Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για την τροπολογία με τις off shore
  • [02] Φ. Γεννηματά: Ντροπή να υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι στηρίζει τους αδύναμους
  • [03] Ν. Κοτζιάς: Πρωταρχικός στόχος της Διαβαλκανικής Συνεργασίας είναι η ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική
  • [04] Αλ.Τσίπρας: Είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό
  • [05] Γ. Κατρούγκαλος:Με την απόφαση του Eurogroup, ανοίγει καινούρια προοπτική για την ελληνική οικονομία
  • [06] Ο νεοφιλελευθερισμός πλήττει την ανάπτυξη της οικονομίας, τονίζουν τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ
  • [07] Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων
  • [08] Εντοπίστηκε σήμα που πιθανόν προέρχεται από το μαύρο κουτί του αεροσκάφους της EgyptAir
  • [09] Νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον Ν. Παρασκευόπουλο στην τροπολογία για τις εξωχώριες εταιρίες
  • [10] Τη Δευτέρα θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ., εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών
  • [11] Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για τους υπηκόους τρίτων χωρών

  • [01] Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για την τροπολογία με τις off shore

    Τα πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης δέχεται η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρίες.

    Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο καταλόγισαν στην κυβέρνηση ένοχη και ύποπτη στάση, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έκαναν λόγο για υποκρισία.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την κατάθεση αίτησης για ονομαστική ψηφοφορία του κόμματός του ενώ επέκρινε την αποχώρηση της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αποχώρηση της ΝΔ δεν είναι λύση. Σημαίνει ενοχή και αποφυγή για να γίνει συζήτηση σε ένα μείζον ζήτημα που ενδιαφέρει την κοινωνία και είναι στοιχείο της κρίσης και της διαφθοράς που έφεραν την Ελλάδα εδώ όπου βρίσκεται σήμερα».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τη Βουλή φέρνοντας μια «πονηρή και ενοχή ρύθμιση» και προσέθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για αυτό.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, μίλησε για «γενικευμένη υποκρισία και λαϊκισμό», τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων που έχουν σημαντικότατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος επεσήμανε ότι η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνεται από τον ελληνικό λαό και προσέθεσε ότι η υποκρισία περισσεύει για αυτούς που αμφισβητούν ότι είναι πράγματι προαπαιτούμενο.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για «πολιτική απάτη που αποκαλύφθηκε» τόσο της κυβέρνησης, όπως είπε, που έφερε τη σκανδαλώδη ρύθμιση όσο και της ΝΔ, που είναι «βουτηγμένη στα σκάνδαλα της πολιτικής διαφθοράς».

    «Δεν θα μπούμε σε δικολαβικά παιχνίδια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταλογίζοντας υποκρισία στη ΝΔ για την αποχώρησή της από τη συζήτηση και στην κυβέρνηση ότι αποδεικνύει πως η γυναίκα του Καίσαρα φαίνεται τίμια αλλά δεν είναι τίμια. «Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του καπιταλισμού και του κεφαλαίου μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη σήψη και τη διαφθορά. Παρά τις επιφυλάξεις μας, όμως, θα την ψηφίσουμε», κατέληξε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς τόνισε ότι η προηγούμενη διάταξη δεν ήταν ούτε ηθική ούτε έντιμη ενώ εξέφρασε έντονες ενστάσεις και για τη σημερινή τροπολογία που, μεταξύ άλλων, όπως είπε, είναι άδικη ενώ την ίδια στιγμή αίρει το αξιόποινο αδίκημα όσων τυχών αποκαλυφθούν.

    [02] Φ. Γεννηματά: Ντροπή να υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι στηρίζει τους αδύναμους

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τη βουλευτή Εύη Χριστοφιλόπουλου και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Δημήτρη Καρύδη επισκέφθηκε το πρωί το ΚΑΠΗ Αγ. Μαρίνας στην Ηλιούπολη συνοδευόμενη από το δήμαρχο Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλο.

    Η κ. Γεννηματά μετά τη συνάντηση εξαπέλυσε τα βέλη της κριτικής της στον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «είναι ντροπή να υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι στηρίζει τους αδύναμους την ώρα που τους εξοντώνει: με περικοπή του ΕΚΑΣ, με μείωση του αφορολόγητου, με έμμεσους φόρους, με αύξηση του ΕΝΦΙΑ, με μείωση των συντάξεων, με αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα και στην περίθαλψη, με απαξίωση των δομών υγείας και πρόνοιας. Την ίδια στιγμή μάλιστα που τους πιάσαμε στα πράσα να προσπαθούν να προστατεύσουν αυτούς που κάνουν business με offshore».

    Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για ψέματα και εξαπάτηση του ελληνικού λαού ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει ελπίδα, με σύγχρονες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη, δουλειές και κοινωνική προστασία-κοινωνική αλληλεγγύη.

    «Αυτή ήταν πάντα η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, αρκεί να ενώσουμε τους Έλληνες, αυτό θα κάνουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Tέρμαο διχασμός, γιατί αυτός αυξάνει μόνο τους απελπισμένους και εμείς θέλουμε προοπτική για την Ελλάδα, τους Έλληνες, τις Ελληνίδες, τους πιο αδύναμους και τη νέα γενιά», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

    [03] Ν. Κοτζιάς: Πρωταρχικός στόχος της Διαβαλκανικής Συνεργασίας είναι η ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική

    «Πρωταρχικός στόχος της Διαβαλκανικής Συνεργασίας είναι η ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική. Η Ελλάδα είναι απόλυτα αφοσιωμένη και δεσμευμένη να βοηθήσει τους εταίρους της στη Διαβαλκανική Συνεργασία σε αυτόν τον δρόμο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην ομιλία που απηύθυνε, εκπροσωπώντας τη χώρα, στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process-SEECP), η οποία διεξάγεται στη Σόφια.

    Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη «να κυριαρχήσει η δέσμευσή μας για συνεργασία και από κοινού αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων», τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να καταστεί «η περιφερειακή Διαβαλκανική Συνεργασία ελκυστική για τη νέα γενιά, τους νέους και τις νέες των χωρών μας».

    [04] Αλ.Τσίπρας: Είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό

    Η ΝΔ «το έβαλε στα πόδια είτε γιατί συνειδητοποίησε ότι θα έχει απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία, είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο ξένων εταιρειών», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση στη Βουλή για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες, και τόνισε:

    «Εμάς δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες και στα Panamapapers, εμείς είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό και δίνουμε τον αγώνα για την κάθαρση».

    Ο πολιτικός λόγος και όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου τύπου, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

    Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν θα κουραστώ να μιλώ για ογκώδες στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    «Φέρνουμε μια βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης, ίσως κάποιοι πουν ότι αυτό γίνεται με υπερβολικό τρόπο, όμως μόνο με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κανείς στην λάσπη και την χυδαιότητα»τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής»

    Αυτή εδώ η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

    Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Θεοδωράκη ότι σχοινοβατεί μεταξύ ενός λόγου που φαντάζει σοβαρός, τεκμηριωμένος και ήρεμος και του λαϊκισμού.

    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τη διάταξη είχε υπερψηφίσει και το Ποτάμι το οποίο στη συνέχεια «έβγαζε επί τρείς ημέρες ανακοινώσεις άκρατου λαϊκισμού», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Θεοδωράκη «συνήγορο του απόντος» (σ.σ. του προέδρου της ΝΔ).

    Επίσης στην αναφορά ότι "η διάταξη θα καταπέσει", ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «θα προσφύγει κάποιος από εδώ (σ.σ. τη Βουλή) για να καταπέσει;»

    Διαβάστε επίσης:

    Κυβέρνηση: Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια

    Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από τη συζήτηση για τις εξωχώριες εταιρείες

    Όλγα Γεροβασίλη για την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή: «Αποκαλύφθηκαν»

    Νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον Ν. Παρασκευόπουλο στην τροπολογία για τις εξωχώριες εταιρίες

    [05] Γ. Κατρούγκαλος:Με την απόφαση του Eurogroup, ανοίγει καινούρια προοπτική για την ελληνική οικονομία

    «Μία καινούρια προοπτική, για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία, ανοίγεται, για πρώτη φορά, με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι σταματά μία παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, ως προς το αν θα περάσουμε την περίφημη αυτή αξιολόγηση. Θυμίζω ότι ήδη, πριν τις εκλογές του 2015, οφειλόταν αυτή και ήδη φαίνεται ότι πανηγυρικά περνάμε την αξιολόγηση αυτή και μάλιστα έχοντας λάβει μέτρα, που σε μεγάλο βαθμό προσπάθησαν να προστατέψουν και τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για πρώτη φορά δεν έχουμε απλώς υποσχέσεις για τη ρύθμιση του χρέους, έχουμε μία σαφή τοποθέτηση ότι δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητά του, έναν οδικό χάρτη που αναλύεται σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, και συγκεκριμένες δεσμεύσεις των εταίρων μας». Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Διάσκεψη «Παιδική ηλικία χωρίς σωματική τιμωρία», στην οποία συμμετέχουν υπουργοί δεκάδων χωρών του κόσμου. «Ως εκ τούτου μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ένα καινούριο ξεκίνημα βρίσκεται μπροστά μας» πρόσθεσε.

    Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Αυστριακό ομόλογό του, Άλοις Στέγκερ, την ηγεσία της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων και τον πρόεδρο του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Βιένη, πέραν της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη, όπου το απόγευμα θα προεδρεύει, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως αυτή εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια για επαφές με την Κοινωνία των Πολιτών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά με τα εργατικά συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.

    Ο ίδιος υπενθύμισε πως το Αυστριακό Εργατικό Επιμελητήριο είχε αναθέσει σε διακεκριμένο νομικό μία γνωμοδότηση για τη διερεύνηση τυχόν αντίθεσης των μνημονίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς συνθήκες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, «κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, που υπάρχει στην Αυστρία, ίσως εντονότερο από τις άλλες χώρες».

    [06] Ο νεοφιλελευθερισμός πλήττει την ανάπτυξη της οικονομίας, τονίζουν τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ

    Κριτική στο νεοφιλελευθερισμό εκ των έσω, και μάλιστα από οικονομολόγους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποτελεί γεγονός που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

    Το ΔΝΤ το οποίο έχει κατηγορηθεί από πολλές πλευρές για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλει σε όσες χώρες έχει κληθεί να προσφέρει τη βοήθεια του, για πρώτη ίσως φορά, οικονομολόγοι του παίρνουν αποστάσεις αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα αυτής της "συνταγής".

    Οι τρείς οικονομολόγοι του ΔΝΤ, στο άρθρο τους το οποίο δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού ?Finance & Development? του Ταμείου, εκφράζουν επιφυλάξεις συνολικά για το οικονομικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, εκτιμώντας ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σθεναρά υποστήριξε στην περίπτωση της Χιλής για παράδειγμα ο Μίλτον Φρίντμαν, "αντί να οδηγήσουν στην ανάκαμψη ορισμένες φορές διευρύνουν την κοινωνική ανισότητα θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αειφόρο ανάπτυξη". Υπό τον τίτλο "Neoliberalism: Oversold" οι οικονομολόγοι J. Ostry, P. Loungani και D. Furceri, εξετάζουν την νεοφιλελεύθερη ατζέντα επιχειρώντας να καταγράψουν τις οφέλη, αλλά κυρίως τις παράπλευρες απώλειες που προκύπτουν από την εφαρμογή των πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας και άρσης των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.

    Τρία είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν εξετάζοντας αρκετές περιπτώσεις χωρών οι οποίες διαχρονικά, εφάρμοσαν τις πολιτικές αυτές, είτε υπό την έμπνευση του ΔΝΤ είτε μετά από ελεύθερη επιλογή των κυβερνήσεων:

    -Τα οφέλη σε όρους αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν όταν το δείγμα των χωρών που εξετάζεται είναι αρκετά μεγάλο.

    -Το κόστος που επιφέρουν οι πολιτικές αυτές στο κοινωνικό σώμα, αυξάνοντας τους δείκτες ανισότητας, είναι δυσβάστακτο. Μάλιστα τέτοια κόστη μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως τα οφέλη που μπορεί να επιφέρουν οι πολιτικές αυτές στο μέτωπο της ανάπτυξης.

    -Η όξυνση της κοινωνικής ανισότητας θέτει εν αμφιβόλω τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον. Έτσι παρόλο που η ανάπτυξη αποτελεί τη βασική επιδίωξη των νεοφιλελεύθερων επιλογών, οι υποστηρικτές τους θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα που έχουν οι πολιτικές αυτές στην διανομή του πλούτου μέσα στην κοινωνία.

    [07] Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων

    Με την εξέταση στο μάθημα της Βιολογίας ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων που δίνουν με το νέο σύστημα. Σήμερα, επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις και για τους υποψήφιους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα, με την εξέταση σε μαθήματα κατεύθυνσης (Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τεχνολογικής κατεύθυνσης, κύκλου Πληροφορικής και Υπηρεσιών και Χημεία-Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης, κύκλου Τεχνολογίας και Παραγωγής).

    Οι Πανελλαδικές, ωστόσο, θα συνεχιστούν από τις 16 Ιουνίου, για όσους υποψήφιους δώσουν ειδικά μαθήματα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων αρχίζει με την εξέταση των Ιταλικών (16 Ιουνίου). Ακολουθούν τα Ισπανικά (17 Ιουνίου) και τα Αγγλικά (18 Ιουνίου). Στη συνέχεια, εξετάζονται το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο (21 και 22 Ιουνίου, αντίστοιχα), η Αρμονία (23 Ιουνίου), ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (24 Ιουνίου), τα Γαλλικά (25 Ιουνίου) και τα Γερμανικά (27 Ιουνίου).

    Σημειώνεται, ότι η διεξαγωγή της Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΦΑ), θα διεξαχθούν από τις 15 έως και τις 29 Ιουνίου.

    [08] Εντοπίστηκε σήμα που πιθανόν προέρχεται από το μαύρο κουτί του αεροσκάφους της EgyptAir

    Πλοίο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε "σήματα που πιθανόν προέρχονται" από ένα εκ των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους της EgyptAir, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση MS804 Παρίσι-Κάιρο και συνετρίβη στις 19 Μαΐου στη Μεσόγειο, με 66 επιβαίνοντες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αιγυπτιακές αρχές.

    Θα χρειαστεί ωστόσο να περάσει μια εβδομάδα μέχρι την άφιξη ενός άλλου ειδικά εξοπλισμένου πλοίου, που θα ανεβάσει τους δύο καταγραφείς της πτήσης, διευκρίνισε το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωσή του. Τα αίτια της συντριβής παραμένουν άγνωστα.

    "Τα όργανα έρευνας ενός πλοίου του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, του Laplace, εντόπισαν σήματα που πιθανόν προέρχονται από ένα εκ των δύο μαύρων κουτιών" του αεροπλάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο.

    Το Laplace, που κατέπλευσε χθες στην περιοχή των ερευνών, είναι εξοπλισμένο με τρεις υποβρύχιες συσκευές (DETECTOR-6000) της γαλλικής εταιρίας Alseamar, ικανές στην ανίχνευση σημάτων από μαύρα κουτιά σε βάθος μέχρι 5.000 μέτρων.

    Ένα πλοίο της εταιρίας Deep Ocean Search (DOS), εξοπλισμένο με ένα ρομπότ που επιτρέπει την ανάσυρση των καταγραφέων από 3.000 μέτρα, αναμένεται επίσης γύρω στις 10 Ιουνίου στην περιοχή όπου πιθανόν έγινε η συντριβή του αεροσκάφους.

    [09] Νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον Ν. Παρασκευόπουλο στην τροπολογία για τις εξωχώριες εταιρίες

    Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχει αμνήστευση ή παραγραφή αδικήματος πολιτικών προσώπων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε off sore εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες, εφόσον επικαλεστούν την επιεικέστερη διάταξη που ίσχυσε για τρεις μέρες από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

    Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της επίμαχης τροπολογίας, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σοβαρές τις νομικές ενστάσεις και παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ενώ αντέκρουσε τις αιτιάσεις τους περί προσπάθειας αμνήστευσης και απαλλαγής ορισμένων πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι καμία τέτοια πρόθεση και από κανένα δεν υπήρξε στην κυβέρνηση.

    Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, κατέθεσε ρύθμιση που ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία των εξήντα ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων δεν αίρει το αξιόποινο παλαιότερων παραβάσεων και διευκολύνει μόνο να προσαρμοστούν όσοι εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο μετά την ψήφιση του νόμου.

    Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζεται ότι:

    -Η μεταβίβαση των μετοχών σε εξωχώριες εταιρείες εντός 60 ημερών (που επιβάλλεται από την τροπολογία) δεν αίρει το αξιόποινο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.

    -Δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ότι αν υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση ανάμεσα στην τέλεση μίας πράξης και τη διεξαγωγή της δίκης, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη.

    [10] Τη Δευτέρα θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ., εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών

    Αισιοδοξία ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης» επισήμανε, προσθέτοντας πως «υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης (η πρώτη από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

    Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς και επισήμανε ότι το θέμα αυτό «ίσως πάει για αργότερα». Μάλιστα, ενδέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδομένου ότι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

    [11] Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για τους υπηκόους τρίτων χωρών

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται παράτυπα στην ΕΕ απευθείας από την Τουρκία.

    Η έναρξη της ισχύος των διατάξεων που αφορούν την επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών είχε αρχικά προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2017, ωστόσο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015, η ΕΕ και η

    Τουρκία συμφώνησαν να επισπεύσουν την εφαρμογή της από την 1η Ιουνίου 2016, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζα. Οι εν λόγω διατάξεις θα προστεθούν στις διατάξεις για την επανεισδοχή των Τούρκων πολιτών που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η

    Οκτωβρίου 2014.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σημερινή έναρξη της ισχύος των διατάξεων που αφορούν τους υπηκόους τρίτων χωρών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να κάνει άλλο ένα βήμα προς την εκπλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 June 2016 - 12:32:24 UTC