Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Φωτίου: Μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των φτωχών νοικοκυριών
  • [02] Χρ. Σπίρτζης: Σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα κατατίθεται την άλλη εβδομάδα προς διαβούλευση
  • [03] Ευρέως αισθητές θα γίνουν οι αβεβαιότητες μετά από ένα Brexit, λέει ο Ντ. Λίπτον
  • [04] Αύξηση κατά 2,1% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα
  • [05] Επιχείρηση για εκκένωση δύο άτυπων καταυλισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης
  • [06] Πυρκαγιά στις Ποταμιές Πεδιάδας, στην Κρήτη
  • [07] Οι Ευρωπαίοι θεωρούν το ISIS τη σημαντικότερη απειλή για τις χώρες τους
  • [08] Αργύρης Μπακιρτζής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Τίποτα δεν χάνεται
  • [09] Ανακοινώθηκε το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2016-2017
  • [10] Τα λογοτεχνικά βραβεία του «Αναγνώστη» για το 2016
  • [11] Γ. Σταθάκης: Σε θετικό πρόσημο η ελληνική οικονομία από το β' εξάμηνο του 2016
  • [12] Στο Ορλάντο ο Ομπάμα την Πέμπτη για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα
  • [13] Γαλλία: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο αστυνομικού και της συντρόφου του

  • [01] Θ. Φωτίου: Μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των φτωχών νοικοκυριών

    Μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των φτωχών νοικοκυριών, ανακοίνωσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

    Στα μέσα Ιουλίου (15-20 Ιουλίου), θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους 30 δήμους, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά έως το τέλος του έτους, ενώ έως τότε θα ενταχθούν και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας, ανέφερε η υπουργός.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα των τελευταίων έξι μηνών, από τη στιγμή υποβολής της αίτησης. Σημείωσε ότι τα προνοιακά και οικογενειακά επιδόματα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, ενώ συμπλήρωσε ότι το εισόδημα θα συνοδεύεται από μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Ανάμεσά τους είναι η παροχή δωρεάν φαρμάκων, δωρεάν νερού και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στους δήμους που έχουν πληγεί από τη φτώχεια.

    Τόνισε ότι για τους δικαιούχους θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί με τη ΔΕΗ νέο χαμηλότερο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ, όπως τόνισε, επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να εξεταστεί η δυνατότητα για επιδότηση ενοικίου σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

    Υπογράμμισε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του προγράμματος είναι για το 10% των δικαιούχων η διαδικασία ένταξης στην αγορά εργασίας διευκρινίζοντας ότι θα απεντάσσονται όσοι συστηματικά αποφεύγουν να εργαστούν. «Δεν πρέπει το δίκτυ προστασίας να μετατραπεί σε δίκτυ του ψαρά εγκλωβίζοντας τους συνανθρώπους μας στη φτώχεια» επισήμανε η κ. Φωτίου.

    Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ΚΕΑ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

    [02] Χρ. Σπίρτζης: Σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα κατατίθεται την άλλη εβδομάδα προς διαβούλευση

    «Εμείς δε χαιρόμαστε, όπως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όταν διέλυε την υγεία. Δεν χαιρόμαστε, όπως ο κ. Βενιζέλος, όταν κατακρεουργούσε τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI. Δεν χαιρόμαστε, όπως ο κ. Μητσοτάκης, όταν έκανε απολύσεις» τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, σε ομιλία του στο συνέδριο με τίτλο «Αναπτυξιακές προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα», που οργάνωσε η εφημερίδα "Πελοπόννησος".

    «Εμείς» πρόσθεσε «θα χαρούμε μαζί με τον ελληνικό λαό στο τέλος του 2018, όπου θα έχει βγει η χώρα από τη κρίση, όταν θα έχει αναδιαταχθεί το χρέος, όταν θα μπορούμε να ασκήσουμε τις πολιτικές που θέλουμε. Ως τότε αγώνας, αγώνας, αγώνας, μπας και το θυμηθούν και κάποιοι που το έχουν ξεχάσει».

    Ο κ. Σπίρτζης εξήγησε πως και γιατί η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, δέκα χρόνια τώρα, ζουν σε αποκλεισμό και οι πολίτες της ταλανίζονται έως σήμερα από τα έργα που φέρουν την υπογραφή Σουφλιά και των προηγούμενων συγκυβερνήσεων. «Ο κ. Σουφλιάς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προέβλεπαν την ολοκλήρωσή τους σε έξι μήνες έως ένα χρόνο. Δέκα χρόνια δεν είχαν μεταφερθεί τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Δέκα χρόνια δεν είχαν επιλυθεί, στο ίδιο υπουργείο που είχε και τις δύο αρμοδιότητες, τα σημεία τομής του αυτοκινητόδρομου με τον σιδηρόδρομο. Δέκα χρόνια συσσωρευμένες αξιώσεις των παραχωρησιούχων, έργα κολλημένα και εκατοντάδες εκατομμύρια υποσημειώσεις από τις συμβάσεις που, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι τους, δέσμευσαν τον ελληνικό λαό. Δέκα χρόνια ο απολογισμός τους ήταν: μειώνουν το μήκος του δρόμου και αυξάνουν τις αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους. Δέκα χρόνια η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα ήταν αποκλεισμένες και κάποιοι πλούτιζαν» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών.

    Μάλιστα, υποστήριξε ότι, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε ένα παράλληλο σύστημα «ενδιάμεσων», που πλούτισε από τα προαναφερθέντα έργα των ασαφών προϋπολογισμών και των θολών χρονοδιαγραμμάτων. Τόνισε, δε, ότι συγκεκριμένοι δημόσιοι λειτουργοί που δρούσαν στο παράλληλο αυτό σύστημα, είχαν την αμέριστη συμπαράσταση συστημικών ΜΜΕ:

    «Θυμάστε, μας κατηγόρησε η Καθημερινή, ο ΣΚΑΪ, το Βήμα, και όλη αυτή η παρέα, για μια ενέργεια που κάναμε στην ΠΑΘΕ 90ο χιλιόμετρο, επειδή δεν αφήσαμε να κλείσει μια δίοδος σε τρεις οικισμούς και σε ένα καφέ. Μας κατηγόρησαν, μάλιστα, ότι διαπλεκόμαστε με το καφέ, για να διέρχονται οι τρεις οικισμοί, μέχρι να γίνει ο πρώτος σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, όπως οφείλουν να υπάρχουν κάθε 30 - 40 χλμ. Ο αρμόδιος διευθυντής έστειλε μόνος του μια επιστολή, για να κλείσει η δίοδος, παρότι υπήρχε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο για το αντίθετο. Την έστειλε τυχαία, μια μέρα πριν το δημοψήφισμα. Δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα, λοιπόν, πήγε να κλείσει η δίοδος των τριών οικισμών παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, των δημάρχων και όλων των υπολοίπων. Βέβαια η λάσπη και η σπέκουλα πήγε και ήρθε από τα ΜΜΕ που προανέφερα, για να υπερασπιστούν λέει τον διευθυντή που πήγε να εφαρμόσει τον νόμο. Ο συγκεκριμένος διευθυντής βρέθηκε δυστυχώς με μια εταιρεία στο όνομά του, με τρία κότερα που τα έχει εδώ και αρκετά χρόνια. Να τον χαίρεται η καθημερινή, ο ΣΚΑΪ, το Βήμα και τα άλλα παιδιά. Έχει μπει σε προσωρινή αργία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες».

    Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ υπογράμμισε επίσης τα οφέλη που προκύπτουν για το δημόσιο και τους πολίτες, από την τμηματική δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος. Αναφέρθηκε στη δραματική μείωση των αξιώσεων και των αποζημιώσεων που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, δίνοντας απάντηση στη σφοδρή κριτική που του ασκήθηκε για τη συγκεκριμένη επιλογή: «Σήμερα μπορούν να απολογηθούν όσοι το ισχυρίζονταν αυτό και βέβαια μπορούν να απολογηθούν, γιατί μας έκαναν κριτική για τον διαγωνισμό του έργου Πάτρα - Πύργος. Μας έκαναν κριτική, γιατί δεν βγάλαμε μία διαγωνιστική διαδικασία, για να μετέχουν πάλι οι πέντε μεγάλες εταιρείες με πολύ μεγάλο κόστος. Το πρώτο τμήμα, όπως ξέρετε, δημοπρατήθηκε, έλαβε έκπτωση πάνω από 50%. Μέσα στον μήνα θα δούμε αρκετά ακόμη τμήματα του Πάτρα-Πύργος που θα υπερκαλύψουν το 50% του δρόμου. Επιτέλους, θα γίνει σύγκριση, για να ξέρουμε όλοι πόσο κόστισαν πριν και πόσο κόστισαν μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Μας κατηγόρησαν και για αυτό και θα μας κατηγορήσουν και στη συνέχεια, αλλά οι πολίτες, όσο και αν μας κατηγορήσουν, θα πληρώσουν λιγότερα από τα μισά και αυτό είναι το δικό μας στοίχημα».

    Τέλος, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε εκτενώς και στο σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα που κατατίθεται την άλλη εβδομάδα προς διαβούλευση. Εξήγησε ότι αλλάζει το στρατηγικό μοντέλο των υποδομών στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση βάζει τέλος στη λογική του υπερπλουτισμού της αγοράς και της πολιτικής λογικής του «Μαυρογιαλούρου». «Οι υποδομές πρέπει να εξυπηρετούν την ανάπτυξη των παραγωγικών δομών. Όχι έργα για τα έργα, αλλά έργα που θα δίνουν υπεραξία στην παραγωγική μηχανή της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

    [03] Ευρέως αισθητές θα γίνουν οι αβεβαιότητες μετά από ένα Brexit, λέει ο Ντ. Λίπτον

    Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσει σε μια περίοδο αβεβαιότητας για το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Ενώ είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τις επιπτώσεις ενός Brexit, οι αβεβαιότητες θα γίνουν αισθητές ευρέως και θα αποτελέσουν αρνητικό παράγοντα σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο Ντέιβιντ Λίπτον, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

    [04] Αύξηση κατά 2,1% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα

    Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα αυξήθηκε κατά 2,1% τον Μάιο σε σύγκριση με την κατανάλωση τον Μάιο του 2015 κι ενώ είχε καταγραφεί αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε στα 473 δισ. κιλοβατώρες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.Η ετήσια αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο πεντάμηνο του 2016 αυξήθηκε κατά 2,7% στα 2,3 τρισ κιλοβατώρες, σύμφωνα με την επιτροπή.

    [05] Επιχείρηση για εκκένωση δύο άτυπων καταυλισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης

    Ξεκίνησε, λίγο μετά τις 7:30, η επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση των δύο εναπομεινάντων άτυπων καταυλισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στη στροφή για Ευζώνους και στο βενζινάδικο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.Για τις ανάγκες της επιχείρησης, κλειστή είναι η ΠΑΘΕ Αθηνών- Ευζώνων, από τη γέφυρα του Πολυκάστρου μέχρι το ύψος του χωριού Ευζώνων.

    Σημειώνεται πως έξιλεωφορείαμε Μαροκινούς, Αλγερινούς και Πακιστανούς, έχοναναχωρήσει ήδη από το βενζινάδικο με κατεύθυνση το Βαχιοχώρι.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες απομακρύνθηκαν από τον άτυπο καταυλισμό στο βενζινάδικο, στην ΠΑΘΕ Πολυκάστρου, 1.158 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ (58 Ιρακινοί και οι υπόλοιποι Σύροι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας, στα Βασιλικά.Χθες το βράδυ, κάτοικοι των Βασιλικών συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, διαμαρτυρόμενοι για τη δομή.

    [06] Πυρκαγιά στις Ποταμιές Πεδιάδας, στην Κρήτη

    Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί άπο άγνωστη αιτία σε περιοχή στις Ποταμιές Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης.

    Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται 10 οχήματα της Πυροσβεστικής με 25 άνδρες και μία ομάδα πεζοπόρων, που δίνουν μάχη με τις φλόγες καθώς το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    [07] Οι Ευρωπαίοι θεωρούν το ISIS τη σημαντικότερη απειλή για τις χώρες τους

    Οι Ευρωπαίοι θεωρούν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) την μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, αξιολογώντας την ως σοβαρότερη από την κλιματική αλλαγή, την οικονομική αστάθεια και την κρίση των προσφύγων, όπως κατέδειξε έρευνα του Pew Research Center που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.Οι ερωτηθέντες σε εννιά από τα 10 ευρωπαϊκά κράτη που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα απάντησαν πως θεωρούν το ΙΚ τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες τους, με το 93% των Ισπανών και το 91% των Γάλλων να χαρακτηρίζουν την οργάνωση αυτή «μείζονα απειλή».

    Στις περισσότερες χώρες η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε τον Απρίλιο, έναν μήνα αφότου τζιχαντιστές που είχαν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ σκότωσαν 32 ανθρώπους στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Η έρευνα του Pew δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ένας ένοπλος που ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ σκότωσε 49 ανθρώπους σε ένα νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

    Η Ελλάδα, που δυσκολεύεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια οικονομικής ύφεσης, ήταν η μόνη χώρα όπου οι ερωτηθέντες δεν αξιολόγησαν το ΙΚ ως τη σημαντικότερη απειλή. Το 95% των Ελλήνων θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα.

    [08] Αργύρης Μπακιρτζής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Τίποτα δεν χάνεται

    Στην Πειραιώς 260 γιορτάζει απόψε την έναρξή του το Φεστιβάλ Αθηνών, που σήκωσε αυλαία το Σάββατο στο Ηρώδειο με την Λυρική Σκηνή στη sold out παράσταση «Αΐντα».Στον κήπο της Πειραιώς κερνά την πρώτη μπύρα της βραδιάς και μας καλωσορίζει με τους Χειμερινούς Κολυμβητές και την Μπάντα της Φλώρινας, την εμβληματική περφόμερ Ματούλα Ζαμάνη και τον dj Palov με μουσικές από όλο τον κόσμο.

    Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» σκοπεύουν να κάνουν εντυπωσιακή έναρξη με «ένα καταπληκτικό οργανικό τραγούδι του 1925, που κρατάμε μυστικό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Μπακιρτζής, η τόσο χαρακτηριστική φωνή του μακροβιότερου ελληνικού σχήματος.Όποιος έχει βρεθεί σε συναυλία τους, γνωρίζει ότι το πρόγραμμά τους διαμορφώνεται ανάλογα με τη διάθεση τη δική τους και των ακροατών, ενώ το πιστό τους κοινό απολαμβάνει ιδιαιτέρως τις παρεμβάσεις του Αργύρη Μπακιρτζή, ανάμεσα στα τραγούδια.

    «Αυτή τη φορά μου ζήτησαν ροή προγράμματος» χαμογελά: «Θα υπάρχει λοιπόν ροή προγράμματος, θα προλογίζω τα τραγούδια με σχετικά κείμενα και ποιήματα και θα μιλάω λιγότερο, καθώς ο χρόνος μας πιέζει». Γιατί είναι πολλά αυτά που θα συμβούν απόψε το βράδυ στον κήπο της Πειραιώς. Και πώς να μην είναι όταν επί σκηνής συμπράττουν οι Χειμερινοί Κολυμβητές με την Μπάντα της Φλώρινας, πολυμελής χορωδία και καλεσμένους, όπως η Μάρθα Φριτζήλα, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Σταυρούλα Παυλίκου, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες εκπλήξεις.

    Στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν τα δύο σχήματα περιλαμβάνονται μελοποιημένα ποιήματα - όπως η αγαπημένη «Τρελή Ροδιά» του Οδυσσέα Ελύτη - μαζί με τραγούδια που απλόχερα μας προσφέρει η παράδοση, ρεμπέτικα, ελαφρά, ενώ δεν θα λείψουν οι μουσικές από το ρεπερτόριό τους.

    Παλιοί γνώριμοι, καθώς έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, οι Χειμερινοί Κολυμβητές και η Μπάντα της Φλώρινας με τα χάλκινα πνευστά της, από τα πιο ενδιαφέροντα ιδιώματα της βαλκανικής μουσικής. Η αναφορά στην πρόσφατη απώλεια του ανθρώπου πίσω από το αρμόνιο και το ακορντεόν της μπάντας, Γιώργου Βαλκάνη, φέρνει αναπόφευκτα τη συζήτηση και σε άλλες απώλειες, με πιο πρόσφατη αυτή του Νίκου Τριανταφυλλίδη. «Είχαμε πει να βρεθούμε για το ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε για τον ΠΑΟΚ και δεν προλάβαμε» λέει ο Αργύρης Μπακιρτζής, που θυμάται τις συναυλίες που έχουν δώσει στο Gagarin, του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη. «Ξεχωριστός άνθρωπος ο Νίκος, όπως και ο ντράμερ Νίκος Ψοφογιώργος, που έφυγε ανήμερα Μεγάλο Σάββατο, αφήνοντας πίσω του δυο παιδιά. Κάνουμε μια συναυλία στη μνήμη του, στις 16 Ιουνίου, άνθρωποι που συνεργαστήκαμε μαζί του, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», αναφέρει ο Αργύρης Μπακιρτζής, σε μια ουσιαστική κίνηση αλληλεγγύης προς τον φίλο του.

    Στα αδιέξοδα της εποχής μας, με το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας και φανατικούς από όλες τις πλευρές να εμφανίζονται στο προσκήνιο, ξαναθυμόμαστε μια από τις πιο εμβληματικές δουλειές των Χειμερινών Κολυμβητών, πίσω στο 2005.

    «Η Μαστοράντζα του Εντερμπίλ» σε στίχους Ευάγγελου Παπαζάχου. Μια περιήγηση «στον γεωγραφικό χώρο που αποτελεί την κληρονομιά του Βυζαντίου και κατόπιν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από την Αχρίδα μέχρι τη Βαγδάτη και τον Καύκασο, μέχρι και τις εσχατιές της Ανατολής, ανιχνεύοντας ό,τι ενώνει τους λαούς και όχι ό,τι τους χωρίζει. Τους κοινούς μύθους, τους κοινούς ή αντίστοιχους ήρωες και αγίους, όπως ο Διγενής, ο Κιόρογλου κι ο 'Αι Γιώργης».

    «Είναι εξωφρενικές αυτές οι διαφορές» λέει ο Αργύρης Μπακιρτζής, αναφερόμενος σε όλα όσα θεωρούμε ότι χωρίζουν τους ανθρώπους. «Και όχι μόνο εδώ στα Βαλκάνια. Δες τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Διαβάζω τώρα τελευταία και την "Ιστορία Αγάπης και Σκότους" του 'Αμος Οζ και είμαι επηρεασμένος».

    Πολυπράγμων και ακούραστος ο Αργύρης Μπακιρτζής, έχει εργαστεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως αρχιτέκτονας-αναστηλωτής, τραγουδάει και «παριστάνει», όπως λέει ο ίδιος, και τον ηθοποιό. Πέρα από τον κινηματογράφο έχει ανεβεί στη σκηνή του θεάτρου, ενώ πρόσφατα η Μάρθα Φριτζήλα τον επέλεξε σε δύο από τις αρχαίες τραγωδίες που σκηνοθέτησε. Ήταν ο Κάδμος στις Βάκχες του Ευριπίδη και το φάντασμα του Δαρείου στους Πέρσες του Αισχύλου.

    Ποια σχέση μπορεί να έχει η Ελλάδα του σήμερα με αυτήν που αποτύπωσε ο Σταύρος Τσιώλης στο «Ας περιμένουν οι Γυναίκες» (1997), πριν μια εικοσαετία με τους τρεις μπατζανάκηδες από την Θεσσαλονίκη καθοδόν για τη Θάσο (έναν εξ αυτών υποδύεται ο Αργύρης Μπακιρτζής). Χάθηκε ή κάτι μένει;

    «Τίποτα δεν χάνεται» τονίζει ο Αργύρης Μπακιρτζής, αρνούμενος να αφεθεί σε λογικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάθλιψη. «Τα πράγματα είναι δύσκολα και μάλλον αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ωστόσο μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να μας οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Και σας μιλώ σαν άνθρωπος που τραβάει τα ζόρια που περνούν όλοι. Κάτι θα συμβεί και τα πράγματα θα προχωρήσουν. Έτσι γίνεται. Η ζωή προχωράει. Και δεν καθορίζονται όλα από το χρήμα. Καταλαβαίνω ότι είναι ίσως πιο δύσκολα στις μεγάλες πόλεις, στην Αθήνα. Ωστόσο, εδώ κοντά στη θάλασσα, βλέπω και ευτυχισμένους ανθρώπους. Ψαρεύουν τα ψάρια τους, τα μύδια τους και είναι ευτυχισμένοι...»

    Επόμενη στάση για τον Αργύρη Μπακιρτζή; Διάφοροι προορισμοί. Πάτρα, Κύπρος, ένα μοναστήρι στο Πήλιο τον Αύγουστο «όχι για να μονάσω...Για να τραγουδήσω», αναφέρει, ενώ εξομολογείται πως θα συνεχίσει να τραγουδά, καθώς αυτό είναι που τον «ξεκουράζει ψυχικά». Την ίδια ώρα φέρει βαρέως ότι κάθε καλοκαίρι δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τους επί 50 χρόνια συμπαίκτες του, τους Χειμερινούς Κολυμβητές: «Είμαστε μαζί από το 1965, αν και ηχογραφήσαμε πρώτη φορά το 1980» σημειώνει. «Όλοι τους κάτι έχουν να κάνουν, το καλοκαίρι ...άλλος διακοπές ...άλλος ιαματικά λουτρά...Τρομάζω να τους μαζέψω» παραπονιέται χαμογελώντας, λίγο πριν πλημμυρίσει μαζί με την παρέα του, βαλκανικούς, και όχι μόνο, ήχους την Πειραιώς 260.

    [09] Ανακοινώθηκε το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2016-2017

    Συμπαραγωγές με κορυφαίους φορείς του πολιτισμού, αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής με νέα τμήματα, ανακατασκευή του Νέου Ρεξ, δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επένδυση στην έννοια του «θεάτρου συνόλου» με συνύπαρξη της παλιάς και της νέας γενιάς ηθοποιών είναι οι βασικές συνιστώσες στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2016-2017.

    «Μέσα σε δύσκολους καιρούς, η δική μας επιθυμία να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο αντάξιο ενός Εθνικού Θεάτρου μοιάζει να είναι ένα είδος ουτοπίας. Όμως, καμία οικονομική δυσπραγία και μιζέρια δεν θα μας στερήσει το όνειρο: να μπορέσουμε να φέρουμε στο Εθνικό Θέατρο του 21ου αιώνα ό,τι καλύτερο από την Ευρώπη και την Ελλάδα» τόνισε τη Δευτέραο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός από το αίθριο του κτιρίου Τσίλερ, στην Ομόνοια, όπου παρουσίασε το ρεπερτόριο, τις δράσεις και τις συνέργειες της προσεχούς θεατρικής περιόδου. «Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που θα συνδυάσει την πραγματικότητα με το όραμά μας και δεν θα συρρικνώσει το ρόλο που οφείλει να έχει το Εθνικό Θέατρο» σχολίασε ο ίδιος .

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος ανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες που δρομολογεί για το Εθνικό Θέατρο.ΣήμεραΤρίτη, ο υπουργός μαζί με τον Στ. Λιβαθινό και τον Θ. Αμπαζή θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, για να συζητήσουν το ξεμπλοκάρισμα του οικονομικού προβλήματος του Εθνικού Θεάτρου, όπως είπε ο κ.Μπαλτάς. Πρόσθετα, ενημέρωσε ότι προωθεί τροπολογία για τα εκτός έδρας σε όσους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ και του Εθνικού Θεάτρου, δικαιούνται αυτή την αποζημίωση , ορίζοντας την εκτός έδρας χιλιομετρική απόσταση από 50 χιλιόμετρα και πάνω. Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, το βραβείο θεατρικού έργου και νέου συγγραφέα που μέχρι τώρα απένειμε το ΥΠΠΟ θα έχει πλέον «παρουσία» στις κρατικές σκηνές καθώς θα εντάσσεται στο ρεπερτόριο τους.

    Μέσα στους βασικούς στόχους του Εθνικού Θεάτρου, όπως είπε ο Στ. Λιβαθινός, είναι και η αποσαφήνιση της ταυτότητας των σκηνών του. Ετσι, σε ό,τι αφορά το ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν, η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει μία διαδρομή στο παγκόσμιο θέατρο, από την Αναγέννηση ως σήμερα, με έργα των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ευγένιου Ο'Νηλ και Ταντέους Σλομποντζιάνεκ. Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» γίνεται η σκηνή της ελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζοντας από τη φετινή χρονιά, εκτός από τις τρεις κεντρικές παραγωγές, τη δουλειά τεσσάρων νέων Ελλήνων συγγραφέων, σε ένα πειραματικό μοντέλο, με τη μορφή του «Συγγραφέα του μήνα». Στο Θέατρο ΡΕΞ, η Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» μετατρέπεται σε χώρο συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες φιλοξενώντας τέσσερις παραγωγές, όπου συναντώνται ο χορός, η κίνηση, η μουσική, το τραγούδι και άλλες σύγχρονες μορφές έκφρασης.

    [10] Τα λογοτεχνικά βραβεία του «Αναγνώστη» για το 2016

    Απονεμήθηκαν στις 13/6, τα λογοτεχνικά βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», σε τελετή στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς. «Ο "Αναγνώστης" αρχίζει να ενηλικιώνεται. Ακολουθώντας την παράδοση παλαιότερων περιοδικών για το βιβλίο είναι ένας από τους πολιτιστικούς πόλους συσπείρωσης αυτών που διαβάζουν, γράφουν, εκδίδουν βιβλία» σημείωσε, μιλώντας εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού, η κριτικός λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο: «Μέσα σε μια εποχή που πολλά δεδομένα κατεδαφίζονται, διαπιστώνεται το παρήγορο και θετικό στοιχείο της αλλαγής του εκδοτικού τοπίου με νέους εκδότες και νέους ανεξάρτητους βιβλιοπώλες, οι οποίοι στηρίζουν γενιές νέων δημιουργών που τολμούν και ρισκάρουν θεματικά, μορφολογικά, αισθητικά».

    Απονέμοντας το Τιμητικό Βραβείο για τη συνολική του προσφορά στα ελληνικά γράμματα στον Γιώργη Γιατρομανωλάκη, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στο πολύτροπο έργο του (μελέτες για την αρχαία και τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, εκδόσεις, μεταφράσεις, ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα) και τόνισε ειδικότερα τον ρηξικέλευθο χαρακτήρα της μυθιστορηματικής του παραγωγής, που συνταιριάζει το πολιτικό με το ιστορικό μυθιστόρημα και απορρίπτει, με τον μεταμοντέρνο προβληματισμό της, οποιαδήποτε μονομερή αλήθεια.

    Ποια ήταν όμως τα βασικά χαρακτηριστικά των βιβλίων που κρίθηκαν; «Αν υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των μυθιστορημάτων τα οποία έφτασαν φέτος στην τελική λίστα, αυτό είναι οι πολλαπλές διαφορές τους: η πολυτυπία και η πολυμορφία τους, οι αποκλίνουσες θεματικές και οι πολύ διαφορετικοί εντέλει κόσμοι, τους οποίους εκπροσωπεί το καθένα» παρατηρεί στο σκεπτικό της για τα βραβεία η Κριτική Επιτροπή (Ελισάβετ Κοτζιά, Μαρία Τοπάλη, Γιώργος Περαντωνάκης, Αριστοτέλης Σαΐνης, Χρίστος Κυθρεώτης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Έλενα Χουζούρη). Ως προς τα διηγήματα η Επιτροπή σημειώνει: «Ανάμεσα στη "μεγάλη" νουβέλα και στο μικρό, ή πολύ μικρό, διήγημα κινείται ένας ολόκληρος κόσμος με ατομικές και συλλογικές εικόνες, με αφηγηματική ή ποιητική μαγεία, με αυτοβιογραφικές ή μυθοπλαστικές σκηνές, με κλασικές ή πρωτοποριακές τεχνικές». Ως προς τους πρωτοεμφανιζόμενους πεζογράφους, η κριτική Επιτροπή επισημαίνει: «Προξενεί η εντύπωση η απουσία, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, κοινών τάσεων ή στοχεύσεων, αφού προϊόντος του χρόνου ακόμα και η συνισταμένη της κρίσης μοιάζει να υποχωρεί».

    Και η ποίηση; «Στη δύσκολη και μάλλον ριψοκίνδυνη ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για στέρεη έκφραση και στο αίτημα για τολμηρό πειραματισμό οι Έλληνες ποιητές και ποιήτριες, πρωτοεμφανιζόμενοι και παλαιότεροι, ανταποκρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε, με μιαν ιδιαίτερα πλούσια σοδειά». Ως προς το δοκίμιο, «η οπτική των περισσοτέρων βιβλίων δεν περιορίζεται στη λογοτεχνία, αλλά αφορά την ιστορία των ιδεών, τη χριστιανική σκέψη, τη φιλοσοφία, τη σφαίρα της αισθητικής, την πολιτική και, γενικότερα, κάθε έκφανση του πολιτιστικού φάσματος».

    Καυστικές οι παρατηρήσεις της Κριτικής Επιτροπής για τα βραβεία της παιδικής λογοτεχνίας (Αγγελική Αθανασοπούλου, Τζίνα Καλογήρου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ελένη Σβορώνου, Δημήτρης Χαλκιόπουλος): «Στις περισσότερες περιπτώσεις έλειψαν οι εκπλήξεις, ο δημιουργικός πειραματισμός, η διαφοροποιημένη προσέγγιση του θέματος. Στη φετινή παραγωγή εδραιώνεται μία τάση ομοιομορφίας και τυποποίησης, η οποία είχε παρατηρηθεί και κατά τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων ήταν βιβλία παρόμοια, τόσο θεματολογικά όσο και υφολογικά. Επιπλέον, η προσπάθεια να εξυπηρετήσουν εκπαιδευτικούς σκοπούς, παρά να οδηγήσουν στην αναγνωστική απόλαυση, συνέτεινε σε μια στροφή προς το διδακτισμό».

    [11] Γ. Σταθάκης: Σε θετικό πρόσημο η ελληνική οικονομία από το β' εξάμηνο του 2016

    Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, παρουσίασε απόψε από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης.

    Β¨Η κυβέρνηση στηρίζεται σε τέσσερις πρωτοβουλίες, οι οποίες επιδιώκουν να κινητοποιήσουν την ιδιωτική οικονομία σε νέο μεγάλο κύκλο σημαντικών επενδύσεων με σαφείς προσανατολισμούςΒ¨ σημείωσε και ανέφερε μεταξύ άλλον τον νέο αναπτυξιακό, που ψηφίζεται την Τετάρτη, τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τη συνεργασία με διεθνή αναπτυξιακά πιστωτικά ιδρύματα.

    Σε ό,τι αφορά το τελευταίο θέμα, ανέφερε ότι εντός του Ιουνίου ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της μελέτης, που γίνεται από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

    Πρόσθεσε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα βρεθεί εκ νέου σε θετικό πρόσημο, καθώς «έχει κλείσει ένας κύκλος στον οποίο κομβικό σημείο ήταν η πρώτη αξιολόγηση και ανοίγει ένας νέος για την ελληνική οικονομία, ο οποίος μπορεί να την οδηγήσει σε βιώσιμη πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης».

    Ντ. Μπακογιάννη: Η ΝΔ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κινητροδότηση των επενδυτών

    Την εκτίμηση ότι «με ένα εξαιρετικά αρνητικό επενδυτικό κλίμα, υπερφορολόγηση και με λογική ποινικοποίησης του κέρδους ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει» διατύπωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κινητροδότηση των επενδυτών. «Έχουμε κι εμείς μάθει από τα λάθη και τις αδυναμίες μας στο παρελθόν και αυτό που θα παρουσιαστεί στο συνολό του τον Σεπτέμβριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι η πλήρης πρόταση της ΝΔ για το πώς θα μπορέσει γρήγορα να ανακάμψει η ελληνική οικονομίαΒ¨.

    Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ λίγος και ήρθε πάρα πολύ αργά. ΄Εχει ορισμένα θετικά στοιχεία αλλά δυστυχώς έχει πάρα πολλά αρνητικά. ΄Οταν η χώρα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ έως το 2020, τα 500 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια, που μοιράζει ο αναπτυξιακός νόμος, είναι μια τρύπα στο νερό».

    Πρόεδρος ΣΒΒΕ: Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών

    Τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και βιομηχανίας με τρόπο έμπρακτο, "που θα συνδυάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη σε γρήγορο όμως χρόνο", ζήτησε, από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του φορέα, Αθανάσιος Σαββάκης. Επικαλούμενος και την πτώση της Ελλάδας, κατά έξι θέσεις, στην παγκόσμια λίστα ανταγωνιστικότητας του παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης, ο κ.Σαββάκης σημείωσε ότι "οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες", ενώ πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση έχει μια βασική προϋπόθεση: την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας.

    [12] Στο Ορλάντο ο Ομπάμα την Πέμπτη για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη στο Ορλάντο, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της χειρότερης επίθεσης που έχει διαπραχθεί στο αμερικανικό έδαφος μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η αμερικανική προεδρία ανέφερε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό εν ευθέτω χρόνω.

    Ο Ομπάμα έκανε ένα σύντομο σχόλιο την Κυριακή για τη σφαγή 49 ανθρώπων σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο, που διέπραξε ένας 29χρονος Αμερικανός αφγανικής καταγωγής, κάνοντας λόγο για μια «πράξη τρόμου και μίσους».

    Χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, εκτίμησε ότι ο δράστης, που κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας έδρασε μόνος, «εμπνεύστηκε από διάφορες πηγές πληροφόρησης εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο», απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο η ενέργεια να καθοδηγήθηκε από κάποια τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το μακελειό στο Ορλάντο

    Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε σθεναρά απέναντι στο ρατσισμό, την ομοφοβία και το μίσος

    [13] Γαλλία: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο αστυνομικού και της συντρόφου του

    Ένας 42χρονος αξιωματικός της αστυνομίας δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που του κατάφερε πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι χθες βράδυ μπροστά στο σπίτι του θύματος, στο Ιβλίν, κοντά στο Παρίσι, και ο δράστης, που υποστήριξε πως ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι του θύματος, όπου κατόπιν η σύντροφος του αστυνομικού ανακαλύφθηκε νεκρή.

    Ο δράστης έπεσε νεκρός αργότερα από πυρά μελών της μονάδας RAID των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, που ανακάλυψαν τον γιο του ζευγαριού, τριών ετών, σώο.Η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας. Κατά συγκλίνουσες πηγές, ο άνδρας υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση ΙΚ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με διαπραγματευτή της RAID.

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ερευνητές ότι ο δράστης κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό.

    Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ, μέσω μιας ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, στον ιστότοπό του.

    «Θα χυθεί άπλετο φως» στην «ακριβή φύση» αυτής της «φρικιαστικής τραγωδίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στην επίθεση, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντησηστο Ελιζέ για να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας.

    Ο δράστης είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα

    Ο δολοφόνος του αστυνομικού στις Ιβλίν ήταν ο Λαροσί Αμπάλα, 25 ετών, και είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν, έγινε γνωστό από πληροφορημένες πηγές.Προερχόταν από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, σύμφωνα με πηγές της έρευνας. Είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

    Υπουργός ΕσωτερικώνΓαλλίας:Απεχθής τρομοκρατική ενέργεια

    Η δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματικού της γαλλικής αστυνομίας και της συντρόφου του αργά χθες έξω από το σπίτι τους κοντά στο Παρίσι ήταν μια "απεχθής τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.Μιλώντας μετά το έκτακτο συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Καζνέβ δήλωσε σήμερα: "Χθες διαπράχθηκε μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια".Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί πλήρως κατά της απειλής της τρομοκρατίας, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις από την αρχή της χρονιάς.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης: Τρομοκρατική ενέργεια

    Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι οι δύο δολοφονίες ήταν "τρομοκρατική ενέργεια".Ο δράστης επιτέθηκε με μαχαίρι στον διοικητή της αστυνομίας και τον μαχαίρωσε μπροστά από το σπίτι του αργά χθες, ενώ το πτώμα της συντρόφου του βρέθηκε μέσα στο σπίτι, δύο δολοφονίες την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 June 2016 - 8:32:39 UTC