Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μη εύλογο το τίμημα για το Ελληνικό, λέει ο Χρ. Σπίρτζης
  • [02] Αλ. Χαρίτσης: Αύξηση κατά 250 εκατ. του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το 2017
  • [03] Λόης Λαμπριανίδης: 16.000 θέσεις εργασίας από τον νέο αναπτυξιακό νόμο
  • [04] Η όπερα του νερού και του ονείρου, από τον Λέανδρο Σπαρτιώτη, με ανακυκλώσιμα υλικά
  • [05] Σουηδία: Ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις λόγω απεργίας των πιλότων της SAS

  • [01] Μη εύλογο το τίμημα για το Ελληνικό, λέει ο Χρ. Σπίρτζης

    Επέμεινε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ότι το τίμημα βάσει του οποίου παραχωρήθηκε το Ελληνικό δεν ήταν το καλύτερο, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας ότι λειτουργεί πολλές φορές έξω από τις κυβερνητικές εντολές.

    Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ είπε ότι αυτό που δήλωσεγια το τίμημα του Ελληνικού είναι αυτό που έχει πει και στο παρελθόν ως πρόεδρος του ΤΕΕ. Η χώρα, προσέθεσε, είχε αναλάβει δεσμεύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι ήταν να ολοκληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις. Βεβαίως, προσέθεσε, με τη διαπραγμάτευση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε ό,τι καλύτερο μπορούσε αλλά οι βασικές δεσμεύσεις δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Τόνισε δε ότι το τίμημα για το Ελληνικό δεν θεωρείται εύλογο παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν και τον εισαγγελέα και τους εκτιμητές που το έβαλαν.

    Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πάντως ότι δεν θα καταπέσει η συμφωνία από τη δικαιοσύνη αλλά μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες ευθύνες για όσους εκτίμησαν τη συγκεκριμένη αξία για το Ελληνικό στην αρχική συμφωνία.

    Ο υπουργός Υποδομών είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ στήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Πολλές φορές το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί εκτός των κυβερνητικών εντολών, είπε. Μάλιστα άφησε υπαινιγμούς και για τον πρόεδρό του Στέλιο Πιρτσιόλια λέγοντας πως αυτός ο άνθρωπος ήταν για «μεγαλύτερα πράγματα».

    Απαντώντας δε στην κριτική της ΝΔ που ζήτησε σήμερα την παραίτησή του, είπε ότι τώρα η ΝΔ άλλαξε τακτική και ζητάει καθημερινά την παραίτηση ενός υπουργού και καλό θα είναι να επιστρέψει στην πολιτική. Ο υπουργός είπε επίσης ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του πρωθυπουργού ήταν ότι δημιουργήθηκε το υπερταμείο και όσες επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία πήγαν εκεί δεν θα ξεπουληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν.

    [02] Αλ. Χαρίτσης: Αύξηση κατά 250 εκατ. του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το 2017

    «Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό καταφέραμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ για το 2017. Το 2016 το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αυξήθηκε, στο μέτρο του δυνατού, στα 750 εκατ. ευρώ από τα 700 εκατ. το 2015, ενώ για το 2017-18 το ποσό αυτό θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ και για το 2019-20 στο 1,25 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα να υλοποιηθούν περισσότερα έργα σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα».

    Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σεσυνέντευξή του στο NEWSIT αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας. Όπως είπε ο υφυπουργός αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε βήματα: Τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, το νέο ΕΣΠΑ με τις στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις του που συνδέονται και με τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού νόμου και που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, το αναπτυξιακό ταμείο το οποίο θα συγκεντρώσει όλα τα υφιστάμενα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, τους ευρωπαϊκούς πιστωτικούς θεσμούς όπως είναι η ΕΤΕΠ και το EFSI και τέλος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Επίσης, επανέλαβε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις για την ανάπτυξη μηχανισμών δικτύωσης δραστηριοτήτων (clusters, meta-clusters) και άλλων δομών εκκόλαψης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας για την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας σε θέματα διανομής και προώθησης προϊόντων.

    [03] Λόης Λαμπριανίδης: 16.000 θέσεις εργασίας από τον νέο αναπτυξιακό νόμο

    Την πεποίθηση ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα 16.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή όσες προέκυψαν από τους δύο προηγούμενους μαζί, εξέφρασε, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

    «Οι ενισχύσεις είναι ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά στην Ελλάδα θα επενδυθούν 13 δισ. ευρώ, τα οποία αν ληφθούν υπόψη οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιούν ξένοι φορείς, όπως το ΔΝΤ, στη χώρα θα "πέσουν"συνολικά περίπου 26 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν το 1/3 του χαμένου ΑΕΠ της Ελλάδας. Εκτιμώ πως εφόσον το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 του ΑΕΠ, τότε αναλογικά από το 1,1 εκατομμύριο άνεργοι θα βρουν δουλειά περίπου 300.000» σημείωσε.

    Ο κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε τους στόχους του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που είναι: η επενδυτική επανεκκίνηση, η αύξηση της απασχόλησης, η προώθηση της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, η γενικότερη επανακβιομηχάνιση της χώρας και η εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας.

    Οι στόχοι επιδιώκεται να επιτευχθούν μέσω της: τεχνολογικής αναβάθμισης, διαμόρφωσης μία νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας, βελτίωσης της θέσης της χώρας ως προς την ανταγωνιστικότητά της σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης και ενίσχυση συνεργασιών. Στις πολλές καινοτομίες του νέου Νόμου συγκαταλέγεται το πλαφόν της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο (5 εκατ. ευρώ), επιχείρηση (10 εκατ. ευρώ), όμιλος (20 εκατ. ευρώ).

    [04] Η όπερα του νερού και του ονείρου, από τον Λέανδρο Σπαρτιώτη, με ανακυκλώσιμα υλικά

    Κτίζει μία θεατρική σκηνή με ανακυκλώσιμα υλικά πάνω σε κλασικό σχέδιο. Εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς το Σάββατο 30 Ιουλίου, θα γίνουν τα εγκαίνια αυτής της πρωτότυπης σκηνής που θα φιλοξενήσει λυρικούς καλλιτέχνες.

    Ο Πρεβεζάνος δημιουργός Λέανδρος Σπαρτιώτης φιλοτεχνεί ένα επιβλητικό αρχιτεκτόνημα χρησιμοποιώντας τενεκεδένια από αναψυκτικά και μπύρες και κόντρα πλακέ θαλάσσης, για να ομορφύνει, όπως λέει, ακόμη περισσότερο τον τόπο του και παράλληλα να στείλει τα δικά του μηνύματα. Την ονομάζει "όπερα του νερού και του ονείρου".

    Η θεατρική σκηνή θα στηθεί σε πλωτή εξέδρα στη θέση Πευκάκια στην παραλία της πόλης της Πρέβεζας, δίπλα σε έναν Ενετικό προμαχώνα, ο οποίος θα ενταχθεί στο σκηνικό. Η σκηνή έχει μήκος 30 μέτρα, ύψος 8 και εμβαδόν περίπου 200 τετραγωνικά.

    Συναντήσαμε τον κ. Λέανδρο Σπαρτιώτη με την στενή συνεργάτιδα του Αλεξία Μπουκουβάλα στο εργαστήρι τους. Ο αειθαλής κ. Λέανδρος με τη μακέτα στο χέρι δίνει οδηγίες στο βοηθό του, τον Μιχάλη που μαζί δημιουργούν, με υπομονή ένα ψηφιδωτό από πολύχρωμα κουτάκια. Αν και είναι πλέον 85 χρόνων, έχει μία νεανική ζωντάνια, γιατί τρέφεται με τα οράματά του, όπως λέει στο Πρακτορείο, που του δίνουν ζωή και «συνεχίζει με την βοήθεια της εμπειρίας και της κεκτημένης ταχύτητας από 70 χρόνια δημιουργίας».

    [05] Σουηδία: Ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις λόγω απεργίας των πιλότων της SAS

    Περίπου 400 πιλότοι του σκανδιναβικού αερομεταφορέα SAS κήρυξαν απεργία χθες Παρασκευή με κεντρικά αιτήματα να τους δοθούν αυξήσεις μισθών και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους, εξέλιξη που οδήγησε στην ακύρωση δεκάδων πτήσεων προς εγχώριους και ευρωπαϊκούς προορισμούς, αποκλείοντας 4.000 επιβάτες, ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.

    «Το συνδικάτο των Σουηδών πιλότων κάλεσε το σύνολο των 400 μελών του να απεργήσουν (και να μην εκτελούν) πτήσεις μικρών αποστάσεων. Οι εσωτερικές και ευρωπαϊκές πτήσεις από τη Σουηδία ακυρώθηκαν», διευκρίνισε η εταιρεία.

    Περίπου 40 πτήσεις τις οποίες θα εκτελούσαν πιλότοι με βάση το αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης ακυρώθηκαν μετά τη διακοπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε η SAS.

    Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, το συνδικάτο SPF των Σουηδών χειριστών απέρριψε την πρόταση των διαμεσολαβητών να τους δοθεί αύξηση μισθών 2,2%. Οι πιλότοι ζητούν αύξηση 3,5%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 June 2016 - 6:32:27 UTC