Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Τα συνδικάτα δεν θα πρέπει να προσθέτουν αυτή τη στιγμή προβλήματα στη χώρα
  • [02] Την Τρίτη θα απολογηθεί ο 14χρονος που κατηγορείται για το φόνο του φίλου του
  • [03] Αυστηρά διαβήματα του Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα για το προκλητικό πανό
  • [04] Ανακοινώθηκε το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2016-2017
  • [05] Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Το στίγμα του Φεστιβάλ είναι νεανικό και περισσότερο πολιτικό

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Τα συνδικάτα δεν θα πρέπει να προσθέτουν αυτή τη στιγμή προβλήματα στη χώρα

    Το Ποτάμι δεν θα φερθεί σαν τα παλιά κόμματα που καπέλωναν τις κινητοποιήσεις. Αρκετά στελέχη του βεβαίως, θα συμμετάσχοιυν για να στείλουν το μήνυμα πως «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί» - ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης για την μεθαυριανή συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε».

    Σε εκδήλωση του κινήματος στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιά κατά της υπερφορολόγησης, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, «τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που είχαν στήσει τραπεζάκια στο Σύνταγμα τις ημέρες των αγανακτισμένων, δεν είναι αυτοί που θα πουν στους Έλληνες τι θα κάνουν και πότε θα διαδηλώσουν».

    Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στις απεργίες στα λιμάνια και τις κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα νοσοκομεία, τόνισε πως «δεν θα πρέπει τα συνδικάτα να προσθέτουν προβλήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα».

    «Τα καταφέρνει καλά η κυβέρνηση μόνη της. Διαλύει μόνη της τη χώρα. Ας μην τη βοηθάμε κάποιοι» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

    Στην εκδήλωση, ο εισηγητής του κινήματος, Παναγιώτης Βλάχος, σημείωσε πως «η άμεση συνέπεια της υπερφορολόγησης είναι ότι μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και η δυνατότητα της μεσαίας τάξης να καταναλώνει, να ταξιδεύει, να μορφώνεται», ενώ και ο βουλευτής του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης, υποστήριξε πως το κράτος και η κυβέρνηση χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς τους δημιουργώντας έναν στρατό υπαλλήλων.

    Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, το Ποτάμι επιχειρεί μέσω του κοινοβουλευτικού του ελέγχου να φωτίσει το τοπίο των κρατικών δαπανών: «Σε κάθε υπουργείο ζητάμε να μας πουν τι οργανισμούς εποπτεύουν, ποιους πληρώνουν και πόσο. Αντίστοιχα έχουμε κάνει μια ερώτηση στο ευρύτερο Πρωθυπουργικό γραφείο για να μάθουμε το κόστος αυτή τη στιγμή του πρωθυπουργικού γραφείου. Πόσοι άνθρωποι, πόσοι μετακλητοί, πόσοι αποσπασμένοι υπάρχουν; Γιατί μιλάμε για κάποια εκατομμύρια στην κορυφή της πολιτικής. Εκατομμύρια που θα έπρεπε να τα είχαμε γλυτώσει και να μην τα σπαταλούσαμε στα πολιτικά πρόσωπα, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο κοντά στις άμεσες ανάγκες του κόσμου».

    [02] Την Τρίτη θα απολογηθεί ο 14χρονος που κατηγορείται για το φόνο του φίλου του

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, άσκησε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Χριστίνα Καπαμά, σε βάρος του 14χρονου καθ' ομολογίαν δράστη του εγκλήματος που αποκαλύφθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με θύμα τον συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του. Ο ανήλικος οδηγήθηκε νωρίτερα, το μεσημέρι, στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου μετά την απαγγελία της σε βάρος του κατηγορίας, παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήρε προθεσμία προκειμένου να λογοδοτήσει αύριο το πρωί ενώπιον της.

    Ο ίδιος, κατά την ολιγόλεπτη παραμονή του στο εισαγγελικό γραφείο, φέρεται να απέδωσε την πράξη του σε συσσωρευμένη οργή που είχε εξαιτίας επιθέσεων «μπούλινγκ» που υφίστατο τον τελευταίο καιρό από το 14χρονο θύμα, κι ακόμη δύο-τρία παιδιά της παρέας του. Στην παραδοχή της ενέργειάς του φαίνεται να υποστήριξε ότι δεχόταν λεκτικές επιθέσεις, με «φόντο» την οικονομική κατάσταση της οικογενείας του. «Το τρακτέρ σας είναι παλιό και δεν μπορείτε να πάρετε καινούργιο μηχανάκι», ήταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα όσα λέγανε σε βάρος του.

    Την ίδια ώρα, συγκλονιστικές είναι λεπτομέρειες που έρχονται στο «φως» αναφορικά με τον τρόπο τέλεσης της αποτρόπαιης πράξης, η οποία «πάγωσε» την κοινή γνώμη. Δράστης και θύμα αποχώρησαν μαζί -τα μεσάνυχτα του Σαββάτου- από το δημοτικό αναψυκτήριο της Γέφυρας, όπου διασκέδαζαν με την υπόλοιπη παρέα τους, αλλά φαίνεται ότι είχε προηγηθεί νωρίτερα μεταξύ τους καβγάς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ βάδιζαν μαζί, επιστρέφοντας ο καθένας στο σπίτι του, ο κατηγορούμενος ανέβηκε στο σπίτι του, προφασιζόμενος ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα, ενώ κάλεσε τον φίλο του να περιμένει προκειμένου να «τα βρουν». Λίγη ώρα αργότερα, όμως, επέστρεψε με το κουζινομάχαιρο και το κάρφωσε στο λαιμό του άτυχου Τάσου. Μάλιστα, φαίνεται ότι επιχείρησε να πνίξει το θύμα του, με το οποίο πάλεψε στην προσπάθεια του άτυχου αγοριού να υπερασπιστεί τη ζωή του.

    [03] Αυστηρά διαβήματα του Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα για το προκλητικό πανό

    Σε αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη η Ελλάδα, σε συνέχεια των αντιδράσεών της για το προβοκατόρικο πανό στον αγώνα Αλβανίας - Ελβετίας στο πλαίσιο του Euro 2016 στη Γαλλία.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς προχώρησε σε δύο αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ, ζητώντας να αποδοκιμαστεί και να καταδικαστεί επισήμως η ανάρτηση του πανό, χαρακτηρίζοντας τη θλιβερή, απαράδεκτη και θρασύτατη ενέργεια.

    Οι αντιδράσεις αυτές του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην πρόκληση Αλβανών εθνικιστών έρχονται να προστεθούν σε σειρά άλλων ενεργειών του.

    Αρχικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, εξέδωσε άμεσα απάντηση παρουσιάζοντας τη θέση του υπουργείου σχετικά με την ανάρτηση του προκλητικού πανό, ενώ παράλληλα αυστηρότατη επιστολή διαμαρτυρίας, αλλά και διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, απηύθυναν αντίστοιχα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και η πρέσβης της Ελλάδας στη Βέρνη, Χαρά Σκολαρίκου.

    Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι.

    Σε συνέχεια των ανωτέρω παραστάσεων διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, οι Γάλλοι διοργανωτές και η UEFA επισήμαναν ότι η ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό έγινε πριν από την έναρξη του αγώνα, τόνισαν ότι η απομάκρυνσή του ήταν άμεση και διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο αυτό συμβάν.

    [04] Ανακοινώθηκε το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2016-2017

    Συμπαραγωγές με κορυφαίους φορείς του πολιτισμού, αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής με νέα τμήματα, ανακατασκευή του Νέου Ρεξ, δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επένδυση στην έννοια του «θεάτρου συνόλου» με συνύπαρξη της παλιάς και της νέας γενιάς ηθοποιών είναι οι βασικές συνιστώσες στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2016-2017.

    «Μέσα σε δύσκολους καιρούς, η δική μας επιθυμία να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο αντάξιο ενός Εθνικού Θεάτρου μοιάζει να είναι ένα είδος ουτοπίας. Όμως, καμία οικονομική δυσπραγία και μιζέρια δεν θα μας στερήσει το όνειρο: να μπορέσουμε να φέρουμε στο Εθνικό Θέατρο του 21ου αιώνα ό,τι καλύτερο από την Ευρώπη και την Ελλάδα» τόνισε, σήμερα (13/6) ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός από το αίθριο του κτιρίου Τσίλερ, στην Ομόνοια , όπου παρουσίασε το ρεπερτόριο, τις δράσεις και τις συνέργειες της προσεχούς θεατρικής περιόδου . «Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που θα συνδυάσει την πραγματικότητα με το όραμά μας και δεν θα συρρικνώσει το ρόλο που οφείλει να έχει το Εθνικό Θέατρο» σχολίασε ο ίδιος .

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος ανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες που δρομολογεί για το Εθνικό Θέατρο . Αύριο Τρίτη, 14/6 ο υπουργός μαζί με τον Στ. Λιβαθινό και τον Θ. Αμπαζή θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, για να συζητήσουν το ξεμπλοκάρισμα του οικονομικού προβλήματος του Εθνικού Θεάτρου, όπως είπε ο κ.Μπαλτάς. Πρόσθετα, ενημέρωσε ότι προωθεί τροπολογία για τα εκτός έδρας σε όσους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ και του Εθνικού Θεάτρου, δικαιούνται αυτή την αποζημίωση , ορίζοντας την εκτός έδρας χιλιομετρική απόσταση από 50 χιλιόμετρα και πάνω. Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, το βραβείο θεατρικού έργου και νέου συγγραφέα που μέχρι τώρα απένειμε το ΥΠΠΟ θα έχει πλέον «παρουσία» στις κρατικές σκηνές καθώς θα εντάσσεται στο ρεπερτόριο τους.

    Μέσα στους βασικούς στόχους του Εθνικού Θεάτρου, όπως είπε ο Στ. Λιβαθινός, είναι και η αποσαφήνιση της ταυτότητας των σκηνών του. Ετσι, σε ό,τι αφορά το ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν, η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει μία διαδρομή στο παγκόσμιο θέατρο, από την Αναγέννηση ως σήμερα, με έργα των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ευγένιου Ο?Νηλ και Ταντέους Σλομποντζιάνεκ. Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» γίνεται η σκηνή της ελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζοντας από τη φετινή χρονιά, εκτός από τις τρεις κεντρικές παραγωγές, τη δουλειά τεσσάρων νέων Ελλήνων συγγραφέων, σε ένα πειραματικό μοντέλο, με τη μορφή του «Συγγραφέα του μήνα». Στο Θέατρο ΡΕΞ, η Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» μετατρέπεται σε χώρο συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες φιλοξενώντας τέσσερις παραγωγές, όπου συναντώνται ο χορός, η κίνηση, η μουσική, το τραγούδι και άλλες σύγχρονες μορφές έκφρασης.

    [05] Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Το στίγμα του Φεστιβάλ είναι νεανικό και περισσότερο πολιτικό

    Στην Πειραιώς 260, αύριο Τρίτη με δροσερή μπύρα - το πρώτο ποτήρι δωρεάν- και ζωντανή μουσική με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τα Χάλκινα της Φλώρινας και την Ματούλα Ζαμάνη, το Ελληνικό Φεστιβάλ σηματοδοτεί την έναρξήτου για το καλοκαίρι 2016. Όλο τον Ιούνιο και Ιούλιο στην Αθήνα και θα τερματίσει 20 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

    Περιλαμβάνει πάνω από 70 ελληνικές και ξένες παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής. Στα εικαστικά εγκαινιάζει συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ξεκινά ένα πιλοτικό παράλληλο πρόγραμμα με δράσεις και ημερίδες για το σήμερα και το αύριο του Φεστιβάλ, την φυσιογνωμία και την εξέλιξη των τεχνών που περιλαμβάνει. Ο απολογισμός είναι ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα που καταρτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ διατηρώνταςόχι μόνο τον εθνικό χαρακτήρα του αλλά και τον διεθνή- φιλοξενεί δέκα ξένες παραγωγές: Ρομέο Καστελούτσι με σπαράγματα από τον σεξπηρικό «Ιούλιο Κάισαρα», Οσκάρας Κορσουνάβας με Άμλετ , Μίλο Ράου για τα σκοτεινά χρόνια των συρράξεων στα Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη, Ροντρίγκο Γκαρσία, Λόλα Αριας για τα Φόκλαντς , Μπρέτ Μπέλι με διασκευή της όπερας Macbeth του Βέρντι κ.ά.

    Μετά απο έναν «αγώνα δρόμου» όλων των συμμετεχόντων και πρωτίστως του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που δέχτηκε να σηκώσει τη σκυτάλη και μ΄ έναν ψαλιδισμένο προϋπολογισμό -περικόπηκε από τα 4 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι περσινές οφειλές με προτεραιότητα τους «απλούς εργαζόμενους»- το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 σηκώνει την αυλαία του «νεανικό, εναλλακτικό και περισότερο πολιτικό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2016 - 22:32:21 UTC