Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βλ. Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είμαι φίλος της Ελλάδας
  • [02] Ν. Παππάς: Στόχος μας η διαφάνεια και στο διαδίκτυο
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [04] Δ. Αβραμόπουλος: Η ένταξη προσωπικού από τρίτες χώρες θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ευρώπης
  • [05] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας
  • [06] Στα 2,415 δισ. ευρώ το όφελος του δημοσίου από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για το Ελληνικό

  • [01] Βλ. Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είμαι φίλος της Ελλάδας

    Τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ για τα ΜΜΕ, στη Μόσχα, με θέμα "Νέα εποχή στη δημοσιογραφία, αντίο στην εποχή της μετα-συμβατικότητας", οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Μόσχα.

    Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Πούτιν στο φόρουμ, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος μετείχε σε πάνελ για θέματα "Λογοκρισίας και Ελευθεροτυπίας", υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι φίλος της Ελλάδας».

    Ο Μ.Ψύλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιον Ορος και από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρο Β. Πούτιν τόνισε με έμφαση τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη σημερινή του ομιλία, ανέφερε, ότι η δημοσιογραφία πρέπει να είναι αντικειμενική και να μην υπόκειται σε τυχόν κατασταλτική δράση, τονίζοντας, ότι «οι πληροφορίες δεν θα πρέπει να είναι στόχος κάθε άποψης και να μην υπόκεινται σε κατασταλτικές ενέργειες με σκοπό την προσαρμογή»

    Συνεχάρη το ?Ρωσία Σήμερα? για την 75η επέτειο της λειτουργίας του, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα συνεχίσει, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια να προβάλλει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, την ελκυστικότητα των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και να δίνει στο κοινό ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων.

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος μιλώντας στο Φόρουμ αναφέρθηκε στο θέμα της λογοκρισίας στα ΜΜΕ και τόνισε ότι η λογοκρισία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο ."Το περιεχόμενο της λογοκρισίας συγκρούεται με την ιδέα της δημοκρατίας. Τα ΜΜΕ δεν είναι φυσικά στην πλειοψηφία τους ένας αμερόληπτος παρατηρητής αλλά ένα όπλο το οποίο οι πιο ισχυροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για το δικό τους συμφέρον. Ο στόχος δεν μπορεί όμως να είναι η λογοκρισία τους αλλά η αντιμετώπιση των θεμάτων εκείνων που οδηγούν ίσως στην "ανάγκη" της λογοκρισίας".

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ στάθηκε επίσης και στο φαινόμενο της αυτολογοκρισίας από την πλευρά των δημοσιογράφων .Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας στον κλάδο αλλά και λόγω του φόβου για τις ενδεχόμενες συνέπειες αν δημοσιευτεί κάποια πληροφορία. "Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο ψέμα από εκείνο που βασίζεται στην επιμέρους και επιλεκτική χρήση της αλήθειας. Όταν κρατάς κάποιον στο σκοτάδι και ξαφνικά ανοίγεις ένα παράθυρο ίσως το μόνο πράγμα που θα πετύχεις είναι να τον τυφλώσεις", πρόσθεσε.

    [02] Ν. Παππάς: Στόχος μας η διαφάνεια και στο διαδίκτυο

    Το μητρώο online media παρουσιάστηκε από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στο μητρώο, το οποίο είναι ήδη ενεργό στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, θα μπορούν να εγγράφονται όλες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες, από τις πιο μικρές, μέχρι και τα μεγαθήρια του Τύπου. Στην παρουσίαση στη Γενική Γραμματεία, ο υπουργός πλαισιώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια και η τήρηση κανόνων και στο τηλεοπτικό τοπίο, ειδικά τις μέρες που ζούμε» τόνισε η κα Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας να τεθούν κανόνες όσον αφορά τη δημόσια προστασία στην ενημέρωση, ώστε αυτή πλέον να έχει ονόματα και διευθύνσεις.

    Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ και τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που - έστω και καθυστερημένα - βάζει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας ρύθμισης του χώρου των media, δρομολογείται η αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, η σύσταση του Οπτικοακουστικού Κέντρου, ενώ σήμερα «προχωρούμε και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο Διαδίκτυο και τη χαρτογράφηση του χώρου». «Στη χώρα μας», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «που τα ΜΜΕ έχουν κατηγορηθεί για αδιαφάνεια και δημοσιεύματα αναπαράγονται χωρίς το όνομα του δημοσιογράφου, είναι πεποίθησή μας ότι και το Διαδίκτυο πρέπει να λειτουργεί βάση ρυθμιστικού πλαισίου διαφάνειας και αυτό αποδεικνύει ότι δίνουμε την ίδια βάση και στην διαδικτυακή ενημέρωση» τόνισε. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι δεν επιβάλλεται σε κανέναν να εγγραφεί, αντίθετα στις ενημερωτικές ιστοσελίδες θα δοθούν θετικά κίνητρα για να γίνουν μέλη, όπως ένα software το οποίο θα ελέγχει και θα ενημερώνει τον επιχειρηματία για τις ειδήσεις που αναπαράγονται ώστε φαινόμενα λογοκλοπής να σταματήσουν, ενώ οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο θα απολαμβάνουν τα ιστορικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

    Στην ιστοσελίδα ο επιχειρηματίας, ξεκινώντας με μια απλή εγγραφή, θα καταχωρεί τα στοιχεία του, τη νομική μορφή της εταιρείας και τη ΔΟΥ που υπάγεται, λεπτομερή στοιχεία μετόχων, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων και τη σχέση απασχόλησης. Θα δοθεί μία τρίμηνη περίοδος ώστε να εγγραφούν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες ενώ μετά την παρέλευσή της κρατική διαφήμιση θα μπορούν να λάβουν μόνο όσα site είναι γραμμένα στο Μητρώο. Οι επιχειρήσεις που θα εγγράφονται στο Μητρώο θα πρέπει να έχουν βάση τους την Ελλάδα.

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

    Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος "είναι πρώτο θέμα στους τηλεοπτικούς δέκτες, το πρώτο θέμα για τον λαό είναι άλλο" επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ1, τονίζοντας στην συνέχεια ότι αν δεν αλλάξει τάξη στην εξουσία, αν δεν αλλάξει αυτό το σύστημα και οι κυβερνήσεις του, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό Σύνταγμα.

    Χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως "αποπροσανατολιστική", προκειμένου "να μην βλέπει ο λαός αυτά που πληρώνει σήμερα και αυτά που έρχονται το φθινόπωρο", πρόσθεσε.

    Πέραν τούτων, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες γίνεται συνταγματική αναθεώρηση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά "ρωτήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Σε ότι αφορά την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτό συνιστά αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όμως "δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την εργατική τάξη".

    Είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη "θα δώσει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο", προσθέτοντας ότι "υλοποιώντας (ο ΠτΔ) αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι αρνητικό για τον λαό" και τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι "επίφαση δημοκρατίας που είναι δημοκρατία για τους λίγους, αυτούς που κατέχουν την πραγματική εξουσία".

    Με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ "δεν αλλάζει η αντεργατική πολιτική, αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό του ο λαός" πρόσθεσε.

    Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η καθιέρωση της άδολης απλής αναλογικής, τουτέστιν, "η ψήφος να μεταφράζεται σε έδρες στην βουλή, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν 3% και χωρίς κατάτμηση εκλογικών περιφερειών".

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, είπε ότι η Κυβερνητική Εκπρόσωπος (σ σ που δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα) "ήλθε να απαντήσει στην δυσαρέσκεια που προκάλεσε ένας υπουργός με δηλώσεις του που αφορούσαν το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ".

    [04] Δ. Αβραμόπουλος: Η ένταξη προσωπικού από τρίτες χώρες θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ευρώπης

    «Η έγκαιρη και αποτελεσματική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών, είναι καθοριστική για την ανάδειξη της μετανάστευσης σε πλεονέκτημα για την οικονομία και τη συνοχή της κοινωνίας μας» ανέφερε ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., Δ. Αβραμόπουλος, σχετικά με το σχέδιο της Κομισιόν, για την διευκόλυνση της εισαγωγής μεταναστών υψηλής εξειδίκευσης από τρίτες χώρες.

    Η αναθεώρηση του συστήματος της ευρωπαϊκής «μπλε κάρτας» για την άδεια εργασίας, η οποία προβλέπεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα κάνει ευκολότερη και πιο ελκυστική την εγκατάσταση και απασχόληση στην ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλή ειδίκευση και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη» υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος. Ανέφερε δε, δύο λόγους για τους οποίους χρειαζόταν η αναθεώρηση αυτή του συστήματος της «μπλε κάρτας»: Τις αυξανόμενες ελλείψεις σε δεξιότητες σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η πληροφορική, καθώς και τη μείωση και γήρανση του εργατικού δυναμικού.

    Μακροπρόθεσμος στόχος της πολιτικής αυτής, κατά τον Επίτροπο Μετανάστευσης, είναι πάντως η σωστή διαχείριση της μετανάστευσης. «Όλοι οφείλουμε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προς όφελος όλων» παρατήρησε σχετικά. Συμπλήρωσε δε, πως για τους μετανάστες που θα λάβουν προστασία ή νομικό καθεστώς παραμονής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας και να ενταχθούν στους κοινωνικούς ιστούς των κρατών-μελών, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

    [05] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας

    «Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» του μεγαλείου των προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη την δική τους αναμφισβητήτως πανανθρώπινη, κληρονομιά και παρακαταθήκη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μουσείο ως «εμβληματικό» σημειώνοντας πως «εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας.Μιας πορείας χρέους» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης χαρακτηρίζοντας την Βοιωτική γη ως «μία από τις κορυφαίες εστίες», όπως είπε, που «παρέχει ακαταμάχητα επιστημονικά τεκμήρια με αφετηρία την παλαιολιθική εποχή». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 18 ενότητες στις οποίες εντάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου προσδιορίζοντας με σαφήνεια «την αρχαιολογική τους αξία και συγχρόνως την ανεκτίμητη για το έθνος των Ελλήνων πολιτισμική κληρονομιά». Επικέντρωσε τις αναφορές του στον «Θηβαϊκό κύκλο» που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο κύκλος των μύθων και των θρύλων οι οποίοι έχουν εμπνεύσει κορυφαίους τραγωδούς της κλασικής αρχαιότητας τα έργα των οποίων παραμένουν αθάνατα» και μάλιστα με νόημα σημείωσε πως «δεν πρέπει κανείς να βιασθεί να διαγράψει ή και να υποβαθμίσει την αξία του μύθου ?του κάθε μύθου- αφού αυτός,exdefinitione,εμπεριέχει αρχή ιστορικής αλήθειας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην αρχαία τραγωδία σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν προδίδει αλλά αντιθέτως υπηρετεί την επιβίωση της ιστορικής αλήθειας».

    «Λένε ότι ?ταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων για να συμπληρώσει ότι «σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης με τον πολιτισμό να αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής η προσπάθεια που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε αυτόν τον ήλιο ψηλά πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

    Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας κατά την διάρκεια των σημερινών εγκαινίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Θηβαϊκό κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο εμπνέει τους μεγάλους συγγραφείς ενώ τόνισε ότι κάθε μουσείο έχει ένα διπλό ρόλο. Το χαρακτήρισε «μία υποχρέωση στην ανάδειξη αυτών που παραλάβαμε αλλά και σε μία προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στο μέλλον».

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας που έχει αναμορφωθεί με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι ένα έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ και είναι από τα σημαντικά μουσεία για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης.

    Το μουσείο

    Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962 και ουσιαστικά τα εκθέματά του προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στην Βοιωτία. Ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή και φτάνει μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα1000 mΒ²περίπου περιλαμβάνεται η ιστορία της Θήβας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την μεταβυζαντινή εποχή. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη γραμμική Β γραφή, πολλά σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια που εκπέμπουν μοναδική ομορφιά.

    [06] Στα 2,415 δισ. ευρώ το όφελος του δημοσίου από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για το Ελληνικό

    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής της που οδήγησαν στη συμφωνία για το Ελληνικό, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας, σε σχετικό μακροσκελές σημείωμα, τα οφέλη για το δημόσιο με βάση τις αλλαγές που έγιναν στην συμφωνία.

    Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πέτυχε σημαντική αύξηση του οικονομικού οφέλους του Ελληνικού δημοσίου υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ότι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.

    Η διαφορά είναι, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα, (δεδομένου ότι το χρέος δε πρόκειται να επηρεαστεί καθοριστικά όσες αποκρατικοποιήσεις και αν γίνουν παρά μόνο από αποφάσεις απομείωσης του, όπως αυτή του περασμένου Eurogroup), ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.

    Επιλογή της κυβέρνησης ήταν στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης να εστιάσει στο δεύτερο σκέλος και κατάφερε να αυξήσει κατά ενάμισι δις ευρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα άμεσα έργα, δηλαδή που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ (τίμημα) + 1,5 δις (δημόσια έργα) = 2,415 δις ευρώ.

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

    Με σημαντικές βελτιώσεις για τα οφέλη του Δημοσίου και της περιοχής, υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού. Μεταξύ των βελτιώσεων, είναι η σημαντική αύξηση στα 8 δισ. ευρώ του ύψους της συνολικής επένδυσης, η ολοκλήρωση της επένδυσης σε συντομότερο χρόνο, ο προσδιορισμός ότι το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια και ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά σε έργα υποδομής που θα γίνουν την πρώτη, η καταβολή του τιμήματος σε συντομότερο χρόνο κ.ά. Σημειώνεται ότι η παραχώρηση του Ελληνικού ήταν ένα από τα βασικά εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, οι αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση πώλησης της «Ελληνικόν ΑΕ» και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, έχουν ως εξής:

    α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης. Ο επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ.

    β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.

    γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη 5ετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση. Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα. Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών, θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.

    δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% του συνολικού ονομαστικού τιμήματος αγοράς μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν αρχικά η καταβολή έως το 2022.

    ε) Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 June 2016 - 22:32:24 UTC