Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Η παραγωγική ανασυγκρότηση θα οδηγήσει σε μία Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί
  • [02] Ν. Παππάς: Να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη οι πολιτικές που προάγουν την ανάπτυξη και την απασχόληση
  • [03] Μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA
  • [04] ΤΑΙΠΕΔ: Στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια
  • [05] Στο ΣτΕ και πάλι η επένδυση για τον Αστέρα Βουλιαγμένης
  • [06] Προβάδισμα του «Brexit» δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις
  • [07] Δηλώσεις Ντ. Μπακογιάννη περί τσάμηδων και διαδηλώσεων
  • [08] Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο από το 2018 σχεδιάζει το υπ. Εσωτερικών
  • [09] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Λέσβο
  • [10] Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά κοντά στις αρχαιότητες της Κνωσού
  • [11] Ομπάμα: Δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης δέχθηκε κατευθύνσεις από εξτρεμιστές
  • [12] Το Μουσείο Μαστίχας Χίου «αφηγείται» ιστορίες των ανθρώπων και των έργων τους

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Η παραγωγική ανασυγκρότηση θα οδηγήσει σε μία Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί

    Το περίγραμμα της οργάνωσης και των πρωτοβουλιών για την επίτευξη της «δίκαιης ανάπτυξης» σκιαγράφησε, από τα Ιωάννινα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την αιγοπροβατοτροφία.

    «Για να πετύχουμε αυτό που χαρακτήρισα ως δίκαιη ανάπτυξη διαμορφώνουμε ένα πλέγμα νομοθετικών πρωτοβουλιών και οργάνωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, συνδυαστικά. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε το τοπίο για νέες μορφές συνεργατικών σχημάτων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τις οποίες ενισχύουμε περαιτέρω μέσω του αναπτυξιακού νόμου» τόνισε η κ. Γεροβασίλη. Ωστόσο, επεσήμανε πως για να πετύχει η κυβέρνηση μία βαθιά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση έχει δρόμο μπροστά της και θεωρεί πως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι η ενεργοποίηση όλων των φορέων, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, των ίδιων των κτηνοτρόφων αλλά και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης και υπογράμμισε: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εκείνη που θα οδηγήσει βήμα-βήμα σε μία Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί». Μάλιστα, διευκρίνισε πως με τον όρο παραγωγική ανασυγκρότηση, η κυβέρνηση δεν εννοεί μόνο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, αλλά και την ποιοτική αναβάθμισή της, με το βλέμμα στραμμένο στους νέους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και τους επιστήμονες και ερευνητές του χώρου. «Σε αυτήν την προσπάθεια και παρά τις αναμφίβολες οικονομικές δυσκολίες, διαθέτουμε σημαντικά εργαλεία για την τόνωση της παραγωγής» πρόσθεσε.

    [02] Ν. Παππάς: Να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη οι πολιτικές που προάγουν την ανάπτυξη και την απασχόληση

    Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, στο Παρίσι, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του υπουργού Επικρατείας.

    «Το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Ευρώπης, η οποία θα δοκιμαστεί αν προκύψει μία αρνητική ψήφος των Βρετανών στο δημοφήψισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα της προσφυγικής κρίσης, δεδομένων των πρωτοφανών προσφυγικών ροών το 2015, και τόνισε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation) θα πρέπει να προχωρήσει πιο αποφασιστικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. «Θα πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, παρά τις όποιες προκλήσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Αν η Γαλλία προτίθεται και μπορεί να τηρήσει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, τότε μπορούν όλες οι χώρες της Ευρώπης» πρόσθεσε.

    Ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον Γάλλο υπουργό για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν επιφέρει κλίμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην οικονομία, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να κυριαρχήσουν σε επίπεδο Ευρώπης οι πολιτικές που προάγουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, αντί των πολιτικών λιτότητας.

    Για το θέμα του χρέους, ο κ. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για μία ουσιαστική επίλυσή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υιοθετώντας βιώσιμες και ανθρωποκεντρικού περιεχομένου οικονομικές πολιτικές και όχι επιλογές που επιδιώκουν λογιστικές και ονομαστικές μειώσεις του χρέους.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο κ. Παππάς θα συναντηθεί με δημοσιογράφους-μέλη της Ένωσης Europresse και θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24.

    [03] Μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

    Μειώθηκε η εξάρτηση των τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στο τέλος Μαΐου, στα 64,8 δισ. ευρώ, από 66,9 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.

    Όπως προκύπτει από την μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ υποχώρησε στα 30,9 δισ. ευρώ από 32,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Οι συνολικές υποχρεώσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ και τον ELA μειώθηκαν στο τέλος Μαΐου στα 95,7 δισ. ευρώ από 99,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

    [04] ΤΑΙΠΕΔ: Στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια

    Τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια δεν θα αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα μεταφερθούν στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ». Αυτό ανέφερε το Ταμείο, επισημαίνοντας, προς αποφυγή παρερμηνειών, ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ εξυπηρετεί την προετοιμασία για την μεταφορά τους στο νέο Ταμείο τον Σεπτέμβριο.

    [05] Στο ΣτΕ και πάλι η επένδυση για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας επανακατατέθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση «του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης».

    Το περασμένο έτος είχε και πάλι κατατεθεί το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ, αλλά το Μάρτιο του 2015 το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το έκρινε μη νόμιμο.

    Ειδικότερα, το περασμένο έτος το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότησή τους έκριναν μη νόμιμες βασικές διατάξεις του διατάγματος όπως είναι η δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών («καμπάνες»), η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κ.λπ. και είχε επισημάνει, μεταξύ των άλλων, στην επίμαχη γνωμοδότησή του ότι απαγορεύεται, «η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος».

    Κατόπιν αυτού, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επανακατατέθηκε βελτιωμένο στο ΣτΕ για νέα νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Το διάταγμα αφορά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, όπως και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ.

    [06] Προβάδισμα του «Brexit» δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

    Η εκστρατεία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) διεύρυνε το προβάδισμα της έναντι εκείνης που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM.

    Δέκα μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που αναμένεται να δώσει την τελική απάντηση στο ερώτημα, οι δύο δημοσκοπήσεις, μια τηλεφωνική και μια διαδικτυακή, που έγιναν για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian, έδειξαν πως το 53% τάσσεται υπέρ του Brexit, ενώ το 47% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

    Σε δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρίας, που διεξήχθησαν πριν δύο εβδομάδες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52%-48% υπέρ της αποχώρησης.

    [07] Δηλώσεις Ντ. Μπακογιάννη περί τσάμηδων και διαδηλώσεων

    Την πεποίθηση ότι η απάντηση της Ελλάδας απέναντι στην πρόσφατη επαναφορά των αιτιάσεων της Αλβανίας περί «τσαμουριάς» πρέπει να είναι «κοφτή και αποφασιστική, θέμα τσάμηδων για εμάς δεν υπάρχει, τελεία και παύλα», εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο πριν από την έναρξη της ανοιχτής συνεδρίασης της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους, η κα Μπακογιάννη δήλωσε: «Δυστυχώς έχουμε επιδείνωση των σχέσεών μας με την Αλβανία. Οι Αλβανοί έχουν μπει σε λογική σωβινιστική και επιθετική, κάτι που δεν βοηθάει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας [...] Πιστεύω ότι η απάντηση της Ελλάδας πρέπει να είναι κοφτή και αποφασιστική: θέμα τσάμηδων για εμάς δεν υπάρχει. Τελεία και παύλα».

    Κληθείσα να σχολιάσει αν θα παρακολουθούσε τις διαδηλώσεις με σύνθημα «Παραιτηθείτε», που είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη, η κα Μπακογιάννη τόνισε: «Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω για να φωνάξω με όλη τη δύναμη της φωνής μου "φύγετε, έχετε καταστρέψει και τα λίγα πράγματα που επιβίωσαν εν μέσω κρίσης, φορτώσατε 9,5 δισ. στον λαό βερεσέ". Αν πάω εγώ [στις διαδηλώσεις] όμως, θα πουν ότι είναι η ΝΔ από πίσω. Έτσι εύχομαι ένα πραγματικό κίνημα να βρει την έκφρασή του στις διαδηλώσεις και να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει η λογική όσες διαδηλώσεις μας βοηθάνε είναι καλές και όσες όχι τις ονομάζουμε διαδηλώσεις παμπλουτήδηδων».

    Σε σχέση τέλος με το «αν ήρθε η ώρα να πει και η ΝΔ στην κυβέρνηση "φύγετε"», η κα Μπακογιάννη σημείωσε: «Κάθε μέρα που περνά το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι δυσβάσταχτο».

    [08] Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο από το 2018 σχεδιάζει το υπ. Εσωτερικών

    Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά από έξι χρόνια μνημονιακών περιορισμών.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης προετοιμάζει σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, ώστε το 2018 να γίνει η επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι συμβάσεις θα αφορούν το σύνολο των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς και στα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τους δικαστικούς, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα και για τον ιδιωτικό τομέα.

    «Στόχος μας είναι εντός του 2017 να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις και να έχουμε το θεσμικό πλαίσιο και το 2018 να υπογράψουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση του δημοσίου τομέα. Φυσικά, θα είμαστε σε συνεννόηση και με το υπουργείο Εργασίας, ώστε τα θεσμικά πλαίσια να είναι παράλληλα», δήλωσε στο stokokkino.gr, ο κ. Βερναρδάκης.

    [09] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Λέσβο

    Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με το δήμο Λέσβου και εθελοντές του νησιού, υποστηρίζουν μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί φέτος η 20η Ιουνίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

    Οι εορταστικές δραστηριότητες στη Λέσβο, η οποία κατά τη διάρκεια ατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, με περισσότερους από τους μισούς συνολικά που πέρασαν το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση - σχεδόν 600.000 άτομα - να έχουν περάσει από το νησί, έχουν ως εξής:

  • Στις 18 Ιουνίου, θα στηθεί ένα δέντρο αλληλεγγύης για να εκφραστούν τα μηνύματα της ελπίδας και της συμπόνιας, και να χρησιμεύσει ως ένα μνημείο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να φθάσουν στην ασφάλεια της Ευρώπης. Οι επισκέπτες του δέντρου της αλληλεγγύης θα κληθούν να γράψουν ένα μήνυμα ελπίδας, συμπόνιας και μνήμης. Το προσωπικό μήνυμα θα είναι γραμμένο σε ένα κομμάτι από τα πλαστικά φουσκωτά σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να περάσουν από την Τουρκία στην Λέσβο. Το κομμάτι του σκάφους θα κρεμαστεί στο δέντρο της αλληλεγγύης με μια κορδέλα.

  • Από τις 16 Ιουνίου στο Καρά Τεπέ και τον Μόλυβο και το Κάστρο Μυτιλήνης στις 20 Ιουνίου, θα παρουσιαστεί το έργο «Συναντώντας την Οδύσσεια» - μια συνεργασία καλλιτεχνών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που ταξιδεύουν μαζί για να παρουσιάσουν θεατρικά κείμενα. Το έργο συνδυάζει στοιχεία της Οδύσσειας, σύγχρονα θέματα που σχετίζονται με την Ευρώπη και ιστορίες που συλλέγονται μέσω ανταλλαγών με τον τοπικό πληθυσμό.

  • Τέλος η Βουλγάρα καλλιτέχνης Νόρα ¶μποβα, θα παρουσιάσει το «Κρυφτό» - μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο και είναι εμπνευσμένα από την προσφυγική κρίση του 2015 και του 2016. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης (αρχοντικό Χαλίμ Μπέη) στις 16 Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρουσιάζοντας με αμερόληπτη ματιά τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου. Τα έργα είναι γεμάτα ειρωνεία, αυτοκριτική αλλά και χιούμορ. Στο «Κρυφτό», η ¶μποβα κάνει σχόλια πάνω στην κοινωνία μέσω της αντικατάστασης της ανθρώπινης μορφής με αυτή των ζώων - σε αυτή την περίπτωση, με τη χρήση της στρουθοκαμήλου .

    [10] Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά κοντά στις αρχαιότητες της Κνωσού

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε ρεματιά κοντά στις αρχαιότητες της Κνωσού, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης, λόγω των ανέμων, έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να την περιορίσουν.

    Πυροσβεστικά οχήματα με τη συνδρομή και πεζοπόρων τμημάτων, βρίσκονται στην περιοχή μέχρι η φωτιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

    [11] Ομπάμα: Δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης δέχθηκε κατευθύνσεις από εξτρεμιστές

    Δεν υπάρχουν "σαφείς αποδείξεις" μέχρι αυτό το στάδιο των ερευνών ότι ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο είχε δεχθεί οδηγίες από ένα μεγαλύτερο δίκτυο τρομοκρατών στο εξωτερικό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    "Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε σαφείς ενδείξεις ότι δέχθηκε κατευθύνσεις" από εξτρεμιστές, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο, στη συνάντηση του με αξιωματούχους, μεταξύ άλλων τον διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον.

    Ο Ομπάμα δήλωσε πως ο ένοπλος δράστης Ομάρ Ματίν "εμπνεύστηκε από πολλές εξτρεμιστικές πληροφορίες που ήταν διαδεδομένες στο διαδίκτυο".

    [12] Το Μουσείο Μαστίχας Χίου «αφηγείται» ιστορίες των ανθρώπων και των έργων τους

    Στον δρόμο από την Πόλη της Χίου προς το Πυργί, περνώντας μέσα από το απέριττο και ιδιαίτερο τοπίο των Μαστιχοχωρίων, γεννήθηκε κάτι καινούργιο: Το νέο Μουσείο Μαστίχας Χίου, που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο, προσθέτοντας το όγδοο «θαύμα» του στη σειρά των μουσείων του Δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

    Εναρμονισμένο με σεβασμό τόσο με το περιβάλλον όσο και με την παράδοση του τόπου, το Μουσείο συστήνει στους επισκέπτες την ιστορία της μαστίχας αλλά και των ανθρώπων που έδεσαν απόλυτα τη ζωή τους με τη ρητίνη η οποία «δακρύζει» μόνο εδώ. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό εξηγούνται στο Μουσείο, όπως και όλα όσα αφορούν την πολύτιμη ρητίνη: Οι Χιώτες μαστιχοκαλλιεργητές από την αρχαιότητα διάλεγαν και καλλιεργούσαν μόνο τους καλύτερους σχίνους, δημιουργώντας ένα νέο είδος σχίνου, ιδιαίτερα παραγωγικού σε μαστίχα, της ποικιλίας pistacia lentiscus Chia. Παράλληλα φρόντιζαν να αξιοποιήσουν το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής (η νότια Χίος έχει ήπιους χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια, που επιτρέπει στη μαστίχα να στεγνώσει). Κυρίως, όμως, κατάφεραν να ορίσουν ως σημαντικό αυτό το προϊόν και να το διαχειριστούν εμπορικά, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο αμείωτο ενδιαφέρον για τη μαστίχα από την αρχαιότητα ως σήμερα, με χρήσεις που συνεχώς ανανεώνονται.

    Η πρώτη ενότητα της μόνιμης έκθεση δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μαστίχα, τον σχίνο και την καλλιέργειά του. Όχι όμως στεγνά. Η βιωματική εμπειρία έχει ιδιαίτερη θέση στους χώρους της, καθώς τραγούδια της μαστίχας, τα σχινιάτικα, «καλωσορίζουν» τον επισκέπτη, προσκαλώντας τον να κάνει το ταξίδι που έχει ετοιμάσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα στιχάκια που μπορεί κανείς να διαβάσει σε πλαίσια που περιστοιχίζουν την εισαγωγή της έκθεσης και τα οποία προσδιορίζουν, εκτός από εργασίες, και το ίδιο το δέντρο: «Είμαι δεντρίν ακούραστον και πάντα δακρυσμένον», αυτοσυστήνεται σε ένα από αυτά για να δώσει τη σκυτάλη στο προϊόν του, καθώς δοχεία με μαστίχα βρίσκονται εκεί για να αγγιχτούν. Την ίδια στιγμή, το μοναδικό της άρωμα κατακλύζει παντού τον χώρο.

    Η συνέχεια είναι αφιερωμένη στις εργασίες για την παραγωγή της μαστίχας. Χωρίς να αποτελούν την αποκλειστική καλλιέργεια για τους κατοίκους της περιοχής, οι εργασίες της μαστιχοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα κοπιώδεις, λαμβάνουν χώρα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η προετοιμασία του χειμώνα, δίνει τη θέση της στη καθεαυτή καλλιέργεια, δηλαδή στο «κέντημα» και στη συλλογή της μαστίχας, η οποία γίνεται από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο. Ειδικά εργαλεία, τα κεντητήρια, κάνουν το ρίνιασμα, το πρώτο «ξύπνημα» του δέντρου με τυχαίες χαρακιές στον φλοιό του, ενώ μετά από κάποιες εβδομάδες ξεκινά το συστηματικό «κέντημα». Η παραγωγή της μαστίχας είναι η αντίδραση του δέντρου για να επουλώσει αυτές τις πληγές.

    Το φθινόπωρο, μετά τη συγκέντρωση της μαστίχας στα χωριά και την «ξεκούρασή» της ώστε να σταθεροποιηθεί με την ψύχρα της εποχής, ξεκινά το επόμενο στάδιο της επεξεργασίας, δηλαδή το κοσκίνισμα, το πλύσιμο και το καθάρισμα.

    Οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλα τα στάδια, φυσικά και στον καθαρισμό, όπως δηλώνουν σχετικές μεγεθυμένες φωτογραφίες της έκθεσης. Ιδιαίτερη είναι και η μορφή της γυναικείας συλλογικότητας που αναπτύχθηκε στους οικισμούς της μαστίχας. Πρόκειται για τις εσμειχτές, δανεικές ή συντρόφισσες, τις γυναικείες παρέες που ξεκινούσαν από τα παιδικά χρόνια και διαρκούσαν μια ζωή.

    Μέσα από την εγγραφή της μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της ¶υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας το 2014 από την UNESCO, αναγνωρίστηκε ότι τα Μαστιχοχώρια και οι κάτοικοί τους συνιστούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός. Γι' αυτό η διαχρονία και η αειφορία της μαστίχας παίζουν σημαντικό ρόλο στο σκεπτικό της έκθεσης, καθώς τα πάντα (εργασία, συνήθειες, παράδοση) αποκτούν συμβολική αξία, αλλά και θέση στον χώρο της, όπως τα ταπεινά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, καθώς και οι νεότερες παραλλαγές τους.

    Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το ΠΙΟΠ, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Πολιτισμού & Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Χίου. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2016 - 18:32:26 UTC