Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη ζητά η ΝΔ
  • [02] Στα 10 δισ. ευρώ το οικονομικό κόστος για την Ολλανδία, σε ενδεχόμενο Brexit
  • [03] Οικογενειακή τραγωδία στη Ρόδο: Μαχαίρωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε
  • [04] Χωρίς τρένο και προαστιακό μέχρι τα μεσάνυχτα
  • [05] Ξεκίνησε η προκαταγραφή αιτούντων άσυλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • [06] Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [07] Σεισμός 6,2 βαθμών στην Ινδονησία
  • [08] Νέα στοιχεία από την αποκωδικοποίηση των επιγραφών του μηχανισμού των Αντικυθήρων
  • [09] Στον Γιώργη Γιατρομανωλάκη το Τιμητικό Βραβείο του Αναγνώστη
  • [10] Στο σφυρί το πατρικό σπίτι της Τζάνις Τζόπλιν στο Τέξας
  • [11] Θ. Δρίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχος, η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ
  • [12] Ξεκινά στις 9 Ιουνίου το Athens Photo Festival 2016

  • [01] Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη ζητά η ΝΔ

    «Ο κ. Φίλης ξεπέρασε καθε όριο, ακόμη και για αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.Το κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλωσείς του κινήματος "παραιτηθείτε", δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας».

    Και προσθέτει: «Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».

    [02] Στα 10 δισ. ευρώ το οικονομικό κόστος για την Ολλανδία, σε ενδεχόμενο Brexit

    Η κυβέρνηση της Ολλανδίας εκτιμά ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) θα έχει σοβαρότατες επιτπώσεις στην οικονομία της χώρας, εξαιτίας του επιπέδου των εμπορικών σχέσεων.Η ίδια εκτίμηση αναφέρει ότι το οικονομικό κόστος για την Ολλανδία μπορεί να φτάσει σε ποσοστό 1,2% επί του ΑΕΠ ή 10 δισ ευρώ, μέχρι το 2030.

    Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα υπάρξουν στους τομείς των χημικών, των ηλεκτρονικών, των οχημάτων, της επεξεργασίας τροφίμων, αλλά και των μετάλλων.Από την άλλη μεριά, το κόστος ενδεχόμενο Brexit για την Ολλανδία, μπορεί να μειωθεί κατά 20% υπό μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

    [03] Οικογενειακή τραγωδία στη Ρόδο: Μαχαίρωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

    Σε τραγωδία εξελίχθηκε ο καυγάς ενός ζευγαριού, τα ξημερώματα σε χωριό της Ρόδου, με πρωταγωνιστή 31χρονο που, αφού μαχαίρωσε τη γυναίκα του, αυτοκτόνησε με κυνηγετική καραμπίνα.Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Δαματριά όταν στη διάρκεια καβγά, ο 31χρονος επιτέθηκε στην 33χρονη σύζυγο του, τραυματίζοντάς την με δύο μαχαιριές μπροστά στο ανήλικο παιδί τους.

    Ενώ είχε κληθεί το ΕΚΑΒ για να παραλάβει τη γυναίκα και να την μεταφέρει στο νοσοκομείο ο σύζυγος όρμησε για δεύτερη φορά πάνω της, δίνοντάς την μία ακόμα μαχαιριά.Στη συνέχεια, ο δράστης ταμπουρώθηκε στο σπίτι και όταν κατάλαβε ότι στο σημείο είχαν φθάσει άνδρες της αστυνομίας για να τον συλλάβουν, όπλισε ένα κυνηγετικό όπλο που είχε στην κατοχή του και αυτοκτόνησε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα.

    Η 33χρονη σύζυγός του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ρόδου εκτός κινδύνου.

    [04] Χωρίς τρένο και προαστιακό μέχρι τα μεσάνυχτα

    Ακύρωση όλων των δρομολογίων των τρένων και του προαστιακού σιδηρόδρομου, από χθες τα μεσάνυχτα έως και σήμερα τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε η ΤΑΙΝΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Μηχανοδηγοί).

    Ειδικότερα, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, του προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου». Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.

    [05] Ξεκίνησε η προκαταγραφή αιτούντων άσυλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Έξι προσωρινά κέντρα θα στηθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας για την προκαταγραφή αιτούντων διεθνή προστασία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO).

    Στο πρόγραμμα προκαταγραφής, που άρχισε σήμερα, θα εργάζονται επί έξι ημέρες την εβδομάδα περισσότερα από 260 άτομα, με στόχο να προκαταγράψουν περίπου 49.000 άτομα σε όλη την ενδοχώρα. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να προκαταγραφούν και στις εθνικότητες που μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Μετά την προκαταγραφή, οι συμμετέχοντες θα λάβουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Επίσης, επισημαίνεται ότι η προκαταγραφή θα συμβάλει στη χαρτογράφηση των αναγκών των ανωτέρω προσώπων, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη πρόσβασή τους σε υλική βοήθεια στους χώρους υποδοχής.

    Όπως σημειώνεται, η επιχείρηση αυτή διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τεχνογνωσία όσον αφορά τη διαδικασία καταγραφής. Η EASO παρέχει ενημέρωση στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στηρίζει την εκστρατεία πληροφόρησης, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Οικειοθελούς Αναχώρησης (AVR).

    [06] Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

    Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα παρατάξουν αυτό το μήνα δύο αεροπλανοφόρα στην Μεσόγειο ενόψει της συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στην Βαρσοβία, καθώς η Ουάσιγκτον επιθυμεί να εξισορροπήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας και να επισπεύσει την μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

    Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman θα δώσει τη θέση του μετά από οκτώ μήνες παραμονής του στην Μεσόγειο στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, ανέφεραν αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται πάνω στο αεροπλανοφόρο Truman.

    [07] Σεισμός 6,2 βαθμών στην Ινδονησία

    Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε σήμερα στ' ανοιχτά του νησιού Λόμποκ στην Ινδονησία, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 29 χλμ, ενώ έγινε αισθητός σε απόσταση 234 χλμ από το Λόμποκ.

    Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    [08] Νέα στοιχεία από την αποκωδικοποίηση των επιγραφών του μηχανισμού των Αντικυθήρων

    Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, θα έχουμε, για πρώτη φορά, την ευκαιρία να μάθουμε τι λένε οι επιγραφές στο εσωτερικό του μηχανισμού των Αντικυθήρων, οι οποίες αποτελούν το εγχειρίδιο λειτουργίας του και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τις αστρονομικές γνώσεις που εμπεριέχει.Η ομάδα μελέτης του μηχανισμού των Αντικυθήρων θα παρουσιάσει τη συνολική ανάγνωση των επιγραφών του μηχανισμού που είναι αποτέλεσμα διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας κατά τα δέκα τελευταία χρόνια.

    Πρώτο το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει για το αστρονομικό ημερολόγιο του Μηχανισμού και για το πώς αυτό συνδέεται με τους τόπους καταγραφής των αστρονομικών φαινομένων, για το πρωτότυπο και ανερμήνευτο έως σήμερα σύστημα πρόγνωσης εκλείψεων, για το πλήρες πλανητάριο που έδειχνε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, αλλά και για τα αποκρυπτογραφημένα ημερολόγια που ίσως μας δώσουν νέα στοιχεία για τον τόπο κατασκευής και χρήσης του μοναδικού αυτού μηχανήματος.

    Ήδη από την ανακάλυψη των θραυσμάτων του Μηχανισμού το 1902, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι πρώτες λέξεις που διαβάστηκαν -«Αφροδίτη» και «Ηλίου ακτίνα»- ανέδειξαν την αστρονομική χρήση του αντικειμένου.

    [09] Στον Γιώργη Γιατρομανωλάκη το Τιμητικό Βραβείο του Αναγνώστη

    Τιμητικό Βραβείο θα απονείμει ο Αναγνώστης στον πανεπιστημιακό, κριτικό, φιλόλογο και συγγραφέα Γιώργη Γιατρομανωλάκη για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη 2016.

    Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι μια πολυσύνθετη προσωπικότητα. Κλασικός φιλόλογος, με ποικίλα ενδιαφέροντα, εκτείνει τις δραστηριότητες του σε πολλά πεδία με μεγάλη επιτυχία. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται, επίσης, στη μελέτη της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Εμπειρίκο, τον Ρίτσο, τον Εγγονόπουλο κ.ά.

    Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στον Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.) Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    [10] Στο σφυρί το πατρικό σπίτι της Τζάνις Τζόπλιν στο Τέξας

    Το απλό σπίτι στησκληρή πόλη διυλιστηρίων του Πορτ Άρθουρ στο Τέξας όπου μεγάλωσε τη δεκαετία του πενήντα η θρύλος της ροκ Τζάνις Τζόπλιν πωλείται για μισό εκατομμύριο δολάρια (438.000 ευρώ), είπε μια μεσίτης χθες. Η τιμή πώλησης για το σπίτι των 121 τετραγωνικών με την μικρή μπροστινή του βεράντα είναι δεκαπλάσια από εκείνη άλλων σπιτιών στην περιοχή. Το σπίτι της Τζόπλιν περιλαμβάνει μια πινακίδα με την ιστορία της οικίας... και μια σταθερή συρροή θαυμαστών της γυναίκας που έγινε γνωστή με τα τραγούδια "Me and Bobby McGee," και "Piece of my Heart".

    Οι τωρινοί ιδιοκτήτες του σπιτιού, που βρίσκεται περίπου 145 χιλιόμετρα ανατολικά του Χιούστον, έχουν φυτέψει θάμνους γύρω από το οικόπεδο για να εμποδίσουν τους περίεργους να κολλάνε στα παράθυρα προσπαθώντας να διακρίνουν το εσωτερικό του σπιτιού, είπε η κτηματομεσίτης Νταϊέν Φερνάντεζ."Οι ιδιοκτήτες έχουν επισκέψεις από όλον τον κόσμο. Έρχονται από την Ευρώπη, την Αυστραλία - μερικοί έχουν προσφέρει 2.000 δολάρια (1.754 ευρώ) για να κοιμηθούν στο πάτωμα του υπνοδωματίου της Τζάνις Τζόπλιν", είπε σε συνέντευξη.Η Φερνάντεζ σημείωσε πως οι τωρινοί ιδιοκτήτες του σπιτιού, οι οποίοι δεν θέλουν να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους, δεν δέχθηκαν τις προσφορές.

    Σύμφωνα με την Σάρα Μπέλιαν, του Μουσείου του Κόλπου (του Μεξικού), το σπίτι περιέχει και αυτόγραφο: "(Η Τζάνις) και η αδερφή της σκάλισαν τα ονόματά τους σε ξύλο στο εσωτερικό του σπιτιού".

    Η Τζόπλιν, που γεννήθηκε το 1943, θεωρούνταν παρείσακτη ως παιδί και ήταν θύμα εκφοβισμού λόγω της αγάπης που είχε για τη μουσική των μαύρων την εποχή που υπήρχαν αυστηρές φυλετικές διακρίσεις στο Τέξας.Μια πινακίδα από την Ιστορική Επιτροπή του Τέξας έχει τοποθετηθεί στην αυλή του σπιτιού, εξηγώντας ότι η Τζόπλιν επαναστάτησε εναντίον του συντηρητισμού στο σπίτι της και έφυγε για το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν το 1962, προτού κλείσει τα 20. Ένα χρόνο αργότερα μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου απογειώθηκε η καριέρα της ως τραγουδίστρια. Πέθανε το 1970, σε ηλικία 27 χρονών, από τυχαία υπερβολική δόση ναρκωτικών.

    [11] Θ. Δρίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχος, η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ

    Στο θέμα των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας

    Ο υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η ρύθμιση και όχι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και ζητά και την ανάλογη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους , προσθέτοντας ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και ότι η προσπάθεια δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των εμπλεκόμενων μερών.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεννόηση με τους συναρμοδίους υπουργούς έχει αποστείλει επιστολή με περαιτέρω διευκρινήσεις για το θέμα των εργασιακών σχέσεων προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

    Διαβάστε επίσης:

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά

    [12] Ξεκινά στις 9 Ιουνίου το Athens Photo Festival 2016

    Με διευρυμένο διεθνή προσανατολισμό και συμμετοχές από 40 χώρες, ξεκινά από τις9 Ιουνίου και έως τον Ιούλιο, το Athens Photo Festival 2016.

    Το κεντρικό πρόγραμμα εκθέσεων του Φεστιβάλ φιλοξενείται και φέτος στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, παράλληλα με άλλες εκθέσεις και δράσεις του, διάσπαρτες σε αίθουσες της Αθήνας. Αφετηρία της θεματολογίας των ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, των επιμελητών και των φορέων που συμμετέχουν, είναι ο τίτλος [Mis/Dis] Placed, επίκαιρος και οικουμενικός όπως τα ασταθή πεδία, η ρευστότητα και η ιδέα των συνεχών ανακατατάξεων σε περιοχές και καταστάσεις στην εποχή μας.

    Ο πυρήνας της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, «αρθρώνεται μέσα από αυτοτελείς ενότητες και διασταυρώνει περισσότερα από 700 φωτογραφικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφικές εκδόσεις και κείμενα» λέει ο Μανόλης Μωρεσόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Photo Festival, εκπροσωπώντας και τον διοργανωτή φορέα, το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Οι αιτήσεις συμμετοχής στην ανοικτή πρόσκληση που απηύθυναν οι διοργανωτές ξεπέρασαν φέτος κάθε προσδοκία φτάνοντας τις 4000 , προσθέτει ο Μ.Μωρεσόπουλος,για να υπογραμμίσει την απήχηση του Athens Photo Festival 2016, του σημαντικότερου φωτογραφικού Φεστιβάλ της νοτιοανατολικήςΕυρώπης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2016 - 6:32:24 UTC