Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Με ελάχιστες λέξεις ο Γ. Χαρδούβελης κατέρριψε τον μύθο του success story
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [03] Ο Πρ. Παυλόπουλος θα κηρύξει την έναρξη της 6ης Νεμεάδας
  • [04] Μ. Παναγιωτάκης; Από την 1η Ιουλίου, η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [05] Γ. Σταθάκης στο συνέδριο της "Ναυτεμπορικής": Σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία
  • [06] Στα 2,415 δισ. ευρώ το όφελος από την παραχώρηση του Ελληνικού
  • [07] Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών
  • [08] Δύο νεκροί σε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Μίντγιατ
  • [09] Αυστρία: Η άκρα δεξιά προσφεύγει κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών
  • [10] Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για την Αγία Σοφία
  • [11] Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση
  • [12] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας
  • [13] Αλ. Χαρίτσης: Περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη διετία
  • [14] Υπέρ της αποδέσμευσης της δόσης η Γερμανία
  • [15] Πολλοί τραυματίες από επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στη νοτιοανατολική Τουρκία
  • [16] Ουζμπεκιστάν: Φάρσα η απειλή για βόμβα σε αεροπλάνο της EgyptAir
  • [17] Αναγνώριση του έργου του Κώστα Θάνου από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης
  • [18] «Αντίο» στη Λάρισα με αιχμές από τον Τσιώλη
  • [19] Το Fiat 500S αναδεικνύει τις ικανότητες των Ιταλών σχεδιαστών

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Με ελάχιστες λέξεις ο Γ. Χαρδούβελης κατέρριψε τον μύθο του success story

    «Μέσα σε ελάχιστες λέξεις, ο Γ.Χαρδούβελης κατέρριψε τον μύθο του success story της προηγούμενης κυβέρνησης που καλλιεργούσε συστηματικά ο Αντώνης Σαμαράς και συνεχίζει να καλλιεργεί ο Κ.Μητσοτάκης» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η συμφωνία που διαπραγματευόταν η τότε κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου δεν έβγαινε! Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε πως, παρόλο που το πλεόνασμα 4,5% που ζητούσαν οι δανειστές για το 2016 ήταν αδύνατον να επιτευχθεί, η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν έτοιμη να το αποδεχτεί, φέρνοντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση.

    «Η κυνική ομολογία του Γ.Χαρδούβελη είναι ενδεικτική της πολιτικής που εφάρμοσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υποταγή στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, βάρβαρα μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «αυτά τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης Σαμαρά πέτυχε και μείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας 20 δισ. μέτρα, μέσα από μια σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα της χώρας».

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

    Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος "είναι πρώτο θέμα στους τηλεοπτικούς δέκτες, το πρώτο θέμα για τον λαό είναι άλλο" επισήμανε ο γγτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή τουστην ΕΡΤ1, τονίζοντας στησυνέχεια ότι αν δεν αλλάξει τάξη στην εξουσία, αν δεν αλλάξει αυτό το σύστημα και οι κυβερνήσεις του, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό Σύνταγμα.

    Χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως "αποπροσανατολιστική", προκειμένου "να μην βλέπει ο λαός αυτά που πληρώνει σήμερα και αυτά που έρχονται το φθινόπωρο", πρόσθεσε.

    Πέραν τούτων, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες γίνεται συνταγματική αναθεώρηση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά "ρωτήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Σε ότι αφορά την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτό συνιστά αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όμως "δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την εργατική τάξη".

    Είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη "θα δώσει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο", προσθέτοντας ότι "υλοποιώντας (ο ΠτΔ) αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι αρνητικό για τον λαό" και τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι "επίφαση δημοκρατίας που είναι δημοκρατία για τους λίγους, αυτούς που κατέχουν την πραγματική εξουσία".

    Με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ "δεν αλλάζει η αντεργατική πολιτική, αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό του ο λαός" πρόσθεσε.

    Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η καθιέρωση της άδολης απλής αναλογικής, τουτέστιν, "η ψήφος να μεταφράζεται σε έδρες στην βουλή, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν 3% και χωρίς κατάτμηση εκλογικών περιφερειών".

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, είπε ότι η Κυβερνητική Εκπρόσωπος (σ σ που δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα) "ήλθε να απαντήσει στην δυσαρέσκεια που προκάλεσε ένας υπουργός με δηλώσεις του που αφορούσαν το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ".

    [03] Ο Πρ. Παυλόπουλος θα κηρύξει την έναρξη της 6ης Νεμεάδας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα κηρύξει την έναρξη της 6ης Νεμεάδας, που αποτελεί αναβίωση των αγώνων της αρχαίας Νεμέας και θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 12 Ιουνίου, στο αρχαίο Στάδιο Νεμέας.

    Η έκτη Νεμεάδα, που οργανώνεται από το Σύλλογο για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς επισήμων την προσεχή Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα στο Ναό του Νεμείου Διός, όπου θα γίνει και η αφή της δάδας στο Βωμό του Διός, την οποία η Εκεχειρία κι η Νεμέα μεταφέρουν εν πομπή στο αρχαίο στάδιο.

    Ακολούθως, στο αρχαίο Στάδιο, θα ανάψει ο βωμός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θα κηρύξει την έναρξη των αγώνων και η τελετή θα κλείσει με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

    Το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία Νεμέας και μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, θα γίνει η παρουσίαση του έργου «Ελλάδα! Το μιούζικαλ» από μαθητές του δημοτικού σχολείου "Olga Milosevic" της πόλης Smederevska Palanka, στη Σερβία.

    Το κυρίως πρόγραμμα των αγώνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου, από τις 8.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα.

    Το απόγευμα του Σαββάτου στις 7.30, θα γίνει η τελετή λήξης στο αρχαίο Στάδιο και η απονομή στεφάνων αγριοσέλινου στους νικητές.

    Την Κυριακή 12 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί στο αρχαίο Στάδιο, θα γίνει επίδειξη αρχαίου παγκρατίου, ενώ το μεσημέρι στο δημαρχείο, θα παρουσιαστούν δύο νέα βιβλία για τη Νεμέα και το απόγευμα στις 7.00 στο αρχαίο Στάδιο, θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις με θεατρική απόδοση του ποιήματος «Νεμεάδα» και μουσική για τους μύθους και την ιστορία της Νεμέας.

    [04] Μ. Παναγιωτάκης; Από την 1η Ιουλίου, η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Από τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από την 1η Ιουλίου και μετά, θα ισχύσει η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα εφαρμοστεί ενιαία στους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, εφόσον εξοφλούν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς ή τηρούν τους διακανονισμούς των οφειλών τους.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ανήγγειλε, επίσης, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Αλβανία και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 30 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών πώλησης του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.

    Η έκπτωση του 15% αφορά, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, 5 εκατομμύρια καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, ενώ είναι ανοιχτή και στους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ειναι 380 εκατ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις (υψηλή τάση), 260 εκατ. από το Δημόσιο και 1,85 δισ. από μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά (χαμηλή και μέση τάση). Δηλαδή, προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ συνολικά. Δεδομένης της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου και της δωρεάν παροχής ρεύματος σε περιπτώσεις μεγάλης φτώχειας, για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δεν πληρώνουν δεν υπάρχει δικαιολογία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ανησυχητικά σημάδια επανεμφάνισης του κινήματος «δεν πληρώνω».

    Συμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, περίπου 1,3 εκατομμύριο καταναλωτές οφείλουν μέχρι 500 ευρώ (συνολικά 150 εκατ.), άλλες 280.000 οφείλουν από 500-1.000 ευρώ (άλλα 150 εκατ.), ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν διακανονισθεί χρέη ύψους 575 εκατ. ευρώ από 180.000 καταναλωτές. Ο πρόεδρος τηε ΔΕΗ διευκρίνισε ότι η μείωση δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά θα ισχύσει για όσους είναι ή γίνονται συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους ή/και ρυθμίζουν τα χρέη τους. Έτσι, η διατήρηση της έκπτωσης θα εξαρτάται από τη συνέπεια των καταναλωτών στην πληρωμή οφειλών και διακανονισμών.

    Σημειώνεται ότι η ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή λήγει στις 31 Ιουλίου και, αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζεται θέμα παράτασης. Η έκπτωση του 15%, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, αποτελεί ένδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της ΔΕΗ και του ενδιαφέροντος για στήριξη των επαγγελματιών και της απασχόλησης.

    [05] Γ. Σταθάκης στο συνέδριο της "Ναυτεμπορικής": Σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία

    Το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται η μεταστροφή της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά, ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας της Ναυτεμπορικής, «Φυγή προς τα εμπρός. Βέλτιστες στρατηγικές στα χρόνια της κρίσης».

    Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη η κυβέρνηση υλοποιεί μια συμφωνία που έχει τρεις βασικές ενότητες. Πρώτον, τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών, δεύτερον, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, το νέο πλαίσιο και άλλες παραμέτρους. Τρίτον τις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να υπάρξει από κοινού με τα προηγούμενα δύο μια βιώσιμη βάση σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

    «Πέρα από τη συμφωνία αυτή, πέρα από τους τρεις αυτούς πυλώνες που επαναλαμβάνω, σε αυτούς αναφέρεται η συμφωνία, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνει ένα μακροοικονομικό περιβάλλον το οποίο στο επίκεντρό της αφορά κάτι άλλο. Την ανάκαμψη δηλαδή της ελληνικής οικονομίας. Και η ανάπτυξη που θα έρθει, θα πρέπει να είναι και δίκαιη και δημοκρατική. Δηλαδή να τηρεί κοινωνικές μέριμνες και να επιμερίζει τα οφέλη της με δίκαιο τρόπο στις κοινωνικές ομάδες. Τον στόχο αυτό υιοθετεί και το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αμέσως τον επόμενο μήνα. Στόχος του σχεδίου είναι να εκθέσει τη βασική στρατηγική εξόδου από την κρίση, το πλαίσιο και τις προτεραιότητες, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, τους δυναμικούς κλάδους πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί και έχουν διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Να προσδιορίσει μέσα από ένα πλαίσιο φυσικά διαλόγου και με τους κοινωνικούς εταίρους, τη στρατηγική εξόδου από την κρίση» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

    [06] Στα 2,415 δισ. ευρώ το όφελος από την παραχώρηση του Ελληνικού

    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής της που οδήγησαν στη συμφωνία για το Ελληνικό, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας, σε σχετικό μακροσκελές σημείωμα, τα οφέλη για το δημόσιο με βάση τις αλλαγές που έγιναν στην συμφωνία.

    Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πέτυχε σημαντική αύξηση του οικονομικού οφέλους του Ελληνικού δημοσίου υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ότι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.

    Η διαφορά είναι, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα, (δεδομένου ότι το χρέος δε πρόκειται να επηρεαστεί καθοριστικά όσες αποκρατικοποιήσεις και αν γίνουν παρά μόνο από αποφάσεις απομείωσης του, όπως αυτή του περασμένου Eurogroup), ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.

    Επιλογή της κυβέρνησης ήταν στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης να εστιάσει στο δεύτερο σκέλος και κατάφερε να αυξήσει κατά ενάμισι δις ευρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα άμεσα έργα, δηλαδή που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό όφελος του δημοσίου από την παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ (τίμημα) + 1,5 δις (δημόσια έργα) = 2,415 δις ευρώ.

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

    Με σημαντικές βελτιώσεις για τα οφέλη του Δημοσίου και της περιοχής, υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού. Μεταξύ των βελτιώσεων, είναι η σημαντική αύξηση στα 8 δισ. ευρώ του ύψους της συνολικής επένδυσης, η ολοκλήρωση της επένδυσης σε συντομότερο χρόνο, ο προσδιορισμός ότι το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια και ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά σε έργα υποδομής που θα γίνουν την πρώτη, η καταβολή του τιμήματος σε συντομότερο χρόνο κ.ά. Σημειώνεται ότι η παραχώρηση του Ελληνικού ήταν ένα από τα βασικά εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, οι αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση πώλησης της «Ελληνικόν ΑΕ» και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, έχουν ως εξής:

    α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης. Ο επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ.

    β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.

    γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη 5ετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση. Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα. Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών, θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.

    δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% του συνολικού ονομαστικού τιμήματος αγοράς μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν αρχικά η καταβολή έως το 2022.

    ε) Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

    [07] Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών

    Η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσετη νίκη της, δηλώνοντας ότι: «μαζί εξασφαλίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος»σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα της καμπάνιας της. Η Χίλαρι Κλίντον νίκησε στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

    Η κ. Κλίντον τόνισεότι η εκλογή μιας γυναίκας να είναι προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελεί ορόσημο, ενώ δήλωσεεπίσης, ότι θέλει να δώσει συγχαρητήρια στον Μπέρνι Σάντερς για τη διεξαγωγή της πρεκλογικής εκστρατείας.

    Παράλληλα η ίδια, επισήμανεότι η συζήτηση που άνοιξε ο Σάντερς για την ανισότητα των εισοδημάτων, ήταν καλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Διαβάστε επίσης:Ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών

    [08] Δύο νεκροί σε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Μίντγιατ

    Δύο αστυνομικοί νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Μίντγιατ στη νοτιοανατολική επαρχία Μάρντιν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για περισσότερους από 20 τραυματίες, μεταξύ τους αστυνομικοί και πολίτες.

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την είσοδο της έδρας της αστυνομίας στην πόλη Μίντγιατ και ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία.

    Το κτίριο της Διεύθυνσης Ασφαλείας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές όπως και τα παρακείμενα κτίρια, ενώ πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Η πόλη Μίντγιατ, περίπου 50 χλμ. βορείως των συριακών συνόρων, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

    [09] Αυστρία: Η άκρα δεξιά προσφεύγει κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών

    Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) κατέθεσε προσφυγή κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας στο λογαριασμό του στο Twitter, σε μία κίνηση που απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε συνταγματική κρίση.

    Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των προεδρικών εκλογών του περασμένο μήνα στην Αυστρία εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς η διαφορά ανάμεσα στον υποψήφιο των Πρασίνων και νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ περιορίσθηκε στη μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή σε 31.000 ψήφους.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος της Ελευθερίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για τις 12.00 ώρα Ελλάδος.

    [10] Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για την Αγία Σοφία

    «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τη ζωντανή εκπομπή που μεταδίδει η τουρκική κρατική τηλεόραση από την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, από την Αγία Σοφία, όπου διαβάζεται και το κοράνι.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται: «Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

    Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

    Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

    [11] Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση

    Την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής για να βγει η χώρα από την κρίση, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με τη στρατηγική της θα συνεχίσει να βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση.

    Μιλώντας σε συνέδιο με θέμα «Φυγή προς τα εμπρός», που διοργανώνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν είναι αρκετή για να επανέλθει η ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως πριν ένα χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε τονίσει πως η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης θα οδηγούσε την κυβέρνηση στο να λάβει πρόσθετα μέτρα, τονίζοντας πως σήμερα επιβεβαιώνεται.

    «Σήμερα, γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για την πραγματική οικονομία: 21 δισ. ευρώ σε απώλεια ΑΕΠ. Στα τέλη του '14 όλοι προέβλεπαν ότι η οικονομία θα είχε ανάπτυξη. Το '15 ήταν μία υφεσιακή χρονιά και το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και για το '16» είπε, προσδιορίζοντας το κόστος σε 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε νοικοκυρό. «Αυτό είναι το τίμημα από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από μόνη της δεν είναι αρκετή, καθώς το μίγμα μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση είναι υφεσιακό. «Δίνει έμφαση στην αύξηση των φόρων και στον περιορισμό των δαπανών» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ο δρόμος της μείωσης των κρατικών δαπανών με αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

    [12] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας

    «Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» του μεγαλείου των προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη την δική τους αναμφισβητήτως πανανθρώπινη, κληρονομιά και παρακαταθήκη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μουσείο ως «εμβληματικό» σημειώνοντας πως «εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας.Μιας πορείας χρέους» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης χαρακτηρίζοντας την Βοιωτική γη ως «μία από τις κορυφαίες εστίες», όπως είπε, που «παρέχει ακαταμάχητα επιστημονικά τεκμήρια με αφετηρία την παλαιολιθική εποχή». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 18 ενότητες στις οποίες εντάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου προσδιορίζοντας με σαφήνεια «την αρχαιολογική τους αξία και συγχρόνως την ανεκτίμητη για το έθνος των Ελλήνων πολιτισμική κληρονομιά». Επικέντρωσε τις αναφορές του στον «Θηβαϊκό κύκλο» που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο κύκλος των μύθων και των θρύλων οι οποίοι έχουν εμπνεύσει κορυφαίους τραγωδούς της κλασικής αρχαιότητας τα έργα των οποίων παραμένουν αθάνατα» και μάλιστα με νόημα σημείωσε πως «δεν πρέπει κανείς να βιασθεί να διαγράψει ή και να υποβαθμίσει την αξία του μύθου ?του κάθε μύθου- αφού αυτός,exdefinitione,εμπεριέχει αρχή ιστορικής αλήθειας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην αρχαία τραγωδία σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν προδίδει αλλά αντιθέτως υπηρετεί την επιβίωση της ιστορικής αλήθειας».

    «Λένε ότι ?ταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων για να συμπληρώσει ότι «σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης με τον πολιτισμό να αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής η προσπάθεια που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε αυτόν τον ήλιο ψηλά πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

    Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας κατά την διάρκεια των σημερινών εγκαινίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Θηβαϊκό κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο εμπνέει τους μεγάλους συγγραφείς ενώ τόνισε ότι κάθε μουσείο έχει ένα διπλό ρόλο. Το χαρακτήρισε «μία υποχρέωση στην ανάδειξη αυτών που παραλάβαμε αλλά και σε μία προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στο μέλλον».

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας που έχει αναμορφωθεί με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι ένα έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ και είναι από τα σημαντικά μουσεία για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης.

    Το μουσείο

    Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962 και ουσιαστικά τα εκθέματά του προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στην Βοιωτία. Ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή και φτάνει μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα1000 mΒ²περίπου περιλαμβάνεται η ιστορία της Θήβας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την μεταβυζαντινή εποχή. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη γραμμική Β γραφή, πολλά σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια που εκπέμπουν μοναδική ομορφιά.

    [13] Αλ. Χαρίτσης: Περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη διετία

    Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ενεργοποιηθεί το μισό νέο ΕΣΠΑ , σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει, όπως σημείωσε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ήδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει ενεργοποιηθεί το 25% του νέου ΕΣΠΑ που αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.

    Πρόκειται για προσκλήσεις τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων σε μία σειρά από δραστηριότητες σημαντικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    Ο υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι οι συγχρηματοδοτούμενες δράσεις στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας είτε μέσω της αύξησης της αυταπασχόλησης , είτε μέσω των νέων θέσεων εργασίας που προβλέπονται στα συγχρηματοδοτούμενα επιχειρηματικά σχέδια. Από τις δράσεις που έχουν ήδη δημοσιευτεί, αλλά και αυτές που πρόκειται να ανακοινωθούν, αναμένεται η δημιουργία τουλάχιστον 15.000 θέσεων εργασίας στη διετία. Από αυτές πάνω από 1.000 προβλέπονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον», γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπολογίζεται να ικανοποιηθούν τουλάχιστον 10.000 εκκρεμούσες αιτήσεις ενώ με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό, το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων αναμένεται να ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο, με παραπλήσια χαρακτηριστικά με το προηγούμενο πρόγραμμα, για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλά με τη μορφή χρηματοδοτικού εργαλείου θα υπάρξει και ένα παράλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που θα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και θα τεθεί σε εφαρμογή, το φθινόπωρο, μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    [14] Υπέρ της αποδέσμευσης της δόσης η Γερμανία

    Το αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της επόμενης δανειακής δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα απέστειλε αργά χθες το βράδυ στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ακόμη τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.

    Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα ασχοληθεί προληπτικά με αυτή την υπόθεση, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη καθυστέρηση, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Όσον αφορά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    «Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει μόλις το 2018. Αυτό είναι πολύ καθυστερημένο και πολύ ασαφές για να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται περισσότερο: σταθερότητα», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ και προσέθεσε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη φτώχεια και ανεργία.

    [15] Πολλοί τραυματίες από επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στη νοτιοανατολική Τουρκία

    Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σήμερα σε αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Μάρντιν της νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι πολλοί οι τραυματίες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    [16] Ουζμπεκιστάν: Φάρσα η απειλή για βόμβα σε αεροπλάνο της EgyptAir

    Πτήση της EgyptAir με 118 επιβάτες και 17 μέλη πληρώματος, που κατευθυνόταν από το Κάιρο στο Πεκίνο, έκανε επείγουσα προσγείωση στο Ουζμπεκιστάν έπειτα από τηλεφώνημα που έλαβε η εταιρεία για τοποθέτηση βόμβας μέσα στο αεροσκάφος, ανακοίνωσαν δύο αξιωματούχοι του αιγυπτιακού αερομεταφορέα.

    Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροσκάφος εκκενώθηκε, έγινε έρευνα σε αυτό και δεν βρέθηκαν εκρηκτικά."Το αεροπλάνο ετοιμάζεται να συνεχίσει τη διαδρομή του. Ήταν φάρσα, δόξα τω Θεώ", είπαν οι αξιωματούχοι.

    Η EgyptAir έχει δεχθεί σειρά απειλών για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφη της μετά τη συντριβή στη Μεσόγειο της μοιραίας πτήσης στις 19 Μαΐου. Όλες αυτές οι απειλές αποδείχθηκαν φάρσα.

    [17] Αναγνώριση του έργου του Κώστα Θάνου από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης

    Η αποχώρηση του Κώστα Θάνου από την προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας πάλης, προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο χώρο του αθλήματος, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νέναντ Λάλοβιτς, με επιστολή του, ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΟΠ και παράλληλα αναγνώρισε την προσοφορά του στο άθλημα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

    «Ηθελα να σας ευχαριστήσω για την απρόσκοπτη συμβολή σας στην ανάπτυξη της πάλης στη χώρα σας. Πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να εργάζεσθε για το άθλημά μας και θα συνεχίσετε να στηρίζετε την Ελληνική Ομοσπονδία, ώστε ο νέος πρόεδρος να συνεχίσει όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ελπίζοντας ότι θα συναντηθούμε σε μία διεθνή διοργάνωση κ. Θάνο σας εκφράζω τους θερμούς χαιρετισμούς μου».

    [18] «Αντίο» στη Λάρισα με αιχμές από τον Τσιώλη

    Ο Σάκης Τσιώλης με γραπτή δήλωσή του είπε το «αντίο» στους φιλάθλους της Λάρισας, αφήνοντας αιχμές για το «διαζύγιο», χωρίς όμως να εξηγεί τους λόγους. Αναλυτικά η δήλωσή του Έλληνα τεχνικού:

    «Αποχαιρετώ την ομάδα της ΑΕΛ, και τον κόσμο της Λάρισας, με υπερηφάνεια για όσα κατορθώσαμε μαζί, με την αφοσίωση των παικτών, τη στήριξη της ηγεσίας και τον ενθουσιασμό των φιλάθλων. Εκτελέσαμε την αποστολή μας με ήθος και αξιοπρέπεια.

    Όσο για όλα τα άλλα που γράφονται αυτές τις ημέρες, κι επειδή για μένα η ΑΕΛ είναι ιδέα, και πάνω από πρόσωπα και ονόματα, θέλω να πω ότι ένας άνδρας δεν χρειάζεται να κάνει δηλώσεις, καλύτερη δήλωση είναι η ζωή του και οι πράξεις του. Σας ευχαριστώ για την εκτίμηση και την αγάπη σας. Είναι αμοιβαία».

    [19] Το Fiat 500S αναδεικνύει τις ικανότητες των Ιταλών σχεδιαστών

    Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει στη γκάμα της τουλάχιστον ένα μοντέλο, το οποίο αποσπά το υψηλότερο μερίδιο από τον όγκο των πωλήσεών της. Η Fiat τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στην εξέλιξη και στη δημιουργία ειδικών εκδόσεων του μοντέλου 500. Το πιο μικρό μοντέλο της γκάμας της βασίζεται στα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής κατασκευής, που πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων τις προηγούμενες δεκαετίες.

    Η τελευταία έκδοση του τρίπορτου ιταλικού αυτοκινήτου είναι η S. Πρόκειται για μια πρόταση με έντονα σπορ στοιχεία που αναδεικνύει τις ικανότητες των Ιταλών σχεδιαστών στην εμφάνιση των αυτοκινήτων.

    Το Fiat 500S, σto βασικό εξοπλισμό του περιλαμβάνει, φιμέ τζάμια, επιχρωμιωμένη απόληξη εξάτμισης, μαύρου χρώματος σαγρέ εισαγωγές αέρα, κυψελοειδή μάσκα, νεους σπορ προφυλακτήρες, ενσωματωμένα φώτα ομίχλης, μαρσπιέδες και αεροτομή.

    Στο εσωτερικό, μαύρα καθίσματα και οροφή με μπλε, λευκό ή κίτρινο χρώμα στις πόρτες και στα πλαϊνά των καθισμάτων.

    Στην ελληνική αγορά, θα διατίθεται μόνο σε αμάξωμα χατσμπακ. Κινητήρες, ντίζελ 1.3 Multijet II 95 ίππων, βενζίνη 0.9 TwinAir 85 είτε 105 ίππων. Συνδυαζονται με μηχανικά κιβώτια πέντε ή έξι ταχυτήτων και αυτόματο Dualogic.

    Ο ντίζελ 1.3 Multijet 95 ίππων, έχει μέση κατανάλωση 3,4 λίτρα/100χλμ. και εκπέμπει 89 γραμ. CO2 /χλμ. Επιδόσεις, επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 10,7΄΄ και τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

    Το σύστημα Uconnect HD LIVE με οθόνη αφής 7 ιντσών ανήκει στο βασικό εξοπλισμό και περιλαμβάνει, Bluetooth hands-free, αναγνώριση φωνής και μουσικές επιλογές χάρη στη συνδεσιμότητά του μέσω υποδοχής 3.5 χιλ, USB ή Bluetooth. Επιπλέον, προαιρετικά, διατίθεται ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB) και ένα 3D ολοκληρωμένο σύστημα πλοήγησης TomTom.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 June 2016 - 10:32:33 UTC