Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαδημούλης με Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις: Πρόθεση η σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018
  • [02] Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε από το Βερολίνο το «άνοιγμα» στην ευρωπαϊκή Αριστερά
  • [03] Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη
  • [04] Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014
  • [05] «Η κυβέρνηση θα προστατεύσει με όλες τις δυνάμεις της τα εργασιακά δικαιώματα»
  • [06] Το Λονδίνο προειδοποιεί για κίνδυνο επίθεσης στη διάρκεια του EURO 2016
  • [07] Η νέα εκστρατεία της Toyota για το περιβάλλον
  • [08] Άτυπη ρεβάνς για την Ελλάδα, 2-1 την Αυστραλία
  • [09] Η Πολιτεία τιμά τον Νίκο Γκάλη και την προσφορά του

  • [01] Παπαδημούλης με Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις: Πρόθεση η σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018

    Διάλογο με τους Επιτρόπους Πιέρ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.

    «Εξετάζετε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη; Εξετάζετε αγορά των δανείων του IMF από τον ESM για ελάφρυνση του χρέους;» ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης τους δύο Επιτρόπους.

    «Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες μέρες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τις επόμενες εβδομάδες. Αφορά 10,3 δισ. ευρώ και τα πρώτα 7,5 θα καταβληθούν αμέσως, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε μερικές μικρότερες δόσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών - θα δοθούν κονδύλια για το θέμα αυτό» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.

    Σχετικά με την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο, σημείωσε ότι αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup και είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ.

    Σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι «δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει».

    Δύσκολα μέτρα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο πέρασαν από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Τουλάχιστον το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν τα λίγα σημεία που παραμένουν ακόμα ανοιχτά, ανέφερε, από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

    Και πρόσθεσε:

    Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να μπορέσει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Η δόση αυτή, 10,3 δισ., ένα σημαντικό ποσό θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού. (...) Αν κοιτάξουμε τα πράγματα με λίγη απόσταση, διαπιστώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς μιλούσαμε για Grexit. Σήμερα, πλέον αυτό δεν υπάρχει στο σκηνικό».

    [02] Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε από το Βερολίνο το «άνοιγμα» στην ευρωπαϊκή Αριστερά

    Ικανοποιημένη από τις συναντήσεις και τις επαφές της στο Βερολίνο, το οποίο επισκέφθηκε (3 ως 5 Ιουνίου) προσκεκλημένη του Ιδρύματος Rosa Luxemburg και της ελληνικής κοινότητας, επέστρεψε Ζωής Κωνσταντοπούλου.

    Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, στην εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας, συζήτησε με εκπροσώπους όλων των γενεών των Ελλήνων μεταναστών, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους μίλησε για την Πλεύση Ελευθερίας, ως «φορέα απελευθέρωσης του λαού και της χώρας από τον ζυγό των Μνημονίων».

    Συνάντησε, επίσης, εκπροσώπους γερμανικών συνδικάτων αλλά και ακτιβιστές κατά των ιδιωτικοποιήσεων και υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

    Μιλώντας στο τριήμερο συνέδριο του Ιδρύματος Rosa Luxemburg με τίτλο "Τι είναι αριστερό στην Ευρώπη;", η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Plan B, αλλά και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς την «νεοφιλελεύθερη, την οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν πρέπει να καλύπτει πολιτικά».

    Την Κυριακή, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, που μεταδόθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ζαν Λικ Μελανσόν για την προεδρία της Γαλλίας, δήλωνε την πολιτική της στήριξη στην υποψηφιότητα του Μελανσόν και τον ευχαριστούσε για όσα έχει κάνει για την Ελλάδα και, ιδιαιτέρως, για τη σθεναρή υπεράσπιση του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

    [03] Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

    Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και διατυπώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό.

    Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε το πρωί σε ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης και στοίχισε τη ζωή σε ένδεκα ανθρώπους, εκ των οποίων επτά ήταν αστυνομικοί.

    [04] Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014

    Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Το 2014 υπήρξαν 3.500 νεκροί στη Μεσόγειο και πέρυσι 3.771, στους οποίους προστίθενται 2.814 θάνατοι από την αρχή του 2016, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για έναν "φρικτό" αριθμό.

    Από το 2014, ο αριθμός των θανάτων στη Μεσόγειο δεν έχει πάψει να αυξάνεται, δήλωσε ο εκπρόσωπος, "για να φθάσει σε περισσότερους από 10.000".

    Το κατώφλι αυτό, πρόσθεσε, "ξεπεράσθηκε στη διάρκεια των τελευταίων ημερών".

    Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος δεν εξαρτάται από τον ΟΗΕ, αλλά έχει την έδρα του στη Γενεύη, εκτιμά πως από την αρχή του 2016 σημειώθηκαν 2.809 θάνατοι στη Μεσόγειο, σε σύγκριση με 1.838 θανάτους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

    "Ο αριθμός των θανάτων στη Μεσόγειο το 2016 ξεπερνά κατά σχεδόν 1.000 ανθρώπους τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενώ απομένουν ακόμη 3 εβδομάδες πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016", αναφέρει ο ΔΟΜ σε ανακοίνωσή του.

    [05] «Η κυβέρνηση θα προστατεύσει με όλες τις δυνάμεις της τα εργασιακά δικαιώματα»

    Η λογική της μείωσης του εργασιακού κόστους ως μέτρο αναπτυξιακό, είναι μια λογική την οποία η κυβέρνηση δεν υιοθετεί, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όταν ρωτήθηκε σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση θα αντιδράσει στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

    «Η λογική της μείωσης του εργασιακού κόστους ως αναπτυξιακό μέτρο, αποτελεί λάθος λογική και δεν πιστεύει σε αυτήν η κυβέρνηση», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση θα προστατεύσει με όλες τις δυνάμεις τα εργασιακά δικαιώματα".

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει συμμάχους στην ΕΕ, για τα εργασιακά, με δεδομένες τις μεγάλες αντιδράσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά στη Γαλλία, είπε ότι στη Γαλλία υπάρχει μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από την κατάσταση στην Ελλάδα και δεν συνδέονται τα δύο αυτά ζητήματα.

    Νωρίτερα , ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε «εντελώς ανύπαρκτο» το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να υπερασπίζεται τα προαναφερθέντα «που δεν απειλούνται από κανέναν», να πάρει θέση για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση», για να τονίσει: «Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου αι 14ου μισθού. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις. Επ' αυτού υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το lock out». «Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις», πρόσθεσε. Όπως επεσήμανε, παράλληλα, η κυβέρνηση έχει θέσει στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι εγγύηση για την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων είναι η παρουσία στη διαπραγμάτευση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

    «Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να υπερασπιστεί τον 13ο και 14ο μισθό, χωρίς να απειλούνται από κανέναν, να πάρει ανοιχτά θέση, για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ενισχύσει με τον τρόπο αυτόν τη διαπραγματευτική θέση, τόσο της χώρας, όσο και των ίδιων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [06] Το Λονδίνο προειδοποιεί για κίνδυνο επίθεσης στη διάρκεια του EURO 2016

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους φιλάθλους, που θα ταξιδέψουν στη Γαλλία για το Euro 2016, ότι οι χώροι διεξαγωγής του τουρνουά αποτελούν «εν δυνάμει στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων».

    Το τουρνουά αρχίζει την Παρασκευή, θα διαρκέσει έναν μήνα και θα διεξαχθεί σε γήπεδα σ' όλη τη Γαλλία, μια χώρα που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισλαμιστών, μεταξύ άλλων και με μια σειρά επιθέσεων στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

    Οι ομάδες της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας συμμετέχουν στο Euro 2016. Ο ιστότοπος του Φόρεϊν Όφις, που ανανεώθηκε σήμερα, συμβουλεύει τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν για να τις στηρίξουν να είναι συνεχώς προσεκτικοί και να ακολουθούν τις συμβουλές των γαλλικών αρχών.

    [07] Η νέα εκστρατεία της Toyota για το περιβάλλον

    H Toyota έχει συμβάλει καθοριστικά στη προστασία του περιβάλλοντος. Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της για να μειωθεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον ήταν να αναπτύξει μια μεγάλη γκάμα υβριδικών αυτοκινήτων. Πρόσφατα η εταιρεία οργάνωσε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε τη στρατηγική της για το 2050. Το μήνυμα ήταν «Επενδύουμε σήμερα για την δημιουργία μιας μελλοντικής κοινωνίας σε αρμονία με τη φύση».

    Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, έχει κάνει υψηλές επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή οχημάτων, οικονομικών βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων, της υβριδικής τεχνολογίας καθώς και της τεχνολογίας κυψελών υδρογόνου καυσίμου. Διαθέτει στη γκάμα της το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής που κινείται με υδρογόνο, το Mirai.

    Η περιβαλλοντική πρόκληση 2050, που η Toyota ανακοίνωσε το 2015, αποτελείται από τις εξής δράσεις:

    - Νέο όχημα με μηδενικές εκπομπές CO2 και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 90% ως το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν το 2010.

    - Μηδενικές εκπομπές CO2 σε όλη τη διάρκεια ζωής. Έχει στόχο να εξαλείψει τις εκπομπές C02 που παράγονται κατά την κατασκευή των οχημάτων και όταν τα οδηγούν οι πελάτες της.

    - Ελαχιστοποίηση και βελτιστοποίηση της χρήσης νερού. Οι ανάγκες του κόσμου σε νερό αυξάνονται ραγδαία, έτσι είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλαχθεί η ύπαρξή του περιορίζοντας την ποσότητα που χρησιμοποιείται κατά την κατασκευή των προϊόντων και να ανακυκλώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Ξεκίνησε την συλλογή νερού της βροχής στα εργοστάσια παραγωγής, ώστε να περιοριστεί η ποσότητα του νερού που αντλείται από το έδαφος ή το δημόσιο δίκτυο. Έχουμε ανέπτυξε μεθόδους καθαρισμού ώστε το νερό που χρησιμοποιείται να χρησιμοποιηθεί ξανά, ή να επιστρέφει με ασφάλεια στο τοπικό δίκτυο παροχής.

    - Δημιουργία κοινωνίας και συστημάτων βασισμένων στην ανακύκλωση. Οι αυξανόμενοι πληθυσμοί, η οικονομική ανάπτυξη και η επιθυμία για πιο άνετους τρόπους ζωής, ασκούν αυξανόμενη πίεση στους φυσικούς πόρους και δημιουργούν περισσότερα απορρίμματα. Θέλει να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας ιδανικής κοινωνίας ανακύκλωσης.

    Σπύρος Ρέκκας

    [08] Άτυπη ρεβάνς για την Ελλάδα, 2-1 την Αυστραλία

    Η Εθνική ομάδα πήρε άτυπη ρεβάνς από την Αυστραλία για την ήττα της στο Σίδνεϊ πριν από τρεις ημέρες (0-1), καθώς με τέρματα των Μάνταλου στο 8΄ και Μανιάτη στο 20΄ επιβλήθηκε στο "Etihad stadium" της Μελβούρνης με 2-1 των "socceroos", που μείωσαν με τον Σέινσμπουρι στο 58΄.

    [09] Η Πολιτεία τιμά τον Νίκο Γκάλη και την προσφορά του

    Την απόφαση της κυβέρνησης το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στο ΟΑΚΑ να πάρει το όνομα του Νίκου Γκάλη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον σπουδαίο αθλητή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες σε θερμό και φιλικό κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε «για ανταπόδοση της μεγάλης χαράς που έχουμε λάβει ως χώρα και ως κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια από έναν θρύλο του ελληνικού αθλητισμού», σημειώνοντας ότι η σημαντικότερη συνεισφορά του Νίκου Γκάλη είναι ότι μας έκανε να αγαπήσουμε ως χώρα και ως λαός αυτό το υπέροχο άθλημα, το μπάσκετ, και ταυτόχρονα να νιώσουμε πολλές στιγμές χαράς και περηφάνιας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, όπως επίσης και η σύζυγος και η κόρη του Νίκου Γκάλη, μίλησε για τη μεγάλη προσφορά του Νίκου Γκάλη που «έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων και κυρίως των νέων ανθρώπων».

    Ο Νίκος Γκάλης χαρακτήρισε πάρα πολύ μεγάλη τιμή και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υφυπουργό και την Πολιτεία, που αναγνωρίζουν την προσφορά του και των συναθλητών του στο ελληνικό μπάσκετ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 June 2016 - 14:32:30 UTC