Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα νέα προαπαιτούμενα
  • [02] Σ. Φάμελλος: Υπεκφυγή για τις offshore εμπεριέχει η αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή
  • [03] Με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας θα συναντηθεί αύριο ο Κ. Μητσοτάκης
  • [04] Το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιρειών για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, επιβεβαίωσε ο Π. Σκουρλέτης
  • [05] Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ
  • [06] Θεσσαλονίκη: Στα... ύψη η τιμή του ψωμιού, με αύξηση που ξεπερνά το 42%
  • [07] Οι πρώτοι σπόροι της βιομηχανικής κάνναβης έπεσαν, έπειτα από σαράντα χρόνια
  • [08] Στους 52.318 φτάνουν οι πρόσφυγες στην επικράτεια
  • [09] Μια γυναίκα νεκρή από τις πλημμύρες στο Παρίσι, ανέβαινει η στάθμη του Σηκουάνα
  • [10] Δαλάι Λάμα: «Δεν μπορεί η Γερμανία να γίνει αραβική χώρα»
  • [11] Μπιναλί Γιλντιρίμ: Η λύση στο πολιτικό αδιέξοδο είναι η προσφυγή στις κάλπες
  • [12] Η απρόσεκτη οδήγηση στις κύριες αιτίες των τροχαίων
  • [13] Ξεκινούν τον Ιούνιο οι αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ
  • [14] ΟΠΕΚ: Δύσκολη μια συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή του αργού
  • [15] Και η Ίντερ πουλήθηκε σε Κινέζους
  • [16] Ντελ Μπόσκε: «Η Ισπανία μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο»
  • [17] O Ντ' Αντόνι ανέλαβε το Χιούστον και ο Χόρνατσεκ τους Νικς

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα νέα προαπαιτούμενα

    Η φορολογική σφαγή ξεκίνησε, όλη η χώρα αντιμετωπίζει τον τυφώνα φοροκαταιγίδας που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους.

    Η ΝΔ καταψηφίζει τα νέα προαπαιτούμενα, που θα φέρει η κυβέρνηση, καθώς δεν τηρήθηκε η υπόσχεσή της πως με την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.

    «Έχουμε μία κυβέρνηση που αυτοακυρώνεται συνεχώς, με κυνισμό και χωρίς φραγμό, για να κρατηθούν λίγο ακόμη στην καρέκλα, έφεραν ένα μνημόνιο μέσα στο μνημόνιο» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος, υπενθυμίζοντας όλες τις υποσχέσεις που δεν τήρησε η κυβέρνηση.

    Ο Γιώργος Κουμουτσάκοςεξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των offshore, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε από την κοινωνική κατακραυγή να αποσύρει την αρχική διάταξη, αφού προηγούμενως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων αλλά και η νέα που έφερε είναι επίσης «διάταξη - πλυντήριο».

    «Ακούσαμε την κριτική που μας γίνεται και είναι σεβαστή» ανέφερε ο κ. Κουμτσάκος και πρόσθεσε: «Η ουσία της στάσης και της θέσης μας είναι σταθερή: Η άρνηση να μετέχουμε σε αυτή την φαρσοκομωδία για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και οι δύο ρυθμίσεις καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, στο ίδιο πλυντήριο. Σήμερα η ΝΔ καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε εξωχώριες εταιρείες. Η ΝΔ ρωτά για ποιο λόγο δεν έχει απαντήσει από τις 26 Αυγούστου σε παλαιότερη ερώτηση βουλευτών της για την συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε εξωχώριες εταιρείες. Υπάρχει ή δεν υπάρχει μέλος της που συμμετέχει; Τι γνωρίζει η κυβέρνηση για το πόθεν έσχες των χρήσεων 2013, 2014 και 2015;».

    Ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε: «Τι συνέβη αυτές τις ημέρες; Που είναι η μπλόφα; Αρχικά ψήφισαν διάταξη που αμνηστεύει τη συμμετοχή πολιτικών σε offshore, από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε. Στη συνέχεια, έφεραν την τροπολογία που είναι καταφανώς αντισυνταγματική, αντιευρωπαϊκή, έωλη και ανεφάρμοστη. Η άτακτη πολιτική υποχώρηση της κυβέρνησης δεν προήλθε μόνο από αυτό που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "πρωτοσέλιδα της διαπλοκής" αλλά και από το πρωτοσέλιδο της Αυγής, εκτός αν και η Αυγή είναι διαπλοκή. Η άτακτη υποχώρηση ήλθε από την πολιτική πίεση που άσκησε η ΝΔ και τους ανάγκασε να κάνουν ένα άλμα στο κενό».

    [02] Σ. Φάμελλος: Υπεκφυγή για τις offshore εμπεριέχει η αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή

    Για υπεκφυγή και συγκάλυψη, κατηγορεί τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε ότι το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω της προπαγάνδας που αναπτύχθηκε για τις offshore εταιρείες επεδίωκε πολιτική ήττα της κυβέρνησης και ότι αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή επιλέγοντας τα τηλεοπτικά «παράθυρα».

    «Επειδή κάποιοι παίξανε με άσχημο τρόπο με θέματα πολύ σοβαρά και προσπάθησαν να αφήσουν σκιές, εμείς προκαλέσαμε» δήλωσε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την απόσυρση του άρθρου 178 του πολυνομοσχεδίου, που ζητούσε, επεδίωκε να επιστρέψει η χώρα σε ένα περιβάλλον που αφήνει κενά και δεν δίνει νομική κάλυψη στο θέμα της συμμετοχής βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες. «Η ΝΔ, πέρα από το ότι ήθελε να υπάρξει μια πολιτική ήττα της κυβέρνησης -αυτό επιδίωκε- μας ζητούσε να αποσύρουμε ένα άρθρο που ήταν και υποχρέωσή μας απέναντι στους εταίρους» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και αναφέρθηκε στη σύμβαση για την καταπολέμηση της διαφοράς (Greco), αλλά και στη συμφωνία με τους δανειστές.

    «Όταν αιτείσαι να επιστρέψεις σε ένα περιβάλλον νομικό που δεν κατοχυρώνει την ελληνική πολιτεία, αποχωρείς και από τη συζήτηση για να κρύψεις τι; Ποιο είναι το βασικό σου πρόβλημα; Νομίζω ότι είναι μια πλήρης αποκάλυψη» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, ενώ σχολιάζοντας τις καταγγελίες που διατύπωσε κατά της κυβέρνησης για το ίδιο ζήτημα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγόρησε το κόμμα για πολιτική ασυνέπεια. Όπως είπε, ο κ. Θεοδωράκης και οι βουλευτές του κόμματός του ψήφισαν το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου και στη συνέχεια κατήγγειλαν αυτό που ψήφισαν λίγες μέρες νωρίτερα.

    [03] Με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας θα συναντηθεί αύριο ο Κ. Μητσοτάκης

    Με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης,παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στην πρεσβευτική κατοικία του Γάλλου πρέσβη.

    [04] Το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιρειών για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, επιβεβαίωσε ο Π. Σκουρλέτης

    Σημαντικό ενδιαφέρον απο ευρωπαϊκές εταιρείες για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, διαπιστώνεται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε απειροελάχιστη την πιθανότητα να μην προχωρήσει η λύση για τον ΑΔΜΗΕ, που συμφωνήθηκε με τους εταίρους, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών, απο τη ΔΕΗ, στο Δημόσιο και τη διάθεση του υπόλοιπου 49% σε στρατηγικό επενδυτή και μικρομετόχους. Εκτίμησε δε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για όλους και η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ χαρακτηρίζοντας ως σημαντικές επενδύσεις τις συμμετοχές στους διαχειριστές, όχι μόνο από οικονομικης αλλά και από γεωπολιτικής άποψης.

    Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας επισημαίνοντας πως υπάρχει ένας κατάλογος του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος ανανεώνεται αλλά το τι θα ιδιωτικοποιηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων υψους 6,2 δισ. ευρώ είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

    [05] Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει σήμερα στη Βιένη και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ πιθανότατα θα αναθεωρηθούν ανοδικά οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης. Μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και είναι πιθανόν να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων. Πιθανότατα θα συζητήσει, επίσης, πώς οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στην κανονική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μετά από ένα και πλέον χρόνο που χρηματοδοτούνταν μόνο μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) με υψηλότερα επιτόκια.

    Με τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου να έχουν σχεδόν διπλασιασθεί από τις αρχές Ιανουαρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, μετά από συνεχείς πτωτικές αναθεωρήσεις τα τελευταία τρίμηνα, γεγονός που υποστηρίζει την έκκληση του Ντράγκι να υπάρξει υπομονή για να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει πάρει η ΕΚΤ. Πράγματι, οι αγορές εταιρικών ομολόγων, που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο, θα αρχίσουν τον Ιούνιο, ενώ και η πρώτη κατανομή των πολύ φθηνών (τετραετών) δανείων από την ΕΚΤ (των λεγόμενων TLTROs) θα αρχίσει αργότερα μέσα στον μήνα, στηρίζοντας το επιχείρημα ορισμένων αξιωματούχων ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να λάβει νέα μέτρα έως το φθινόπωρο.

    Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνουν την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων (γνωστή και ως waiver) για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με φθηνό επιτόκιο και αναμένεται να δώσουν σήμερα ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί μέσα στον Ιούνιο. Η επαναφορά του waiver μπορεί, επίσης, να ανοίξει τον δρόμο για να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες έως 27 δις. ευρώ πολύ φθηνών δανείων (ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο) από την ΕΚΤ.

    [06] Θεσσαλονίκη: Στα... ύψη η τιμή του ψωμιού, με αύξηση που ξεπερνά το 42%

    Στα ύψη «σκαρφαλώνει» η τιμή πώλησης του ψωμιού από τον τρέχοντα ήδη μήνα, με την αύξηση να υπερβαίνει το 40%, όπως προκύπτει από δηλώσεις, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, της προέδρου του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσας Κουκουμέρια.

    «Με την άνοδο του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, στο 24%, το κόστος της ενέργειας να ακριβαίνει διαρκώς, αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις, μη αντέχοντας άλλο να απορροφούμε τις ανατιμήσεις» λέει και προσθέτει: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε διατηρήσει την τιμή στο ψωμί αμετάβλητη, αλλά δυστυχώς, αν δεν προχωρήσουμε σε αυξήσεις, θα κλείσουμε μια ώρα αρχύτερα τα καταστήματά μας».

    Πάντως, παρά τις επιχείμενες αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος, το ενδεχόμενο λουκέτων δεν έχει απομακρυνθεί. «Εκτιμώ ότι πολλοί φούρνοι θα αναγκαστούν τελικά να κατεβάσουν ρολά, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, εν μέσω οικονομικής κρίσης» δηλώνει η κ. Κουκουμέρια.

    Σήμερα η τιμή του απλού ψωμιού 350 γραμμαρίων κυμαίνεται σε 0,70-0,90 λεπτά και όπως εξηγεί η πρόεδρος των αρτοποιών: «Εντός του τρέχοντος μηνός, αλυσιδωτά το κόστος του θα ανέβει στο 1 ευρώ, δηλαδή αυξήσεις 42,85% και 11,11%. Από το 1 ευρώ που χρεώνουμε το ψωμί, τα 60 λεπτά αφορούν τα έξοδά μας στο κράτος και με τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλύψουμε τα έξοδά μας για -μεταξύ άλλων- μισθοδοσία, προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα και να ζήσουμε».

    [07] Οι πρώτοι σπόροι της βιομηχανικής κάνναβης έπεσαν, έπειτα από σαράντα χρόνια

    Οι πρώτοι σπόροι τη βιομηχανικής κάνναβης έπεσαν ξανά στα ελληνικά χώματα για πρώτη φορά αυτήν την άνοιξη κι έπειτα από σαράντα χρόνια απαγόρευσης. Δεν πρόκειται όμως για μια επιστροφή στο παρελθόν αλλά για ένα άλμα στο μέλλον, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Μουντζούρης, ένας από τους πιονέρους αυτής της νέας εποχής.

    Ιδιοκτήτης του Kannabishop, ενός καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας που εμπορεύεται προϊόντα φτιαγμένα από κάνναβη, ο Αργύρης Μουντζούρης είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα ως επιχειρηματίας εξαιτίας της καχυποψίας εκείνων που δεν γνώριζαν ότι τα προϊόντα από κάνναβη δεν έχουν καμία σχέση με την γνωστή ευφορική ουσία που «τιμούσαν» κάποτε οι ρεμπέτες. «Θύμα ακριβώς αυτής της σύνδεσης έπεσε και η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην περίοδο του μεσοπολέμου» λέει. «Η απαγόρευση έφερε το πρώτο πλήγμα στον τότε ανθηρό κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας» αναφέρει ακόμη.

    Ο ίδιος προσθέτει κάτι που δεν είναι γνωστό: ότι η απαγόρευση της κάνναβης παρέσυρε και το λινάρι, καθώς η επεξεργασία αυτού του τελευταίου γινόταν στα κανναβουργεία. «Όταν έκλεισαν και τα τελευταία κανναβουργεία δεν υπήρχε τρόπος επεξεργασίας λινής ίνας σε μεγάλη κλίμακα γιατί τα εκκοκκιστήρια μπορούν να επεξεργαστούν μόνο κοντόϊνα βιομηχανικά φυτά όπως το βαμβάκι με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες λιναριού να εξαφανιστούν σταδιακά» εξηγεί.

    Η επιστροφή της βιομηχανικής κάνναβης, πάντως, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Για να πέσουν οι πρώτοι σπόροι σε ένα χωράφι οκτώ στρεμμάτων στη Βοιωτία τον Απρίλιο του 2016 έπρεπε να ψηφιστεί ένας νόμος τον Μάρτιο του 2013, ο οποίος επιτέλους εξαιρούσε τη βιομηχανική κάνναβη (sativa) από τις ναρκωτικές ουσίες ανάβοντας έτσι το πράσινο φως στην καλλιέργεια του φυτού και την εμπορία των προϊόντων του.

    Έπρεπε, όμως, να περάσουν άλλα τρία χρόνια για την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ είχε προηγηθεί μια 15ετία ενός μάλλον άνισου αγώνα που πάντως είχε αίσιο τέλος. «Τα πρώτα kannabishops αντιμετώπισαν πολλές διώξεις, με αφορμή ανώνυμες και ανυπόστατες καταγγελίες, που αντί να μπουν στο αρχείο από τις αρχές, έδωσαν αφορμή για μία αέναη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα» θυμάται ο Αργύρης Μουντζούρης.

    [08] Στους 52.318 φτάνουν οι πρόσφυγες στην επικράτεια

    Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, 52.318 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων οι 7 είναι νέες αφίξεις.

    Στη βόρεια Ελλάδα κατεγράφησαν 26.840, οι περισσότεροι στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (4.013) και στο Χέρσο του Κιλκίς (3.987). Όσο αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 8.417, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 3.906 άτομα και τη Χίο 2.380, στην Αττική 14.510, εκ των οποίων 2.900 βρίσκονται στην προβλήτα του Σκαραμαγκά, στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.262, με την πλειοψηφία να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (791), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, μένουν 289 πρόσφυγες.

    [09] Μια γυναίκα νεκρή από τις πλημμύρες στο Παρίσι, ανέβαινει η στάθμη του Σηκουάνα

    Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και χιλιάδες κατοικίες εκκενώθηκαν σε περιφέρειες της κεντρικής Γαλλίας κατά μήκος του Λίγηρα και του Σηκουάνα αφού η βροχή που έπεφτε αδιάκοπα εδώ και ημέρες προκάλεσε σε ορισμένες περιοχές τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν γνωρίσει εδώ και έναν αιώνα.

    Το Παρίσι βρίσκεται τις δύο τελευταίες ημέρες σε κατάσταση συναγερμού για πλημμύρες, καθώς ο Σηκουάνας ξεχειλίζει από την κοίτη του και κατακλύζει παρόχθιους αυτοκινητόδρομους, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η κυκλοφορία στον ποταμό, περιλαμβανομένων των δημοφιλών τουριστικών "bateaux-mouches".

    Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση αναμένει ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες σε ορισμένες περιοχές.

    "Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι", είπε σε δημοσιογράφους στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Χθες Τετάρτη μια 86χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο πλημμυρισμένο σπίτι της στο Σουπ-σιρ-Λουέν, περίπου 140 χλμ. νότια της γαλλικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Από τις πλημμύρες έχασαν επίσης τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι στη γειτονική Γερμανία.

    Στο Παρίσι, αξιωματούχοι δήλωσαν πως η στάθμη του Σηκουάνα αναμένεται ότι θα φθάσει αύριο Παρασκευή τα 5,60 μ., κάτω από τα 6 μ. στα οποία θα πλημμύριζε το μετρό και πολύ κάτω από το ύψος ρεκόρ των 8,60 μ. που είχε φτάσει το 1910.

    Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο Μάιος ήταν για τη μείζονα περιφέρεια του Παρισιού ο πιο υγρός μήνας από το 1960.

    Στην περιφέρεια Λουαρέ, όπου ο νομάρχης κινητοποίησε τον στρατό για να βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτοκινητιστών που είχαν παγιδευτεί στον αυτοκινητόδρομο A10, οι πλημμύρες ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 100 ετών.

    [10] Δαλάι Λάμα: «Δεν μπορεί η Γερμανία να γίνει αραβική χώρα»

    Στην Ευρώπη έχουν έλθει πολλοί πρόσφυγες οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν προσωρινά και η Γερμανία δεν μπορεί να γίνει αραβική χώρα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgmeine Zeitung ο 14ος Δαλάι Λάμα, ο οποίος τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να καταδικάζεται ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος επειδή ορισμένοι διαπράττουν εγκλήματα.

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας ποια είναι η γνώμη του για το προσφυγικό δεδομένου ότι και ο ίδιος είναι πρόσφυγας επί χρόνια ο Δαλάι Λάμα απάντησε: "Αν κοιτάξουμε κατά πρόσωπο τον καθένα από τους πρόσφυγες, ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά, νοιώθουμε τον πόνο τους. Ενας άνθρωπος ο οποίος περνά καλύτερα έχει τη ευθύνη να τους βοηθήσει. Από την άλλη μεριά έχουν γίνει πολλοί εν τω μεταξύ. Η Γερμανία επί παραδείγματι δεν μπορεί να μεταβληθεί σε αραβική χώρα. Η Γερμανία είναι Γερμανία. Είναι τόσο πολλοί, ώστε γίνεται δύσκολη στην πράξη (η υποδοχή τους). Αλλά αν δει κανείς το θέμα και ηθικά, οι πρόσφυγες αυτοί μπορούν να γίνουν δεκτοί μόνο προσωρινά. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να επιστρέψουν και να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση της δικής τους χώρας".

    [11] Μπιναλί Γιλντιρίμ: Η λύση στο πολιτικό αδιέξοδο είναι η προσφυγή στις κάλπες

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι στόχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές για ένα προεδρικό σύστημα μέσω του κοινοβουλίου, ωστόσο αν υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο θα προσφύγει στις κάλπες.

    Σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του ισλαμο-συντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ είπε ότι μέγιστο καθήκον του ΑΚΡ είναι η κατάρτιση νέου Συντάγματος. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει μια εκτελεστική προεδρία με ισχυρές αρμοδιότητες παρόμοιες με εκείνες που διαθέτει ο πρόεδρος στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.

    Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο Βερολίνο, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι θα ήταν "παράλογο" το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα συμβολικό ψήφισμα που κηρύσσει "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι η ψηφοφορία αυτή θα είναι μια δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων.

    [12] Η απρόσεκτη οδήγηση στις κύριες αιτίες των τροχαίων

    Δεκαεπτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και 593 τραυματίστηκαν, συνολικά, σε 495 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα που σημειώθηκαν τον Μάιο 2016, στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Μάιο σημειώθηκαν 16 θανατηφόρα τροχαία με 17 νεκρούς, 21 με ισάριθμους σοβαρά τραυματίες και 458 με 572 ελαφρά τραυματίες.

    Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση προτεραιότητας και η παραβίαση σηματοδοτών, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

    Το ίδιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 31.048 παραβάσεις από τις οποίες 922 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

    [13] Ξεκινούν τον Ιούνιο οι αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ

    Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει σε εφαρμογή την τελευταία της προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης και να ενισχύσει τον πληθωρισμό αγοράζοντας εταιρικά ομόλογα, επισημαίνει η εφημερίδα Financial Times. Η κίνηση αυτή, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, είναι η πιο πρόσφατη στην κλιμάκωση της επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως μετά την οικονομική κρίση του 2008.

    Τι θα αγοράσει η ΕΚΤ;

    Η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, από εταιρίες που έχουν την έδρα τους εντός της ευρωζώνης. Τα ομόλογα που θα μπορούσαν να αγοραστούν έχουν ωρίμανση μεταξύ έξι μηνών και 30 ετών.

    Στο πρόγραμμα αυτό θα μπορεί να συμμετέχει κάθε εταιρία της ευρωζώνης, ακόμα και έχει μια μητρική εταιρία κάπου αλλού. Εξαιρούνται οι τράπεζες, αλλά οι εταιρίες αυτοκινήτων ? των οποίων οι χρηματοοικονομικοί βραχίονες έχουν τραπεζικές άδειες ? περιλαμβάνονται σε αυτό. Μια επιχείρηση εξαιρείται μόνο εάν η μητρική της εταιρίας που εκδίδει το ομόλογο είναι μια τράπεζα. Στο πρόγραμμα πιθανόν να περιληφθούν και τα ομόλογα ασφαλιστικών εταιριών. Όλα τα ομόλογα θα πρέπει να πληρούν το πλαίσιο εγγυήσεων της ΕΚΤ, βάσει του οποίου το χρέος αξιολογείται ότι έχει επενδυτική διαβάθμιση εάν οι τίτλοι αυτοί αξιολογούνται ως τέτοιοι από ένα οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

    Πώς θα γίνουν οι αγορές;

    Η ΕΚΤ θα κάνει αγορές στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά. Η πρωτογενής αγορά είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την αγορά νέων ομολόγων, και η δευτερογενής για τα ομόλογα που έχουν ήδη εκδοθεί.

    Οι αγορές θα γίνουν ουσιαστικά από έξι από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες ? Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία και Ιταλία ? και η καθεμία εξ αυτών θα καλύπτει διαφορετικό τμήμα της ευρωζώνης. Στη δευτερογενή αγορά, οι επενδυτικές τράπεζες αγοράζουν και πουλούν ομόλογα, κερδίζοντας προμήθεια. Στην πρωτογενή αγορά, γίνονται ανάδοχοι των νέων εκδόσεων και κατανέμουν τα ομόλογα στους επενδυτές για λογαριασμό της εταιρίας.

    Υπάρχουν αυστηρές ρυθμιστικές οδηγίες για το πώς λειτουργεί η διαδικασία κατανομής, αλλά θα πρέπει εν τέλει να υπογράφεται από την εταιρία που εκδίδει το ομόλογο. Σύμφωνα με τραπεζίτες που αναλαμβάνουν κοινοπρακτικές εκδόσεις, κάποιες εταιρίες ίσως προτιμήσουν να δώσουν κάποια ομόλογα στην ΕΚΤ ενώ άλλοι ίσως θέλουν να διασφαλίσουν ότι συνεχίζουν να είναι ικανοποιημένοι οι υφιστάμενοι, μακρόχρονοι επενδυτές τους.

    [14] ΟΠΕΚ: Δύσκολη μια συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή του αργού

    Απίθανη φαίνεται μια συμφωνία του ΟΠΕΚ για τον καθορισμό νέου πλαφόν στην παραγωγή του αργού, καθώς το Ιράν κρατά σκληρή στάση, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές του ΟΠΕΚ.

    Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διεργασίες προκειμένου ο ΟΠΕΚ να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε στις 11:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με την αρχική ατζέντα της συνάντησης, στις 13:00 ώρα Ελλάδας έχει προγραμματιστεί μια κλειστή συνεδρίαση, ενώ στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου.

    [15] Και η Ίντερ πουλήθηκε σε Κινέζους

    Η οικονομική διείσδυση των Κινέζων επιχειρηματιών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συνεχίζεται, καθώς μετά τις τελικές επαφές για την αγορά της Μίλαν και της Αστον Βίλα, και η Ιντερ πέρασε σε χέρια παραγόντων της μεγάλης ασιατικής χώρας. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο ιδιοκτήτης της ομάδας του Μιλάνου Ερίκ Τοχίρ, είναι στο τελικό στάδιο των επαφών με Κινέζους επιχειρηματίες για την πώληση του 60% με 70% των μετοχών του συλλόγου.

    Ο Τοχίρ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», τη συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο «Suning Commerce Group».

    [16] Ντελ Μπόσκε: «Η Ισπανία μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο»

    Οι Νολίτο και Μοράτα ήταν οι πρωταγωνιστές στην εμφατική νίκη της Ισπανίας επί της Νότιας Κορέας σε φιλικό προετοιμασίας με 6-1. Οι «φούριας ρόχας» έδειξαν ότι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση ενόψει της συμμετοχής τους στο EURO 2016 και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, δήλωσε αισιόδοξος για το τουρνουά στα γαλλικά γήπεδα:

    «Είμαστε ένα από τα φαβορί και πιστεύω πως έχουμε τις δυνατότητες να στεφθούμε ξανά πρωταθλητές Ευρώπης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ισπανός προπονητής.

    [17] O Ντ' Αντόνι ανέλαβε το Χιούστον και ο Χόρνατσεκ τους Νικς

    Ο Μάικ Ντ' Αντόνι είναι ο νέος κόουτς των Χιούστον Ρόκετς. Ο 65χρονος προπονητής συμφώνησε σε τριετές συμβόλαιο, έναντι 16 εκατομμυρίων δολαρίων, και ανακοινώθηκε επίσημα από τη νέα του ομάδα. Η πρόσληψη του Ντ' Αντόνι σημαίνει, μάλλον, πως ο Ντουάιτ Χάουαρντ θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν, καθώς οι δυο τους είχαν κακές σχέσεις όταν συνεργάστηκαν στους Λέικερς.

    Ο Τζεφ Χόρνατσεκ είναι και επίσημα ο νέος προπονητής των Νικς της Νέας Υόρκης. Ο πρώην τεχνικός των Φοίνιξ Σανς ανακοινώθηκε και αναλαμβάνει άμεσα τα νέα του καθήκοντα. Ο 53χρονος τεχνικός, που έχει ρεκόρ 101 νίκες και 102 ήττες, παίρνει τη θέση του Ντέρεκ Φίσερ, ο οποίος απολύθηκε μετά από 1,5 χρόνο στο «τιμόνι» της ομάδας του ΝΒΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 June 2016 - 10:32:32 UTC