Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Ηλιόπουλος μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ των συλλογικών συμβάσεων και της απλής αναλογικής
  • [02] Στο Λουξεμβούργο ο Ν. Κοτζιάς για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
  • [03] Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές συγκοινωνίες
  • [04] Θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνος μαζί μετά από 70 χρόνια
  • [05] Νέα στάση εργασίας την Τρίτη σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ
  • [06] Στη Ρόδο αύριο ο Β. Αποστόλου προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές από την πυρκαγιά
  • [07] Στο λιμάνι της Κύθνου οδηγείται βάρκα με περίπου 40 μετανάστες
  • [08] Σταϊνμάιερ: Ένα ενδεχόμενο Brexit θα ζημίωνε σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο
  • [09] ΗΠΑ:Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν σε αγρυπνία τα θύματα του Ορλάντο
  • [10] Απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει μια συνεργασία Unidos- Podemos με Σοσιαλιστές
  • [11] Την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες
  • [12] Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [13] Ιστορικό ρεκόρ προσφύγων με 65,3 εκατομμύριατο 2015
  • [14] Ο δεκάχρονος που εντοπίστηκε νεκρός στο Βουραϊκό βρέθηκε στο κενό ανάμεσα στην πεζογέφυρα και τη σιδηροδρομική γραμμή
  • [15] Στο 72% η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ
  • [16] Γυναίκα δήμαρχος για πρώτη φορά στη Ρώμη

  • [01] Ν.Ηλιόπουλος μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ των συλλογικών συμβάσεων και της απλής αναλογικής

    «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αντίστροφη διαδικασία υπέρ των εργαζομένων, ο στόχος δεν περιορίζεται στην αποφυγή νέων επιθετικών μέτρων αλλά στην ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, δηλώνει, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα εργασιακά, ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Ηλιόπουλος θεωρεί δεδομένη θεωρεί την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να θέτει ζήτημα ενότητας ενόψει του συνεδρίου, και θεωρεί κατάκτηση τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και την άσκηση κριτικής, όπως και αυτοκριτικής.

    Για τον εκλογικό νόμο, τάσσεται ρητά υπέρ της απλής αναλογικής, σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η θέση του κόμματος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα, μετά την κατάρρευση του «παλιού καθεστώτος» δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη. Έμμεσα, αλλά με σαφήνεια ο κ. Ηλιόπουλος αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών τονίζοντας ότι το κόμμα του «είναι ιδρυτική δύναμη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκεί ανήκουμε και αυτό δεν θα αλλάξει».

    Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στον ΣωτήρηΣιδέρη στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [02] Στο Λουξεμβούργο ο Ν. Κοτζιάς για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

    Για το Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνεται το Κοινό Ανακοινωθέν της ΕΥΕΔ/Επιτροπής για την Αρκτική, η συνολική πολιτική της Ένωσης για το Σαχέλ της Αφρικής, της περιοχής δηλαδή κατά μήκος και νότια της Σαχάρας, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Γεωργία, καθώς και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει, επίσης, σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συζητηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τα αποτελέσματα της πρόσφατης Διάσκεψης των Παρισίων.

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [03] Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές συγκοινωνίες

    Την ανάγκη να υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός και μια ιεράρχηση των μεγάλων έργων προκειμένου «να έχουμε τα οφέλη που πρέπει να έχει η χώρα και οι παραγωγικές δυνάμεις από αυτά τα έργα», τονίζει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Να υπάρχουν δομές που δεν θα επιτρέπουν από εδώ και στο εξής να επιλέγει μόνος του ο κάθε υπουργός, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια ή τις πολιτικές του προτεραιότητες, ποια έργα υποδομών είναι αυτά που πρέπει να γίνουν», προσθέτει, ενώ σημειώνει ότι «έχει γίνει η ιεράρχηση των έργων που έχει ανάγκη η χώρα, σε μια άλλη λογική και κατεύθυνση από αυτή που έχουμε μέχρι τώρα».

    Αναφέρει ακόμα, ότι στο υπουργείο αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα τρία νομοσχέδια, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτά αφορούν τα δημόσια έργα, τις μελέτες των δημόσιων έργων και τις δημόσιες συμβάσεις γενικότερα, καθώς και τα συστήματα και τις δομές που θα δώσουν την ευκαιρία να παρακολουθούνται συνολικά και τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα. Το τρίτο νομοσχέδιο έχει να κάνει με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τις παραχωρήσεις, ενώ έτοιμο είναι και το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια.

    Δηλώνει κατηγορηματικά «όχι» στα περί ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών. «Δεν θα γίνει», τονίζει και προσθέτει: «Το μοντέλο των ιδιωτικών αστικών συγκοινωνιών στη χώρα μας που εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη έχει αποτύχει πλήρως. Κοστίζει πέντε φορές περισσότερο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Να σταματήσουμε το πλιάτσικο που γίνεται τόσα χρόνια σε αυτούς τους φορείς, τις σπατάλες και την κακή διαχείριση».

    Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λέει ότι είναι στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, και σημειώνει ότι το υπουργείο του ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών. «Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Με έναν σχεδιασμό που είναι καθαρά εθνικός σχεδιασμός και θα αναβαθμίσει τη χώρα μας», προσθέτει.

    Για το μέτρο της αναλογικής χρέωσης στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων εκτιμά ότι μέσα στο 2017 «θα έχουμε τις μελέτες», «για να υλοποιήσουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των έργων το αναλογικό σύστημα χρέωσης».

    Σημειώνει, ακόμη, ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι να επεκταθεί ο προαστιακός στο Λαύριο. «Πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που πρέπει να γίνουν μιας και συνδέει το αεροδρόμιο και το κέντρο της Αθήνας, με δύο βασικά λιμάνια που είναι οι κύριες υποδομές. Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστούν και οι ακτοπλοϊκές μεταφορές και η κρουαζιέρα, αλλά κυρίως θα εξυπηρετηθεί ο πολίτης».

    Ο κ. Σπίρτζης απαντά, ακόμη, στις επικρίσεις της ΝΔ ότι «κλαίει», λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο όταν λόγων της συμφωνίας, «και σε αυτή θα είμαστε συνεπέστατοι», επιβάλλονται στη χώρα, πολιτικές και μέτρα «τα οποία και ως πολιτική σύλληψη και υλοποίηση έχουν όνομα». «Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στη ΝΔ, αλλά και οι πολιτικοί του συνεργάτες στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν εφάρμοζαν αυτές τις πολιτικές γελούσαν. Εμείς, δεν μπορούμε να γελάμε με κάποιο από αυτά τα μέτρα και τις πολιτικές». ... «Στεναχωριόμαστε. Αυτό δεν είναι κακό. Δείχνει και άλλα πράγματα», τονίζει.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζηστο Γιώργο Ψύλλια στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [04] Θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνος μαζί μετά από 70 χρόνια

    Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα γίνει απόψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα , συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο.

    Μάλιστα το ηλιοστάσιο φέτος θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο, η οποία θα υπάρξει στις 02:02 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 21 Ιουνίου. Η σύμπτωση θερινού ηλιοστασίου και πανσελήνου έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.

    Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

    Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

    Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

    [05] Νέα στάση εργασίας την Τρίτη σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

    Νέα στάση εργασίας εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς που διαμαρτύρονται για την επικείμενη ένταξη των μέσων μεταφοράςστο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

    Έτσι, από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας ακινητοποιημένα θα είναι μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ.

    "Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας που σκοπό έχουν να εισακουστεί το αίτημά μας που δεν είναι άλλο από τη μη μετατροπή του αγαθού της μετακίνησης σε αγοραίο προϊόν προς όφελος των συμφερόντων και εις βάρος του επιβατικού κοινού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους.

    [06] Στη Ρόδο αύριο ο Β. Αποστόλου προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές από την πυρκαγιά

    Στη Ρόδο πρόκεται να μεταβεί την Τρίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά που έπληξε περιοχές στα νότια του νησιού και να αποφασίσουν τι μέτρα πρέπει να παρθούν.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις σε δηλώσεις του χθες το πρωί στο Mega, ο κ. Αποστόλου είχε αναφέρει ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τόνισε, ότι αυτές που αφορούν τον ΕΛΓΑ θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο, ζημίες που θα καλυφθούν με άλλους τρόπους όπως ο κρατικός προϋπολογισμός θέλουν χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο

    [07] Στο λιμάνι της Κύθνου οδηγείται βάρκα με περίπου 40 μετανάστες

    Ξύλινη βάρκα με περίπου 40 μετανάστες, εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέας-Κύθνου-Σερίφου από πλωτά σκάφη του λιμενικού.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό, κάποιος από τους μετανάστες είχε καλέσει νωρίτερα σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112 και υπήρξε άμεση κινητοποίηση από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

    Όπως διαπιστώθηκε τελικά, το σκάφος δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο, ούτε έχει παρουσιάσει εισροή υδάτων και αυτή τη στιγμή μαζί με τους μετανάστες ρυμουλκείται από ιδιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Κύθνου.

    [08] Σταϊνμάιερ: Ένα ενδεχόμενο Brexit θα ζημίωνε σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμποδίσει μια ανατροπή της ολοκλήρωσης εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες.

    "Αν οι Βρετανοί επιλέξουν την αποχώρηση από την ΕΕ, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σαν να μη συνέβη τίποτα, με 28 πλην 1 μέλη την επόμενη ημέρα" είπε ο Σταϊνμάιερ.

    Ένα ενδεχόμενο Brexit θα ζημίωνε σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο και τα υπόλοιπα μέλη θα όφειλαν να κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν μια αντιστροφή της διαδικασίας ολοκλήρωσης, τόνισε. "Εμείς στην Ευρώπη φέρουμε από κοινού την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στον εθνικισμό των μεμονωμένων κρατών", συνέχισε.

    Οι δηλώσεις του Σταϊνμάιερ ακολουθούν την έκκληση που απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισήμανε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    [09] ΗΠΑ:Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν σε αγρυπνία τα θύματα του Ορλάντο

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Ορλάντο, κρατώντας αναμμένα κεριά, για να τιμήσουν τα θύματα της σφαγής που διαπράχθηκε πριν από μία εβδομάδα, μέσα σε ένα από τα γνωστότερα γκέι μπαρ της πόλης.

    Ο δήμαρχος του Ορλάντο, Μπάντι Ντάιερ, ευχαρίστησε τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και αρωγής και υποσχέθηκε στους επιζώντας και στις οικογένειες των θυμάτων, ότι η τοπική κοινότητα θα τους στηρίξει. Κατήγγειλε ταυτόχρονα "τη γεμάτη μίσος πράξη ενός μανιακού δολοφόνου", σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό News 13.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία τουρισμού του Ορλάντο 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην αγρυπνία, στις όχθες της λίμνης Ιόλα, για να τιμήσουν τα θύματα της επίθεσης στο κλαμπ Pulse όπου στις 12 Ιουνίου διαπράχθηκε η πιο αιματηρή επίθεση από ένα μεμονωμένο άτομο στην ιστορία των ΗΠΑ. Πολλοί κρατούσαν σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου ?το σύμβολο της κοινότητας ΛΟΑΔή λευκά λουλούδια.

    [10] Απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει μια συνεργασία Unidos- Podemos με Σοσιαλιστές

    Η συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία όχι μόνο παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής στη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά μπορεί να αποσπάσει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, γράφει η εφημερίδα El Pais, αναλύοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

    Αντίθετα, η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι το κυβερνών μέχρι σήμερα Λαϊκό Κόμμα δεν έχει δυναμική ανόδου, ενώ στασιμότητα διαφαίνεται και στο κόμμα των Πολιτών.

    «Η Συμμαχία Podemos-Ενωμένης Αριστεράς βρίσκεται τρεις μονάδες πίσω από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο όμως δεν ανεβαίνει», σημειώνει η El Pais και προσθέτει: «Η εκλογική συμμαχία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, μπορεί να έχει επιπτώσεις πέρα από την αλλαγή της ισορροπίας μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς.

    Η κρίσιμη μάζα των ψήφων της συμμαχίας είναι γύρω στο 26%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία Metroscopia, που δείχνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες μπορεί και να αυξήσει σημαντικά τις θέσεις της. Όχι μόνο υπερνικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως δεύτερη δύναμη, αλλά αποδυναμώνει το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες που αναμένεται να εκλέξουν λιγότερους βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου».

    Το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να αποσπάσει το 29% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia, και 114 έδρες, εννέα λιγότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

    Η συμμαχία Podemos- Ενωμένης Αριστεράς αναμένεται να αποσπάσει 93 έδρες, δηλαδή 22 περισσότερες από όσες πήραν τα δύο κόμματα μαζί στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να πάρουν 82 έδρες (8 λιγότερες από τον Δεκέμβριο), γεγονός που σημαίνει ότι αν συνεργαστούν με τους Podemos θα υπάρχει μια πλειοψηφία τουλάχιστον 175 βουλευτών σε σύνολο 350 στη νέα Βουλή, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.

    [11] Την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να παραμένει η Βρετανία στην ΕΕ. Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία. Πάντως, τις μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν τις φοβίζουν οι συνέπειες του Brexit.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsman Stiftung) που έγινε σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία) η πνειονότητα των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ (54%). Μόνο το ένα πέμπτο τάσσεται υπέρ της εξόδου της, ενώ το ένα τέταρτο δεν εκφράζει γνώμη επί του θέματος.

    Ειδικότερα στη Γερμανία και την Ιταλία η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπέρ της παραμονής, ενώ σαφώς περισσότεροι είναι οι Πολωνοί και οι Ισπανοί. Αντίθετα μόνο το 41% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου της.

    Συνολικά μόνο το 21% όλων των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του Brexit. Συγκεκριμένα, το 71% των υπέρμαχων της ΕΕ επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας, ενώ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μόνο το 38% όσων είναι κατά της ΕΕ τάσσεται υπέρ του Brexit και σχεδόν το ένα τρίτο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το 25% δεν έχει γνώμη επί του θέματος.

    Θετικό σημάδι για τις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι το 55% των Ευρωπαίων πολιτών είναι υπέρ της εμβάθυνσης. Τα ποσοστά ποικίλουν πολύ από χώρα σε χώρα. Οι Ισπανοί είναι υπέρ σε ποσοστό 78%, οι Ιταλοί σε ποσοστό 71%, ενώ στη Γερμανία 59%. Μόνο στη Βρετανία υπερέχουν οι σκεπτικιστές. Το 15% είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση ως έχει, ενώ το 30% θέλει λιγότερη Ευρώπη. Ειδικά στη Βρετανία το 43% θέλει λιγότερη Ευρώπη, το 31% περισσότερη και το 26% δηλώνει ικανοποιημένο με την κατάσταση ως έχει.

    Το ερώτημα ενός πιθανού δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ στη Γερμανία είναι υποθετικό αλλά ετέθη. Συγκεκριμένα ρωτήθηκε αν θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ και η απάντηση των Γερμανών ήταν σε ποσοστό 62% Ναι. Στο, υποθετικό πάντα, ερώτημα Frexit ναι ή όχι, οι Γάλλοι τάχθηκαν υπέρ του Ναι σε ποσοστό μόνο 48%. Συμπερασματικά και στις 5 από τις έξι μεγάλες χώρες οι πολίτες θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε περίπτωση ανάλογου δημοψηφίσματος.

    Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, επίσης, δεν φοβάται το Brexit, ενώ μόνο το 10% βλέπει βελτίωση μετά το Brexit. Τον μεγαλύτερο φόβο από τις 5 μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ για τις συνέπειες του Brexit τον έχουν οι Πολωνοί και οι Γερμανοί. Οι μισοί απάντησαν πως ανησυχούν ότι η έξοδος της Βρετανίας θα ήταν κάτι κακό για την ΕΕ. Αντίθετα σχεδόν οι μισοί Γάλλοι απάντησαν ότι τα πράγματα θα είναι όπως και πριν στην ΕΕ. Δεν ανησυχούν επίσης ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Ισπανοί.

    Ένα μικρό μέρος των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομία της ΕΕ θα αποδυναμωθεί με την έξοδο της Βρετανίας, και το ένα τρίτο φοβάται πως η Ευρώπη θα μειώσει τη δύναμή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Και οι Βρετανοί; Μόλις το 55% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα χωρίς την ΕΕ. Το 13% των υπέρμαχων του Brexit πιστεύει μάλιστα ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αντίθετα, το 59% των υπέρμαχων της παραμονής θεωρεί ότι το Brexit θα χειροτερέψει την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία.

    Διαβάστε επίσης:Στο 72% η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

    [12] Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Χρυσής Αυγής, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, με αντικείμενο συζήτησης τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

    - Την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

    - Την Πέμπτη, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    - Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

    Διαβάστε επίσης:Κυβερνητικές πηγές : Θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές

    Διαβάστε επίσης:Την ερχόμενη Πέμπτη η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [13] Ιστορικό ρεκόρ προσφύγων με 65,3 εκατομμύριατο 2015

    Παγκόσμια μέρα προσφύγων σήμερα και όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από συρράξεις και διώξεις σε όλο τον κόσμο κατέρριψε κάθε ρεκόρ το 2015, φτάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της Αρμοστείας, είναι η πρώτη φορά που σπάει το όριο των 60 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμό της Βρετανίας και είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν καταγραφεί 59,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι παγκοσμίως.

    Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, και όλα τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, ενώ είχε παραμείνει σχετικά σταθερός από το 1996 μέχρι και το 2011. Σε σύγκριση με το 2014, το 2015 σημειώθηκε αύξηση 9,7%.

    Ο αριθμός των προσφύγων ?δηλαδή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους? ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια και εκείνος των εσωτερικά εκτοπισμένων ?που έφυγαν από τις πόλεις και τα χωριά τους αλλά χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους? στα 40,8 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ. Σ' αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο πέρσι σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Η UNHCR τονίζει ότι "ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας".

    "Ζούμε σε έναν κόσμο ανισοτήτων", υπάρχουν πόλεμοι, συγκρούσεις και "είναι αναπόφευκτο οι άνθρωποι να θέλουν να πάνε σε έναν πιο ασφαλή κόσμο", σχολίασε ο Ύπατος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι παρουσιάζοντας στη Γενεύη την έκθεση αυτή, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

    [14] Ο δεκάχρονος που εντοπίστηκε νεκρός στο Βουραϊκό βρέθηκε στο κενό ανάμεσα στην πεζογέφυρα και τη σιδηροδρομική γραμμή

    Έρευνες για το πώς o10χρονος έχασε την ζωή του στο φαράγγι του Βουραϊκού πραγματοποιούν Πυροσβεστική και Αστυνομία, μετά την ανάσυρση της σορού του ανήλικου από άνδρες της ΕΜΑΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 10χρονος πραγματοποιούσε πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραικού μαζί με τους γονείς του, καθώς και τρεις ακόμη ενήλικες και άλλα τρία παιδιά.

    Όταν έφθασαν στο 6ο χιλιόμετρο, κοντά στην περιοχή «Σιφώνι», έπρεπε να διασχίσουν μία πεζογέφυρα. Εκεί, για άγνωστο ακόμα λόγο, ο ανήλικος βρέθηκε στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στην πεζογέφυρα και την σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να πέσει στο ποτάμι από μεγάλο ύψος. Ακολούθησε η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όπου τελικά λίγο πριν από τις 8:30 το βράδυ εντοπίστηκε νεκρός ο 10χρονος.

    Η σορός του ανήλικου αναμένεται να μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, για την διενέργεια νεκροψίας.

    [15] Στο 72% η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

    Οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν στο 72% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair.

    Το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

    [16] Γυναίκα δήμαρχος για πρώτη φορά στη Ρώμη

    "Πρόκειται για ιστορική στιγμή", δήλωσε η νέα δήμαρχος της Ρώμης και υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία υπερίσχυσε του κεντροαριστερού Ρομπέρτο Τζακέτι με το 67,2% των ψήφων. Ο Τζακέτιδεν ξεπέρασε το 32,7%.

    «Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά», πρόσθεσε η τριανταεπτάχρονη Ιταλίδα δικηγόρος.

    «Γυρίζουμε σελίδα, αφήνω πίσω μου τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα τις τελευταίες ημέρες», ολοκλήρωσε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία θέλησε να αναφερθεί με ευγνωμοσύνη - σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της - στο έργο των ιδρυτών των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο και Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο.

    Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων των ιταλικών δημοτικών εκλογών , επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των exit poll των δημοσκοπικών εταιριών.

    Στο Τορίνο, επίσης, η υποψήφια των Πέντε Αστέρων, Κιάρα Απεντίνο, υπερίσχυσε με ποσοστό 54,6% επί του απερχόμενου δημάρχου Πιέρο Φασίνο (45,4%) του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στο Μιλάνο την νίκη εξασφάλισε, τελικά, ο κεντροαριστερός Μπέπε Σάλα, με το 51,7%, έναντι του 48,3% του κεντροδεξιού Στέφανο Παρίζι.

    Στη Νάπολη κέρδισε την πολιτική μάχη, με μεγάλη άνεση, ο αυτόνομος, αριστερός απερχόμενος δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος άγγιξε το 66,9% των ψήφων.

    Ο κεντροαριστερός Βιρτζίνιο Μέρολα εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Μπολόνια με ποσοστό 54,7% ενώ την δημαρχία της Τεργέστης κατέκτησε ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, με το 52,6% των προτιμήσεων.

    Οι σχολιαστές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι οι δημοτικές αυτές εκλογές στέλνουν ένα αρκετά ανησυχητικό πολιτικό μήνυμα προς την κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι, η οποία θα μπορούσε να απειληθεί, στο εγγύς μέλλον, από το κίνημα Πέντε Αστέρων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 June 2016 - 8:32:26 UTC