Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βλ. Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είμαι φίλος της Ελλάδας
  • [02] Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση
  • [03] Eurostat: Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,5% το α' τρίμηνο του 2016
  • [04] Πώς θα αναπροσαρμοστούν οι επικουρικές συντάξεις και πώς θα υπολογίζονται τα εφάπαξ
  • [05] Έως τον Σεπτέμβριο του 2017, ο επανυπολογισμός των συντάξεων
  • [06] Απεργία σε νοσοκομεία και σχολεία
  • [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά
  • [08] Ουζμπεκιστάν: Φάρσα η απειλή για βόμβα σε αεροπλάνο της EgyptAir
  • [09] Ντ. Κάμερον: Όχι στη μικρή Αγγλία του Νάιτζελ Φάρατζ
  • [10] Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την ΕΕ
  • [11] Επείγουσα προσγείωση στο Ουζμπεκιστάν αιγυπτιακού επιβατικού αεροσκάφους
  • [12] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας

  • [01] Βλ. Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είμαι φίλος της Ελλάδας

    Τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ για τα ΜΜΕ,με θέμα "Νέα εποχή στη δημοσιογραφία, αντίο στην εποχή της μετα-συμβατικότητας", οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Μόσχα.

    Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Πούτιν στο φόρουμ, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ - ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος μετείχε σε πάνελ για θέματα "Λογοκρισίας και Ελευθεροτυπίας", υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι φίλος της Ελλάδας».

    Ο Μ. Ψύλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιον Ορος και από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν τόνισε με έμφαση τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τηνομιλία του, ανέφερε, ότι η δημοσιογραφία πρέπει να είναι αντικειμενική και να μην υπόκειται σε τυχόν κατασταλτική δράση, τονίζοντας, ότι «οι πληροφορίες δεν θα πρέπει να είναι στόχος κάθε άποψης και να μην υπόκεινται σε κατασταλτικές ενέργειες με σκοπό την προσαρμογή»

    Συνεχάρη το «Ρωσία Σήμερα»για την 75η επέτειο της λειτουργίας του, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα συνεχίσει, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια να προβάλλει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, την ελκυστικότητα των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και να δίνει στο κοινό ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων.

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ - ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος μιλώντας στο Φόρουμ αναφέρθηκε στο θέμα της λογοκρισίας στα ΜΜΕ και τόνισε ότι η λογοκρισία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο ."Το περιεχόμενο της λογοκρισίας συγκρούεται με την ιδέα της δημοκρατίας. Τα ΜΜΕ δεν είναι φυσικά στην πλειοψηφία τους ένας αμερόληπτος παρατηρητής αλλά ένα όπλο το οποίο οι πιο ισχυροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για το δικό τους συμφέρον. Ο στόχος δεν μπορεί όμως να είναι η λογοκρισία τους αλλά η αντιμετώπιση των θεμάτων εκείνων που οδηγούν ίσως στην "ανάγκη" της λογοκρισίας".

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ - ΜΠΕ στάθηκε επίσης και στο φαινόμενο της αυτολογοκρισίας από την πλευρά των δημοσιογράφων .Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας στον κλάδο αλλά και λόγω του φόβου για τις ενδεχόμενες συνέπειες αν δημοσιευτεί κάποια πληροφορία. "Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο ψέμα από εκείνο που βασίζεται στην επιμέρους και επιλεκτική χρήση της αλήθειας. Όταν κρατάς κάποιον στο σκοτάδι και ξαφνικά ανοίγεις ένα παράθυρο ίσως το μόνο πράγμα που θα πετύχεις είναι να τον τυφλώσεις", πρόσθεσε.

    [02] Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση

    Την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής για να βγει η χώρα από την κρίση, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με τη στρατηγική της θα συνεχίσει να βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση.

    Μιλώντας σε συνέδιο με θέμα «Φυγή προς τα εμπρός», που διοργανώνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν είναι αρκετή για να επανέλθει η ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως πριν ένα χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε τονίσει πως η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης θα οδηγούσε την κυβέρνηση στο να λάβει πρόσθετα μέτρα, τονίζοντας πως σήμερα επιβεβαιώνεται.

    «Σήμερα, γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για την πραγματική οικονομία: 21 δισ. ευρώ σε απώλεια ΑΕΠ. Στα τέλη του '14 όλοι προέβλεπαν ότι η οικονομία θα είχε ανάπτυξη. Το '15 ήταν μία υφεσιακή χρονιά και το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και για το '16» είπε, προσδιορίζοντας το κόστος σε 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε νοικοκυρό. «Αυτό είναι το τίμημα από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από μόνη της δεν είναι αρκετή, καθώς το μίγμα μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση είναι υφεσιακό. «Δίνει έμφαση στην αύξηση των φόρων και στον περιορισμό των δαπανών» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ο δρόμος της μείωσης των κρατικών δαπανών με αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

    «Εχουμε προτείνει μέτρα για μείωση δαπανών αναλαμβάνοντας και πολιτικό κόστος. Η πολιτική της κυβέρνησης θα πλήξει την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα θα αυξήσουν την φοροδιαφυγή. Αυτό συμβαίνει ήδη» είπε, κλείνοντας κάθε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους.

    «Κανείς δεν μιλά σήμερα για περαιτέρω μείωση του κόστους της μισθοδοσίας. Είναι άκαιρη η συζήτηση για μείωση 13-14ου μισθού» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το μίγμα μέτρων δεν θα είναι αρκετό να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που, όπως υποστήριξε, το γνωρίζουν όλοι -και οι πιστωτές- για αυτό έβαλαν και τον κόφτη.

    «Το μίγμα πολιτικής που δίνει έμφαση στους φόρους είναι πολιτική της κυβέρνησης, όλοι προεξοφλούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, η ενεργοποίηση του κόφτη είναι δεδομένη» δήλωσε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων.

    «Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που κατά βάθος αντιπαλεύεται την επιχειρηματικότητα» εκτίμησε, ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό. «Χθες η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για το Ελληνικό. Επρεπε αυτή η συμφωνία να υπογραφεί την τελευταία στιγμή υπό την πίεση των πιστωτών για να εκταμιευθεί η δόση; Αν υιοθετηθεί η γραμμή του "τραβάτε με και ας κλαίω" τότε είναι μαθηματικα βέβαιο ότι δεν χτίζονται συνθήκες εμπιστοσύνης» είπε, χαρακτηρίζοντας την αξιοπιστία ως βασικό πυλώνα μιας αναπτυξιακής στρατηγικής.

    «Σήμερα υπάρχει σημαντικότατη απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης είναι το πιο φθηνό αναπτυξιακό μέτρο. Μονο μια κυβέρνηση που εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητά της μπορεί να πείσει επενδυτές να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστει να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια. «Σπασμωδικές ενέργειες δεν είναι ικανές να ανατρέψουν το κλίμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον αναπτυξιακό νόμο ως ένα «αδειανό πουκάμισο».

    «Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς πόρους. Οι πόροι για νέες επενδύσεις με το ζόρι φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ για τα επομενα 5 χρόνια. Μια σταγόνα στον ωκεανό. Ας μην συμμετέχουμε σε αυτό το επικοινωνιακό μπαράζ. Ο νόμος είναι εκδικητικός προς τους παλιούς επενδυτές» υπσοτήριξε κάνοντας λόγο για ένα διαφορετικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά με στόχο την ανάπτυξη στο 4% και τη δημιουργία 120 χιλιάδων νέων θέσεων κάθε χρόνο.

    «Με αυτή την κυβέρνηση χάνεται μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία. Το μεγάλο δυναμικό δεν μπορεί να ξεκλειδωθεί και για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής, ώστε μια άλλη κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα νέο μεταρρυθμιστικό κύμα που θα μπορεί να συσπειρώσει. «Αυτό το νέο κύμα εκφράζει σήμερα η ΝΔ. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει δικαιοσύνη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Δεν εχουμε τέτοια κυβέρνηση σήμερα, αλλά θα την αποκτήσουμε σύντομα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    [03] Eurostat: Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,5% το α' τρίμηνο του 2016

    Κατά 0,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Την ίδια περίοδο το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,6% και στην «ΕΕ των 28» κατά 0,5%.Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,9%, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,7% και στην «ΕΕ των 28» κατά 1,8%.

    Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη στηρίχθηκε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών που αυξήθηκε κατά 0,6% όπως και σε επίπεδο ΕΕ (έναντι αύξησης 0,3% και 0,4% αντιστοίχως το προηγούμενο τρίμηνο). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην «EΕ των 28» (έναντι αύξησης 0,7% και 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο).

    Τα κράτη-μέλη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι η Ρουμανία (1,6%), η Κύπρος (0,9%), καθώς και οι Ισπανία, Λιθουανία, Αυστρία και Σλοβακία (0,8%). Αντίθετα, μειώσεις σημειώθηκαν εκτός από την Ελλάδα, στην Ουγγαρία (-0,8%) και την Πολωνία (-0,1%), ενώ στην Εσθονία το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό.

    [04] Πώς θα αναπροσαρμοστούν οι επικουρικές συντάξεις και πώς θα υπολογίζονται τα εφάπαξ

    Τον τρόπο με τον οποίο θα αναπροσαρμοστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ορίζει σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. Συγκεκριμένα, το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, ανά εντασσόμενο τομέα, ταμείο ή κλάδο στο ΕΤΕΑ, με βάση το οποίο επανυπολογίζονται οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, είναι 0,45%.

    Αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων

    Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης και της επανυπολογισθείσας κατά τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο. Η προσωπική αυτή διαφορά αποσβέννυται σταδιακά, σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων.

    Πώς θα υπολογίζονται τα εφάπαξ

    Τις τεχνικές παραμέτρους για τον υπολογισμό των εφάπαξ παροχών, καθορίζει σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. Σημειώνεται ότι τα ταμεία, τομείς, κλάδοι και λογαριασμοί πρόνοιας, αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λειτουργούν από την 1/1/2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC). Από την 1/1/2014, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς-τομείς πρόνοιας, τηρούνται σε ατομικές μερίδες.

    [05] Έως τον Σεπτέμβριο του 2017, ο επανυπολογισμός των συντάξεων

    Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλες οι κύριες συντάξεις, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 1605), ορίζεται ότι κάθε καταβαλλόμενη ή καταβλητέα κατά την 12/5/2016 κύρια σύνταξη, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, η οποία χορηγήθηκε με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, επανυπολογίζεται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μετά την έναρξη της λειτουργίας του ή τους αρμόδιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), πριν από την έναρξη αυτή.

    Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12/5/2016 συντάξεων του Δημοσίου, λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί, πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του Δημοσίου που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου.

    Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12/5/2016 συντάξεων από φορείς κύριας ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Τράπεζα της Ελλάδος, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η καταβληθείσα σύνταξη.

    [06] Απεργία σε νοσοκομεία και σχολεία

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερατα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Γιατροί και εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    Στην απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

    Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

    Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας διεκδικεί και η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «30.000 κενές οργανικές θέσεις με 1 νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών». Αναφέρει, επίσης, ότι «τα νοσοκομεία εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα», με τις ληξιπρόθεσμές οφειλές να ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.

    Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει πως στις 11:00 θα πραγματοποιήσεισυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

    Επίσχεση από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

    Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί ξεκινούν από σήμεραεπίσχεση εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης και θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται, υποβάλλοντας το σχετικό παραστατικό στο Ταμείο τους.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ -ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε ότι «αποδέχθηκε με ενθουσιασμό από τις αρχές του έτους, την προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να οργανώσει πλήρη εκκαθάριση με έλεγχο στα παραστατικά για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού, ώστε να αποπληρωθούν επιτέλους και οι υποχρεώσεις που αφορούσαν το 10% από το 2012». Πρότεινε, όπως αναφέρει, τον έλεγχο της τριγωνικής συναλλαγής της συνταγογράφησης με εστίαση στη χρέωση του ΑΜΚΑ του ασθενούς, μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με απεριόριστο δικαίωμα κυρώσεων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. «Η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, πολλά ερωτηματικά για την αδυναμία ανίχνευσης ασύδοτων επιχειρηματικών δράσεων στο χώρο της Υγείας» αναφέρει.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς, το νομικό πλαίσιο και η πρόσφατη υπουργική απόφαση του ελεγκτικού μηχανισμού, πέρα από την απαράδεκτη καθυστέρηση και στάση πληρωμών, εμπεριέχει αντισυνταγματικές διατάξεις που καταλογίζουν «αμάχητο τεκμήριο παραβατικότητας». Η ΕΝΙ -ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι θίγει θεμελιώδη δικαιώματα των γιατρών, χωρίς ουσιαστικό δικαίωμα υπεράσπισης ή ατομικής έφεσης του όποιου αποτελέσματος, καθώς αυτό οδηγεί σε πάγωμα οποιασδήποτε πληρωμής. Όσον αφορά τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει ότι « αρκείται σε προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις έναντι του θεμελιώδους δικαιώματος τους να διεκδικούν τα συμφωνηθέντα».

    Απεργούν και οι δάσκαλοι

    Εικοσιτετράωρη απεργίακήρυξε για σήμερα καιη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

    Η ΔΟΕ κατηγορεί το υπουργείο ότι «έχει αποφασίσει να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση», θεωρώντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται από την ηγεσία του υπουργείου (εφαρμογή «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου, αύξηση του ελάχιστου αριθμού, η μετατροπή του ρόλου των Τμημάτων Ένταξης σε παράλληλη στήριξη) δείχνει τον δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην εκπαίδευση.

    Επιπλέον, η ΔΟΕ χαρακτηρίζει την 8η Ιουνίου «ημέρα κινητοποίησης για την Παιδεία και την Υγεία», καθώς εκτός από την κήρυξη της απεργίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:30 μ.μ., συγκέντρωση που θα ενωθεί με την αντίστοιχη συγκέντρωση των εργαζόμενων στην υγεία που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΕΔΗΝ, για να πραγματοποιηθεί κοινή πορεία μέχρι τη Βουλή.

    [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίαςστο δημοτικό Θέατρο Πειραιά, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ζητώντας την εξασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

    Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι που ζητούν δεσμεύσεις από τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία του ΟΛΠ.

    Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι πιθανότατα να υπάρξει κάποια απάντηση από τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει και της έγκρισης της σύμβασης παραχώρησης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

    Ο κ.Γεωργακόπουλος τόνισε ότι πέραν τη διαφωνίας για την ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών, οι εργαζόμενοι θέτουν επι τάπητος το θέμα των εργασιακών σχέσεων και τη σταθερότητα στην εργασία. Πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο βάσιμο και νομοθετημένο, προκειμένου να μη βρεθούν κάτω από την απειλή της ανεργίας οι δεκάδες εργαζόμενοι που έχουν προσφέρει και στους δύο οργανισμούς των λιμανιών.

    «Θα πρέπει να βρεθεί νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει το δεδομένο που υπήρχε μέσα από τις ρυθμίσεις του 2688/89 και από το γενικό κανονισμό εργασίας. Η εταιρεία δεν κλείνει, αλλά αλλάζει τη μετοχή της σύνθεση» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

    «Καλούμε τους παραγωγικούς φορείς, τους δημάρχους, τους επιστημονικούς φορείς, αλλά και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς που βρίσκονται σε αγωνιστική δράση να ενημερωθούν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας που με υπευθυνότητα διεξάγουμε οι εργαζόμενοι στους ΟΛΠ και ΟΛΘ. Διεκδικούμε κατοχυρωμένες θεσπισμένες εργασιακές θέσεις και εργασιακή σταθερότητα, που σε κάθε περίπτωση προκύπτει από το εργασιακό μας ιστορικό στον ΟΛΠ και ΟΛΘ» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών Αρχιεργατών.

    «Μήνες τώρα, η κυβέρνηση έχει πολλές φορές διακηρύξει ότι στη διαδικασία υλοποίησης των δεσμευτικών, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, ιδιωτικοποιήσεων, βασικό μέλημα παραμένει η προστασία των εργασιακών σχέσεων» ανέφεραν πρόσφατα σε κοινή δήλωσή τους από την πλευρά τους οι υπουργοί Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος και Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος. Ήδη βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης αυτών των πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, είχαν τονίσει οι τρεις υπουργοί και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν στην προσπάθεια για μια δίκαιη λύση που άμεσα και μακροπρόθεσμα θα αποβεί σε όφελος όλων.

    [08] Ουζμπεκιστάν: Φάρσα η απειλή για βόμβα σε αεροπλάνο της EgyptAir

    Πτήση της EgyptAir με 118 επιβάτες και 17 μέλη πληρώματος, που κατευθυνόταν από το Κάιρο στο Πεκίνο, έκανε επείγουσα προσγείωση στο Ουζμπεκιστάν έπειτα από τηλεφώνημα που έλαβε η εταιρεία για τοποθέτηση βόμβας μέσα στο αεροσκάφος, ανακοίνωσαν δύο αξιωματούχοι του αιγυπτιακού αερομεταφορέα.

    Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροσκάφος εκκενώθηκε, έγινε έρευνα σε αυτό και δεν βρέθηκαν εκρηκτικά."Το αεροπλάνο ετοιμάζεται να συνεχίσει τη διαδρομή του. Ήταν φάρσα, δόξα τω Θεώ", είπαν οι αξιωματούχοι.

    Η EgyptAir έχει δεχθεί σειρά απειλών για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφη της μετά τη συντριβή στη Μεσόγειο της μοιραίας πτήσης στις 19 Μαΐου. Όλες αυτές οι απειλές αποδείχθηκαν φάρσα.

    [09] Ντ. Κάμερον: Όχι στη μικρή Αγγλία του Νάιτζελ Φάρατζ

    Δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε χθες το βράδυ από τηλεοράσεως του Βρετανούς «να μην επιλέξουν τη μικρή Αγγλία του Νάιτζελ Φάρατζ» κατά τη διάρκεια της μάχης ιδεών με τον αρχηγό του ευρωφοβικού Ukip στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.Η εκπομπή που περιελάμβανε δύο χωριστές ενότητες ερωτήσεων-απαντήσεων με τη συμμετοχή του κοινού ολοκληρώθηκε στις 22.00 τοπική ώρα, μόλις δύο ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, τη στιγμή που μία ισχνή συμμετοχή στην ψηφοφορία θα ευνοήσει το περισσότερο δυναμικό και συσπειρωμένο στρατόπεδο του Brexit.

    Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον υπολογισμό του μέσου όρου των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα WhatUKThinks , το στρατόπεδο του Brexit είχε προβάδισμα με το 51% των ψήφων, όμως χθες σύμφωνα με τον νέο μέσο όρο, ήταν η σειρά του στρατοπέδου του Bremain να προηγηθεί με 51%.«Φοβάμαι πραγματικά ότι εάν φύγουμε, θα δούμε την οικονομία να υποφέρει...θα έλεγα ότι η σωστή επιλογή, η βρετανική επιλογή είναι να αγωνισθούμε για μία Μεγάλη Βρετανία εντός της ΕΕ και να μην επιλέξουμε τη μικρή Αγγλία του Νάιτζελ Φάρατζ», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    [10] Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την ΕΕ

    Οι λαοί των μεγαλύτερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασαν κατά μεγάλο ποσοστό την πίστη τους στην ΕΕ την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα των Βρετανών στις 23 Ιουνίου για τον αν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή όχι.Η δημοσκόπηση 10 μεγάλων χωρών-μελών της ΕΕ από το Κέντρο Ερευνών Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί έντονα την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση των 28 χωρών. Συνολικά, 89% των Σουηδών, 75% των Ολλανδών και 74% των Γερμανών θεωρούν την πιθανότητα εξόδου της χώρας αρνητικό γεγονός.

    Το πιό σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης, όμως, ήταν η κατακόρυφη πτώση της θετικής άποψης των Ευρωπαίων για την ΕΕ, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης και την οικονομία.Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου μόνο 38% είπαν πως έχουν θετική άποψη για την ΕΕ, ένα ποσοστό που έδειξε πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από πέρσι.

    Πτώση επίσης σημειώθηκε και στην Ισπανία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (47% με θετική άποψη), στη Γερμανία κατά οκτώ μονάδες (50%) και στη Βρετανία κατά επτά μονάδες (44%).Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την ΕΕ σημειώθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ειρωνικό καθότι οι χώρες αυτές έχουν τις δύο πιό καχύποπτες προς την ΕΕ κυβερνήσεις σε όλη την Ένωση. Σύμφωνα με το κέντρο Pew, 72% των Πολωνών και 61% των Ούγγρων εκτιμούν θετικά την ΕΕ.

    "Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που αμφιβάλλουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση," αναφέρει το Pew. "Μεγάλο μέρος της δυσφορίας με την ΕΕ μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να αποδοθεί στον χειρισμό από τις Βρυξέλλες του θέματος των προσφύγων. Σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα, οι συντριπτικές πλειονότητες αποδοκιμάζουν το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι Βρυξέλλες", πρόσθεσε.

    Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία. Περίπου 94% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε λανθασμένα την προσφυγική κρίση. Στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας ήταν 88%, στην Ιταλία 77% και στην Ισπανία 75%.

    Οι Έλληνες ερωτηθέντες ήταν επίσης και αυτοί που αποδοκίμασαν περισσότερο από όλους την διαχείρηση από την ΕΕ της οικονομίας (92%), και ακολούθησαν οι Ιταλοί (68%) και οι Γάλλοι (66%).Περίπου δύο τρίτα των Ελλήνων και των Βρετανών είπαν ότι η εξουσία θα πρέπει να επιστραφεί από τις Βρυξέλλες σε κάθε χώρα, ποσοστό πολύ ψηλότερο από ό,τι οι ερωτηθέντες από άλλες χώρες.

    [11] Επείγουσα προσγείωση στο Ουζμπεκιστάν αιγυπτιακού επιβατικού αεροσκάφους

    Αιγυπτιακό επιβατικό αεροσκάφος με 118 επιβάτες και 17 μέλη πληρώματος, που κατευθυνόταν από το Κάιρο στο Πεκίνο, έκανε επείγουσα προσγείωση στο Ουζμπεκιστάν έπειτα από απειλή για βόμβα, ανακοίνωσε ο κρατικός αερομεταφορέας Uzbekistan Airways.

    Όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το αεροσκάφος, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία η οποία δεν διευκρίνισε το όνομα της εταιρίας στην οποία ανήκει το αιγυπτιακό αεροσκάφος. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσαν ότι το αεροπλάνο ανήκει στην EgyptAir.

    [12] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας

    «Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» του μεγαλείου των προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη την δική τους αναμφισβητήτως πανανθρώπινη, κληρονομιά και παρακαταθήκη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μουσείο ως «εμβληματικό» σημειώνοντας πως «εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας.Μιας πορείας χρέους» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης χαρακτηρίζοντας την Βοιωτική γη ως «μία από τις κορυφαίες εστίες», όπως είπε, που «παρέχει ακαταμάχητα επιστημονικά τεκμήρια με αφετηρία την παλαιολιθική εποχή». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 18 ενότητες στις οποίες εντάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου προσδιορίζοντας με σαφήνεια «την αρχαιολογική τους αξία και συγχρόνως την ανεκτίμητη για το έθνος των Ελλήνων πολιτισμική κληρονομιά». Επικέντρωσε τις αναφορές του στον «Θηβαϊκό κύκλο» που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο κύκλος των μύθων και των θρύλων οι οποίοι έχουν εμπνεύσει κορυφαίους τραγωδούς της κλασικής αρχαιότητας τα έργα των οποίων παραμένουν αθάνατα» και μάλιστα με νόημα σημείωσε πως «δεν πρέπει κανείς να βιασθεί να διαγράψει ή και να υποβαθμίσει την αξία του μύθου ?του κάθε μύθου- αφού αυτός,exdefinitione,εμπεριέχει αρχή ιστορικής αλήθειας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην αρχαία τραγωδία σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν προδίδει αλλά αντιθέτως υπηρετεί την επιβίωση της ιστορικής αλήθειας».

    «Λένε ότι ?ταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων για να συμπληρώσει ότι «σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης με τον πολιτισμό να αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής η προσπάθεια που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε αυτόν τον ήλιο ψηλά πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

    Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας κατά την διάρκεια των σημερινών εγκαινίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Θηβαϊκό κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο εμπνέει τους μεγάλους συγγραφείς ενώ τόνισε ότι κάθε μουσείο έχει ένα διπλό ρόλο. Το χαρακτήρισε «μία υποχρέωση στην ανάδειξη αυτών που παραλάβαμε αλλά και σε μία προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στο μέλλον».

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας που έχει αναμορφωθεί με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι ένα έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ και είναι από τα σημαντικά μουσεία για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης.

    Το μουσείο

    Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962 και ουσιαστικά τα εκθέματά του προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στην Βοιωτία. Ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή και φτάνει μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα1000 mΒ²περίπου περιλαμβάνεται η ιστορία της Θήβας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την μεταβυζαντινή εποχή. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη γραμμική Β γραφή, πολλά σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια που εκπέμπουν μοναδική ομορφιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 June 2016 - 8:32:29 UTC