Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος
  • [02] Γ. Σταθάκης: Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας από το νέο αναπτυξιακό νόμο
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Τρία νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς
  • [04] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Μέχρι το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ
  • [05] Οριστική επίλυση του προβλήματος της μόλυνσης στην περιοχή του Ασωπού
  • [06] Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο MEGA
  • [07] Στις 24 Ιουλίου η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • [08] Γ. Σταθάκης: Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος

    Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος των προηγούμενων ετών και ανοίγει νέο κεφάλαιο, «η συμφωνία για το χρέος αίρει την αβεβαιότητα οριστικά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», κηρύσσοντας την έναρξή τους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε ο ναυτιλιακός κλάδος από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι όμως «η ελληνική ναυτιλία με σχέδιο και όραμα πέτυχε να θωρακιστεί, να προσαρμοστεί έγκαιρα και να αφομοιώσει τις δίνες μιας πρωτόγνωρης κρίσης».

    Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «από το 2009 ως χώρα βιώσαμε σημαντικές αλλαγές, απότομη απομείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25% ενώ ο ελληνικός λαός υπέστη θυσίες που συνετέλεσαν στην ραγδαία φτωχοποίηση του», για να υπογραμμίσει πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος των προηγούμενων ετών και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η συμφωνία για το χρέος αίρει την αβεβαιότητα οριστικά και δημιουργεί τις συνθήκες για άμεση επάνοδο της χώρας μας στις αγορές», για να υπογραμμίσει ότι «χάρη στην επίμονη διαπραγμάτευση πέρυσι, το ζήτημα του ελληνικού χρέους τίθεται πλέον σε ρεαλιστική βάση».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι καμία κοινωνία και κανένα χρέος δεν είναι βιώσιμο όταν στηρίζεται στην υπόθεση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% πολλές δεκαετίες. Τόνισε επίσης ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι συνειδητοποιούν ότι το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να προχωρήσει όταν στα δύσκολα επανέρχονται οι εθνικές στρατηγικές και οι απλοϊκοί ηθικολογικοί διαχωρισμοί περί ενάρετων και άσωτων».

    Υπογράμμισε ότι με την κοινή δέσμευση για αυτόματες παρεμβάσεις επί του χρέους, όποτε κρίνεται σκόπιμο και μάλιστα καθ' όλη της διάρκεια της αποπληρωμής του, το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδος στην Ευρωζώνη αδιαμφισβήτητη. Σημείωσε ότι ταυτόχρονα, η ρήτρα του 15% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση του χρέους εξασφαλίζει ότι η αποπληρωμή του θα γίνεται με όρους βιώσιμους και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

    «Μόνο μ' αυτό τον τρόπο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «θα διορθωθούν οι αδικίες των προηγούμενων ετών προς τους οικονομικά ασθενέστερους και θα προκύψουν πόροι για διαρθρωτικές επενδύσεις ώστε να συγκλίνουμε με τον ανεπτυγμένο βιομηχανικά Βορρά στη νέα περίοδο της παγκόσμιας οικονομίας». Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση του ότι η κρίση μας βοήθησε να αντιληφθούμε ότι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα, να αναπτυχθούμε, και το κυριότερο να χτίσουμε από την αρχή μια υγιή σε στέρεες βάσεις οικονομία, πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και πιο εξωστρεφείς.

    Από το βήμα της Έκθεσης ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου «να επανεκκινήσουμε έναν μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τοποθέτηση της χώρας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας».

    Είπε ότι το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Τόνισε ότι οι συντελεστές τις ναυτιλίας πέτυχαν την κυριαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο και επισήμανε ότι ο ελληνόκτητος στόλος κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό πλοίων ενώ σε επίπεδο χωρητικότητας και ηλικίας διαχρονικά φλερτάρει με την κορυφή.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε και την συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως η συνεισφορά της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ελληνικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 7%, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική πνοή άμεσα ή έμμεσα στην απασχόληση. Είπε ακόμη ότι οι πρωτιές της ελληνικής ναυτιλίας τοποθετούν τη χώρα μας στο κέντρο των κοσμογονικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία και τόνισε ότι η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε συνδυασμό με το κομβικό σημείο οριοθέτησης των ελληνικών λιμένων εγγυώνται τις προοπτικές ενίσχυσης του χαρακτήρα της χώρας μας ως στρατηγική πύλη εισόδου των προϊόντων στην Ευρώπη αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είπε ακόμη ότι οι επενδύσεις για την βελτίωση των υποδομών κρίνονται απαραίτητες για την ανάδειξή τους σε ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει. Επενδύσεις, όπως είπε, που θα ευνοήσουν παράλληλα και τον τουρισμό αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών συστάδων (clusters) με έδρα ένα διευρυμένο ναυτιλιακό κέντρο, όπου θα επιτευχθεί η ανασύσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας συνδυαστικά με την παροχή λιμενικών, ναυτιλιακών και εμπορικών υπηρεσιών. «Ένα παγκόσμιο κέντρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης επιχειρηματικών συμφωνιών και συνεργασιών με φόντο την ελληνική ναυτιλία», πρόσθεσε.

    «Στο παρελθόν, πέρα από τα ευχολόγια, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία έβρισκε την ευκαιρία να κάνει έκκληση για επενδύσεις και να ζητάει από τους εφοπλιστές να συνδράμουν», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθεια μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας». «Να θεμελιώσουμε», συνέχισε, «το αναπτυξιακό υπόβαθρο μας σε κλάδους της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα και χαρακτηρίζονται από υψηλή προστιθέμενη αξία ενώ παράλληλα έχουν και χαρακτήρα εντάσεως εργασίας». «Να ενσωματώσουμε τα διδάγματα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα μας» και «να ανοικοδομήσουμε μια αμφίδρομη σχέση με απώτερο στόχο την διαχρονική ευμάρεια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στο σύνολό της που θα μας θωρακίσει κόντρα στις φουρτούνες του αύριο». Τέλος, «να επενδύσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα εντός ενός πλαισίου συνεχούς εκπαίδευσης με σεβασμό στις εξελίξεις και τις τάσεις της ναυτικής βιομηχανίας παρέχοντας ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας».

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα «Ποσειδώνια» τη μεγαλύτερη σύναξη στο ημερολόγιο της διεθνούς ναυτιλίας, θεσμό διεθνούς κύρους, γιορτή της ναυτικής βιομηχανίας και σημείο συνάντησης της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Είπε ότι για το 2016 καταγράφεται νέο ρεκόρ συμμετοχών, περισσότερες από 1.800 εταιρείες και οργανισμοί από τουλάχιστον 90 χώρες, ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000.

    Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων πλοιοκτητών (εξωστρέφειας, διορατικότητας και καινοτομίας στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων), αλλά και τη συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών ως βασικό συστατικό για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στους χώρους της ελληνικής ναυτιλίας. Επισήμανε ακόμη ότι οι Έλληνες αξιωματικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου. «Στόχος μας», είπε, «να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση τόσο της ναυτικής εκπαίδευσης όσο και των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού». «Επιθυμία μας», συνέχισε, «να επιστρέψουν τα ελληνικά πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και όχι μόνο για την ενίσχυση της απασχόλησης».

    [02] Γ. Σταθάκης: Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας από το νέο αναπτυξιακό νόμο

    Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μέχρι το 2022, ο οποίος θα παράσχει χρηματοδοτικά κίνητρα συνολικού -αρχικού- ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα εργαλεία στήριξης των επενδύσεων, όπως τα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο, είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και σύγχρονα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο αναπτυξιακό ταμείο, που σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει.

    «Θέλουμε το κράτος αρωγό των επενδύσεων και όχι να απέχει από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία, όπως πρεσβεύουν οι αντίπαλοί μας», είπε ο κ. Σταθάκης και προανήγγειλε μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε σύντομα να ιδρύεται μία επιχείρηση σε μία μέρα και να λειτουργεί σε τρεις.

    Προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση μελέτης του ΚΕΠΕ για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι εξωστρεφής να βασίζεται σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία, κάτι το οποίο κάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    Ο υπουργός διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι ο χρόνος εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ είναι θέμα φορολογικής πολιτικής, ενώ τόνισε ότι στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δίκαιη ανάπτυξη με μέριμνα για τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

    Ακόμα, όπως είπε ο υπουργός, οι επενδυτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου σε περίπου ένα τρίμηνο, καθώς τόσος χρόνος απαιτείται, για να ολοκληρωθούν όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται, μετά την ψήφιση του νόμου.

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος κάνει τρεις μεγάλες καινοτομίες, είναι στοχευμένος στην παραγωγή, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εισάγει μέσα στο νόμο και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν το νέο επενδυτή να βρίσκει πόρους, για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Για τις ξένες και ελληνικές μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, εισάγει 12ετές ασφαλές περιβάλλον, σε περίπτωση επιδείνωσης της φορολόγησης, αλλά, αν βελτιωθεί η φορολόγηση, τότε θα επωφεληθούν και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένες στο νόμο.

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Τρία νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς

    Η κατάθεση τριών νομοσχεδίων θα είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς και αυτό για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως προκύπτει από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, μετά την παρουσίαση της μεγάλης αποκάλυψης από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ της ποσότητας οπιούχων ναρκωτικών δισκίων η οποία έγινε τη συνδρομή της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να καταθέσει τα τρία νομοσχέδια. Σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τη χρήση καρτών από τους πολίτες καθώς και νέα υποχρεωτικά όρια για τη διενέργεια των συναλλαγών αυτών.

    Σε ότι αφορά την υπόθεση που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση οπιούχων ναρκωτικών δισκίων στην ελληνική επικράτεια, ο αναπληρωτής υπουργός, κατά την παρουσίασή της, είπε ότι έχει και εθνικό και διεθνές αντίκτυπο. "Είναι μια απάντηση σε όσους σχεδίαζαν τη διάλυση του ΣΔΟΕ, που εξυπηρετούσαν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, δεν εξυπηρετούσαν όμως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης. Και πρόσθεσε ότι "στα θέματα του οικονομικού εγκλήματος που έχει επικεντρωθεί το ΣΔΟΕ θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες και υλικοτεχνικά και με προσωπικό".

    Ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Λουκάς Δανάμπασης εξήγησε ότι σε συνεργασία με την αμερικάνικη υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών εντοπίστηκε κοντέινερ από την Ινδία με τελικό προορισμό την Λιβύη και ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά για να μεταφορτωθεί. Όπως είπε, οι Αρχές προχώρησαν στη δέσμευσή του μετά από παρακολούθηση πολλών ημερών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρίες αποστολής και παραλαβής είχαν προηγούμενες εμπλοκές σε ύποπτες μεταφορές και ιδιαίτερα η εταιρία της Λιβύης που έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με το ισλαμικό κράτος (ISIS). Οι έρευνες συνεχίζονται από τις Αρχές για να βρεθούν οι πραγματικοί παραλήπτες του φορτίου. Μετά την παρουσίαση της υπόθεσης ακολούθησε τιμητική βράβευση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

    [04] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Μέχρι το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

    «Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

    [05] Οριστική επίλυση του προβλήματος της μόλυνσης στην περιοχή του Ασωπού

    Σημαντικό βήμα για την οριστική επίλυση του μείζονος προβλήματος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής του Ασωπού γίνεται με την προκήρυξη εντός του Ιουλίου διαγωνισμών για τις μελέτες δύο σημαντικών έργων ύψους 40 εκ. ευρώ, όπως έκαναν γνωστό σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ο δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

    Οι μελέτες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες όταν και θα ξεκινήσει η υλοποίηση των εν λόγω έργων, με τα οποία, αφενός θα εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας προερχόμενο από τους ταμιευτήρες του Μόρνου, του Ευήνου και της Υλίκης, και αφετέρου θα υπάρξει καθοριστική συμβολή στην απορρύπανση του υπόγειου υδροφορέα και στην αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων στην περιοχή του Ασωπού.

    Στην περιοχή του Ασωπού παρατηρείται έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση και μόλυνση του νερού από εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα στη βιομηχανική περιοχή. Επίσης, ταλανίζεται από μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση, ενώ οι διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε πρώην κοινότητες του δήμου έχουν χαμηλή απόδοση και αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς και προβληματικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Επιπλέον, ο βιομηχανίες της περιοχής εξαρτώνται από επιβαρυμένα ποιοτικά υπόγεια δίκτυα, ενώ καθίσταται επιβεβλημένη η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα.

    Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο οι παραθεριστικές περιοχές, όσο και οι αγροτικές περιοχές, ενώ τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής ενοχοποιούνται άδικα καθώς δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπως τόνισε ο δήμαρχος Τανάγρας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη εξυγίανσης της περιοχής.

    Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε συνέντευξη Τύπου, ανέλυσε συνοπτικά τη στρατηγική για την οριστική επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος της λεκάνης του Ασωπού, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη στελέχωση και θεσμική ενδυνάμωση της υπηρεσίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος, για εντατικοποίηση των ελέγχων, την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού μητρώου αποβλήτων και το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο.

    Επιπλέον, ως πολύ σημαντική κρίνεται από το ΥΠΕΝ η ολοκλήρωση της χωροθέτησης της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ), σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία, όπως τόνισε ο κ. Τσιρώνης, πρόκειται να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης απ? τη στιγμή που αυτή θα εξυγιανθεί αποτελεσματικά.

    [06] Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο MEGA

    Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο MEGA έπειτα από την αθέτηση της δέσμευσης των εργοδοτών ? μετόχων να καταβάλλουν τις οφειλόμενες αποδοχές των εργαζομένων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κήρυξε νέα τετράωρη στάση εργασίας από τις 06:00 έως τις 10:00 αύριο Τρίτη 7 Ιουνίου για όλους τους δημοσιογράφους του καναλιού και της ιστοσελίδας «megatv.com», ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την άμεση ενημέρωσή τους επί των προβλημάτων λειτουργίας του σταθμού.

    [07] Στις 24 Ιουλίου η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Την ημέρα εορτασμού της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την πρόταση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η απόφαση να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση της πρότασης «κλείδωσε» σε μια μαραθώνια σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

    Απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, είναι να ξεκινήσει μια βαθιά συζήτηση μέσα στην ίδια την κοινωνία, ένας διάλογος δημοκρατίας και επανεκκίνησης του πολιτικού συστήματος για την "4η Ελληνική Δημοκρατία" με ριζοσπαστικές και ριζικές αλλαγές. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, «με κατεύθυνση την απλή αναλογική» και με ένα «νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο».

    «Είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση -και ο υπουργός Εργασίας και εγώ- με τον πρωθυπουργό για δύο ζητήματα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή, περίπου μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων που πραγματικά εκείνη την ώρα που θα τις δει η κοινωνία, ο κόσμος, και θα επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε, επίσης, αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στη κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. «Να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί η κοινωνία, να συμμετάσχει η κοινωνία, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό το ζήτημα του εκλογικού νόμου, «έναν εκλογικό νόμο με κατεύθυνση την απλή αναλογική, όπου θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που θα του δώσουν έναν νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο που νομίζω ότι και με αυτή μας την πολιτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη στα δημόσια πράγματα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    «Τώρα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση και τέθηκε οριστικά τέρμα στην πολιτική αβεβαιότητα, έχει έρθει η ώρα για την ανάπτυξη στην οικονομία, και για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας, του νέου πολιτικού συστήματος», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και προσέθεσε: «Αυτόν τον οδικό χάρτη συζητήσαμε με τον κ. Κουρουμπλή και τον πρωθυπουργό, για ένα Σύνταγμα πολιτών. Αυτό είναι το νόημα της συζήτησης που θα ξεκινήσει από κάτω, από την κοινωνία, και όχι απλώς μιας συζήτησης των πολιτικών που θα εισάγει νέες μορφές άμεσης δημοκρατίας στο πολιτικό σύστημα και θα ανατάξει το τελευταίο».

    «Προχωρούμε λοιπόν στην πλήρη επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος για την "4η Ελληνική Δημοκρατία", για βαθιά συζήτηση δημοκρατίας, μέσα στην κοινωνία και όχι πάνω από αυτή», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

    [08] Γ. Σταθάκης: Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού

    "Επιδιώκουμε ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης θα κατανέμονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες" ανέφερε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Ο κ. Σταθάκης τόνισε, ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει την παραγωγική αναβάθμιση της οικονομίας που θα προσθέσει νέους δυναμικούς κλάδους, και πρόσθεσε ότι, έχουν ήδη επιλεγεί οκτώ από αυτούς τους κλάδους.

    Σημείωσε επίσης ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, στην καινοτομία την τεχνολογία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ υπάρχει κλαδική και περιφερειακή αιχμή με στόχο να επιτευχθεί η παραγωγική αναζωογόνηση κλάδων της οικονομίας και παραγωγικών περιφερειών .

    "Στο δίλημμα εάν θέλουμε ανάπτυξη με χαμηλό εργασιακό κόστος και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ή μια άλλη στρατηγική, ο νέος αναπτυξιακός νόμος απαντά με την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας και την ενίσχυση δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

    Συνεχίζοντας ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι, ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι ενταγμένος στη στρατηγική της κυβέρνησης για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, και περιλαμβάνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για τις επιχειρήσεις με μείωση της γραφειοκρατίας και την ίδρυση κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 June 2016 - 18:32:27 UTC