ανάπτυξης Σκιάθου» ο κ. Μάρδας, αναφέρθηκε στο αρνητικό παράδειγμα μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης που έχει κολλήσει πάνω από πέντε χρόνια για γραφειοκρατικούς λόγους, ενώ στην Άπω Ανατολή απαιτούνται από 2- 3 μήνες και κατά μέσο όρο, και στην Ευρώπη από 6 έως 8 μήνες.

    Η άποψη του υφυπουργού Εξωτερικών είναι ότι θεωρεί σημαντικότερο να έχουμε ένα καλό ξενοδοχείο παρά έναν καλό δρόμο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μάρδας, για την αρμόδια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο γραφείο της οποίας βρίσκεται ήδη ένα πλήρες στρατηγικό σχέδιο Ανάπτυξης για θέματα Τουρισμού, ενώ «τρέχει» τουριστική συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

    Στη διημερίδα, εκτός από τον οικοδεσπότη δήμαρχο Σκιάθου Δημήτρη Πρεβεζάνο που αναφέρθηκε στις άμεσες ανάγκες του νησιού και υπενθύμισε ότι η Σκιάθος είναι μία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, που χρήζει άμεσης φροντίδας από την κυβέρνηση, μίλησε και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και ανέλυσε το Master Plan για το λιμάνι της Σκιάθου, που ολοκληρώνεται και θα δώσει ώθηση στον τουρισμό του νησιού. Εξάλλου, όπως είπε, πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες οικονομικές προϋποθέσεις για την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να γίνονται τα αναγκαία έργα.

    [06] Πρ. Παυλόπουλος: Πυλώνας της ΕΕ το αρχαίο ελληνικό πνεύμα

    «Το τρίπτυχο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, των θεσμών και της έννομης τάξης της αρχαίας Ρώμης και της χριστιανικής διδασκαλίας, είναι οι κίονες, πάνω στους οποίους στηρίζεται και σήμερα το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το κτίριο του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Μυστρά.

    Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «οι ρίζες του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού φυτρώνουν πάντα στο απαράμιλλο, από πλευράς έμπνευσης και δημιουργίας, έδαφος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού». Επισημαίνοντας όμως, ότι «δίχως την καθοριστική συμβολή της αρχαίας Ρώμης, της κρατικής της δομής και των πολιτισμικών της προεκτάσεων, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα δεν θα είχαν βρει το όχημα, πάνω στο οποίο ταξίδεψαν για πέντε, τουλάχιστον, αιώνες», ενώ πρόσθεσε πως, «όλο αυτό το, μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας, πολιτισμικό αμάλγαμα θα είχε σβήσει χωρίς την τελική σφραγίδα που του εναπέθεσε η βυζαντινή αυτοκρατορία και ο δικός της πολιτισμός», τον οποίο καλείται να εμβαθύνουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου.

    Αναφορικά με το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, υπογράμμισε πως πρόκειται για «εμβληματικό ερευνητικό εργαστήρι» που σύμφωνα με την αποστολή του, δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο τόπο φιλοξενίας του από τον Μυστρά. «Τον τόπο που κλείνει μέσα του τόσο την τελευταία, απέλπιδα δυστυχώς, προσπάθεια πνευματικής και θεσμικής ανάταξης του βυζαντινού κράτους και της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όσο και το μεγαλόπνοο εγχείρημα μεταλαμπάδευσης του βυζαντινού πολιτισμού και μέσω αυτού του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού στη Δύση, προκειμένου να χτιστεί ανά τους αιώνες το μεγαλόπρεπο και πολυπρισματικό οικοδόμημα του ευρωπαϊκού και του δυτικού εν γένει πολιτισμού».

    Τόνισε τέλος, πως το Ινστιτούτο στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει ήδη αναδειχθεί, αντάξιο της υψηλής ερευνητικής του αποστολής και στο νέο κτίριο είπε, οι ερευνητές του θα συνεχίσουν την ερευνητική τους πορεία, ως την τελική αποκατάσταση του βυζαντινού πολιτισμού στις αληθινές του βάσεις και διαστάσεις, ιδίως αναφορικά με την καθοριστική συνεισφορά του στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα σημείωσε πως θα σταθεί αρωγός στο Ινστιτούτο και είναι χρέος είπε, της κυβέρνησης και της όποιας κυβέρνησης να το ενισχύσει.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Κωνσταντίνος Μασέλος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το Ινστιτούτο αποτελεί ουσιαστική και πολιτιστική επένδυση για το πανεπιστήμιο και «πυλώνα επιστημονικής έρευνας και πολιτισμού».

    [07] Έρευνα δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων

    Μία μεγάλη έρευνα επιστημόνων της αμερικανικής κυβέρνησης, που έγινε σε αρουραίους και ποντίκια, παρέχει βάσιμες ενδείξεις -με βάση προκαταρκτικά στοιχεία- ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και τις άλλες ασύρματες συσκευές, αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο και στην καρδιά. Είναι η μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα πάνω στην επίδραση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF) σε πειραματόζωα.

    Αμέσως, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το «Science» και το «Scientific American», ξεσηκώθηκαν επιστημονικές αντιδράσεις κατά της μελέτης, με διάφορες αιτιάσεις, όπως ότι οι ερευνητές βιάστηκαν να δώσουν προκαταρκτικά στοιχεία στη δημοσιότητα, χωρίς καν η μελέτη τους να έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό και να έχει έτσι περάσει τη «βάσανο» της αξιολόγησης από άλλους επιστήμονες.

    Η επίμαχη και δαπανηρή μελέτη, κόστους 25 εκατ. δολαρίων, που αναμένεται να αναζωπυρώσει τη σχετική επιστημονική διαμάχη, έγινε από ερευνητές του ομοσπονδιακού Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας (ΝΤΡ), το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

    Η μελέτη στα πειραματόζωα διαπιστώνει -σε βάθος χρόνου- αυξήσεις στα περιστατικά καρκίνου, παρά τα χαμηλά επίπεδα της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF). Τόσο οι ίδιοι οι ερευνητές, όσο και άλλοι επιστήμονες, επισήμαναν την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

    Περιέργως αυξημένα ποσοστά καρκίνου βρέθηκαν μόνο σε αρσενικούς αρουραίους, ενώ το χρονικό διάστημα που εκτέθηκαν τα ζώα στην ακτινοβολία (μερικά από έμβρυα ακόμη), είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερο από την έκθεση των ανθρώπων στις συσκευές τους.

    Δεν επισημάνθηκε κάποιος σαφής βιολογικός μηχανισμός, που να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο, αν και διαπιστώθηκαν αυξημένες βλάβες στο DNA των πειραματόζωων. Παραμένει επίσης αμφίβολο κατά πόσο μια μελέτη σε τρωκτικά ισχύει εξίσου και σε ανθρώπους.

    Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRXiv, εξέθεσαν αρουραίους επί εννέα ώρες κάθε μέρα και επί δύο χρόνια σε μη ιοντίζουσα ακτινοβολία (RF 900 megahertz), που αντιστοιχεί σε συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων. Τα αρσενικά -αλλά όχι τα θηλυκά- ζώα εμφάνισαν δύο σπάνια είδη καρκινικών όγκων: γλοίωμα στον εγκέφαλο (το 2% έως 3% των πειραματόζωων) και όγκους των κυττάρων Schwan της καρδιάς (το 6% έως 7%).

    Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοιοι όγκοι σε σχετικές μελέτες πάνω σε πειραματόζωα και η συχνότητα των όγκων φάνηκε να εξαρτάται από τη δόση της ακτινοβολίας (δηλαδή τη συχνότητα της χρήσης). Επιπλέον, κανένα πειραματόζωο της ομάδας ελέγχου, που δεν είχε εκτεθεί στην εν λόγω ακτινοβολία, δεν εμφάνισε όγκους.

    Το ίδιο το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας διευκρίνισε ότι τα πορίσματα της έρευνας είναι ακόμη προκαταρκτικά, ότι εξετάζονται από άλλους ειδικούς και ότι τα πλήρη ευρήματα θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του 2017.

    Επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία του πειράματος, το μέγεθος του δείγματος, τις διαφορές στα ευρήματα σε σχέση με παλαιότερες μελέτες, καθώς επίσης για το γεγονός ότι οι ακτινοβολημένοι αρσενικοί αρουραίοι με τους όγκους έζησαν περισσότερο σε σχέση με όσα ζώα δεν είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία κ.α.

    [08] ΟΗΕ: Eπτακόσιοι νεκροί νότια της Σικελίας τις τελευταίες ημέρες

    Επτακόσιοι είναι οι νεκροί από τα τρία μεγάλα ναυάγια που σημειώθηκαν νότια της Σικελίας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο τραγικός αυτός απολογισμός προκύπτει από τις μαρτυρίες των διασωθέντων.

    Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, κατά το πρώτο ναυάγιο, την περασμένη Τετάρτη, πέθαναν περίπου εκατό άνθρωποι. Τις τελευταίες ώρες, οι επιζήσαντες του ναυαγίου της Πέμπτης, ανέφεραν ότι πρέπει να έχασαν την ζωή τους μέχρι και πεντακόσιοι «απελπισμένοι της θάλασσας». Συνολικά, στο πλεούμενο επέβαιναν εξακόσια εβδομήντα άτομα. Μετά από το ναυάγιο της Παρασκευής, τέλος, σε απόσταση περίπου τριάντα μιλίων από τις λιβυκές ακτές, ανασύρθηκαν οι σοροί σαράντα πέντε μεταναστών, ενώ οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες.

    Στο μεταξύ, έφτασε σήμερα στο λιμάνι του Ρήγιου της Καλαβρίας το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο «Βέγκα», το οποίο μετέφερε στην ξηρά εξακόσιους είκοσι εννέα διασωθέντες και τις σαράντα πέντε σορούς των μεταναστών που έχασαν την ζωή τους στο τελευταίο τραγικό ναυάγιο, πριν δύο ημέρες.

    [09] Μύθοι και αλήθειες για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα

    Ο θυρεοειδής αδένας δεν ευθύνεται ποτέ για τις περιπτώσεις μεγάλης παχυσαρκίας, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και την εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Αλεβιζάκη, ανατρέποντας έτσι πεποιθήσεις ετών για πολύ κόσμο, σχετικά με τις παθήσεις του θυρεοειδούς.

    Η κα. Αλεβιζάκη αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ποιες περιπτώσεις ενοχοποιείται το στρες, πως ευνοεί η διακοπή του καπνίσματος, αλλά και ποιες είναι οι ομάδες εκείνες που πρέπει να εξετάζονται, ανά δύο με τρία χρόνια.

    Μέχρι 4 κιλά επιπλέον βάρος δικαιολογεί ο υποθυρεοειδισμός

    «Έχει βρεθεί ότι όταν ο θυρεοειδής μας δεν λειτουργεί σωστά, δουλεύει λιγότερο δηλαδή και οι καύσεις είναι κάπως περιορισμένες, το μεγαλύτερο ποσό βάρους που μπορεί να βάλει κανείς σε κιλά, είναι λίγα κιλά, 2,3,4 κιλά το πολύ. Δεν ευθύνεται πρακτικά ποτέ ο θυρεοειδής για τις περιπτώσεις μεγάλης παχυσαρκίας. Συνήθως τα αίτια είναι γενετικά, τρόπου ζωής, συνηθειών, κλπ» δηλώνει κατηγορηματικά η κα Αλεβιζάκη.

    Η απώλεια βάρους λόγω υπερθυρεοειδισμού δεν συνοδεύεται από ανορεξία

    Αναφέρει ωστόσο ότι όταν ένας ασθενής πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, δηλαδή δουλεύει περισσότερο ο θυρεοειδής του αδένας, ένα από τα κύρια συμπτώματα που παρακινούν το γιατρό να διερευνήσει τον θυρεοειδή, είναι η οξεία απώλεια βάρους, που όμως γίνεται υπό την αυξημένη ποσότητα τροφής. «Δηλαδή ένας ο οποίος χάνει κιλά λόγω του θυρεοειδούς του, παράλληλα παίρνει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Δεν έχει ανορεξία. Συνήθως η απώλεια είναι 5-6 κιλά, υπάρχουν όμως και ακραίες περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να χάσει και δέκα και δεκαπέντε κιλά. Αλλά είναι συνεχής απώλεια, βάρους, παρά το ότι τρώει πολύ. Ωστόσο αν χάνει κιλά μαζί με ανορεξία, δεν δικαιολογείται να ψάξει τον θυρεοειδή του, πρέπει να ψάξει για κάποιο άλλο ενδεχομένως νόσημα.» .

    40-50% αυξημένες οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος όταν έχει συγγενή με θυρεοειδοπάθεια

    Σύμφωνα με την κα Αλεβιζάκη ο σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγων που γνωρίζουν οι επιστήμονες τεκμηριωμένα, για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, είναι ο γενετικός. «Και βεβαίως ακολουθούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που όμως είναι πιο περίπλοκοι, και δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί σωστά. Αν ένα άτομο έχει στην οικογένεια του μία θυρεοειδοπάθεια αυτού του τύπου, Hashimoto ή Graves, δηλαδή υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει την ίδια νόσο. Η προδιάθεση για αυτοάνοση νόσο είναι 40-50%, αυξημένη, έναντι του γενικού πληθυσμού. Κι επομένως είναι καλό να ψάχνονται τα νέα άτομα οικογενειών με θυρεοειδοπάθεια, ειδικά τα παιδιά στην εφηβεία, γιατί συνήθως τότε εμφανίζεται η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς. Και μετά αν είναι εντελώς αρνητικός ο έλεγχος, θα πρέπει κανείς να εξετάζεται κάθε δύο με τρία χρόνια».

    Το στρες ενοχοποιείται μόνο για τον υπερθυρεοειδισμό

    Αν και το στρες ενοχοποιείται πλέον για πολλά, στις παθήσεις του θυρεοειδούς φαίνεται ότι έχει συγκεκριμένο στόχο. «Το στρες έχει μελετηθεί σαν προδιαθεσικός παράγων, για τις παθήσεις του θυρεοειδούς και έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για μία μόνο νόσο του θυρεοειδούς, που είναι ο υπερθυρεοειδισμός, η πιο ασυνήθιστη μορφή της θυρεοειδοπάθειας, η οποία συνοδεύεται από εξόφθαλμο και απώλεια κιλών. Αυτό γίνεται πιο εύκολα, αν κάποιος έχει ένα οξύ στρες. Για τον υποθυρεοειδισμό που είναι και πιο συχνός, δεν έχει αποδειχθεί ότι το στρες τον προκαλεί, εάν δεν υπάρχει βεβαίως και στις δύο περιπτώσεις το γενετικό υπόβαθρο».

    Το κάπνισμα επιδεινώνει τον εξόφθαλμο

    Όσον αφορά το κάπνισμα που σαφώς δεν έχει τίποτα θετικό, η διακοπή του σύμφωνα με την κα Αλεβιζάκη, είναι αποδεδειγμένα ευνοϊκή στον υπερθυρεοειδισμό, και κυρίως στην θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, δηλαδή στον εξόφθαλμο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 May 2016 - 12:32:24 UTC