Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα τρένο με επιβάτες Ευρωπαίους ηγέτες εγκαινίασε τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου
  • [02] Σε τουλάχιστον 10 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι της αλ Σεμπάμπ σε ξενοδοχείο στην Μογκαντίσου (Σομαλία)
  • [03] Στις 19 Ιουνίου τα εγκαίνια του μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη
  • [04] Ανακοίνωσε Μπλατ η Νταρουσάφακα, ενδιαφέρον για Μπουρούση
  • [05] Έμεινε ο Πεδουλάκης στον Παναθηναϊκό

  • [01] Ένα τρένο με επιβάτες Ευρωπαίους ηγέτες εγκαινίασε τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου

    Ένα τρένο με επιβάτες Ευρωπαίους ηγέτες εγκαινίασε σήμερα στην Ελβετία τη σήραγγα του Σεν-Γκοτάρ, τη μεγαλύτερη στον κόσμο (57 χλμ.), η οποία χρειάστηκε 17 χρόνια φαραωνικών έργων για να δημιουργήσει έναν νέο άξονα σιδηροδρομικών μεταφορών βορρά-νότου.

    Ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν επιβαίνουν στην αμαξοστοιχία "Gottardo 2016" για τη διέλευση αυτή, διάρκειας περίπου 30 λεπτών.

    [02] Σε τουλάχιστον 10 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι της αλ Σεμπάμπ σε ξενοδοχείο στην Μογκαντίσου (Σομαλία)

    Ένας βομβιστής-καμικάζι έριξε σήμερα το όχημα του, παγιδευμένο με εκρηκτικά, στην είσοδο ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ενώ την επίθεση ακολούθησαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα νεκρούς, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ, που θεωρείται προσκείμενη στην αλ Κάιντα, ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση στο ξενοδοχείο Ambassador, που επιλέγεται συχνά ως σημείο συνάντησης από βουλευτές, ενώ ένας αστυνομικός δήλωσε πως κάποιοι μαχητές ενδεχομένως να εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο κτίριο.

    Ο συνταγματάρχης Αλί Μοχάμεντ, αστυνομικός της πρωτεύουσας, ανέφερε πως το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στο δρόμο Μάκα αλ Μουκαράμ ? κεντρική οδός στην καρδιά της πρωτεύουσας με ξενοδοχεία, εστιατόρια και τράπεζες? επλήγη από βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο.

    "Πιστεύουμε ότι κάποιοι μαχητές βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι. Έως τώρα έχουμε επιβεβαιώσει τρεις νεκρούς και μια δωδεκάδα άλλους τραυματίες", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αστυνομικός Ιμπραχίμ Χασάν.

    Αργότερα η αστυνομία ανέφερε πως δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

    Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε άλλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας σκότωσαν 17 μαχητές της αλ Σεμπάμπ, ανάμεσα τους και τον επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της οργάνωσης και έναν άνδρα που φέρεται ως ο εγκέφαλος της επίθεσης και της σφαγής στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα το 2015, όταν έχασαν τη ζωή τους 148 άνθρωποι, ανάμεσά τους 142 φοιτητές.

    [03] Στις 19 Ιουνίου τα εγκαίνια του μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη

    Το πάθος και το προσωπικό όραμα ενός ανθρώπου, του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, το οποίο ενστερνίστηκαν πολλοί από την επιστημονική, πολιτική και επιχειρηματική κοινότητα, γίνεται πραγματικότητα. Έπειτα από 30 χρόνια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που συνεχίζεται έως σήμερα από τον καθηγητή, τους συνεργάτες και τις ομάδες του, το Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας ανοίγει σε λίγες μέρες τις πύλες του και ως μία μοναδική κιβωτός πολιτισμού παρουσιάζει τα σημαντικότερα ευρήματα και τους θησαυρούς από τη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και την πόλη της αρχαίας Ελεύθερνας.

    Το νέο Μουσείο εγκαινιάζεται την Κυριακή 19 Ιουνίου από τον πρόεδρο της, Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων από την πολιτική, επιστημονική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική διεθνή σκηνή. Η πρώτη επίσημη παρουσίασή του έγινε σήμερα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, αντίστοιχο της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας.

    «Τα νέο Μουσείο της Ελεύθερνας είναι καρπός 30 χρόνων, όχι μόνο δικού μου κόπου, αλλά και φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης, των ΗΠΑ, ακόμη και χωρών της Ασίας, όπως η Τουρκία, η Κορέα, η Ιαπωνία, ακόμη και η Αυστραλία. Είναι έργο όλων αυτών των νεαρών ανθρώπων που με ακολούθησαν και στη συνέχεια έχουν γίνει και οι ίδιοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Αυτό για μένα είναι το πρώτο, το μεγάλο απότοκο. Τι να τον κάνεις τον Σταμπολίδη όταν δεν θα υπάρχουν συνεχιστές;», δήλωσε ο ίδιος στην αρχή της παρουσίασής του, που περιλάμβανε πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, αλλά κυρίως πάθος, συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Συγχρόνως, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους τον βοήθησαν στην υλοποίηση του οράματός του: Πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και όχι μόνο, αρχαιολόγους, βοηθούς και φίλους τους, καθώς και τους πολυπληθείς χορηγούς του, που πίστεψαν, όπως είπε, πραγματικά σε αυτό που ήθελε να φτιάξει.

    Η αρχαία Ελεύθερνα, στην καρδιά της Κρήτης, περίπου στη μέση απόσταση από την αρχαία Κυδωνία (Χανιά) στα δυτικά και την Κνωσό στα ανατολικά και ακόμη από τη Φαιστό και Γόρτυνα στα νότια, δεν είναι τυχαίο που κατοικήθηκε από νωρίς (τουλάχιστον από την 3η και 2η χιλιετία). Είναι ένας τόπος ευεργετημένος από τη φύση, με άφθονο πόσιμο νερό, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, παρουσία λατομικού ασβεστολιθικού πετρώματος, ακόμα και σιδήρου στα γειτονικά Ταλλαία Όρη, αλλά και ιδιαίτερα ασφαλής, λόγω της οχυρωματικής θέσης που προσφέρει. Εκεί, οι έρευνες, ανασκαφικές και άλλες, του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες ξεκίνησαν το 1985 και συνεχίζονται, έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα που καλύπτουν όλη τη διαχρονία της περιοχής, από το 3.000 πΧ έως τον 14ο αι. μΧ. Εκείνο, όμως, που «φώτισαν» κυρίως είναι ένα μεγάλο κομμάτι των λεγόμενων «σκοτεινών χρόνων» (9ος ως 6ος αι. πΧ), την αυγή του ελληνικού πολιτισμού, εποχή που διηγείται ο Όμηρος στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

    [04] Ανακοίνωσε Μπλατ η Νταρουσάφακα, ενδιαφέρον για Μπουρούση

    H πρώτη ηχηρή είδηση στη Euroleague, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου είναι γεγονός! Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω θητείας στο ΝΒΑ με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, ο Ντέιβιντ Μπλατ επιστρέφει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Νταρουσάφακα. Η τουρκική ομάδα ανακοίνωσε και επίσημα την πρόσληψη του Αμερικανοϊσραηλινού τεχνικού, τον οποίο «δέσμευσε» μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Η Νταρουσάφακα, η οποία εφέτος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο... χάρτη της Euroleague, εμπιστεύθηκε τον έμπειρο τεχνικό για την παρουσία της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και τη νέα αγωνιστική περίοδο, του προσέφερε πακτωλό χρημάτων για να τον δελεάσει να πει το «ναι», ενώ δηλώνει έτοιμη να τον πλαισιώσει με μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως ο Γιάννης Μπουρούσης που προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν με την Λαμποράλ Κούτσα και ο δεινός εκτελεστής της Λοκομοτίβ Κουμπάν, Μάλκολμ Ντιλέινι.

    [05] Έμεινε ο Πεδουλάκης στον Παναθηναϊκό

    Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε και επίσημα την παραμονή του Αργύρη Πεδουλάκη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άναψε το «πράσινο φως» της επέκτασης της συνεργασίας των δύο πλευρών, έχοντας εκτιμήσει τη δουλειά του «Αρτζι», ο οποίος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να... συμμαζέψει το παιχνίδι των «πράσινων», να δώσει προτεραιότητα στο... μέλλον του Παναθηναϊκού (Χαραλαμπόπουλο, Παπαγιάννη), και να αφήσει υποσχέσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό με πιο «γεμάτο» ρόστερ, στόχος όμως που τελικά δεν επετεύχθη.

    Ο Έλληνας προπονητής μίλησε μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα των «πράσινων». Ο Πεδουλάκης, αφού επισήμανε ότι μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από την ενεργό δράση οι Κυπελλούχοι Ελλάδας δεν γυρίζουν σελίδα, αλλά... βιβλίο, γνωστοποίησε ότι «έχουμε μια βάση Ελλήνων αθλητών και θέλουμε να την πλαισιώσουμε με ξένους παίκτες οι οποίοι θα έχουν κίνητρο και ποιότητα». Όσο για το σύνθημα του Παναθηναϊκού ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου; «Πάνω απ`όλους και όλα η ομάδα»!

    Αναλυτικά η ανακοίνωση λιτή ανακοίνωση: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την επέκταση της συνεργασίας της με τον προπονητή Αργύρη Πεδουλάκη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 June 2016 - 18:32:26 UTC