Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Στόχος μας η διαφάνεια και στο Διαδίκτυο
  • [02] Π. Ρήγας: Η αξιολόγηση έκλεισε, η δόση θα αποταμιευτεί
  • [03] ΚΚΕ: Ο αναπτυξιακός νόμος αποκαλύπτει το ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής
  • [04] Κ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε σταθερή φορολογική πολιτική και υποστήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό
  • [05] Γ. Σταθάκης: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι φτιαγμένος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [06] Μοσκοβισί: Το 95% του απαιτούμενου έργου έχει ολοκληρωθεί
  • [07] Β. Αποστόλου: Η αγωνία μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στον αγρότη και στη χώρα
  • [08] Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα διεξάγεται πλέον στο Εφετείο Αθηνών
  • [09] Στους 11 οι νεκροί από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [10] Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος πάει στην Άνδρο
  • [11] «Ο Φόβος είναι αμαρτία»: Βιβλίο με την αλληλογραφία της Οριάνα Φαλάτσι
  • [12] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης
  • [13] Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε από το Βερολίνο το «άνοιγμα» στην ευρωπαϊκή Αριστερά

  • [01] Ν. Παππάς: Στόχος μας η διαφάνεια και στο Διαδίκτυο

    Το μητρώο online media παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στο μητρώο, το οποίο είναι ήδη ενεργό στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, θα μπορούν να εγγράφονται όλες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες, από τις πιο μικρές, μέχρι και τα μεγαθήρια του Τύπου. Στην παρουσίαση στη Γενική Γραμματεία, ο υπουργός πλαισιώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια και η τήρηση κανόνων και στο τηλεοπτικό τοπίο, ειδικά τις μέρες που ζούμε» τόνισε η κα Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας να τεθούν κανόνες όσον αφορά τη δημόσια προστασία στην ενημέρωση, ώστε αυτή πλέον να έχει ονόματα και διευθύνσεις.

    Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ και τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που - έστω και καθυστερημένα - βάζει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας ρύθμισης του χώρου των media, δρομολογείται η αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, η σύσταση του Οπτικοακουστικού Κέντρου, ενώ σήμερα «προχωρούμε και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο Διαδίκτυο και τη χαρτογράφηση του χώρου». «Στη χώρα μας», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «που τα ΜΜΕ έχουν κατηγορηθεί για αδιαφάνεια και δημοσιεύματα αναπαράγονται χωρίς το όνομα του δημοσιογράφου, είναι πεποίθησή μας ότι και το Διαδίκτυο πρέπει να λειτουργεί βάση ρυθμιστικού πλαισίου διαφάνειας και αυτό αποδεικνύει ότι δίνουμε την ίδια βάση και στην διαδικτυακή ενημέρωση» τόνισε. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι δεν επιβάλλεται σε κανέναν να εγγραφεί, αντίθετα στις ενημερωτικές ιστοσελίδες θα δοθούν θετικά κίνητρα για να γίνουν μέλη, όπως ένα software το οποίο θα ελέγχει και θα ενημερώνει τον επιχειρηματία για τις ειδήσεις που αναπαράγονται ώστε φαινόμενα λογοκλοπής να σταματήσουν, ενώ οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο θα απολαμβάνουν τα ιστορικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

    Στην ιστοσελίδα ο επιχειρηματίας, ξεκινώντας με μια απλή εγγραφή, θα καταχωρεί τα στοιχεία του, τη νομική μορφή της εταιρείας και τη ΔΟΥ που υπάγεται, λεπτομερή στοιχεία μετόχων, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων και τη σχέση απασχόλησης. Θα δοθεί μία τρίμηνη περίοδος ώστε να εγγραφούν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες ενώ μετά την παρέλευσή της κρατική διαφήμιση θα μπορούν να λάβουν μόνο όσα site είναι γραμμένα στο Μητρώο. Οι επιχειρήσεις που θα εγγράφονται στο Μητρώο θα πρέπει να έχουν βάση τους την Ελλάδα.

    [02] Π. Ρήγας: Η αξιολόγηση έκλεισε, η δόση θα αποταμιευτεί

    «Η αξιολόγηση έκλεισε, η δόση θα αποταμιευτεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού», υπογράμμισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», προσθέτοντας ότι «είναι προφητείες και έχουν αποτύχει σε όλες».

    «Είμαστε σαφείς στο πλαίσιο που έχουμε για τα εργασιακά, καθώς επίσης και για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», είπε ο κ. Ρήγας και παρέπεμψε στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος «μας έχει φέρει μέχρι εδώ γιατί κατάργησε το προστατευτικό πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας, είναι αυτός ο οποίος γενίκευσε την απορρύθμιση και μας έβγαλε έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Ρήγα είπε ότι θα επιδιωχθεί ευρεία συναίνεση καθώς «δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν» και ότι «θέλουμε βαθιές αλλαγές στο δημόσιο βίο, δημοκρατικό κράτος και ενίσχυση του ρόλου των πολιτών, πράγμα που τα προηγούμενα κόμματα δεν ήθελαν». Σημείωσε δε, πως σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, πάγια θέση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική, και πως με αυτή τη βάση θα υπάρξει συζήτηση με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα.

    Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «όλοι οι κλάδοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας» και πως «αυτό που έχει σημασία όμως είναι όλοι να γνωρίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε και την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα». Αφού ανέφερε ότι ένας κύριος λόγος για τον οποίο απεργούν οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ είναι το ζήτημα του νέου ταμείου, υπογράμμισε πως «έχουμε δώσει καθαρή εξήγηση, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές συγκοινωνίες». Ακόμα ανέφερε ότι «όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν ιδιωτικοποιήσεις, π.χ. της Θεσσαλονίκης, ήταν ένα πολύ κακό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης», για να τονίσει πως «η στρατηγική και το σχέδιο το οποίο πρέπει να έχουμε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους». Ο κ. Ρήγας συμπλήρωσε ότι στη ΣΤΑΣΥ υπάρχει το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και πως πρέπει να υπογραφεί άμεσα από την διοίκηση του οργανισμού η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

    [03] ΚΚΕ: Ο αναπτυξιακός νόμος αποκαλύπτει το ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής

    «Ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης αποκαλύπτει το ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής. Προβλέπει προκλητικές φοροαπαλλαγές και άμεσες επιδοτήσεις, μέχρι και 20 εκατ. ευρώ, σε μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η φοροαφαίμαξη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Επιδοτεί με ζεστό χρήμα ακόμα και χωρίς "ίδια" κεφάλαια, δηλαδή χωρίς την ανάγκη να τοποθετήσει ο επενδυτής δικά του κεφάλαια. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτει πως οι φορολογικοί κανόνες δεν εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο» αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του.

    «Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους επιχειρηματικούς ομίλους να χρησιμοποιήσουν, για να τροφοδοτήσουν τις νέες επενδύσεις, τα αφορολόγητα κέρδη του παρελθόντος μέσα από τα αποθεματικά, για τα οποία δεν χρειάζεται να έχουν φορολογηθεί. Για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις προβλέπει σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου στα σημερινά επίπεδα, με τελικό αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνολική φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου σε σχέση με το σημερινό 5% του συνόλου των φορολογικών εσόδων» προσθέτει το ΚΚΕ.

    «Παρά τις διακηρύξεις για "δίκαιη ανάπτυξη", ο αναπτυξιακός νόμος δεν προβλέπει κανενός είδους διάχυση των κερδών στους μισθωτούς, στα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, τόσο οι τοποθετήσεις του ΣΕΒ, όσο και οι εκθέσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ κ.λπ., αλλά και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τα εργασιακά, το αμέσως επόμενο διάστημα, δείχνουν πως η πολιτική τους στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Συγχρόνως, η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων αποκλείονται από τον αναπτυξιακό νόμο, αφού οι νέες κλαδικές προτεραιότητες δεν τους χωράνε» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [04] Κ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε σταθερή φορολογική πολιτική και υποστήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό

    «Χρειαζόμαστε μία σταθερή φορολογική πολιτική με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, ένα σαφές πλαίσιο χρήσεων γης και ένα σταθερό πλαίσιο υποστήριξης των επενδύσεων στον τουρισμό έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπορέσει ο τουρισμός να αξιοποιήσει πλήρως το αναπτυξιακό του δυναμικό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΤΕ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ το 2016 θα είναι μία ικανοποιητική χρονιά, επεσήμανε όμως ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα αν, όπως είπε, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ήταν καλύτερη από αυτή που δυστυχώς είδαν οι ξένοι επισκέπτες τους τελευταίους μήνες.

    ?Προβλήματα όπως το προσφυγικό υποβάθμισαν την εικόνα της χώρας και είχαν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις? τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως ?η πολιτική υπερφορολόγησης που ακολούθησε η κυβέρνηση είχε σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου και η άμεση επίπτωση αυτής της πολιτικής είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ χαμηλούς ρυθμούς επένδυσης στον τουρισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα?.

    Με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κ. Ουράς συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης

    Συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια, καθώς και την ανησυχία του για το νέο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

    Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε στον Τούρκο πρέσβη τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία του για την αλλαγή της θέσης της τουρκικής κυβέρνησης με την άδεια ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Επισήμανε δε, ότι η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO, και η αλλαγή του χαρακτήρα του δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις και ερωτηματικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της, κάτι που είναι προς αμοιβαίο όφελος των δυο χωρών.

    [05] Γ. Σταθάκης: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι φτιαγμένος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα στο θέμα της επταετίας για την αποπληρωμή της επιδότησης οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και έχουν ολοκληρώσει το 100% της επένδυσης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

    Κλείνοντας τη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι η χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι πλήρως εγγυημένη και θα υπάρξει πιστή τήρηση των δεσμεύσεων του Δημοσίου απέναντι στους επενδυτές. «Δεν θα επαναλάβουμε πρακτικές του παρελθόντος», τόνισε.

    Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης απέρριψε τα αιτήματα του ΣΕΤΕ για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο επενδύσεων μεγαλύτερων των 20 εκατ. ευρώ και την ένταξη του τουριστικού κλάδου στις ειδικές ενισχύσεις του νόμου. «Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι τα όρια προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Ο νόμος είναι φτιαγμένος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε.

    [06] Μοσκοβισί: Το 95% του απαιτούμενου έργου έχει ολοκληρωθεί

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι βέβαιη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της πριν από το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν κορυφαία στελέχη της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία για το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων τον Μάιο, ωστόσο απέμεναν ορισμένα θέματα προς διευθέτηση πριν την εκταμίευση δόσεων ύψους 10,3 δισεκ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο.

    «Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα. Ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

    «Είμαι βέβαιος ότι η Αθήνα θα αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει πριν από το Eurogroup για να οριστικοποιήσει τα λιγοστά θέματα τα οποία είναι ακόμη ανοικτά», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί και ανέφερε πως η εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ μπορεί να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και να γίνει εντός του μήνα.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε πως ένας από τους όρους είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα στην επόμενη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο την 16η Ιουνίου.

    Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Μέχρι το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

    «Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη χθεσινήτηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

    [07] Β. Αποστόλου: Η αγωνία μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στον αγρότη και στη χώρα

    "Η αγωνία μας δεν είναι να ακούσουμε καλά λόγια, αλλά να είμαστε χρήσιμοι στον αγρότη και στη χώρα", δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ερωτηθείς σχετικά με τις τοποθετήσεις φορέων για την υπόθεση της φέτας.

    "Όπως δεν σχολίασα", πρόσθεσε, "τα επαινετικά για το πρόσωπό μου «μεγάλα λόγια», από τους ίδιους ανθρώπους, για το ίδιο θέμα, λίγες μέρες πριν, δεν πρόκειται και τώρα να σχολιάσω τα επικριτικά και επιθετικά «μεγάλα λόγια», παρότι είναι παντελώς αστήριχτα". Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με ανακοίνωσή της είχε ζητήσει την παραίτηση του Βαγγέλη Αποστόλου για το θέμα της φέτας.

    Εν τω μεταξύ, σε ενημερωτικό του σημείωμα το υπουργείο παρουσιάζει το χρονικό της συμφωνίας και τις παρεμβάσεις του από το Μάρτιο του 2015. Όπως αναφέρεται, "στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική, η οποία είχε μονογραφεί από τον Ιούλιο του 2014, η προστασία της ΠΟΠ φέτας είναι ανεπαρκής, καθώς προβλέπει: 5ετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα «συνυπάρχει» η ΠΟΠ φέτα με όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούσαν ήδη το όνομα φέτα. Μετά την μεταβατική 5ετία τα προϊόντα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον ως «South Africa Feta» ή «Feta style» ή «feta type». Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον Μάρτιο του 2015, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε με παρέμβασή του το θέμα, ζητώντας να «ανοίξει» εκ νέου η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας και να συγκληθεί τριμερής Επιτροπή Ελλάδας -Κομισιόν -Ν. Αφρικής".

    "Στο επόμενο διάστημα", σημειώνεται, "υπήρξαν από την ελληνική πλευρά συνεχείς συναντήσεις, παρεμβάσεις και διαπραγμάτευση, και η χώρα μας είχε μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η Κομισιόν -η οποία σημειωτέον είναι εξουσιοδοτημένη για τις συμφωνίες αυτές και δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου- δεν δέχθηκε να «ανοίξει» η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας επικαλούμενη τον κίνδυνο αποτυχίας υιοθέτησής της. Τελικά, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε ο Βαγγέλης Αποστόλου με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χόγκαν, συμφωνήθηκε ένα κείμενο -δήλωση της Κομισιόν, το οποίο υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για την προστασία της φέτας και των άλλων Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας".

    [08] Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα διεξάγεται πλέον στο Εφετείο Αθηνών

    Η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, θα διεξάγεται πλέον στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών και όχι στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, μετά από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μετά την «αποστολή σχετικού εγγράφου του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, το οποίο διαπιστώνει την αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής σε εύλογο χρόνο της δίκης για ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και για άλλες αξιόποινες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αποφάσισε τον ορισμό της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών για την εκδίκασή της».

    Παράλληλα, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι «σε περίπτωση δυσχερειών, με πράξη του ίδιου του προέδρου η εκδίκαση θα μπορεί να μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη αίθουσα, όπως αυτή των φυλακών Κορυδαλλού».

    Ακόμη, επισημαίνεται ότι σε επικοινωνία με τον κ. Παρασκευόπουλο ο προϊστάμενος του Εφετείου Νικόλαος Δαύρος διευκρίνισε ότι «θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα για την επιτάχυνση της δίκης, με την εγγύηση διαφύλαξης όλων των διαδικαστικών όρων».

    [09] Στους 11 οι νεκροί από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε μια επίθεση που διαπράχθηκε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον ενός λεωφορείου της αστυνομίας σε μια ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ενέργεια την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε στους Κούρδους αυτονομιστές.

    Οι εκρηκτικές ύλες, τις οποίες είχαν κρύψει σε ένα σταθμευμένο όχημα, πυροδοτήθηκαν από απόσταση τη στιγμή της διέλευσης ενός λεωφορείου της αστυνομίας, διευκρίνισε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, ενώπιον των δημοσιογράφων.

    Η επίθεση συνέβη σε ώρα αιχμής στο Μπεγιαζίτ, έναν πολυσύχναστο τομέα, ενώ άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 3 σοβαρά, προσέθεσε ο ίδιος.

    Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και οδηγήθηκαν στην έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας όπου ανακρίνονται, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας «δείχνει» τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

    «Δεν είναι κάτι το νέο το ότι η τρομοκρατική (αυτή) οργάνωση επεκτείνει τις επιθέσεις της σε πόλεις» είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, αφού επισκέφθηκε τραυματίες στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

    Η επίθεση, η τέταρτη κατά σειρά αυτού του είδους φέτος στην Κωνσταντινούπολη, συγκλόνισε τη συνοικία Βεζνετσιλέρ που βρίσκεται μεταξύ της Δημαρχίας και της πανεπιστημιούπολης της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προκαλώντας καταστροφές σε δύο τεμένη που χρονολογούνται από την οθωμανική αυτοκρατορία.

    Η επίθεση διαπράχθηκε τη δεύτερη ημέρα του Ραμαζανιού. Οι υπεύθυνοι τεμενών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση κάλεσαν τους πιστούς να εγκαταλείψουν την περιοχή όπου οι αρχές προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη ενός ύποπτου οχήματος μετά την επίθεση.

    ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» και απέστειλε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις επιθέσεις» κι ότι «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας».

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Τουρκία εναντίον της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας».

    [10] Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος πάει στην Άνδρο

    Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει γι' αυτό το καλοκαίρι αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης», με πάνω από 115 έργα του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου.

    Το εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, η ζωή του οποίου ταυτίστηκε με την τέχνη, είναι μια αναδρομή σε όλες τις κατηγορίες και πτυχές της ολότητας του έργου του. Αν και καθιερώθηκε ως διαπρεπής γλύπτης, υπήρξε παράλληλα και ένας εμπνευσμένος αρχιτέκτων του μοντέρνου κινήματος καθώς και ένας προικισμένος χειριστής του χρωστήρα και της σχεδιαστικής γραφίδας.

    Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο

    Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου - 25 Σεπτεμβρίου.

    Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00. Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά.

    [11] «Ο Φόβος είναι αμαρτία»: Βιβλίο με την αλληλογραφία της Οριάνα Φαλάτσι

    «La Paura e un peccato» (Ο Φόβος είναι αμαρτία) είναι ο τίτλος του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Rizzoli, και περιέχει την πιο σημαντική αλληλογραφία της δημοσιογράφου και συγγραφέως Οριάνα Φαλάτσι.

    Όπως γράφει η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο και την κηδεία του Αλέκου Παναγούλη, η Ιταλίδα δημοσιογράφος και σύντροφός του γράφει στον σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν: «με βομβάρδισαν όπως στο Ανόι. Επί εννέα ημέρες... Κάθε βόμβα ήταν μια κακή είδηση, μια πρόκληση, μια εκδίκηση, μια μαχαιριά στην καρδιά και στο μυαλό μου».

    Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει πως η αναφορά της Φαλάτσι ήταν στις κακές σχέσεις με την οικογένεια του ήρωα της ελληνικής αντίστασης «οι οποίες είχαν γίνει εμφανείς κατά τις ημέρες εκείνες του απέραντου πόνου, όταν η Οριάνα -όπως γράφει στο γράμμα της- βρέθηκε ένα μόλις βήμα πριν την αυτοκτονία».

    Η συγγραφέας και δημοσιογράφος με καταγωγή από την Φλωρεντία απαντά επίσης αρνητικά, σύμφωνα με την Κορριέρε, σε πρόταση του Ζιλ Ντασέν, να γυρίσει έργο με θέμα την ζωή και τις ανεξακρίβωτες συνθήκες του θανάτου του Αλέκου Παναγούλη.

    [12] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης

    Έφυγε από τη ζωή, στα 49 του χρόνια, ο σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών Νίκος Τριανταφυλλίδης. Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1966 στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο γιος του Χάρι Κλιν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή, σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και στη συνέχεια στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

    Πρωτοεμφανίστηκε με το μικρό μήκους ντοκιμαντέρ: «Momus: Amongst Women Only», ενώ η πτυχιακή του ταινία Dogs Licking My Heart (τα Σκυλιά Γλείφουν Την Καρδιά Μου) με τον τζαζίστα Μπλέιν Ρέινινγκερ και τον Παναγιώτη Θανασούλη κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993. Την ίδια χρονιά, το 1993, σκηνοθέτησε σε ασπρόμαυρο super 8 mm φιλμ το video clip για το κομμάτι «Δεν Χωράς Πουθενά» του συγκροτήματος Τρύπες, καθώς η μουσική ήταν η δεύτερη μεγάλη του αγάπη.

    Η πρώτη μεγάλη του ταινία «Ράδιο Μόσχα», στην οποία εμφανίζεται και ο πατέρας του, αλλά και ο Ντίνος Ηλιόπουλος ολοκληρώνεται το 1995 και βραβεύεται με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία του ΥΠΠΟ. Το 1996 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γύρισε για λογαριασμό της ΕΤ2 την τηλεταινία «Το Παλτό», μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ από τον ίδιο και την Ευγενία Λυρούδια, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο στους ρόλους του πελάτη και του ράφτη αντίστοιχα.

    Συνεργάστηκε με τον Χρήστο Χωμενίδη για το σενάριο της ταινίας "Μαύρο Γάλα", στην οποία πρωταγωνιστούν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Νασιμπιάν, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Θέμις Πάνου, Παναγιώτης Θανασούλης, 'Αννα Μάσχα, Blaine L. Reininger και ο Κώστας Γκουσγκούνης.

    Το 1999, σε ηλικία 70 ετών, ο Αμερικανός μουσικός Σκρίμιν Τζέι Χόκινς επισκέφθηκε την Ελλάδα και έδωσε δύο συναυλίες, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και κινηματογράφησε αυτές τις συναυλίες. Όμως, τελείως αναπάντεχα, δύο μήνες μετά, ο Χόκινς πέθανε. Στην ταινία, εκτός από το ντοκουμέντο του ταξιδιού του Χόκινς στην Αθήνα, υπάρχει σπάνιο υλικό από τις παλαιότερες εμφανίσεις του, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

    Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εργάστηκε ως ελεύθερος σεναρίστας και παραγωγός του ραδιοφώνου (1988-1991) στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TOP FM και στο BBC World Service, όταν ζούσε στην Αγγλία. Αργότερα, επανήλθε στο ραδιόφωνο με την εκπομπή "Αισθηματική Αγωγή" μέσα από την συχνότητα του 902 Αριστερά και στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" 105,5 FM.

    Ήταν μουσικός παραγωγός και «ψυχή» του συναυλιακού χώρου Gagarin, και εμπνευστής του Φεστιβάλ Κάλτ Ελληνικών Ταινιών. Τον Οκτώβριο του 2014 βγήκε στις αίθουσες το φιλμ νουάρ, με την υπογράφη του, «Οι Αισθηματίες» με τον Χάρη Φραγκούλη, τον Δημήτρη Λάλο, τον Τάκη Μόσχο και την Ηλιάνα Μαυρομάτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ: νοσταλγώντας το μέλλον», είναι η τελευταία ταινία αυτού του αθεράπευτα ρομαντικού σκηνοθέτη, την οποία όμως δεν πρόλαβε να δει στις αίθουσες. Μια κατάθεση ψυχής, όπως δήλωνε στον Δημήτρη Κανελλόπουλο, στην Εφ.Συν. σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του: «Εγώ δεν κάνω διαφημιστικά ούτε βιομηχανικά ντοκιμαντέρ. Αυτή η δουλειά δεν είναι μια "παραγγελιά" αλλά μια δική μου κατάθεση ψυχής».

    [13] Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε από το Βερολίνο το «άνοιγμα» στην ευρωπαϊκή Αριστερά

    Ικανοποιημένη από τις συναντήσεις και τις επαφές της στο Βερολίνο, το οποίο επισκέφθηκε (3 ως 5 Ιουνίου) προσκεκλημένη του Ιδρύματος Rosa Luxemburg και της ελληνικής κοινότητας, επέστρεψε Ζωής Κωνσταντοπούλου.

    Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, στην εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας, συζήτησε με εκπροσώπους όλων των γενεών των Ελλήνων μεταναστών, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους μίλησε για την Πλεύση Ελευθερίας, ως «φορέα απελευθέρωσης του λαού και της χώρας από τον ζυγό των Μνημονίων».

    Συνάντησε, επίσης, εκπροσώπους γερμανικών συνδικάτων αλλά και ακτιβιστές κατά των ιδιωτικοποιήσεων και υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

    Μιλώντας στο τριήμερο συνέδριο του Ιδρύματος Rosa Luxemburg με τίτλο "Τι είναι αριστερό στην Ευρώπη;", η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Plan B, αλλά και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς την «νεοφιλελεύθερη, την οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν πρέπει να καλύπτει πολιτικά».

    Την Κυριακή, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, που μεταδόθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ζαν Λικ Μελανσόν για την προεδρία της Γαλλίας, δήλωνε την πολιτική της στήριξη στην υποψηφιότητα του Μελανσόν και τον ευχαριστούσε για όσα έχει κάνει για την Ελλάδα και, ιδιαιτέρως, για τη σθεναρή υπεράσπιση του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 June 2016 - 16:32:33 UTC