Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και του ελληνικού λαού, μετέφερε ο Αλ. Τσίπρας στους αεροπυροσβέστες
  • [02] Π. Κουρουμπλής: Το 2017 θα είναι έτος οικονομικής ανάπτυξης
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ: Η δολοφονία της Τζο Κοξ συγκλονίζει ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη
  • [04] Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Καμία χώρα δεν έκανε σε μερικούς μήνες τόσα όσα η Ελλάδα
  • [06] Απ. Κατσιφάρας: Νέες θέσεις απασχόλησης και στήριξη επιχειρηματικότητας
  • [07] Εξάρθρωση κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών
  • [08] Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στην τοπική κοινωνία της Λέσβου
  • [09] Το αντιφατικό προφίλ του φερόμενου ως δολοφόνου της Τζο Κοξ
  • [10] Παρασκευόπουλος για δηλώσεις Πολάκη: Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη

  • [01] Την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και του ελληνικού λαού, μετέφερε ο Αλ. Τσίπρας στους αεροπυροσβέστες

    Την ευγνωμοσύνη, την αλληλεγγύη και την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της Πολιτείας και της κοινωνίας στους ανώνυμους ήρωες που με κίνδυνο της ζωής τους αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας σε πλήρη ετοιμότητα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

    Στη συμβολική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός για να στηρίξει και να αναδείξει το εξαιρετικά σημαντικό έργο τους, κατά την έναρξη ουσιαστικά της θερινής περιόδου πυρόσβεσης, τον συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά μέσα, καθώς «η κρίση έχει χτυπήσει φυσικά όλους τους τομείς», και διατύπωσε από την πλευρά του την πρόθεση «να μπορέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα αυτές τις ελλείψεις να τις καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Είπε ότι η δύναμη των 30 αεροσκαφών που θα είναι διαθέσιμα φέτος για την αντιπυρική περίοδο είναι βεβαίως ένας σημαντικός αριθμός και ότι «πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι κάποια από αυτά είναι παλιά, χρειάζεται εκσυγχρονισμός του στόλου».

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «την αμέριστη εμπιστοσύνη, συμπαράσταση, στο δύσκολο έργο που έχετε καθημερινά» και εξέφρασε εκ μέρους της Πολιτείας, της κοινωνίας, του λαού, την αμέριστη στήριξη στο έργο τους. Επισήμανε ότι το φυσικό κλίμα στη χώρα μας ευνοεί πυρκαγιές και ότι βεβαίως πολλές φορές υπάρχουν και οι πυρκαγιές από αμέλεια και οι πυρκαγιές πολλές φορές από εμπρησμούς. Υπογράμμισε ότι «είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, τα σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης πάνω από όλα όμως χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την ψυχή των ανθρώπων που βρίσκονται στη θέση να διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και αυτοί είστε εσείς». Σε αυτό το σημείο εξέφρασε «ειλικρινά και από καρδιάς και την εμπιστοσύνη και τη στήριξη, τον θαυμασμό θα έλεγα, γιατί αυτό που κάνετε δεν είναι λίγο». Τόνισε ότι είναι γεγονός πως «τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζετε με κίνδυνο τη ζωή σας, με μεγάλη επιτυχία όμως, την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων και μεγάλων πυρκαγιών» και ευχήθηκες φέτος τα πράγματα να μην είναι όπως παλιότερα χρόνια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες πυρκαγιές, σε μεγάλο βαθμό. «Όμως», συνέχισε, «η ετοιμότητα σας, η δυνατότητα να είστε διαρκώς σε επιφυλακή και να σβήνετε τις πυρκαγιές πριν αυτές επεκταθούν, είναι το νομίζω το κρίσιμο στοιχείο που προστατεύει το φυσικό πλούτο της χώρας μας, τις περιουσίες των συμπολιτών μας, σε έναν ακήρυχτο πόλεμο κάθε καλοκαίρι με τα στοιχεία της φύσης».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αξίζει τον κόπο και σαν ένδειξη ηθικής συμπαράστασης, η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας πλάι τους, όχι όταν υπάρχει ένα γεγονός αλλά λίγο πριν ξεκινήσει μια περίοδος, «όπου η ενθάρρυνση είναι νομίζω και ηθικά και ουσιαστικά μια πολύ σημαντική πράξη». Ο κ. Τσίπρας ανέτρεξε στο περυσινό καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας ένα συμβάν ατυχές και την ηρωική στάση συναδέλφων τους που κατάφεραν να κάνουν μια αναγκαστική προσγείωση πάνω στο βουνό, στο πλάι της πυρκαγιάς. Με αυτή την έννοια, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «θέλω να πω ότι στα πρόσωπά σας βλέπω τους αφανείς, τους ανώνυμους ήρωες που καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις για να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον».

    [02] Π. Κουρουμπλής: Το 2017 θα είναι έτος οικονομικής ανάπτυξης

    Την εκτίμηση ότι το 2017 θα είναι έτος οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα, εξέφρασε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε την έδρα της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Κρήτης και με δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας.

    «Χθες, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα φιλόδοξο, οραματικό αλλά και πραγματικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, στο επίκεντρο του οποίου θα είναι η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου. Πιστεύω πως μέσα στο 2017 θα έχουμε απτά αποτελέσματα οικονομικής ανάπτυξης και έχουμε υπόψη μας πάντα τους ανθρώπους οι οποίοι συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό και ώριμο το έργο της Αστυνομίας, δίνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο η ΕΛΑΣ χειρίστηκε το θέμα της Ειδομένης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πλέον ασφαλείς χώρες στον κόσμο.

    «Τολμώ να πω από τη θέση του υπουργού και με βάση όλο αυτό το περιβάλλον που υπάρχει, ότι η χώρα είναι από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο και αυτό συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό», επεσήμανε, ενώ αναγνώρισε ότι τα στελέχη της ΕΛΑΣ έχουν υποστεί μειώσεις και περικοπές.

    Αναφορικά με την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Κουρουμπλής, έκανε γνωστό ότι το τελικό σχέδιο του υπουργείου θα ανακοινωθεί σύντομα.

    [03] ΣΥΡΙΖΑ: Η δολοφονία της Τζο Κοξ συγκλονίζει ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη

    «Η δολοφονία της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζο Κοξ, είναι ένα γεγονός που συγκλονίζει ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «η Τζο Κοξ αφιέρωσε τη ζωή της στη δράση για τα δικαιώματα των προσφύγων και την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους που υπέστησαν τις συνέπειες του πολέμου και της προσφυγιάς, καθώς είχε διατελέσει στέλεχος ανθρωπιστικών οργανώσεων».

    «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της Τζο Κοξ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο Εργατικό Κόμμα, στη μάχη που δίνει ενάντια στις δυνάμεις του ακραίου συντηρητισμού και του φανατισμού. Ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους και όλες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM

    Εγκρίθηκε σήμερα η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το διοικητικό συμβούλιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Αυτό ανακoίνωσε ο ESM, μέσω Twitter.

    «Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ χθες από το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι τα 7,5 δισ. ευρώ είναι το πρώτο τμήμα της δεύτερης δόσης των δανείων, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ.

    «Η απόφαση για την αποδέσμευση 7,5 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχει ψηφίσει νόμους που: θα μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα φόρου εισοδήματος, θα δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα δώσουν τη δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη σε αυτά τα μέτρα και άλλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι επί της αρχής πρόθυμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, περιλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από τη συνεχή εκπλήρωση των προκαθορισμένων όρων από την Ελλάδα» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

    «Τα 2,8 δισεκ. ευρώ της δεύτερης δόσης που απομένουν μετά την πρώτη εκταμίευση θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς ορόσημων και την ικανοποιητική αποπληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα, επισημαίνει ο ESM. Αυτό υπόκειται σε περαιτέρω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η χρηματοοικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα φθάσει τα 28,9 δισεκ. ευρώ, από το συνολικό πρόγραμμα που φθάνει τα 86 δισεκ. ευρώ. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν από κοινού αποδεσμεύσει μέχρι στιγμής 170,7 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση του ESM.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Καμία χώρα δεν έκανε σε μερικούς μήνες τόσα όσα η Ελλάδα

    Φθάσαμε στο τέλος ενός μακρύ και δύσκολου δρόμου, αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε ανάρτηση στο προσωπικό του μπλογκ, χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός για την Ελλάδα.

    «Αυτά τα 7,5 δισ. ευρώ βοήθειας, είναι οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και ελπίδα για τον ελληνικό λαό», τόνιζει ο Επίτροπος. «Είναι επίσης μια ισχυρή απόδειξη -δεν τολμώ να πω η δίκαιη ανταμοιβή - της σημαντικής προσπάθειας που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και ολόκληρη η χώρα εδώ και μήνες».

    «Τι δρόμο διανύσαμε εδώ και έναν χρόνο! Η απειλή ενός Grexit ήταν τότε απτή και περιορίσθηκαν οι τραπεζικές αναλήψεις και η κίνηση κεφαλαίων για να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας. Η αλλαγή είναι βαθιά και θετική. Για την Κομισιόν, για εμένα που αγωνίσθηκα για την ακεραιότητα της ευρωζώνης, για την αλληλεγγύη σε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα, είναι πράγματι ένας λόγος για υπερηφάνεια», αναφέρει ο Μοσκοβισί.

    «Κάποιοι θα αναρωτηθούν: και πάλι χρήματα για τους Έλληνες;» συνεχίζει ο Επίτροπος. «Θα απαντούσα απλά ότι καμία χώρα δεν έκανε σε μερικούς μήνες τόσα όσα η Ελλάδα για να στήσει στα πόδια της την οικονομία της. Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της φορολογίας εισοδήματος. Άνοιγμα των ιδιωτικοποιήσεων σε ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, για να μην αναφέρω παρά μόνο τα πιο σημαντικά. Και όλα αυτά με πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

    Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιστρέψει φέτος, εκτιμά ο Μοσκοβισί, και το δημόσιο έλλειμμα της χώρας να επιστρέψει στο 3% την επόμενη χρονιά. «Εύχομαι επίσης να μπορέσει να υπάρξει γρήγορα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να δοθεί νέα ώθηση στη χώρα» αναφέρει ο Μοσκοβισί.

    [06] Απ. Κατσιφάρας: Νέες θέσεις απασχόλησης και στήριξη επιχειρηματικότητας

    «Και πλούτος θα παραχθεί και η επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί»,δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στον απόηχο της βράβευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την άρτια και ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης, την οποία παρουσίασε στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ.

    «Για πρώτη φορά ελληνική Περιφέρεια βραβεύεται από την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κατσιφάρας, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέσπασε το ένα από τα τρία βραβεία «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας» για το 2017. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επικεντρώθηκε στους βασικούς άξονες της πρότασης στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία με την υλοποίηση της θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης έχοντας ως προτεραιότητα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

    -Να καλλιεργηθεί η επιχειρηματική νοοτροπία

    «Πάνω σε τι αξιολογηθήκαμε; Παρουσιάσαμε μια αξιόπιστη και ρεαλιστική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης με τη συμμετοχή διαφορετικών φορέων και με έμφαση στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η Περιφέρεια φιλοδοξεί να καλλιεργήσει την επιχειρηματική νοοτροπία, τη συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών,τη μάθηση και την καθοδήγηση»

    -Δημιουργία θέσεων απασχόλησης

    «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κύρια μηχανή δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά είναι και εκεί που θα δημιουργηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Αυτό που κάνουμε ως Περιφέρεια είναι να έχουμε ένα ολοκληρωμένο, στρατηγικό μεν, αλλά ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο στρατηγικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας. Αυτήν την ιδέα αξιολόγησε και αυτή τη στρατηγική επιβράβευσε η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    -Υλοποίηση δεσμεύσεων

    «Αυτό που ενδιαφέρει πάρα πολύ και τον κόσμο είναι αυτό που θα κάνουμε το 2017. Ουσιαστικά πρέπει να υλοποιήσουμε, όλα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και που βραβεύθηκαν. Θα παρακολουθείτε, από κοντά, η Περιφέρεια μας όλο το 2017 από την Κριτική Επιτροπή, απ' όπου πήραμε και το βραβείο. Μετά το πέρας του 2017, η Κριτική Επιτροπή θα επισκέπτεται τις Περιφέρειες, που βραβεύθηκαν, για να διαπιστώσει την πρόοδο, που συντελέστηκε και να μας παράσχει μια αντικειμενική γνώση».

    -Παραγωγική ανασυγκρότηση

    «Στη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας, η παραγωγική ανασυγκρότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι από τα δυνατά μας σημεία. Αυτό χρειάζεται περιφερειακή διάσταση και τοπική διάσταση. Η Περιφέρεια εδώ ακριβώς απάντησε. Έδωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης επιχειρηματικότητας με βάση την περιφερειακή μας διάσταση της ανάπτυξης που θέλουμε να έχουμε».

    -Καινοτομία και κανόνες διαφάνειας

    «Αυτό που θέλουμε να δώσουμε είναι η δυναμική που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Είναι ένα σχέδιο υποβοήθησης, ένα σχέδιο που ενώνει δυνάμεις, ένα σχέδιο που χωράει την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα και πάνω από όλα είναι πώς οι θεσμοί και οι υπηρεσίες, στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, μέσα από κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας».

    -Θα παραχθεί πλούτος

    «Και όταν αυτά ολοκληρωθούν, με βάση τις δεσμεύσεις θα έχουμε πολύ σημαντικές θέσεις απασχόλησης και στην περιφέρεια μας και στην χώρα μας. Αν γίνουμε καλύτεροι και πλούτος θα παραχθεί και η επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί»

    [07] Εξάρθρωση κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών

    Μεγάλη εγκληματική οργάνωση ναρκωτικών εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Τα μέλη της ήταν Έλληνες και Αλβανοί, που μετέφεραν, εισήγαγαν και διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών (ηρωίνη, κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη), ενώ νόθευαν και ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης, που προορίζονταν για την εγχώρια αγορά.

    Μετά από πολύμηνη επιτήρηση της δράσης του εγκληματικού κυκλώματος, οργανώθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα σε περιοχές της Αττικής (Ίλιον, 'Ανω Λιόσια, Περιστέρι, Καλλιθέα, Πετράλωνα, Κολωνό και Σεπόλια). Κατά τη διάρκειά της, συνελήφθησαν 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων οι 3 είναι Έλληνες και οι 11 Αλβανοί. Συνεργοί των συλληφθέντων και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι επιπλέον 10 κρατούμενοι φυλακών (6 υπήκοοι Αλβανίας, 1 Μπαγκλαντές και 3 Έλληνες), ενώ αναζητούνται άλλα 4 άτομα.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών και πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, όπλων και αλλοδαπών, καθώς και για παραχάραξη, αντίσταση και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

    Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών πιστοποίησε την εγκληματική δράση της οργάνωσης στη διακίνηση ναρκωτικών, αποκάλυψε την ιεραρχική της δομή και ταυτοποίησε τα μέλη της, τα οποία είχαν διακριτούς ρόλους στην ιεραρχία της. Όπως διαπιστώθηκε, τις ποσότητες ηρωίνης εισήγαγε από την Τουρκία σε συσκευασίες κατάλληλες για την αποφυγή εντοπισμού τους, από τις ειδικές συσκευές εντοπισμού ναρκωτικών.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [08] Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στην τοπική κοινωνία της Λέσβου

    Τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης επιστημονικής έρευνας, που διενήργησε για τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στην τοπική κοινωνία της Λέσβου, παρουσίασε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 700 ατόμων και τα αποτελέσματά της οδηγούν σε πραγματικά πολύτιμα συμπεράσματα.

    Παρουσιάζοντας αυτά τα συμπεράσματα σήμερα στο σταθμό" Αιγαίου της ΕΡΤ", ο καθηγητής του τμήματος κοινωνιολογίας, Κωνσταντίνος Ρόντος, σημείωσε πως από την έρευνα εξάγονται τα παρακάτω:

    - οι πολίτες του νησιού είναι ενημερωμένοι για το προσφυγικό ζήτημα

    - στην πλειοψηφία τους έχουν βοηθήσει με διάφορους τρόπους πρόσφυγες και μετανάστες

    - βλέπουν με συμπάθεια τους πρόσφυγες αλλά με επιφύλαξη τους μετανάστες

    - ωστόσο δείχνουν διστακτικοί στην ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία καθώς δεν έχουν ενημερωθεί για τους όρους αυτής της ενσωμάτωσης.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν με τη βοήθεια του δήμου Λέσβου και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο και στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, που και τα πανεπιστήμια θα κληθούν να εφαρμόσουν, για την ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού, την ένταξη παιδιών προσφύγων στο σύστημα εκπαίδευσης αλλά και την προετοιμασία και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας γι' αυτό το εγχείρημα.

    [09] Το αντιφατικό προφίλ του φερόμενου ως δολοφόνου της Τζο Κοξ

    Ένας "ήσυχος, μοναχικός άνθρωπος με πάθος για την κηπουρική" ήταν για τους γείτονές του ο 52χρονος άνδρας που έχει συλληφθεί στη Βρετανία για τη δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ και ο οποίος, σύμφωνα με την οικογένειά του, έχει ιστορικό ψυχικής νόσου.

    Ο ύποπτος, που ζούσε κοντά στο σημείο όπου μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε η Κοξ, ονομάζεται Τόμας ή Τόμι Μέιρ, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο. Μέχρι στιγμής δεν του έχει ασκηθεί δίωξη για αδικήματα σχετικά με τον φόνο.

    Μια γειτόνισσά του, η Νταϊάνα Πίτερς, 65 ετών, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι γνωρίζει τον Μέιρ από τότε που ήταν μικρό παιδί και ότι ποτέ δεν δεχόταν επισκέπτες. "Είμαι συντετριμμένη, δεν ήθελα να το πιστέψω. Ήταν πολύ εξυπηρετικός μαζί μου. Ό,τι του ζητούσα να κάνει, το έκανε με μεγάλη προθυμία και κάποιες φορές δεν χρειαζόταν καν να το ζητήσω. Τον είχα δει την προηγούμενη ημέρα. Πήγαινα τις γάτες μου στον κτηνίατρο και εκείνος με πλησίασε και με ρώτησε αν είναι καλά", ειπε η Πίτερς.

    Ο Μέιρ δίδασκε αγγλικά σε ξένους στην κωμόπολή του εδώ και αρκετά χρόνια. Τον μεγάλωσαν οι παππούδες του ενώ η μητέρα του σήμερα ζει σε έναν τοπικό οίκο ευγηρίας, πρόσθεσε.

    Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι η αστυνομία ερευνά τις πολιτικές διασυνδέσεις που είχε ο Μέιρ, καθώς αυτόπτες μάρτυρες τον άκουσαν να φωνάζει "Πρώτα η Βρετανία" ενώ εξαπέλυε την επίθεση στην Κοξ. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, που το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει, οι οποίες συνδέουν τον Μέιρ με ακροδεξιές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική.

    Ο ετεροθαλής αδελφός του υπόπτου, ο Ντουέιν Σεντ Λιούις, 41 ετών, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι ITV ότι ο Τόμας "δεν θα πείραζε ούτε μύγα". Στην εφημερίδα Sun τόνισε: "Ποτέ δεν εξέφραζε καμία άποψη για τη Βρετανία, ή για την πολιτική, ποτέ δεν είχε ρατσιστικές τάσεις. Εγώ είμαι μιγάς, είμαι ο ετεροθαλής αδελφός του και έχουμε καλές σχέσεις".

    Ένας άλλος αδελφός, ο Σκοτ Μέιρ, φέρεται να δήλωσε ότι ο Τόμας "είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας αλλά έλαβε βοήθεια". "Δυσκολεύομαι να πιστέψω αυτό που συνέβη. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι καθόλου πολιτικοποιημένος. Δεν ξέρω καν ποιο κόμμα ψηφίζει", υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Press Association, ο ετεροθαλής αδελφός του Μέιρ μίλησε στον Τύπο αφού διαπιστώθηκε ότι το όνομα "Τόμας Μέιρ από το Μπάτλεϊ" είχε αναφερθεί το 2006 σε ένα ενημερωτικό δελτίο του ακροδεξιού Σπρίνγκμποκ Κλαμπ, μιας οργάνωσης που ζητά την επιστροφή του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

    [10] Παρασκευόπουλος για δηλώσεις Πολάκη: Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη

    Τη ρητή εμπιστοσύνη του στο σύνολο της Δικαιοσύνης επαναβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος, ταυτόχρονα, ανέφερε ότι εφόσον οι δηλώσεις του κ. Πολάκη αφορούν την πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών, ο ίδιος διαφωνεί απολύτως.

    Με αυτή τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκε η συζήτηση της επερώτησης της ΚΟ της ΝΔ για την Δικαιοσύνη, η οποία επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και εξελίχθηκε σε σφοδρή αντιπαράθεση, δεδομένου ότι οι επερωτώντες ζήτησαν επιτακτικά και επανειλημμένως την απερίφραστη και κατηγορηματική καταδίκη των δηλώσεων του κ. Πολάκη από τον επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

    Απέναντι στην έντονη αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχική δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου από το βήμα της Ολομέλειας, σαν δήλωση, επί της ουσίας, κάλυψης στον κ. Πολάκη, και στην αναφορά τους σε «θεσμική εκτροπή», ο κ. Παρασκευόπουλος, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ, υποστήριξε: «Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις δηλώσεις Πολάκη. Θεσμική εκτροπή είναι αυτό; Θεσμική εφαρμογή λέγεται αυτό. Οι δηλώσεις Πολάκη εντάσσονται ανετότατα και αρμονικότατα μέσα στο σύνολο των θεσμών μας και οδηγούν σε ένα θεσμικό ανακλαστικό από την πλευρά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου».

    Ωστόσο, δεδομένου ότι οι βουλευτές της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κυρίως προς το τέλος της συζήτησης, επέμειναν ότι δεν καλύπτονται από αυτήν τη δήλωση, και είπαν πως ο υπουργός λειτουργεί με μισόλογα αποφεύγοντας να καταδικάσει, ο κ. Παρασκευόπουλος, στη δευτερολογία του, σημείωσε: «Εξέφρασα την εμπιστοσύνη μου στο σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν κατάλαβα ότι ο κ. Πολάκης εκφράστηκε για την πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών. Πιστεύω ότι όχι. Εάν είχε εκφραστεί για την πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών, θα σας έλεγα ότι διαφωνώ. Και θα χρησιμοποιούσα τον Βολταίρο για να πω ότι "διαφωνώ με την άποψή σου, αλλά θα υπερασπιστώ τη δυνατότητά σου να την υποστηρίζεις", στο μέτρο, βέβαια, που αυτό θα έφτανε να αφορά την πλειονότητα των δικαστών. Δεν το πιστεύω». Πρόσθεσε, δε, ότι εάν ο κ. Πολάκης εξειδικεύσει την άποψή του με τρόπο που να δείχνει ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένες πράξεις και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ασφαλώς, είναι ερευνητέα από την Δικαιοσύνη, αλλά εάν πρόκειται για μία γενικευμένη άποψη, ασφαλώς, θεσμικά μπορεί να συζητηθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Πολάκης: Μίλησα για καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά στην Υγεία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 June 2016 - 16:32:25 UTC