Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας
  • [02] «Άμεσες και μακροπρόθεσμες οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Brexit», λέει η Όλ. Γεροβασίλη
  • [03] Απάντηση της ΝΔ στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού
  • [04] Συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, για τον εκλογικό νόμο
  • [05] Πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές "κλειδί" για την πάταξη της φοροδιαφυγής
  • [06] Για πρώτη φορά θα ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης στην ΕΡΤ, ανέφερε ο Νίκος Παππάς
  • [07] «Γκάζι, ακούς;» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
  • [08] Στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης στην Ελευσίνα, σήμερα ο πρωθυπουργός

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας

    Το όραμα της κυβέρνησης για μια "Δίκαιη Ανάπτυξη", βιώσιμη και δημοκρατική, παρουσίασε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση "Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη -Παραγωγική Ανασυγκρότηση", που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Με κεντρικό μότο στο βήμα: "Ελλάδα 2021", από το Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε τους βασικούς μοχλούς του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης και κήρυξε πανστρατιά για την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στον στρατηγικό στόχο της προώθησης της Δίκαιης Ανάπτυξης".

    Ο κ. Τσίπρας έθεσε τον "νέο εθνικό στόχο" της "Ελλάδας του 2021", μιας χώρας, όπως σημείωσε, που θα έχει ανακτήσει την εργασία, θα παράγει και θα μοιράζει δίκαια νέο πλούτο. Κάλεσε "να αναστρέψουμε τη σισύφεια πορεία" και "να δουλέψουμε ώστε η Ελλάδα του σήμερα να γίνει συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Η Ελλάδα του 2021 να είναι συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας". Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πυρήνας, γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Σημείωσε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε σταθερό μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, και τώρα "μπορούμε να υλοποιήσουμε και να σχεδιάσουμε την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής". Υπογράμμισε ότι η Δίκαιη Ανάπτυξη που οραματίζεται αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με συρρικνωμένους μισθούς και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αντίθετα, σημείωσε ότι για την κυβέρνηση ανάπτυξη σημαίνει μεταξύ άλλων οικονομία με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα με παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

    Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς του αναπτυξιακού σχεδιασμού:

    Αναπτυξιακά εργαλεία

    Αφού επισήμανε την "τρομακτική ζημιά" που έχει γίνει (μείωση 67% των ιδιωτικών επενδύσεων το διάστημα 2009-2014), ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια της κυβέρνησης για αντιστροφή αυτής της πραγματικότητας. Σημείωσε ότι "επιμένουμε στον καίριο ρόλο των δημόσιων επενδύσεων και ότι για δεύτερη φορά καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων κατά 250 εκατ.".

    Επισήμανε ότι η επικείμενη επαναφορά του waiver, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνεπάγεται περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

    -Παρουσίασε τους στόχους του νέου αναπτυξιακού νόμου που είναι μεταξύ άλλων: δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, αύξηση της απασχόλησης, στήριξη περιοχών με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική, ενίσχυση με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση, απλοποίηση διαδικασιών, μείωση γραφειοκρατίας, ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.

    -Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ συνδέονται με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου . Ανήγγειλε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισ.: το μισό νέο ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

    - Μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 07-13, τα ΕΣΠΑ 14-20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δισ. ευρώ.

    -Επιδίωξη η πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του πακέτου Γιούνκερ. Ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

    Διαλύοντας "μύθους" σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας

    Τόνισε ότι έχει σημασία "να διαλύσουμε κάποιους μύθους" σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, ανέφερε ότι η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, "δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα, μακριά από πολιτικές ξεπουλήματος που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια". Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες:

    Πρώτον, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.

    Δεύτερον, πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.

    Τρίτον, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.

    Αναφέρθηκε σε περαιτέρω εργαλεία όπως νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, One-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

    Επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής

    Σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 5 συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων που είχαν υπογραφεί το 2007 και προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2012 και πως 8 χρόνια μετά την έναρξη των έργων, είχε υλοποιηθεί μόλις το 40% των εργασιών. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε τη διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων καταλήγοντας σε συμφωνίες έγκαιρης παράδοσης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των έργων.

    -Οι 5 οδικοί άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α' εξάμηνο του 2017.

    -Επανεκκινούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης σε 4 σταθμούς, δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας άμεσα εντός του καλοκαιριού. Μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020.

    Σχεδιασμός για νέα έργα

    Παρουσίασε τον σχεδιασμό για νέα έργα. Συγκεκριμένα:

    -Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας. Δημοπρατείται εντός του 2016 το πρώτο τμήμα ('Αλσος Βεΐκου -Γουδί) της Γραμμής 4, για 14 σταθμούς, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ., που θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες.

    -Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι: Τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, με Σύμβαση Παραχώρησης. Θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, το εκτιμώμενο ύψος του έργου είναι περίπου 850 εκ. και αναμένεται εντός 5ετίας να έχει ολοκληρωθεί.

    -Βόρειος Οδικός 'Αξονας Κρήτης: Προχωρά η Στρατηγική Μελέτη του ΒΟΑΚ από πόρους του ΕΣΠΑ. Το έργο θα εντάσσεται στο πακέτο Γιούνκερ, το ύψος του ανέρχεται στο 1,6 δισ. και θα ξεκινήσει το 2018 για να παραδοθεί το 2023.

    -Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση του, το ταξίδι Πάτρα-Αθήνα θα διαρκεί 2 ώρες, ενώ το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 15 λεπτά.

    -Η Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι (διαδρομή Λιμάνι Πειραιά - Λιμάνι Κερατσινίου, μήκους 3,8 χλμ. με 6 νέες στάσεις). Έργο ύψους 180 εκ. που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί σε μια τετραετία. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αξιοποίησης της «περιοχής Λιπασμάτων», που με απόφαση της κυβέρνησης περνάει από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, θα μετατρέψουν αυτή την μέχρι τώρα υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή σε δημόσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, πράσινου και αναψυχής.

    -Το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Ξεκινά μέσα στο 2016 η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, προϋπολογισμού 310 εκ., με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Με την ολοκλήρωση του το 2020, θα συνδέεται με τον ΠΑΘΕ.

    -Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί δύο υποτμήματα του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά των δημοπρατήσεων και θα έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι. Ύψους 475 εκ. θα ολοκληρωθεί το 2021, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

    Ενέργεια

    Ως προς τον τομέα της Ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

    -Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα και "αποτελεί εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία". Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ., και η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.

    Επισήμανε ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και η ωφέλεια που θα έχει παράλληλα πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων, ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκ, προς τις τοπικές κοινωνίες και σημείωσε τις εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις.

    -Προχωρά ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB- «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Τόνισε ότι οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα.

    Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης και η καταπολέμηση της ανεργίας

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι εθνικός στόχος της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι "να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας", κάτι που συνδέεται με το συνολικότερο όραμα της κυβέρνησης για την Ελλάδα του 2021.

    Αναφέρθηκε στα "ενθαρρυντικά αποτελέσματα" παραπέμποντας στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, κατά τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 είχαμε λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, εντός του 2016 είναι προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους. Μακροπρόθεσμος στόχος για την Ελλάδα του 2021, τόνισε, να πλησιάσουμε την κανονικότητα του μέσου ευρωπαϊκού όρου στην απασχόληση.

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: Οι πολίτες γνωρίζουν ότι Τσίπρας και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί

    Ποτάμι: Η σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα αποδεικνύει πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεται τόσο αυτός όσο και το επιτελείο του

    Φ. Γεννηματά: Τι να περιμένει η ανάπτυξη από μια κυβέρνηση διώκτη των επενδύσεων

    [02] «Άμεσες και μακροπρόθεσμες οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Brexit», λέει η Όλ. Γεροβασίλη

    «Απευχόμαστε ένα ενδεχόμενο Brexit, την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα», είναι το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Επένδυση» για το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία.

    «Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα που θα είχαν η έκπτωση των δημοκρατικών αξιών και η δογματική επικράτηση των πολιτικών λιτότητας στο εσωτερικό της Ένωσης», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας πως αντί για επέκταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη βάση ενός κοινού οράματος για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, παρατηρούνται φυγόκεντρες τάσεις και η αναβίωση του εθνικισμού σε μία πολύπαθη από τις εθνικές εχθρότητες ήπειρο.

    «Πέρα από τα άμεσα φαινόμενα οικονομικής αστάθειας, ένα ενδεχόμενο ?διαζύγιο? με τη Μεγάλη Βρετανία, θα μπορούσε να ανοίξει παρόμοιες συζητήσεις σε άλλα κράτη-μέλη. Ελπίζω να μην είναι πολύ αργά για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης στα όργανα της Ένωσης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [03] Απάντηση της ΝΔ στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

    «Στο γραφείο του πρωθυπουργού τούς είναι ανυπόφορο το γεγονός ότι το 85% των Ελλήνων διαφωνεί με την πολιτική τους» αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία σημειώνεται: «Για όσο καιρό ακόμα θα κυβερνάνε τη χώρα, πρέπει να το συνηθίσουν».

    [04] Συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, για τον εκλογικό νόμο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα με θέμα συζήτησης τον εκλογικό νόμο.

    Στησυνεδρίαση παίρνουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    [05] Πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές "κλειδί" για την πάταξη της φοροδιαφυγής

    Τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών καθώς και τη διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

    Το σχέδιο που εξετάζει το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει ότι ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί μέσω καρτών το 10% έως 30% του εισοδήματος του, ανάλογα με το ύψος του, προκειμένου να λαμβάνει τη μείωση του φόρου που προκύπτει από το αφορολόγητο ποσό. Αναλυτικότερα σύμφωνα με το σχέδιο αυτό για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα απαιτείται το 10%, για εισόδημα έως 20.000 ευρώ το 15%, έως 40.000 ευρώ το 20% και για υψηλότερο το 30%.

    Στο νομοσχέδιο εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη για παροχή επιπλέον κινήτρων (με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων), για την προώθηση των Ηλεκτρονικών Πληρωμών όπως λοταρίες με Ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κλπ.

    Ακόμη μεταξύ άλλων εξετάζονται:

    - Η υποχρεωτική αποδοχή Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιθυμεί να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση στο καθεστώς αυτό, ανά κλάδο δραστηριότητας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε κλάδους υψηλής επικινδυνότητας φοροδιαφυγής.

    - Η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για τις επιβαλλόμενες χρεώσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα και τους παρόχους πληρωμών. Έτσι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των χρεώσεων, προάγοντας τον υγιή ανταγωνισμό.

    Β· Να γίνεται υποχρεωτική η ταυτοποίηση του πολίτη (μέσω ΑΦΜ) με το ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής που κατέχει (κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί κτλ). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται φαινόμενα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που προκύπτουν από την χρήση μέσων πληρωμών τα οποία δεν συνδέονται ονομαστικά με τον χρήστη που τα χρησιμοποιεί.

    Β· Να διευρυνθεί το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) των πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα.

    Β· Η παροχή στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), με έδρα το εξωτερικό σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    - Η επιστροφή και πληρωμή εισπραχθέντων ποσών στους φορολογούμενους θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, βάση σχεδίου Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη προωθηθεί. Με την διάταξη αυτή επίσης, δίνεται η δυνατότητα στα Τελωνεία να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τις εισπράξεις τους, χωρίς να χρησιμοποιούν ανάδοχες εταιρείες χρηματαποστολών.

    - Η ηλεκτρονική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η online διαβίβαση στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα ο φορολογικός έλεγχος.

    [06] Για πρώτη φορά θα ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης στην ΕΡΤ, ανέφερε ο Νίκος Παππάς

    «Το χειρότερο για έναν πολιτικό είναι να βλέπει τη σκιά του και να νομίζει ότι είναι το μπόι του» είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, στην Ολομέλεια, του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη σχετικά με την «προνομιακή μεταχείριση ορισμένων βουλευτών από τα ΜΜΕ».

    Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Παναγούλης επιτέθηκε με δριμύτητα στον υπουργό Επικρατείας, και του καταλόγισε, μεταξύ άλλων, ότι επιδεικνύει «μακιαβελική συμπεριφορά» και «έχει διαβάσει τον Μαρξ ανάποδα».

    «Κάπου εκεί, διαβάζοντας τον Μάρξ, περάσατε από τα ψηφοδέλτια της Πολιτικής Άνοιξης» απάντησε ο κ. Παππάς και κάλεσε τον κ. Παναγούλη να αφήσει τις μεγαλοστομίες γιατί εξελέγη βουλευτής τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Έχουν διαβάσει το Μαρξ ανάποδα και ολόκληρο το Μακιαβέλι» είπε ο κ. Παναγούλης, για να προσθέσει ότι είχε πάει σαν συνεργαζόμενος στην Πολιτική 'Ανοιξη. Διαμαρτυρήθηκε γιατί ο υπουργός Επικρατείας δεν ήρθε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα για να του απαντήσει δηλώνοντας κώλυμα. Συνεχίζοντας έκανε λόγο για «πλαστά πτυχία» στην ΕΡΤ και υποστήριξε ότι «η κρατική αλλά και η ιδιωτική τηλεόραση αλλοιώνουν τη Δημοκρατία με μια αριστοκρατία καλεσμένων. Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της ΕΡΤ, είναι ότι απαγορεύονται οι μπανάνες γιατί θα σηκωθούν όλα τα μαϊμού πτυχία» ανέφερε.

    Απαντώντας ο κ. Παππάς, είπε ότι «για πρώτη φορά θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης στην ΕΡΤ» και πως «η δημόσια τηλεόραση είναι "σαν τη μύγα μες στο γάλα" σε ότι αφορά την αντικειμενική παρουσίαση όλων των απόψεων».

    Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε επίσης, πως ο στόχος στον διαγωνισμό, για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι βιώσιμα κανάλια.

    «Με είπε την περασμένη εβδομάδα γκαουλάιτερ. Θα του έλεγα να συνεχίσει την προσπάθεια να μη γίνεται φαιδρός, και να κάνει κριτική στο πρόγραμμα που ψήφισε. Το χειρότερο για έναν πολιτικό είναι να βλέπει τη σκιά του και να νομίζει ότι είναι το μπόι του» σχολίασε ο κ. Παππάς.

    [07] «Γκάζι, ακούς;» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

    Στην ιδιαίτερη μαγεία του κόσμου της προφορικής ιστορίας θα μεταφερθούν όσοι επισκεπτούν από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου, την διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;», που διοργανώνουν η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Σκοπός της έκθεσης είναι να καταγράψει, αλλά και να παρουσιάσει στους επισκέπτες, ζωντανές μνήμες της γειτονιάς γύρω από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, με έμφαση στην περίοδο 1980-2004.

    Μνήμες και συναισθήματα ανθρώπων που γνωρίζουν την ιστορία της γειτονιάς βιωματικά, έρχονται στην επιφάνεια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά υπό την μορφή προφορικών μαρτυριών, μέσα από μια πρωτότυπη έκθεση οπτικοακουστικών μέσων.

    Μια δυναμική ομάδα φοιτητριών και φοιτητών συνομιλεί με κατοίκους της γειτονιάς, παλιούς εργαζόμενους του εργοστασίου, εργαζόμενους στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή, ανθρώπους που γνωρίζουν και νιώθουν την γειτονιά του Γκαζιού σπίτι τους, και καταγράφει τη «φωνή» τους. Η καινοτόμος αυτή έκθεση θέτει τις προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών στο προσκήνιο οπτικά και ηχητικά.

    [08] Στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης στην Ελευσίνα, σήμερα ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, το κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας σε πλήρη ετοιμότητα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.

    Η 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης επιτελεί μεγάλο κοινωνικό έργο καθώς, κύρια αποστολή της είναι η αεροπυρόσβεση με ιδιαίτερα απαιτητικές αποστολές που υποστηρίζονται από τα αεροσκάφη Canadair και την πολύτιμη συμβολή των πληρωμάτων που αφοσιωμένα στο καθήκον βρίσκονται σε καθημερινή ετοιμότητα για τη μάχη της αεροπυρόσβεσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 June 2016 - 10:32:39 UTC