Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Πέμπτη από τον Αλ. Τσίπρα η παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για τη "δίκαιη ανάπτυξη"
  • [02] «Τα μνημόνια και η εθνική υποτέλεια αποτελούν βόμβες μεγατόνων για τα εθνικά συμφέροντα»
  • [03] Όλγα Γεροβασίλη: Η παραγωγική ανασυγκρότηση θα οδηγήσει σε μία Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί
  • [04] Επιπλέον κίνητρα για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε παραμεθόριες περιοχές δήλωσε o Γ. Σταθάκης
  • [05] Β. Αποστόλου: Ο αγροτικός κλάδος έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης
  • [06] Ξεκίνησε η προκαταγραφή των αιτούντων διεθνή προστασία
  • [07] Εννέα τραυματίες από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Οβάτσικ της επαρχίας Τούντσελι
  • [08] Τουρκία: Έκρηξη σε πόλη σε ανατολική επαρχία
  • [09] Τα Τίρανα θα επισκεφθεί ο υπ.Εξωτερικών της Γερμανίας, Φ-Β. Σταϊνμάιερ
  • [10] Αποκαλυπτήρια της προτομής της Μαρίας Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής

  • [01] Την Πέμπτη από τον Αλ. Τσίπρα η παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για τη "δίκαιη ανάπτυξη"

    Το σχεδιασμό της για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τη χώρα, μετά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης, ξεδιπλώνει η κυβέρνηση.

    Οι βασικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται και για τους οποίους αναμένεται να ανακοινωθούν σειρά πρωτοβουλιών, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι: η ανάτπυξη, η κοινωνική πολιτική και οι θεσμικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ήδη έχει αναγγελθεί η πρόθεση της κυβέρνηση για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, ήδη προτού να κλείσει η αξιολόγηση, έχει θέσει ως προτεραιότητες στην ατζέντα της τους τρεις αυτούς άξονες, και έχει εκπονήσει αντίστοιχο σχεδιασμό.

    Σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, βρέθηκε στο επίκεντρο ο άξονας που αφορά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», όπως την έχει προσδιορίσει ο πρωθυπουργός.

    Την προσεχή Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση της κυβέρνησης που θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιάσει τη λογική που θα διατρέχει το σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

    α) την παραγωγική ανασυγκρότηση

    β) το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα

    γ) τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξήνια τράπεζα κτλ), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται, ότι ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη σε φάση συζήτησης στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

    [02] «Τα μνημόνια και η εθνική υποτέλεια αποτελούν βόμβες μεγατόνων για τα εθνικά συμφέροντα»

    Τα μνημόνια και η εθνική υποτέλεια αποτελούν βόμβες μεγατόνων για τα εθνικά συμφέροντα, ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στις «προκλήσεις», όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, που «δέχεται η Ελλάδα από καθεστωτικές δυνάμεις γειτονικών χωρών ή ενέργειες ομάδων που καλύπτονται από επίσημους γειτονικούς κύκλους».

    Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «τα μνημόνια και η μνημονιακή κατοχή της Ελλάδας, εξωθώντας την ελληνική οικονομία στην κατάρρευση, την ελληνική κοινωνία στην εξαθλίωση και την εξωτερική πολιτική του τόπου στην έσχατη υποτέλεια, αδυνατίζουν εξαιρετικά τη θέση της χώρας, αποθρασύνουν τις πλέον επιθετικές και αναθεωρητικές δυνάμεις στις γειτονικές χώρες, ενώ καθιστούν ελάχιστα αποτελεσματική, αν όχι πλήρως άσφαιρη, την όποια αντίδραση των εθελόδουλων ελληνικών κυβερνήσεων».

    «Όσοι καλόπιστα θεωρούσαν», συνέχιζε ο κ. Λαφαζάνης, «ότι η ευρωζωνική ομπρέλα στη χώρα και η μνημονιακή θηλιά στο λαιμό της, συνιστούσαν αναγκαίο κακό για την εθνική μας ασφάλεια και την αποτροπή εθνικών κινδύνων, διαψεύδονται οικτρά από τις τραγικές εξελίξεις. Ο μνημονιακός ζυγός και η εθνική υποτέλεια αποτελούν βόμβες μεγατόνων για τα πιο θεμελιώδη και ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα και όσο ο μνημονιακός ζυγός και η υποτέλεια παρατείνονται και συνεχίζονται, είναι, σχεδόν, βέβαιον ότι θα προκαλέσουν σε βάρος της χώρας μείζονες εθνικές περιπέτειες».

    [03] Όλγα Γεροβασίλη: Η παραγωγική ανασυγκρότηση θα οδηγήσει σε μία Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί

    Το περίγραμμα της οργάνωσης και των πρωτοβουλιών για την επίτευξη της «δίκαιης ανάπτυξης» σκιαγράφησε, από τα Ιωάννινα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την αιγοπροβατοτροφία.

    «Για να πετύχουμε αυτό που χαρακτήρισα ως δίκαιη ανάπτυξη διαμορφώνουμε ένα πλέγμα νομοθετικών πρωτοβουλιών και οργάνωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, συνδυαστικά. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε το τοπίο για νέες μορφές συνεργατικών σχημάτων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τις οποίες ενισχύουμε περαιτέρω μέσω του αναπτυξιακού νόμου» τόνισε η κ. Γεροβασίλη. Ωστόσο, επεσήμανε πως για να πετύχει η κυβέρνηση μία βαθιά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση έχει δρόμο μπροστά της και θεωρεί πως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι η ενεργοποίηση όλων των φορέων, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, των ίδιων των κτηνοτρόφων αλλά και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης και υπογράμμισε: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εκείνη που θα οδηγήσει βήμα-βήμα σε μία Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί». Μάλιστα, διευκρίνισε πως με τον όρο παραγωγική ανασυγκρότηση, η κυβέρνηση δεν εννοεί μόνο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, αλλά και την ποιοτική αναβάθμισή της, με το βλέμμα στραμμένο στους νέους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και τους επιστήμονες και ερευνητές του χώρου. «Σε αυτήν την προσπάθεια και παρά τις αναμφίβολες οικονομικές δυσκολίες, διαθέτουμε σημαντικά εργαλεία για την τόνωση της παραγωγής» πρόσθεσε.

    [04] Επιπλέον κίνητρα για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε παραμεθόριες περιοχές δήλωσε o Γ. Σταθάκης

    Επιπλέον κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε παραμεθόριες περιοχές δίνει ο θεσμός της «παραμεθόριας περιοχής», που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και αφορά μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι το θετικό πρόσημο ανάπτυξης θα επιτευχθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

    Ο θεσμός της «παραμεθορίου περιοχής» απαντά σε ορισμένα από τα αιτήματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος -σε εκδήλωση του οποίου θα μιλήσει απόψε ο κ. Σταθάκης- είπε ο υπουργός, ενώ και τα άλλα αιτήματα του Συνδέσμου είναι υπό συζήτηση, όπως τόνισε.

    Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, διότι τέτοιο θεσμικό πλαίσιο δεν υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με εξαίρεση την Πολωνία, όπου υπάρχουν δύο ζώνες με μεταβατική, καταληκτική ημερομηνία) και είναι δύσκολο έως αδύνατο να εισαχθεί τέτοιος θεσμός.

    «Εμείς, στην κυβέρνηση επιμένουμε να θεωρούμε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και παρουσίασε τους λόγους που συνηγορούν σε μια τέτοια εξέλιξη, λέγοντας: «Πρώτον, διότι θα δοθούν αρκετοί πόροι στην ιδιωτική οικονομία, ένα σημαντικό ποσό θα έρθει τώρα από τα 10,5 δισ., ευρώ, ένα σημαντικό ποσό θα πάει από τα ΕΣΠΑ, ένα σημαντικό ποσό από την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και, αν όλα πάνε καλά, υπάρχει κι ένας πρόσθετος γύρος επενδύσεων που μπορεί να κινητοποιηθούν από το πακέτο Γιουνκέρ. Επίσης, εάν θα έχουμε και μια καλή χρονιά τουρισμού και πολύ σημαντικό είναι και η άρση περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, που θα δώσει ώθηση και τη δυνατότητα για πιο ομαλή ροή χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας».

    [05] Β. Αποστόλου: Ο αγροτικός κλάδος έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης

    Ο αγροτικός χώρος έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αφού τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016, δείχνουν ότι η ανοδική πορεία που είχαν το 2015 το εισόδημα των αγροτών και οι εξαγωγές, θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τα Ιωάννινα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο ημερίδας για την αιγοπροβατοτροφία.

    Ο κ. Αποστόλου είπε πως, αυτή την περίοδο το υπουργείο του βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς γυρίζει σελίδα στα προβλήματα ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία.

    «Η δική μας κυβέρνηση μας ήταν υποχρεωμένη, σε δύσκολες δημοσιονομικά και παραγωγικά συνθήκες, να επιλύσει ταχύτατα, οικονομικά, διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα σε νεκρό χρόνο, υπό την πίεση μάλιστα μιας συμφωνίας, που απαιτούσε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα με επιπτώσεις. Περάσαμε τις δύσκολες ημέρες. Ανοίγεται μπροστά μας ένας βατός δρόμος», είπε χαρακτηριστικά.

    Στην ομιλία προς τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους φορείς της Ηπείρου, είπε πως 2015, ήταν η πρώτη χρονιά, μετά από πολλά χρόνια, που δεν είχαμε το καθιερωμένο πρόστιμο των 320-350 εκατ. ευρώ για τους βοσκοτόπους. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν στις πληρωμές, οφείλονται στις διατάξεις του κανονισμού εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, που σε κάθε περίπτωση, ήταν επιλογή η οποία έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπηρετεί ένα βασικό αίτημα του χώρου, σημείωσε ο κ. Αποστόλου, που είναι οι ξεκάθαροι κανόνες και η διαφάνεια στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος, ενώ παρότρυνε τους βιομηχάνους να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.

    [06] Ξεκίνησε η προκαταγραφή των αιτούντων διεθνή προστασία

    Περίπου 1.200 άτομα προκαταγράφηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις πρώτες τρεις ημέρες λειτουργίας του νέου προγράμματος προκαταγραφής των αιτούντων διεθνή προστασία, που υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

    Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο μήνες και έχει ως στόχο να προκαταγράψει όλους τους αιτούντες που εισήλθαν στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2016. Για την Αττική η αρχή έχει γίνει με την προκαταγραφή των αιτούντων στο Ελληνικό, ενώ στη συνέχεια το κέντρο προκαταγραφής θα μεταφερθεί και σε άλλες δομές φιλοξενίας. Το αντίστοιχο κέντρο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται δίπλα στο περιφερειακό γραφείο ασύλου στο Καλοχώρι. Στόχος είναι να προκαταγράφονται σε καθημερινή βάση 700 αιτούντες ανά προκαταγραφικό κέντρο.

    Οι αιτούντες προσέρχονται στη διαδικασία με το υπηρεσιακό τους σημείωμα και φορώντας το ειδικό βραχιολάκι που τους έχει δοθεί στη δομή όπου μένουν. Στη συνέχεια κατευθύνονται στην αίθουσα της προκαταγραφής, όπου περνάνε μαζί με την οικογένειά τους από σύντομη συνέντευξη και καταγραφή των στοιχείων τους με τη βοήθεια διερμηνέα. Η διαδικασία αυτή υπολογίζεται κατά μέσο όρο ότι διαρκεί δώδεκα λεπτά για τον κύριο αιτούντα και πέντε λεπτά για κάθε μέλος της οικογένειάς του.

    Μετά την προκαταγραφή οι αιτούντες εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες: όσους έχουν τις προϋποθέσεις για να μπουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όσους ζητούν οικογενειακή επανένωση σε άλλη χώρα της Ευρώπης και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

    [07] Εννέα τραυματίες από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Οβάτσικ της επαρχίας Τούντσελι

    Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου προκάλεσε τον τραυματισμό εννέα ανθρώπων σήμερα στην επαρχία Τούντζελι της ανατολικής Τουρκίας κοντά σ' ένα συγκρότημα κατοικιών για δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται σ' ένα τοπικό δικαστήριο, έγινε γνωστό από πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

    Η βόμβα εξερράγη κοντά στο συγκρότημα των κατοικιών στην περιφέρεια του Οβάτσικ, δήλωσαν οι πηγές.

    [08] Τουρκία: Έκρηξη σε πόλη σε ανατολική επαρχία

    Μια έκρηξη στην πόλη Οβάτσικ στην επαρχία Τούντσελι της ανατολικής Τουρκιας προκάλεσε σήμερα τον τραυματισμό ανθρώπων, ανακοίνωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

    Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες. Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν μια φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    [09] Τα Τίρανα θα επισκεφθεί ο υπ.Εξωτερικών της Γερμανίας, Φ-Β. Σταϊνμάιερ

    Τα Τίρανα θα επισκεφθεί αύριο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους του ΟΑΣΕ.

    Στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρεθούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι οποίες αποτελούν μια από τις σημαντικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω προσέγγιση της Αλβανίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με το ταξίδι του ο κ. Σταϊνμάιερ θέλει να αναγνωρίσει αυτά που έγιναν μέχρι τώρα για την ενίσχυση του κράτους Δικαίου και να ενθαρρύνει την συνέχιση αυτού του δρόμου με συνέπεια», δήλωσε ο κ. Σέφερ.

    [10] Αποκαλυπτήρια της προτομής της Μαρίας Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής

    Τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μαρίας Κάλλας, που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη θα γίνουν την Τετάρτη 15 του μηνός, στο Φουαγέ των Μουσών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Το έργο δώρησαν στον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», ο Δημήτρης και η Αγγέλα Τσίτουρα, καθώς το 2017 συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τον θάνατο της ντίβας. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν από την υψίφωνο, Βάσω Παπαντωνίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2016 - 12:32:30 UTC