Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Με την αδειοδότηση σπάει ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας - ΜΜΕ
  • [02] ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει την επένδυση στο Ελληνικό
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: Αμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • [04] Π. Ρήγας: Η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο χωρίς να θέλει να εκβιάσει κανέναν
  • [05] Μ. Παναγιωτάκης: Από την 1η Ιουλίου, η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [06] Χωρίς τρένο και προαστιακό μέχρι τα μεσάνυχτα
  • [07] Συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία
  • [08] Αφιερωμένο στο Euro 2016 το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [09] Τέσσερις οι νεκροί από επίθεση στο Τελ Αβίβ
  • [10] Τρεις νεκροί και 30 τραυματίες από την επίθεση του ΡΚΚ στην επαρχία Μάρντιν
  • [11] Βρετανός υπουργός Οικονομικών: Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ
  • [12] Τέσσερις οι νεκροί από επίθεση στο Τελ Αβίβ
  • [13] Έκθεση της εικαστικού Μαρίας Μπελιβάνη
  • [14] Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση γέμισε με υποσχέσεις τη νέα γενιά και με ψέματα τη μεσαία τάξη
  • [15] Αφιερωμένο στο Euro 2016 το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [16] Χωρίς τρένο και προαστιακό από τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες
  • [17] Επιβεβαίωση από Euro Working Group για τα προαπαιτούμενα
  • [18] Aναγκαία η νέα ελάφρυνση του χρέους εκτιμά η ΕΚΤ

  • [01] Ν. Παππάς: Με την αδειοδότηση σπάει ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας - ΜΜΕ

    Η διαπλοκή ήταν ο τρόπος άσκησης της εξουσίας στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης, που είχε ως θέμα "Διαπλοκή, Διαφθορά και ΜΜΕ".

    Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ρ/σ "Κόκκινο", και Κατερίνα Ακριβοπούλου.

    Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και σε στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος, όπως είπε, κάλεσε άλλους μετόχους του ιδίου σταθμού να "βάλουν χρήματα, γιατί μέσω αυτού του σταθμού απέκτησαν χρήμα και ισχύ".

    "Τόση ισχύ που κάποιοι θεώρησαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν δηλώσεις 'πόθεν έσχες'", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι μέσω αυτής της κατ' αυτόν τον τρόπο αποκτηθείσης ισχύος ασκούνταν πιέσεις σε κυβερνήσεις ώστε αυτές με την σειρά τους να επηρεάζουν τραπεζικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα εθεωρείτο ότι το δικαστικό σύστημα υπήρχε "για να βάζει στην άκρη υποθέσεις".

    "Προσπάθησαν να επιβιώσουν και με την νέα κατάσταση (σ.σ. την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα τεθούν κανόνες", είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε, χαρακτηριστικά ότι "φτιάχνουμε συνθήκες εργαστηρίου ανταγωνισμού", προσθέτοντας, "Θα περίμενε κανείς να ενθουσιαστούν με την ρύθμιση οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, εκείνοι που αρνούνται την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ την ίδια ώρα θέλουν την 'απελευθέρωση του επαγγέλματος της κομμώτριας'".

    "Τους είναι αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα σχήματα που θέλουν να δοκιμάσουν", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει εισπράξει 40 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων, και τόνισε ότι τα χρέη αυτά καταλογίζονται και πηγαίνουν στις φορολογικές αρχές, όπου μπορεί να υπάρξει και ρύθμιση - "όπως σε κάθε πολίτη" - και επισήμανε ότι "υπήρχε και ο φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης τον οποίο 'κράδαινε' πάνω από τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση της εποχής του πρώτου Μνημονίου προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή της".

    Διευκρίνισε ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι από το 2020 και μετά ένα τμήμα του φάσματος πρέπει "να περάσει στην κινητή τηλεφωνία", ενώ τόνισε ότι "βασική μας μέριμνα ήταν η οικονομική βιωσιμότητα, διότι διαφορετικά αρχίζουν οι πιέσεις στις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα".

    "Πως γίνεται ζημιογόνες επιχειρήσεις να κρατιούνται στην ζωή; Τα κανάλια δεν είναι μια τυπική επιχείρηση, και βέβαια δεν πονούσαν για τις θέσεις εργασίας", είπε.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων, αναφέροντας στην συνέχεια ότι αυτοί που λένε πως είναι αντισυνταγματικό να οργανώνει τον διαγωνισμό το υπουργείο δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν με μια απλή υπουργική υπογραφή, όπως γινόταν τόσα χρόνια, στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δινόταν παράταση στο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών.

    Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων, ανέφερε ότι "μας έχουν στείλει και δικόγραφα, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και των πιο σφοδρών αντιπάλων μας για ενστάσεις κλπ., θα υπερασπιστούμε και εμείς τις επιλογές μας".

    Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Παππάς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση "έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα του ισχύοντος πλαισίου εσωτερικού και διεθνούς", τονίζοντας ότι "δεν θα υπάρχει κανάλι με offshore και 'αυτοφωράκια', ούτε κανάλι χωρίς πρόγραμμα και παραγωγή".

    Αναφορικά με τον συσχετισμό του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών και πλουραλισμού, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι "είχαμε παραπάνω από τέσσερα κανάλια και καθόλου πλουραλισμό - παράδειγμα το δημοψήφισμα, όπου δεν υπήρξε ισότιμη προβολή των απόψεων".

    "Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης σπάει ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε την πολιτική εξουσία με τα ΜΜΕ, αν καταφέρουμε να πάμε και σε βιώσιμα σχήματα σπάει και ο ομφάλιος λώρος των ανάρμοστων σχέσεων ΜΜΕ και τραπεζών", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ΕΡΤ, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση "θα βρει τον βηματισμό της", έφερε ως παράδειγμα ότι "το Euro2008 το είχαν πάρει (με) 13 εκατ. ευρώ και εμείς το φετινό το πήραμε (με) 2.700.000 ευρώ", και πρόσθεσε "ερχόμαστε για να δείξουμε και να αναδείξουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας".

    "Στην ΕΡΤ δεν απαγορεύεται ούτε η κριτική, ούτε η πολεμική στην κυβέρνηση. Οφείλω ως υπουργός να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων", είπε ο κ. Παππάς, απαντώντας σε επισήμανση από το ακροατήριο.

    Σε ότι αφορά το Μητρώο των Online Media είπε ότι οφείλουν άπαντες πλέον να δημοσιοποιούν την διαφημιστική δαπάνη τους.

    Έκανε, χαρακτηριστικά, λόγο για "χαμό με τα sites που ζουν από αντιγραφές" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει κανέναν να εγγραφεί στο Μητρώο, αλλά παρέχει ισχυρά κίνητρα, όπως η πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση όσων εγγράφονται, η παροχή κωδικού πρόσβασης ώστε να ελέγχεται η λογοκλοπή καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης των εγγεγραμμένων στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

    Ο κ. Παππάς είπε ότι "δεν συζητάμε καθόλου για το περιεχόμενο (των sites)", επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι η ρύθμιση "παραμένει ατελής" καθώς, για παράδειγμα, "δεν λύνει τα εργασιακά προβλήματα".

    "Για τέτοια θέματα θα χρειαστεί και το κράτος και το κίνημα των δημοσιογράφων", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας, όμως, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δέχεται "επιθέσεις για δευτερεύοντα ζητήματα", τις οποίες ενέταξε στην "τακτική αντιπερισπασμού" της αντιπολίτευσης.

    "Να μην αφήσουμε την Νέα Δημοκρατία να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της", είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας στην συνέχεια "(η ΝΔ) υπέγραψε την 5η αξιολόγηση που προέβλεπε 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Έχει κλείσει το σενάριο της 'παρένθεσης' και 'ανοίγουν τα στόματα': Ο Χαρδούβελης είπε ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε. Ο Σαμαράς έπρεπε να πάρει μέτρα και για το 2014 και για το 2015".

    Ο κ. Παππάς είπε ότι η ΝΔ "προσπαθεί να σβήσει τις εκλογές του Σεπτέμβρη - έφεραν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ρωτήσουν τον λαό, εμείς πήγαμε στον λαό για όσα καταφέραμε και για όσα δεν καταφέραμε".

    "Τον Γενάρη πήραμε εντολή για διαπραγμάτευση, διαπραγματευτήκαμε, τον Ιούλιο καταλήξαμε στην συμφωνία και πήγαμε ξανά στον λαό λέγοντας τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την συμφωνία", είπε ο κ. Παππάς, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα, "Ασπάζεται ο κ. Μητσοτάκης το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;" και επικρίνοντας την ΝΔ ότι "προσπαθεί να δείξει ότι η αριστερά είπε ψέμματα".

    "Αυτό θα ήταν τεκμηριωμένο αν ο Τσίπρας παρέμενε πρωθυπουργός μετά τον Ιούλιο, έχοντας απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού", είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    Ανέφερε ότι η στρατηγική της ΝΔ "βασίστηκε στο ότι η αριστερά θα βγάλει την χώρα από την Ευρώπη, αυτό κατέρρευσε" και πρόσθεσε πως "τώρα προσπαθούν να πουν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε, αλλά υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της πρώτης κατοικίας έως 35.000 ευρώ και διαπραγμάτευση χωρίς την προστασία αυτή, ομοίως υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της μέγιστης πλειοψηφίας των επικουρικών συντάξεων και διαπραγμάτευση με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις".

    "Καταφέραμε να έχουμε 1% του ΑΕΠ πλεόνασμα πάνω από τα προβλεπόμενα και τις επόμενες μέρες θα μελετήσουμε πώς θα γίνει η διανομή αυτού του πλεονάσματος", πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε ακόμα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων, στην επανέναρξη μεγάλων έργων και στην εξοικονόμηση πόρων και έκανε λόγο για συνεκτική και συμπαγή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία "για να μην είναι ατελής, πρέπει να υπάρχει και μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική".

    Είπε ότι ο κ. Τσίπρας "ανήκει αυτή την στιγμή στις κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς", πρόσθεσε ότι "η ποτέ η χώρα δεν είχε τέτοιο εκτόπισμα" και ανέφερε ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος "διεκδικεί να επηρεάσει τις εκεί εξελίξεις".

    Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα ήταν διαφορετικές αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση στην Ελλάδα.

    Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα "η Ευρώπη να είναι ένα περιεκτικό και ανεκτικό project", είπε οτι η Γερμανία πρέπει "να έχει και τα δύο της πόδια εντός του project αυτού" και επέκρινε την επιμονή της Γερμανίας για παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Επισήμανε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είχε προτείνει την ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόταση που έγινε δεκτή.

    "Έχουμε την δυνατότητα να σταματήσουμε την καταστροφή και τις απώλειες και να βάλουμε μπροστά την μηχανή της οικονομίας στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης, ώστε να γευτούν όλοι τους καρπούς της προόδου και της ανάπτυξης", κατέληξε ο κ. Παππάς.

    [02] ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει την επένδυση στο Ελληνικό

    Το ερώτημα για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει την επένδυση στο Ελληνικό θέτει η Νέα Δημοκρατία σε ενημερωτικό της σημείωμα. Η ΝΔ χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη επένδυση έργο πνοής δεκαετιών και υπενθυμίζει πως ήταν αυτή που ξεμπλόκαρε την επένδυση που είχε βαλτώσει επί δεκαετίες τονίζοντας πως είχε να αντιμετωπίσει τη «την λυσσαλέα επίθεση των λαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», λαϊκιστές που όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «χαρακτήριζαν «ξεπούλημα» την επένδυση στο Ελληνικό όσο ήταν στην αντιπολίτευση, που την μπλόκαραν για 18 μήνες όταν ήρθαν στην κυβέρνηση, αλλά τώρα υπογράφουν πρόθυμα τη συνέχισή της μόνο και μόνο για να παραμείνουν λίγο ακόμη κολλημένοι στην καρέκλα της εξουσίας».

    Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως κερδίζει χρόνο, υπογράφοντας ακόμη ένα Μνημόνιο, χωρίς να έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει την επένδυση. «Δεν έχουν τη διαχειριστική επάρκεια να καταλάβουν πώς θα προωθήσουν τις επενδύσεις, όπως αποδεικνύει η φοροεπιδρομή στην οποία επιδίδονται. Ο χρόνος που κερδίζουν σήμερα, προστίθεται στον χαμένο χρόνο των προηγούμενων 18 μηνών, καθυστερώντας τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, στερώντας ρευστότητα από την ελληνική οικονομία, συντηρώντας έναν τριτοκοσμικό καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο καλύτερο σημείο της Μεσογείου» τονίζει η ΝΔ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως δεν προωθεί τις επενδύσεις.

    «Η κυβέρνηση δεν προωθεί τις επενδύσεις, τις παρακωλύει. Δεν αναβαθμίζει το Ελληνικό, συντηρεί την υποβάθμιση που επέφερε. Δεν διαφημίζει την εικόνα της χώρας, τη δυσφημεί. Όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο για τους πολίτες και την Πατρίδα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η ΝΔ τονίζει πως η αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό είναι κορυφαίο έργο ανάπλασης μιας περιοχής προς όφελος του περιβάλλοντος, των πολιτών, της εθνικής οικονομίας και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, και δηλώνει περήφανη που πάλεψε όπως λέει με σχέδιο , αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά το διάστημα 2012 - 2014, με το πολύπλοκο έργο της επισκόπησης 107.000 σελίδων υλικού που αφορούσε το Ελληνικό, με την επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τελικής επιλογής του επενδυτή, με την πλήρη διαφάνεια και τη θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «ξεμπλόκαρε» ένα έργο πνοής για την Αττική και τη χώρα.

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: Αμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

    Την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, συμμετείχε, σήμερα, στην 105η Διεθνή Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, (ILO), η οποία πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο και τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ 'Αννα Κόρκα.

    Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του, ο υπουργός Εργασίας, αφού ευχαρίστησε το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την έκθεση, με θεματική «Η Πρωτοβουλία για το Τέλος της Φτώχειας», την οποία χαρακτήρισε συμβολή του Οργανισμού ως προς την εφαρμογή της «Ατζέντας 2030» των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται, σήμερα, για την καταπολέμηση της φτώχειας, απόρροια της οικονομικής κρίσης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η νεοφιλελεύθερη αναμόρφωση της οικονομίας και η κατάρρευση τόσο των εργασιακών σχέσεων όσο και των αναδιανεμητικών μηχανισμών του κράτους πρόνοιας οδηγούν σε μια, άνευ προηγουμένου, όξυνση των ανισοτήτων.

    «Η συνταγή των δύο πρώτων μνημονίων, η οποία επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, δεν αντιμετώπισε τα εθνικά ή τα γενικότερα γενεσιουργά αίτια της κρίσης, αλλά επέβαλε τις ίδιες ενιαίες προσταγές της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, απαιτώντας την οριζόντια μείωση όλων των δημοσίων δαπανών, ενώ, την ίδια στιγμή, επέφερε γενικευμένη απορρύθμιση του εργατικού Δικαίου» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

    «Για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων στην αγορά εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της: Την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας και την προστασία των φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δεσμευόμενη, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ στο εν λόγω πεδίο, καθώς και για την προώθηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» αποσαφήνισε ο υπουργός Εργασίας.

    «Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη στις μακρο-οικονομικές πολιτικές, ούτως ώστε τα οφέλη από την ανάπτυξη να κατανεμηθούν δίκαια και οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να τύχουν ουσιαστικής προστασίας» τόνισε.

    Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος, αφού εξήρε την πρωτοβουλία της ΔΟΕ, με τίτλο «Το Μέλλον της Εργασίας», η οποία σηματοδοτεί τα 100 χρόνια ζωής του Οργανισμού, καθώς και το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Γενικός Διευθυντής G.Ryder, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, μέσω της παραγωγικής συνεργασίας με τη ΔΟΕ, θα ενισχυθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, εντός της παγκοσμιοποίησης, επαναεπιβεβαιώνοντας τις τρεις θεμελιώδεις αρχές: Κοινωνικό διάλογο, κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Επισημαίνεται, τέλος ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γενεύη, ο Έλληνας υπουργός Εργασίας είχε σειρά επαφών με ομολόγους του, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη Διεθνών Οργανισμών.

    [04] Π. Ρήγας: Η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο χωρίς να θέλει να εκβιάσει κανέναν

    Η κυβέρνηση πιστεύει ότι «πρέπει να ανοίξει η συζήτηση χωρίς να θέλουμε να εκβιάσουμε κανέναν», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ αναφερόμενος στην αλλαγή του συντάγματος και τον εκλογικό νόμο.

    Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, ο κ. Ρήγας είπε ότι πολλές φορές ο εκλογικός νόμος ερχόταν χωρίς καν να έχει συζητηθεί, χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα κόμματα. Επίσης πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει και στον προγραμματικό του λόγο ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές στο δημόσιο βίο, αλλαγές στο κράτος, ενίσχυση του ρόλου των πολιτών, άμεση δημοκρατία. Όλα αυτά, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Και έχουμε όλο το χρόνο ν' ανοίξει η συζήτηση και να γίνει με έναν τρόπο ώστε η κοινωνία να έχει συμμετοχή σ' αυτές τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική δημοκρατία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να επιτευχθεί συναινετικό κλίμα για τις αλλαγές αυτές, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι η στάση της Ν.Δ. δικαιολογεί την εκφορά του λόγου της. Δηλαδή, πρόσθεσε, προσπαθεί και θέλει με τις προφητείες που έχει κάνει μέχρι σήμερα να υπάρξει «αριστερή παρένθεση» χωρίς να υπολογίζει το κόστος και για την δημοκρατία και για την ελληνική κοινωνία. Η Αριστερά και το ΚΚΕ , υπογράμμισε , πρέπει να σκεφτούν πως και με ποια δυνατότητα θα στηρίξουν αλλαγές που οφείλουν να γίνουν στη χώρα για να μην επανέλθει όλο αυτό το σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Ρήγας απευθύνεται στον ελληνικό λαό, άρα οι συναινέσεις θα πρέπει να υπάρξουν μέσα στην κοινωνία. Οι πολίτες όπως ανταποκρίθηκαν τότε στο δημοψήφισμα μπορούν και σήμερα ν' ανταποκριθούν σε πρωτοβουλίες οι οποίες βαθαίνουν την δημοκρατία στη χώρα, είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Μ. Παναγιωτάκης: Από την 1η Ιουλίου, η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Από τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από την 1η Ιουλίου και μετά, θα ισχύσει η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα εφαρμοστεί ενιαία στους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, εφόσον εξοφλούν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς ή τηρούν τους διακανονισμούς των οφειλών τους.

    Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτηο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ανήγγειλε, επίσης, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Αλβανία και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 30 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών πώλησης του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.

    Η έκπτωση του 15% αφορά, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, 5 εκατομμύρια καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, ενώ είναι ανοιχτή και στους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ειναι 380 εκατ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις (υψηλή τάση), 260 εκατ. από το Δημόσιο και 1,85 δισ. από μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά (χαμηλή και μέση τάση). Δηλαδή, προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ συνολικά. Δεδομένης της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου και της δωρεάν παροχής ρεύματος σε περιπτώσεις μεγάλης φτώχειας, για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δεν πληρώνουν δεν υπάρχει δικαιολογία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ανησυχητικά σημάδια επανεμφάνισης του κινήματος «δεν πληρώνω».

    Συμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, περίπου 1,3 εκατομμύριο καταναλωτές οφείλουν μέχρι 500 ευρώ (συνολικά 150 εκατ.), άλλες 280.000 οφείλουν από 500-1.000 ευρώ (άλλα 150 εκατ.), ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν διακανονισθεί χρέη ύψους 575 εκατ. ευρώ από 180.000 καταναλωτές. Ο πρόεδρος τηε ΔΕΗ διευκρίνισε ότι η μείωση δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά θα ισχύσει για όσους είναι ή γίνονται συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους ή/και ρυθμίζουν τα χρέη τους. Έτσι, η διατήρηση της έκπτωσης θα εξαρτάται από τη συνέπεια των καταναλωτών στην πληρωμή οφειλών και διακανονισμών.

    Σημειώνεται ότι η ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή λήγει στις 31 Ιουλίου και, αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζεται θέμα παράτασης. Η έκπτωση του 15%, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, αποτελεί ένδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της ΔΕΗ και του ενδιαφέροντος για στήριξη των επαγγελματιών και της απασχόλησης.

    [06] Χωρίς τρένο και προαστιακό μέχρι τα μεσάνυχτα

    Ακύρωση όλων των δρομολογίων των τρένων και του προαστιακού σιδηρόδρομου, από χθες τα μεσάνυχτα έως και σήμερα τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε η ΤΑΙΝΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Μηχανοδηγοί).

    Ειδικότερα, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, του προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου». Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.

    [07] Συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία

    Συνεχίστηκε την Τετάρτη η διαδικασία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Έτσι, από το λιμάνι της Χίου αναχώρησαν με προορισμό τον Τσεσμέ, 12 άτομα από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τηνΠέμπτη αναμένεται να αναχωρήσουν αεροπορικώς για τα Άδανα της Τουρκίας, 14 άτομα όλοι Σύροι.

    [08] Αφιερωμένο στο Euro 2016 το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που ξεκινά αύριο, στη Γαλλία, μέσα σε πρωτοφανή, για αθλητική διοργάνωση, μέτρα ασφαλείας, είναι το 33ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα. Στις σελίδες του, οι αναγνώστες και ειδικά οι ποδοσφαιρόφιλοι μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο οδηγό για τη διοργάνωση, να διαβάσουν τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από την μπάλα, μία ιστορική αναδρομή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά και των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν κοντά σε όλες τις διοργανώσεις από το 1960, που ξεκίνησε. Επίσης, συνέντευξη του πρώην διεθνή άσου της εθνικής και μέλους της εθνικής που πήρε το Euro του 2004, στην Πορτογαλία, Γιώργου Καραγκούνη.

    Γιώργος Καραγκούνης: «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο...»

    Του Αντώνη Βαζογιάννη

    Υπάρχουν κάποια πάθη τόσο δυνατά, που δεν μπορεί παρά να είναι αρετές (όπως έλεγε και ο Αλμπερτ Καμύ). Κι αν είναι έτσι, που έτσι είναι, ο Γιώργος Καραγκούνης, είναι ένας από εκείνους, τους λιγοστούς, που «κουβάλησε» αυτή την αρετή, σε όλη την διαδρομή του, πάνω στο χορτάρι, μαζί με το ταλέντο του. Από πιτσιρικάς, όταν κλωτσούσε την μπάλα στα χωράφια του Πύργου, μέχρι τις πιο διάσημες ποδοσφαιρικές σκηνές της Ευρώπης. Έπεφτε, αλλά σε μία στιγμή ήταν όρθιος. Όχι μία φορά. Πάντα. Ήταν αυτός που είχε αναγκάσει τον ιδιοκτήτη της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι να πει πως «αυτός ο παίχτης έχει μεγάλη ψυχή», όταν αγωνιζόταν στους «νερατζούρι» στην πλούσια αθλητική του διαδρομή (εκτός από τον Παναθηναϊκό, έπαιξε και σε Μπενφίκα και Φούλαμ). Εικόνα ταυτισμένη με την προσπάθεια, τον αγώνα, το ακατόρθωτο, που γίνεται δυνατό. Όπως ήταν και ο θρίαμβος της εθνικής μας στην Πορτογαλία, πριν από 12 χρόνια στην Πορτογαλία. Λίγες ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία του Euro 2016, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο κορυφαίος παίχτης σε συμμετοχές (139) μιλάει στο «Πρακτορείο».

    Παρακολούθησε από κοντά τον προκριματικό δρόμο, είδε παιχνίδια, παίκτες, ομάδες, διαμορφώνοντας άποψη, για φαβορί και αουτσάιντερ, πριν από την πρώτη σέντρα της κορυφαίας διοργάνωσης. Που αυτή την φορά, θα γίνει χωρίς την Ελλάδα.

    «Ομάδες όπως η Πολωνία που έκανε πολύ καλά προκριματικά, η Ισλανδία, η Β. Ιρλανδία, που δεν είναι πρώτης γραμμής, μπορούν να κάνουν καλό Euro και να προχωρήσουν. Ανάμεσά τους είναι και η Αυστρία. Δεν συγκαταλέγω το Βέλγιο ανάμεσά τους γιατί είναι πλέον γραμμής. Έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης».

    Μπορούμε να περιμένουμε εκπλήξεις;

    «Δεν μπορούν να συμβαίνουν εκπλήξεις συχνά. Εμείς δείξαμε τότε, το 2004, ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν υπάρχει πίστη, υπάρχει ομαδική δουλειά, όλα μπορούν να συμβούν. Το 2004 ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών, μπορεί της Λέστερ να είναι ίδια ή λίγο μεγαλύτερη. Επειδή είναι μαραθώνιος το αγγλικό πρωτάθλημα. Όμως και εμείς περάσαμε δύο χρόνια προκριματικά . Δεν ήταν κανένα θαύμα, ούτε τύχη, αντιμετωπίσαμε τις καλύτερες ομάδες. Όλες ήταν πιο καλές από εμάς. Εμείς βρεθήκαμε στην καλύτερη κατάσταση, είχαμε τον πιο δύσκολο όμιλο, αλλά καλή ομάδα και καλούς παίκτες. Γιατί ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ομαδικότητα αλλά και ατομικό ταλέντο. Στην Ελλάδα, οι παίκτες δεν έχουμε την κατάλληλη προβολή, αν ήμασταν σε κάποια άλλη χώρα, θα είχαμε και μεγαλύτερη δημοσιότητα και η αξία μας στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο μεγαλύτερη. Αλλά με τέτοιο ελληνικό πρωτάθλημα...»

    Παραδοσιακά υπάρχουν οι ομάδες που ξεκινάνε σαν φαβορί. Είναι η Γαλλία, όπως επιμένουν οι περισσότεροι;

    « Η Γαλλία παίζει μπροστά στο κοινό της, έχει ένα πλήρες ρόστερ και μία εξαιρετική ομάδα. Όμως δεν είναι η μόνη. Η Ισπανία έχει δείξει ότι έχει μάθει πως κερδίζονται αυτές οι διοργανώσεις. Είναι η νικήτρια στις δύο τελευταίες. Μεγάλη υπόθεση, δεν είχε ξανασυμβεί. Ξέρει τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει. Κυριαρχεί. Το απόδειξε με την εθνική, αλλά και με τους συλλόγους της. Αυτές οι δύο ομάδες είναι πρώτης γραμμής. Όμως, μην ξεχνάμε τους Γερμανούς. Είναι μία ομάδα που παίζει πάντα για το τρόπαιο, είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν όταν κατέκτησε το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η Πορτογαλία επίσης έχει ταλέντο και τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, τον Ρονάλντο».

    Και καλό προπονητή...

    «Ναι, ο Σάντος ξέρει από εθνικές ομάδες, έχει δουλέψει με επιτυχία και σε εμάς».

    Ο θρίαμβος του 2004 φαίνεται σαν να ήταν χθες. Ωστόσο, έχουν περάσει 12 χρόνια. Πήγαμε στα δύο Euro που ακολούθησαν και σε δύο Μουντιάλ, αλλά αυτή η επιτυχία, ακόμα μία φορά, δεν λειτούργησε ως παρακαταθήκη, δεν την εκμεταλλευτήκαμε.

    «Όχι δεν εκμεταλλευτήκαμε εκείνο τον θρίαμβο. Δεν δημιουργήθηκαν υποδομές. Το 2016 η εθνική ομάδα που έφερε αυτή την ανεπανάληπτη επιτυχία δεν έχει το δικό της σπίτι και φαίνεται ότι δεν θα το έχει. Από εκεί και πέρα ότι και πούμε είναι περιττό».

    Ο κύκλος εκείνος έκλεισε. Με απρόσμενο τρόπο. Ο Γιώργος Καραγκούνης, απέφυγε ευγενικά να δώσει την δική του εξήγηση στο πως και το γιατί. Ακόμα και την φυγή του Κλαούντιο Ρανιέρι, που συνεργάστηκε. Όμως, δεν ήθελε να προσπεράσει αυτή την εποχή, δείχνοντας ότι η κατάληξή της τον έχει σημαδέψει.

    «Το σημαντικό βέβαια είναι ότι για δέκα χρόνια παραμείναμε ψηλά, φέραμε επιτυχίες, χαρά στους φιλάθλους. Δείξαμε ότι δεν ήταν ένα θαύμα αυτό που πετύχαμε στην Πορτογαλία, πήγαμε σε Euro και σε Μουντιάλ. Αυτό είναι το δύσκολο. Μπορεί να φτάσεις στην κορυφή μία φορά και να εξαφανιστείς μετά. Το δύσκολο είναι να βρεθείς στην κορυφή και να παραμείνεις εκεί. Σίγουρα υπήρξε μία μεταβατική περίοδος που αναμέναμε. Ξέραμε ότι θα είναι δύσκολη, αλλά δεν περιμέναμε να συμβεί σε τέτοιο βαθμό».

    Κι αν κάποιοι, ακόμα και στο ποδόσφαιρο, θεωρούν τον ηρωισμό και το πάθος δευτερεύουσες αξίες, χρειάζεται πρώτα εκείνοι να δείξουν αποδείξεις και για το ένα και για το άλλο. Ο «τυπάρας», ανεξάρτητα με την ιεραρχία που μπορεί να επιλέξεις, τις δικές του τις έδωσε. Κάνοντας παράδειγμα, πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, όταν έχεις στόχο που υπερασπίζεσαι με πάθος και αγωνίζεσαι όσο χρειαστεί. Στη ζωή και στο ποδόσφαιρο.

    Αρχίζει το ματς...

    Αρχίζει το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι. Η ώρα ζυγώνει, αρχίζει το ματς. Αρχίζει το ματς, ερήμωσε η πόλη. Τρεχάτε κι αρχίζει το ματς... (όπως θα έλεγε και ο δικός μας Λουκιανός). Μεγαλύτερο από ποτέ, με 24 ομάδες, το Εuro 2016 ξεκινά την Παρασκευή στο Παρίσι. Θα είναι μία ποδοσφαιρική γιορτή τεσσάρων εβδομάδων και όλοι ελπίζουν να υπάρξουν πολλές αξέχαστες στιγμές στο γήπεδο. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να συμβεί αυτό στους 51 αγώνες, που είναι απλωμένοι σε 31 ημέρες και κατανεμημένοι σε όλη τη Γαλλία, από τα ανθρακωρυχεία του Βορρά έως το λιμάνι της Μεσογείου, τη Μασσαλία. Ωστόσο, εκφράζονται και φόβοι για την ασφάλεια της διοργάνωσης.

    Στο εναρκτήριο παιχνίδι του τουρνουά, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει τη Ρουμανία, στο «Σταντ ντε Φρανς», 210 ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν εκεί και έδωσαν το έναυσμα για μια νύχτα τρόμου στο Παρίσι, με τραγική συνέπεια τον θάνατο 130 ανθρώπων.

    Στα καθαρά αγωνιστικά θέματα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τώρα:

    Η Ισπανία διατήρησε τον τίτλο της πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, σε ένα τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν μόνο 16 χώρες, και θα είναι μεταξύ των φαβορί για να κάνει το «χατ-τρικ». Όμως, η τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γερμανία, η φιναλίστ του 2012 Ιταλία, η Γαλλία και η ανανεωμένη Αγγλία, είναι όλες τους αποφασισμένες να δώσουν μάχη για την πρώτη θέση, ενώ Βόρεια Ιρλανδία, Αλβανία, Ισλανδία, Σλοβακία και Ουαλία, εμφανίζονται για πρώτη φορά σε Euro.

    Για την παλιά φρουρά της Ισπανίας (Αντρές Ινιέστα, Σέρχιο Μπουσκέτς, Ζεράντ Πικέ και Σέρχιο Ράμος), το Euro 2016 θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για διάκριση, μετά την απογοήτευση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας πριν από δύο χρόνια.

    Η Γαλλία, νικήτρια το 1984 και το 2000, θα προσπαθήσει να φέρει τη χαρά σε ένα έθνος, που εξακολουθεί να είναι τρομοκρατημένο από τις επιθέσεις του περασμένου έτους. Ο Ντινιέ Ντεσάν έχει στη διάθεσή του αξιοζήλευτη ποιότητα που του προσφέρουν ο μέσος της Γιουβέντους, Πολ Πογκμπά και οι επιθετικοί Κίνγκλεσι Κομάν και Άντονι Γκριζμάν.

    Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, στοχεύει στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο σε 20 χρόνια, ενώ η Αγγλία θα αναζητήσει την πρώτη διεθνή επιτυχία της από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, που εκείνη φιλοξένησε. Η νεανική ομάδα του Ρόι Χόντζσον, ήταν η μοναδική που νίκησε σε όλα της τα προκριματικά παιχνίδια, και εμφανίζεται σαν πραγματική απειλή, έχοντας σημεία αναφοράς τον Τζέιμι Βάρντι, ένα από τα αστέρια της απίθανης πρωταθλήτριας Λέστερ και τον Χάρθι Κέιν της Τότεναμ.

    Μόνο οκτώ ομάδες θα αποκλειστούν από τους έξι ομίλους των τεσσάρων, όπου ακόμα και μία τρίτη θέση είναι πιθανό να σφραγίσει εισιτήριο για τους «16».

    Στον ίδιο όμιλο με Τσεχία, Τουρκία και Κροατία, η ομάδα της Ισπανίας φαίνεται να έχει θεωρητικά το δυσκολότερο έργο, ενώ η θέση της Γαλλίας είναι περισσότερο εύκολη, δίπλα σε Αλβανία, Ρουμανία και Ελβετία.

    Η Ιταλία θα πρέπει να είναι προσεκτική απέναντι στους επικίνδυνους Βέλγους, την Ιρλανδία και τη Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.

    Στη λίστα με τους παίκτες που θα προσελκύσουν τα φώτα της δημοσιότητας, βρίσκεται σίγουρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που βίωσε ένα απογοητευτικό Παγκόσμιο Κύπελλο και βλέπει ότι η άμμος στην κλεψύδρα λιγοστεύει για να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο για τη χώρα του.

    Ανάμεσα στις «σταχτοπούτες», η Ισλανδία αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, αφού κατάφερε να αφήσει έξω την Ολλανδία, κάτι που θα χρειαστεί να προσέξουν Πορτογαλία, Αυστρία και Ουγγαρία, που τη συντροφεύουν στον όμιλο. Η Ουαλία, ίσως να μη χρησιμεύσει μόνο στη στατιστική, αν ο Γκάρεθ Μπέιλ, που την οδήγησε στο πρώτο της μεγάλο τουρνουά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα.

    Έτσι κι αλλιώς τα λόγια χρησιμεύουν για συζητήσεις που γίνονται πριν τη σέντρα. Όταν ακουστεί το πρώτο σφύριγμα και η μπάλα κυλήσει, συστήματα, θεωρίες, ιστορία και προβλέψεις μπορούν να ανατραπούν. Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο και γι? αυτό είναι μοναδικό.

    Κανείς μην κουνιέται, σωπάστε κι αρχίζει το ματς...

    Ασφάλεια: Ένα σχέδιο σε απόλυτη μυστικότητα

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο, αλλά και εκείνες που ακολούθησαν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ανησύχησαν, προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις και έθεσαν το θέμα της ασφάλειας ως μέγιστη προτεραιότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ασφαλής διεξαγωγή του Euro 2016 είναι ο κύριος στόχος της γαλλικής κυβέρνησης.

    Επί δύο χρόνια, οι κρατικές υπηρεσίες εργάζονται με τους διοργανωτές και τις διοργανώτριες πόλεις για την ασφάλεια των εκατομμυρίων οπαδών που θα φτάσουν στη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει από καιρό ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα, για την προστασία των οπαδών και των παικτών που συμμετέχουν στην διοργάνωση: Μεταξύ άλλων, θα γίνεται συστηματική σωματική έρευνα κατά την είσοδο των θεατών στις κερκίδες, ενώ θα υπάρχει σύστημα ανίχνευσης μετάλλου και θα γίνεται παρακολούθηση μέσω βίντεο.

    Όλα αυτά έχουν ενισχυθεί περαιτέρω μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση και η UEFA, με απόλυτη μυστικότητα, επεξεργάζονται πρόσθετα ειδικά μέτρα που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του Euro.

    Οι φίλαθλοι αποτελούν προτεραιότητα. «Στόχος μας είναι η ασφαλής διεξαγωγή του τουρνουά. Όταν έχεις 0% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 100% ρίσκο, αλλά όταν έχεις 100% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 0% ρίσκο» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, σε συνέντευξή του στην γαλλική αθλητική εφημερίδα «Equipe» και συμπλήρωσε: «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να αποτρέψουμε ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση και πάνω από 60.000 αστυνομικοί θα φροντίσουν για την ασφάλεια όλων».

    Ωστόσο, η προστασία που θα παρέχεται στα γήπεδα, τα ξενοδοχεία που θα μένουν οι αποστολές, τα επίσημα ξενοδοχεία της διοργάνωσης και κέντρα τύπου, είναι αρμοδιότητα της διοργανώτριας του τουρνουά, που είναι η UEFA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε την εγκατάσταση 10.000 ιδιωτικών αστυνομικών. Το ενδεχόμενο να γίνουν αγώνες χωρίς θεατές απορρίφθηκε. «Εργαζόμαστε πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης και σε πολλαπλά σενάρια γύρω από καταστάσεις κρίσης και έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων» ανέφερε η UEFA.

    Τελικώς, ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για τους Γάλλους και την UEFA δεν θα είναι η πετυχημένη διοργάνωση του τουρνουά, αλλά η στιγμή που θα εγκαταλείπουν με ασφάλεια το γαλλικό έδαφος και οι τελευταίοι φίλαθλοι ή οι φροντιστές των ομάδων.

    [09] Τέσσερις οι νεκροί από επίθεση στο Τελ Αβίβ

    Δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα σε ένα δημοφιλή χώρο καταστημάτων και εστιατορίων στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη σε μια επίθεση που έτρεψε τους πελάτες, μερικούς κρατώντας μικρά παιδιά, σε φυγή κοντά στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

    Δύο ένοπλοι συνελήφθηκαν, ένας από αυτούς τραυματισμένος. Η αστυνομία είπε ότι οι συλληφθέντες είναι Παλαιστίνιοι από ένα χωριό κοντά στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη από Ισραηλινούς Δυτική Όχθη.

    Πλάνα από κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι οι δύο άντρες ήταν ντυμένοι ως επιχειρηματίες και παρίσταναν τους πελάτες σε ένα εστιατόριο, όταν έβγαλαν ξαφνικά αυτόματα όπλα και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας εν ψυχρώ έναν άντρα καθώς οι άλλοι πελάτες τράπηκαν σε φυγή.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ένοπλοι σκότωσαν τέσσερα άτομα στην επίθεση, που έγινε στις 9:30 μ.μ. (ίδια ώρα Ελλάδας), ενώ έξι τραυματίστηκαν.

    Η επίθεση, που έγινε μια βραδιά όπου πολλές οικογένειες είχαν βγεί στο πολυσύχναστο συγκρότημα Sarona για να χαρούν τον ήπιο καιρό, ήταν από τις πιό σοβαρές που έχουν γίνει στο Τελ Αβίβ, κέντρο επιχειρήσεων και διασκέδασης της χώρας, από τότε που ξέσπασε ένα κύμα Παλαιστινιακής βίας εδώ και οκτώ μήνες.

    Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιστρέφοντας από μια επίσκεψη στη Μόσχα, έσπευσε άμεσα στο υπουργείο Άμυνας για να εκτιμήσει την κατάσταση με ανώτατους υπουργούς και επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας.

    [10] Τρεις νεκροί και 30 τραυματίες από την επίθεση του ΡΚΚ στην επαρχία Μάρντιν

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν -ένας αστυνομικός και δύο πολίτες-και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποίησαν την Τετάρτη Κούρδοι μαχητές στη νοτιοανατολική πόλη Μίντγιατ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ."Ο δράστης της επίθεσης αυτής είναι η φονική οργάνωση ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)", τόνισε ο Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους ο οποίος μόλις επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη τραυματίες της επίθεσης σε ιστορική συνοικία της πόλης.

    Σύμφωνα με το δίκτυο CNN-Turk, όχημα γεμάτο εκρηκτικά προσπάθησε να παραβιάσει οδόφραγμα ασφαλείας έξω από το αστυνομικό τμήμα, προτού αστυνομικοί ανοίξουν πυρ εναντίον του οδηγού ο οποίος φέρεται να πυροδοτούσε εκείνη τη στιγμή τον βομβιστικό μηχανισμό.

    "Ευτυχώς τα μέτρα ασφαλείας επέτρεψαν να αποφευχθεί ένας ακόμη μεγαλύτερος απολογισμός", δήλωσε ο Γιλντιρίμ κάνοντας λόγο για "πολύ μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών"."Ο λαός μας πρέπει να ξέρει ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ισχυρή", πρόσθεσε.

    Η πόλη Μίντγιατ, περίπου 50 χλμ. βορείως των συριακών συνόρων, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

    [11] Βρετανός υπουργός Οικονομικών: Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακυρώνοντας ένα από τα επιχειρήματα που θέτουν οι υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (λεγόμενο Brexit), οι οποίοι προβλέπουν αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περίπτωση που η Τουρκία γίνει κράτος -μέλος της ΕΕ.

    «Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής μου», δήλωσεστην τηλεόραση του BBC ο Όσμπορν, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ένωση.«Πρόκειται να γίνει κράτος -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Όχι, δεν πρόκειται», τόνισε.Παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει στον στόχο της να οδηγήσει τον αριθμό της καθαρής μετανάστευσης στη Βρετανία κάτω από 100.000 ανθρώπους, στόχο που δεν κατόρθωσε να πετύχει τα πρόσφατα χρόνια.

    [12] Τέσσερις οι νεκροί από επίθεση στο Τελ Αβίβ

    Δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα σε ένα δημοφιλή χώρο καταστημάτων και εστιατορίων στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη σε μια επίθεση που έτρεψε τους πελάτες, μερικούς κρατώντας μικρά παιδιά, σε φυγή κοντά στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

    Δύο ένοπλοι συνελήφθηκαν, ένας από αυτούς τραυματισμένος. Η αστυνομία είπε ότι οι συλληφθέντες είναι Παλαιστίνιοι από ένα χωριό κοντά στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη από Ισραηλινούς Δυτική Όχθη.

    Πλάνα από κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι οι δύο άντρες ήταν ντυμένοι ως επιχειρηματίες και παρίσταναν τους πελάτες σε ένα εστιατόριο, όταν έβγαλαν ξαφνικά αυτόματα όπλα και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας εν ψυχρώ έναν άντρα καθώς οι άλλοι πελάτες τράπηκαν σε φυγή.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ένοπλοι σκότωσαν τέσσερα άτομα στην επίθεση, που έγινε στις 9:30 μ.μ. (ίδια ώρα Ελλάδας), ενώ έξι τραυματίστηκαν.

    Η επίθεση, που έγινε μια βραδιά όπου πολλές οικογένειες είχαν βγεί στο πολυσύχναστο συγκρότημα Sarona για να χαρούν τον ήπιο καιρό, ήταν από τις πιό σοβαρές που έχουν γίνει στο Τελ Αβίβ, κέντρο επιχειρήσεων και διασκέδασης της χώρας, από τότε που ξέσπασε ένα κύμα Παλαιστινιακής βίας εδώ και οκτώ μήνες.

    Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιστρέφοντας από μια επίσκεψη στη Μόσχα, έσπευσε άμεσα στο υπουργείο Άμυνας για να εκτιμήσει την κατάσταση με ανώτατους υπουργούς και επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας.

    [13] Έκθεση της εικαστικού Μαρίας Μπελιβάνη

    «Εσύ, τι θα έπαιρνες μαζί σου;»

    Η εικαστικός Μαρία Μπελιβάνη παίρνει μαζί της τις μνήμες από διηγήσεις των προγόνων της, αισθήσεις που μπήκαν σ΄ επεξεργασία κι έγιναν το δικό της πλέον εικαστικό υλικό, γύψινα μπογαλάκια (σαν εκείνο που κουβαλούσε μαζί της η προγιαγιά της απ΄τον Πόντο), κείμενα λογοτεχνών και ιστορικών, παίρνει μαζί της ένα ρολό χαρτιού μήκους δέκα μέτρων, γεμάτο από απαντήσεις σύγχρονων κατοίκων της Θεσσαλονίκης -απογόνων στην πλειονότητά τους προσφύγων κι ένα ακόμη λευκό ρολό χαρτιού. Σ΄αυτό που θα καταγράψουν τις δικές τους «αισθήσεις» οι κάτοικοι της Αθήνας, που θα επισκέπτονται από αύριο (Πέμπτη, 9 Ιουνίου) την έκθεσή της.

    Η έκθεση με τίτλο «Εσύ, τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός / Borders» της Μαρίας Μπελιβάνη, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα) την ερχόμενη Πέμπτη, θα διαρκέσει ως τις 2 Ιουνίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου).

    Στα εγκαίνια θα παραστεί η διάσημη σοπράνο Barbara Hendricks, με την ιδιότητά της ως επίτιμης ισόβιας πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η κ. Hendricks θα συνοδεύει στην έκθεση ομάδα παιδιών προσφύγων (από καταυλισμούς πέριξ της Αθήνας), τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν (στο λευκό ρολό χαρτιού της εικαστικού) τις δικές τους εμπειρίες, αλλά και αλήθειες ως απαντήσεις στο ερώτημα: «Εσύ, τι θα έπαιρνες μαζί σου;».

    «Προσωπικά θα πάρω μόνο τις ...επεξεργασμένες μνήμες μου. Η προσωπικότητα μας διαμορφώνεται στα πρώτα μας χρόνια. Δεν είμαστε τίποτα άλλο από τις μνήμες μας. Οι δικές μου, αυτές που κοινοποιώ εικαστικά, "έχουν" μια ...προγιαγιά που ήρθε από τον Πόντο με τα ...πόδια στη Θεσσαλονίκη. Είχε μαζί της ένα μπογαλάκι ρούχα... Έχασε τον μικρό της αδελφό στο λιμάνι της Τραπεζούντας... Τον αναζητούσε για χρόνια, μέσω του Ερυθρού Σταυρού...» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Μπελιβάνη, ετοιμάζοντας τα ...γλυπτά μπογαλάκια από ψύψο (σαν εκείνο της γιαγιάς της), ακουαρέλες που αναπαριστούν πρόσωπα, μια ηχητική εγκατάσταση με αποσπάσματα από «αναζητήσεις μέσω του Ερυθρού Σταυρού», κείμενα λογοτεχνών και ιστορικών (από τον Στρατή Μυριβήλη και τις ακτές της Μυτιλήνης με τις κόκκινες παπαρούνες του πολέμου και των ξένων φαντάρων, τον Σαλονικάι - εβραίο Αλμπέρτο Ναρ, ως τον Μαρκ Μαζάουερ και τη "Θεσσαλονίκη - πόλη των φαντασμάτων" του), ολα όσα συνθέτουν την πολυ-έκθεσή της.

    Η έκθεση στον «Τεχνοχώρο» θα ειναι ανοιχτή καθημερινά (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:30 ? 15:00 & 18:00 ? 21:00 και Τετάρτη, Σάββατο: 11:30 ? 15:00) ως τις 9 Ιουλίου.

    [14] Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση γέμισε με υποσχέσεις τη νέα γενιά και με ψέματα τη μεσαία τάξη

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε φόρουμ για την απασχόληση που διοργάνωσε ο τομέας εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γέμισε με υποσχέσεις τη νέα γενιά και με ψέματα τη μεσαία τάξη» και τόνισε πως οι συνέπειες από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι έντονες στο ασφαλιστικό και στη βιωσιμότητά του.

    «Αν δεν αλλάξει η σχέση των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους δεν πρόκειται το ασφαλιστικό να γίνει βιώσιμο», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως «παρά τα προκλητικά ψέματα της κυβέρνησης βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού».

    Επ' αυτού αναφέρθηκε στις νέες, από χθες, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν και το 40% και υπενθύμισε τις δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης περί μη περικοπής τους.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας θα είναι πρώτη προτεραιότητα για τη κυβέρνηση της ΝΔ.

    Μίλησε για την ανάγκη να έχουμε μια κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα, εξηγώντας ότι οι δουλειές θα δημιουργηθούν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.

    «Όλα αυτά είναι αντίθετα στο DNA της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», συνέχισε, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια, δεν διατάσσεται, απαιτεί προσέλκυση επενδύσεων, σταθερό φορολογικό περιβάλλον, στήριξη της επιχειρηματικότητας και μεταρρυθμιστικό πνεύμα.

    «Αυτή είναι η δική μας λογική την οποία κωδικοποίησα στη Βουλή όταν μίλησα για την πρόταση 2+4, 4% ανάπτυξη και 2% πρωτογενές πλεόνασμα, προσέλκυση επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια και δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας ετησίως», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι στόχοι είναι μεν φιλόδοξοι, αλλά μόνο έτσι «θα σπάσουμε τον κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχει καταδικάσει».

    Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, επίσης, για την ανάγκη εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Ενίσχυσης των Πολιτικών Εργασίας και επανέλαβε πως δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε τον τρόπο, αλλά αρκεί να μελετήσουμε πρακτικές άλλων χωρών που αντιμετώπισαν το πρόβλημα.

    [15] Αφιερωμένο στο Euro 2016 το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που ξεκινά αύριο, στη Γαλλία, μέσα σε πρωτοφανή, για αθλητική διοργάνωση, μέτρα ασφαλείας, είναι το 33ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα. Στις σελίδες του, οι αναγνώστες και ειδικά οι ποδοσφαιρόφιλοι μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο οδηγό για τη διοργάνωση, να διαβάσουν τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από την μπάλα, μία ιστορική αναδρομή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά και των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν κοντά σε όλες τις διοργανώσεις από το 1960, που ξεκίνησε. Επίσης, συνέντευξη του πρώην διεθνή άσου της εθνικής και μέλους της εθνικής που πήρε το Euro του 2004, στην Πορτογαλία, Γιώργου Καραγκούνη.

    Γιώργος Καραγκούνης: «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο...»

    Του Αντώνη Βαζογιάννη

    Υπάρχουν κάποια πάθη τόσο δυνατά, που δεν μπορεί παρά να είναι αρετές (όπως έλεγε και ο Αλμπερτ Καμύ). Κι αν είναι έτσι, που έτσι είναι, ο Γιώργος Καραγκούνης, είναι ένας από εκείνους, τους λιγοστούς, που «κουβάλησε» αυτή την αρετή, σε όλη την διαδρομή του, πάνω στο χορτάρι, μαζί με το ταλέντο του. Από πιτσιρικάς, όταν κλωτσούσε την μπάλα στα χωράφια του Πύργου, μέχρι τις πιο διάσημες ποδοσφαιρικές σκηνές της Ευρώπης. Έπεφτε, αλλά σε μία στιγμή ήταν όρθιος. Όχι μία φορά. Πάντα. Ήταν αυτός που είχε αναγκάσει τον ιδιοκτήτη της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι να πει πως «αυτός ο παίχτης έχει μεγάλη ψυχή», όταν αγωνιζόταν στους «νερατζούρι» στην πλούσια αθλητική του διαδρομή (εκτός από τον Παναθηναϊκό, έπαιξε και σε Μπενφίκα και Φούλαμ). Εικόνα ταυτισμένη με την προσπάθεια, τον αγώνα, το ακατόρθωτο, που γίνεται δυνατό. Όπως ήταν και ο θρίαμβος της εθνικής μας στην Πορτογαλία, πριν από 12 χρόνια στην Πορτογαλία. Λίγες ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία του Euro 2016, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο κορυφαίος παίχτης σε συμμετοχές (139) μιλάει στο «Πρακτορείο».

    Παρακολούθησε από κοντά τον προκριματικό δρόμο, είδε παιχνίδια, παίκτες, ομάδες, διαμορφώνοντας άποψη, για φαβορί και αουτσάιντερ, πριν από την πρώτη σέντρα της κορυφαίας διοργάνωσης. Που αυτή την φορά, θα γίνει χωρίς την Ελλάδα.

    «Ομάδες όπως η Πολωνία που έκανε πολύ καλά προκριματικά, η Ισλανδία, η Β. Ιρλανδία, που δεν είναι πρώτης γραμμής, μπορούν να κάνουν καλό Euro και να προχωρήσουν. Ανάμεσά τους είναι και η Αυστρία. Δεν συγκαταλέγω το Βέλγιο ανάμεσά τους γιατί είναι πλέον γραμμής. Έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης».

    Μπορούμε να περιμένουμε εκπλήξεις;

    «Δεν μπορούν να συμβαίνουν εκπλήξεις συχνά. Εμείς δείξαμε τότε, το 2004, ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν υπάρχει πίστη, υπάρχει ομαδική δουλειά, όλα μπορούν να συμβούν. Το 2004 ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών, μπορεί της Λέστερ να είναι ίδια ή λίγο μεγαλύτερη. Επειδή είναι μαραθώνιος το αγγλικό πρωτάθλημα. Όμως και εμείς περάσαμε δύο χρόνια προκριματικά . Δεν ήταν κανένα θαύμα, ούτε τύχη, αντιμετωπίσαμε τις καλύτερες ομάδες. Όλες ήταν πιο καλές από εμάς. Εμείς βρεθήκαμε στην καλύτερη κατάσταση, είχαμε τον πιο δύσκολο όμιλο, αλλά καλή ομάδα και καλούς παίκτες. Γιατί ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ομαδικότητα αλλά και ατομικό ταλέντο. Στην Ελλάδα, οι παίκτες δεν έχουμε την κατάλληλη προβολή, αν ήμασταν σε κάποια άλλη χώρα, θα είχαμε και μεγαλύτερη δημοσιότητα και η αξία μας στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο μεγαλύτερη. Αλλά με τέτοιο ελληνικό πρωτάθλημα...»

    Παραδοσιακά υπάρχουν οι ομάδες που ξεκινάνε σαν φαβορί. Είναι η Γαλλία, όπως επιμένουν οι περισσότεροι;

    « Η Γαλλία παίζει μπροστά στο κοινό της, έχει ένα πλήρες ρόστερ και μία εξαιρετική ομάδα. Όμως δεν είναι η μόνη. Η Ισπανία έχει δείξει ότι έχει μάθει πως κερδίζονται αυτές οι διοργανώσεις. Είναι η νικήτρια στις δύο τελευταίες. Μεγάλη υπόθεση, δεν είχε ξανασυμβεί. Ξέρει τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει. Κυριαρχεί. Το απόδειξε με την εθνική, αλλά και με τους συλλόγους της. Αυτές οι δύο ομάδες είναι πρώτης γραμμής. Όμως, μην ξεχνάμε τους Γερμανούς. Είναι μία ομάδα που παίζει πάντα για το τρόπαιο, είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν όταν κατέκτησε το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η Πορτογαλία επίσης έχει ταλέντο και τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, τον Ρονάλντο».

    Και καλό προπονητή...

    «Ναι, ο Σάντος ξέρει από εθνικές ομάδες, έχει δουλέψει με επιτυχία και σε εμάς».

    Ο θρίαμβος του 2004 φαίνεται σαν να ήταν χθες. Ωστόσο, έχουν περάσει 12 χρόνια. Πήγαμε στα δύο Euro που ακολούθησαν και σε δύο Μουντιάλ, αλλά αυτή η επιτυχία, ακόμα μία φορά, δεν λειτούργησε ως παρακαταθήκη, δεν την εκμεταλλευτήκαμε.

    «Όχι δεν εκμεταλλευτήκαμε εκείνο τον θρίαμβο. Δεν δημιουργήθηκαν υποδομές. Το 2016 η εθνική ομάδα που έφερε αυτή την ανεπανάληπτη επιτυχία δεν έχει το δικό της σπίτι και φαίνεται ότι δεν θα το έχει. Από εκεί και πέρα ότι και πούμε είναι περιττό».

    Ο κύκλος εκείνος έκλεισε. Με απρόσμενο τρόπο. Ο Γιώργος Καραγκούνης, απέφυγε ευγενικά να δώσει την δική του εξήγηση στο πως και το γιατί. Ακόμα και την φυγή του Κλαούντιο Ρανιέρι, που συνεργάστηκε. Όμως, δεν ήθελε να προσπεράσει αυτή την εποχή, δείχνοντας ότι η κατάληξή της τον έχει σημαδέψει.

    «Το σημαντικό βέβαια είναι ότι για δέκα χρόνια παραμείναμε ψηλά, φέραμε επιτυχίες, χαρά στους φιλάθλους. Δείξαμε ότι δεν ήταν ένα θαύμα αυτό που πετύχαμε στην Πορτογαλία, πήγαμε σε Euro και σε Μουντιάλ. Αυτό είναι το δύσκολο. Μπορεί να φτάσεις στην κορυφή μία φορά και να εξαφανιστείς μετά. Το δύσκολο είναι να βρεθείς στην κορυφή και να παραμείνεις εκεί. Σίγουρα υπήρξε μία μεταβατική περίοδος που αναμέναμε. Ξέραμε ότι θα είναι δύσκολη, αλλά δεν περιμέναμε να συμβεί σε τέτοιο βαθμό».

    Κι αν κάποιοι, ακόμα και στο ποδόσφαιρο, θεωρούν τον ηρωισμό και το πάθος δευτερεύουσες αξίες, χρειάζεται πρώτα εκείνοι να δείξουν αποδείξεις και για το ένα και για το άλλο. Ο «τυπάρας», ανεξάρτητα με την ιεραρχία που μπορεί να επιλέξεις, τις δικές του τις έδωσε. Κάνοντας παράδειγμα, πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, όταν έχεις στόχο που υπερασπίζεσαι με πάθος και αγωνίζεσαι όσο χρειαστεί. Στη ζωή και στο ποδόσφαιρο.

    Αρχίζει το ματς...

    Αρχίζει το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι. Η ώρα ζυγώνει, αρχίζει το ματς. Αρχίζει το ματς, ερήμωσε η πόλη. Τρεχάτε κι αρχίζει το ματς... (όπως θα έλεγε και ο δικός μας Λουκιανός). Μεγαλύτερο από ποτέ, με 24 ομάδες, το Εuro 2016 ξεκινά την Παρασκευή στο Παρίσι. Θα είναι μία ποδοσφαιρική γιορτή τεσσάρων εβδομάδων και όλοι ελπίζουν να υπάρξουν πολλές αξέχαστες στιγμές στο γήπεδο. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να συμβεί αυτό στους 51 αγώνες, που είναι απλωμένοι σε 31 ημέρες και κατανεμημένοι σε όλη τη Γαλλία, από τα ανθρακωρυχεία του Βορρά έως το λιμάνι της Μεσογείου, τη Μασσαλία. Ωστόσο, εκφράζονται και φόβοι για την ασφάλεια της διοργάνωσης.

    Στο εναρκτήριο παιχνίδι του τουρνουά, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει τη Ρουμανία, στο «Σταντ ντε Φρανς», 210 ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν εκεί και έδωσαν το έναυσμα για μια νύχτα τρόμου στο Παρίσι, με τραγική συνέπεια τον θάνατο 130 ανθρώπων.

    Στα καθαρά αγωνιστικά θέματα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τώρα:

    Η Ισπανία διατήρησε τον τίτλο της πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, σε ένα τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν μόνο 16 χώρες, και θα είναι μεταξύ των φαβορί για να κάνει το «χατ-τρικ». Όμως, η τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γερμανία, η φιναλίστ του 2012 Ιταλία, η Γαλλία και η ανανεωμένη Αγγλία, είναι όλες τους αποφασισμένες να δώσουν μάχη για την πρώτη θέση, ενώ Βόρεια Ιρλανδία, Αλβανία, Ισλανδία, Σλοβακία και Ουαλία, εμφανίζονται για πρώτη φορά σε Euro.

    Για την παλιά φρουρά της Ισπανίας (Αντρές Ινιέστα, Σέρχιο Μπουσκέτς, Ζεράντ Πικέ και Σέρχιο Ράμος), το Euro 2016 θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για διάκριση, μετά την απογοήτευση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας πριν από δύο χρόνια.

    Η Γαλλία, νικήτρια το 1984 και το 2000, θα προσπαθήσει να φέρει τη χαρά σε ένα έθνος, που εξακολουθεί να είναι τρομοκρατημένο από τις επιθέσεις του περασμένου έτους. Ο Ντινιέ Ντεσάν έχει στη διάθεσή του αξιοζήλευτη ποιότητα που του προσφέρουν ο μέσος της Γιουβέντους, Πολ Πογκμπά και οι επιθετικοί Κίνγκλεσι Κομάν και Άντονι Γκριζμάν.

    Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, στοχεύει στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο σε 20 χρόνια, ενώ η Αγγλία θα αναζητήσει την πρώτη διεθνή επιτυχία της από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, που εκείνη φιλοξένησε. Η νεανική ομάδα του Ρόι Χόντζσον, ήταν η μοναδική που νίκησε σε όλα της τα προκριματικά παιχνίδια, και εμφανίζεται σαν πραγματική απειλή, έχοντας σημεία αναφοράς τον Τζέιμι Βάρντι, ένα από τα αστέρια της απίθανης πρωταθλήτριας Λέστερ και τον Χάρθι Κέιν της Τότεναμ.

    Μόνο οκτώ ομάδες θα αποκλειστούν από τους έξι ομίλους των τεσσάρων, όπου ακόμα και μία τρίτη θέση είναι πιθανό να σφραγίσει εισιτήριο για τους «16».

    Στον ίδιο όμιλο με Τσεχία, Τουρκία και Κροατία, η ομάδα της Ισπανίας φαίνεται να έχει θεωρητικά το δυσκολότερο έργο, ενώ η θέση της Γαλλίας είναι περισσότερο εύκολη, δίπλα σε Αλβανία, Ρουμανία και Ελβετία.

    Η Ιταλία θα πρέπει να είναι προσεκτική απέναντι στους επικίνδυνους Βέλγους, την Ιρλανδία και τη Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.

    Στη λίστα με τους παίκτες που θα προσελκύσουν τα φώτα της δημοσιότητας, βρίσκεται σίγουρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που βίωσε ένα απογοητευτικό Παγκόσμιο Κύπελλο και βλέπει ότι η άμμος στην κλεψύδρα λιγοστεύει για να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο για τη χώρα του.

    Ανάμεσα στις «σταχτοπούτες», η Ισλανδία αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, αφού κατάφερε να αφήσει έξω την Ολλανδία, κάτι που θα χρειαστεί να προσέξουν Πορτογαλία, Αυστρία και Ουγγαρία, που τη συντροφεύουν στον όμιλο. Η Ουαλία, ίσως να μη χρησιμεύσει μόνο στη στατιστική, αν ο Γκάρεθ Μπέιλ, που την οδήγησε στο πρώτο της μεγάλο τουρνουά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα.

    Έτσι κι αλλιώς τα λόγια χρησιμεύουν για συζητήσεις που γίνονται πριν τη σέντρα. Όταν ακουστεί το πρώτο σφύριγμα και η μπάλα κυλήσει, συστήματα, θεωρίες, ιστορία και προβλέψεις μπορούν να ανατραπούν. Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο και γι'αυτό είναι μοναδικό.

    Κανείς μην κουνιέται, σωπάστε κι αρχίζει το ματς...

    Ασφάλεια: Ένα σχέδιο σε απόλυτη μυστικότητα

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο, αλλά και εκείνες που ακολούθησαν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ανησύχησαν, προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις και έθεσαν το θέμα της ασφάλειας ως μέγιστη προτεραιότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ασφαλής διεξαγωγή του Euro 2016 είναι ο κύριος στόχος της γαλλικής κυβέρνησης.

    Επί δύο χρόνια, οι κρατικές υπηρεσίες εργάζονται με τους διοργανωτές και τις διοργανώτριες πόλεις για την ασφάλεια των εκατομμυρίων οπαδών που θα φτάσουν στη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει από καιρό ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα, για την προστασία των οπαδών και των παικτών που συμμετέχουν στην διοργάνωση: Μεταξύ άλλων, θα γίνεται συστηματική σωματική έρευνα κατά την είσοδο των θεατών στις κερκίδες, ενώ θα υπάρχει σύστημα ανίχνευσης μετάλλου και θα γίνεται παρακολούθηση μέσω βίντεο.

    Όλα αυτά έχουν ενισχυθεί περαιτέρω μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση και η UEFA, με απόλυτη μυστικότητα, επεξεργάζονται πρόσθετα ειδικά μέτρα που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του Euro.

    Οι φίλαθλοι αποτελούν προτεραιότητα. «Στόχος μας είναι η ασφαλής διεξαγωγή του τουρνουά. Όταν έχεις 0% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 100% ρίσκο, αλλά όταν έχεις 100% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 0% ρίσκο» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, σε συνέντευξή του στην γαλλική αθλητική εφημερίδα «Equipe» και συμπλήρωσε: «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να αποτρέψουμε ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση και πάνω από 60.000 αστυνομικοί θα φροντίσουν για την ασφάλεια όλων».

    Ωστόσο, η προστασία που θα παρέχεται στα γήπεδα, τα ξενοδοχεία που θα μένουν οι αποστολές, τα επίσημα ξενοδοχεία της διοργάνωσης και κέντρα τύπου, είναι αρμοδιότητα της διοργανώτριας του τουρνουά, που είναι η UEFA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε την εγκατάσταση 10.000 ιδιωτικών αστυνομικών. Το ενδεχόμενο να γίνουν αγώνες χωρίς θεατές απορρίφθηκε. «Εργαζόμαστε πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης και σε πολλαπλά σενάρια γύρω από καταστάσεις κρίσης και έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων» ανέφερε η UEFA.

    Τελικώς, ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για τους Γάλλους και την UEFA δεν θα είναι η πετυχημένη διοργάνωση του τουρνουά, αλλά η στιγμή που θα εγκαταλείπουν με ασφάλεια το γαλλικό έδαφος και οι τελευταίοι φίλαθλοι ή οι φροντιστές των ομάδων.

    [16] Χωρίς τρένο και προαστιακό από τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες

    Ακύρωση όλων των δρομολογίων των τρένων και του προαστιακού σιδηρόδρομου, από σήμερα τα μεσάνυχτα έως και αύριο τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε η ΤΑΙΝΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Μηχανοδηγοί).

    Ειδικότερα, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, του προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου». Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.

    Το επιβατικό κοινό για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να καλεί τον τηλεφωνικό αριθμό 14511 ή να ενημερώνεται από τις ανακοινώσεις της εταιρίας στην ιστοσελίδα www.trainose.gr.

    [17] Επιβεβαίωση από Euro Working Group για τα προαπαιτούμενα

    Το Euro Working Group, που πραγματοποιείται σήμερα στη Φινλανδία (Ελσίνκι), θα επιβεβαιώσεικαι τυπικά ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.Εν συνεχεία, το Euro Working Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

    Ευ. Τσακαλώτος: Τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα

    Τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το πρόγραμμά της αγορών τίτλων (γνωστό και ως QE), ανοίγοντας τον δρόμο για τη χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

    «Το QE θα μπορούσε να ακολουθήσει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. «Πιστεύω ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα», έως τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε. «Οι περιορισμοί των capital controls χαλαρώνουν ήδη και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος ότι έως το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή», σημείωσε ο υπουργός για το θέμα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

    «Εφόσον έχεις το QE, και ανάλογα με την άποψη που έχεις για την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι. Μετά θα έχεις έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Η αύξηση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών (του δημοσίου σε ιδιώτες) και η ένταξη στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός. «Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν την υφεσιακή επίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [18] Aναγκαία η νέα ελάφρυνση του χρέους εκτιμά η ΕΚΤ

    Αναγκαία θεωρεί την ελάφρυνση του χρέους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο.Για πρώτη φορά η ΕΚΤ τοποθετείται δημοσίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μέσω του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ .

    Σύμφωνα με το Βloomberg ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σε δηλώσεις του στο γαλλικό κανάλι France 24, υποστήριξε ότι "ένας ακόμη γύρος ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, παρόλο που αυτό έχει αναδιαρθρωθεί δύο φορές μέχρι τώρα, κρίνεται αναγκαίος».

    "Ας μην ξεχνάμε ότι το χρέος της Ελλάδας έχει αναδιαρθρωθεί ήδη δύο φορές επσήμανε ο Μπενουά Κερέ , αναγνωρίζοντας παράλληλα την κριτική που έχει ασκηθεί στην Ευρώπη η οποία καθυστέρησε πολύ να προχωρήσει σε αυτές τις αναδιαρθώσεις.

    Ο ίδιος μιλώντας πάντα στην γαλλική τηλεόραση εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι οι τελικές λεπτομέρειες στη νέα Συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της ολοκληρώνονται, γεγονός που θα "ανοίξει την πόρτα για την καταβολή της δόσης προς της χώρα".

    Προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν αναγκαιότητα για την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. "Οσο πιο γρήγορα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο το καλύτερο" ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι με τον τρόπο αυτό είναι πολύ πιθανό η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε ένα "θετικό σπιράλ εμπιστοσύνης" .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2016 - 4:32:35 UTC