Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρχεται αύριο στην Αθήνα ο Γάλλος πρωθυπουργός
  • [02] Σήμερα και αύριο συζητούνται στην Ολομέλεια οι τροπολογίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021
  • [04] Την άμεση εκκένωση του Ελληνικού ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [05] Μείωση 15% από την 1η Ιουλίου σε συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ
  • [06] Στο Παρίσι ο Γ. Σταθάκης για την Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ
  • [07] Β. Κορκίδης: Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ
  • [08] Αρχίζει η πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
  • [09] Επίσχεση εργασίας ξεκινούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί
  • [10] Σήμερα η καταβολή συντάξεων του Ιουνίου από τον ΟΓΑ
  • [11] Ο Αβραμόπουλος στην υποδοχή μεταναστών που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στη Λισαβόνα
  • [12] Υπό τις απειλές της Αγκυρας, η Μπούντεσταγκ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων
  • [13] Εγκαινιάζεται στην Ελβετία η μακρύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο
  • [14] Αυλαία σήμερα για το Release Athens 2016 με Beirut
  • [15] Καλοκαιρινές συναυλίες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • [16] Κατατέθηκε η τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore και ξένες εταιρείες

  • [01] Έρχεται αύριο στην Αθήνα ο Γάλλος πρωθυπουργός

    Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, αύριο Πέμπτη 2 Ιουνιου και την Παρασκευή 3 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ. Η επίσκεψη αποτελεί στήριξη για την Ελλάδα λίγο μετά την αξιολόγηση και ευκαιρία για την επαναχάραξη του «οδικού χάρτη» των διμερών σχέσεων.

    «Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται λίγες μόνον ημέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει στη διάθεση της Ελλάδος μία νέα δόση χρηματοδοτικής συνδρομής, θα αποτελέσει ευκαιρία κατάδειξης για άλλη μια φορά της στήριξης που παρέχει η Γαλλία στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και στη σταθεροποίηση της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

    Οι συζητήσεις θα αποτελέσουν επίσης την «ευκαιρία χάραξης νέων προοπτικών στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος», ενώ οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν έναν «οδικό χάρτη» με τη λειτουργική απεικόνιση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει διεξοδικά το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα, καθώς και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γαλλία, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων στην επικράτειά της.

    Ο κ. Βαλς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΠροκόπη Παυλόπουλο και θα έχει την ευκαιρία πολλών συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    [02] Σήμερα και αύριο συζητούνται στην Ολομέλεια οι τροπολογίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Σήμερα Τετάρτη και αύριοΠέμπτη 2 Ιουνίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.Επίσης, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθείκαι θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διάσκεψης των προέδρων της Βουλής επελέγησαν, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, Διονύσιος Λασκαράτος, Ηλίας Νικολόπουλος και Θανάσης Παπαϊωάννου, καθώς και τα 24 μέλη του.Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν, εντός του Ιουνίου, οι κενές θέσεις και των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021

    Τη σύγκληση, το επόμενο διάστημα, της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασίσει για τη σύγκληση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του Σεπτέμβρη, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, τονίζοντας ότι ο πολιτικός χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του είναι πολύτιμος για την επεξεργασία ενός μακρόπνοου συλλογικού σχεδίου για το κόμμα και για τη χώρα. Κατά τις ίδιες πηγές, πρότεινε βασικοί στόχοι του συνεδρίου να είναι το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση, καθώς και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος σε ορίζοντα πενταετίας.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στην κομματική ανασυγκρότηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε την ανάγκη σχεδιασμένης δουλειάς σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό για τη διεύρυνση του κόμματος στην εκλογική του βάση, καθώς και στις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα». «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη θα έχουν λόγο, και οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της», τόνισε.

    Επιπλέον, αναφερόμενος στην ατζέντα του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ήρθε η ώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021. Ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα, στο πολιτικό σύστημα, στα δικαιώματα και τον πολιτισμό».

    [04] Την άμεση εκκένωση του Ελληνικού ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Το πρόγραμμα της ΝΔ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα παρουσιάσει, αύριο, στη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σήμερα, αιφνιδιαστικά, επισκέφθηκε το Ελληνικό.Ο πρόεδρος της ΝΔ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, είδε από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν και συνομίλησε με πρόσφυγες, αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που έφτασαν στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την άμεση εκκένωση του Ελληνικού κάνοντας λόγο για τραγικές συνθήκες.

    «Οι συνθήκες, δυστυχώς, εδώ πέρα ειναι τραγικές και θα βαίνουν επιδεινούμενες όσο μπαίνει το καλοκαίρι. Οι δήμαρχοι της περιοχής, εδώ και πολλούς μήνες έχουν, κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση οι άνθρωποι αυτοί να μετακινηθουν σε ένα αποδεκτό χώρο φιλοξενίας» τόνισε καταγγέλοντας τις πρακτικές της κυβέρνησης.

    «Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί και τα πράγματα κάθε μέρα που περνά, θα γίνονται χειρότερα. Ζητώ και σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό να κινηθεί τάχιστα έτσι ώστε να εκκενωθεί ο χώρος αυτός. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια νέα Ειδομένη στο κέντρο της Αθήνας, είναι μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε για αρκετή ώρα στο ισόγειο του κτιρίου όπου σε ένα δωμάτιο απασχολούνται τα μικρά παιδιά και συνομίλησε με αρκετές οικογένειες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αμέσως μετά ενημερώθηκε και από τους δημάρχους Γιώργο Παπανικολάου, Γιάννη Κωνσταντάτο και Διονύση Χατζηδάκη, που έφτασαν στο σημείο μόλις έμαθαν για την επίσκεψη, ενώ συνομίλησε και με τους άντρες της αστυνομικής δύναμης.

    Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωσταντάτος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ κάνοντας και αυτός λόγο για άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες, που, όπως είπε, αποτελούν προσβολή για τους ίδιους τους μετανάστες και τις τοπικές μας κοινωνίες. «Ο δήμος, η τοπική κοινωνία και όλοι εδώ έχουν κάνει το καθήκον τους, ήρθε η ώρα και οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν το καθήκον τους και να μεταφερθούν σε αξιοπρεπές χώρους διαβίωσης που να έχουν όλες τις συνθήκες που ταιριάζουν στον πολιτικο μας πολιτισμό και τη φιλοξενία μας» δήλωσε ο κ. Κωσταντάτος.

    [05] Μείωση 15% από την 1η Ιουλίου σε συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ

    Σε μειώσεις κατά 15% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού τόσο για οικιακούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις εφόσον είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους θα προχωρήσει η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας σήμερα στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής. Όπως είπε, η σχετική εισήγηση προγραμματίζεται να συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα.

    Εξειδικεύοντας ως προς τον όρο συνεπείς πελάτες, ο κ.Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για καταναλωτές που εξοφλούν τον τρέχοντα λογαριασμό τους και όσοι τηρούν τους διακανονισμούς, τους οποίους έχουν συνάψει με την επιχείρηση.

    "Πιστεύουμε", δήλωσε ο κ.Παναγιωτάκης προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, "ότι αυτό θα αποτελέσει κίνητρο ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός και ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται σε διακανονισμούς με την ΔΕΗ".

    Πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί το μέτρο την προσεχή Τετάρτη στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

    Η δήλωση Παναγιωτάκη επιβεβαιώνει τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι η ΔΕΗ προχωρά σε μια πιο «επιθετική» πολιτική υπέρ των καταναλωτών της μετά και την πολύ καλή ανταπόκριση που είχε το μέτρο της υπαγωγής σε ρύθμιση των ανεξόφλητων λογαριασμών.

    Η μείωση των τιμολογίων συνδέεται αφενός με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου που επικρατούν τους τελευταίους μήνες και αφετέρου με την πρόοδο των διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που τέθηκε πέρυσι σε εφαρμογή, αλλά και με την εντονότερη δραστηριοποίηση των εναλλακτικών προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη στα αποτελέσματα τριμήνου η ΔΕΗ επεσήμανε συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ενώ μέχρι σήμερα έχουν διακανονισθεί οφειλές συνολικού ύψους άνω των 430 εκατ. ευρώ από 145.000 πελάτες.

    Στο ίδιο διάστημα η πτώση των τιμών των καυσίμων απέφερε όφελος για την επιχείρηση άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά διαμορφώθηκε στο 94,1%, (που σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές άγγιξαν το 6%), από 97,1% κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και τον Απρίλιο διολίσθησε περαιτέρω κάτω από το 92%. Στην κατεύθυνση μείωσης των τιμολογίων συμβάλλει και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

    Η ΔΕΗ εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα επιστροφών 10% στα ανταγωνιστικές χρεώσεις για τις συνεπείς επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης ενώ στους συνεπείς Οικιακούς πελάτες του 2015 επιστρέφεται εφέτος το διπλάσιο του παγίου σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό τους.

    Στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι τόσο το φετινό καλοκαίρι όσο και μεσοπρόθεσμα, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο ενεργειακός σχεδιασμός ώστε να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες και χαμηλού κόστους λύσεις μεταξύ των εναλλακτικών που περιλαμβάνουν διασύνδεση των νησιών ή ενίσχυση / εκσυγχρονισμό της τοπικής παραγωγής δεδομένου ότι η Κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία των παλαιών μονάδων, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

    [06] Στο Παρίσι ο Γ. Σταθάκης για την Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ

    Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, για να συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς και στο φόρουμ του ΟΟΣΑ, το οποίο πραγματοποιείται εκ παραλλήλου.

    Το θέμα της συνεδρίασης είναι«Αύξηση της Παραγωγικότητας για την Ολοκληρωμένη και Δίκαιη Ανάπτυξη» («Enhancing Productivity for Inclusive Growth», 1-2/6).

    [07] Β. Κορκίδης: Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ

    Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ ενώ θεωρεί ότι είναι ανέφικτο να απορροφηθεί η νέα αύξηση.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης δήλωσε: «...Η έκτη αύξηση του ΦΠΑ σε έξι χρόνια και η δεύτερη τους τελευταίους 10 μήνες, σημαίνει ότι η ζωή μας από 1η Ιουνίου ακριβαίνει ετησίως κατά 437 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα κάθε αύξηση λειτουργεί ως "κόφτης" της κατανάλωσης, του τζίρου, αλλά και των δημοσίων εσόδων. Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ, αφού η Κομισιόν είναι σαφής ότι αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Εάν μάλιστα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν είχαμε επιβαρυνθεί πριν λίγους μήνες κατά 1,74 δισ. ευρώ, από τη μετάταξη πολλών βασικών αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή, αλλά και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, θα μπορούσαμε τουλάχιστον να συμπιέσουμε την αύξηση του 1% στην τελική τιμή. Όμως, η αύξηση των λειτουργικών μας εξόδων, των υπερβολικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθιστά ανέφικτο να απορροφηθεί η νέα αύξηση του ΦΠΑ. Τέλος, από το 2010 έχουμε βαρεθεί να αλλάζουμε, τους συντελεστές ΦΠΑ σε υπολογιστές και ταμειακές μηχανές, με μέσο όρο μία αλλαγή το χρόνο, και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα...»

    [08] Αρχίζει η πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

    Αρχίζει η πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Σήμερα Τετάρτη, 1 Ιουνίου, στις 2.00 μμ, θα διοργανωθεί στο υπουργείο Εργασίας σύσκεψη με τους δήμους που επιλέχθηκαν για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

    Όπως είχε ανακοινώσει και στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2016, θα εφαρμοστεί σε 30 επιλεγμένους δήμους με αναμενόμενους δικαιούχους περίπου 40.000 νοικοκυριά. Αυτή η εφαρμογή θα παίρνει υπόψη την εμπειρία από το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και τα συμπεράσματα από τις δύο αξιολογήσεις του πιλοτικού προγράμματος που είχε εφαρμοστεί σε 13 δήμους. Στη δεύτερη φάση, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και βοήθεια για την ένταξη των ωφελουμένων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.

    Οι δήμοι που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση, είναι: Της Ορεστιάδας και της Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος στην Περιφέρεια Αττικής, Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αιγιαλείας και Πύργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αρταίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ελασσόνας και Τρικκαίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ζακύνθου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βέροιας, Παύλου Μελά, Κιλκίς και Κατερίνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Λαμιαίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Γόρτυνας και Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, Καλυμνίων και Λέρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Σικυωνίων και Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

    Η επιλογή των 30 δήμων έγινε, ως εξής: α) Καθορίστηκε ο αριθμός των εντασσόμενων δήμων ανά Περιφέρεια, ανάλογα με τον πληθυσμό της, π.χ. 9 δήμοι στην Αττική, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, κλπ β) επιλέχθηκαν οι δήμοι που θα ενταχθούν με αλληλεπίδραση τριών κριτηρίων: Ποσοστά ανεργίας, ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ).

    Στους δήμους που επιλέχθηκαν, θα δοκιμαστούν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές και αξιολογήσεις, ώστε να γίνει η πανεθνική εφαρμογή του ΚΕΑ από την 1 Ιανουαρίου 2017. Στους υπόλοιπους 295 δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης με όλες τις παροχές, του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

    [09] Επίσχεση εργασίας ξεκινούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί

    Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα Τετάρτη, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης, ή θα επισκέπτονται τις δημόσιες δομές υγείας.

    Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κάνουν λόγο για «σύμβαση δουλοπαροικίας», που έχουν υπογράψει, και σημειώνουν ότι «η άδικη λεόντεια διαχρονική πολιτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ έχει επιφέρει την απαξίωση του ιατρικού έργου σε μία οικονομικά ζημιογόνο και άκρως ψυχοφθόρα σύμβαση».

    Όπως αναφέρουν, η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του Β' εξαμήνου, χρεώνει τους κλινικούς γιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ, ανάλογα με τη δήλωση εισοδήματος. Προσθέτουν ότι χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, έχουν εκδοθεί τιμολόγια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ήδη φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις 4.500 ευρώ, για εισόδημα που δεν έχει καν εισπραχθεί.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ζητά την άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εκκαθάριση των δαπανών των γιατρών και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους από το έτος 2011. Υπενθυμίζει ότι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τους γιατρούς έχει κοινοποιήσει σειρά εξωδίκων οχλήσεων και όπως τονίζει, «παρότι λαμβάνει υποσχέσεις ότι οι γιατροί θα πληρωθούν, η διαδικασία δεν προχωρά».

    [10] Σήμερα η καταβολή συντάξεων του Ιουνίου από τον ΟΓΑ

    Σήμερα Τετάρτη 1η Ιουνίου, θα καταβληθεί η σύνταξη του μηνός Ιουνίου 2016 σε 659.762 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιουνίου 2016 ανέρχεται στο ποσό των 297.076.197 ευρώ.

    [11] Ο Αβραμόπουλος στην υποδοχή μεταναστών που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στη Λισαβόνα

    Τριάντα ένας πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Κοντστάνσα Ουρμπάνο ντε Σόουζα.

    Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα με τον οποίον, μεταξύ άλλων, συζήτησε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το λαό της Πορτογαλίας επισημαίνοντας πως «δείχνουν στην πράξη τι εννοούμε όταν μιλάμε για αλληλεγγύη στην Ευρώπη».

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε από όλους μας πριν από μερικούς μήνες» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε δυσκολίες που υπάρχουν, χαρακτηρίζοντας τα έως τώρα αποτελέσματα ως «φτωχά». Υπογράμμισε όμως πως η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να υιοθετήσει νέους μηχανισμούς, νέες πολιτικές και νέα σχέδια στον τομέα της ένταξης.

    [12] Υπό τις απειλές της Αγκυρας, η Μπούντεσταγκ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

    Η γερμανική Βουλή είχε αναβάλει πέρυσι την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων φοβούμενη τις αντιδράσεις της Αγκυρας. Αύριο όμως συνεδριάζει οριστικά για να εγκρίνει ένα νέο επεξεργασμένο ψήφισμα με το οποίο θα αναγνωρίζεται ρητά η σφαγή των Αρμενίων το 1915/16 από τους Οθωμανούς. «Πολλοί βουλευτές στο Βερολίνο θα σκέφτονται σίγουρα ότι κακώς δεν το ψηφίσαμε πέρυσι» διότι φοβούνται «μήπως βρεθεί σε κίνδυνο η ούτως ή άλλως εύθραυστη συμφωνία για τους πρόσφυγες» γράφει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδιού «Der Spiegel». Η Αγκυρα δεν παραδέχεται ότι τότε έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομύρια Αρμενίων και ούτε, φυσικά, ότι πρόκειται για γενοκτονία, ενώ δεν αναγνωρίζει την αξιοπιστία των σχετικών επιστημονικών συμπερασμάτων.

    Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε χθες το βράδυ στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και εξέφρασε την ανησυχία του για τη διατύπωση του ψηφίσματος.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή «σε υψηλότατο επίπεδο» τής είπε. Μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης όμως η Τουρκία θα σκεφτεί για τις πιθανές αντιδράσεις της. Εάν η Γερμανία «πέσει σε αυτήν την παγίδα, αυτό θα έβλαπτε τις μελλοντικές μας σχέσεις, τις διπλωματικές, τις οικονομικές, τις πολιτικές, τις εμπορικές, τις στρατιωτικές», προειδοποίησε ο Ερντογαν. «Ένα τέτοιο ψήφισμα θα επιβάρυνε τις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Ολα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη».

    Σφοδρές επικρίσεις από τουρκικής πλευράς υπάρχουν ήδη εδώ και μέρες: η πρόσφατη κατηγορηματική δήλωση του Γερμανού προέδρου Γιόακιμ Γκάουκ ότι «πρόκειται για γενοκτονία», προκάλεσε διπλωματική κρίση.

    «Ο τουρκικός λαός δεν θα ξεχάσει τη δήλωση και δεν θα τη συγχωρήσει», προειδοποίησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή. «Ο Γκάουκ δεν έχει καμμία αρμοδιότητα να καταλογίζει στο τουρκικό έθνος μια ευθύνη η οποία αντιβαίνει στα ιστορικά γεγονότα, συμπλήρωνε, ενώ προειδοποίησε επίσης για τις «μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες» τις οποίες μπορούν να έχουν τέτοιες δηλώσεις στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

    Είχε προηγηθεί ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπός Νουμάν Κουρτουλούς με την προειδοποίηση ότι «η Γερμανία θα όφειλε να προσέξει το θέμα των σχέσεών της με την Τουρκία». Είναι θέμα ανεξάρτητων ιστορικών και όχι των κοινοβουλίων να διαλευκάνουν τα γεγονότα κατά την επίσημη τουρκική κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ το ψήφισμα για τη σφαγή των Αρμενίων ως «άδικο και αβάσιμο». Επανερχόμενος σήμερα, ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «γελοίο» το ψήφισμα.

    Παρά τις αντιδράσεις μετά από κοινό αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, το γερμανικό κοινοβούλιο πρόκειται να αναγνωρίσει ρητά αύριο τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο όρος «γενοκτονία» επαναλαμβάνεται πολλές φορές στο σχετικό κείμενο.

    Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκαρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ το ψήφισμα μπορεί να συμβάλει στη συμφιλίωση μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν φρονεί ότι η Γερμανία φέρει -ως πρώην σύμμαχος των Οθωμανών- ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη ανεξαρτήτως των συζητήσεων για το προσφυγικό. Δήλωσε μάλιστα ότι είναι «κατά της δουλικής συνεργασίας με τον Ερντογαν»...

    Για την Τουρκία το ψήφισμα δεν βελτιώνεται με την αναφορά της συνενοχής του γερμανικού Ράιχ, «το οποίο ως μεγάλος σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν προσπάθησε -παρ' ό,τι το εγνώριζε- να σταματήσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», όπως αναφέρεται στο σχέδιο του ψηφίσματος.

    Η Τουρκία ερμηνεύει την επικείμενη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ως πρόκληση και ανάμειξη στα εσωτερικά της, όπως άλλωστε έκανε στο παρελθόν και με άλλες χριστιανικές χώρες, ακριβώς διότι στρέφονται κατά των πράξεων ενός μουσουλμανικού εναντίον ενός χριστιανικού λαού, των Αρμενίων, όπως επισημαίνει το Spiegel. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και οι υποστηρικτές αυτής της αναγνώρισης πείστηκαν πέρυσι να ξαναεπεξεργαστούν το σχετικό κείμενο. Τελικά όμως παραπέμφθηκε στις καλένδες και έτσι οι Πράσινοι επανήλθαν στις αρχές του έτους.

    Κατά την άποψη του εμπνευστή της πρωτοβουλίας του -τουρκικής καταγωγής- ηγέτη των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, η ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες δεν πρέπει να αποτελέσει την αιτία για να αποσιωποιηθεί η ιστορική αλήθεια.

    «Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει να εκβιασθεί από ένα δυνάστη όπως ο κύριος Ερντογάν», είπε σε συνέντευξή του στη Bild. Κάτι για το οποίο έπεισε τελικά τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών με αποτέλεσμα να επαναφέρουν το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

    Αντιρρήσεις βέβαια υπάρχουν. Οι Σοσιαλδημοκράτες φοβούνται ότι επειδή οι χριστιανοδημοκράτες προηγήθηκαν με τους Πράσινους στην πρωτοβουλία δεν είναι πολιτικά υπέρ τους, όπως επίσης φοβούνται ότι οι πρώτοι θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία να ξιφουλκίσουν κατά της Τουρκίας σε μια στιγμή που χρειάζεται προσοχή λόγω του προσφυγικού. Επιπλέον, ορισμένοι θεωρούν ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας θα είναι αντιπαραγωγική για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Η τουρκικής καταγωγής γερμανίδα υφυπουργός Ενσωμάτωσης Αϊντάν Έζογκουζ, η οποία θα το υπερψηφίσει, θεωρεί ότι πράγματι «οι πόρτες μάλλον θα κλείσουν» μεταξύ των δύο χωρών. Πάντως η Αγκυρα προσπαθεί να πεισθούν βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου με τουρκική καταγωγή να ψηφίσουν όχι.

    Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει εν τω μεταξύ ότι οι Τούρκοι θα αντιδράσουν ήπια. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι πιθανόν να ανακαλέσουν τον πρέσβυ τους από το Βερολίνο για ένα διάστημα ή ότι θα καλέσουν το Γερμανό πρέσβυ στην Αγκυρα για να διαμαρτυρηθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα εκτονωθεί η κατάσταση με συμβολικό τρόπο, κάτι το οποίο μπορεί να αντέξει το Βερολίνο, όπως γράφει το Spiegel.

    Πηγές: Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, Frankfurter Rundschau, Bild

    [13] Εγκαινιάζεται στην Ελβετία η μακρύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο

    Η Ελβετία εγκαινιάζει σήμερα πανηγυρικά τη σιδηροδρομική σήραγγα του Σεν-Γκοτάρ, την μακρύτερη στον κόσμο, μήκους 57 χιλιομέτρων, που θα αναδιαμορφώσει τον χάρτη των μεταφορών στον άξονα Βορρά -Νότου της Ευρώπης.Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα είναι παρόντες στην τελετή των εγκαινίων και στη συνέχεια θα επιβιβασθούν σε τρένο που θα τους μεταφέρει από το Ερστφελντ, στο βόρειο άκρο της σήραγγας, στο Τιτσίνο της νότιας Ελβετίας, στο νότιο άκρο της.

    Οι εργασίες διήρκεσαν 17 χρόνια και η νέα σήραγγα θα δοθεί στην κυκλοφορία τον Δεκέμβριο. Εντάσσεται στη νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα διασχίζει τις Άλπεις, με στρατηγικό στόχο την αύξηση της χρήσης του σιδηροδρόμου και την αποσυμφόρηση των οδικών αρτηριών στη μεταφορά προϊόντων στον άξονα Ρήνου-Αλπεων που ξεκινά από το Ρότερνταμ και καταλήγει στη Γένοβα.

    Η διάνοιξη της σήραγγας κόστισε 12,2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (10,9 δισ. ευρώ). Δίνει τη δυνατότητα ημερήσιας κυκλοφορίας 260 εμπορευματικών αμαξοστοιχιών, με ωριαία ταχύτητα 100 χλμ., και 65 επιβατηγών τρένων, με ταχύτητα μέχρι και 200 χλμ./ώρα.

    [14] Αυλαία σήμερα για το Release Athens 2016 με Beirut

    Μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως οι Beirut, Parov Stelar, PJ Harvey, Sigur Ros, αλλά και νέους ανερχόμενους που θα μας απασχολήσουν πολύ μέσα στα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει το line-up του νεόκοπου φεστιβάλ Release Athens που ξεκινάει σήμερα (1η Ιουνίου) στην Πλατεία Νερού, στο Δέλτα Φαλήρου.

    Τη διοργάνωση ανοίγουν οι Beirut, το συγκρότημα που δημιούργησε ο χαρισματικός Ζακ Κόντον στη Σάντα Φε των ΗΠΑ πριν από 10 χρόνια και πλέον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα ονόματα της indie / folk και world music παγκοσμίως, ενώ και στην Ελλάδα έχουν ένθερμο ακροατήριο. Μαζί τους θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη χώρα μας οι Daughter, μία αγγλική indie/folk μπάντα, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο της «Not To Disappear», ο 38χρονος Καλιφορνέζος συνθέτης και τραγουδοποιός της indie-folk Cass McCombs, η Ειρήνη Σκυλακάκη με την πολυμελή της μπάντα και ο τραγουδοποιός και πολυοργανίστας Μoa Bones (Δημήτρης Αρώνης).

    Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ (3/6), βασικό όνομα της βραδιάς είναι ο πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα και συχνός επισκέπτης μας Parov Stelar, dj και παραγωγός από την Αυστρία που καθιέρωσε το electro-swing, συνδυάζοντας επιτυχώς jazz και swing ήχους από το παρελθόν με σύγχρονη electronica. Με 10 άλμπουμ και EP στο ενεργητικό του, πολλές επιτυχίες σε ολόκληρο τον κόσμο και έναν ανορθόδοξο συνδυασμό διάφορων μουσικών ειδών, ο Parov Stelar με την μπάντα του θα παρουσιάσουν το πρόσφατο διπλό του άλμπουμ «The Demon Diares» αλλά και επιτυχίες του παρελθόντος.

    Νωρίτερα θα δούμε τους Postmodern Jukebox, το μουσικό όχημα του πιανίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Scott Bradlee που ξεκίνησε το 2013 βάζοντας σκοπό να διασκευάσει εκατοντάδες μεγάλες επιτυχίες της εποχής μας - και όχι μόνο - με ένα στιλ που παραπέμπει απευθείας στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Έχοντας σχεδόν 2 εκατομμύρια ακόλουθους στο YouTube, οι Postmodern Jukebox παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα, από το σαλόνι του Bradlee στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, ένα νέο τραγούδι. Από Lady Gaga, Adele και Katy Perry , Radiohead, White Stripes και Cure μέχρι Beyonce, Taylor Swift και Gwen Stefani.

    [15] Καλοκαιρινές συναυλίες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Χώρος αναφοράς για την καλοκαιρινή πολιτιστική ζωή της Αθήνας , ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανανεώνει και φέτος το καθιερωμένο ραντεβού του με το κοινό, με μια σειρά συναυλιών από καταξιωμένους καλλιτέχνες, ορχήστρες και χορωδίες που προσδοκούν να δώσουν έναν διαφορετικό τόνο στις καλοκαιρινές βραδιές της πόλης.

    Το φετινό πρόγραμμα ανοίγει το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 9 μ.μ., με τη συναυλία «Σήκω, ψυχή μου, δώσε ρεύμα» του Διονύση Σαββόπουλου και της Ελένης Βιτάλη, που επέλεξαν να αρχίσουν τη φετινή τους καλοκαιρινή περιοδεία σ' όλη την Ελλάδα, με γιορτινή διάθεση, από τον Κήπο (συμπαραγωγή: MMA & Ελένη Καλέση).

    Ακολουθεί η Γιορτή της Μουσικής (Tρίτη 21/6, 8 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) ένας πλέον καθιερωμένος θεσμός για τους φίλους του Κήπου , όπου στη φετινή μεγάλη συναυλία, θα απολαύσουν καλλιτέχνες και σύνολα από διαφορετικούς μουσικούς χώρους (Χριστίνα Μπαζίλη , Θανάσης Αποστολόπουλος , Παιδική Χορωδία Rosarte, ΚΟΑ, Αγγελική Τουμπανάκη and the Buzz Bastardz).

    Την Παρασκευή 24 Ιουνίου (9 μ.μ.) επανακάμπτει δριμύτερος στον Κήπο ο Κωστής Μαραβέγιας, με τη συναυλία «Κατάστρωμα» (συμπαραγωγή ΜΜΑ & Minos EMI), και τα τραγούδια του καινούργιου του δίσκου «Φάρος». Εκτός από τα νέα του κομμάτια, ο γνωστός τραγουδοποιός που πέρυσι ξεσήκωσε το κοινό με τους έντονους ρυθμούς της μουσικής του, θα παρουσιάσει και παλιές επιτυχίες του.

    Οι συναυλίες του Ιουνίου ολοκληρώνονται την Τετάρτη 29/6 (9 μ.μ.), με την εμφάνιση της Έλλης Πασπαλά και της Underground Youth Orchestra. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια εμπνεύστηκε τον τίτλο της συναυλίας της («I Love Athens»), παραφράζοντας το διάσημο τραγούδι «I Love Paris» του Κόουλ Πόρτερ. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μελωδικό αφιέρωμα στην Αθήνα γιατί όπως λέει και η γνωστή ερμηνεύτρια «όσο περισσότερο τραγουδάμε, τόσο περισσότερους λόγους ανακαλύπτουμε για να αγαπάμε την πόλη μας».

    [16] Κατατέθηκε η τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore και ξένες εταιρείες

    Κατατέθηκε η τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

    Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ. Η τροπολογία εισάγει καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και προσδιορίζει τις απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ορίζει, επίσης, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α' 97)».

    Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία - η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο - αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

    Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.

    Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

    Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

    Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού. «Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρει επίσης η εισηγητική έκθεση.

    Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.

    Επίσης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα.

    Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

    Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ, που εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια.

    Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    ΝΔ: 'Αθλια μεθόδευση η διάταξη για τις offshore

    ΠΑΣΟΚ: Έντρομη η κυβέρνηση αποσύρει άρον-άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τις offshore

    Ποτάμι: Να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα οι πολιτικοί που τα εχουν στο εξωτερικό


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 June 2016 - 8:32:25 UTC