Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Τσίπρας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [02] Προβληματισμό για την πραγματική οικονομία, μετέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στον Μανουέλ Βαλς
  • [03] Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας επεσήμανε από την Κάνδανο ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Θα υπερασπιστούμε την εργασία
  • [05] Π. Σκουρλέτης: Κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση οι εργασιακές σχέσεις
  • [06] Τον θαυμασμό του για τον Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
  • [07] Θ. Δρίτσας: Συμμετέχουμε ενεργά στην ενημέρωση για την προάσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος
  • [08] Στους δέκα οι νεκροί από το χθεσινό ναυάγιο ξύλινου σκάφους με μετανάστες
  • [09] Τρεις συλλήψεις στο νοσοκομείο Χανίων για παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς χωρίς πιστοποιητικά σπουδών
  • [10] Ο πατέρας Ι. Χρυσαυγής μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τους στόχους της Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών
  • [11] Υποχωρεί η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα
  • [12] Πέθανε ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι
  • [13] Τι πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

  • [01] Γ. Τσίπρας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Το πλέγμα των δράσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, καθώς και της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα, σκιαγράφησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη ανασυγκρότησης της οικονομικής διπλωματίας, αναφέροντας πως οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, την προώθηση εξαγωγών και την ανάπτυξη των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας, καθώς και στην προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες αγορές. Η Ελλάδα, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, πέρα από τις παραδοσιακές αγορές, και κυρίως την ΕΕ, στοχεύει και στην Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, τις αραβικές χώρες και την Ινδία.

    Μιλώντας ειδικότερα για την προοπτική των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, επισήμανε πως «αν οργανωθούμε περισσότερο ως Δημόσιο, και σε συνέργεια του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε μεγάλες δυνατότητες να αυξήσουμε τις εξαγωγές σαν ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και να αναπροσανατολίσουμε όλη την παραγωγή στο πλαίσιο μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης προς την εξωστρέφεια».

    Τόνισε, επίσης, πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα φανεί εντός της τρέχουσας χρονιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως οι λόγοι που υπήρχαν στο παρελθόν και απέτρεπαν ξένες επενδύσεις, θα εκλείψουν.

    Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη χώρα μας, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, ανέφερε «πως θέλουμε τους Ρώσους να είναι ένας βασικός παράγοντας στον νέο αυτό κύκλο». «Έρχεται η επίσκεψη αυτή περίπου 1-1,5 χρόνο μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που ένας από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής ήταν να προσεγγίσουμε περισσότερο με τη Μόσχα, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Εστιάζοντας στις συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ρώσο Πρόεδρο και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ανέφερε πως πήγαν πολύ καλά. «Οι συμφωνίες είχαν ένα γενικό χαρακτήρα, όπως γενικό χαρακτήρα έχουν όλα τα μνημόνια κατανόησης. Το από εδώ και μπρος είναι αυτό που θα κρίνει το τι θα προχωρήσει στην πράξη, αλλά είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά στο να ξεκινήσουν να γίνονται ορισμένα πράγματα και σε ό,τι αφορά ρωσικές επενδύσεις, επενδύσεις ρωσικών εταιρειών, δηλαδή, στη χώρα μας, είτε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων που πρόκειται να γίνουν είτε άλλου είδους επενδύσεις από ρωσικές προς ελληνικές εταιρείες, όπως και για το ζήτημα των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και στο θέμα, τέλος, του τουρισμού», σημείωσε.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Μάνωλης

  • Πλήρες οπτικό υλικό της συνέντευξης του Γιώργου Τσίπρα στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [02] Προβληματισμό για την πραγματική οικονομία, μετέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στον Μανουέλ Βαλς

    Για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία και το προσφυγικό ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας Μανουέλ Βάλς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν την Παρασκευήσε πολύ καλό κλίμα, και σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι διαχρονικά και παραδοσιακά άριστες σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, αλλά και του ελληνικού και γαλλικού λαού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε πλήρως το Γάλλο πρωθυπουργό για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα για τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει ως προς την πορεία της πραγματικής οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε την ανάγκη μιας διαφορετικής σύνθεσης οικονομικής πολιτικής, στη βάση της μείωσης της υπέρμετρης φορολογίας, της μείωσης των δημοσίων δαπανών και της ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον στρατηγικό στόχο για ανάπτυξη 4%, με πλεονάσματα της τάξης του 2%, καθώς και στην αναγκαία και επείγουσα διαμόρφωση θετικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, που είναι ζωτικής σημασίας για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να υπάρξει συνεχή εγρήγορση και συντονισμένη δράση, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Μητσοτάκης και Βαλς αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της Ευρώπης, συμπίπτοντας στην εκτίμηση ότι είναι αναγκαίο να αναληφθούν πολιτικές και δράσεις για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και της απήχησής της στους ευρωπαϊκούς λαούς.

    Τέλος, έκαναν επισκόπηση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό.

    [03] Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας επεσήμανε από την Κάνδανο ο Πρ. Παυλόπουλος

    Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας τόνισε την Παρασκευή από την Κάνδανο, όπου βρέθηκε για την επέτειο των 75 χρόνων από την καταστροφή του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανακυρήχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Κανδάνου-Σελίνου, κατά διάρκεια ομιλίας του, χαρακτήρισε χρέος του να βρίσκεται σε χώρους θυσίας που στέλνουν το μήνυμα «ποτέ πια πόλεμος» και αναφερόμενος στην ανάγκη υπεράσπισης της ιερής αλήθειας πρόσθεσε: «Πολλώ μάλλον όταν υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιστορικοί και δη Γερμανοί, ευτυχώς ελάχιστοι και απομονωμένοι, που δεν αισχύνονται να αρνούνται ιδίως τη σφαγή της Κανδάνου και της Βιάννου από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Πρόκειται για πραγματικούς διαστροφείς της ιστορίας, οι οποίοι θα παίρνουν πάντα την απάντηση που τους αξίζει. Τα, δε, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, προτίστως για λόγους επιστημονικής δεοντολίας, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά ως προς τις διακρίσεις που απονέμουν. Και από την άλλη πλευρά, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ως στοιχειώδες δείγμα γραφής για την τελική επικράτηση του δικαίου και της νομιμότητας. Διότι, δίχως την επικράτησή τους υπάρχει ο κίνδυνος, ολοκαυτώματα όπως αυτό της Κανδάνου, έστω και με άλλη μορφή, να διαπραχθούν μελλοντικώς».

    Για ακόμη μία φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε την άποψη ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδος για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στο πάρκο «Χρήστος Πολέντας»

    [04] Αλ. Τσίπρας: Θα υπερασπιστούμε την εργασία

    «Η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος προς την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει αρχίσει». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη. «Ανάπτυξη, γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη, γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία», θα πει χαρακτηριστικά και θα επισημάνει πως: «Μιλάμε για μια ανάπτυξη, η οποία θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη».

    Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ικανοποιημένος από τη συμφωνία για το χρέος, διότι, όπως σημειώνει, «ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συσχετισμών», ενώ «για πρώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις, αλλά σαφείς δεσμεύσεις». Το σημαντικότερο, δε, για τον πρωθυπουργό είναι ότι «η συμφωνία προβλέπει "κόφτη χρέους" που θα διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της».

    Αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι «θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις. Η εμπλοκή, άλλωστε του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει». Ο πρωθυπουργός θα σημειώσει ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει «κόκκινες γραμμές»και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία θεωρεί ότι δεν εργάστηκαν όσο θα έπρεπε στα υπουργεία τους, ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες», αλλά «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης». «Τώρα είναι η ώρα», υπογραμμίζει, «που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε».

    Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει την έως τώρα πορεία του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο, εκτοξεύοντας ύβρεις και χαρακτηρισμούς σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται.

    «Καταγγέλει τον λαϊκισμό», αναφέρει ο κ. Τσίπρας, «αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι αναμάσημα των πρωτοσέλιδων από το Πρώτο Θέμα-ό,τι πιο λαϊκιστικό και κίτρινο έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν δικές τους μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι- μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε, στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ».

    Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι πρέπει να είναι αντικείμενο ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, πριν από τις επόμενες εκλογές το φθινόπωρο του 2019. «Σκοπεύουμε», αναφέρει, «να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση άμεσα. Ελπίζω να μην την κοπανήσει και πάλι η αντιπολίτευση, όπως στη συζήτηση για τις εταιρείες του εξωτερικού».

    Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι : «θέλουμε οι τάσεις να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα. Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα για την υλοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και σαν πρόσχημα για τη νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού». Παράλληλα, σημειώνει ότι η κριτική από τα αριστερά και από κοινωνική σκοπιά «είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και οφείλουμε να την ακούμε προσεκτικά».

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι: «επενδύουμε στην ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην αναδιάταξη των συμμαχιών της στην Ευρώπη» και θα υπογραμμίσει ότι: «συζητάμε σοβαρά με όλες τις δυνάμεις, και μερικές φορές με αρκετές δυσκολίες, γιατί πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναδιάταξη συμμαχιών και συσχετισμών είναι ο δρόμος για τον πολιτικό αναπροσανατολισμό της Ευρώπης».

    [05] Π. Σκουρλέτης: Κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση οι εργασιακές σχέσεις

    Την πεποίθησή του ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης "διαμορφώνονται συνθήκες μετά από χρόνια έτσι ώστε η οικονομία να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης" εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά". Ο υπουργός αναφερόμενος στα εργασιακά τονίζει ότι "το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή".

    Επίσης, σημειώνει ότι "η κυβέρνηση στο τομέα της ενέργειας κατήγαγε δύο μεγάλες νίκες. Διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ" και προσθέτει ότι "στον τομέα της ενέργειας δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη ιδιωτικοποίηση εκτός του ΔΕΣΦΑ". Για το θέμα των offshore ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι "η τροπολογία βοηθά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου" και επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά "μάλλον αυτό που ακούγεται ανάμεσα στον κόσμο έχει βάση, πως είναι δηλαδή το κόμμα των offshore".

    [06] Τον θαυμασμό του για τον Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

    Την εκτίμησή του για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή τουστην εφημερίδα Le Figaro. «Τρέφω μεγάλο θαυμασμό γι΄αυτόν (τον Αλέξη Τσίπρα) και για τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι. Προωθούν διαπραγματεύσεις και κατορθώνουν να παραμείνουν στην εξουσία», ανέφερε ο Ντάισλεμπλουμ.

    «Είμαι σοσιαλδημοκράτης και θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πιο εύγλωττο παράδειγμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επανεξελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο έχοντας ήδη συμφωνήσει στη νέα διάσωση ύψους 89 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στην Ελλάδα είχε δηλώσει χθες, στο European Business Summit ότι «έχουμε γυρίσει σελίδα» στην Ελλάδα, επισημαίνοντς ότι έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση.

    [07] Θ. Δρίτσας: Συμμετέχουμε ενεργά στην ενημέρωση για την προάσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος

    Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προάσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής χάρη στην εκπαίδευσή τους και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διακρίνει, τονίζει σε μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που έχει θεσμοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. «Ο εορτασμός της ημέρας αυτής οφείλει να μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι το μέλλον του πλανήτη μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει ο κ. Δρίτσας.

    Με αφορμή την αυριανή ημέρα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων. Ειδικότερα, οι Ενώσεις Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPAs), μέλη της INTERMEPA, θα γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με αφορμή τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016» και θα φιλοξενήσει ο κ. Γιώργος Τσαβλίρης, Πρόεδρος της CYMEPA και της INTERMEPA.

    Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την AUSMEΡA στην Αυστραλία, CYMEPA στην Κύπρο, HELMEPA στην Ελλάδα, NAMEPA στις ΗΠΑ και TURMEPA στην Τουρκία.Κατά τη συνάντησή τους, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες τους και να εξετάσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για την ανάγκη να προστατευθούν οι θάλασσες και οι ωκεανοί του πλανήτη.

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) διοργανώνει στις 9:30 το πρωί εκδήλωση στο Σχιστό με θέμα: «Γνωρίζουμε το Όρος Αιγάλεω - Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους». Στην εκδήλωση, που συμμετέχει και ο δήμος Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία σε ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή 6,84 χλμ. στο όρος Αιγάλεω, διάρκειας περίπου τριών ωρών, με στόχο την ανάδειξη του όρους και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θετικά που προσφέρει το δάσος στην περιοχή, αλλά και για να γνωρίσουν τα προβλήματά του. Παράλληλα, στόχος της δράσης αυτής είναι να προβληθεί η πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά στην υπεράσπιση των δημόσιων εκτάσεων και ελεύθερων χώρων από καταπατήσεις τρίτων. Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, το σημείο συγκέντρωσης, εκκίνησης και επιστροφής είναι: Η είσοδος των εγκαταστάσεων του ΠΕΣΥΔΑΠ (Λεωφόρος Σχιστού, πίσω από το ΒΙΠΑ). Επίσης, για την μετακίνηση των πολιτών:α) με ΙΧ οχήματα (υπάρχει χώρος στάθμευσης) β) από τις 8:30 ως τις 9:20 το πρωί, λεωφορεία θα μεταφέρουν ενδιαφερόμενους από την στάση «1η ΣΧΙΣΤΟΥ» (διασταύρωση λεωφόρου Σχιστού με λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη), στην αφετηρία της πεζοπορίας. Τέλος, θα υπάρχουν τρεις Σταθμοί ξεκούρασης - υποστήριξης, παρουσία εθελοντών, της Δημοτικής Αστυνομίας Κορυδαλλού και της ομάδας πολιτικής προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ, με οχήματα 4Χ4. Στην εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ εκτός από τον Δήμο Πειραιά συμμετέχουν και οι Δήμοι Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, Περάματος, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, την Κυριακή, εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, θα καθαρίσουν και θα φυτέψουν λουλούδια στην πλαζ της Φρεαττύδας. «Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά δοκιμάζεται περιβαλλοντικά εδώ και δεκαετίες. Η έλλειψη ελεύθερων - κοινόχρηστων χώρων, η απουσία πρασίνου και ένα πλήθος από οχληρές χρήσεις καθ όλον το μήκος του παράλιου μετώπου διαμορφώνουν ένα τοπίο περιβαλλοντικής υποβάθμισης και σύνθετων προβλημάτων», σημειώνει σε δήλωσή του με αφορμή την αυριανή εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Προσθέτει, επίσης, ότι αυριανή ημέρα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, είναι μέρα στοχασμού, αγώνα και διεκδίκησης απαραίτητων σημαντικών παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και μιας νέας μορφής βιώσιμης ανάπτυξης.

    [08] Στους δέκα οι νεκροί από το χθεσινό ναυάγιο ξύλινου σκάφους με μετανάστες

    Στους δέκα ανήλθαν οι νεκροί από το χθεσινό ναυάγιο 25μετρου ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, ενώ σκάφη του λιμενικού σώματος και τέσσερα παραπλέοντα πλοία κατάφεραν να περισυνελέξουν σώα 340 άτομα.

    Το τάνκερ clipper Heber, που παρέλαβε 242 άτομα και μία σορό, θα προσεγγίσει λιμάνι της Ιταλίας, όπου οι αρχές θα παραλάβουν τους μετανάστες και πρόσφυγες. Τα υπόλοιπα άτομα παρελήφθησαν από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Αιγύπτου. Στο σημείο του ναυαγίου που βρίσκεται 75 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη, εξακολουθεί να βρίσκεται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, ενώ τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων ανέλαβαν πλέον οι Αιγυπτιακές αρχές.

    [09] Τρεις συλλήψεις στο νοσοκομείο Χανίων για παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς χωρίς πιστοποιητικά σπουδών

    Στη σύλληψη τριών γυναικών, οι οποίες εργαζόταν σαν αποκλειστικές νοσοκόμες στο νοσοκομείο Χανίων χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια, προχώρησε η αστυνομία μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που επιχείρησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

    Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι οι τρείς γυναίκες εξασκούσαν το επάγγελμα της αποκλειστικής νοσοκόμας, χωρίς να κατέχουν τίτλο σπουδών και την απαιτούμενη άδεια. Πρόκειται για μια 43χρονη Ελληνίδα, μία 63χρονη από τη Βουλγαρία και μία 57χρονη από την Αλβανία. Και οι τρεις γυναίκες κατηγορούνται για παραβάσεις νομοθεσίας σχετικά με την παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς.

    [10] Ο πατέρας Ι. Χρυσαυγής μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τους στόχους της Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών

    "Είναι η πρώτη φορά -ίσως για πάνω από 1.200 χρόνια- που όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκπροσωπώντας πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν για να επιβεβαιώσουν την ενότητά τους καθώς και να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος". Αυτό τονίζει ο πατέρας Ιωάννης Χρυσαυγής, αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με τους στόχους και τη σημασία που έχει για τους χριστιανούς η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθόδοξων Εκκλησιών, την πρώτη μετά το σχίσμα των Εκκλησιών του 1054, η οποία συγκαλείται στην Κρήτη από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου,και έχει ήδη προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον.

    "Τα σχέδια για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου",θα τονίσει,"ξεκίνησαν πριν από 55 χρόνια, αλλά η ιδέα μιας Πανορθόδοξης Συνόδου συνελήφθη αρχικά πριν από εκατό περίπου χρόνια. Επί πλέον, τις τελευταίες δεκαετίες, η αδιάλειπτη αφοσίωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και την ενότητα όλων των Ορθοδόξων έχει οδηγήσει στην ολοκλήρωση αυτής της μακράς διαδικασίας".

    Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο, τις εργασίες της οποίας καλύπτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 400 επίσκοποι που εκπροσωπούν πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους χριστιανούς παγκοσμίως, κληρικοί, λαϊκοί, άνδρες, γυναίκες, θεολόγοι, παρατηρητές και ακαδημαϊκοί. Στη Σύνοδο συμμετέχουν 14 Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

    Οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών θα συνεδριάσουν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα οποία αφορούν την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, την Ορθόδοξη Διασπορά, την Αυτονομία και τον τρόπο της Διακήρυξης, το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα γι' αυτόν, την σπουδαιότητα της νηστείας στην εποχή μας και τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους υπόλοιπους χριστιανούς.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ καλύπτει τις εργασίες της συνόδου και στο πλαίσιο αυτό θα φιλοξενήσει σειρά συνεντεύξεων.

    Η αρχή γίνεται με τον πατέρα Ιωάννη Χρυσαυγή, ο οποίος είναι αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπηρετεί ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

    [11] Υποχωρεί η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα

    Η στάθμη του νερού στον ποταμό Σηκουάνα υποχώρησε ελαφράτο πρωί στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και μια εβδομάδα, καθώς έπεσε κάτω από τα 6,07 μ. γύρω στις 6.00 τοπική ώρα (7.00 ώρα Ελλάδας), αφού είχε ανεβεί έως 6,10 μ. στις 02.00, ανακοίνωσε η υπηρεσία πρόληψης Vigicrues.

    Έπειτα από οκτώ ημέρες συνεχούς ανόδου των υδάτων, ο Σηκουάνας επανήλθε έτσι στο επίπεδο που είχε χθες στις 20.00 στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας ένα ανώτατο όριο για την άνοδο της στάθμης του νερού.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ είχε δηλώσει χθες ότι είναι "πιθανόν το επίπεδο να σταθεροποιηθεί μεταξύ 6,10 μ. και 6,40 μ. τη νύχτα". Επί του παρόντος, η στάθμη παραμένει κάτω από την πλημμύρα του 1982 (6,18 μ.) και απέχει μακράν από αυτήν, την ιστορική, του 1910 (8,62 μ.).

    Το "χειρότερο σενάριο" για το οποίο έκανε λόγο το υπουργείο ήταν το νερό να φθάσει τα 6,50 μ.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία συνεχίζει να αναμένει βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι οποίες όμως "δεν θα έχουν τίποτα κοινό" με εκείνες του περασμένου Σαββατοκύριακου.

    Αντιμέτωπο με μια πλημμύρα του Σηκουάνα, όπου η άνοδος των υδάτων έφθασε χθες στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 και πλέον χρόνων, το Παρίσι είχε λάβει χθες σειρά προληπτικών μέτρων: τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ παρέμειναν κλειστά, τα ποταμόπλοια έμειναν στην αποβάθρα, οδοφράγματα ανεγέρθηκαν.

    Λόγω των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 16 ανθρώπων, η άνοδος των υδάτων δεν έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην πρωτεύουσα. Όπως 12 άλλα διαμερίσματα, το Παρίσι είναι σε πορτοκαλί συναγερμό.

    [12] Πέθανε ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι

    Ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ 'Αλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ανακοίνωσε η οικογένειά του."Έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ 'Αλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μπομπ Γκάνελ."Ο Μοχάμεντ 'Αλι, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, πέθανε το βράδυ" (Παρασκευής, τοπική ώρα), προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η κηδεία του θα τελεστεί στη γενέτειρά του, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του διασημότερου πυγμάχου του πλανήτη, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία."Η οικογένεια του 'Αλι θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που οι σκέψεις τους, οι προσευχές και η υποστήριξή τους ήταν κοντά του και ζητούν σεβασμό της ιδιωτικής ζωής".

    Ο 'Αλι έπασχε τα τελευταία τριάντα χρόνια από τη νόσο Πάρκινσον και είχε ήδη νοσηλευτεί δύο φορές στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015 με πνευμονία και ουρολοίμωξη.Ο Μοχάμεντ 'Αλι νοσηλευόταν από την Πέμπτη με αναπνευστικά προβλήματα. Ο εκπρόσωπος του είχε ανακοινώσει τότε ότι η "κατάσταση της υγείας του ήταν καλή" και ότι "η παραμονή στο νοσοκομείο θα ήταν σύντομη".

    Ωστόσο πηγή προσκείμενη στην οικογένεια ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) ότι "η κατάσταση της υγείας του πρώην πυγμάχου ήταν πολύ σοβαρή", επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Los Angeles Times και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

    Κάσιους Μαρσέλους Κλέι

    O Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα. Ολυμπιονίκης στη Ρώμη το 1960, ο 'Αλι είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία την ίδια χρονιά, αποκτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή WBA το 1964, νικώντας τον Σόνι Λίστον με νοκ-άουτ στον 7ο γύρο.

    To 1964 ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμαντ Αλι.

    [13] Τι πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    Στην επόμενη, ίσως, συνεδρίαση της ΕΚΤ, η κυβέρνηση αναμένει την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων και σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κάνοντας μια καταγραφή των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς .

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τα δημοσιονομικά η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και στο ασφαλιστικό πέτυχε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.

    Στην ενέργεια με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ ενώ το θέμα του χρέους ρυθμίζεται άμεσα με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα .

    Τέλος για το νέο Ταμείο όλα τα έσοδα , πλην των εσόδων του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, θα διατίθενται κατά 50% σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ με την προηγούμενη συμφωνία, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονταν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

    Αναλυτικά οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των κυβερνητικών κύκλων για τα αποτελέσματα της διαπραγματευσης :

    Τελικά τι έγινε και έκλεισε η διαπραγμάτευση; Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως γράφουν τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, ή άντεξε στις πιέσεις και δεν υποχώρησε σε κομβικά ζητήματα για την κοινωνία αλλά και την οικονομία; Διατήρησε, δηλαδή, τις «κόκκινες γραμμές» της; Και ακόμα: Πράγματι είπε «όχι» ο Μ. Ντράγκι -όπως πρωτοσέλιδα επιμένουν μέσα ενημέρωσης- στο να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών; Κατανοούμε, απολύτως, τους λόγους που τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης διαφωνούν με την πραγματικότητα -τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

    1. Κανείς από την κυβέρνηση δεν υποστήριζε, ούτε, βέβαια, περίμενε, ότι χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα [ΕΚΤ] και ο πρόεδρός της, Μ. Ντράγκι, θα ανακοίνωνε άρση του waiver. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο [που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, άρα όσοι δεν την κατανόησαν, από τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, μπορούν να την (ξανα) ακούσουν -υπάρχει και σε χαρτί!...] είχε τονίσει ότι «αναμένουμε, αμέσως μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συνεδρίαση του Euro Working Group, τις επόμενες μέρες, στην επόμενη, ίσως, συνεδρίαση της ΕΚΤ, την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων. Και επίσης, σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Δύο εξελίξεις που πραγματικά θα συνεισφέρουν την ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία". Σε καμιά περίπτωση, λοιπόν, «δεν είναι χθες»! Η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες, που είναι σε όλους γνωστοί, και προβλέπουν κάτω από ποιες συνθήκες μια χώρα εντάσσεται ή όχι στο waiver. Κανείς, λοιπόν, από την κυβέρνηση δεν περίμενε άρση του waiver χθες. Κανένα, λοιπόν, πολιτικό πλήγμα δεν αποτελεί μια γνωστή εκ των προτέρων και δικαιολογημένη από τον τρόπο λειτουργίας της απόφαση της ΕΚΤ.

    Δημοσιονομικά

    2. Η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και πέτυχε να μειωθούν οι στόχοι σε +0,5% του ΑΕΠ για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ είχαν συμφωνήσει για συνεχή δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 4,5% από το 2016 και μετά!..

    Τι ζητούσαν οι θεσμοί

    3. Αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια [ρεύμα, φυσικό αέριο], από το 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

    4. Αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, από 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

    5. Αύξηση ΦΠΑ στο εμφιαλωμένο νερό, από 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

    6. Κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΛΤΑ, για γράμματα βάρους έως 50 γρ. Δεν το δεχτήκαμε.

    7. Αύξηση του ΦΠΑ σε θέατρα, βιβλία, έντυπα, κ.λπ. από 6% σε 13%. Παρέμειναν στο 6%.

    8. Αύξηση του κύριου φόρου στον ΕΝΦΙΑ. Τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ παρέμειναν στα 2,65 δισ. ευρώ με διαφορετική, όμως, κατανομή του φόρου -ελάφρυνση ανάλογα με την αξία γης και τα τετραγωνικά. Μόνο σε 500.000 ιδιοκτήτες είχαμε επιβάρυνση από τους 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

    «Κόκκινα» δάνεια

    9. Οι δανειστές ζητούσαν να πωλούνται όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Δηλαδή, όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αγροτών, καθώς και τα δάνεια των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μοναδικό κριτήριο η αντικειμενική αξία να είναι μέχρι 140.000 ευρώ. Δεν υπάρχει, δηλαδή, εισοδηματικό κριτήριο που θα απέκλειε σημαντικό αριθμό δανειοληπτών. Ουσιαστικά με τη συμφωνία, που ήρθε μέσα από την διαπραγμάτευση, καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας [στοιχεία 2013, τα τελευταία διαθέσιμα].

    10. Οι δανειστές ζήταγαν να μην υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στην αγορά δανείων. Η κυβέρνηση κατάφερε τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες να προστατεύονται χωρίς καμιά ουσιαστική διαφορά από το καθεστώς που ισχύει για τα δάνεια που παραμένουν τις τράπεζες, ενώ, σε καμία περίπτωση, δεν θα επιδεινώνονται οι όροι του δανείου. Υπάρχει, επίσης, ειδική πρόνοια για συμβάσεις με μεταβλητό επιτόκιο.

    11. Οι μη τραπεζικές εταιρείες, στις οποίες θα μπορούν να μεταβιβάζονται δάνεια, υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης δανείων με έδρα την Ελλάδα, ενώ θα παίρνουν άδεια και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

    12. Οι δανειστές ζητούσαν αλλαγή του νόμου Κατσέλη ώστε να προστατεύεται η πρώτη κατοικία μόνο σε ποσοστό 20%. Η κυβέρνηση πέτυχε το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 60%! Δηλαδή, εντάσσονται στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου περίπου 2 στους 3 δανειολήπτες! Η προστασία παραμένει η ίδια και δεν επηρεάζεται καθόλου από ενδεχόμενη μεταβίβαση του δανείου σε μη τραπεζική εταιρεία.

    13. Η κυβέρνηση, μέσα από την διαπραγμάτευση, διασφάλισε ότι θα αναπτυχθεί ένα ευρύ Δίκτυο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με 30 κέντρα, σ'όλη τη χώρα. Θα παρέχεται, δηλαδή, ενημέρωση και νομική / οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη των δανειοληπτών [νοικοκυριά, επαγγελματίες καθώς και μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις] για ζητήματα χρεών και γενικότερα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

    14. Θα δημιουργηθεί Φορέας Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, που θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αντικειμενική πιστοληπτική αξιολόγηση και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε νέο δανεισμό.

    Ασφαλιστικό

    Οι θεσμοί ζήτησαν περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ [1,9 δισ. ευρώ] ως το 2018, μέσω καθολικών μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες και άμεσης περικοπής των επικουρικών συντάξεων [800 εκ. ευρώ] καθώς εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που είχαν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    15. Πετύχαμε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.

    16. Προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ / μήνα. Ενδεχόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων λόγω επανυπολογισμού, στη βάση των κανόνων που θα ισχύουν στο εξής για όλους τους ασφαλισμένους, θα επηρεάσει κάτω από το 10% των συνταξιούχων της χώρας.

    17. Ζήτησαν Εθνική Σύνταξη στα 300 ευρώ με 20 έτη εργασίας. Πετύχαμε πλήρη Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ με 20 χρόνια εργασίας, ενώ για 15 έτη εργασίας το ποσό της Εθνικής Σύνταξης θα αντιστοιχεί σε 346 ευρώ.

    18. Ζήτησαν κατάργηση των συντάξεων αναπηρίας για την περίπτωση του εργατικού ατυχήματος. Πετύχαμε την διατήρηση της νέας προστατευτικής ρύθμισης για τις συντάξεις αναπηρίας λόγω εργατικού ατυχήματος.

    19. Ζήτησαν την αναδρομική επιστροφή όλων των ποσών που έλαβαν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ από 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την ψήφιση του νόμου. Πετύχαμε: Καμία αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ.

    Ενέργεια

    Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΑΔΜΗΕ και την οργάνωση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, καθώς και την δρομολόγηση αλλαγών στο ν. 4269/14 για τον Χωρικό Σχεδιασμό και τις χρήσεις γης αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με βάση τη Λαϊκή Εντολή του Σεπτέμβρη. Στο χώρο διαπραγμάτευσης που διεκδικήσαμε εντός της δύσκολης συμφωνίας του Αυγούστου, η κυβέρνηση πέτυχε κάτι που δεν ήταν δεδομένο, ούτε εύκολο.

    20. Ακυρώνεται η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, και η ιδιωτικοποίηση του, στρατηγικής σημασίας, Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    21. Ακυρώνεται η δημιουργία και πώληση της «Μικρή ΔΕΗ».

    22. Με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ, ενός σημαντικού εργαλείου χάραξης πολιτικής στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.

    23. Με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, ενός ειδικού και προσωρινού μηχανισμού, επιδιώκεται η ομαλή προσαρμογή της ΔΕΗ στα νέα δεδομένα για τα ανώτατα μερίδια αγοράς των επιχειρήσεων παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020, όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

    24. Η ενεργειακή αγορά αλλάζει, διαμορφώνονται νέοι κανόνες, νέες απαιτήσεις και στόχοι για μείωση του άνθρακα και αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημαντικές αλλαγές απαιτούνται και η λύση δεν μπορεί να δοθεί ούτε από τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της ιδιωτικοποίησης, ούτε από την νοσταλγική πρόσδεση σε μια ξεπερασμένη πραγματικότητα του κρατισμού με όλες τις ταξικές και πολιτικές ιδιοτέλειες και επιβαρύνσεις του. Χρειάζονται νέα, δημόσια εργαλεία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με κοινωνικό πρόσημο για την οργάνωση και λειτουργία τους.

    Χρέος

    Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επιτεύχθηκε "πλήρης συμφωνία [staff level agreement]", δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση. Και εκτός από τα γνωστά [δόση 10,3 δισ. ευρώ, από την οποία άμεσα θα δοθούν 7,5 δισ. ευρώ για κάλυψη του χρέους και ληξιπρόθεσμες οφειλές] υπήρξαν αποφάσεις και για το χρέος, αλλά και για την οικονομία γενικότερα. Χρέος που και επίσημα χαρακτηρίστηκε «μη βιώσιμο», όταν ΝΔ και ΠαΣοΚ επέμεναν για το αντίθετο σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την πολιτική τους και το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία.

    25. Συμφωνήθηκε ότι τα Gross Financing Needs, οι συνολικές, δηλαδή, δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους [τόκοι και χρεολύσια], θα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο [έως το 2038] και στη συνέχεια κάτω από το 20% του ΑΕΠ. Στο ποσοστό αυτό θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία είναι σταθερά στο ύψος των 14.8 δις. ευρώ το χρόνο. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους η χώρα μας από το 2009 έως το 2013 έδωσε από 26% έως και 33% του ΑΕΠ για το χρέος. Αν η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup είχε διεκδικηθεί και κερδηθεί στην αρχή της κρίσης η χώρα θα διέθετε κάθε χρόνο από 18 έως 25 δισ. ευρώ περισσότερα για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    26. Ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δημιουργείται έτσι ένας σαφής οδικός χάρτης που θα εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Και το σημαντικότερο: Αυτός ο οδικός χάρτης αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά.

    27. Άμεσα θα υπάρξει ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Δεν θα υπάρξουν, δηλαδή, τα "βουνά" πληρωμών, όπως του 2022 και 2023. Ακόμα θα έχουμε μείωση των επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους, όπως και σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο. Να σημειωθεί ότι τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα.

    28. Συμφωνήθηκε ότι στο άμεσο μέλλον [μεσοπρόθεσμα] να υπάρξει «μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα» από τον ESM. Για παράδειγμα μπορούν να αγοραστούν δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέσει στο 0,9%! Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη του 2014 από τον ESM, από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, για τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών.

    29. Το Eurogroup αποφάσισε να υπάρξει ένας «μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος», ένας «κόφτης» χρέους, δηλαδή, που θα εξασφαλίζει, σε μόνιμη βάση, την βιωσιμότητα του χρέους! Δεν θα υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση για το χρέος αλλά αυτόματα θα αποφασίζοντα «μέτρα, όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση του EFSF και η αναβολή των πληρωμών τόκων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Eurogroup.

    Επιστολή Ευκλείδη Τσακαλώτου

    Ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος την Πέμπτη [26.05.2106] απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Pierre Moscovici, καθώς και στον επικεφαλής των Τεχνικών Κλιμακίων, Declan Costello, στην οποία τους επισημαίνει ποια θέματα δεν μπορεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελούν «κόκκινες γραμμές» -«absolute red lines». Τα σημεία που επεσήμανε στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών και στα οποία η κυβέρνηση «δεν πήγε πίσω» είναι:

    30. Να επαναφέρουμε στη Βουλή την πρόταση για ειδικό φόρο στις μικρές ζυθοποιίες -δεν υπήρξε καμιά αλλαγή.

    31. Να νομοθετηθεί σχέδιο ότι εάν έως τον Οκτώβριο του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ να ανακοινώσει την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ έως το Δεκέμβριο του 2016 και θα ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ εντός του 2017 -δεν υπήρξε καμιά αλλαγή.

    32. Στο συνταξιοδοτικό ζητούσαν να νομοθετήσουμε αλλαγές που αφορούσαν τις:

    α. Ασφαλιστικές παροχές λόγω εργατικού ατυχήματος

    β. Εισφορές νέων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων

    γ. Μεταβατικές ρυθμίσεις για τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ήτοι αλλαγή στην κλίμακα έκπτωσης.

    Όπως όλοι γνωρίζουν δεν υπήρξε καμιά πρόταση τροποποίησης σήμερα στη Βουλή σχετικά τα παραπάνω.

    33. Ζητούσαν, το νομοθετικό πάγωμα όλων μισθολογικών αυξήσεων των ειδικών μισθολογίων που αφορά κυρίως το ένστολο προσωπικό, ιατρούς, προσωπικό των δημόσιων πανεπιστημίων και δικαστικούς για την περίοδο 2017-18. Η κυβέρνηση πέρασε τα ισοδύναμα μέτρα που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

    Νέο Ταμείο

    Το νέο Ταμείο δεν είναι ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ. Έχει γενικότερους στόχους, με σημαντικότερους τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κάτω από μία ενιαία στέγη, τη διαχείρισή τους ως σύνολο με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση τους, τη μείωση ελλειμμάτων, την αύξηση εσόδων από την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και τη διαμόρφωση ενιαίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη δημόσια περιουσία. Το ΤΑΙΠΕΔ, θα παραμείνει στο Ταμείο ως θυγατρική, μόνο για το διάστημα που θα διαρκέσει η εκπλήρωση του σκοπού του, όπως καθορίζεται στο Σχέδιο Αξιοποίησής του. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο για διαχείριση.

    34. Όλα τα έσοδα του νέου Ταμείου, πλην των εσόδων του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, θα διατίθενται κατά 50% σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ με την προηγούμενη συμφωνία, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονταν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Κανένα, δηλαδή, μέρος των εσόδων του δεν έφτανε στην πραγματική οικονομία! Σήμερα το 50% των εσόδων του νέου Ταμείου θα χρησιμοποιείται είτε σε αναπτυξιακές πολιτικές, είτε επενδύσεις στα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 June 2016 - 8:32:24 UTC