Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [02] Έκκληση σε όλους να προσέχουν για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς απηύθυνε ο Ν. Τόσκας,
  • [03] Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά
  • [04] Ο Τζορτζ Σόρος προειδοποιεί για μεγάλη υποτίμηση της στερλίνας στην περίπτωση ενός Brexit
  • [05] Oι τράπεζες της Ευρωζώνης θα παίρνουν 4ετή δάνεια από την ΕΚΤ με μηδενικό έως αρνητικό επιτόκιο
  • [06] Να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ζητά ο Κλ. Ρέγκλινγκ
  • [07] Ε.Κουντουρά: Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις για την αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία
  • [08] Αυξημένη παραβατικότητα στα νησιά του Β.Αιγαίου από εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες
  • [09] Υπό έλεγχο τμήμα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κύπρο
  • [10] Γιάννης Αναστασάκης: Δέκα μήνες το ΚΘΒΕ «ώδινεν όρος», όμως «το καλοκαίρι θα θερίσουμε»
  • [11] Πρ.Παυλόπουλος:Η Ελλάδα, έπραξε ό,τι της αναλογεί
  • [12] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο
  • [13] Συνάντηση Ι. Στουρνάρα - Κλ. Ρέγκλινγκ

  • [01] Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου

    Με αλλαγές στις ώρες συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, επικαιροποιήθηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων που θα γίνουν την τρέχουσα εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι συναντήσεις, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

  • Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, την Τρίτη 21/6, στις 17:00.

  • Με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12:00.

  • Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 16:00.

  • Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 18:00.

  • Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 10:00.

  • Με τον Επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 12:00.

    [02] Έκκληση σε όλους να προσέχουν για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς απηύθυνε ο Ν. Τόσκας,

    Έκκληση σε όλους να σεβαστούν τους κανόνες που θέτει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αποφυγή των πυρκαγιών, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πολύ ψηλά, λόγω των καιρικών συνθηκών, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Μπορεί να μειωθεί η θερμοκρασία, αλλά αυξάνεται η ένταση των ανέμων και έτσι ο δείκτης επικινδυνότητας έχει ανέβει ψηλά γι αυτό παρακαλούμε όλους να σεβαστούν τους κανόνες που θέτει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να προσέχουν. Είδαμε ότι πολλές πυρκαγιές γίνονται από απροσεξίες. Και στην Κύπρο, από ότι φαίνεται, από απροσεξία μικρού παιδιού προκλήθηκε το μεγάλο κακό. Επομένως θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Και στα Μέγαρα είχαμε από απροσεξία μελισσοκόμου. Δεν θέλει πικ νικ και ψησίματα στα δάση και άλλες απροσεξίες» είπε ο κ. Τόσκας.

    Ο αν. υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, μέσα από έναν συνδυασμό νέων και παλιών μέσων πυρόσβεσης. «Κάνουμε συνεχώς αναδιατάξεις των μέσων πυρόσβεσης σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος δίνουν όλο τους το είναι σε αυτή την προσπάθεια. Η κυβέρνηση, το κράτος, βρίσκεται σε εγρήγορση ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει προσωπικό, υπάρχουν μέσα» τόνισε.

    [03] Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά

    Ξεκινάει σήμερα η σειρά συναντήσεων που θα έχει η διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά,η οποίαέχει συσταθεί από κοινού από τους θεσμούς και το υπουργείο Εργασίας,με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων - και αύριο με τους εργοδοτικούς φορείς.

    Στις διμερείς συναντήσεις της θα συζητηθούν ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές». Η ελληνική πλευρά, επίσης, απορρίπτει ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα, θέμα για το οποίο φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.

    Η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα, το οποίο θα παραδώσει το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβρη, όπου θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [04] Ο Τζορτζ Σόρος προειδοποιεί για μεγάλη υποτίμηση της στερλίνας στην περίπτωση ενός Brexit

    Ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος ο οποίος στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας το 1992, δηλώνει ότι μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πυροδοτούσε μια μεγαλύτερη υποτίμηση της λίρας και θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναταραχή από την πτώση της "Μαύρης Τετάρτης", όταν ο τότε πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισ?ό Συναλλαγ?ατικών Ισοτι?ιών (ERM).

    Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Guardian, ο Σόρος αναφέρει ότι στην περίπτωση ενός Brexit η λίρα θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 15%, και ενδεχομένως κατά περισσότερο από 20%, κάτω από το 1,15 δολάριο συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα που βρίσκονται περίπου στο 1,46 δολάριο.

    «Η αξία της λίρας θα υποχωρήσει απότομα. Θα έχει επίσης άμεσο και δραματικό αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές, τις επενδύσεις, τις τιμές και τις θέσεις εργασίας», αναφέρει ο 85χρονος Σόρος στην Guardian, προσθέτοντας ότι αναμένει την υποτίμηση αυτή να είναι μεγαλύτερη και να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή από την πτώση κατά 15% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1992.

    Ο Σόρος, που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes κατατάσσεται 23ος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 24,9 δισεκ. δολαρίων, δηλώνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα μειώσει τα επιτόκια ύστερα από ένα Brexit και ότι θα υπάρχουν λίγα ακόμα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η ύφεση ή η πτώση των τιμών των ακινήτων στη Βρετανία.

    Επίσης καταδεικνύει το «πολύ μεγάλο» έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στη Βρετανία και λέει ότι μια υποτιμήση μετά το Brexit δεν αναμένεται να βελτιώσει τη μεταποίηση καθώς θα επικρατεί τόση αβεβαιότητα στην αγορά που θα αποτρέπει τις νέες επενδύσεις ή τις προσλήψεις.

    [05] Oι τράπεζες της Ευρωζώνης θα παίρνουν 4ετή δάνεια από την ΕΚΤ με μηδενικό έως αρνητικό επιτόκιο

    Από αύριο, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές για τη λήψη τετραετών δανείων από την ΕΚΤ με επιτόκιο, το οποίο θα είναι από μηδενικό έως και αρνητικό. Σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, οι τράπεζες είναι πιθανόν να πάρουν συνολικά ένα καθαρό ποσό 50 δις ευρώ. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, που είναι η πρώτη από τις τέσσερις που θα γίνουν συνολικά, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ΕΚΤ.

    Η γενναιοδωρία των στοχευμένων αυτών δανείων, γνωστών ως TLTRO -II, εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΚΤ να πείσει τις τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερες πιστώσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό. Παρά ταύτα, με τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη να είναι μεγάλη και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αβέβαιες, η επίδραση των δανείων αυτών θα είναι πιθανόν σταδιακή και όχι θεαματική, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Τα δάνεια TLTRO-II θα δίνονται αρχικά με το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που είναι μηδενικό. Το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, που είναι σήμερα -0,4%, εάν οι τράπεζες αυξήσουν τις χορηγήσεις των δανείων τους, στις οποίες στοχεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά 2,5% έως το τέλος Ιανουαρίου του 2018.

    Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το σχέδιο των δανείων αυτών - που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης - θα ενισχύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Με το προηγούμενο πρόγραμμα τετραετών δανείων της ΕΚΤ (TLTRO -I), που ήταν λιγότερο γενναιόδωρο όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν συνολικά το ποσό των 426 δις ευρώ με χαμηλά, αλλά όχι μηδενικά επιτόκια.

    [06] Να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ζητά ο Κλ. Ρέγκλινγκ

    Να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς αυτός αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο- και αφού είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα-, ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η συμφωνία για 3,5% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του κ. Τσακαλώτου.

    Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πρέπει ο στόχος αυτός να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ ή και στο 1,5% του ΑΕΠ (που ζητεί το ΔΝΤ), ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», προσθέτοντας πως «δεν ειπώθηκε η διάρκεια (του 3,5% του ΑΕΠ) αλλά σίγουρα είναι για πάνω από έναν χρόνο».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δύο παράλληλες διαδικασίες, μια για την ελάφρυνση του χρέους και μια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το τέλος του χρόνου.

    Ειδικά για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στις παραδοχές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική του χρέους, αποφεύγοντας να προβλέψει την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. «Δεν θέλω να πω ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος», ανέφερε, σημειώνοντας, όμως, ότι οι ευρωπαϊκές παραδοχές και προβλέψεις είναι πιο ρεαλιστικές, παρά τη μεγάλη δόση αβεβαιότητας που εμπεριέχει κάθε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις προβλέψεις ότι η διαδικασία δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος του έτους, εμμένοντας στην άποψή του ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημείωσε δε ότι ο ESM έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων διαχείρισης του χρέους.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η λύση, εάν βρεθεί, θα βρεθεί την τελευταία στιγμή. «Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει συνήθως λύση. Το κακό είναι ότι τη βρίσκει την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι και πριν από τις 24 Μαΐου δεν ήταν προφανές ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Δεν συμβουλεύω τους δημοσιογράφους να κρατήσουν την αναπνοή τους έως τότε, διότι μπορεί η λύση να βρεθεί πάλι την τελευταία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε παράλληλα ότι σήμερα εκταμιεύεται η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες) και παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ο ESM είναι μακροχρόνιος εταίρος και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας (με χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο περίπου 0,8% και για 32 έτη), ανέφερε, και στο πλαίσιο αυτό θέλει να πετύχει η Ελλάδα.

    [07] Ε.Κουντουρά: Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις για την αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία

    Στις ελληνικές δράσεις για την σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία αναφέρθηκε η Αν. Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αρμόδια για τον τουρισμό κα Άλα Μανίλοβα χθες στη Μόσχα. Οι δύο υπουργοί επισήμαναν τις θετικές προοπτικές για το 2016 και επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία και την ισχυρή κοινή βούληση για την περαιτέρω προώθηση των τουριστικών σχέσεων.

    Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, δίνοντας έμφαση στην έναρξη από τον φετινό Ιούνιο της έκδοσης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων τριετούς και πενταετούς διάρκειας για τους Ρώσους επισκέπτες. Σχετικά με τις αυξημένες απαιτήσεις του νέου συστήματος βιομετρικών στοιχείων, επισήμανε ότι έχουν πλήρως ξεπεραστεί οι αρχικές δυσκολίες και κατόπιν των δραστικών ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών για την επιπλέον στελέχωση και ενίσχυση των δομών, πλέον οι διαδικασίες της έκδοσης πραγματοποιούνται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, καλύπτοντας πλήρως την αυξημένη ζήτηση.

    Η κα Μανίλοβα δήλωσε την θερμή υποστήριξή της και την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την τον υπ?αριθμόν ένα εταίρο της Ρωσίας στον τομέα του τουρισμού καθώς και κορυφαίο προορισμό για τους Ρώσους το 2016 χάρις και στο φετινό Αφιερωματικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας που δίνει ισχυρή ώθηση στην αύξηση της ποιότητας και το εύρος των σχέσεων και ενθαρρύνει την ανταλλαγή τουριστικών ροών. Καταγράφεται, όπως είπε, σημαντική αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα από τις Περιφέρειες της Ρωσίας και για θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο της συνεργασίας με το Ελληνικό Υπουργείο και για την ενεργή συμβολή της κας Κουντουρά στην προώθηση κοινών δράσεων και τουριστικών συνεργασιών.

    [08] Αυξημένη παραβατικότητα στα νησιά του Β.Αιγαίου από εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες

    Αυξημένη παραβατικότητα διαπιστώνεται τον τελευταίο καιρό από εγκλωβισμένους στα νησιά του βορείου Αιγαίου μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είτε ψάχνουν, αγωνιωδώς, τρόπο να φύγουν προς την Αθήνα είτε τους έχουν τελειώσει τα χρήματα και κλέβουν για να επιβιώσουν.

    Στο αεροδρόμιο της Χίου, συνελήφθησαν, από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, δύο υπήκοοι Συρίας. Κατά τον καθιερωμένο από τους αστυνομικούς έλεγχο των επιβατών πτήσης με προορισμό την Αθήνα, οι δύο αλλοδαποί επέδειξαν ταυτότητες ρουμανικών αρχών, οι οποίες όπως διακριβώθηκε, ήταν πλαστές.

    Στη Σάμο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς, δύο υπήκοοι Συρίας ηλικίας 43 και 48 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Όπως διαπιστώθηκε, τρεις ανήλικοι υπήκοοι Συρίας, παιδιά των συλληφθέντων, προσπάθησαν να αφαιρέσουν διάφορα αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά, από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Βαθύ της Σάμου, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν καθώς έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή.

    Τέλος και πάλι στη Σάμο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, τρείς υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 20, 31 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή. Όπως διαπιστώθηκε αφαίρεσαν από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά.

    [09] Υπό έλεγχο τμήμα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κύπρο

    Υπό έλεγχο έχει τεθεί το δυτικό μέρος της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Ευρύχου-Πλατάνια και καταβάλλεται προσπάθεια για περιορισμό των μετώπων στην περιοχή Σπήλια-Κούρδαλι, Κανναβιών και Αγίας Ειρήνης, ενώ εντονότερο είναι το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου.

    Στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος -πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών- εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

    Επίσης, επιχειρούν, τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, τα δύο Καναντέρ και δύο ελικόπτερα Super Puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και Ιταλία.

    Διαβάστε επίσης:Κύπρος: Αναβλήθηκε, λόγω της πυρκαγιάς, η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

    Κύπρος: Δεύτερος δασοπυροσβέστης νεκρός στη μεγάλη πυρκαγιά

    [10] Γιάννης Αναστασάκης: Δέκα μήνες το ΚΘΒΕ «ώδινεν όρος», όμως «το καλοκαίρι θα θερίσουμε»

    «Έζησα την ..."Τρικυμία" (του Ουίλιαμ Σέξπιρ), αλλά ...ελπίζω πως "Το καλοκαίρι θα θερίσουμε" (του Αλ. Δαμιανού)». (Είχα ζητήσει απ τον κλασικό φιλόλογο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Αναστασάκη να περιγράψει με τίτλους θεατρικών έργων την «αίσθηση» των δέκα μηνών, που ...κυοφορεί τη νέα του ιδιότητα-αυτή του διευθυντή του βορειολλαδίτικου Κρατικού θεάτρου της χώρας).

    Ο δρόμος για τον Γιάννη Αναστασάκη, με αφετηρία την ...πλατεία Επταλόφου των Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης και «προορισμό» τον Λευκό Πύργο κράτησε ...52 χρόνια. Μεσολάβησαν «στάσεις» στη Φιλοσοφική Σχολή στα Γιάννενα, στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ στου Χαριλάου, σε θέατρα και κινηματογραφικά πλατό στην Αθήνα, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας κι ύστερα, πίσω στη Θεσσαλονίκη, στον 7ο όροφο του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ως ο 17ος καλλιτεχνικός διευθυντής του πολύπαθου Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

    «Πρωτομπήκα σε τούτο το γραφείο απ΄ την εποχή διεύθυνσης του ...αείμνηστου Νίκου Μπακόλα» μονολογώ κατά το καλωσόρισμά του στο φωτεινό γραφείο και...

    «Υπέροχη σύμπτωση. Ήταν ο μόνος Θεσσαλονικιός διευθυντής στο ΚΘΒΕ. Εκείνος και τώρα ...εγώ. Ίσως γι αυτό με επέλεξαν. Γιατί ήμουν Θεσσαλονικιός και γιατί δεν ήμουν ...φίρμα» σχολιάζει, χαμογελώντας...

    Εκείνος όμως δεν «έφυγε» ποτέ από την πόλη του. Δεν «χρειάστηκε» την Αθήνα ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ούτε για το θέατρο, για τη δημοσιογραφία που υπηρέτησε, ούτε για τη λογοτεχνία, όπου μεγαλούργησε...

    Πίστευα πως αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το θέατρο πρέπει να διαλέξει μεγάλο στίβο για την αναμέτρηση. Τότε (στα 1989 που έφυγα, τελειώνοντας τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ) στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μόνο το ΚΘΒΕ και η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης...

    Φοράει μαύρη μακό μπλούζα, με τυπωμένη τη μορφή του Άλφρεντ Χίτσκοκ στο στήθος, καπνίζει πολύ. Στον τοίχοπίσω του και στο παλιό καβαλέτο στα δεξιά του προβάλλει παντού η ασπρόμαυρη μορφή του Μίνου Βολανάκη.

    [11] Πρ.Παυλόπουλος:Η Ελλάδα, έπραξε ό,τι της αναλογεί

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο ΠτΔ υποδεχόμενος τον επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε την καθοριστική σημασίας συμβολή του για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη,. Όπως είπε ο κ Παυλόπουλος καμία από τις δυο πλευρές δεν μπορεί να συνυπάρξει χωρίς την άλλη υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό και στη σημερινή συγκυρία με το βρετανικό δημοψήφισμα. «Η Ελλάδα, όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, έπραξε ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να μπούμε στην ανάκαμψη. Χρειάζεται όμως και η συμβολή των θεσμών, τόσο για την τόνωση της ρευστότητας, όσο και για τις επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος

    Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χαρούμενος που επιστρέφει στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η ΕΕ είναι μαζί.

    «Γι? αυτό έκανα ό,τι μπορούσα για να αποφευχθεί το Grexit. Ποτέ δεν ακολούθησα την παράλογη λογική όσων ήθελαν η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του ευρώ. Και τελικά ήμασταν εμείς που επικρατήσαμε», τόνισε.

    [12] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο

    Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι τόσο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη είναι και κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. « Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό.

    «Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολές στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της », δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, κύριε πρωθυπουργέ, ήταν πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες από ό,τι σήμερα, διότι η Ελλάδα δεν ήταν στο σωστό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη», ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ.

    Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι δύο τους συναντήθηκαν συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουν τις γωνίες. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι ακόμη ικανοποιητική, είπε ο κ. Γιούνκερ και υπογράμμιζε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις και απελευθερώνονται κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα. «Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα που καλείται να καταβάλλει στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται».

    Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε στο σημείο αυτό, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύουν για τους νέους που αποτελούν την ελπίδα «για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό». «Και εξ ορισμού και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή περίοδο η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο μεγάλο έθνος. Και θα πρέπει η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα κράτος πιο καλά οργανωμένο», είπε ο κ. Γιούνκερ και επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει δεσμευτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τον βαθύτατο θαυμασμό του για το κουράγιο και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού ιδίως του πιο ευπαθούς στρώματος της ελληνικής κοινωνίας. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, διότι όλα έχουν διευθετηθεί», είπε και ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση. «Ένας εξωτερικός παρατηρητής δύσκολα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει κάθε Έλληνας», ανέφερε και προσέθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να προσβάλλει τους Έλληνες. «Ζητώ το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [13] Συνάντηση Ι. Στουρνάρα - Κλ. Ρέγκλινγκ

    Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είχε σήμερα το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling). Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν το μέλλον και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2016 - 10:32:30 UTC