Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κυβέρνηση θα προστατεύσει με όλες τις δυνάμεις της τα εργασιακά δικαιώματα»
  • [02] Βλ. Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είμαι φίλος της Ελλάδας
  • [03] Υπεγράφη η συμφωνία για την αξιοποίηση του Ελληνικού
  • [04] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας
  • [05] Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία

  • [01] «Η κυβέρνηση θα προστατεύσει με όλες τις δυνάμεις της τα εργασιακά δικαιώματα»

    Η λογική της μείωσης του εργασιακού κόστους ως μέτρο αναπτυξιακό, είναι μια λογική την οποία η κυβέρνηση δεν υιοθετεί, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όταν ρωτήθηκε σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση θα αντιδράσει στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

    «Η λογική της μείωσης του εργασιακού κόστους ως αναπτυξιακό μέτρο, αποτελεί λάθος λογική και δεν πιστεύει σε αυτήν η κυβέρνηση», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση θα προστατεύσει με όλες τις δυνάμεις τα εργασιακά δικαιώματα".

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει συμμάχους στην ΕΕ, για τα εργασιακά, με δεδομένες τις μεγάλες αντιδράσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά στη Γαλλία, είπε ότι στη Γαλλία υπάρχει μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από την κατάσταση στην Ελλάδα και δεν συνδέονται τα δύο αυτά ζητήματα.

    Νωρίτερα , ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε «εντελώς ανύπαρκτο» το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να υπερασπίζεται τα προαναφερθέντα «που δεν απειλούνται από κανέναν», να πάρει θέση για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση», για να τονίσει: «Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου αι 14ου μισθού. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις. Επ' αυτού υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το lock out». «Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις», πρόσθεσε. Όπως επεσήμανε, παράλληλα, η κυβέρνηση έχει θέσει στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι εγγύηση για την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων είναι η παρουσία στη διαπραγμάτευση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

    «Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να υπερασπιστεί τον 13ο και 14ο μισθό, χωρίς να απειλούνται από κανέναν, να πάρει ανοιχτά θέση, για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ενισχύσει με τον τρόπο αυτόν τη διαπραγματευτική θέση, τόσο της χώρας, όσο και των ίδιων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [02] Βλ. Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είμαι φίλος της Ελλάδας

    Τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ για τα ΜΜΕ, στη Μόσχα, με θέμα "Νέα εποχή στη δημοσιογραφία, αντίο στην εποχή της μετα-συμβατικότητας", οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Μόσχα.

    Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Πούτιν στο φόρουμ, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος μετείχε σε πάνελ για θέματα "Λογοκρισίας και Ελευθεροτυπίας", υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι φίλος της Ελλάδας».

    Ο Μ.Ψύλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιον Ορος και από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρο Β. Πούτιν τόνισε με έμφαση τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη σημερινή του ομιλία, ανέφερε, ότι η δημοσιογραφία πρέπει να είναι αντικειμενική και να μην υπόκειται σε τυχόν κατασταλτική δράση, τονίζοντας, ότι «οι πληροφορίες δεν θα πρέπει να είναι στόχος κάθε άποψης και να μην υπόκεινται σε κατασταλτικές ενέργειες με σκοπό την προσαρμογή»

    Συνεχάρη το ?Ρωσία Σήμερα? για την 75η επέτειο της λειτουργίας του, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα συνεχίσει, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια να προβάλλει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, την ελκυστικότητα των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και να δίνει στο κοινό ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων.

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος μιλώντας στο Φόρουμ αναφέρθηκε στο θέμα της λογοκρισίας στα ΜΜΕ και τόνισε ότι η λογοκρισία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο ."Το περιεχόμενο της λογοκρισίας συγκρούεται με την ιδέα της δημοκρατίας. Τα ΜΜΕ δεν είναι φυσικά στην πλειοψηφία τους ένας αμερόληπτος παρατηρητής αλλά ένα όπλο το οποίο οι πιο ισχυροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για το δικό τους συμφέρον. Ο στόχος δεν μπορεί όμως να είναι η λογοκρισία τους αλλά η αντιμετώπιση των θεμάτων εκείνων που οδηγούν ίσως στην "ανάγκη" της λογοκρισίας".

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ στάθηκε επίσης και στο φαινόμενο της αυτολογοκρισίας από την πλευρά των δημοσιογράφων .Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας στον κλάδο αλλά και λόγω του φόβου για τις ενδεχόμενες συνέπειες αν δημοσιευτεί κάποια πληροφορία. "Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο ψέμα από εκείνο που βασίζεται στην επιμέρους και επιλεκτική χρήση της αλήθειας. Όταν κρατάς κάποιον στο σκοτάδι και ξαφνικά ανοίγεις ένα παράθυρο ίσως το μόνο πράγμα που θα πετύχεις είναι να τον τυφλώσεις", πρόσθεσε.

    [03] Υπεγράφη η συμφωνία για την αξιοποίηση του Ελληνικού

    Με σημαντικές βελτιώσεις για τα οφέλη του Δημοσίου και της περιοχής, υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού. Μεταξύ των βελτιώσεων, είναι η σημαντική αύξηση στα 8 δισ. ευρώ του ύψους της συνολικής επένδυσης, η ολοκλήρωση της επένδυσης σε συντομότερο χρόνο, ο προσδιορισμός ότι το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια και ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά σε έργα υποδομής που θα γίνουν την πρώτη, η καταβολή του τιμήματος σε συντομότερο χρόνο κ.ά. Σημειώνεται ότι η παραχώρηση του Ελληνικού ήταν ένα από τα βασικά εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, οι αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση πώλησης της «Ελληνικόν ΑΕ» και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, έχουν ως εξής:

    α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης. Ο επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ.

    β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.

    γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη 5ετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση. Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα. Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών, θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.

    δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% του συνολικού ονομαστικού τιμήματος αγοράς μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν αρχικά η καταβολή έως το 2022.

    ε) Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

    Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία

    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής της που οδήγησαν στη συμφωνία για το Ελληνικό, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας, σε σχετικό μακροσκελές σημείωμα, τα οφέλη για το δημόσιο με βάση τις αλλαγές που έγιναν στην συμφωνία.

    Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πέτυχε σημαντική αύξηση του οικονομικού οφέλους του Ελληνικού δημοσίου υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ότι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.

    Η διαφορά είναι, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα, (δεδομένου ότι το χρέος δε πρόκειται να επηρεαστεί καθοριστικά όσες αποκρατικοποιήσεις και αν γίνουν παρά μόνο από αποφάσεις απομείωσης του, όπως αυτή του περασμένου Eurogroup), ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.

    Επιλογή της κυβέρνησης ήταν στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης να εστιάσει στο δεύτερο σκέλος και κατάφερε να αυξήσει κατά ενάμισι δις ευρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα άμεσα έργα, δηλαδή που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ (τίμημα) + 1,5 δις (δημόσια έργα) = 2,415 δις ευρώ.

    [04] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας

    «Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» του μεγαλείου των προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη την δική τους αναμφισβητήτως πανανθρώπινη, κληρονομιά και παρακαταθήκη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας σήμερα το βράδυ το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μουσείο ως «εμβληματικό» σημειώνοντας πως «εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας.Μιας πορείας χρέους» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης χαρακτηρίζοντας την Βοιωτική γη ως «μία από τις κορυφαίες εστίες», όπως είπε, που «παρέχει ακαταμάχητα επιστημονικά τεκμήρια με αφετηρία την παλαιολιθική εποχή». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 18 ενότητες στις οποίες εντάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου προσδιορίζοντας με σαφήνεια «την αρχαιολογική τους αξία και συγχρόνως την ανεκτίμητη για το έθνος των Ελλήνων πολιτισμική κληρονομιά». Επικέντρωσε τις αναφορές του στον «Θηβαϊκό κύκλο» που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο κύκλος των μύθων και των θρύλων οι οποίοι έχουν εμπνεύσει κορυφαίους τραγωδούς της κλασικής αρχαιότητας τα έργα των οποίων παραμένουν αθάνατα» και μάλιστα με νόημα σημείωσε πως «δεν πρέπει κανείς να βιασθεί να διαγράψει ή και να υποβαθμίσει την αξία του μύθου ?του κάθε μύθου- αφού αυτός,exdefinitione,εμπεριέχει αρχή ιστορικής αλήθειας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην αρχαία τραγωδία σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν προδίδει αλλά αντιθέτως υπηρετεί την επιβίωση της ιστορικής αλήθειας».

    «Λένε ότι ?ταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων για να συμπληρώσει ότι «σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης με τον πολιτισμό να αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής η προσπάθεια που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε αυτόν τον ήλιο ψηλά πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

    Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας κατά την διάρκεια των σημερινών εγκαινίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Θηβαϊκό κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο εμπνέει τους μεγάλους συγγραφείς ενώ τόνισε ότι κάθε μουσείο έχει ένα διπλό ρόλο. Το χαρακτήρισε «μία υποχρέωση στην ανάδειξη αυτών που παραλάβαμε αλλά και σε μία προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στο μέλλον».

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας που έχει αναμορφωθεί με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι ένα έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ και είναι από τα σημαντικά μουσεία για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης.

    Το μουσείο

    Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962 και ουσιαστικά τα εκθέματά του προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στην Βοιωτία. Ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή και φτάνει μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα1000 mΒ²περίπου περιλαμβάνεται η ιστορία της Θήβας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την μεταβυζαντινή εποχή. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη γραμμική Β γραφή, πολλά σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια που εκπέμπουν μοναδική ομορφιά.

    [05] Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε την αναθεώρηση του Συντάγματος που προβλέπει την άρση της ασυλίας μελών της Βουλής, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στην απομάκρυνση δεκάδων μελών ενός κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Ο Ερντογάν κατηγορεί το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα των αυτονομιστών που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο επί τρεις δεκαετίες και θέλει να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων.

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος αυτή θεωρείται πως διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 June 2016 - 20:32:25 UTC