Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανικό δημοψήφισμα, προσφυγικό,τρομοκρατία, στο επίκεντρο ομιλίας του Γ. Κουμουτσάκου
  • [02] Β. Λεβέντης: Απλή αναλογική και κανένα μπόνους για το πρώτο κόμμα
  • [03] Συνάντηση Ι. Στουρνάρα - Κλ. Ρέγκλινγκ
  • [04] Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά
  • [05] Βρυξέλλες:Συναγερμός για βόμβα σε εμπορικό κέντρο - Σύλληψη υπόπτου
  • [06] Αυστριακός ΥΠΕΣ: «Ακατανόητο» να μην είναι δυνατή η επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα
  • [07] Ενώπιον δικαστή εμφανίστηκε ο Βρετανός, που σκόπευε να πυροβολήσει τον Τραμπ
  • [08] Υπό έλεγχο τμήμα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κύπρο
  • [09] «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση», μια μελέτη για την επίδραση της κρίσης στην ψυχαγωγία
  • [10] Αλ. Τσίπρας για την πυρκαγιά στην Κύπρο: Βρισκόμαστε δίπλα σας
  • [11] Γιούνκερ: Τεράστια η προσπάθεια της Ελλάδας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων
  • [12] Κύπρος: Αναβλήθηκε, λόγω της πυρκαγιάς, η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

  • [01] Βρετανικό δημοψήφισμα, προσφυγικό,τρομοκρατία, στο επίκεντρο ομιλίας του Γ. Κουμουτσάκου

    Στην 23η Σύνοδο Κορυφής των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο βουλευτής Β' Αθηνών και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Βρετανικό δημοψήφισμα

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ επισήμανε ότι «πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εμποδίσουμε τα εθνικιστικά κόμματα να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τον πανικό που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και τις ανησυχίες που γέννησε η προσφυγική κρίση. Η Ευρώπη, ως κοινότητα δημοκρατικών κρατών χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και αλληλεγγύη, όχι τον κατακερματισμό των δυνάμεών της. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο έχειιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία».

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη του στους Βρετανούς πολίτες για ένα θετικό αποτέλεσμα, για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

    «Τυχόν απομάκρυνση από την ΕΕ θα μικρύνει πρωτίστως τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη ως πολιτική οντότητα. Από ένα πιθανό αρνητικόαποτέλεσμα όλοι χάνουν», τόνισε.

    Ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσφυγική κρίση

    Για το θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας για την ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία, τόνισε ότι τέσσερις αρχές θα πρέπει να κατευθύνουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις:

    1. To προσφυγικό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατία.

    2. Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας ή τις προκλήσεις ασφαλείας που μπορεί να σχετίζονται με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

    3. Η εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους-μέλους είναι στην πραγματικότητα εσωτερική ασφάλεια όλων των κρατών-μελών.

    4. Ο κατακερματισμός της προσπάθειας αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων κάνει την ΕΕ ακόμα πιο ευάλωτη.

    5. Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ελεύθερη κίνηση των Ευρωπαίων πολιτών και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

    «Το προσφυγικό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατία»

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα προσφύγων, ως ακόμα μια αφορμή ανάδειξης της ανθρωπιστικής διάστασης της κρίσης. Τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν σχετίζεται με την προσφυγική κρίση. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το στείλουμε εμφατικά στους πολίτες της Ευρώπης. Οι περισσότεροι τρομοκράτες δεν ήταν άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του πολέμου, αλλά άνθρωποι που είχαν γεννηθεί εδώ, στην Ευρώπη. Το Διεθνές Αντιτρομοκρατικό Κέντρο εκτιμά ότι 4.000 πιθανοί τρομοκράτες ζουν αυτή τη στιγμή ανάμεσά μας. Αυτό σημαίνει ότι μείζονος σημασίας είναιη αποφυγή ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας μας.

    Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη

    Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας απαιτείται ένα κοινό όραμα που να περιλαμβάνει:

    - Αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης, ξεκινώντας από τη Συρία, τη Λιβύη και το Νότιο Σουδάν.

    - Μια νέα νοοτροπία στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να συνεργάζονται πιο συστηματικά και να μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες.

    - Ενίσχυση της κοινής διασφάλισης των συνόρων με τη δημιουργία της κοινής ακτοφυλακής η οποία αυτονόητα θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ώστε να σέβεται την κυριαρχία των εθνικών κρατών.

    - Πλήρη άρση των ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, χωρίς εξαιρέσεις.

    - Νέο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου που θα μοιράζει το βάρος και την ευθύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Και μέχρι να συμβεί αυτό, πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου για αναλογική επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ένωσης, μεαντίστοιχη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη.

    - Εύρυθμη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των εισερχομένων ροών με έμφαση στα hot spots.

    - Συνεργασία με τις χώρες transit, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, χωρίς όμως παραχωρήσεις στα θέματα αρχής και τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης.

    - Πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης παράνομων οικονομικών μεταναστών.

    - Αντιτρομοκρατική συνεργασία με χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ασίας.

    «Ο κατακερματισμός μάς κάνει ευάλωτους»

    Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε λέγοντας: «Για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις πρέπει να εργασθούμε για μια ισχυρότερη Ένωση, στηριγμένοι στην ανυπόκριτη αλληλεγγύη και τιςκοινές ευθύνες. Ο κατακερματισμός μας κάνει πιο ευάλωτους. Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταφράζεται σε αδυναμία. Οι στόχοι μας είναι κοινοί, καθώς και τα στρατηγικά μας συμφέροντα. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για συντονισμένη δράση και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πραγματικήπρόκληση για την ΕΕ».

    Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, o επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κόεν Γκέενς, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γάλλων Les Republicains Κριστιάν Ζακόμπ και κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    [02] Β. Λεβέντης: Απλή αναλογική και κανένα μπόνους για το πρώτο κόμμα

    Απλή αναλογική, κανένα μπόνους στο πρώτο κόμμα και πλαφόν εισόδου στη Βουλή είναι οι βασικές θέσεις της Ένωσης Κεντρώων στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης.Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι οι απόψεις του είναι ήδη γνωστές στην κυβέρνηση, πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι έχουν γίνει ήδη βολιδοσκοπήσεις.

    Ερωτηθείς εάν θα δεχθεί κάποιου είδους μπόνους για το πρώτο κόμμα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε τέτοια θέση σημειώνοντας ότι «ο Λεωνίδας Κύρκος δεν έβαζε κρεμμύδια και σάλτσες όταν μιλούσε για απλή αναλογική».

    Απέρριψε ιδέες όπως να δηλώνουν από πριν τα κόμματα με ποιον θα συνεργαστούν μετεκλογικά ενώ ξεκαθάρισε πως «εγώ με τη Δεξιά δεν πρόκειται να πάω, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά».

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Π. Πολάκη σχετικά με τη Δικαιοσύνη κράτησε αποστάσεις αλλά προσέθεσε ότι «και η Δικαιοσύνη δεν κάνει το καθήκον της». Σημείωσε πως μπορεί ο κ. Πολάκης να μην έχει στοιχεία αλλά είναι πιθανόν να έχει δει σαπίλα και σήψη και γι? αυτό η Ένωση Κεντρώων ζητά να ερευνηθούν οι καταγγελίες του.

    [03] Συνάντηση Ι. Στουρνάρα - Κλ. Ρέγκλινγκ

    Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είχε σήμερα το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling). Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν το μέλλον και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτήτην ώρα ο κ. Ρέγκλινγκ συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.

    [04] Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά

    Ξεκινάει σήμερα η σειρά συναντήσεων που θα έχει η διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά,η οποίαέχει συσταθεί από κοινού από τους θεσμούς και το υπουργείο Εργασίας,με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων - και αύριο με τους εργοδοτικούς φορείς.

    Στις διμερείς συναντήσεις της θα συζητηθούν ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές». Η ελληνική πλευρά, επίσης, απορρίπτει ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα, θέμα για το οποίο φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.

    Η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα, το οποίο θα παραδώσει το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβρη, όπου θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [05] Βρυξέλλες:Συναγερμός για βόμβα σε εμπορικό κέντρο - Σύλληψη υπόπτου

    Συναγερμός για βόμβα σήμανε τα ξημερώματα στο εμπορικό κέντρο City2 στο κέντρο των Βρυξελλών και ένας ύποπτος συνελήφθη, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών φορούσε ο ύποπτος, σύμφωνα με την εισαγγελία.«Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί εκρηκτικά», ανακοίνωσε η εισαγγελία.

    Ο συναγερμός σήμανε στις 06.30 τοπική ώρα όταν εντοπίσθηκε άνδρας με ύποπτη συμπεριφορά κοντά στο εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

    Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προήδρευσε το πρωί σε έκτατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

    «Προν το παρόν, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχον», δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή».

    Πολλές από τις εισόδους του μετρό στο εμπορικό κέντρο έχουν αποκλεισθεί και ένοπλοι στρατιώτες είναι ορατοί στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βρυξελλών δήλωσε ότι τα καταστήματα του τομέα γύρω από το εμπορικό κέντρο παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

    [06] Αυστριακός ΥΠΕΣ: «Ακατανόητο» να μην είναι δυνατή η επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

    Η ισχύουσα διάταξη του Δουβλίνου πρέπει να τηρείται από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για τον ίδιο είναι ακατανόητο ότι είναι δυνατές οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, αλλά όχι προς την Ελλάδα και την Ουγγαρία, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, κατά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

    Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πάλι, το ταχύτερο δυνατό, ισοδύναμο μέλος της "οικογένειας του Δουβλίνου", πρόσθεσε ο προερχόμενος από το συγκυβερνών - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα Σομπότκα, ο οποίος πρόσφατα διαδέχθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών τη γνωστή για τις επανειλημμένες φραστικές επιθέσεις της εναντίον της Ελλάδας, πρώην επικεφαλής του, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

    Στις συνομιλίες του με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως για να μπορεί κανείς να αντεπεξέλθει με τις επίκαιρες προκλήσεις, όπως τη μεταναστευτική πίεση, τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, χρειάζονται λειτουργικές ευρωπαϊκές λύσεις, με ενίσχυση της συνοχής και της αλληλεγγύης στην ΕΕ.

    [07] Ενώπιον δικαστή εμφανίστηκε ο Βρετανός, που σκόπευε να πυροβολήσει τον Τραμπ

    Ενώπιον δικαστή στη Νεβάδα, παρουσιάστηκε ο 20χρονος Βρετανός Μάικλ Στίβεν Σάντφορντ, ο οποίος προσπάθησε ν' αρπάξει το όπλο αστυνομικού, στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο Λας Βέγκας.

    Ο Σάντφορντ φαίνεται να σχεδίαζε να πυροβολήσει τον Τραμπ εδώ κι ένα χρόνο, ενώ αποφάσισε να υλοποιήσει το σχέδιο του, τώρα, καθώς αισθάνθηκε πιο ικανός για να το κάνει.Ο Σάντφορντ θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την 5η Ιουλίου που θα διεξαχθεί η δίκη του.

    [08] Υπό έλεγχο τμήμα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κύπρο

    Υπό έλεγχο έχει τεθεί το δυτικό μέρος της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Ευρύχου-Πλατάνια και καταβάλλεται προσπάθεια για περιορισμό των μετώπων στην περιοχή Σπήλια-Κούρδαλι, Κανναβιών και Αγίας Ειρήνης, ενώ εντονότερο είναι το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου.

    Στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος -πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών- εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

    Επίσης, επιχειρούν, τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, τα δύο Καναντέρ και δύο ελικόπτερα Super Puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και Ιταλία.

    Διαβάστε επίσης:Κύπρος: Αναβλήθηκε, λόγω της πυρκαγιάς, η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

    Κύπρος: Δεύτερος δασοπυροσβέστης νεκρός στη μεγάλη πυρκαγιά

    [09] «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση», μια μελέτη για την επίδραση της κρίσης στην ψυχαγωγία

    Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η οικονομική κρίση, που συνεπάγεται πτώση του βιοτικού επιπέδου, δεν επέφερε στην Αθήνα τη δραματική μείωση του μέσου δείκτη ευζωίας από το 2003 έως το 2013, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που περιλαμβάνεται στον τόμο «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση», η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε επιμέλεια του Δημήτρη Εμμανουήλ, διευθυντή Ερευνών στο εν λόγω Κέντρο. Στο συλλογικό αυτό έργο των ερευνητών, Παρασκευής Καμούτση, Γιώργου Κανδύλη, Ρωξάνης Καυτατζόγλου, Μιχάλη Πέτρου και Νίκου Σουλιώτη, μελετώνται οι οικονομικές τάξεις, τα κοινωνικά στρώματα και τα πρότυπα πολιτιστικής και υλικής κατανάλωσης στην ελληνική πρωτεύουσα με επίκεντρο τις μορφές ψυχαγωγίας, κατοικίας και βραδινής εξόδου.

    «Ένα από τα κρίσιμα σημεία που αναδύεται από τις αναλύσεις του παρόντος βιβλίου είναι το γεγονός ότι αυτό που ονομάζεται "κοινή κουλτούρα"αλλά και η "καθημερινή κουλτούρα", η πολιτισμική δηλαδή της καθημερινότητας, εγγράφεται ευθέως ή εμμέσως σε δίκτυα εξουσίας και πλαίσια νοηματικής διαπραγμάτευσης της ταυτότητας σε ατομική και συλλογική κλίμακα» τονίζει στον πρόλογο ο διευθυντής και πρόεδρος του Κέντρου Νίκος Δεμερτζής.

    [10] Αλ. Τσίπρας για την πυρκαγιά στην Κύπρο: Βρισκόμαστε δίπλα σας

    Τη συμπαράστασή του στην κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου, που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά στην περιοχή Ευρύχου, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο πρωθυπουργός αναφέρει:«Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται. Ελλ. δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα».

    Δεύτερος δασοπυροσβέστης νεκρός στη μεγάλη πυρκαγιά

    Υπέκυψε στα τραύματά του ο δασοπυροσβέστης ο οποίος είχε τραυματιστεί κρίσιμα στη μάχη για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται από το απόγευμα της Κυριακής σε δασική περιοχή στους πρόποδες του Τροόδους.

    Διαβάστε επίσης:Ν. Τόσκας: Είναι εθνικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα

    [11] Γιούνκερ: Τεράστια η προσπάθεια της Ελλάδας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων

    Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσκεκλημένος του ΣΕΒ.Σε εξέλιξη είναι συνάντησή τουμε τονΠρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο καιθα ακολουθήσει συνάντηση μετον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

    Ο κ. Γιούνκερθα είναι κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ώρα 19.30). Επίσης, θα επισκεφθεί την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ώρα 13.30, κτίριο της ΟΚΕ), όπου και θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας.

    Ο κ. Γιούνκερ θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό (ώρα 13.00, Μέγαρο Μαξίμου).

    Γιούνκερ: Η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια στο θέμα των μεταρρυθμίσεων

    «Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Euronews», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

    Στη συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ, ερωτώμενος σχετικά, αναφέρει ότι κάτι έχει αλλάξει από το καλοκαίρι του 2015 και κανείς δεν υποστηρίζει σοβαρά το Grexit και πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι Αρχές της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία, σεβαστή και από τις δύο πλευρές. «Αγωνίστηκα σκληρά για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κατά την άποψη μου ούτε η ΕΕ ούτε η ζώνη του ευρώ θα είναι πλήρεις χωρίς την Ελλάδα» τονίζει.

    Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σε καμία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια. Εκφράζει, μάλιστα, τον θαυμασμό του για τους Έλληνες, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί και δηλώνει «περισσότερο ικανοποιημένος από ό,τι νόμιζα ότι θα μπορούσα να είμαι το καλοκαίρι του 2015».

    Σε ερώτηση για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, τονίζει ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και πως οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίζονται.

    Ως προς τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι αυτή έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και εκφράζει την ελπίδα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως οι Έλληνες και η τουρκική πλευρά να κάνουν τα πάντα για να παραμείνει σε ισχύ.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Βρετανία ο κ. Γιούνκερ εκφράζει την ελπίδα ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, καθώς αν επικρατήσει το Brexit, αυτό θα βλάψει τόσο την ΕΕ όσο και τη Βρετανία.

    Η συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερμεταδόθηκεαπό το «Euronews».

    [12] Κύπρος: Αναβλήθηκε, λόγω της πυρκαγιάς, η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

    Αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη, λόγω της συνεχιζόμενης δύσκολης κατάστασης με την μεγάλη πυρκαγιά, η σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την κατανόηση, που επέδειξε. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή του Τροόδους, όπου επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης.

    Διαβάστε επίσης:Αλ. Τσίπρας για την πυρκαγιά στην Κύπρο: Βρισκόμαστε δίπλα σας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2016 - 8:32:25 UTC