Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές συγκοινωνίες
  • [02] Γιώργος Παπανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική η ανάγκη ενός εθνικού συμβολαίου
  • [03] Γ. Κουμουτσάκος: Καμία ανοχή στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία
  • [04] Κυβερνητικές πηγές : Θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές
  • [05] FAS: H EE παίρνει πρωτοβουλίες για την ενιαία αγορά εάν δεν φύγουν οι Βρετανοί
  • [06] Αρχίζει και τυπικά το καλοκαίρι το βράδυ της Δευτέρας με το θερινό ηλιοστάσιο, που συμπίπτει με την πανσέληνο μετά από 70 χρόνια
  • [07] Έρευνες στο φαράγγι του Βουραϊκού για τον εντοπισμό ενός 10χρονου παιδιού
  • [08] Εκκενώθηκαν χωριά στην Κύπρο λόγω μεγάλης πυρκαγιάς
  • [09] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας
  • [10] Athens Open Air Film Festival 2016: Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά!
  • [11] Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

  • [01] Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές συγκοινωνίες

    Την ανάγκη να υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός και μια ιεράρχηση των μεγάλων έργων προκειμένου «να έχουμε τα οφέλη που πρέπει να έχει η χώρα και οι παραγωγικές δυνάμεις από αυτά τα έργα», τονίζει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Να υπάρχουν δομές που δεν θα επιτρέπουν από εδώ και στο εξής να επιλέγει μόνος του ο κάθε υπουργός, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια ή τις πολιτικές του προτεραιότητες, ποια έργα υποδομών είναι αυτά που πρέπει να γίνουν», προσθέτει, ενώ σημειώνει ότι «έχει γίνει η ιεράρχηση των έργων που έχει ανάγκη η χώρα, σε μια άλλη λογική και κατεύθυνση από αυτή που έχουμε μέχρι τώρα».

    Αναφέρει ακόμα, ότι στο υπουργείο αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα τρία νομοσχέδια, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτά αφορούν τα δημόσια έργα, τις μελέτες των δημόσιων έργων και τις δημόσιες συμβάσεις γενικότερα, καθώς και τα συστήματα και τις δομές που θα δώσουν την ευκαιρία να παρακολουθούνται συνολικά και τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα. Το τρίτο νομοσχέδιο έχει να κάνει με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τις παραχωρήσεις, ενώ έτοιμο είναι και το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια.

    Δηλώνει κατηγορηματικά «όχι» στα περί ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών. «Δεν θα γίνει», τονίζει και προσθέτει: «Το μοντέλο των ιδιωτικών αστικών συγκοινωνιών στη χώρα μας που εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη έχει αποτύχει πλήρως. Κοστίζει πέντε φορές περισσότερο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Να σταματήσουμε το πλιάτσικο που γίνεται τόσα χρόνια σε αυτούς τους φορείς, τις σπατάλες και την κακή διαχείριση».

    Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λέει ότι είναι στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, και σημειώνει ότι το υπουργείο του ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών. «Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Με έναν σχεδιασμό που είναι καθαρά εθνικός σχεδιασμός και θα αναβαθμίσει τη χώρα μας», προσθέτει.

    Για το μέτρο της αναλογικής χρέωσης στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων εκτιμά ότι μέσα στο 2017 «θα έχουμε τις μελέτες», «για να υλοποιήσουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των έργων το αναλογικό σύστημα χρέωσης».

    Σημειώνει, ακόμη, ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι να επεκταθεί ο προαστιακός στο Λαύριο. «Πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που πρέπει να γίνουν μιας και συνδέει το αεροδρόμιο και το κέντρο της Αθήνας, με δύο βασικά λιμάνια που είναι οι κύριες υποδομές. Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστούν και οι ακτοπλοϊκές μεταφορές και η κρουαζιέρα, αλλά κυρίως θα εξυπηρετηθεί ο πολίτης».

    Ο κ. Σπίρτζης απαντά, ακόμη, στις επικρίσεις της ΝΔ ότι «κλαίει», λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο όταν λόγων της συμφωνίας, «και σε αυτή θα είμαστε συνεπέστατοι», επιβάλλονται στη χώρα, πολιτικές και μέτρα «τα οποία και ως πολιτική σύλληψη και υλοποίηση έχουν όνομα». «Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στη ΝΔ, αλλά και οι πολιτικοί του συνεργάτες στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν εφάρμοζαν αυτές τις πολιτικές γελούσαν. Εμείς, δεν μπορούμε να γελάμε με κάποιο από αυτά τα μέτρα και τις πολιτικές». ... «Στεναχωριόμαστε. Αυτό δεν είναι κακό. Δείχνει και άλλα πράγματα», τονίζει.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζηστο Γιώργο Ψύλλια στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [02] Γιώργος Παπανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική η ανάγκη ενός εθνικού συμβολαίου

    «Εθνική συνεννόηση για επαναστατικές αλλαγές», είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει λόγο για ένα «εθνικό moratorium σοβαρότητας» και για την «ανάγκη ενός Εθνικού Συμβολαίου με δικές μας, συμφωνημένες μεταξύ μας αλλαγές».

    «Χρειάζονται εκ των πραγμάτων ευρύτερες συναινέσεις», «οι αλλαγές για να ριζώσουν πρέπει να υπερβαίνουν τον εκλογικό κύκλο», υποστηρίζει και σημειώνει σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες πως το μείζον είναι «συμφωνία σε πολιτικό πλαίσιο αλλαγών, ένα Εθνικό Συμβόλαιο» και όχι σε τι κυβερνητικό σχήμα θα μεταφραστεί αυτό. «Εμείς αυτό εκφράζουμε: ναι στη συναίνεση, αλλά για αποφασιστικές τομές. Όχι για μοίρασμα της εξουσίας».

    Αυτή είναι η θέση που διατυπώνει και στο ερώτημα εάν αποκλείει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ανοικτός να βοηθήσω οποιονδήποτε δεσμευτεί σε πολιτικό πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών -δεν με νοιάζει πώς λέγεται. Καθέναν που να είναι έτοιμος να βάλει το κοινό καλό πάνω από την πελατειακή αντίληψη νομής της εξουσίας. Να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες αλλαγές που ξεριζώνουν το πελατειακό κράτος». «Δυστυχώς, αυτή η πρόθεση φαίνεται να σπανίζει. Μακάρι να διαψευστώ», προσθέτει.

    Ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, δεν "βλέπει" εκλογές και αναφέρει σχετικά με την έντονη επαναδραστηριοποίηση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ότι «οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για να ακουστούν πλέον αλήθειες». Αναφορικά με τα περιθώρια συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι: «Συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν τον γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας και δημιουργούν τις συνθήκες και το πλαίσιο για μια Ελλάδα της παραγωγής. Και μετά, όλοι και όλα από τη βάση». Επισημαίνει δε ότι οι διαφωνίες του με το ΠΑΣΟΚ ήταν ουσιαστικά πολιτικές. «Σε κάθε περίπτωση, το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν θα παραμείνει ή όχι, αν θα αλλάξει όνομα ή όχι, αν θα γίνει Ελιά, Ροδακινιά ή όποιο άλλο δέντρο, πρέπει να το αποφασίσει η βάση του, οι οπαδοί και φίλοι του. Όχι κάποιο τραπεζάκι στο Κολωνάκι», λέει.

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, αναφέρει ότι η ουσία είναι «αν θα τελειώνουμε με το μαύρο πολιτικό χρήμα, σπάζοντας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες» και πως «ένα αναλογικότερο σύστημα με διευκόλυνση συνασπισμών κομμάτων πριν και μετά τις εκλογές θα ήταν επιθυμητό, αλλά δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν γίνει το πρώτο».

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου μιλά για τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο Βrexit, για τη δολοφονία της Τζο Κοξ, και για εθνικά θέματα.

    Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο Νίκο Λιονάκη στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [03] Γ. Κουμουτσάκος: Καμία ανοχή στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία

    "Στις αλλεπάλληλες δηλώσεις πόλωσης και διχασμού στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι κ. Πολάκης, Φίλης και Κυρίτσης, αποκαλύπτεται ο αυταρχισμός και η αλαζονεία της ομάδας εξουσίας του κ. Τσίπρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

    "Μαζί με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είμαστε απέναντί τους. Υπέρ της ενότητας των Ελλήνων, της Δημοκρατίας και της θεσμικής τάξης. Καμία ανοχή στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία».

    [04] Κυβερνητικές πηγές : Θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές

    Πίεση, αδιέξοδο, απώλεια ψυχραιμίας και φόβο αποδίδουν κυβερνητικές πηγές στους "κύκλους" της ΝΔ, με αφορμή τη διοχέτευση, από την πλευρά της, παραπολιτικών αλλά και του ύφους τους, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Σχολιάζοντας τη "διαρροή" των "κύκλων" της ΝΔ ότι "ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές", οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για "ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι" και υπογραμμίζουν: "Επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;".

    Ειδικότερα, αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ("και για κάποιους που χάνουν την ψυχραιμία τους"), οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν:

    Πρώτον, ότι "ο πρωθυπουργός θα κάνει αυτήν την εβδομάδα επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση".

    Δεύτερον, ότι "οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, όπως συμφωνήθηκε στις σχετικές επαφές -ασχέτως αν κάποιοι, φορτωμένοι με άγχος, ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα". "Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους «κύκλων» της ΝΔ", σχολιάζουν.

    Τρίτον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι "οι «κύκλοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι ("Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές"..). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;".

    [05] FAS: H EE παίρνει πρωτοβουλίες για την ενιαία αγορά εάν δεν φύγουν οι Βρετανοί

    Ταχύτερη κινητή τηλεφωνία, λιγότερα ψηφιακά εμπόδια, είναι στα σχέδια της Κομισιόν για την επέκταση της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgeimeine Zeitung. Το σχέδιο προϋποθέτει εν τούτοις ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν κατά του Βrexit.

    Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς στην επόμενη σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου. Αυτό προβλέπουν τα συμπεράσματα ενός πρώτου σχεδίου για τη σύνοδο το οποίο βρίσκεται στα χέρια της γερμανικής εφημερίδας.

    Σύμφωνα με αυτό οι αποστολές πακέτων μεταξύ των χωρών-μελών θα πρέπει να γίνουν φτηνότερες και θα πρέπει να αρθούν τα «αδικαιολόγητα» εμπόδια για ψηφιακά περιεχόμενα («Geo-Blocking»), δηλαδή ο γεωγραφικός αποκλεισμός ή περιορισμός των καταναλωτών ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές προϊόντων στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς.

    Η ΕΕ θέλει επιπλέον να προωθήσει τη επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G), με το να απελευθερώσει «εγκαίρως» την συχνότητα των 700-MHz, η οποία προσφέρει μεγάλες ταχύτητες και μεγάλη εμβέλεια. Επεξηγηματικά έλεγαν στην Κομισιόν ότι κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται και στις βρετανικές επιθυμίες. Οι αρχηγοί των κρατών θα πρέπει εντούτοις να αποφασίσουν εάν θα το πράξουν και στην περίπτωση του Brexit.

    Στη συνάντησή τους θα αναλύσουν επίσης και τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά δεν διατυπώθηκαν σκέψεις επί του θέματος αυτού.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας της Φρανκφούρτης, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Kλοντ Γιούνκερ προτίθεται να συγκαλέσει την Κυριακή, μετά το δημοψήφισμα, μια ειδική συνεδρίαση των επιτρόπων κατά την οποία η Κομισιόν θα διατυπώσει τη θέση της για τις διαπραγματεύσεις εξόδου, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα δύο χρόνια.

    Προϋπόθεση είναι να ενημερώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμως την Κομισιόν για την επιθυμία της χώρας του να βγει από την ΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει την Τρίτη 28 Ιουνίου. Την επόμενη, Τετάρτη 29 Ιουνίου, οι αρχηγοί των εναπομεινάντων 27 κρατών- μελών θα συνεδριάσουν για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, χωρίς τον Βρετανό πρωθυπουργό, γράφει η FAS.

    [06] Αρχίζει και τυπικά το καλοκαίρι το βράδυ της Δευτέρας με το θερινό ηλιοστάσιο, που συμπίπτει με την πανσέληνο μετά από 70 χρόνια

    Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα γίνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο.

    Μάλιστα το ηλιοστάσιο φέτος θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο, η οποία θα υπάρξει στις 02:02 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 21 Ιουνίου. Η σύμπτωση θερινού ηλιοστασίου και πανσελήνου έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.

    Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

    Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

    Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

    [07] Έρευνες στο φαράγγι του Βουραϊκού για τον εντοπισμό ενός 10χρονου παιδιού

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της πυροσβεστικής για τον εντοπισμό ενός δεκάχρονου παιδιού, το οποίο φέρεται να έχει πέσει στο φαράγγι του Βουραϊκού, κοντά στο όγδοο χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτού - Καλαβρύτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί φέρεται να έπεσε, κάτω από άγνωστες ακόμα συνθήκες, κατά την διάρκεια πεζοπορίας.

    Στη ευρύτερη περιοχή επιχειρούν κλιμάκιο πέντε ατόμων από την 6η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, με τέσσερις δύτες και αναρριχητές.

    Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

    [08] Εκκενώθηκαν χωριά στην Κύπρο λόγω μεγάλης πυρκαγιάς

    Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά , λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου, στους πρόποδες του Τροόδους, η οποία καίει πευκοδάσος και απειλεί κατοικημένη περιοχή. Τα χωριά που εκκενώθηκαν, είναι Κούρδαλι , Σπήλια, Αγία Ειρήνη και Καννάβια.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει ζητηθεί βοήθεια και από την Ελλάδα, ενώ ήδη συνδράμουν και τρία ισραηλινά αεροσκάφη.

    Έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής 10 πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λευκωσίας και μεγάλη δύναμη του Τμήματος Δασών.

    [09] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

    Ως κιβωτό που αναδύεται από τη γη και είναι δεμένη τόσο αρμονικά με το περιβάλλον χαρακτήρισε το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων του μουσείου.

    Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με θερμά λόγια για το μουσείο επισημαίνοντας ότι «κλείνει στα σπλάχνα του τα απομεινάρια της κραταιάς Αρχαίας Ελεύθερνας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια κυρίως ιστορικού περιεχομένου ομιλία αναφέρθηκε στα εκθέματα του μουσείου χαρακτηρίζοντας το χώρο που φιλοξενείται ως περιοχή που, όπως είπε, «πνίγεται σε μια απαράμιλλη σύνθεση αρωμάτων που αναδίδουν ο δίανθος, - το άνθος του Διός - η δάφνη, η λεβάντα , η μέντα, το φασκόμηλο, το φλισκούνι».

    Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «το μουσείο διανύει μιαν ανεπανάληπτη διαχρονία από το 3000 π.Χ. έως τον 14ο αιώνα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλους όσους συνέβαλαν για την δημιουργία του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον καθηγητή Γιάννη Σταμπολίδη και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουτσογιάννη.

    Το μουσείο άνοιξε το απόγευμα τις πύλες του στις παρυφές του Ψηλορείτη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

    Στο ιστορικό ανέγερσης του μουσείου καθώς και στο περιεχόμενό του αναφέρθηκε ο οραματιστής του καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

    Στη συνέχεια η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου απήγγειλε ποίημα από την τραγωδία του Ευρυπίδη «Κρήτες» που μιλά για τη γέννα του Δία στο όρος Ιδη.

    Το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας καταλαμβάνει έκταση 1700 τ.μ. ενώ η συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι 13 στρέμματα.

    [10] Athens Open Air Film Festival 2016: Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά!

    Mε το θρυλικό ροκ μιούζικαλ «Purple Rain» (1984) του 'Αλμπερτ Μαγκνόλι, τη σχεδόν αυτοβιογραφική ταινία που εκτόξευσε το αστέρι του Prince στην κορυφή, αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στα ταμεία της δεκαετίας του '80 και γέννησε ένα από τα κορυφαία σάουντρακ στην ιστορία του σινεμά, ξεκινάει τις προβολές του για φέτος το 6ο Athens Open Air Film Festival, στις 21 Ιουνίου, στην Πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο.

    Ο αγαπημένος καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός της Αθήνας γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με ένα ευφορικό tribute στον Πρίγκιπα της μαύρης μουσικής. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει λίγο πριν τη δύση του ήλιου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, θα συνεχιστεί με τη Big Band και θα ολοκληρωθεί με τo «Purple Rain» που θα προβληθεί στη χώρα μας για πρώτη φορά σε μεγάλη οθόνη, έπειτα από τρεις δεκαετίες.

    Για έκτη χρονιά, οι πιο αναπάντεχες κινηματογραφικές επιλογές συναντούν τις πιο αναπάντεχες γωνιές της πόλης στο Athens Open Air Film Festival που φέτος επιστρέφει με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει από θρυλικά μιούζικαλ μέχρι σπαγγέτι γουέστερν, και από πολυβραβευμένες δημιουργίες μέχρι ταινίες φαντασίας και τρόμου, ελληνικά φιλμ και ανεξερεύνητα διαμάντια του σινεμά συνοδευόμενα από ζωντανή μουσική.

    [11] Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Χρυσής Αυγής, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προσεχή εβδομάδα, με αντικείμενο συζήτησης τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

    - Την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

    - Την Πέμπτη, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    - Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

    Διαβάστε επίσης:Την ερχόμενη Πέμπτη η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 June 2016 - 18:32:25 UTC