Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Η καταστροφολογία τους, κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: «H επίθεση στην οικία του κ. Φλαμπουράρη, είναι απολύτως καταδικαστέα»
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Το Ασφαλιστικό θα είναι σταθερό και βιώσιμο
  • [04] Παράταση επενδυτικών σχεδίων ενίσχυσης τουριστικών πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων
  • [05] Γ. Χουλιαράκης: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σταθμός για την ανάκαμψη της οικονομίας
  • [06] Ν. Φίλης: Να αναμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών
  • [07] Σκληρότερη γραμμή στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική ζητά ο Σ. Κουρτς
  • [08] Αφετηρία λήψης γενναίων αποφάσεων η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [09] Όλγα Γεροβασίλη: Δημιουργούμε ένα σύγχρονο, υγιές και διάφανο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ
  • [10] Επίθεση αγνώστων σε αστυνομικούς πλησίον της οικίας του Αλ. Φλαμπουράρη

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Η καταστροφολογία τους, κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος

    «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και θέληση και σχέδιο για να διαπραγματεύεται σκληρά, με στόχο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό θα κάνουμε και στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων», δηλώνει στην Κυριακάτικη Kontranews η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, και υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης θα είναι «να αποκρούσει τις ακραίες απόψεις για την απελευθέρωση των απολύσεων, με τις οποίες συμφωνεί και ο κ.Μητσοτάκης» και «η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κάτι που αποτελεί πρώτιστα ζήτημα δημοκρατίας».

    «Μετά από μια σκληρή κι επίπονη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία, η οποία περιλάμβανε, στα πρώτα βήματα υλοποίησής της, δύσκολα μέτρα, καθώς και έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους», δηλώνει η Ράνια Σβίγκου, ενώ αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης δηλώνει ότι «από εδώ και στο εξής, τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια θα επικεντρώνονται σε δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη χώρα, όπως για παράδειγμα ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος». Αναφέρει, επίσης, ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Κοινωνική Οικονομία, το καθεστώς των Δημοσίων Συμβάσεων, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πάταξη του λαθρεμπορίου, το «μαύρο χρήμα», ενώ, με το τέλος του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία θα ακολουθήσει και η μεταρρύθμιση-τομή στον χώρο της εκπαίδευσης.

    Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική του προέδρου της ΝΔ γι΄αυτά που πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει στους πολίτες ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμά του διότι, μέχρι σήμερα, μόνο στο εξωτερικό το έχει αποκαλύψει». «Αν κρίνουμε, βέβαια, από την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να φανταστούμε τι ακριβώς εννοεί όταν μιλά για μείωση δαπανών, κόψιμο μισθών και συντάξεων, προνομιακή μεταχείριση σε ημέτερους, αυταρχισμός, ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική, απολύσεις», σημειώνει η κ. Σβίγκου και παρατηρεί ότι «κατά τα άλλα, είναι κατανοητή η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη και της αντιπολίτευσης» και ότι «η κινδυνολογία και η καταστροφολογία τους κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος, και τώρα το μόνο που τους έμεινε είναι η δημιουργία εντυπώσεων μέσω της παραπληροφόρησης». «Τους «κόφτες» των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων, και τους «αξιόπιστους» των Ζαππείων και του success story, δεν τους έχει ξεχάσει τόσο γρήγορα ο κόσμος», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κ. Σβίγκου χαρακτηρίζει τα οφέλη από το πρόσφατο Eurogroup «σημαντικά και χειροπιαστά, κι όχι ευχολόγια και υποσχέσεις όπως είχαμε συνηθίσει, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ». Το γεγονός ότι θα αρχίσουν να πληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες, μέσω των χρημάτων που θα εκταμιευθούν ως το Φθινόπωρο, συνιστά μια πολύτιμη ένεση ρευστότητας για την πραγματική οικονομία, επισημαίνει η κ. Σβίγκου και υπογραμμίζει ότι θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή 700 εκατ. το μήνα, «ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ της χώρας». «Αυτό είναι ένα άμεσο όφελος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: καταφέραμε, για τα επόμενα είκοσι, σχεδόν, χρόνια να έχουμε συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό χαμηλότερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Πρόκειται για σημαντικά βήματα, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Μίας ανάπτυξης, όμως, όχι επίπλαστης, όχι για τους λίγους, αλλά με κοινωνικό πρόσημο, υπέρ των ασθενέστερων και των πιο αδύναμων», αναφέρει η κ. Σβίγκου.

    Ερωτηθείσα για τα δημοσκοπικά ευρήματα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, όπως δεν έκανα ποτέ. Ας θυμηθούμε και τί έλεγαν στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και στο δημοψήφισμα? Αυτό που ισχύει, όμως, είναι ότι ο κόσμος περιμένει ακόμα πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα ζητήματα της καθημερινότητας».

    Για τα φαινόμενα αποδοκιμασίας σε βάρος υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, όπως και οι κοινωνικές διεκδικήσεις, βρίσκονται στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος και είναι αναγκαίες. «Αλίμονο αν ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καυτηρίαζε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Όμως, η παρεμπόδιση κομματικών εκδηλώσεων, οι προπηλακισμοί ή οι βιαιοπραγίες είναι απαράδεκτα φαινόμενα που δεν προσιδιάζουν στην αριστερά», αναφέρει η κ. Σβίγκου, η οποία σχολιάζει, επίσης, ότι ο τρόπος που τα ΜΜΕ συνηθίζουν να απομονώνουν τέτοια περιστατικά είναι άλλη ιστορία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που πραγματοποιεί τόσες πολλές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν κλειστήκαμε ποτέ στα γραφεία όπως μας παρότρυνε ο κ. Μητσοτάκης. Το ίδιο θα κάνουμε και την επόμενη περίοδο ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος».

    Ερωτηθείσα για την επίμαχη διάταξη για τις off shore, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η αντιπολίτευση προσπάθησε να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, με λάσπη και παραπληροφόρηση και δεν τα κατάφερε. «Αντίθετα, ήταν η ΝΔ αυτή που έφυγε τρέχοντας από τη βουλή, όταν κατάλαβε ότι το τέχνασμά της δεν έπιασε. Ψηφίστηκε μια διάταξη κινούμενη στο πνεύμα συστάσεων Διεθνών Οργανισμών. Απέναντι σε αιτιάσεις περί ενδεχόμενου κινδύνου παρερμηνειών της, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια νέα, ακόμα πιο αυστηρή διάταξη, ακριβώς επειδή «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Η ΝΔ απάντησε, μέσω tweet (!) του αρχηγού της, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για την άτακτη υποχώρησή της», αναφέρει η κ. Σβίγκου και προσθέτει: «αυτό είναι λογική πράξη από ένα κόμμα, στελέχη του οποίου βρίσκονται σε όλες τις λίστες φοροφυγάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όπως λογικό είναι και να φοβάται τέτοιου είδους διατάξεις. Αλλά χρειάζεται περισσό θράσος να μιλάει περί ηθικής το κόμμα του κ. Παπασταύρου, των προνομιακών σχέσεων με τη Ζήμενς του κ. Χριστοφοράκου, οι συνομιλητές κατηγορούμενων ως εκβιαστών».

    «Το ότι η κ. Κωνσταντοπούλου ενστερνίστηκε τα επιχειρήματα αυτά, με λυπεί, αλλά δεν με εκπλήσσει», απαντά όταν καλείται να σχολιάσει την καταγγελία της κ.Κωνσταντοπούλου για τη διάταξη για τις off shore.

    Σε ερώτηση για τον χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει ένας ανασχηματισμός, η εκπρόσωπος Τύπου επισημαίνει, ότι μέσα από την αέναη ονοματολογία και την παραφιλολογία για τον ανασχηματισμό, όπως προβάλλεται στα ΜΜΕ, χάνουμε την ουσία, η οποία αφορά στην εφαρμοζόμενη πολιτική και το πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, δηλαδή, την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης, την προστασία όσων έχουν πληγεί περισσότερο, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την Υγεία, την Παιδεία, το αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο. «Δηλαδή, ο συλλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης που αποτυπώνεται στο υπουργικό συμβούλιο και τα πρόσωπα που το απαρτίζουν», αναφέρει και επισημαίνει ότι και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν απαρτίζεται μόνο από πρόσωπα που προέρχονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει ότι «το αποτύπωμα όμως της πολιτικής του πρέπει να αντιπροσωπεύει τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό και την στρατηγική του για την υπέρβαση της κρίσης. Και τα πρόσωπα θα πρέπει να είναι συμβατά με αυτό το πλαίσιο πολιτικής και αξιών».

    Στην ερώτηση, αν το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά είναι ίδιο με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, και αν θα έβλεπε ένα δίαυλο συνεργασίας στο μέλλον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε και για το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, μιας που, απ' ότι βλέπουμε τώρα τελευταία, έχει επανεμφανιστεί κι ο πρώην πρωθυπουργός της «ισχυρής Ελλάδας» και των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν θα ήθελα, όμως, να εμπλακώ στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Αυτό που έχει σημασία, για το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ομνύει ακόμα στον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα, τη στιγμή μάλιστα που, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα αντίστοιχα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα προσπαθούν να αναπροσανατολιστούν, μέσα στις νέες συνθήκες που παρήγαγε η κρίση».

    «Αυτό που παρακολουθούμε, μέχρι στιγμής, είναι ένας ατέρμονος διάλογος μεταξύ συνομαδώσεων, στελεχών και παραγόντων, ο οποίος μάλλον αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες», σχολιάζει η κ. Σβίγκου, ενώ στην ερώτηση αν το νέο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί ότι κανείς δεν γνωρίζει το πολιτικό πρόγραμμα, τις προτάσεις και το στίγμα του συγκεκριμένου, προσωποπαγούς κόμματος. «Από τη στιγμή που η ίδια η αρχηγός του νέου κόμματος , έχει αποφύγει να απαντήσει αν αυτό εντάσσεται στην αριστερά, το κέντρο ή στη δεξιά, δεν θα μπορούσα να απαντήσω σε κάποια ερώτηση. Αυτό που οφείλουμε να πούμε, πάντως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει λόγο στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και τους άνεργους, στα ασθενέστερα στρώματα, σε όσους προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Γι' αυτούς παλεύει, με όλες του τις δυνάμεις, κι από αυτούς κρίνεται καθημερινά. Και σίγουρα δεν συγκροτεί την πολιτική του πρόταση ετεροπροσδιοριζόμενος από τους πολιτικούς του αντιπάλους», αναφέρει η Ράνια Σβίγκου.

    Στην ερώτηση τι θα πρέπει να περιμένουμε από το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημειώνει ότι αυτό θα είναι η «εμβάθυνση στην πολιτική γραμμή της σύγχρονης, ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναφορικά με τις κοινωνικές της συμμαχίες, την απεύθυνσή της, την αποτελεσματικότητά της στις νέες συνθήκες, όπως διαμορφώνονται από την οικονομική και προσφυγική κρίση και τη διακυβέρνηση της χώρας».

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: «H επίθεση στην οικία του κ. Φλαμπουράρη, είναι απολύτως καταδικαστέα»

    «H επίθεση στην οικία του κ. Φλαμπουράρη, είναι απολύτως καταδικαστέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β? Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, για την επίθεση στην οικία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

    «Σταθεροί στις θέσεις μας, καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται» αναφέρει ο κ.Κουμουτσάκος.

    [03] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Το Ασφαλιστικό θα είναι σταθερό και βιώσιμο

    Την προσπάθεια της κυβέρνησης να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, προωθώντας ωστόσο μια μεταρρύθμιση βασισμένη στις θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς, την ισότητα, την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ανέπτυξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα «Rosa Luxemburg» στο Βερολίνο, με θέμα την ανάγκη κοινής δράσης των αριστερών δυνάμεων της Ευρώπης και ανάπτυξης της αλληλεγγύης, ακόμη και αν διαπιστώνονται διαφορετικές αφετηρίες ή και στόχοι. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας εκφράζει μεταξύ άλλων την πεποίθηση ότι ενόψει της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, μετά την μεταρρύθμισή του, το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι και στο μέλλον σταθερό και βιώσιμο.

    Στο Συνέδριο, όπως σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 25 χώρες και ανάλογος αριθμός τάσεων της Αριστεράς, σε μια ιδιαίτερα καλόπιστη συζήτηση. «Ακόμη και πολιτικές δυνάμεις που στάθηκαν κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί π.χ. έχουν επιλέξει έναν δρόμο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζήτησαν την κατάσταση στην Ελλάδα θέλοντας να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο υπουργός, ενώ τονίζει ότι ως προς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αυτό που προσπάθησε να δείξει και εκτιμά ότι έγινε αποδεκτό από την πλειονότητα, ήταν ότι «αντί να εφαρμόσουμε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, που είναι το χαρακτηριστικό των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος σε όλες τις άλλες χώρες, προσπαθήσαμε να προωθήσουμε μεταρρύθμιση βασισμένη στις θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς, όπως είναι η ισότητα, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη - και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε και τους στόχους του Μνημονίου, οι οποίοι, κακά τα ψέμματα, είναι νεοφιλελεύθερης κοπής». Η εξίσωση, λέει χαρακτηριστικά, ήταν η εξής: «Πώς θα μπορούσαμε να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και να τις εντάξουμε σε μια πολύ σφαιρικότερη μεταρρύθμιση που θα άλλαζε τον χαρακτήρα των μέτρων από νεοφιλελεύθερα σε κοινωνικά».

    [04] Παράταση επενδυτικών σχεδίων ενίσχυσης τουριστικών πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

    Παράταση των καταληκτικών προθεσμιών ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων για τις δράσεις «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

    Οι νέες καταληκτικές προθεσμίες είναι:

    - Για τη δράση «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών», 4 Ιουλίου 2016 και ώρα 17:00 αντί 6 Ιουνίου 2016.

    - Για τη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», 8 Ιουλίου 2016 και ώρα 17:00 αντί 9 Ιουνίου 2016.

    Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της μεγάλης ώθησης που προκάλεσε στο επενδυτικό ενδιαφέρον η πρόσφατη απόφαση για την ενεργοποίηση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που επιτρέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής.

    Επιπλέον, η αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού των δυο δράσεων, η οποία ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, πριν μερικές ημέρες, αποτέλεσε ένα ακόμα κίνητρο για τους ενδιαφερομένους.

    Το υπουργείο, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ανταποκρινόμενο σε πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων από παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και από μεμονωμένους επενδυτές, παρέχει με αυτή την ενέργεια στους ενδιαφερόμενους τον απαραίτητο χρόνο για την άρτια προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων και την πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που καθίστανται πλέον διαθέσιμα.

    [05] Γ. Χουλιαράκης: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σταθμός για την ανάκαμψη της οικονομίας

    Η κοινωνική προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, οι ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας ώστε σε βάθος τετραετίας να επιτευχθεί σύγκλιση με το μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δαπανών, μπαίνουν στο πρώτο "πλάνο" του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, το οποίο θα έρθει το επόμενο διάστημα, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στην "Αυγή της Κυριακής".

    Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτηρίζει οικονομικό λαϊκισμό την ρητορική της ηγεσίας της ΝΔ περί μείωσης των φορολογικών βαρών χωρίς συνέπειες κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

    [06] Ν. Φίλης: Να αναμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών

    Τετράμηνα περιγραφικής αξιολόγησης, και όχι τρίμηνα βαθμών στα Γυμνάσια, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αυγή". "Η βασική παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι ο δραστικός περιορισμός των μαθημάτων που θα εξετάζονται στη λήξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να παραταθεί ο χρόνος διδασκαλίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαϊου", τόνισε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε:"Πρέπει να αναμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και ο τρόπος διδασκαλίας. Ως πρώτο βήμα θα δούμε, λοιπόν, το Σεπτέμβριο έναν εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης. Ο εξορθολογισμός αυτός θα μειώσει την έκταση της ύλης, ώστε να είναι εφικτή η εμβάθυνση στα σημαντικά της σημεία και, κυρίως, να είναι εφικτή η διδασκαλία με ενεργητική συμμετοχή των παιδιών".

    Ο υπουργός καθησυχάζει γονείς και μαθητές, τονίζοντας ότι για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση "δεν θα αλλάξει τίποτα για τη χρονιά που έρχεται. Όποια ριζική αλλαγή θα γίνει, θα αφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια μπροστά τους μέχρι την αποφοίτηση από το Λύκειο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αιφνιδιάσουμε γονείς και μαθητές".

    Μιλώντας για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Φίλης είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει το καλοκαίρι αφορά στην οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας, το δεύτερο την καθιέρωση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας και του πιστοποιητικού ικανότητας χρήσης υπολογιστών, το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στα σχολεία του εξωτερικού και το τέταρτο το Ταμείο Ερευνας και Καινοτομίας που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων. Τέλος, ο υπουργός Παιδείας εκφράζει την πρόθεσή του να προχωρήσει στη ρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης: "είμαστε σε διαβούλευση για να αναρτηθεί το νομοσχέδιο. Είναι έξω από κάθε εκπαιδευτική αντίληψη να μην υπάρχει ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και τα φροντιστήρια όπου δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς εργασιακά διακιώματα και αξιόλογες αμοιβές".

    [07] Σκληρότερη γραμμή στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική ζητά ο Σ. Κουρτς

    Σκληρότερη στάση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα λύσεις κατά το "πρότυπο της Αυστραλίας", ζητά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε" ("Πρέσε αμ Ζόνταγκ"). "Η Τουρκία μπορεί κάθε στιγμή να καταγγείλει τη συνεργασία και εάν επαφιόμαστε στην Τουρκία, περνάμε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση", υποστηρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως "το Σχέδιο Α πρέπει να είναι μία ισχυρή Ευρώπη, η οποία είναι σε θέση να προστατεύει μόνη τα σύνορά της και να αποφασίζει, ποιός μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη και ποιός όχι, και αυτή η απόφαση δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί ούτε στην Τουρκία ούτε στους διακινητές".

    Απορρίπτοντας την θέση ότι δεν είναι εύκολη η προστασία των θαλασσίων συνόρων, διατείνεται πως ακριβώς τα θαλάσσια σύνορα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να ελεγχθεί η μετανάστευση και δεν είναι τυχαίο, ότι οι μετανάστες στις ΗΠΑ έφθαναν πρώτα στο Ellis Island μπροστά από τη Νέα Υόρκη. Σε αυτό, συμπληρώνει, οι αμερικανικές αρχές αποφάσιζαν ποιός επιτρεπόταν να περάσει στην ηπειρωτική χώρα και ένα τέτοιο μοντέλο, με νησί, μπορεί να είναι επίσης ο δρόμος για την Ευρώπη, καθώς η δική του πρόθεση είναι να διακοπεί η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη. Απαντώντας στο ερώτημα ποιο θα είναι το ευρωπαικό Ellis Island," η Λέσβος, η Λαμπεντούσα", ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημειώνει πως όποιος πρέπει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και δεν έχει καμία πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, θα είναι μάλλον περισσότερο πρόθυμος να επιστρέψει οικειοθελώς πίσω, από εκείνον ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί σε μια κατοικία στη Βιέννη ή στο Βερολίνο.

    "Πρέπει να δούμε, ποιά κράτη έχουν ανταπεξέλθει με τέτοιες προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει ως πρότυπο, ένα μέρος του αυστραλιανού μοντέλου", προσθέτει, αναφέροντας στη συνέχεια πως στην Αυστραλία έφθασαν μεταξύ 2012 και 2013 συνολικά 40.000 πρόσφυγες με πλοία και περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πνίγηκαν. Σημειώνει ότι η Αυστραλία κατόρθωσε να μην φθάνουν πλέον παράνομοι μετανάστες και να μην πνίγεται κανένας και αυτό γιατί το αυστραλιανό ναυτικό ξεκίνησε επιχείρηση προστασίας συνόρων, εμποδίζοντας πλοία προσφύγων πριν από τις ακτές και επιστρέφοντας τους ανθρώπους στις χώρες προέλευσής τους ή σε κέντρα όπως το Νάουρου και τη νέα Γουινέα. Ο ίδιος παραδέχεται πως το αυστραλιανό μοντέλο,το οποίο χαρακτηρίζεται "εξαιρετικά αμφιλεγόμενο", δεν μπορεί φυσικά να αντιγραφεί πλήρως, ωστόσο, όπως λέει, οι βασικές αρχές του μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ευρώπη, όπου το σύστημα οδηγεί στο να πνίγονται χιλιάδες άνθρωποι στη Μεσόγειο, επειδή, έχοντας ελπίδες, κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

    Στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρει πως δεν αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, η θέση του πως θα πρέπει να χάνει το δικαίωμα χορήγησης ασύλου όποιος προσπαθεί να φθάσει παράνομα, καθώς, όπως σημειώνει, υπάρχουν προσφυγικές ροές από ασφαλείς τρίτες χώρες, όπου δεν γίνονται πλέον διώξεις, ενώ πρέπει επίσης ταυτόχρονα να αναφερθεί ότι ρυθμίσεις αυτής της Σύμβασης προέρχονται από τελείως διαφορετικές εποχές. Σήμερα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, έχουμε να κάνουμε με μαζικές μεταναστευτικές κινήσεις και αν η Ευρώπη θέλει να τις αντιμετωπίσει, πρέπει να δημιουργήσει ένα συντεταγμένο, δίκαιο και αλληλέγγυο σύστημα, και δέχεται ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται δεκτοί άνθρωποι στην Αυστρία ή στην Ευρώπη.

    Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι στην περίπτωση της Λιβύης είναι δυνατό να συμφωνηθεί με την μελλοντική κυβέρνηση να εμποδίζονται οι διακινητές πριν τις λυβικές ακτές στην αναχώρηση για την Ευρώπη και εάν δεν είναι δυνατή αυτή η συνεργασία τότε θα πρέπει οι άνθρωποι να μεταφέρονται και να φροντίζονται σε ένα κέντρο ασύλου, που, στην ιδανική περίπτωση, θα είναι σε ένα νησί και από εκεί θα πρέπει να οργανώνεται η επιστροφή τους και η οικονομική στήριξή τους.

    Στην περίπτωση των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, ο ίδιος παρατηρεί πως, ενόσω δεν υπάρχει ζώνη προστασίας στη Συρία, η Τουρκία παραμένει ο πρώτος συνομιλητής, αλλά, όπως προσθέτει, μετά το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων έχει μειωθεί ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα η συμφωνία με την Τουρκία βοηθά.

    Σχολιάζοντας τη θέση πως έχει αποτύχει η κατανομή προσφύγων στην ΕΕ μέσω ποσοστώσεων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφέρει στη συνέντευξή του στην "Ντι Πρέσε", πως εάν η ΕΕ κατορθώσει να διασφαλίσει τα σύνορά της και να φέρνει απευθείας στην Ευρώπη πρόσφυγες μέσα από προγράμματα μετεγκατάστασης, τότε ο ίδιος θεωρεί ότι η προθυμία αποδοχής προσφύγων θα υπάρχει σε όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην Ανατολική Ευρώπη.Ταυτόχρονα, εκτιμά πως η επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν εφαρμόζουν την ποσόστωση, θα αποτελούσε το σίγουρο δρόμο για μία διάσπαση και μία καταστροφή της Ευρωπαικής Ενωσης.

    [08] Αφετηρία λήψης γενναίων αποφάσεων η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    "Το σήμα κινδύνου των βαρύτατων επιπτώσεων της, πλανητικών διαστάσεων, κλιματικής αλλαγής ακούγεται στις μέρες μας ολοένα και πιο δυνατό, άρα ολοένα και πιο έντονα προειδοποιητικό, ως προς τις σχεδόν ανεπανόρθωτες πια συνέπειες αυτής της αλλαγής. Η άμεση αντίδρασή μας, μέσααπό μια ειλικρινή και συντονισμένη παγκόσμια συνεργασία, συνιστά στοιχειώδες χρέος μας, ιδίως για τις γενιές που έρχονται".

    Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και υπογραμμίζει ότι κάθε ολιγωρία ενεργοποιεί, μεταξύ πολλών άλλων δυστυχώς, και τα εξής δύο καταστροφικά αποτελέσματα. Πρώτον, θέτει σε κίνδυνο τους όρους διαβίωσης και, επέκεινα, επιβίωσης του ανθρώπου στον πλανήτη. "Συνεπώς", επισημαίνει, "θέτει σε κίνδυνο τo μέλλον της ίδιας της Ανθρωπότητας, δοθέντος ότι υπονομεύει τις προοπτικές ειρηνικής και δημιουργικής πορείας του Ανθρώπου, κατ' επέκταση δε και τις αντίστοιχες προοπτικές συνύπαρξης των Λαών".

    Και δεύτερον, αλλά συνακόλουθα, οδηγεί, μοιραίως, σε διεύρυνση των ήδη τεράστιων ανισοτήτων μεταξύ κρατών και λαών, επιφέροντας εξαθλίωση του ανθρώπου, με αποτέλεσμα, όπως τονίζει, "και πάλι μεταξύ πολλών άλλων δυστυχώς, την γιγάντωση ανεξέλεγκτων -και γι'αυτό ιδιαίτερα επικίνδυνων -μεταναστευτικών ροών. Το φαινόμενο αυτό είναι, ήδη, κάτι παραπάνω από ορατό". Με τα δεδομένα αυτά, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν μπορεί να έχει επετειακό χαρακτήρα. Πρέπει νααποτελέσει αφετηρία περίσκεψης, συναίσθησης των ευθυνών μας και λήψης των επιβεβλημένων, γενναίων, αποφάσεων".

    [09] Όλγα Γεροβασίλη: Δημιουργούμε ένα σύγχρονο, υγιές και διάφανο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ

    Στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την εξυγίανση των ΜΜΕ, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Διαπλοκή, Διαφθορά και ΜΜΕ» στη Νάξο. «Δημιουργούμε ένα σύγχρονο, υγιές και διάφανο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ. Προστατεύουμε, τόσο το δημόσιο χαρακτήρα των συχνοτήτων, όσο και τις συνθήκες εργασίας. Αποκόπτουμε τον ομφάλιο λώρο του κράτους με χρεοκοπημένους ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Αδειοδότηση καναλιών

    Ειδικά, για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «για πρώτη φορά μπαίνει μια τάξη» και «οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν την παραχώρηση ενός δημόσιου αγαθού σε αυτούς». Τον Ιούλιο θα ανακοινωθεί η λίστα των προεπιλεγέντων και ως τις αρχές Αυγούστου ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα καλύπτει αυστηρότατα στάνταρ διαφάνειας από διεθνή εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών που επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό. Ταυτόχρονα, μπαίνει τέλος στις «εργασιακές γαλέρες», όπως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν πολλές επιχειρήσεις media, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά ορίζεται ένα αυστηρό πλαίσιο εργασιακής προστασίας και ασφάλειας.

    Ρυθμιστικό πλαίσιο διαδικτυακών ΜΜΕ

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ρυθμιστικό πλαίσιο των διαδικτυακών ΜΜΕ που ανακοινώνεται αύριο από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και υπογράμμισε ότι «θα μπει τάξη σε αυτό το άναρχο τοπίο που γεννά διαφθορά». «Μην ξεχνάτε ότι μέσα από ενημερωτικού χαρακτήρα σελίδες του διαδικτύου λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών που αποκαλύφθηκε πρόσφατα», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τις σχέσεις που φέρονται να είχαν μέλη του κυκλώματος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις, όχι για εμάς αλλά για τον ελληνικό λαό, λάβαμε - έλαβα - μηνύσεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Οι προκάτοχοί μας επέτρεψαν να μεγαλώσει άλλη μία πληγή στο χώρο της ενημέρωσης. Αναφέρομαι σε επιχειρήσεις με άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς και εργαζόμενους «τρίτης κατηγορίας», χωρίς δικαιώματα και μισθούς πείνας. Εμείς την κλείνουμε αυτήν την πληγή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για την κατάσταση που επικρατεί στο διαδίκτυο.

    Χρηματοδότηση ΜΜΕ

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στον έλεγχο για τις συνθήκες χρηματοδότησης των ΜΜΕ. «Ελέγχουμε το τεράστιο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω της διαφήμισης του οποίου παρασιτούσαν δεκάδες μικρομάγαζα στο χώρο της ενημέρωσης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι δημοσιεύτηκαν οι λίστες με τους αποδέκτες και τα ποσά της διαφημιστικής δαπάνης τραπεζών, όλα αυτά τα χρόνια που οι Έλληνες πολίτες δέχονταν συνεχείς περικοπές για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα.

    «Αυτά είναι και τα όρια του θεσμικού μας ρόλου. Για την ίδια τη δημοσίευση, τον κώδικα δεοντολογίας, το ποιοτικό επίπεδο της μαζικής ενημέρωσης και του δημόσιου λόγου, υπεύθυνοι είναι οι λειτουργοί της δημοσιογραφίας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «τελικός κριτής σε κάθε περίπτωση είναι κάθε πολίτης ξεχωριστά, τη στιγμή που μετουσιώνεται από παθητικό δέκτη πληροφορίας, σε ενεργό και ενσυνείδητο αξιολογητή της».

    Αναφερόμενη στην κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ, ειδικά τα χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι ενδεικτική της κατάστασης είναι η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με την οποία η δημοσιογραφική ελευθερία στη χώρα μας κατρακύλησε 64 ολόκληρες θέσεις από το 2009 έως το 2014.

    «Πρόκειται για την πιο ραγδαία υποχώρηση παγκοσμίως. Η Ελλάδα βρέθηκε στην «περίοπτη» 99η θέση. Τη χαμηλότερη ως σήμερα. Και αυτό, σε μία δημοκρατική χώρα, στην οποία δεν διώκονται τα πολιτικά φρονήματα, δεν φυλακίζονται οι λειτουργοί των ΜΜΕ και δεν ασκείται βία στους δημοσιογράφους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό συνέβη στα χρόνια της εφαρμογής του πλέον ασφυκτικού προγράμματος λιτότητας και πάλι παγκοσμίως.

    Το τρίγωνο ΜΜΕ - τράπεζες - κράτος

    «Η εφαρμογή του μνημονίου αποκάλυψε κάτι που ήδη, βέβαια,γνωρίζαμε. Τη σχέση εξάρτησης των ΜΜΕ με το κράτος, το δημόσιο χρήμα και τις τράπεζες», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος για να παρατηρήσει ότι «μόλις οι κρατικοί πόροι στέρεψαν, η κρίση που προϋπήρχε, πήρε εκρηκτικές διαστάσεις» και «τα επόμενα χρόνια, μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις συνέχισαν να υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο χάρη στον τραπεζικό δανεισμό», ο οποίος σκανδαλωδώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν μειώθηκε, όταν οι ροές για άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις είχαν ήδη κοπεί με το μαχαίρι και που σήμερα είναι αντικείμενο έρευνας της εξεταστικής επιτροπής.

    «Διόλου τυχαίο, ότι τους πρώτους, πιο δύσκολους, μήνες της εφαρμογής των καταστροφικών προγραμμάτων λιτότητας η πληροφόρηση υπήρξε αυστηρά κατευθυνόμενη. 'Ανωθεν κατευθυνόμενη. Για την κατάσταση αυτή μίλησαν άλλωστε οι ίδιοι οι φορείς της. Έχουμε τις μαρτυρίες τους. Αποκαλύφθηκαν οι τριγωνικές σχέσεις τρόικας - ελληνικών κυβερνήσεων - ΜΜΕ. Θάφτηκαν όμως», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «όπως κρύφτηκαν σε μαξιλάρια κρισιμότατες δημοσιογραφικές πληροφορίες που αφορούσαν το μέλλον του ελληνικού λαού».

    «Δεν είναι τυχαίο ότι συγκροτήματα Τύπου την περασμένη πενταετία επένδυσαν σε πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού. Ενοχοποίησαν τμήματα των Ελλήνων εργαζομένων, καταδεικνύοντάς τους ως υπευθύνους για τα δεινά των υπόλοιπων εργαζομένων. Οποιαδήποτε άποψη απέναντι στο μονόδρομο της λιτότητας αποδοκιμαζόταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηριζόταν ακόμη και επικίνδυνη», είπε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι «οι μαζικές αντιδράσεις ή αποσιωπούνταν ή υπερτονίζονταν ως βίαιες και καταστροφικές για την οικονομία, τον τουρισμό, την ασφάλεια των πολιτών».

    Συνέπεια αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης ήταν να συμβεί την περασμένη χρονιά το εξής τραγελαφικό, είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη: «Ενώ για όλα τα χρόνια η κριτική των ΜΜΕ στόχευε σχεδόν αποκλειστικά την αντιπολίτευση, όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία στράφηκε -και πάλι αποκλειστικά- στην κυβέρνηση».

    Οι μονταζιέρες

    «Προφανώς η δημοσιογραφία οφείλει να ασκεί έλεγχο στην εξουσία. Όχι, όμως, με όρους υπεράσπισης του καθεστώτος διαπλοκής και ανομίας δεκαετιών. Αλλά για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Αντί αυτού, μετά και τη δεύτερη νίκη στις εθνικές εκλογές και εν όψει της εφαρμογής του νόμου για τις συχνότητες, μεγάλοι όμιλοι των ΜΜΕ ξεπέρασαν κάθε εσκαμμένο», ανέφερε στο σημείο αυτό η κ. Γεροβασίλη, με την παραγωγή, όπως είπε, εντυπωσιακών «αποκαλύψεων», οι οποίες όταν δεν είναι εντελώς ψευδείς, ήταν τραγικά παραποιημένες.

    «Είναι πραγματικά θλιβερό, άλλοτε κραταιά έντυπα, να πέφτουν στο επίπεδο της διαβόητης «μονταζιέρας». Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες κραυγαλέα κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι στόχος είναι να διαμορφώσουν και την πολιτική ατζέντα της ημέρας, έτσι «αφού ανέβει το άρθρο, ακολουθούν, λίγη ώρα αργότερα, καταγγελτικά δελτία Τύπου από τη ΝΔ και ακολούθως του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς στην ίδια γραμμή», ακολουθούν οι τηλεοράσεις, η εντύπωση μένει και «η διάψευση ή απάντηση είτε θα περάσει απαρατήρητη, είτε θα δημοσιευτεί συνοδευόμενη από απαξιωτικό σχόλιο του -ανώνυμου κατά κύριο λόγο- συντάκτη».

    «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα είναι αναμενόμενα από μέρος του Τύπου. Όχι, όμως, και από τον πολιτικό κόσμο ή από μερίδα του», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι πρόσφατο παράδειγμα είναι το θέμα που προέκυψε με τις off shore εταιρίες.

    «Ένα δημοσίευμα, έγινε παντιέρα επί τρεις μέρες, αλλά όταν το θέμα έφτασε στην πολιτική του ουσία, η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε άτακτα από τη Βουλή.Όταν αντιπολιτεύεσαι με βάση τα δημοσιεύματα και με όρους επικοινωνίας, θα πληρώσεις κάποια στιγμή το κόστος. Αν παίζεις με τη φωτιά, κάποια στιγμή θα καείς», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος και κατήγγειλε ταυτόχρονα την «πρακτική εξόντωσης προσώπων» κάνοντας λόγο για στοχευμένη, συντονισμένη και διαρκή εκτόξευση λάσπης σε επιλεγμένους ανθρώπους.

    «Πρόκειται για επιθέσεις, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της διαπόμπευσης. Σε πρόσωπα πολλές φορές που δεν προέρχονται καν από τον κύκλο της πολιτικής εξουσίας. Πρόκειται για την παραδοσιακή πρακτική του πες, πες, κάτι θα μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «είναι αδιανόητη η σιωπή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

    [10] Επίθεση αγνώστων σε αστυνομικούς πλησίον της οικίας του Αλ. Φλαμπουράρη

    Τριάντα άγνωστα άτομα επιτέθηκαν στις 04:00 τα ξημερώματα σε διμοιρία των ΜΑΤ, πλησίον της οικίας του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, στα Εξάρχεια.

    Οι δράστες πέταξαν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί ελαφρά στο χέρι. Από την επίθεση των αγνώστων προκλήθηκαν φθορές σε τρία αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών.

    Όλγα Γεροβασίλη: «Τα μέλη αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί κανείς ούτε να τα εκφοβίσει, ούτε να τα εκβιάσει»

    Τα μέλη αυτής της κυβέρνησης, ούτε εκβιάζονται, ούτε εκφοβίζονται, είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μετά τη νέα επίθεση στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. «Για τρίτη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, γίνεται στόχος βίαιης επίθεσης, με αποτέλεσμα, αυτή τη φορά, τον τραυματισμό ενός ανθρώπου», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε: «Πληροφορούμε τους κάθε λογής χούλιγκαν, καθώς και τους πρόθυμους υποκινητές τους, ότι τα μέλη αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί κανείς ούτε να τα εκφοβίσει, ούτε να τα εκβιάσει».

    ΣΥΡΙΖΑ: Πράξη τυφλής βίας η επίθεση στο σπίτι του Α. Φλαμπουράρη

    Πράξη τυφλής βίας από αυτόκλητους «επαναστάτες»-χούλιγκαν, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη νέα επίθεση στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη. "Η νέα επίθεση στο σπίτι του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργού επικρατείας Α.Φλαμπουράρη, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ανθρώπου, είναι μια πράξη τυφλής βίας από αυτόκλητους «επαναστάτες»-χούλιγκαν. Καμία τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να εκφοβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Τέρενς Κουίκ:Κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι μπορούν να μας τρομάξουν

    "Κάνουν λάθος οι κύκλοι που, είτε κρύβονται πίσω από κάθε λογής χουλιγκάνο είτε ενθαρρύνουν, με τον πολυποίκιλο και πολυεπίπεδο λόγο τους, τέτοιους είδους επιθέσεις εναντίον ενός από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αν νομίζουν ότι μπορούν να μας τρομάξουν, ατομικά, ή στο κυβερνητικό σύνολο, ή να παρεμβαίνουν στη λειτουργία της Δημοκρατίας", δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ για την επίθεση αγνώστων σε αστυνομικούς πλησίον της οικίας του Αλέκου Φλαμπουράρη.

    "Για τρίτη φορά μπήκε στόχος ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Αν δεν προλάβαιναν οι αστυνομικές δυνάμεις (είχαν και έναν τραυματία) που επιτηρούν την περιοχή, όπου εδρεύουν και τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τότε το σπίτι του θα είχε ξαναπέσει στον εφιάλτη του εμπρησμού", συμπληρώνει ο κ. Κουίκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 June 2016 - 14:32:21 UTC